Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2016/2017  (Pročitano 144809 puta)

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #580 poslato: 22. Januar 2017. u 10:33 »
Hvala Srki, trudim se da ispratim trenutna desavanja u atmosferi, pa da zajedno vidimo u kom ce to smeru otici u februaru, i kakvog uticaja ce imati na vreme kod nas. Drago mi je sto neki od clanova to smatraju korisnim!  :D

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #581 poslato: 22. Januar 2017. u 10:52 »
Bravo Mile  :tu:

Ostavimo ovaj utorak/sredu još sa šansama (pre svega na jugu) da nešto malo padne, a onda dolazi zajedno sa zahlađenjem iza toga, još više suvog, hladnog kontinentalnog vazduha ka našim krajevima (sa niskom Tdew iliti tačkom rose). Takva vazdušna masa bi mogla dugo da se zadrži nad našim krajevima, jer kad ga poklopi anticiklon iza, hladan vazduh će ostati u nižim slojevima. Apsolutno ništa se ne nazire što bi to moglo da poremeti, odnosno da naruši taj suvi, kontinentalan vazduh (prodor sa Atlantika, prednja strana nekog ciklona u Sredozemlju, pa da se desi advekcija toplijeg vazduha sa juga ili zapada).

Svejedno, otvorio ja prosek GFS-a ili prosek EC-a, za 240-ti sat (pa čak i za dalje) gotovo je preslikana situacija.

Ništa novo se ne nazire i dalje, anticiklon iznad nas, pojačana ciklonska aktivnost na Atlantiku:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #582 poslato: 22. Januar 2017. u 11:04 »
Hvala Kimi.  :D

A hvala i tebi @zec, tvoj komentar nisam ni video. A slazem se sa tobom u potpunosti, pojedinci zaista imaju neke nelogicne zelje za zimu. Ipak ovako dugotrajna hladnoca ostavlja posledice, dva meseca ispod proseka, a kako stvari stoje ni ne ocekuje se neko znacajnije otopljenje u narednih 10-ak dana, ali to za neke nije zima. :/

Slazem se da u nekim krajevima nije bilo nekog znacajnijeg snega, ali ipak je vecina dobila kakav takav snezni pokrivac koji je na ovim temperaturama sasvim dovoljan da to izgleda lepo.

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #583 poslato: 23. Januar 2017. u 10:46 »
Vreme je da vidimo u kom smeru ide ovo nase zagrevanje stratosfere i sta mozemo da ocekujemo od toga. :)

Prvo cu postaviti jedan grafik na kom su prikazani GFS ensembli za brzinu zonalnih vetrova nad 60-im stepenom severne geografske sirine na 10hPa.



Ovde vidimo da je trenutna brzina zonalnih vetrova malo vise od 40m/s, i vidimo drastican pad u njihovoj brzini na kraju januara, koja bi po nekim ensemblima isla i ispod -10 m/s sto znaci da bi doslo do promene smera zonalnih vetrova a tada bismo mogli da govorimo o tehnickom SSW-u. Za sada nismo sigurni da li ce do toga doci, ali u svakom slucaju mlazna struja ce biti znatno usporena i PV popilicno oslabljen i dislociran pa bismo mogli da ocekujemo neki uticaj toga na vremenske prilike.

Naredna slika koju cu da okacim jeste vertikalni presek brzine zonalnih strujanja po slojevima, da vidimo u kojoj meri ce se to usporavanje (u visim slojevima i preokretanje na istocne pravce) polarne mlazne struje odrazavati u nizim slojevima atmosfere.



Kao sto mozemo da vidimo, od 27. januara do 6. februara imamo drasticno usporavanje mlazne struje, pa i njenu promenu smera cak u najvisim slojevima stratosfere, koja za sada ne izgleda kao da ce da se desi i na 10hPa, ali ostaje nam da pratimo.

Da vidimo kako bi to zagrevanje izgledalo krajem januara pa da malo preciznje mozemo da kazemo sta da ocekujemo od vremenenskih prilika, bar u prvoj polovini sledeceg meseca.



A evo kako bi izgledalo pocetkom februara, dakle PV bi bio premesten nad Evropu.



Vec poznate stvari, zagrevanje iznad sibira, severnog pola, Grenlanda, kao i sa americke strane arktickog kruga. To nama u pocetku ne moze da donese nista konkretnije jer ovakva postavka samo pospesuje zonalna strujanja sa Atlantika ka Evropi. 

