Meteorološki Forum

Meteorologija => Vremeplov => Temu započeo: pavlovic 09. Novembar 2009. u 13:46

Naslov: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 09. Novembar 2009. u 13:46
Posle višemesečnog pretraživanja arhive Politike,skupilo se fino materijala za otvaranje teme.Pretražio sam period od 1925. do 1935.Ostalo je da pretvrtim do 1941. a za članke pre 1925. sam malo skeptičan,jer ih ima malo,tako da to ostavljam za kraj (1925. sam našao samo tri,1924. dva).
Imam u vidu i način gradnje i način života u to vreme,kada čitam o posledicama.
Počeću sa najjačim olujama na koje sam naišao.Gde ima slika,staviću ih.
Malo su problematični datumi pojava,pa ću pisati dva moguća datuma

Paraćin i okolina 14./15.8.1935. ,objavljeno u Politici 16. i 17. avgusta.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rslp19350814.gif)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rslp19350815.gif)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-43.jpg)

-nevreme došlo sa JZ-Z,trajalo je 10 minuta
-leteli su odžaci,krovovi,drveća čupana iz korena
- oko železničke stanice rušene su štale,ambari,u delu zvanom Adakale srušena jedna kuća,a dve su teško oštećene
-u okolnim selima (Popovac,Zabrega,Bošnjane,Bujane,Gornja Mutnica i deo Donje Mutnice) padao grad veličine krupnog oraha
-ptice su nastradale
-krov sa cementare u Popovcu odnesen,pojedine njegove delove vetar razbacao na daljini od dva tri kilometra

Pomoć oko analize dobrorošla  :)

Arhiva Politike: http://digital.nb.rs/collection/no-politika  (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)

Sledi:Beograd 14.8.1934.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Kimi 09. Novembar 2009. u 14:19
Vrlo lepo Pavloviću,svaka čast na trudu da sve ovo pronađeš   :D  :super:  :super: !!! Pa znači Gledićke planine su bile utočište stvaranja velikih Oluja i u tim godinama  ;D:selam:  !!!
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 09. Novembar 2009. u 14:43
Obeležićemo kao mogućnost tornada, ali ne i potvrda. Više liči na superćelijsku nepogodu, dok tornado nije baš sasvim isključen.

Samo, koje to Gledićke planine pominješ, Kimi, kada su one skoro 100 km zapadno odatle? Pošto su tornada tvorevine kratkog daha, pre će biti da se to spustilo sa onih planina južno od Juhora, između Rekovca i Paraćina.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 09. Novembar 2009. u 15:02
Vrlo lepo Pavloviću,svaka čast na trudu da sve ovo pronađeš

Hvala Kimi!

Obeležićemo kao mogućnost tornada, ali ne i potvrda. Više liči na superćelijsku nepogodu, dok tornado nije baš sasvim isključen.
Slažem se.Za Paraćin nemam sumnju,imali smo i skorijih primera da se štale ruše usled olujnih udara,a Dragoljub je naveo da je tokom oluje 31.8.2003. u Zr,stara kuća usled vetra i grada krenula da se ruši.U nevremenu koje sledi da se opiše,jedna kuća slabije gradnje je pala pod udarima olujnog vetra.Popovac mi je sumnjiv.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Kimi 09. Novembar 2009. u 15:08
Ptprince,pa pretpostavio sam da je to,kao što i ti naveo superćelijski oblak,pa mi je nekako logično da je taj oblak nastao još Zapadnije od Juhora (možda je ušao u Srbiju iz pravca Bosne,pa je protutnjao Gledićem )....a možda je  (kao što se i sada dešava) oblak protutnjao Ariljem,pa na Čačak i onda u famoznoj SW struji (uvek) naleti na Kragujevac,u ovom slučaju malo južnije naleteo na Paraćin....To je samo moje mišljenja,naravno ti si profesionalac i znatno iskusniji od mene tako da ti to znatno bolje znaš nego ja  ;) ;)
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 09. Novembar 2009. u 15:43
Beograd 14.8.1934. naziv bi mogao da bude i "Horor u botaničkoj bašti"
Politika 15. i 16.8 1934.

Situacija 14.8.1934.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rslp19340814.gif)

Šta kaže meteorološka stanica:
"Barometar je još preksinoć padao.Juče u podne počeo je naglo da pada...Vetar je duvao prvo slabije,a onda se pretvorio u vihor,lokalni ciklon,što je za leto jedna obična pojava".
Navode da je maksimalna brzina vetra 15.5 m/s,što mi je za nastalu štetu malo.Palo je 10.5 mm kiše,a temperatura je pala za 11 stepeni.
Po pisanju Politike,tamni oblaci dolazili su iza Save,a od Čukarice,bili su zelenkasti pri vrhu,a donji delovili su bili beli i kao da su se zakačinjali za grane drveća (šelf kao pratilac?).Meteorološka stanica kaže da je nevreme došlo sa SI.

Posledice u slikama:

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-44.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/2-31.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/3-28.jpg)

-jedna osoba poginula kada se kuća slabije građe (kažu Supilova ulica,sad na]oh da takva ulica sada postoji na opštini Zvezdara) srušila pod udarima vetra,druga osoba se udavila,nakon što ju je vetar oduvao u Savu.
-dosta počupanog drveća,krov sa škole kod Sabrone crkve (mislim da je to sada O.Š. Kralj Petar I ) oduvan,padali su dimnjaci,plotovi i krovovi.Vetar oduvao tri vagona sa pruge.
-botanička bašta teško oštećena.Pale su omorike,borovi,javor,brest,zova,ukupno oko 100 primeraka najvećih vrsta,kako navodi Politika.
-i Zemun pogođen olujnim vetrom.U Rakovici se izlila Topčiderska reka.

Arhiva Politike: http://digital.nb.rs/collection/no-politika  (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: beket 09. Novembar 2009. u 21:28
wow, pavlovicu!
pravi si net-novinski moljac... /gori od mene :) / - svaka cast!

no, svakako ocekujem od ostalih stalnih clanova foruma neke komentare na ove arhivske snimke -
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: dikile 09. Novembar 2009. u 23:55
Svaka cast pavlovicu na ovom materijalu.Posto sam ja iz Paracina pokusavao sam nesto da iskopam ali slaba vajda..
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 10. Novembar 2009. u 10:33
Apsolutno podržavam Pavlovićev rad na ovome. Naravno, pomoći ću već prema svojim mogućnostima (a ne sposobnostima - svaki sistem radi jačinom najslabije karike).
Što se komentara na okačene članke tiče, ovde treba biti jako oprezan u tumačenju napisanog i rekonstrukciji događaja. Iskustvo sa novinarima (doduše, to su bili uglavnom radijski novinari) me je naučilo da ono što meteorolog kaže, novinar često protumači kako je njemu volja. Novinari takođe više veruju narodu za vremenske pojave, a meteorolozi se pitaju tek reda radi (često, ne uvek). Dakle, tačnost napisanog (i stručnost, u smislu poznavanja vremena, klime i vremenskih pojmova - namerno nisam rekao 'meteoroloških') najviše zavisi od kulture, obrazovanosti i objektivnosti novinara.
Svaki dan smo svedoci raznih novinarskih izveštaja. Svaka navedena stavka u prethodnom pasusu (poslednja rečenica) škripi u gotovo svakom izveštaju. Kultura je u drastičnom opadanju, jer sistem vrednosti je jako devalvirao u celoj zemlji (možda je to globalni trend, ili evropski, ne znam, ne bih o tome raspravljao). Obrazovanost je takođe na kritično niskom nivou. Internet tu dođe kao zla maćeha, jer sad na net svako kači sve, i sve je teže razlikovati suštinu i nebitno, znanje i neznanje. Moje učešće na forumu je pre svega potaknuto ovim porivima, da odvojimo (ili bar označimo) žito od kukolja. I samo meteorološko obrazovanje je sve gore. Ne prate se novi događaju, a svaki napredak je napredak na pojedinim uskostručnim oblastima, pa to ne mogu da prate ni svi meteorolozi. Ovo važi kako za univerzitet, tako i za srednju hidrometeorološku školu. Programi se ne obogaćuju godinama, a razvoj svake nauke je sve intenzivniji (dakle, sve sporije kaskamo za svetom). Objektivnost je možda najslabija karika. Svako je subjektivan. Novinari se tu najviše trude, jer njihov rad zavisi od onog što urednik smatra da će biti čitano i praćeno, pa se sami novinari trude da obogate svoje priloge bombastičnim najavama. Urednici to vole, a šta će ko da čita, prilično je sekundarna stvar (da ne kažem 'kolateralna šteta').
Možda je nekad bilo drugačije, jer moje iskustvo je iz devedesetih.
Da sumiram ovaj deo: Prosto smo prinuđeni da imamo neki novinarski i narodski 'pojmovnik' za te tekstove. Ljudi ni sada ne znaju mnogo o meteorologiji, a tada su znali mnogo manje (samo narodna predanja). Dalje, u strahu su velike oči, pa narod uvek zdušno preteruje sa opisima ekstremnih vremenskih prilika. Ljudske su to osobine, pa ih ne osuđujem. Samo skrećem pažnju na ove detalje.

Sa stručne strane ne bih mnogo dodavao. U kratkim crtama, moje viđenje stvari. Bez detaljnije analize. ne samo da ne mogu da se upuštam detaljno u svaki događaj, već je i količina podataka iz tih davnih vremena znano manja nego danas. Detaljna meteorološka analiza neka ostane izazov meteorolozima (sadašnjim i budućim) za reanalizu situacije. Kamo lepe sreće da postoje zainteresovani za taj obiman i pomalo nezahvalan posao! To je naprosto izazov, samo ga malo ko kapira (osim na forumu, gde je zainteresovanost za ovo kudikamo veća).

Pavloviću, slobodno kači materijal koji želiš. Sve je to jako vredno i maksimalno te podržavam. I molim Boga da neki novi (i stariji) meteorolozi krenu u reanalize. Lep je to posao, a obogaćuje znanje i meteorolozima (šta sve treba da savladaju ad bi reanaliza bila bolja) i narodu (da i kasnijim generacijama ostane tačniji zapis davnih događaja). Samo mi je žao tšo sve zabeleženo na forumu nije i na papiru, već u tamonekoj elektronskoj formi. Duh vremena... (zeitgeist)
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 10. Novembar 2009. u 10:35
Po pisanju Politike,tamni oblaci dolazili su iza Save,a od Čukarice,bili su zelenkasti pri vrhu,a donji delovili su bili beli i kao da su se zakačinjali za grane drveća (šelf kao pratilac?)

Naravno. Isti 'zelenko' kao od 8. jula ove godine.
Eto lepog priloga za pojmovnik.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 11. Novembar 2009. u 13:23
Idemo na 14./15. septembar 1933.Članak objavljen u Politici od 16. septembra 1933.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rslp19330913.gif)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rslp19330914.gif)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rslp19330915.gif)

Nevremenom je prvo zahvaćena Loznica oko 18h 14. septembra.Vetar je čupao drveće,nosio crepove,a oboren je i jedan čardak.Padao je i grad.
Uveče je nevremenom zahvaćen Stari Vlah,olujni vetar je kidao grane,a padao je krupan grad.Kako Politika prenosi,u selu Ograđenik,naslage leda su se zadržale i tokom narednog dana.
15. oko četiri ujutru Vlasotince je zahvatilo snažno nevreme,koje je trajalo 15 minuta.Vetar je odneo krov sa osnovne škole,Narodnog doma,Vinarske zadruge i još 15-ak kuća.Bilo je dosta polomljenog i počupanog drveća.Vinogradi oko Stajkovca pretrpeli su znatne štete od grada.
Oko osam ujutru i Skoplje je zahvaćeno jakom olujom.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika  (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 11. Novembar 2009. u 14:12
rekao bih da je u pitanju supercelija koja je isla iz Bosne preko Srbije...
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 12. Novembar 2009. u 20:25
12.9.1931. objavljeno u Politici od 14.9.1931

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rslp19310912.gif)

Banat zahvaćen jakim nevremenom praćenim olujnim vetrom i gradom.
-u okolini Kikinde padao grad veličine do golubijeg jajeta.
-u selu Toba (JI od Kikinde) nije bilo grada,ali je vetar odneo krov sa crkve,a par kuća se srušilo .Štete je bilo i u Bašaidu.
-nevreme oko Kikinde je bilo u večernjim časovima.
-ranije,oko 14-15h Bečej,Zrenjanin i okolinu zahvatilo je jako nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom (liči mi na 31.8.2003.,samo bez onog grada ko pesnica).Usled vetra lađa "Stari Bečej" se prevrnula,a osam ljudi se udavilo u Tisi.
-vetar je prevrnuo kompoziciju putničkog voza na liniji Klarija (mesto se verovatno sad zove drugačije)-Zrenjanin (iliti Veliki Bečkerek) kod mesta Aleksandrovo.(Ako je uskokolosečna pruga one vagončiće i nije teško oduvati).
-u Novom Bečeju pao je toranj pravoslavne crkve.
-u Zrenjaninu vetar je odneo krov i dimnjak sa zgrade okružnog inspektorata,a stradali su i krovovi kuća.

Oko 3h izjutra 13.9. u Kruševcu je na kratko padao grad veličine oraha.

http://digital.nb.rs/collection/no-politika   (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 20. Novembar 2009. u 13:25
Period kraj maja-jun-prvi deo jula 1926. obeležen je poplavama.Neregulisanost rečnih korita i kvalitet nasipa,zasigurno su doprineli težim posledicama.
Osim klasičnih bujičnih poplava malih vodotoka,došlo je do izlivanja Dunava i Drave,verovatno usled kiša u gornjim delovima njihovih slivova,možda i topljenja snega.
Krajem maja bujica je jurila Sremskim Karlovcima,teško je stradala Sremska Kamenica uz nekoliko žrtava,Valjevo je plavila Kolubara,Veliko Središte ispod Vršačkog Brega je teško stradalo a bilo je i ljudskih žrtava,Veliko Selo kod Beograda je poplavio potok koji izvire na onim brdima oko Mirijeva.
Početak juna donosi bujične poplave Sopotu i okolini,selima u donjem toku Tamnave,Markovcu.
Pretpostavljam da su u pitanju nepokretni i sporopokretni kumulonimbusi.
Nakon ovih dešavanja (period 23. maj-2. jun),usledila je tromba u Pančevu 5.juna,a 11. juna Rekovac i okolinu pogodio je grad veličine guščijeg jajeta,nanoseći veliku štetu,a Mačvu pogađa grad veličine do kokošijeg jajeta.
Kraj meseca juna donosi porast vodostaja Dunava.Nasipi lagano popuštaju na više mesta.Istovremeno,nove provale oblaka i kiše počinju.Izliva se Nišava,plavi Dimitrovgrad (Caribrod) i Pirot.Jedan manji vodotok plavi Vladičin Han.
Dunav i Sava plave niže delove Beograda.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-45.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/2-32.jpg)

Čitavo ovo stanje se nastavlja u prvoj dekadi jula...
Niš se našao pod vodom,Kupinovo,Borča,izlivaju se Lugomir i Belica i plave Jagodinu i okolna sela,Lepenica plavi delove Kragujevca,izlivaju se u manjoj meri i Đetinja,Skrapež i Z.Morava,manji delovi u Bačkoj uz Dunav su poplavljeni,deo Svrljiga je poplavljen.
Druga dekada jula ne donosi ništa novo,uz mestimične provale oblaka ponegde tuče i grad.Podivljala Pećka Bistrica odnosi u smrt 49 ljudi po izveštaju policije.Pucaju nasipi kod Apatina i Novoga Sada,ali grad nije ugrožen.Lazarevac plavi Lukavica,Blace Blatašnica.
Prvi deo treće dekade donosi nepogode sa gradom Arilju i okolini,Dragačevu,Župi.Velike reke lagano opadaju.

9. avgusta velika provala oblaka u Beogradu.Meteorološka opservatorija daje podatak o 87.5 mm kiše.
 
(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/3-29.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/4-18.jpg)

Komisija za procenu daje ne tako strašne podatke kako se u početku mislilo i predstavljalo.Po šteti od poplava na prvom mestu je bačka,podunavska,šumadijska,niška pa moravska oblast.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika    (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)


Interesantna godina.Vidim po amaterkovoj tabeli da su ovi meseci u Beogradu bili hladni,vrlo hladni i ekstremno hladni.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Boce 20. Novembar 2009. u 13:55
Svaka čast Nikola na podacima  :super:
Uvek sa znatiželjom čitam tekstove koje nam ti pripremiš :)
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 20. Novembar 2009. u 14:10
Hvala Boce ;)


Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 20. Novembar 2009. u 15:01
Citat
Veliko Selo kod Beograda je poplavio potok koji izvire na onim brdima oko Mirijeva.
Ako mislimo na isti potok, prosto mi je neverovatno da je toliko nabujao...

Reci mi jel tromba kod Panceva ono sto si vec sponjimao jednom da li na forumu, da li kad smo videli? znam da mi je to bas poznato...

A sto se tice poplava, uopste nemam ideju kakvi su tada bili nasipi na Savi i Dunavu, nemam uopste ideju kada je obala "izgradjena" kako sada izgleda, posto sada bas mora mnogo da nabuja da bi bila poplava (kao 2006-te naprimer)
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 20. Novembar 2009. u 15:16
Nasipi su postojali,u kom su stanju bili nemam podatke.
Poplava velikih reka,koja važi za najveću u XX veku zbila se maja i juna 1965. izazvana velikim kišama i naglim otapanjem snega na Karpatima,poplavljeno je 250000 ha,oko 16000 kuća,214 km puteva.50% svih šteta bilo je u Vojvodini,a 6200 porodica je evakuisano (iz knjige Dušana Dukića,Ljiljane Gavrilović "Reke Srbije").
Što se bujičnih poplava tiče,pominju se poplave 18-20. novembra 1979.Kragujevac je potopljen avgusta 1975,kada je nakon tri uzastopne provale oblaka i 255mm kiše Lepenica podivljala.Proticaj joj je bio 340 puta veći od prosečnog (iz knjige Dušana Dukića,Ljiljane Gavrilović "Reke Srbije").
O trombi kod Pančeva sam okačio članak u tornada i pijavice još ranije.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: beket 20. Novembar 2009. u 19:25
Ako mislimo na isti potok, prosto mi je neverovatno da je toliko nabujao...

preskakali smo taj mirijevski potok u osnovnoj -
/uvek sam se cudila sto su napravili onoliko betonsko korito, ali sad mi je jasno/
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 20. Novembar 2009. u 19:58
Mirijevski potok izvire s ove strane brda,a potok koji teče u Veliko Selo sa one (slanačke) strane.
Beograd je nekada imao nekoliko potoka koji su bili opasne bujice posle jakih pljuskova (potok koji je tekao kuda sada ide auto-put,potok na čijem su sada mestu Cvijićeva i Dimitrija Tucovića itd).
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 27. Novembar 2009. u 10:38
Pretražujući 1927. naišao sam na mali broj članaka.Da li je ta godina stvarno bila slaba što se oluja tiče,ili je u pitanju nedostatak dopisnika ne znam.

20. maja 1927. po podacima koje sam našao u Beogradu palo 68.7 mm

Po pisanju Politike izgleda da je bilo više provala oblaka.Ona kaže:"oko četri i po časa...iznenada je nastala provala oblaka.Nepuno pola časa iza prve provale oblaka otpočeo je da pada krupan grad.Zatim je opet nastao strašan pljusak.U sedam časova pljusak je trenutno prestao.Ali samo nekoliko minuta i krupan grad se opet sručio.Padao je kratko vreme pa je nastala druga provala oblaka".
Niži delovi grada su imali većih problema...

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-47.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/2-34.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/3-31.jpg)

Ovo su slike iz kraja kod Autokomande.Ulice idu paralelno sa auto-putem.Tuda je tada tekao potok.
Dve osobe su se udavile.

5. juna ponovo Beograd

Nevreme praćeno olujnim vetrom i pljuskom.Voda je najviše problema pravila oko Cvijićeve i na Dorćolu.Pravu paniku vetar je izazvao na gradskim kupalištima,kada su se digli talasi,uzvitlao pesak,a kabine su počele da popuštaju.
Batajnicu je oprašio grad.Nakon posete narodnog poslanika Svete Popovića i dva oblasna poslanika utvrđena šteta je izgledala ovako:usevi upropašćeni,mnoge zgrade oštećene.Grad ubijao svinje i ovce.

28. juna ponovo nevreme sa olujnim vetrom u Beogradu.Dve osobe se udavile kada su talasi prevrnuli čamac.Jedan čovek poginuo kad je na njega pao krov kupatila na Dunavu.

I to je to od članaka iz 1927.
 http://digital.nb.rs/collection/no-politika    (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 27. Novembar 2009. u 23:16
8. avgusta 2008. tokom nevremena vetar je digao talase.Jedan kajak je prepolovljen,a dva čoveka su se našla u ustalasanom Dunavu.To je bilo u Smederevu.Evo videa:
  http://www.rts.rs/media/multimediaBoxPopup.jsp?mediaId=967&itemType=stories  (http://www.rts.rs/media/multimediaBoxPopup.jsp?mediaId=967&itemType=stories)
Verovatno je i ovde sličan vetar bio,a ko zna i kakav je čamac.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 06. Decembar 2009. u 22:24
1932. je bila zanimljiva godina na prostoru tadašnje Kraljevine.Iako je ovo tema bilo jednom u Srbiji,pažnju privlače i dva događaja iz Hrvatske,jedan kod Osjeka,drugi kod Bjelovara,kao svedočanstvo šta sve može snaći ove naše prostore...

Maj je počeo interesantno...

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rslp19320508.gif)


8. maja grad veličine golubijeg jajeta pogađa Suboticu,u Bikovu pada grad veličine pesnice,stradaju i Ludoš i Aleksandrovo.
Kod Bjelovara se spušta tromba,četiri sela teško stradaju,oko 200 objekata je srušeno

28. maja grad nanosi štete selima između Ljiga i Rudnika (ona sela na Ibarskoj magistrali).Stradaju sitna stoka,voće i usevi.

29. maja najžešća tromba na ovim prostorima na koju sam naleteo.Pogodila je tri sela kod Osjeka,ukoliko su podaci navedeni u Politici tačni,na zemlji je prešla put od nekih 20 kilometara,a zona štete je bila široka 500 metara.Kretala se sa jugozapada na severoistok.Dom narodnog zdravlja iz Osjeka i Crveni krst dostavljaju podatke o šteti:50 srušenih i 150 oštećenih kuća,200 srušenih i oštećenih privrednih zgrada,šteta 4.000.000 dinara.Pet osoba je poginulo,a oko 40 lakše i teže povređeno.

3.6. krupan grad u Beogradu,bez veće štete.U Lukinom Selu kod Zrenjanina (V.Bečkereka) vetar čupao drveće i nosio krovove.U Zrenjaninu vetar oborio dimnjak fabrike Gutman.U Novom Sadu krupan grad i olujni vetar.U S.Mitrovici olujni vetar,u selima oko Šida grad nanosi štete.

6.6. grad veličine oraha u Rumi.Štete i oko S.Mitrovice,pet vagona iskače iz šina usled nevremena.

7.6. grad u Moravskoj banovini.Po izveštaju koje dobija banska uprava grad je:u srezu temnićskom padao u veličini oraha u Bačini i Katunu i naneo dosta štete usevima;u srezu boljevačkom grad je zahvatio sela Šarbanovac,Zlot,Podgorac,Bogovina,Sumrakovac,Krivi Vir i naneo dosta štete usevima;u srezu levačkom stradaju Rekovac,Sekurič,Dragovac,Belušić,nanoseći negde veće negde manje štete i u pet sela krajinskog sreza grad nanosi štete.

23.6. grad veličine guščijeg jajeta u Dragačevu i dolini Moravice.

14. jula od grada stradaju sela oko Kraljeva Dragosinjci,Metikoš i Vrba.Vrnjačka banja je poplavljena.U Kruševcu grad veličine oraha.U Sremskoj Mitrovici nevreme sa olujnim udarima vetra.

19. jula Negotin i okolina stradaju od grada.Najviše štete trpe vinogradi.

21. jula grad i olujni vetar oko Sopota.Stradaju Rogača,Beljina,Sibnica,Slatina.U Rogači dva deteta odnosi bujica.U Koraćici nema grada,ali olujni vetar čupa drveće,telefonske stubove i mlati voćnjake.
Okolinu Palanke pogađa grad veličine oraha i olujni vetar koji ruši plotove,skida krovove i čupa drveće.
Stradaju i Batočina,Lapovo i Svilajnac.Grad,olujni vetar,lete krovovi,padaju plotovi i drveće.
I okolina Šapca  strada od grada,a okolina Čačka i od olujnog vetra.

Ovo liči na 8. jul ove godine.

23. jula okolina Kraljeva ponovo pod udarom grada.Ovog puta najgore prolaze Lađevci i Tavnik.I sela oko Kragujevca pogađa grad veličine oraha.Velika Drenova i Ugljarevo kod Trstenika stradaju od grada.I Đunis i okolinu pogađa nevreme praćeno gradom veličine oraha i olujnim vetrom.

Ban Jeremija Živanović daje izjavu za Politiku o šteti od grada u Moravskoj banovini.Najviše štete beleže srezovi:zaječarski,boljevački,svrljiški,temnićki,despotovački i resavski.Tamo gde su usevi totalno uništeni zasejan je gust kukuruz (sačma) da bi se dobilo bar malo hrane za stoku.Ban kritikuje naviku ovih krajeva  da se pšenica žanje tek kad gotovo prezri i konstatuje da šteta "uopšte nije mala".

Početkom avgusta sela oko Lebana i Medveđe (Buvce,Rafuna,Lapaštica,Kljajić) stradaju od bujica i grada veličine kokošijeg jajeta.Taj kraj je stradao i prošle godine u nepogodi 8. jula.

to je to od 1932.

arhiva Politike na:
http://digital.nb.rs/collection/no-politika  (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Kimi 06. Decembar 2009. u 22:48
Pavloviću majstore  :)  :super:  :super: ;) !!!
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: dikile 06. Decembar 2009. u 23:04
E Svaka ti cast na ovim iskopanim podacima..Uvek nas iznenadis .


Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: beket 07. Decembar 2009. u 22:16
a nema nikakvih slika iz te godine?

/btw, danas se kod nas piše - Osijek, drugačije nego pre 2WW/
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 07. Decembar 2009. u 22:43
Hvala!

Ima jedna slika posle prolaska trombe oko Bjelovara:

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-49.jpg)

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika  (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)


U pravu si beket,Osijek,moja greška.U Politici ga zovu Osek.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Banex 11. Decembar 2009. u 23:05
@pavlovic,
istrazivao sam svojevremeno Politiku (pisuci jedan narucen tekst) iz juna i jula 1914 (zbog poznatih istorijskih dogadjaja).
17., 18. i 19. juna 1914. izasla su tri teksta (na naslovnoj strani uz nastavak na trecoj). prva dva od 17. i 18. objasnjavaju pojave oluja, gromova i grada, a treci tekst se bavi odbranom od grada.
Moze ti biti zanimljivo ne iz razloga nekih cinjenica u vezi sa stvarnim dogadjajima vec iz razloga sto to predstavlja nekakvo tadasnje poznavanje ovih prirodnih pojava.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 12. Decembar 2009. u 00:50
Hvala Banex,dodato u moju arhivu.
Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 22. Decembar 2009. u 01:35
Koga zanima analiza superćelijske nepogode 4.8.2006. koja je prošla kraj Bg-a,može da pogleda ovaj pdf dokumenat:

 http://www.essl.org/ECSS/2007/abs/02-Case-study/1177926930.berdon-1-sec02.oral.pdf.pdf  (http://www.essl.org/ECSS/2007/abs/02-Case-study/1177926930.berdon-1-sec02.oral.pdf.pdf)

Analiza je rađena za konferenciju u Trstu.

Analiza superćelije 22. maja 2007. u PDF formatu

 http://www.essl.org/ECSS/2009/preprints/P07-06-brujic.pdf  (http://www.essl.org/ECSS/2009/preprints/P07-06-brujic.pdf)

Analiza superćelije 30 juna. 2005.

 http://www.grahi.upc.edu/ERAD2006/proceedingsMask/00132.pdf  (http://www.grahi.upc.edu/ERAD2006/proceedingsMask/00132.pdf)





Naslov: Re: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 22. Decembar 2009. u 09:42
Hvala, Pavloviću. Lepo je videti da još neko u RHMZ radi radove.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 06. Januar 2010. u 01:02
16. juna 1952. uveče jako nevreme se obrušilo na Beograd.Nađoh članak,ali samo kao preview,pun pregled se plaća  :(
Grad veličine kokošijeg jajeta se sručio na grad,četiri osobe poginule usled udara struje iz popadalih kablova...

Citat
Jun 18, 1952 - Falling Wires Kill 4. in Belgrade Hailstorm. BELGRADE, Yugoslavia, June 17 [Reuters]-Hailstones the size. of hens' eggs fell here last night. Falling wires electrocuted four persons.  


Citat
 http://news.google.com/archivesearch?q=hailstorm+belgrade&scoring=n&hl=en&ned=us&um=1&sa=N&sugg=d&as_ldate=1952&as_hdate=1953&lnav=hist6 (http://news.google.com/archivesearch?q=hailstorm+belgrade&scoring=n&hl=en&ned=us&um=1&sa=N&sugg=d&as_ldate=1952&as_hdate=1953&lnav=hist6)
 

Malo sam pogledao po godišnjaku,u 21h bila 26*C,u 23h je pala na 16.8*C.

Maksimalni udar vetra 30,0 m/s (ili gresim?)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1952luda.jpg)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 06. Januar 2010. u 14:53
I definitivno je to bio udar NNE vetra od 30.0 m/s,a palo je 33.4 mm.
Udari vetra (zapad) u nevremenu 9. septembra 1952,kada je potonuo brod Niš išli su do 27.9 m/s.Ta 1952. je bila baš nesrećna što se tiče Beograda i nevremena...
Zabeleženo je čak 6 dana sa pojavom grada.Prosečan broj dana sa gradom u Beogradu (ali za period 1961-1990) je 1,6.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 18. Januar 2010. u 22:44
Evo preseka 1928. godine.

Prvi članak o nevremenu je sa početka juna.
Tada je od grada stradala okolina Rače Kragujevačke.
U prvoj dekadi juna od grada je stradala i okolina Šida,sela Grk,Morović,Adaševci.Stradala je i okolina Vršca,gde je sreska komisija procenila štetu na 2744500 dinara.Pšenica je stradala na 1233 ha,ovas na 100 ha,vinogradi na 132 ha i ječam na 12 ha.
Do početka avgusta nije bilo članaka o nevremenima.Sam početak avgusta obeležilo je nevreme koje je prvo zahvatilo S.Mitrovicu,gde je olujni vetar čupao drveće,skidao crepove i krovove.Nevreme je zahvatilo i  Novi Sad gde je bilo i žrtava.

Sam kraj avgusta donosi nevreme sa gradom i olujnim vetrom S.Mitrovici i okolini.Vinogradi su oštećeni,a velike hmeljare kod sela Vizića su uništene.Problema je bilo i u Novom Sadu.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika   (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 18. Januar 2010. u 22:51
Evo podataka za grmljavinu 1991-2008 za Beograd,kao izvor korišćen je Meteorološki godišnjak koji se može skinuti sa sajta RHMZ.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/grmljavinaglavna.jpg)

Prosečan,maksimalan i minimalan broj dana sa grmljavinom po mesecima za isti period:

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/grmmes.jpg)

I broj dana za svaku godinu po mesecima

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/grmljavina2.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/grm3.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/grm4.jpg)

Uradiću ovakav pregled i za još neka mesta u Srbiji uskoro...

Da linkujem teme u kojima sam govorio o nekim olujama u bližoj i daljoj prošlosti da imamo sve na jednom mestu:

Citat
24.5.1937. Beograd

 http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1612.0.html  (http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1612.0.html)

Oluje 2003. godina

 http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1400.0.html  (http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1400.0.html)

Zaječar 9.8.2002.

 http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1404.0.html  (http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1404.0.html)

Nevreme 21.8.2004.

 http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1266.0.html  (http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1266.0.html)

9.9.1952. potonuće broda Niš u Beogradu

 http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1210.0.html  (http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1210.0.html)
 


Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Kimi 18. Januar 2010. u 22:59
Pavloviću  :respekt :respekt :respekt :respekt
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 18. Januar 2010. u 23:22
Hvala Kimi  ;)

Evo i preseka 1930.
Sredina maja je donela okolini Petrovca na Mlavi štete od grada.Grad nije bio krupan,ali ga je palo dosta.
U prvoj dekadi juna grad nanosi štete okolini Sečnja i Jaše Tomića,Prokuplja,Žitorađe i Čačka,bujica i grad uništavali su useve u okolini Medveđe.
Treća dekada juna donosi nevolje okolini S.Mitrovice,najveće štete od grada su zabeležen u okolini Kuzmina,okolini Zaječara gde je pšenica polegla,vinogradi su bili oštećeni,kukuruzi polomljeni.
Početkom jula Kraljevo i Trstenik pogađa nevreme sa gradom.Nevreme sa olujnim vetrom čupa drveće u S.Mitrovici.Olujni vetar čupa stabla i oko Ivanjice.
Sedmog avgusta nevreme praćeno olujnim vetrom zahvata Levač.Leteli su krovovi i drveće.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika   (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)


Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ocelot 18. Januar 2010. u 23:58
bravo, odlični podaci ;)

vidi se da je period od 2001. do 2004. bio aktivan što i potvrđuje moja sećanja da se tih godina grmljavinske oluje bile jako česte
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: beket 20. Januar 2010. u 19:18
izgleda da je pre rata narocito bio aktivan dopisnik iz S.Mitrovice...

super si sve rezimirao, pavlovicu, ali mislim da ove predratne podatke iz Politike - treba uzeti s rezervom /ipak je to samo jedan izvor!/
ne kazem da nisu tacni, nego da verovatno nisu potpuni...
- jer ni danas, uprkos satelitu, radarima, internetu, forumima i sl. novotarijama kojih onda nije bilo - nemamo uvek informacije sta se gde dogadjalo...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 20. Januar 2010. u 19:20
Naravno,rezervisan sam prema člancima,prema nekim čak toliko da ih ne koristim prilikom rezimea.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 20. Januar 2010. u 19:34
Inače sam najmanje skeptičan prema člancima iz BG-a,jer se mogu proveriti u godišnjaku iz tog doba,a ima i  slika .
Evo ovde da kažem podatak da je 2008. zabeleženo 33 dana sa štetom od grada u Srbiji.Za 2009. još nema objavljenih podataka o šteti na sajtu RHMZ,da li neko zna da li će i kada biti objavljeni?
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 21. Januar 2010. u 09:46
Bojim se da će u biti mrka kapa. Možda je trebalo da skidaš podatke sa sajta svakog dana. Te informacije ja ne mogu da dobijem, ovde je velika oluja! ;)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 21. Januar 2010. u 10:01
 ^^
 :( .Imam ja podatke za broj dana sa gradom,čak mogu da idem po onom kalendaru dan za dan da gledam u kojim mestima je prijavljena šteta,u kojima je prijavljena "moguća šteta",samo mislim da to nije konačno stanje stvari (sećam se recimo za 8. jul da je bilo sporenja oko štete na teritoriji Koceljeve).Zato je procena štete u procentima bila dobrodošla,al sad kad je nema...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 21. Januar 2010. u 10:11
... sad kad je nema, koristiš ono šta imaš. Kao da je to pa nešto drugačije. Kada dođe komisija za procenu štete, zvaničan podatak je nešto treće što nikad nećeš saznati, a tiče se ekonomije i politike, a ne meteorologije. Iz mog iskustva, preporučujem ti da ako je negde javljeno da je moguća šteta, ima je ziher! A obim i procenat štete je čisto baronisanje, prošao sam kroz to. Dobro, nije uvek, ali u glavnim slučajevima je vrlo verovatno.
Dakle, neka te to ne koči. Imaš sve šta ti treba.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 21. Januar 2010. u 10:24
 :pop: nisam znao za to.
Ništa,onda lagano na skupljanje podataka.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 02. Februar 2010. u 18:31
1931.

Krajem maja u selu Kumane kod Bečeja grad veličine golubijeg jajeta padao ne duže od pet minuta.Okolna mesta nisu stradala od grada.

Prva dekada juna:

Nevreme u Čačku i okolini,grad oštetio useve u Jezdini,Pridvorici i Loznici.Bujični vodotoci napravili manje štete.

Druga dekada juna:

Nevreme praćeno olujnim vetrom i obilnim padavinama uveče zahvata Beograd (čupa mlado drveće,neke veće štete nije bilo),Novi Sad (delovi grada poplavljeni,slabiji krovovi i drveće čupani),sela između Kamenice i Beočina (bujični tokovi se sjurili sa FG,nanoseći štetu putevima i pruzi).Nevreme je tokom noći zahvatilo Kraljevo i Niš.

Sledeće večeri nevreme zahvata Kruševac (vetar čupao drveće a padao i grad) i Niš.

Treća dekada juna:

Grad veličine do kokošijeg jajeta nanosi štete selima J od Divčibara (Družetići i Tometino Polje).

Nevreme praćeno olujnim vetrom u okolini Rume.Srušio se i toranj jedne crkve.

Krupan grad i olujni vetar u okolini Petrovca i Žagubice.Leteli su krovovi i drveće.Najviše stradala sela Dobrnje,V. Laole,Ždrelo,Šetonje,Oreškovica,Vošanovac...Po položaju sela rekao bih da je nevreme imalo putanju SZ-Z:JI-I.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/grad.jpg)


Početkom avgusta nevreme praćeno krupnim gradom i vetrom u Subotici i okolini.Vrapci su stradali.


Septembarsko jako nevreme je opisano na strani 1.

Štete od grada u Moravskoj banovini:

najviše su stradali niški i mlavski srez (po 10 sela u svakom) ,nešto manje zaječarski (Krivelj i Bor).

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika    (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 02. Februar 2010. u 19:45
Broj dana sa grmljavinom u Beogradu,za period o kome se u ovoj temi najviše govori (i još će se govoriti).
Podatke sam našao u "Izveštaju Meteorološke Opservatorije u Beogradu",koji se može skinuti sa onog NOAA data rescue sajta.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/starigrm.png)

Obećao sam da ću napraviti grafikone sa brojem dana sa grmljavinom za još neka mesta u Srbiji (za period 1991-2008. godina).

Krećem od Vranja.Podaci su iz godišnjaka.

update-godine u kojima je u zimskim mesecima (decembar,januar,februar) zabeležna pojava grmljavine,obeležene su kružićem.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/vranje-1.png)
 


Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 04. Februar 2010. u 01:51
Broj dana sa grmljavinom u Beogradu u periodu 1942-1960.Izvor godišnjaci skinuti sa NOAA data rescue.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/bgsgd.png)


Dimitrovgrad 1991-2008. sa označenim godinama u kojima je u decembru i/ili januaru i/ili februaru zabeležena pojava grmljavine.Izvor Meteorološki godišnjaci sa sajta RHMZ.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/dimitrovgrad.png)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 04. Februar 2010. u 13:12
1933.

Druga dekada juna:

Prvi članak je iz druge dekade juna,gde se ljudi žale da im je kiše preko glave.U Beogradu je u aprilu palo 98.8 mm,maju 119.4 mm,junu 106.1 mm.Odmah do tog članka vest da su  Vodanj kod Smedereva i Begaljica kod Grocke stradali od grada.

Oko Subotice grad dostizao veličinu (ne piše čijeg) jajeta.Padao je pet minuta.

Treća dekada juna:

Okolina Bečeja stradala od grada veličine oraha.Štete su pretrpeli i stambeni objekti.Komisija je procenila štetu od 30 do 100% na 11000 jutara.

Pljusak sa gradom prouzrokovao probleme u delu Beograda

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-52.jpg)

Nevreme praćeno olujnim vetrom čupalo drveće oko Sremske Rače.

Druga dekada jula:

Nevreme sa gradom nanelo štete okolini Ivanjice.

Treća dekada jula:

Nevreme sa gradom u okolini Prijepolja.Najveće štete pretrpelo selo Kašice.

Prva dekada avgusta:

Nevreme praćeno gradom u Banatu.Stradaju vinogradi.Najviše strada mesto Vladimirovac.

Septembarsko nevreme opisano je na strani 1.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika     (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 04. Februar 2010. u 13:24
Zaječar,Kopaonik i Sjenica 1991-2008.Podaci iz Meteorološkog godišnjaka.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/zajecar.png)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/kopaonik.png)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Sjenica.png)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 07. Februar 2010. u 18:38
1936.

Prva dekada maja:

Grad veličine krupnog lešnika u okolini Aleksandrovca.Stradaju sela Pleš (i 2009.  moguća šteta 1.5. u istom selu) i Ploča.

Druga dekada maja:

U okolini Čačka obilan grad.Stradaju Pakovraće,Riđage i Parmenac.

Krupan grad nanosi štete okolini G.Milanovca,a najviše selima Vrnčani,Beršići,Ljevaja i Ljutovnica.

Treća dekada maja:

Grad u okolini Niša i Knjaževca.U okolini Knjaževca stradaju sela Staro Korito,Kandalica,Balinac,Gradište,Pričevac,Dejanovac,G.Sokolovica,Žukovac,Štrbac i deo Trgovišta.Trgoviški Timok je nabujao.

Prva dekada juna:

Nevreme sa krupnim gradom i olujnim vetrom oko Prijepolja.

Druga dekada juna:

Krupan grad u Požarevcu i okolini.Bujica se sjurila u grad.

Grad i bujice oko Nove Varoši.Podavilo se dosta sitne stoke.

Treća dekada juna:

22. jun,dan kada je veći prostor bio zahvaćen nepogodama.
Grad veličine do kokošijeg jajeta oko Prijepolja.Grad nanosi štete selima oko Kuršumlije.U Pirotu i okolini nevreme praćeno olujnim vetrom.Grad veličine oraha i olujni vetar u selima oko Aleksandrovca.Grad i olujni vetar koji je čupao drveće i u Trsteniku i okolini.

Grad je teško oštetio useve u okolini Pančeva.Stradala su sela Sefkerin,Glogonj,Opovo,Vojlovica i Jabuka,kao i samo Pančevo.Vetar je čupao drveće i odnosio krovove.Plastovi sena leteli su i po 200 metara.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-53.jpg)

Prva dekada jula:

3. jula nevreme u Beogradu čupalo mlađe drveće i obaralo plotove.Neke veće štete nije bilo.Koliko vidim u godišnjaku nije pala neka značajnija količina.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/2-36.jpg)

Koze radosno glođu lišće u sred Beograda ;D
(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/3-33.jpg)

Istoga dana kad i Beograd nevreme je zahvatilo Srem.Grad je uništio useve oko Iriga.
Grad veličine golubijeg jajeta padao je oko Čuruga.

Grad nanosi štete okolini Niša.

9. jula provala oblaka sa gradom u Beogradu.Palo 8.4 mm.

Druga dekada jula:

U okolini Smedereva grad veličine golubijeg jajeta,bez kiše.Stradaju vinogradi.

Treća dekada jula:

Nevreme sa gradom nanosi štete okolini Priboja.

Sam kraj jula donosi vrućine i temperature do 39.4*C,Beograđani se sjatili na reke.

Druga dekada avgusta:

Nevreme oko S.Mitrovice i Rume.Olujni vetar čupa drveće i nosi krovove.Osam lica povređeno kada se čardak pod kojim su se krili srušio.Od grada stradaju sela Mali Radinci,Šatrinci,deo Vognja.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika      (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 13. Februar 2010. u 01:26
1937.

U Beogradu ukupna količina padavina bila 984.4 mm.

Druga dekada maja:
Nevreme praćeno gradom pogodilo okolinu V.Hana.Lokalni potoci nabujali,nanoseći štetu selima Beliševo,Belanovce,Ravna Reka i Brestovo.

Treća dekada maja:
Nevreme sa jakim gradom u Beogradu (opisano u zasebnoj temi).
U Smederevu i okolini grad veličine kokošijeg jajeta.Stradaju Mala Krsna,Lipe,Radinac i Ranovo.Vinogradi teško oštećeni.I vinogradi oko Vršca bivaju oštećeni gradom veličine oraha.I okolinu Čačka pogađa grad veličine oraha.Krupan grad i oko Prokuplja.
Provale oblaka sa gradom oko Kuršumlije,V. Hana,Ljiga,Preševa,G. Milanovca,Vranja,Niša.Bujice glavni problem.Nose sitnu stoku,oštećuju puteve i pruge.

Druga dekada juna:

Provala oblaka i bujice oko Požege i Užica.Selo Buar strada od grada.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-55.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/2-37.jpg)

Provala oblaka i bujica u Rakovcu na Fruškoj Gori.

Nevreme praćeno olujnim vetrom koje je čupalo drveće u planinskim selima oko Kuršumlije.

Treća dekada juna:
Provala oblaka i bujice u okolini Kragujevca.Nabujala Ždraljica nosila svinje i ovce.Izlila se i Lepenica.

Grad veličine oraha nanosi šteu selima oko Babušnice.Najviše stradaju Vava,Kambelevac,Stol ,Aleksandrovac i Dučevac.

Prva dekada jula:

Grad veličine lešnika oko Prokuplja.

Nove provale oblaka u okolini Kuršumlije.Toplica se izliva.

Druga dekada jula:

Provala oblaka sa gradom oko G. Milanovca.Bujica plavi deo grada,oštećuje prugu kod sela Brusnica.

Velike provale oblaka 19.7.

Bujica oštetila prugu u Grdeličkoj klisuri (bujice u ovoj klisuri prave velike probleme i jako je izražena erozija.Maja 1975. nabujala Korbevačka reka potkopala je odbranbeni zid ispred železničkog mosta,probila trup nasipa koloseka,popustili su betonski nosači mosta,a onda je naleteo brzi iz Beograda za Skoplje i iskočio iz šina.12 putnika je poginulo,a 169 je povređeno).
Izlio se Jadar,grad naneo štete selima oko Valjeva.
Bujica zasula nanosima kamenja prugu Beograd Niš kod Aleksinca.
Izlila se Rasina.Poplavljene i fabrike Župa i Merima.
Toplica i pritoke izlivaju se oko Prokuplja,odnoseći i ljudske živote.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/3-34.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/4-21.jpg)

Nadošli su i Ibar i Južna Morava,koja je poplavila sela oko Aleksinca.

Nevreme praćeno gradom veličine kokošijeg jajeta u Vrnjcima,štete od grada pretrpela i Švajcarija..Stradaju i sela Lipova i Novo Selo (Kimijevo).

Još malo slika iz okoline Prokuplja:

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/5-16.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/6-11.jpg)

Prva dekada avgusta nema sačuvanih brojeva.

Druga dekada avgusta:

Grad veličine lešnika i olujni vetar koji je čupao drveće,obarao stubove i nosio krovove u S. Mitrovici.

Provale oblaka,ali bez neke veće štete nastavile su se do kraja avgusta.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika      (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Amaterko 13. Februar 2010. u 02:41
Evo da i ja dam svoj skromni doprinos ovim sjajnim Pavlovićevim izveštajima... :)

Ove dve uzastopne godine, 1936. i 1937. (naročito 1937.) su karakteristične po izrazito nestabilnom vremenu, koje je uslovljavalo česte popodnevne i večernje pljuskove sa grmljavinom, kao i lokalne vremenske nepogode sa pojavama olujnog vetra i grada.
U obe ove godine je to bila karakteristika maja i juna meseca, a i u avgustu 1937. je bilo velikih nestabilnosti.
Cela druga polovina juna 1936. je bila topla, sparna i vrlo nestabilna, sa čestim popodnevnim i večernjim olujama i provalama oblaka.


Evo malo mesečnih tabela sa pregledom vremena u Beogradu (maj-jun 1936, maj-avgust 1937.):  ;)

Maj-jun 1936.
(http://img40.imageshack.us/img40/6238/193656a.jpg)


Maj-jun 1937.
(http://img52.imageshack.us/img52/1967/193756a.jpg)


Jul-avgust 1937.
(http://img27.imageshack.us/img27/6996/193778a.jpg)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 16. Februar 2010. u 17:44
 ^^
Bilo je dosta i žrtava groma te godine (1937),bar po člancima iz Politike.Na najviše takvih članaka naleteo sam 1934. čini mi se.

Zlatibor i Loznica,podaci iz godišnjaka:

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/zlatibor.png)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/loznica.png)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Amaterko 20. Februar 2010. u 00:28
Evo zapisa iz maja davne 1851. godine o provali oblaka i bujicama u Valjevu, kada je bilo velike materijalne štete i žrtava.

Izvor: Mihailo B. Popović: "Priče o vremenu i klimi", a preuzeto iz knjige "Klima valjevskog kraja", čiji je autor dr Dragomir Đukanović:

 :-: http://img63.imageshack.us/img63/6286/1851q.jpg

PS: Priloženu sliku nisam smanjio, da bi mogla da se save-uje i odštampa...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 22. Februar 2010. u 23:52
Kako su se nekada seljaci branili od grada.Članci od 16. i 22.6.1938.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-56.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/2-38.jpg)

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika       (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 23. Februar 2010. u 19:43
1938.

Prva dekada maja:

Sneg pao na Rudniku,na planinama oko Prokuplja,u selima Leliću,Poćuti,Leskovice oko Valjeva,u okolini Knjaževca.

Druga dekada maja:

Usled kiša i provala oblaka izliva se Lim kod Prijepolja.Nabujala je i Mileševska reka.
Grad koji je dostizao veličinu oraha naneo štete selima Spance,Tmava i Vrševac,koja se nalaze nekoliko kilometara S-SI od Kuršumlije.

Treća dekada maja:

Izlili se Kačer,Kolubara,Jadar,Gruža,Tamnava,Ub.Poplavljene su oranice,nekoliko saobraćajnica bilo u prekidu.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/6-12.jpg)


Druga dekada juna:

Grad u okolini Kragujevca i Knića.U selu Guncate na severnim padinama Kotlenika grad je dostizao veličinu pesnice.U okolini Kragujevca najveće štete trpi selo Lužnice.Stradali su usevi,voće i vinogradi.Politika u dva opširna članka piše o ovom događaju.
I okolina Priboja pretrpela štete od grada.

Treća dekada juna:

Grad do veličine oraha  i bujice oko Ivanjice.Stradaju sela Sivčina,Gliječa,Lisa i Kotraža.
Istog dana grad je naneo štete selima Pepeljevac i Strmovo kod Lajkovca.

30.6. pljusak sa gradom i olujnim vetrom u Beogradu.Vetar je nosio crepovei obarao drveće.Najviše su stradali drvoredi u Dušanovoj,Francuskoj i na Kalemegdanu.Opservatorija nije zabeležila pojavu grada,tamo je palo svega 3.3 mm.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/3-35.jpg)

Druga dekada jula:

Grad veličine lešnika u selima Šarani i Semedraž kod G. Milanovca.

Treća dekada jula:

Grad nanosi štete selima oko Sente.

25. jula provala oblaka u Beogradu.Palo je 32.3 mm.Osim poplava na standardnim lokacijama,veće štete nije bilo.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/4-22.jpg)

Grad veličine oraha oko Žitorađe.Istoga dana grad nanosi štete i selima kod Požege.Stradaju Ježevica,Gornja,Donja i Srednja Dobrinja,Čestobrodica,Kalenići,Tabanovići.I Stragari,Jarmenovci,Šatornja i Blaznava pod Rudnikom stradaju od grada.

30. jula novi pljusak sa gradom i olujnim vetrom u Beogradu.Palo 12.3 mm.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/5-17.jpg)

Prva dekada avgusta:

Grad veličine do kokošijeg jajeta oko Čačka.Stradaju sela:Preljina,Ljubić,Konjevići,Viljuša,Atenica i Trnava.

Druga dekada avgusta:

12.8. ponovo nepogoda Čačku.Padao je grad,a olujni vetar je čupao drveće.

Nevreme praćeno olujnim vetrom i gradom nanelo je štetu Blacu i okolini.

Treća dekada avgusta:

31.8. nepogoda u Vojvodini.Grad koji je dostizao veličinu golubijeg jajeta naneo štetu selima kod Šida.U S. Mitrovici padao grad veličine lešnika.
Stradaju i usevi u okolini Sombora,Titela,Iriga i S. Karlovaca.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika        (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Kimi 24. Februar 2010. u 11:54
Pavloviću  :selam: :selam:  :respekt :respekt :respekt
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 28. Februar 2010. u 01:31
Mulţumesc Kimi  :)

Maj 1939.

U ovom nizu od 1926. najolujniji maj,bar prema člancima.Raduje me veća prisutnost fotografija.

5. maja nevreme sa gradom u Beogradu.Opservatorija u godišnjaku beleži i pojavu grada.
Najviše problema imala je Karaburma.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-57.jpg)

6. maja od grada stradaju Ledinci,S. Kamenica,Futog,Petrovaradin,Kovilj i deo S. Karlovaca.

9. maja grad veličine do golubijeg jajeta nanosi štete selima oko Topole:Vlakči,Vinči,Ovsištu,Božurnji,Belosavcima.Na zemlji se stvorio prekrivač od grada.

Grad je pokazao Vinčancima da im raketle ne vrede...

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/3-36.jpg)

Istoga dana krupan grad pada i u okolini Stragara,Jagodine,Čačka (Viljuša,Trnava,Atenica),Pirota (Cerova,Temska),S. Palanke (Azanja),Belanovice.

10. maja od grada strada okolina Obrenovca (dostizao veličinu golubijeg jajeta),,Bogatića,Šapca i Rume.


11. maja pljusak sa gradom u Beogradu.Bez veće štete.Istog dana od grada strada i okolina Valjeva.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/2-39.jpg)

Treća dekada maja:

Istoga dana nevremena: u Kosjeriću grad dostiže veličinu kokošijeg jajeta,u selima oko Mionice grad veličine pesnice lomi crepove sa krovova i nanosi velike štete usevima.Stradaju i sela oko Lajkovca.
Šteta od grada i poplave oko Mionice je procenjena na oko 20 miliona dinara.Grad je ubijao ptice i domaće životinje.Crveni krst je poveo akciju skupljanja pomoći.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/4-23.jpg)

21. maja velika bujica odnosi u Beloj Palanci 17 ljudskih života.Provala oblaka nad Suvom planinom pretvorila je Koritničku reku u masu mulja,kamenja i granja,koja je velikom brzinom protutnjala Palankom.
Doboš je oglasio opasnost od bujice,no ljudi se nisu nadali tako velikoj vodi.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/bela1.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/bela2.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/bela3.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/bela4.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/bela5.jpg)

Istog dana od grada stradaju Knez Selo i Gornji Matejevac kod Niša,okolina Vlasotinaca,Knjaževca.


Od grada strada okolina Bele Crkve.

Jun je doneo još jednu veliku bujicu u kojoj je život izgubilo 11 ljudi,ali o tome drugi put.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika         (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 06. Mart 2010. u 01:27
2007.
Godina koju ćemo pamtiti po novim julskim maksimumima temperature i najvišoj zabeleženoj T u zemlji od kada postoje merenja.

Po podacima iz Izveštaja o funkcionisanju odbrane od grada  za period 15.4-15.7. (svaki centar ima svoj izveštaj), 2007. godina ima veći broj dana sa štetom od grada od 2008. i 2009. (broj dana sa štetom + broj dana sa mogućom štetom).

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/grad2007.png)

2008. u aprilu ima 2, maju 9 ,junu 13, i do 15. jula 4 dana sa štetom.
2009. u aprilu ima 2, maju 10, junu 11 i do 15. jula 4 dana sa štetom i mogućom štetom (21 dan sa štetom i 6 sa mogućom štetom).

Imajući u vidu i nepogode u avgustu, moguće je da 2007. ima i ukupno veći broj dana sa štetom od grada.

maj

Po Izveštaju,u maju je zabeleženo 26 dana sa razvojem konvektivne oblačnosti.
Od 21. do 28. maja svakodnevno su beležene štete od grada.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/majciklon.gif)

Pažnju privlači superćelija 22.5. koja je iz Rumunije ušla u Srbiju i nanela štete opštinama Vršac,Alibunar,Kovačica i Titel (ukupno na 8750 ha).Zabeležen je grad veličine oraha.

Jedan radarski snimak iz arhive:

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/225.gif)

Jedan zanimljiv primer jakog nevremena koje dolazi sa istoka.O ovoj superćeliji je objavljen i rad (link sam dao na nekoj od prethodnih strana).
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 06. Mart 2010. u 11:27
Da nastavim gde me sinoć umor prekide...
16.5. nepogoda u okolini Koceljeve.Padao je grad veličine oraha
izvor:
Citat
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=4486  (http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=4486)
.

28.5. nepogoda praćena gradom i olujnim vetrom u okolini Titela.

izvor:
Citat
http://www.ravnica.in.rs/mosorin-info/orkansko-nevreme-praceno-ledom-pogodilo-mosorin-i-vilovo/  (http://www.ravnica.in.rs/mosorin-info/orkansko-nevreme-praceno-ledom-pogodilo-mosorin-i-vilovo/)

jun

Po Izveštaju,u junu je zabeleženo 27 dana sa razvojem konvektivne oblačnosti.

4.6. nepogode praćene gradom gotovo u celoj zemlji.Šteta od grada zabeležena u 20 opština na teritoriji 11 radarskih centara.
Grad veličine oraha u selima oko V. Gradišta i Golupca.Kod Kostolca se spušta tromba.Grad veličine oraha u okolini Koceljeve.

izvor:

Citat
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2007/06/06/srpski/D07060504.shtml 

Najveći broj nepogoda je bio višećelijski,sa jednom dominantnom ćelijom.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/462007.jpg)

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/46.gif)

12.6. novo nevreme.Grad i olujni vetar u Beogradu.U Smederevskoj Palanci vetar imao udare do 90.1 km/h.Šteta od grada zabeležena u 16 opština na teritoriji 9 radarskih centara.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/126.gif)

BG sondaža za 12.6.
Dobar CapeLi,mala konvektivna inhibicija i slabo smicanje po visini.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/126sondaza.gif)

19.6. superćelije iz BiH ulaze na teritoriju Srbije,polako gubeći karakteristike superćelije. Dolazi do razvoja novih ćelija od kojih jedna na kratko ima sve karakteristike superćelije.Na jug Srbije oblačnost stiže kao sistem srednjih razmera vidljiv na radaru kao Bow echo.Ovakav sistem se sastoji od višećelija,ređe superćelija,a sve ćelije se ponašaju kao jedna.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/1.jpg)

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/2.jpg)

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/3.jpg)

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/4.jpg)

Radarska slika by Boce:

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/zamalocq6.jpg)

23.6. jaka superćelija ulazi iz BiH u Srem.Po radarskoj slici rekao bih da je u pitanju klasična superćelija (imamo više vrsta superćelija),kojoj ne prija prisustvo drugih oluja u blizini.
Interesantno je i doba dana kada se sve dešava.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/236supercell1.gif)

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/236supercell2.gif)

Grad je naneo  štete useviima u tri opštine na površini od 9773ha.I Srba je javio grad prečnika do 3 cm u Inđiji.
Još jedna jaka ćelija je u zoru prešla iz Hrvatske u Srbiju.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/dvehiljadesedmaoluje/2363.gif)

Parametri BG sondaže 23.6. 00z:
Cape 1648,Li -5.43.Međutim,inhibicija je velika -281.
 
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 06. Mart 2010. u 15:47
odlicno si ovo izvukao...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ocelot 08. Mart 2010. u 16:13
bravo! :)

dugo nisam gledao radare pune akcije tako da je ovo dobro podsećanje kako izgledaju aktivni dani
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Amaterko 08. Mart 2010. u 16:56
odlicno si ovo izvukao...

bravo! :)
Sjajno, Pavloviću.  :P  Odličan (5+)  ??? ;)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 14. Mart 2010. u 00:00
Hvala ljudi  ;)
jun 1939.

Prva dekada:
Sava nadolazi i plavi okolinu Obrenovca i Beograda. U Sremu i Banatu plave podzemne vode. Bujična poplava u Brzoj Palanci i Ljuboviji.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/5.jpg)

Druga dekada juna:

Nevreme praćeno gradom nanosi štete usevima oko Pirota i Aleksinca (oko Aleksinca grad dostiže veličinu kokošijeg jajeta) .

Treća dekada juna:

Nevreme praćeno gradom veličine golubijeg jajeta nanosi štete okolini Kikinde.

Maleni potoci koji se slivaju sa Sedog Vrha ka selu Subotinac (Aleksinac), usled večernje provale oblaka nabujali su.Velika bujica rušila je kuće. Poginulo je jedanaest osoba. Ovo je jedini događaj za koji imam podatke iz dva izvora. Podaci se poklapaju.
Istog dana grad je naneo štete selima u Gruži i Levču.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika          (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)

Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 15. Mart 2010. u 15:55
Opština Čačak.Na prvom mestu po broju dana sa štetom od grada za 2008.Prvi po broju dana i za dvogodišnji period (2008-2009. (za 2009. računata i prijavljena i moguća šteta)).Slede ga opštine G.Milanovac,Lučani,Arilje i Ivanjica.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/cacak-1.jpg)

Period 1926-1939. na osnovu članaka iz Politike.Crvena tačka predstavlja selo gde je po člancima grad naneo štetu:

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/cacak.png)

Čini mi se da je okolina Čačka kritična što se grada tiče .

Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 15. Mart 2010. u 19:21
Sremska Mitrovica i Sombor, broj dana sa grmljavinom. Podaci preuzeti iz Godišnjaka:

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/SremskaMitrovica.png)

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/Sombor.png)

Palić ima jedan manji prekid u podacima tokom 1999. tako da grafikona neće biti.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 22. Mart 2010. u 14:18
1934.

Sredinom maja radosne vesti o obilnijoj kiši u mnogim delovima zemlje. U Beogradu je u periodu 4. april- 10. maj palo 11.1 mm. Izgleda da ništa bolje nije bilo ni u drugim delovima zemlje.

I dekada juna

Nevreme praćeno olujnim vetrom u S. Mitrovici i Rumi. U Mitrovici je padao i grad veličine lešnika. Vetar je čupao drveće i skidala crepove.i u okolini Vršca je vetar nosio krovove.

Nevreme praćeno gradom veličine oraha severno od Lajkovca. Stradaju sela Jabučje, Mali Borak i Skobalj.

III dekada juna

Provala oblaka praćena gradom u Kostolcu i okolini. Od grada najviše stradaju Kostolac, Ćirikovac, Klenovik i Petka.

II dekada jula

Nevreme praćeno olujnim vetrom čupa drveće i nosi krovove u Mladenovcu i okolini. Stradaju i sela Vlaška, Amerić, Đurinci i Rajkovac.

Krupan grad nanosi štete Jošaničkoj banji.

Nevreme praćeno olujnim vetrom skida krovove u selima Debelici, Drenovcu i Trnovcu, severno od Knjaževca.

Grad veličine pesnice u okolini Ivanjice. Grad je ubijao ovce. Prema proceni komisije, šteta iznosi 3575800 dinara. Crveni krst je uputio pomoć.

Grad nanosi štetu vinogradima oko Vlasotinaca.

Grad veličine oraha u Novoj Varoši i okolini. Strada i Kokin Brod gde grad lomi prozore.

Jedna osoba je poginula a dve su teško povređene, kada je vetar srušio sušnicu hmelja na salašu kod Prigrevice, u koju su se sklonili od oluje.

III dekada jula

Krupan grad nanosi štetu smederevskim vinogradima.

I dekada avgusta

Grad veličine oraha u Novom Pazaru.

Poplava u Rakovici.

II dekada avgusta
 
Bujične poplave u okolini Ražnja. Poplavljena su sela Praskovče i Đunis. Bujice zasule prugu Beograd - Niš kod Stalaća.

Od grada stradaju i sela Guberovac i Zakuta kod Knića.

III dekada avgusta

Krupan grad u Sjenici, Vapi, Štavlju i Lopižu.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika   (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ocelot 22. Mart 2010. u 20:16
Sremska Mitrovica i Sombor, broj dana sa grmljavinom. Podaci preuzeti iz Godišnjaka:

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/SremskaMitrovica.png)

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/Sombor.png)

Palić ima jedan manji prekid u podacima tokom 1999. tako da grafikona neće biti.

ponovo je primetan taj nagli porast grmljavina u 2002.
izgleda da je u celom regionu tada bilo aktvinije (što čini mi se važi i za 2003.)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 22. Mart 2010. u 23:58
Pa da 2002 je obilovala grmljavinama, avgust 2002 je bio slican periodu kraj juna/pocetak jula 2009 sa svakodnevnim pljuskovima i grmljavinama
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 23. Mart 2010. u 00:10
Ja se te godine ne sećam, a po podacima jul i avgust su meseci sa najviše zabeleženih dana sa grmljavinom (ponegde i septembar).
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 10. April 2010. u 11:33
1935

II dekada maja:

Provala oblaka nad okolinom Kruševca. Izlile se Rasina i Pepeljuša. Sela u dolini Rasine (Lomnica, Lipovac, Stepoš, Mudrakovac, Modrica i Kupci) manje stradaju (samo potopljeni usevi) od sela u dolini Pepeljuše (Pepeljevac, Čitluk), gde je reka nosila i stoku i prodirala u kuće.

III dekada maja

Nevreme sa olujnim vetrom i gradom u okolini Ivanjice. Stradaju sela Dobrače, Prilike, Šume, Bedina Varoš, Rokci i Budoželja.

Grad veličine oraha u okolini Rume.

Zanimljiv slučaj iz Starog Vlaha. Seljak prijavio tokom nevremena da je "svakog trenutka oko njega je padalo drveće". Preko 100 stabala vetar oborio u jednoj šumi, piše Politika. Jedna osoba je poginula a više njih povređeno kada je u Rokcima vetar iščupao orah koji se srušio na kopače kukuruza.

I dekada juna

Obilan grad u Zrenjaninu stvorio manji pokrivač. Stradali su pšenica i kukuruz u Boki, Sečnju, Konaku, Starom Lecu, Ečki.

Grad veličine golubijeg jajeta i olujni vetar nanose štetu vinogradima oko Vršca. Stradaju sela Gudurica, Veliko Središte, Markovac i Sočica.

Grad veličine oraha u okolini Arilja. Stradaju sela Trešnjevica, Lisa, Radaljevo, Dubac. Istoga dana od grada stradaju vinogradi i šljive u okolini Mladenovca. Najteže su pogođena sela Kovačevac, Velika Krsna, Jagnjilo, Dubona, Šepšin i Međulužje.

II dekada jula

Nevreme u okolini Kuršumlije. Gromovi uzrokuju požare, a grad u Ravnom Šortu nanosi štete usevima.

III dekada avgusta

Nevreme praćeno olujnim vetrom u Zrenjaninu. Vetar je kidao žice, obarao stabla, nosio krovove, lomio prozore. Katolička crkva je pretrpela oštećenja. Sa jednog mlina vetar je oduvao krov.

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika   (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 27. April 2010. u 23:34
Malo zimskih članaka, za promenu  :) I da napomenem, '85. sam godište  :rofl:

Januar 1935. Po amaterkovim podacima maksimalna visina snežnog pokrivača u Beogradu je bila 61 cm.

Politika 12.1.1935. donosi sledeće vesti:

"Debeo sloj snega na Avali, Košutnjaku i Banovom Brdu omogućava odlično smučanje".

Veliki sneg u Sandžaku pravi probleme u saobraćaju, u prekidu skoro svi putni pravci.

Problemi u saobraćaju i u Timočkoj krajini.

Zbog jakog vetra smetovi zatrpali prugu kod Krivog Vira.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/1-59.jpg)

Politika 13.1.1935.

Dve žrtve smrzavanja u Subotici.

Politika 16.1.1935.

Ledostaj na Dunavu.

Politika 17.1.1935.

Beograd zavejan. Pošta i mleko nisu stigli u grad. Mnogi putevi i pruge oko Beograda zavejani. Visina snežnog pokrivača 61 cm. Simplon Orient express ostao zavejan kod Golubinaca ,drugi voz kod Čortanovaca. Zatvorene osnovne škole u Beogradu. Autobusi javnog prevoza nisu vozili.

Zatrpana pruga kod Rume.

Mećava i u Nišu.

Po Politici, u Knjaževcu visina snežnog pokrivača 70 cm.

Veliki sneg kod Krivog Vira.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/2-41.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/3-38.jpg)

Politika 18.1.1935.

Stanje u saobraćaju se popravlja.

U Nišu ljudi preko zaleđene Nišave prelaze s jedne obale na drugu.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/4-25.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/5-18.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/6-14.jpg)

Politika 19.1.1935.

Velika mećava u Negotinu, prekinut telefonski saobraćaj. Svi putevi neprohodni. Zatvorene škole.

Ledostaj kod Apatina.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/7-8.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/8-6.jpg)

Politika 20.1.1935.

Sneg ponovo pravi probleme u okolini S. Mitrovice.

Politika 21.1.1935.

Pao sneg u Ulcinju i Dubrovniku.

Još jedna žrtva smrzavanja u Subotici.

Politika 22.1.1935.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/9-5.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/10-5.jpg)

Politika 23.1.1935.

Velika Morava se zaledila kod Paraćina.

Boljevac i okolina zavejani, sela izolovana od sveta, čopori vukova se spuštaju u Zlot.

U Beogradu se pristupilo novom načinu topljenja snega

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/11-4.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/12-4.jpg)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/13-3.jpg)

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika   (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)

Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 10. Novembar 2010. u 19:23
Novembarska toplota me podstakla da napravim pregled Tmax i Tmin za novembar 1926. koji je po amaterkovim tabelama najtopliji novembar u Beogradu od kad postoje merenja. Srednja mesečna T je bila 13.0*C.


(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/novembar1926.jpg)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 03. Januar 2011. u 14:43
Još radova o nepogodama u Srbiji:

Nevreme sa gradom u Beogradu 18.5.2008.

http://www.erad2010.org/pdf/POSTER/Thursday/07_Nowcasting/12_ERAD2010_0242_Extended.pdf  (http://www.erad2010.org/pdf/POSTER/Thursday/07_Nowcasting/12_ERAD2010_0242_Extended.pdf)

Superćelijska nepogoda u Vojvodini 27.6.2008.

 http://www.erad2010.org/pdf/POSTER/Thursday/07_Nowcasting/03_ERAD2010_0239_extended.pdf  (http://www.erad2010.org/pdf/POSTER/Thursday/07_Nowcasting/03_ERAD2010_0239_extended.pdf)

Superćelijska nepogoda u zapadnoj Srbiji 8.7.2009.

http://www.erad2010.org/pdf/POSTER/Thursday/07_Nowcasting/05_ERAD2010_0238_extended.pdf  (http://www.erad2010.org/pdf/POSTER/Thursday/07_Nowcasting/05_ERAD2010_0238_extended.pdf)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 10. Januar 2011. u 00:25
Zanimljiv članak iz Politike 14.3.1931. na koji sam naleteo skupljajući članke o velikom zemljotresu u Makedoniji...

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/a1-1.jpg)

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/a2-1.jpg)

 http://digital.nb.rs/collection/no-politika    (http://digital.nb.rs/collection/no-politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 10. Januar 2011. u 17:03
zanimljivo, secam se obojene kise 2001 ili 2002 godine, ali padala je kasno popodne, pa nisam obratio paznju, ali sam cuo posle na vestima da je bila obojena...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: beket 12. Januar 2011. u 18:48

au, tek sad vidim -
bas je gadno duvalo '57.

(http://i229.photobucket.com/albums/ee92/ptprince/Kosava.jpg)

Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 13. Januar 2011. u 10:16
 ^^

U Beogradu je tada košava imala udare do 31 m/s.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 04. Mart 2011. u 20:31
26.6.1988. nakon obilnih kiša nabujala Vlasina je probila branu u Vlasotince, nanoseći veliku štetu gradu. Bilo je i ljudskih žrtava.

http://www.youtube.com/watch?v=AqlQfMv0M5U

http://www.youtube.com/watch?v=l9fZ2d54pXs

Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefan Valjevo 06. Maj 2011. u 21:59
Pojava grmljavine u Valjevu tokom zime u periodu 1995-2010:

27.01.1995.
05.01.1998.
06.01.1998.
19.03.1998.
09.01.1999.
11.02.1999.
26.12.1999.
28.12.2000.
23.02.2001.
19.03.2001.
28.12.2002.
03.01.2003.
04.01.2003.
08.02.2004.
28.02.2004.
26.01.2007.
01.03.2008.
17.03.2008.
13.03.2009.
25.12.2009.
31.12.2009.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefan Valjevo 07. Maj 2011. u 02:36
Ne zaboravimo Valjevo i prošlogodišnje snažno nevreme. ???

Bila je subota 19.jun 2010.godine.Evo kako je Valjevo za tili čas postalo popularno na youtube-u:
http://www.youtube.com/watch?v=1U76XRByYew

Od 12:45h do 13:15h besneo je pravi haos:
http://www.youtube.com/watch?v=bGbBaawoxOM
Nakon ove super ćelije ništa nije preostalo.Grad je padao veličine kokošjeg jajeta, a na posletku veličine oraha.Ne samo da je pobio plodove biljaka, nego je i lišće pocepao.Stric i ja smo stajali u garaži koja je inače suteren.Posle deset minuta počela je da se izliva kanalizacija.Nije se ni završilo nevreme, šahta koja je bila povezana sa septičkom jamom, krenula da se izliva i puni podrum.Dvorište je takođe bilo puno vode, a onda je sva ta voda počela se slivati u podrum i garažu.Tako da smo morali ceo dan biti u stanju pripravnosti.Ovo je drugo po snazi grmljavinsko nevreme koje pamtim.Ipak najjače nevreme u Valjevu (koje pamtim) se desilo se 17. juna 1995. godine, kada se izlila Kolubarina leva pritoka Ljubostinja (koja od mene protiče 30m) i obližnji potok koji se uliva u Ljubostinju na raskrsnici moje ulice i magistrale Valjevo-Beograd.Tog dana su podrum i garaža bili dupke puni i voda se bukvalno spustila s' brda jer se zapušila brana kod fabrike "Vujić prozori".Tad je palo 70l na metar kvadratni za samo pola sata.To je bio pravi potop, a tad sam završavao prvi razred osnovne škole.Što se tiče grada ovaj od prošle godine je ubedljivo najveći i nikada nisam video da tako dugo pada.Ovo je najjače nevreme u protekloj deceniji. :first:

http://www.google.rs/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBcQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.blic.rs%2FVesti%2FDrustvo%2F194667%2FJako-nevreme-u-Valjevu-padao-grad-velicine-oraha&rct=j&q=nevreme%20u%20valjevu&ei=zofETc2UAcrZsgbK4KT7Dg&usg=AFQjCNEVuFsITo2DE3LwKiL5N3jDZyU9iw&cad=rja
http://www.google.rs/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CB4QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.rts.rs%2Fpage%2Fstories%2Fci%2Fstory%2F124%2F%25D0%2594%25D1%2580%25D1%2583%25D1%2588%25D1%2582%25D0%25B2%25D0%25BE%2F726218%2F%25D0%25A1%25D0%25BD%25D0%25B0%25D0%25B6%25D0%25BD%25D0%25BE%2B%25D0%25BD%25D0%25B5%25D0%25B2%25D1%2580%25D0%25B5%25D0%25BC%25D0%25B5%2B%25D1%2583%2B%25D0%2592%25D0%25B0%25D1%2599%25D0%25B5%25D0%25B2%25D1%2583.html&rct=j&q=nevreme%20u%20valjevu&ei=zofETc2UAcrZsgbK4KT7Dg&usg=AFQjCNFhP1zs-QFaum4180ypQ-uZtj3Bkw&cad=rja

Zatim:6.avgust 2002. :second:

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2002&mm=08&dd=06&nav_category=78&nav_id=62069 :second:

I dve jake oluje za dva dana.Jedna popodnevna sa gradom 9. jul 2005. i jedna večernja sa jakom kišom i provalom oblaka 10. jula 2005.Dnevna oluja je bila sa gradom veličine trešnje, ali nije trajala duže od 15. minuta.Večernja je trajala oko pola sata i bila je veoma jaka sa žestokom grmljavinom i velikom količinom padavina.To veče je sigurno palo oko 30l kiše.

