Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2014  (Pročitano 50549 puta)

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Maj 2014
« Odgovor #120 poslato: 29. Maj 2014. u 18:05 »
Konacno se usaglasili modeli pred sam pocetak delovanja cikolna da obinijih padavina na nasim prostorima ipak nece biti. Glavnina ce proci kroz Bugarsku i Rumuniju, a u nasoj zemlji samo slaba kisa ili pljusak se moze ocekivati sutra i u subotu bez vecih padavina. Temperatura izmedju 15 i 20C uz povremeno umeren severozapadni vetar. Dakle sveze vreme za ovo doba godine i tako sve do ponedeljka kada bi trebalo da dodje do porasta temperature.

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Maj 2014
« Odgovor #121 poslato: 29. Maj 2014. u 18:30 »
Da,rubni deo anticiklona nad centralnom Evropom se približio taman toliko da mi budemo pozicionarani u oblasti stacionarnog strujanja u toku noći,a sutra i prekosutra u oblasti severozapadne struje.Samim time,padavine će nas za mrvicu promašiti,i premeštati se preko susedne Bugarske i Rumunije dalje na severoistok.Kod nas kao što kolega reče treba očekivati tek slabu kišu ili mestimičan pljusak u hladnom sektoru ciklona,uz pojačan vetar.

Međutim,već u nedelju neki visinski ciklon dospeva centrom u Jadran,što bi moglo dovesti do povećanja nestabilnosti u predostojećoj sedmici.

EDIT:Posebno upada u oči onaj  snažan ciklon koji se premešta iz severa Afrike ka Grčkoj tamo u ponedeljak ili utorak :o .Nije baš uobičajeno da se tamo u ovo vreme nađe ciklon.Biće zeznuto ako se okomi na naše krajeve,jer u toj izraženoj južnoj struji preko Sredozemlja može pokupiti brdo padavina.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže skopski

  • **
  • Poruke: 631
  • Starost: 30
  • Lokacija: Skopje
Odg: Maj 2014
« Odgovor #122 poslato: 29. Maj 2014. u 19:45 »
GFS ovde za večeras i nočas značajno uvečao padavine. Koliko ja mogu da vidim to je iz konvektivne prirode, tako da ja malo ne verujem u to, niti satelit ne može nekako to da potvrdi.. Samo nebo je dokaz sad  :)
 
Za taj ciklon u utorak možda več u narednom izlazu biče to manje izraženije. Ali tendencija je tu (i GFS i EC) tako da ako se to ostvari tačno je može da sadrži dosta vlage. Izgleda da od srede moguč je neki nestabilni period.