Prva slika zagrevanja sada, na kraju januara, dosta objasnjava i ovakvu sinopticku situaciju koja se prognozira za pocetak februara nad severnom hemisferom:



Dakle, tamo gde sada na samom pocetku zagrevanja u stratosferi bude izmesten PV (severni Atlantk), ocekuje se povecana ciklonska aktivnost koja bi se po svemu sudeci nastavila kroz, verovatno, citavu prvu polovinu narednog meseca. Mi bismo bili uglavnom pod uticajem anticiklona kako sada stoje stvari, uz povremene upade sa severozapada. O drugoj polovini meseca jos uvek nije pouzdano govoriti, jer jos uvek ne znamo kojom brzinom i u kojoj meri ce se usporavanje mlazne struje odraziti na nize slojeve, i koliko ce biti potrebno Atlantiku da se "smiri" pa da se pruzi prilika da se AC nad Atlantikom uzdigne ka Islandu i Grenlandu. Mislim da ni u drugoj polovini februara ne bismo imali neke sanse za skandinavski AC iz prostog razloga, jer bi tu kao i na severozapadu Sibira vrlo verovatno imali izrazenu depresiju koja bi vrlo lako mogla da spusti prilicno hladan vazduh nad podrucje Evrope ukoliko dodje do formiranja bloka. Ali ukoliko se to ne desi mozemo da budemo u situaciji da nam je hladnoca tako blizu ali da nema "uslove" da se spusti do nas. U svakom slucaju ocekujem interesantnu drugu polovinu februara, pa i prvu polovinu Marta.

Uz ovakvu postavku sistema kao na prethodnoj slici jasno je da ce pocetkom februara AO i NAO indeksi biti u pozitivi, zbog znatno povecane ciklonske aktivnosti nad severnim Atlantikom. Indeksi bi, kako mesec bude odmicao trebali da "krenu" u negativu, jer bi PV po sadasnjim prognozama iz severnog Atlantika bio premesten nad severoistok Evrope, sto bi omogucilo da se formira blok nad atlantskim okeanom kasnije u toku meseca, kada se ove promene iz stratosfere odraze u troposferi.



Naravno, vec sam spomenuo ranije, da su desavanja u stratosferi mnogo predvidljivija od onih u nizim slojevima i da su prognoze, cesto, i za neki dalji period dosta pouzdanije, pa se i modeli oko prognoze tih dogadjaja uglavnom slazu.
Evo kako izgleda prognoza EC-a:



A evo karte za isti period, samo u nesto nizem sloju, na 30hPa:



Dakle, kao sto vidimo, zagrevanje se odrazava i na nize slojeve, naravno. Ostaje nam samo da vidimo kakav ce "odgovor" na ova desavanja uslediti u troposferi kroz naredni mesec. Po meni, dva najverovatnija scenarija bi bila ili uspotavljanje bloka u drugoj polovini februara i hladnije vreme u Evropi (ne preciziram koji krajevi Evrope bi bili glavni na udaru jer je to nemoguce za sada), ili samo slabljenje ciklonske aktivnosti uz pokusaje stvaranja bloka koji bi bili narusavani od strane Atlantika. U svakom slucaju, sve ukazuje na mogucu hladniju drugu polovinu februara ali i prvu polovinu marta za sada.
Naravno, ovo nije nista pouzdano, i nastavicemo da pratimo pa cemo videti kako ce se stvari odvijati.


 
« Poslednja izmena: 23. Januar 2017. u 13:45 Mile94 »

Van mreže Johnny colchonero

  • *
  • Poruke: 488
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #584 poslato: 23. Januar 2017. u 12:34 »
Bravo Mile :thumbup: :comeon:

Samo da kazem da je 6z mnogo hladniji od svih prethodnika do sada. Vidi hladnocu do 200+ sata . Vrlo moguce da je "bag" izlaz, ali nikad se ne zna.

Van mreže sanjin

  • *
  • Poruke: 244
  • Lokacija: Podgorica
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #585 poslato: 23. Januar 2017. u 20:08 »
Sve u svemu, monotonija od vremena do daljeg.
Kukavice umiru mnogo puta prije svoje smrti.A hrabri kusaju smrt samo jednom.