S' toga je:10. jul 2005. :third:
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Milosh 07. Maj 2011. u 10:39
Sjećam se odlično ovog nevremena. Odličan opis Stefane! :)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 07. Maj 2011. u 10:43
dobar opis imenjace...

sto se tice:
Citat
Pojava grmljavine u Valjevu tokom zime u periodu 1995-2010:

27.01.1995.
05.01.1998.
06.01.1998.
19.03.1998.
09.01.1999.
11.02.1999.
26.12.1999.
28.12.2000.
23.02.2001.
19.03.2001.
28.12.2002.
03.01.2003.
04.01.2003.
08.02.2004.
28.02.2004.
26.01.2007.
01.03.2008.
17.03.2008.
13.03.2009.
25.12.2009.
31.12.2009.
za Beograd je prica sledeca:

27.1.1995
26.12.1999
3.1.2003
4.1.2003
1.3.2008
17.3.2008
25.12.2009
31.12.2009

dopunite me ako sam neku izostavio...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefan Valjevo 08. Maj 2011. u 02:39
E, ovako.Da razdvojim pojavu noćnog (udaljenog) sevanja od grmljavine.Posvetiću pažnju samo na decembar, januar i februar jer je

27.01.1995.
-Jutro umereno oblačno, toplo i vetrovito.Oko 2 sata se pojačao vetar i naglo naoblačilo.Potom je počela kiša, a zatim se pojačala i prešla u pljusak.Oko 2 i 15 je zagrmelo, a zatim je počelo da jasno seva i jako grmi.Posle toga je pala temperatura na možda 5C.Ne sećamse svih detalja, bio sam baš mali.

05.01.1998.
-Od 31.12.1997. do 05.01.1998. je bilo veoma toplo za to doba godine.To je bio najtopliji početak godine koji pamtim.Tog 05.01.1998. je bilo promenljivo oblačno i toplo sa oko 15 ili 16 stepeni.Tad sam otišao do komšije da igramo igrice, a onda je došla majka da me zove kući.Kaže da grmi i da hoće nevreme.Kad sam izašao imam šta i da vidim.Sa severa se smrklo i lepo seva.Nevremena nije bilo, ali je možda malo poprskalo.

06.01.1998.
-Taj dan ću pamtiti po letnjim pljuskovim kao u sred leta.Bio je topao dan, oko 15C.Prvo je bilo umereno oblačno, a onda je počela prokapljivati kiša koja je prešla u pravi plojusak.Zatim je dva puta sevnulo i zagrmelo.Ono što mi je bilo najspecifičnije je serija pljuskova koji su podsećali na maj, jun, jul i avgust.A onda što mi je tada kao detetu bilo najneobičnije su veoma krupne kapi kiše koje su podsećale na leto, naročito kod zadnjeg pljuska koji je bio veoma jak i kratkotrajan.Ne verujem da je trajao duže od pola minuta.Tad sam prvi put doživeo leto u sred zime i što je najčudnije bio je "Badnji dan".Moj ćale je pekao prasiće za "Božić" nama i još nekim prijateljima, a u pozadini su ga pratili letnji pljuskovi.Pogledaj te u nekoj arhivi pojavu konvekcije 05. i 06.01.1998.

Noć 08/09.01.1999.
Opet grmljavina oko "Božića.Za "Božić" je bilo sunčano i toplo sa oko 15C.08.01.1999. je bilo sunčano i veoma lepo vreme sa sličnom temperaturom kao i predhodnog dana.Opet sam bio kod istog druga kao i 05.01.1998.Ovaj put nismo igrali video igrice već fudbal jer je dan bio veoma lep.Oko 1 ili pola 2 sunce je zašlo za oblak koji je nailazio sa S ili SZ.Ostatak dana je bilo oblačno.Uveče su se čuli oluci i onda sam primetio da pada kiša.Medjutim zaspao sam oko 12 uveče, a roditelji su mi bili budni kad je oko 1 u noć bila grmljavina.I kako su tad rekli da je bila neka neobična svetlost.Kasnije sam čuo da je grom pogodio u kuću nekog čoveka koji slavi sv. Stefana, a 09.01. je praznik sv.Stefana :oboze:.09.01.1999. je bio tmuran kišovit i ličio je na jesen.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 08. Maj 2011. u 20:06
Citat
27.01.1995.
-Jutro umereno oblačno, toplo i vetrovito.Oko 2 sata se pojačao vetar i naglo naoblačilo.Potom je počela kiša, a zatim se pojačala i prešla u pljusak.Oko 2 i 15 je zagrmelo, a zatim je počelo da jasno seva i jako grmi.Posle toga je pala temperatura na možda 5C.Ne sećamse svih detalja, bio sam baš mali.
To mi je bio najupetacljiviji meteo dogadjaj ikad...
Topao dan, popodne prolazak fronta, prvo pljuskovi bez grmljavine, a posle toga jaka snezna mecava sa munjama i gromovima kao usred leta... palo je 10-tak cm snega tog popodneva...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: freeze 08. Maj 2011. u 22:51
 ^^
Bogami, i meni..

Od jutra do podne skoro sva godišnja doba.. :oboze:
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefan Valjevo 09. Maj 2011. u 06:14
Da nastavim dalje? ;D

Noć 10/11.02.1999.
Ovo mi je bilo još čudnije od 27.01.1995.Za razliku od 1995 kad sam imao ne punih 8 godina ovaj put sam imao skoro 12, pa se bolje sećam pojedinih detalja ;).Ovu noć je direktno padao čist sneg bez kapi kiše i to uz dobru grmljavinu i munje.Prvih dana februara 1999 je bilo jako hladno izuzev 5-og,6-og i 7-og.8-og je padao sneg, a 9-og je bilo sunčano i malo toplije.10.02.1999. je bio tmuran i maglovit dan.Bio sam V razred osnovne škole i taj dan je fudbalska reprezentacija igrala kvalifikacionu utakmicu za EP 2000 u Belgiji i Holandiji protiv Malte u gostima.Prenos smo slušali preko radia na času Nemačkog, jer nam je nastavnica Ljiljana Tanasković dozvolila da propratimo utakmicu.Pobedili smo sa 3-0 golovima Nađa sa dva i Miloševića sa jednim golom.Pri povratku iz škole nije mi uopšte delovalo da će se vreme tako naglo promeniti u toku noći.Pre bi' rekao da je bilo potpuno oblačno i sveže sa oko 5C, nego maglovito.Oko ponoći sam legao u dnevnom boravku i sa majkom gledao film.Oko 00:25h je nešto zatutnjalo i onako začuđen pitam majku da nije avion (u to vreme se spremalo bombardovanje i bila je frka oko Kosova).Majka mi kaže da grmi.Ja je onda opet pitam jeli  sigurna?Pošto taj dan stvarno nije bilo toplo, bio sam začudjen odakle konvekcija?Mada tad nisam ni znao ni šta je konvekcija, ali iako sam bio klinac nisam bio toliko lud i glup da ne razlikujem toplo od hladnog i obrnuto.Što je još čudnije, kad sam pogledao kroz prozor video sam bele krovove, a odlično znam da u toku dana nisu bili i da su bili suvi.Zatim je lepo sevnulo, a potom je tako dubinski zagrmelo, da se cela ploča od kuće tresla.Još nekoliko puta je lepo sevnulo i opet dubinski zagrmelo.U međuvremenu dok se sve to dešavalo opet sam malo bolje kroz prozor pogledao i video da su se krovovi kuća baš zabeleli. :oOpet sam rekao majci da malo bolje pogleda, jer sam se uplašio da slučajno ne haluciniram. :nelupaj: :rofl:Majka mi kaže da mi se čini i da su bili beli. -)To, da sam bio u pravu ispostavilo se sutradan kad sam se probudio.Imao sam šta i da vidim :-[.Sneg je napadao više od metra i nastavio je da pada i dalje.Hladan period sa snegom je trajao oko deset dana.Ta noć me je podsećala na SF filmove.Taj dan moj razredni je ceo školski čas pričao kako se klima promenila i da nam se ne piše dobro, tako me živog izprepadao.Ništa više nisam doživeo tako ekstremno, ali taj dogadjaj od 11.02.1999. je za mene TABOO tema
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 09. Maj 2011. u 10:11
... ali taj dogadjaj od 11.02.1999. je za mene TABOO tema

Uopšte ne treba od toga praviti tabu. Retko je da se takvi događaji uklope, pa ipak se dešava. Inače, nije to ništa neobjašnjivo, i ne zaslužuje da bude tabu.

Uh, nisam odavno čitao ovu temu, pa imam i jednu bajatu repliku:

26.6.1988. nakon obilnih kiša nabujala Vlasina je probila branu u Vlasotince, nanoseći veliku štetu gradu. Bilo je i ljudskih žrtava.

Taj događaj je doneo i rekordne količine padavina za 24 časa. Pirot je imao 140 mm (Dimitrovgrad jedna 14 mm, dakle, deset puta manje), selo Rakov Dol je beležilo 230 mm, dok je u selu Svođe količina padavina ostala nezabeležena, ali rekordna. Osmatrač je zapisao da je 'bujica odnela kišomer'.
Ova ekstremna količina padavina je posledica prolaska serije Cb-a nad istim područjem. Takve putanje se ponekad uspostavljaju i u meteo žargonu se nazivaju 'staze slonova' (slonovi uvek idu jednim te istim putem, bez obzira da li je tu nikla neka prepreka ili ne, pa su u stanju da je sruše, samo da bi prošli svojom stazom). Postoji detaljna analiza ovog događaja u knjizi Meteorologija, autora Zorana Popovića, legende meteorologije iz 70ih i 80ih.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 09. Maj 2011. u 21:20
da li je te veceri 10 na 11.2.1999 jos negde zabelezena grmljavina?
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: tamnavac 09. Maj 2011. u 21:31
Jeste,kod mene, mada i Ub spada u isti region kao i Valjevo, pa bilo bi cudno da nije zabalezeno,medjutim ne secam se da je palo metar snega kako Stefan rece, oko pola metra do 60 cm da.Grmljavina je bila duboka, vise kao detonacije za vreme bombardovanja koje je usledilo nesto kasnije al sevanje je bas bilo izrazeno,za Srbiju nije uobicajeno da grmi i pada sneg dok u Crnoj Gori, severnoj to je gotovo redovna pojava svake zime, posto mi je majka odozdo, cesto boravim pa znam.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefan Valjevo 10. Maj 2011. u 02:26
Srbi vole da sve neobične vremenske pojave povezuju sa ratovima i nesrećama.Kako 27.01.1995. tako i 11.02.1999.Svima nam je jasno šta se na našim prostorima zbivalo 1995-e i 1999-e, ali ja to smatram običnom budalaštinom.1995-e se vodio rat u Hravatskoj i BiH, a ne u Srbiji.Ali grmljavina na Svetog Savu zvuči epski i inspirativno, a pri tom traje rat Hrvata i Srba u Srpskoj Krajni daleko stotinama kilometara od srpske prestonice gde su grmljavine gotovo svakodnevne zimi.Hrvatima i Crnogorcima grmi i za Novu Godinu, Božić (i jedan i drugi), Svetog Nikolu, Krstovdan, Bogojavljenje, Svetog Jovana (Ivana), Dan Zaljubljenih.......Da ne spominjem Italijane, Grke........Pogotovo Srbima Kraišnicima je od 1991-e do 1995-e grmelo iznad glave i u glavi od silnih granata.Ko da je neko pomišljao na grmljavinu sa snegom.Kao u narodnom verovanju je ako grmi u januaru, neće biti dobro, a ako grmi u februaru (naročito oko Sretenja), to je dobro.Zar 11.02.1999. nije blizu Sretenja koje je 15.02.Evo dva apsurda:
http://www.google.rs/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCYQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.serbianmeteo.com%2Fsmf%2Findex.php%3Ftopic%3D311.0&rct=j&q=grmljavina%20na%20Svetog%20Savu&ei=ZIXITdKHHMf4sgbBq6meAw&usg=AFQjCNFCWd7UAsCZmhZC9OG8bu-LlKayFA&cad=rja
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefan Valjevo 11. Maj 2011. u 02:07
Srbi vole da sve neobične vremenske pojave povezuju sa ratovima i nesrećama.Kako 27.01.1995. tako i 11.02.1999.Svima nam je jasno šta se na našim prostorima zbivalo 1995-e i 1999-e, ali ja to smatram običnom budalaštinom.1995-e se vodio rat u Hravatskoj i BiH, a ne u Srbiji.Ali grmljavina na Svetog Savu zvuči epski i inspirativno, a pri tom traje rat Hrvata i Srba u Srpskoj Krajni daleko stotinama kilometara od srpske prestonice gde su grmljavine gotovo svakodnevne zimi.Hrvatima i Crnogorcima grmi i za Novu Godinu, Božić (i jedan i drugi), Svetog Nikolu, Krstovdan, Bogojavljenje, Svetog Jovana (Ivana), Dan Zaljubljenih.......Da ne spominjem Italijane, Grke........Pogotovo Srbima Kraišnicima je od 1991-e do 1995-e grmelo iznad glave i u glavi od silnih granata.Ko da je neko pomišljao na grmljavinu sa snegom.Kao u narodnom verovanju je ako grmi u januaru, neće biti dobro, a ako grmi u februaru (naročito oko Sretenja), to je dobro.Zar 11.02.1999. nije blizu Sretenja koje je 15.02.Evo dva apsurda:
http://www.google.rs/url?sa=t&source=web&cd=3&ved=0CCYQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.serbianmeteo.com%2Fsmf%2Findex.php%3Ftopic%3D311.0&rct=j&q=grmljavina%20na%20Svetog%20Savu&ei=ZIXITdKHHMf4sgbBq6meAw&usg=AFQjCNFCWd7UAsCZmhZC9OG8bu-LlKayFA&cad=rja
Greška  >:(.Omašio sam link :redface:
Evo pravi:
http://www.google.rs/url?sa=t&source=web&cd=9&ved=0CFIQFjAI&url=http%3A%2F%2Farhiva.glas-javnosti.rs%2Farhiva%2F2004%2F02%2F11%2Fsrpski%2FR04021005.shtml&rct=j&q=grmljavina%20na%20svetog%20savu&ei=MNLJTfqBH4vBswbMn6zMAw&usg=AFQjCNGtnkQbhsx-OfNW-5fPQXW1usn_-g&cad=rja :neznam:.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 11. Maj 2011. u 09:49
E, da. Sada je u redu.

