Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jake nestabilnosti u Valjevu (Shelf Cloud) 13. 06. 2018.  (Pročitano 6286 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.161
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Jake nestabilnosti u Valjevu (Shelf Cloud) 13. 06. 2018.
« poslato: 14. Jun 2018. u 11:12 »
Jbg, kad sam vec propratio, onda i da izbacim. U Valjevu nije bilo onako apokaliptično ko u Užicu, ali ne znači da nije bilo zanimljivo.

Estofex ni Valjevo ni Užice nije stavio u dvojku kao Vojvodinu i Istok Srbije, već u keca. Svejedno, po drugim modelima smo znali da će neka jaka superćelija nastati ili kod Užica ili kod Valjeva ili kod Loznice ili kod Šapca. Zapad Srbije je bio svakako u igri i nastradalo je Užice.


Jutro je osvanulo toplo i vedro, a već oko 11h je bilo sparno sa 27C, da bi oko podne bilo 29C i već prišli konkretniji razvoji i pre samog prilaska je usledio kratak pljuščić naizgled iz vedra neba kao 5-og juna, ali nije bilo baš tako. Sa zapada je usledila grmljavina iz ne baš lepog i fotogeničnog oblaka koji je sa sobom nosio frontalno-slojasti izgled jer je počeo duvati svežiji vetar koji je stavio mi do znanja da je front blizu.




Oko 1 sat popodne je ipak prišao dobro organizovan sistem koji je završio isto ko 8-og i 9-og juna. Tačnije, raspao se u froncle ili samo okrznuo Valjevo. Medjutim izgledao je moćno i fantastično pretvorivši se u frontalni Shelf Cloud koji se kanio stići do Valjeva i doneti bar pljusak.












Izuzetno duga linija fronta je bila široka od Ivanjice do Koceljeve. Pogled na jugozapad.


Pogled na severozapad.


Ipak jugozapadna struja je vukla ka Valjevu deo onog strašnog sistema koji je pogodio Užice.




Oblaci unutar Shelfa koji slabi prilazeci Valjevu.




Jači deo Shelfa dolazi sa jugozapada i munje jače udaraju i kreće jača grmljavina.




Kišne zavese opasno su prišle i munje udaraju opasnije.


Sklanjam se na istočnu stranu da uslikam kako je sa te strane izgledalo.






Počinje pljusak oko 13:30h koji traje celih 5 minuta i onda nastavlja još 15 minuta uz umerenu kišu i jaku grmljavinu.


Palo je smešnih 3mm vodenog taloga. Oko 15h je Užički sistem prišao Valjevu utopljen u neku jesenju slojastu boju donoseći jaka električna pražnjenja i bliže udare groma, ali me zaobišao na finjaka i okrznuo samo sa 1mm vodenog taloga. Grmelo je do 16:30h i smirilo se. Temperatura je pala na 19C.

Oko 19:30h delovalo je da ce iz Podrinja do Valjeva stići bar ovaj sistem i konkretnije ublažiti sušu. Lepo je izgledao dok je prilazio i počelo je u početku da grmi.










I onda je i on prošao oko 20h kao i prethodna dva. Raspao se, a da ovaj put nije stigao ni da poprska.




Oko 20:30h očajnička slika onako bzvz.


Ostaci ostataka su stigli posle 21h i doneli par kapi. Ukupno padavina 4mm. :laught: :rofl: Ipak mi nije mnogo žao što me ovo omašilo. Pala je ovde dobra kiša u nedelju ujutru iz neke slojaste oblačnosti i to dobrih 18lm2 u ranim jutarnjim satima. Možda je to sasvim dovoljno da ublaži veliku sušu. Očekivao sam da će od ovog interesantnog dana još neko napraviti meteo-reportažu. Npr. Dikile i Boce jer je čini mi se u Pomoravlju i na Istoku bilo još žešće nego na Zapadu Srbije (osim Užica). Medjutim nema nikoga i postao sam dosadan sa reportažama iz Valjeva često. ::) :blush: :confused: