Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Buran majski dan, 05.05.2017.  (Pročitano 1753 puta)

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.000
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Buran majski dan, 05.05.2017.
« poslato: 06. Maj 2017. u 14:51 »
Petak 5.maj, sansa za popravni za sredu koja je obecavala akciju, a mom kraju nije donela nista sem par uslikanih munja u daljini. Kao i za sredu, i za ovaj dan modeli su danima ranije crtali konkretniju nestabilnost na siroj teritoriji zemlje. Petak je za razliku od srede ispunio ocekivanja, makar u mom kraju, a nazalost to nije bio slucaj na celoj teritoriji grada.
RHMZ je izdao upozorenje na pojavu obilnih pljuskova i grada:



Vec sam poceo da gundjam kako me je prethodnih dana sve zaobislo, posto je bilo lokalno padavina u okolini grada, da bi me ujutru docekale prve merljive padavine u ovom talasu nestabilnosti koji je poceo u utorak. Palo je 1.5 mm, padavine nisam cuo a prema izvestaju kolega padavina je na teritoriji grada bilo u ranim jutarnjim satima.

U periodu do 9 h je bilo pretezno suncano, temperatura je krenula da raste a vlaznost vazduha je bila visoka. Zatim je do 10 h bilo pretezno oblacno sto je pauziralo rast temperature a onda je od tada pa sve do 12 h bilo vise sunca nego oblaka, sto je omogucilo da temperatura dostigne maksilnu vrednost od 21C nesto posle 12 h. U to vreme je vec bilo zestoke akcije u Sremu, pa su se u pravcu zapada uocavale gromade od konvektivnih razvoja. Ubrzo nakon 12 h, kao prekidacom okinuto, nebo se odjenom zatvorilo kumulusima tamnih baza. Pocinju da se pojavljuju
prve flekice na radaru, bas iznad mog kraja i tada se cula i prva grmljavina. U tom trenutku pocinju da padaju retke i dosta krupne kisne kapi koje su  pravile zvuk slican onom kada pada grad.



Ovo je kratko trajalo, oblacnost je znacajno buknula severnije i istocnije od moje lokacije, tako da ovaj talas nije doneo merljive padavine kod mene.





Vec u tom trenutku mi je delovalo da su sanse da se nesto razvije ili "dovuce" do mog kraja u nastavku dana znatno smanjene. Kolege iz drugih delova grada su ubrzo, oko 13 h, javile pojacan vetar koji nije bio pracen padavinama. U tom trenutku se ka zapadu uocavala linijska oblacnost tamne baze iza koje je nebo izgledalo bezopasno



Medjutim, velikom brzinom dolazi do daljeg razvoja oblacnosti, pojavljuju se i kisne zavese tako da je usledio pljusak pracen grmljavinom, uz umeren vetar koji je mom kraju doneo 2.8 mm, pojave grada nije bilo iako je u par navrata delovalo da ce poceti da pada zbog krupnih kisnih kapi. Nakon toga neko vreme se cula udaljena grmljavina uz po koju kap kise.





Oko 16 h je bilo pojave slabe do umeren kise koja je donela dodatnih 0.4 mm. Radar za prvi deo dana:



Onda kada je delovalo da je sve gotovo sledi finale ovog dana. Sistem koji dolazio iz Bosne se krece ka istoku pri cemu je doslo do formiranja novih odraza ka severnoj strani- Macvi. Oko 18 h se jasno mogla uociti linija kovnektivne oblacnosti duz citavog zapadnog dela horizonta.



U to vreme, Beograd je i dalje bio prekriven oblacima sistema koji je protutnjao u toku podneva. Bilo je pitanje da li ove padavine sa zapada mogu stici do Beograda. Pred sam grad oblacnost je znacajno oslabila, ostavljajuci medjutim prelep shelf cloud



















Videlo se da je oblacnost iza ove formacije bezopasna. U tom trenutku NW od mene se formira "privatni" oblacic koji iznenada pocinje da daje retku grmljavinu i sevanje. Prema radaru, formiralo se taman toliko severnije da u zapadnoj struji prodje severnije i ne zakaci me. Medjutim, vizuelno se vidi da se ka meni premesta padavinska zavesa i da je pitanje trenutka kada ce padavine poceti. Oblak je izgledao zaista opako, uz tamne niske formacije i jasno uocljivu padavinsku zonu iza njih.













Jaci deo oblaka je protutnjao severnije ali je i mene zakacila oblacnost pa sam dobio lagani pljusak a zatim i umerenu kisu koja je potrajala neko vreme tako da je iz ove vecernje ture palo 4.3mm. Dakle ukupno tacno 9 mm u Borci. Radar za vecernju turu:



Relativno blizu u pravcu N, NE i E je ostra granica u akumuliranim padavinama, s obzirom da je u sva tri talasa te predele pogodila oblacnost znatno vece refleksivnosti.

Dnevni hod T i Td na AMS Kotez (koja je manje od 2 km razdaljine vazdusnom linijom ka jugu).



Odlicna slika raspodele munja koju sam pozajmio od Milosa iz aktuelnosti



I sondaza za kraj kao potvrda nestabilnosti atmosfere



Bio je ovo jako zanimljiv dan za pracenje, ne pamtim kada sam ovoliko dugo bio na konvektivnom dezurstvu.  :D Ko ne bude pravio reportazu, slobodno nek se prikljuci ovde, bilo je dosta odlicnih slika na forumu.  :)

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Buran majski dan, 05.05.2017.
« Odgovor #1 poslato: 06. Maj 2017. u 15:05 »
Detaljna i super pokrivena reportaza svim potrebnim informacijama, kao i slikama. Onaj shelf je stvarno lepo izlgledao. Bravo Skomi!  :tu:

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Buran majski dan, 05.05.2017.
« Odgovor #2 poslato: 06. Maj 2017. u 16:48 »
Šta reći? Borču taj dan praktično ništa nije promašilo!  :laugh:
Svaka čast za reportažu, baš si detaljno i lepo sve dokumentovao.

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.167
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Buran majski dan, 05.05.2017.
« Odgovor #3 poslato: 06. Maj 2017. u 17:34 »
Bravo kolega Škomi :tu: Odličina reportaža, kao i slike  :nnc: :laie: :comeon:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srđan

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 2.323
  • Starost: 23
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: Buran majski dan, 05.05.2017.
« Odgovor #4 poslato: 06. Maj 2017. u 23:06 »
Pridružujem se pohvalama, Škomi, svaka čast za još jednu sjajnu reportažu!  :tu:  :thumbup:

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.341
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Buran majski dan, 05.05.2017.
« Odgovor #5 poslato: 07. Maj 2017. u 13:58 »
Super je što si otvorio reportažu, s obzirom na jako zanimljiv dan.  :) A kao i većina tvojih reportaža, i ova je za čistu desetku.  :tu:

Ja sam razmišljao da li da otvaram reportažu, ali si mi "skratio muke", pa ću dodati svoj prilog tvojoj reportaži, s obzirom da smo fotografisali iste oblake iz različitih perspektiva.

Što se tiče prve ture, ispratio sam je sa aerodroma u Surčinu, gde sam na praksi za aerodromskog prognostičara. Naravno, nisam mogao da baš da propratim sve fotografijama, iako je bilo jako lepih oblaka, ali sam na brzinu uhvatio jedan lep razvoj istočnije.



Sve se formiralo "nad glavom" a prerastalo u ozbiljnije razvoje istočnije i severnije. Samo je jedan oblak nakratko dao pljusak krupnih kapi uz olujan vetar. Nije pala merljiva količina, a zaobišlo je i moj kraj, ni na Miljakovcu nije bilo kiše. Centar grada je bio sama granica padavina. Na Vračaru je palo 0.2mm, već na Dorćolu i na Zvezdari je bilo pljuska prema izveštajima, a na Karaburmi čak i grada.

Jak vetar je rashladnio i prilično stabilizovao atmosferu, a pripomogla mu je i slaba do umerena kiša koja je padala nakratko malo kasnije. U kasnim popodnevnim satima počela je da se primiče nova linija nestabilnosti. Odrazi su bili nikakvi i grmljavina jako retka i sporadična, ali se videlo da je lepo organizovano. Tu turu sam propratio od kuće, sa Miljakovca.





Sve lepše je izgledalo:





Već dosta blizu:







Počeo je da se nazire shelf u daljini:



Sada se već jasno video jako lep šelf, nije bio baš kao 27. juna prošle godine, ali svakako vrlo fotogeničan:







Videlo se da nema potencijala za neki ozbiljniji pljusak iza, ali i tako je opasno izgledalo:











Posle prolaska šelfa, na nebu je ostao tzv. "whale's mouth cloud":







Sve je prošlo bez kapi kiše u tom naletu, ali je malo kasnije usledio lagani pljusak / umerena kiša, i na Miljakovcu je po slobodnoj proceni palo nekih 3-4mm.

Sve u svemu, buran majski dan koji svakako zaslužuje detaljnu reportažu, Jedino je šteta što pored toliko potencijala nije usledila jedna olujica u pravom smislu te reči da zaokruži priču. Ali dobro, sezona je tek počela, valjda se uskoro ukaže nova prilika.  :)


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 11.4mm
Miljakovac - 11.7mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.445
  • Lokacija: Niš
Odg: Buran majski dan, 05.05.2017.
« Odgovor #6 poslato: 07. Maj 2017. u 14:06 »
Odlicne slike Milosi  :), nema kad nesto neki Milos uradi ne moze da ne valja  ;)