Van mreže Darko Vr/Sc

  • **
  • Poruke: 1.513
  • Starost: 25
  • Lokacija: Surdulica (600mnv), Vranje (460mnv)
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #586 poslato: 23. Januar 2017. u 20:17 »
Mile svaka ti cast :tu: :comeon: :D

Van mreže igorkonkolj

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: futog
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #587 poslato: 23. Januar 2017. u 21:02 »
e ovakvi postovi, bi krasili ovaj sajt,konkretno, pa sta bude da bude... svaka cast mile.. :laie:

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #588 poslato: 23. Januar 2017. u 21:40 »
Hvala ljudi!

Ali da se vratimo prognozi... da li bi bilo monotono ili ne, to je vec diskutabilno. U meteoroloskom smislu monotonije nema, gomila procesa se odvija neprekidno, i promene se desavaju stalno, samo treba znati gde ih traziti. :)
Da, bili bismo pod uticajem AC-a jos neko vreme, ali vec narednih dana ce biti slabog snega na skoro celoj teritoriji zemlje, ne iskljucuje se mogucnost ni da neke padavine "dobace" do nas po rubu anticiklona kasnije, za sada to nije bas verovatan scenario, ali sanse postoje. Dok nas pocetkom februara, po mom misljenju, svakako ocekuje neki prodor sa severozapada, koji bi razbio, inverziju (ukoliko se zadrzi do tada), ali i tu "monotoniju" od vremena. Ako bih iznosio neke moje "zelje" to bi svakako bilo neko otopljenje, i povratak zonalnih strujanja nad nama u prvoj polovini februara, jer zima traje vec poprilicno dugo, i mnogima treba "predah" od nje. Koliko god voleo sneg, treba biti realan. Kako sada stvari stoje, kao sto sam i rekao u svom prethodnom postu, druga polovina februara, kao i pocetak klimatoloskog proleca bi mogli biti i "zanimljiviji".

Van mreže Podrinjac

  • *
  • Poruke: 406
  • Starost: 31
  • Lokacija: Goražde, BiH
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #589 poslato: 24. Januar 2017. u 11:42 »
Sve su prilike da se od subote prekida ova dosadna hladnoća.  Čak bi i prva dekada februara mogla biti toplija. Neka, fino. Potreban nam je jedan i 'antlantski' mjesec poslije ovih sibirskih mjeseci.

Ne bih da preuranjujem sa svojim zaključcima, ali možda su nam ovi dani zadnji izdisaji ovosezonske zime. Mada ne isključujem mogućnosti da nam februar može svašta zanimljivog podariti. Možda bude čak i snježniji naspram ova dva prošla mjeseca.
Zima 2015/16. - 1.5/5
Zima 2016/17. - 3.0/5
Zima 2017/18. - 1.0/5
Zima 2018/19. - 3.0/5

Van mreže Naum

  • **
  • Poruke: 1.766
  • Starost: 48
  • Lokacija: Pancevo
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #590 poslato: 24. Januar 2017. u 12:32 »

Ne bih da preuranjujem sa svojim zaključcima, ali možda su nam ovi dani zadnji izdisaji ovosezonske zime. Mada ne isključujem mogućnosti da nam februar može svašta zanimljivog podariti. Možda bude čak i snježniji naspram ova dva prošla mjeseca.

Podrinjac, uspeo si sebe da dematujes u istoj recnici ;)

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #591 poslato: 24. Januar 2017. u 19:33 »
E, sada već ima velike razlike među globalnim modelima, i to je brzo došla do 120-og sata.

Negde od tog sata, pa na dalje sve do samog kraja GFS forsira isključivo zonalno strujanje. Još bi se nakon tog 5-og dana unapred (120-ti sat) na dan, dva možda "skrumpali" sa nekom inverzijom, ali onda, približavanjem ciklona sa Atlantika bliže evropskom kopnu, bili bi smo dovoljno blizu da i u prizemlju se pokrenu južna strujanja u njihovom toplom sektoru, što bi značilo značajno otopljenje.

I EC vidi otopljenje, ali je situacija znatno povoljnija. Ima i kod njega pojačanog prometa ciklona na Atlantiku, ali on zadržava nekakav anticiklon na severu za svo to vreme.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*


Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #592 poslato: 24. Januar 2017. u 19:52 »
Otopljenje sa Atlantika krajem januara i pocetkom februara je sve sigurnije. I bolje, treba nam otopljenje sada vec, bar meni.

