Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jake nestabilnosti u Valjevu 24. 05. 2017.  (Pročitano 795 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.152
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Jake nestabilnosti u Valjevu 24. 05. 2017.
« poslato: 25. Maj 2017. u 11:22 »
Jake nestabilnosti koje su počele od ponedeljka oko ponoći, trajale su gotovo celu noć (ponedeljak-utorak) dale su prilično obilne pljuskove i jake grmljavine najviše u mom gradu i nastavile su se sledeći dan uz žestoke nestabilnosti širom Srbije napravivši ogromnu štetu u drugim krajevima zemlje (poplave i grad). Iako je bila haotična situacija širom Srbije u utorak, moj grad je za dlaku izbegao situaciju od prethodne noći i sve se svelo na jake netabilnosti i jake grmljavine, ali uz simboličnu količinu padavina i nisam hteo da smaram sa slikama na način na koji sam obeležio subotnji ćorak i koliko nekad visoki parametri nekih modela mogu da omaše pogotovo kod nestabilnosti i padavina lokalnog karaktera i da se na kraju ne svede ni na šta. Ostala je još ova sreda koja mi je bila zadnja nada da se može nešto konkretno ispratiti vredno pažnje (s' moje tačke gledišta). Srećom, kao i prethodni dan, izostale su snažne i razarajuće oluje kao u proleće i leto 2014-e, Ilinjdan 2015-e i neverovatno nestabilnog juna 2016-e, ali formacije oblaka su mi dale podsticaj da propratim najzanimljivije detalje ovog veoma (od ranog jutra do ponoći) nestabilnog dana. Počeo je sa razvedravanjem, ali i sa slabim jutarnjim nestabilnostima. Morao sam rano ustati jer sam morao ici u bolnicu da dajem neke lekarske nalaze za kontrolu i pregled u KCS 29-og maja i čim sam se vratio odlučio sam da odspavam od 12h do 14h dok mi majka ne krene na posao. Hvala Bogu ništa konkretno se nije ni dogodilo u tom vremenskom periodu, već se gotovo skroz razvedrilo i počelo pregrevati što je obećavalo zanimljiv drugi deo poslepodneva i večeri. Sistem koji se po svim parametrima modela najavljivao formirati u Južnoj Hrvatskoj i Severnoj i Centralnoj BiH.

Pre prilaska sistema oko 16h su počeli jači razvoji koji su bili predigra jako dobro organizovane oblačnosti sa severozapada iz pravca Loznice.




Prilazak snažnog organizovanog sistema sa zapada i severozapada.














Delovalo je izmedju 16h i 17h da će biti opasno nevreme. :O




















Medjutim desio se sličan scenario kao i prethodni dan kada je u pitanju severozapadna struja, samo još i slabije. Oblačnost je počela da puca i glavnina je otišla severnije i pogotovo južnije planinskim vencima, a pala je zanemarljiva količina padavina 0,5l.  :pleasantry:








Razvoji su nastavili dalje ka istoku odlazeći duboko u Srbiju gde su padavine bile znatno ozbiljnije. Znamljivo je da nije bilo previše jakih električnih pražnjenja kao prethodni dan (bar dnevni deo).




Neki članovi poput Miloša i Mileta su me prethodni dan obeshrabrili da će uveče u Zapadnoj Sbiji biti išta više zanimljivo analizirajuću unedogled menjanje sinoptičkih karata raznih belosvetskih modela i nisam se više ni želeo obazirati. Medjutim njihovo filozofiranje i preterivanje u analizama i bacanje raznoraznih parametara na temu Prognoze me prethodni dan uplašilo zbog jednog izlaza modela ICON koji je u mom kraju crtao potop. Ipak sam oko 20h pogledao radar i uočio prilaz jačih nestabilnosti i jak sistem koji su se ipak posle 21h nastavile i ušle iz BiH u Zapadnu Srbiju i ovaj put iz pravca Loznice stigle pravo do Valjeva donevši znatno jače padavine i električna pražnjenja, ali kao prethodni dan (u granicama normale oko 10lm2 uz jača električna pražnjenja i nešto jači vetar).

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=peLJey_cBio" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=peLJey_cBio</a>
« Poslednja izmena: 25. Maj 2017. u 11:40 Stefan Valjevo »