Zaista, svašta se piše.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Mili-CQ 17. Maj 2011. u 04:18
slucajno naletim na sledece:
http://oiswww.eumetsat.org/WEBOPS/iotm/iotm/20080520_convection/20080520_convection.html
Dobra arhiva radarskih slika,kod nas je dan ranije bilo lepo nevreme.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: astrogodra 20. Avgust 2011. u 15:33
Ova situacija sa vremenom kakva je sada a i kakva se najavljuje me malo podseca na leto 1998godine. Pamtim da je bio jedan nenormalno dugacak period sa tropskim temperaturama koji se zavrsio tek krajem Avgusta. Milsim da me secanje dobro sluzi,a ako neko ima neke statisticke podatke ili neki link ka tim podacima voleo bi to da vidim. To je po meni najgore leto do sada,ne pamtim nesto da sam se posle te '98 tako kuvao.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: dikile 20. Avgust 2011. u 20:00
Te godine su se tropske temperature nastavile do polovine septembra. Evo linka pa biraj period koji te interesuje.
http://www.ogimet.com/ranking.phtml.en (http://www.ogimet.com/ranking.phtml.en)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 20. Avgust 2011. u 22:25
Na Ogimetu nema podataka iz 1998... ali sto se tice Beograda, septembar nije bio narocito topao. Mozda mislis na 1999 godinu, kada je u septembru bilo toplo (prijatno toplo 28-30 C), a jednim danom u Beogradu krajem septembra kad je islo do 34 C.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: dikile 20. Avgust 2011. u 22:43
 :nelupaj:  A ja sam procitao 2008. a ne 98.  Omatorelo se  :deda:
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 20. Avgust 2011. u 23:24
Na Ogimetu nema podataka iz 1998... ali sto se tice Beograda, septembar nije bio narocito topao. Mozda mislis na 1999 godinu, kada je u septembru bilo toplo (prijatno toplo 28-30 C), a jednim danom u Beogradu krajem septembra kad je islo do 34 C.

Umesto da gledate Godišnjake, gde ima dnevnih podataka za Beograd, Novi Sad, Niš i još tri mesta u Srbiji, vi gledate samo Ogimet. Poražavajuće. Zaista. Sve bi na jedan klik da uradite. Čista lenjost.

U tim Godišnjacima se nalaze odgovori na vaše dileme. Ja znam odgovore, ali ih neću reći. Morate i sami da radite nešto sa raspoloživim materijalom.

Hajde, da ne budem baš na kraj srca, samo pogledajte godine 1992, 1998, 2005, 2007... više nego dovoljno materijala (sa sve lažnim navođenjem, namerno). Ma, pogledajte sve, ne sme da vas mrzi. Šta da me stvarno nema na forumu?

Edit: Nisam postao amater(ko), ne brnite. :D
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 21. Avgust 2011. u 01:48
Citat
A ja sam procitao 2008. a ne 98.  Omatorelo se
E to već može... :)

Edit: Nisam postao amater(ko), ne brnite. :D
Heh, naravno da nisi... ;)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 21. Avgust 2011. u 10:05
Leta 1998. je u Kragujevcu Tmax išla do 40.4°C (2. jul).
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: astrogodra 21. Avgust 2011. u 13:52
Najkarakteristicniji meteo dogadjaji koje ja pamtim:

- hladna zima 1997godine i takodje hladno leto te godine
- pakleno leto 1998godine(kao sto sam vec gore rekao)
- cuveni jak pljusak a zatim poplava u Kragujevcu (e ovde vec ne znam tacan datum,ali cini mi se Jun 1999godine)
- neverovatno topla zima 2000godine(za Bozic je bilo preko 20C)
- nevreme 10.07.2005 (iscupalo mi drvo u dvoristu koje je zatim palo na komsijin auto)
- cuveni 24.07.2007godine(ne ponovilo se)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ptprince 21. Avgust 2011. u 14:08
- cuveni jak pljusak a zatim poplava u Kragujevcu (e ovde vec ne znam tacan datum,ali cini mi se Jun 1999godine)

Noć 9-10 juli 1999. godine. Mestimično je bilo i preko 100 mm padavina te noći. Poplave i bujice su zahvatile Šumadiju i Pomoravlje. Ravanica je bila pred izlivanjem, ali Lugomir je upropastio Jagodinu (to je ono što sam lično video).
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: astrogodra 21. Avgust 2011. u 14:41
 ^^
Bravo majstore,baš tada :super:
Gadno "bejaše"
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 21. Avgust 2011. u 14:46
Citat
- neverovatno topla zima 2000godine(za Bozic je bilo preko 20C)
Mislis zima 2000 na 2001 ;) za Bozic 2001 su bile takve temperature...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: astrogodra 21. Avgust 2011. u 14:59
 ^^
U pravu si...2001
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ciklon 21. Avgust 2011. u 15:21
Noć 9-10 juli 1999. godine. Mestimično je bilo i preko 100 mm padavina te noći. Poplave i bujice su zahvatile Šumadiju i Pomoravlje. Ravanica je bila pred izlivanjem, ali Lugomir je upropastio Jagodinu (to je ono što sam lično video).
Ako se dobro secam tog jula je pala velika kolicina kise u vecem delu zemlje, bilo je i par oluja kod mene u Vrbasu.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: beli 21. Avgust 2011. u 18:03
Ja se skroz slabo sjecam tih vremenskih prilika u proslosti,ali samo nikad necu zaboraviti 24 jul 2007,kada je na dnevniku javljeno da je tog dana Bijeljina i Visegrad bili najtopliji gradovi u BiH sa 44C,kao da je juce bilo... :)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Ljubiša 30. Avgust 2011. u 09:33
6. avgust 2009. godine je kod mene zapisan kao poseban datum kada su u pitanju padavine. Za nepuna dva sata jakog pljuska palo je ravno 63 mm kiše i to je najveća količina padavina od kada ih merim.
Kiša je počela nešto posle 14h i toliko je jako padala da nisam mogao da izađem iz kuće (trebalo je da krenem na posao). Takođe, nisam uspeo da napravim ni jednu normalnu sliku jer je vetar raznosio kišu na sve strane a i temperaturna razlika je bila velika. Zanimljivo je da nije bilo pojave grada ili sugradice (ako je i bilo, ja je nisam primetio).
Evo kako je tog dana izgledalo dvorište ... ovo je slikano posle jake kiše ...
(http://img843.imageshack.us/img843/6383/padavine060820091.jpg)

(http://img6.imageshack.us/img6/5227/padavine060820092.jpg)
Ispred kuće se napravilo malo jezerce iako postoji odvod u kanal ...
(http://img683.imageshack.us/img683/9206/padavine060820093.jpg)

(http://img842.imageshack.us/img842/5880/padavine060820094.jpg)

(http://img231.imageshack.us/img231/9338/padavine060820095.jpg)

Mislim da sam negde našao da je tada u Kikindi palo oko 30 mm a u Zrenjaninu jedva da je pokupilo prašinu. Voleo bih kada bi neko (ukoliko ima) postavio radarsku sliku od tog dana u intervalu od 14 do 16h. Na žalost ja je nisam sačuvao!
Bilo je kasnije u kišomeru 20, 30 pa i 40 i nešto mm taloga, ali ovoliko ne!
Na forumu sam našao sledeće teme od tog datuma:
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1560.0.html (http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1560.0.html)
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1556.150.html (http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1556.150.html)
Vidim da su Dejo i gabesz tog dana izveštavali ...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 11. Septembar 2011. u 23:49
Sinoptička situacija 24.9.1918. U Beogradu Tmax 39.0°C

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/Rrea00119180924.gif)

I 9.9.1946. kada je u Beogradu zabeležena Tmax 41.8°C, što je i apsolutni maksimum za septembar.

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/Rrea00119460909.gif)

I jedan članak iz Politike 7.10.1935. Dan ranije Tmax u Beogradu 33.1°C (apsolutni maksimum u oktobru je 34.7°C (1932.), ali nisam našao članak o tom danu).

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/oktobar.jpg)

(autor se izgleda ne seća 1932. "Odavna jesen nije bila tako topla").

Политика (1904–1941) (http://scc.digital.nb.rs/collection/politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Ljubiša 12. Septembar 2011. u 15:42
 :o
Ako vrućine ovako nastave, možda se ponovi topla jesen ... jedino što nema nikakvih padavina pa ne znam kako bi voće drugi put procvetalo!
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 12. Septembar 2011. u 18:21
Evo i grafika kretanja maksimalnih i minimalnih temperatura u Beogradu, septembra 1932. (najtopliji septembar od 1888. sa srednjom temperaturom 21.9°C) i septembra 1994. koji je drugi najtopliji septembar od 1888. (srednja temperatura 21.7°C).

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/Untitled-1-4.jpg)

(http://i841.photobucket.com/albums/zz332/nikopav/Untitled-2-1.jpg)

Septembra 1932.u Beogradu je palo 12.8mm, a septembra 1994. 29.5mm

Ovog septembra za sada sedam tropskih dana (u Beogradu).
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Darko_9 12. Septembar 2011. u 18:46
Evo kako je izgledao taj septembar 1994 u Beogradu

(http://i53.tinypic.com/np4489.png)

Prvih nekoliko dana oktobra te godine je bilo preko 25 stepeni ali je vrlo brzo osetno zahladnilo pa je 5 oktobra bilo samo 12 stepeni!
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: astrogodra 15. Oktobar 2011. u 14:26
Malopre citam u temi o aktuelnim vremenskim prilikama podatke o ranim mrazevima u Srbiji,pa me zanima nesto: da li je ikad zabelezena pojava mraza pre (kalendarskog)pocetka jeseni? Naravno,ovde ne mislim na planine.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Profiamater 15. Oktobar 2011. u 15:53
Malopre citam u temi o aktuelnim vremenskim prilikama podatke o ranim mrazevima u Srbiji,pa me zanima nesto: da li je ikad zabelezena pojava mraza pre (kalendarskog)pocetka jeseni? Naravno,ovde ne mislim na planine.

S'obzirom da trenutno kod sebe imam detaljne podatke samo za BG-Vračar (gde je najraniji mraz bio 28. septembra) ne mogu da ti tačno odgovorim i navedem konkretne  primere ali sigurno je pre kalendarskog (ako pod tim misliš "astronomskog" početka jeseni 22.-23. septembra, a ne tzv. "meteorološkog" početka koji je 1. septembra) bilo mrazeva u većem broju mesta u Srbiji (ne mislim na planine/visoravni) i to ne samo u mestima za koje imamo podatke nego i na brojnim "mikro lokacijama" za koja nemamo "zvanična" merenja. BG-Vračar je lokacija gde se obično (naravno ne uvek) "najkasnije" beleži pojava prvog mraza...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: astrogodra 15. Oktobar 2011. u 21:21
 ^^
Da,da..mislim na period pre astronomskog pocetka jeseni,ne meteoroloskog.Nisam do sada znao da je bilo mraza u toku leta(ne racunam ovde naravno planine) Ako neko bude imao neki konkretan podatak nega ga "baci ovde" :popcorn:
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ciklon 15. Oktobar 2011. u 21:57
Profiamater je napisao pa je pojava prvog mraza zabelezena 27. decembra pa me zanima koje se godine to dogodilo? Mislim da je rec o pocetku ovoga veka ali ajde da sacekamo odgovor.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 16. Oktobar 2011. u 00:41
 ^^

Trebalo bi da je u pitanju 27.12.1960. Tada je na Vračaru izmerena Tmin -0.9°C
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Profiamater 16. Oktobar 2011. u 01:11
 ^^
Da, najkasnija pojava prvog mraza za BG-Vračar je 27. decembar 1960. a najranija pojava prvog mraza je 28. septembar daleke 1906.
Poslednji prolećni mraz (u ovom slučaju zimski) je najranije zabeležen 16. februara 1989. tj. posle ovog datuma više nije bilo mraza (sve do jeseni) a najkasniji mraz (opet za BG-Vračar) je zvanično bio 3. maja 1935. (dakle čak i u maju je bio zabeležen mraz u centru BG ili u to doba širem centru BGa).

EDIT: kad već spominjem dan sa mrazom u maju u BGu, da dodam i da je 11. maja 1955. padao sneg u BGu ali nije zabeležen snežni pokrivač - to je najkasniji prolećni datum kada je zabeležena pojava snežnih padavina u BGu. Najkasniji snežni pokrivač u BGu je zabeležen 29. aprila 1976. A što se tiče visine snega u BGu, maksimalna je zabeležena 3.2.1966. i bila je čak 80cm. Prema podacima koje imam, najraniji snežni pokrivač u BGu je bio 20.10.1908. a najkasniji sneg (tj. najduže "čekan" sneg) je bio 19.1.1957. što znači da u zimskoj sezoni 1956/1957 sneg nije pao sve do 19. januara.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: nemanja KS 29. Oktobar 2011. u 20:40
29 JUNA 1995. BILE SU REKORDNE PADAVINE U SRBIJI. aKO NEKO MOZE NESTO VISE DA NAPISE O TOME, IMA MOJE OHRABRENJE :d ;)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Profiamater 29. Oktobar 2011. u 21:49
 ^^
Da li si siguran za datum i godinu?
29. juna 1995. nije bilo nekih značajnih padavina (npr. u BG i Nišu bez padavina) , a 27. i 28.6. je bilo padavina ali ne ekstremnih (u BGu 28.6. 15mm).

Uzgred, rekordne padavine u Beogradu (za lokaciju BG-Vračar) u junu (što se tiče jednog dana, u ovom slučaju jedne noći) zabeležene su 13.6.1994. tj. od 22h tog dana do 05h 14.6. palo je 94mm (od toga najveći deo je pao od 22h do ponoći) a do 14h ukupno 107mm. 14.6. ujutru neki podzemni prolazi u Beogradu bili su bukvalno "napunjeni" vodom tj. ličili su na bazen dubine 2m (nije moglo "više" vode da "stane"). Ukupne padavine u junu 1994. do 14.6. u 14h bile su 143mm.
Interesantan podatak je za 25.6.2009. kada u centralnim, severnim i zapadnim delovima Beograda nije bilo pljuskova ali je u južnim delovima bio pravi potop i za samo sat vremena je palo čak 60-70mm (BG-Vračar bez kapi kiše, Trošarina 70mm).
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 30. Oktobar 2011. u 13:58
Citat
Uzgred, rekordne padavine u Beogradu (za lokaciju BG-Vračar) u junu (što se tiče jednog dana, u ovom slučaju jedne noći) zabeležene su 13.6.1994. tj. od 22h tog dana do 05h 14.6. palo je 94mm (od toga najveći deo je pao od 22h do ponoći) a do 14h ukupno 107mm.
Sećaš li se možda te večeri, da li je bila obilna grmljavina?
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: nemanja KS 30. Oktobar 2011. u 16:57
Jaoooo moja greska, nije u pitanju jun 1995 nego jun 1999 godine. Secam se da smo bili krajem juna do kolena u vodi :D :)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Profiamater 30. Oktobar 2011. u 23:04
Sećaš li se možda te večeri, da li je bila obilna grmljavina?

Te noći se dobro sećam, pokušavao sam da se sa N.Bgd vratim kući na Vračar i jedva sam hodao nekim ulicama, tačnije pokušavao da se održim na nogama, jer je u/na mnogim ulicama bila bujica vode. Jaka grmljavina je počela u 22h (tada je bilo 18C) i sećam se da je usled "udara groma" u jedan magacin u kasarni (mislim na Banjici) došlo do velike eksplozije (srećom bez žrtava). Tokom te noći uopšte nije bilo pojačanog vetra u BG a skoro ceo sutrašnji dan temperatura (15C), vlaga (96%) i pritisak (996hPa na Vračaru tj. 1012hPa sveden na nivo mora) se nisu menjali.

Jaoooo moja greska, nije u pitanju jun 1995 nego jun 1999 godine. Secam se da smo bili krajem juna do kolena u vodi :D :)

OK, nakon 1995. (koju si spomenuo juče) proverio sam i 1999. koju sada spominješ.
Ja ne vidim nikakve bitne padavine ne samo 29.6. nego uopšte krajem juna 1999. u tvom gradu (Kruševcu).
Evo SYNOP podataka od 24.6.1999. do kraja tog meseca. Palo je ukupno 6mm kiše u tom periodu (2mm 24.6. od 6-18UTC i još 4mm do 06UTC 25.6.).

24069906   32698   83002   10132   20098   39990   40190   52004   885//   333   20131   31///   55000=
24069918   11597   82704   10126   20120   39997   40197   55000   60022   76066   887//   333   10146=
25069906   11697   80000   10133   20127   30003   40203   52007   60042   70262   885//   333   20122   31///   55000=
25069918   32698   32601   10167   20132   39990   40188   53008   83500   333   10188   =         
26069906   32698   72901   10135   20120   39975   40174   56003   87500   333   20130   31///   55004=      
26069918   32998   00000   10217   20090   39956   40148   56002   333   10237=               
27069906   32998   00000   10159   20139   39966   40166   52003   333   20094   31///   55061=         
27069918   32998   40000   10218   20161   39938   40134   55003   80006   333   10293=            
28069906   32998   00000   10182   20162   39944   40140   56002   333   20134   31///   55134=         
28069918   32998   60000   10253   20200   39940   40130   52010   84071   333   10307   =         
29069906   32998   00000   10205   20158   39999   40195   52005   333   20172   31///   55128=         
29069918   12698   40000   10242   20169   39977   40170   56003   69912   84800   333   10274=         
30069906   32997   00000   10213   20186   39966   40160   55001   333   20163   31///   55058=         
30069918   32698   72802   10234   20182   39936   40128   53008   84805   333   10284=   

Ajd' pokušaj još jednom - možda bude "treća sreća" :) Pozdrav!         
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Boki 09. Decembar 2011. u 16:34
Meni je jos uvek u secanju zima 2004/2005 i snezni pokrivac od kraja januara do polovine marta. Tako da za zimu ima puno vremena. Jos nije ni kalendarski pocela.
Jeste Dikile...Gledao sam u godisnjaku i ono sto mi je prvo zapalo za oko, su veoma jaki mrazevi izmedju 10 i 15 februara te zime 2004-2005...Temperature su se sustile ispod -20C...Konpaktni snezni pokrivac je bio sve do 10 marta... ;D Ja se bas ne secam toga, bio sam manji, ali tu su roditelji i meteo godisnjaci da podsete.... :D
Ta zima sa ledenim danima je krenula dosta kasnije, nakon svetog Save, a u decembru i prvoj polovini januara je bilo relativno toplo vreme....
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Stefano 09. Decembar 2011. u 20:44
^^ prvi sneg te zime pao je 15. novembra, 19. novembra bio je onaj čuveni prodor fronta sa snegom i grmljavinom u Šumadiji, decembar je bio bez snežnog pokrivača, 20.decembra zabeležen je slab sneg, a bila su i dva dana sa ledenom kišom, u trećoj dekadi temperature su išle do 18 C

Bilo je toplo i u prvoj dekadi januara 2005, T.max do 16 C i sve je delovalo da će zima biti topla i bez snega kao 2000/2001...

Prava zima te godine počela je 12. januara, kada su temperature pale na prosečne januarske, a snežni pokrivač u Beogradu zadržao se od 25. januara do 14. marta, zadnji dan sa susnežicom bio je 19. marta...

Maksimalna dubina snežnog pokrivača te zime u BG- u bila je 31 cm

Između 6. i 11. februara niz dana sa minimalnim temperaturama ispod -10 C, 7.februara T.min je iznosila -16.9 C u BG-u...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Ljubiša 10. Decembar 2011. u 09:32
Juče pričam sa ocem o snegovima iz njegovog detinjstva i on mi spomene 196? ... kaže da nije siguran koja je tačno godina bila, ali se seća da je bilo toliko snega da se penjao na krov i rušio sneg da ne bi popustio pod težinom snega. Kaže da je pao u dva navrata i da ga je bilo toliko da nisi mogao da vidiš komšiju sa druge strane ulice! :o Gde mogu da pogledam podatke u periodu od 1960. do 1967. godine za Zrenjanin ili Kikindu?
Možda je to ova godina ...
A što se tiče visine snega u BGu, maksimalna je zabeležena 3.2.1966. i bila je čak 80cm.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 10. Decembar 2011. u 09:54
 ^^

Jedna mala ispravka, nije u pitanju 3.2.1966. već 1962.

Podaci su dostupni ovde http://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/klimatologija_godisnjaci.php (http://www.hidmet.gov.rs/ciril/meteorologija/klimatologija_godisnjaci.php) (međutim, podaci za visinu snega u godišnjaku su dati samo za mesta sa pregledom dnevnih osmatranja (samo BG u Srbiji)).
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Ljubiša 10. Decembar 2011. u 09:57
Ok, hvala! Verovatno da je to ta godina!
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Profiamater 10. Decembar 2011. u 10:35
^^
Jedna mala ispravka, nije u pitanju 3.2.1966. već 1962.

Da, svakako si u pravu -hvala, nisam ni primetio da sam jednu cifru pogrešio iako u arhivi taj datum imam kao "crveno slovo u kalendaru"  :D
Od 30.1. do 5.2. 1962. je palo 83mm padavina u obliku snega i snežni pokrivač se održao do 26. februara iako je od 5. do 22.2. srednja dnevna temp. bila uglavnom u značajnom plusu (sa izuzetkom 15. i 16.) , uz Tmax od 14C 13.2. a bilo je i bitne kiše 14.2. ali i "dodatka snega"  ;) odmah nakon toga. Ostaće tih 80cm kao nešto o čemu u BGu možemo samo da maštamo...
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Ljubiša 10. Decembar 2011. u 14:26
Tražio sam nešto sasvim drugo, a naleteo na ovo ... U prošlosti o snegu u prošlosti! :D
Politika 8. februar 1929. godine.
(http://img33.imageshack.us/img33/4878/uproslostioproslosti.jpg)

http://scc.digital.nb.rs/collection/politika (http://scc.digital.nb.rs/collection/politika)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: nemanja KS 18. Decembar 2011. u 15:44
Ljudi sad sam pitao majku za te poplave, jer sam tad bio mali pa se ne secam bas najbolje. Poplave su bile pred slavu Sv. Petar i Pavle, oko 12. JULA. Kisa je padala umerenim intezitom citava 3 dana, uz povremene pljuskove i oluje.  :deda:   voda do kolena, blato, gosti u jaknaama. Cudna slava i leto za mene te 1999 godine :D :P Kao na filmu  :oboze:  :kafa:
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Darko_9 18. Decembar 2011. u 16:11
Na tutitempo piše za jul 1999 u Beogradu:



12 jul 22.1 mm

13 jul 13.97 mm

14 jul 6.1 mm

Ali ozbiljnija kisa je padala krajem jula

29 jul 4.06 mm

30 jul 49.02 mm

31 jul 2.03 mm

A sto se tice Krusevca nije bilo padavina 12 jula te godine

http://www.tutiempo.net/en/Climate/KRUSEVAC/07-1999/133830.htm Mada fale podaci za 10 jul 1999!

Neko stručniji će me ispraviti ako sam pogrešio!
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 19. Decembar 2011. u 01:33
Ljudi sad sam pitao majku za te poplave, jer sam tad bio mali pa se ne secam bas najbolje. Poplave su bile pred slavu Sv. Petar i Pavle, oko 12. JULA.

U Kruševcu je 10. jula palo 73.3 mm, a ukupno je u julu palo 188.5 mm.

Ovde pogledaj (http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php/topic,1680.0.html), pisano je opširnije o tim poplavama 1999.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: nemanja KS 04. Januar 2012. u 18:22
Hvala, hvala. Tog jula je bilo kao na Crnogorskom primorju. Za mesec dana skoro 200 mm. :D
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Ljubiša 12. Oktobar 2012. u 17:54
Vremenska prognoza iz 1971. godine. Kamenko Katić ... od 26:12 ... voće krenulo ranije ... globalno zagrevanje ili HAARP? :deda:
http://www.youtube.com/watch?v=1yzqVqTtD-A
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: zaraza 12. Oktobar 2012. u 22:45
Haha :)
Odlican komentar :)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Sofronije 15. Maj 2014. u 08:42
Ljudi sad sam pitao majku za te poplave, jer sam tad bio mali pa se ne secam bas najbolje. Poplave su bile pred slavu Sv. Petar i Pavle, oko 12. JULA. Kisa je padala umerenim intezitom citava 3 dana, uz povremene pljuskove i oluje.  :deda:   voda do kolena, blato, gosti u jaknaama. Cudna slava i leto za mene te 1999 godine :D :P Kao na filmu  :oboze:  :kafa:


Poplava u Smederevskoj Palanci 11. Jula 1999. Posle obilnih kisa izlila se Kubrsnica i napravila rsum. Voda je "grunula" nocu, naglo, posto je probijen nasip, ljudi nisu imali kada ni da reaguju, no srecom nije bilo zrtava, ali je steta bila ogromna. Video snimljen amaterskom VHS kamerom sa zgrade Radio "Jasenice" (9. sprat).

http://www.youtube.com/watch?v=A143PMqeAfs

Poplavljena postrojenja gradskog vodovoda i trafo stanica, put Palanka-Topola bio u prekidu...

Koliko se secam, za nekoliko dana je palo oko 200 mm kise - najvise na Kosmaju, Bukulji, Rudniku odakle sva voda Kubrsnicom i Jasenicom i stize do Smederevske Palanke. Bilo, ne ponovilo se!
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 07. Septembar 2014. u 23:37
Nađoh dva rada o nepogodama u Srbiji 21.7.2014. i 23.8.2014.

http://www.ak-vaja.org.rs/upload/21.%20jul%202014-Srbija-nevreme-%C4%8Ca%C4%8Dak.pdf (http://www.ak-vaja.org.rs/upload/21.%20jul%202014-Srbija-nevreme-%C4%8Ca%C4%8Dak.pdf)

http://www.ak-vaja.org.rs/upload/23.08.2014.%20analiza%20vremenske%20nepogode.pdf (http://www.ak-vaja.org.rs/upload/23.08.2014.%20analiza%20vremenske%20nepogode.pdf)
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Miki 08. Septembar 2014. u 00:13
Nađoh dva rada o nepogodama u Srbiji 21.7.2014. i 23.8.2014.

http://www.ak-vaja.org.rs/upload/21.%20jul%202014-Srbija-nevreme-%C4%8Ca%C4%8Dak.pdf (http://www.ak-vaja.org.rs/upload/21.%20jul%202014-Srbija-nevreme-%C4%8Ca%C4%8Dak.pdf)

http://www.ak-vaja.org.rs/upload/23.08.2014.%20analiza%20vremenske%20nepogode.pdf (http://www.ak-vaja.org.rs/upload/23.08.2014.%20analiza%20vremenske%20nepogode.pdf)
Odlično odrađene reportaže , bez pogovora kako i dolikuje od dipl. meteorologa. :) Nego nisam znao da postoje takvi zvanični izveštaji o nepogodama , gde si ih našao? Bilo bi lepo kada bi imali još ovakvih izveštaja pa da se možemo prisećati raznih događaja.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 08. Septembar 2014. u 02:35
 ^^

Postoje izveštaji, uglavnom se spremaju za neke seminare i konferencije, dosta njih je na engleskom. Ove sam slučajno našao na sajtu aero kluba Vaja, rovario sam nešto oko radarskih produkata.

Ima još linkova ka radovima na prethodnim stranama ove teme.
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: ocelot 08. Septembar 2014. u 13:56
oluje iz 2001. i 2002. se najviše pamte, to su jedine dve oluje kod mene sa znatnom štetom (barem od kada ja pratim/pamtim nepogode)

ovde je vetar dominirao, snimak me je baš vratio u to vreme

http://www.youtube.com/watch?v=pdEbnBZyKo8

obratite pažnju na kadar od 4:05 gde se tačno vidi koju je razdaljinu preleteo deo krova sa zgrade i koju štetu je naneo kući
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 09. Februar 2015. u 04:38
Evo rada, o događaju za koji nisam znao. U radu zbunjuje što je upotrebljena slika SC kod Aleksinca, a ispod piše SC kod Valjeva  :-\

Tornado kod Valjeva 27.5.2014.

http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0350-7599/2014/0350-75991403279M.pdf (http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0350-7599/2014/0350-75991403279M.pdf)

Na samom sajtu RHMZ postoji stranica o nepogodama, videi radara i poneki PDF, konačno:

http://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/analizaNepogoda.php (http://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/analizaNepogoda.php)

Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: Niksic 3 04. April 2017. u 19:48
Posto nema odgovarajuce teme za CG,postavicu odje.
Jaka zima u Niksicu 2012g,visina snijega 110cm.
https://youtu.be/te6tq1aMp34
https://youtu.be/7kbJ6DZ0URU
Naslov: Odg: Bilo jednom u Srbiji
Poruka od: pavlovic 09. Jul 2017. u 02:37
Jedan od prvih tornada / trombi na našim prostorima koji je završio u nekom godišnjaku je onaj kod Gajdobre 12.5.1889. Moje znanje iz nemačkog je posle srednje škole dosta opalo, sestre mi studiraju na nemačkom, pa čim dobijem prevod pišem više:

(https://farm5.staticflickr.com/4289/35417611990_1520b6be2a_b.jpg) (https://flic.kr/p/VXJw7A)Tornado kod Gajdobre 1889. (https://flic.kr/p/VXJw7A) by Nikola Pavlovic (https://www.flickr.com/photos/pavlovicstormchases/), on Flickr

Izvor: Meteorologische Zeitschrift, Volume 6