A postoji realna sansa da vremenom ojaca anticiklonalna aktivnost na severu sto bi rezultiralo nesto juznijoj putanji ciklona preko Atlantika. EC ne daje bas to za sada, ali je na dobrom putu.
Inace, to izmestanje "ciklonijade" nad Atlantikom juznije, ukoliko se dogodi, bi moglo da bude i prvi "odgovor" troposfere na zagrevanje u visim slojevima, i otvorilo bi put laksem uspostavljanju bloka kasnije u toku meseca. Jer bi se poceli formirati i jacati anticikloni na severu uz jet stream "pomeren" juznije.
Sto se tice samog zagrevanja na 10hPa kao i njegovog odrazavanja u nize slojeve, sutra-prekosutra cu da napisem nesto o tome, da vidimo da li se ista promenilo, a vec sada mogu da kazem da ima nekih promena.
« Poslednja izmena: 24. Januar 2017. u 20:12 Mile94 »

Van mreže Đađo

  • *
  • Poruke: 196
  • Starost: 49
  • Lokacija: Prijepolje, Zlatiborski okrug, jugozapadna Srbija
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #593 poslato: 24. Januar 2017. u 20:08 »
@Kimi@,Mile94
Kako bi rekli stari, "Bog vas čuo obojicu".
Bilo bi zaista dobro da dođe do otopljenja od nekoliko dana, jer dosta problema su izazvali oni ledeni dani, a posledice i dalje traju.
Mnogo domaćinstava je bez vode zbog zamrznutih vodova i instalacija, mnogi seoski putevi okovani ledom, a jedino rešenje tih problema je upravo otopljenje od barem nekoliko dana.
A posle toga, Bože zdravlja, ima još vremena za zimske i snežne dane.
Hvala vam takođe na korisnim i kvalitetnim prognozama, kao i na informacijama o aktuelnim promenama vremena.
Nadmorska visina = 445 i 895 metara

Van mreže Podrinjac

  • *
  • Poruke: 406
  • Starost: 31
  • Lokacija: Goražde, BiH
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #594 poslato: 25. Januar 2017. u 06:57 »
A i to otopljenje u visim slojevima je lutrija. Nek se hladna jezgra pomakne malo u nezgodan položaj i eto nama proljeća umjesto zime.
« Poslednja izmena: 25. Januar 2017. u 09:51 Mile94 »
Zima 2015/16. - 1.5/5
Zima 2016/17. - 3.0/5
Zima 2017/18. - 1.0/5
Zima 2018/19. - 3.0/5

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #595 poslato: 25. Januar 2017. u 09:06 »
 ^^ ukoliko mislis na zagrevanje stratosfere nad severnim polom tu nikad nije ni receno da se "garantuje" zima i hladno vreme kod nas. Uticaja na vreme ce vrlo verovatno biti, pa i u smislu zahladjenja i snega, ali niko ne moze da garantuje za tako malu oblast kao sto je nasa zemlja, da se necemo naci na "periferiji " desavanja. Vrlo lako moze da se desi da imamo previse zapadno postavljen blok na Atlantiku ili da on ne bude dovoljno postojan i da to nama ne donosi nista znacajno osim povremene kise i kratkotrajnih zahladjenja uz moguc sneg. Nesto slicno kao 2013. godine. Naravno, to je samo pokazatelj da sada mozemo da "nagadjamo do sutra" ali da to nece pomoci ni u kojoj meri za davanje tacnije prognoze.

Poruke clanova tachion i real madrid su prebacene u meteo chat, jer ovo svakako nije tema u kojoj treba da se daje analiza proteklih meseci.
« Poslednja izmena: 25. Januar 2017. u 09:57 Mile94 »

Van mreže Antarktik

  • *
  • Poruke: 234
  • Starost: 57
  • Lokacija: Kragujevac
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #596 poslato: 26. Januar 2017. u 14:05 »
Крагујевац је у првој декади јануара имао средњу дневну температуру од -6,6оС. Друга декада, према садашњој ситуацији и актуелним излазима, неће бити тако хладна али ће свакако значајно ићи испод просечних вредности (процена између -3 и -4оС). Остаје да последњих једанаест дана јануара "одлучи" да ли ће овај месец ући у ред најхладнијих у последњих пола века или ће се ипак приближити свом просеку :/!? Ако се до краја друге декаде задржи хладно време и посебно значајан снежни покривач, онда би добар део последње декаде јануара само на јутарње и вечерње мразеве могао да "извуче" значајан минус. 

Мој први ауто-цитат на Форуму. Друга декада јануара 2017. године у Крагујевцу је имала просечну температуру од -3,1оС, тако да сам се са проценом извукао "за длаку". Последња декада, односно једанаест дана, се изгледа такође неће "обрукати" у температурном смислу и вероватно ће по вредностима бити негде на средини између прве и друге декаде. У сваком случају, на основу синоптичке ситуације ни последњих пет дана неће спречити овај месец да на велика врата уђе у историјске, у метеоролошком смислу.

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #597 poslato: 26. Januar 2017. u 23:04 »
Moguci scenario za drugi deo februara. Nesto nalik onome sto je Mile94 lepo objasnio pre neki dan.


Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #598 poslato: 27. Januar 2017. u 00:39 »
Prva dekada sledeceg meseca bi uglavnom imala izrazenu ciklonalnu aktivnost nad Atlantikom, bez nekih ozbiljnijih pokusaja da se to narusi. Koliko bi to uticalo na temperaturu kod nas zavisilo bi od toga koliko ti cikloni prodru "duboko" nad evropsko kopno.

Druga dekada februara mi deluje kao period u kom ce se voditi "borba" nad atlantskim okeanom izmedju ciklonalne i anticiklonalne aktivnosti, kada bi verovatno bilo dosta pokusaja da se AC "podigne" severnije. Kod nas bi moglo da bude dosta "dosadnije" vreme, uglavnom anticiklonalno, ali bez duzeg zadrzavanja magle verovatno jer bi atmosfera u nasoj blizini bila dosta dinamicnija pa bismo imali cescu pojavu vetra koji ne bi dozvolio da se uspostavi inverzija, te bismo imali relativno hladna jutra uz mrazeve ali u toku dana bi temperature bile sasvim sigurno u plusu. U kolikom plusu jos nije "pametno" prognozirati.

Jednostavno mi deluje kao da bi sistemi bili poprilicno "zakljucani" u polozaju kakav ce se uspostaviti naredne sedmice i da bismo, osim povremenih priblizavanja ciklona sa Atlantika mi uglavnom imali anticiklonalno vreme jer bi i oni pokusaji anticiklona da se "podigne" severnije nad Atlantikom cesto zavrsavali vrlo brzo nad juznom i jugoistocnom Evropom usled jake ciklonske aktivnosti nad atlantskim okeanom, a AC nad istocnom Evropom bi se "odrzavao" upravo zahvaljujuci toplom vazduhu koji bi cesto strujao u to podrucje sa Atlantika.

Uzimajuci u obzir vise faktora, za sada mi to deluje kao jedan od najverovatnijih scenarija, dok bismo u poslednjoj dekadi februara ali i u martu mogli da vidimo i poprilicno jake anticiklonalne aktivnosti nad severnim geografskim sirinama, i verovatno hladnije vreme u Evropi.

I samo da dodam, da ne ispadne da je ovo samo nagadjanje. Sve sto sam napisao zasnovano je na osnovu raznih faktora, pocevsi od samog poremecaja stratosferskog PV-a, prognoziranog polozaja sistema u najnovijim izlazima modela, preko prognoze za AO i NAO indekse, ocekivane mlazne struje na ~300hPa, i brzine vetrova u istoj, pa sve do cinjenice da ce nad Atlantikom usled usporavanja te iste mlazne struje pocetkom druge dekade februara doci do usporavanja ciklona na njihovom puti ka istoku sto ce dodatno otezati AC-u da se "podigne" u vise geografske sirine. Tako da u prvih 20-ak dana meseca ocekujem "borbu za prevlast" koju bi "dobili" anticikloni ali to, u punom svom obliku, ne ocekujem da se dogodi pre 20-og februara.
« Poslednja izmena: 27. Januar 2017. u 10:12 Mile94 »

Van mreže cikajowa

  • *
  • Poruke: 75
  • Lokacija: Ljubovija
    • DzoPhotography Tim
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #599 poslato: 27. Januar 2017. u 02:26 »
Mi dosta razgovaramo, glasno se smejemo, mnogo radimo, malo spavamo, ali zato mnogo sanjamo :-)
Nekada smo kao rogovi u vreći, ali u ovome se slažemo- tri stvari odaju čoveka: njegove oči, njegovi prijatelji i njegove fotografije.
http://www.dzophotography.com