Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevreme u Valjevu 12. 08. 2017.  (Pročitano 1253 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.152
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Nevreme u Valjevu 12. 08. 2017.
« poslato: 13. Avgust 2017. u 21:48 »
Ovaj dan za razliku od nedelje 6-og avgusta nije imao nikakva iznenadjenja. Sve je bilo očekivano. Oluje, nepogode, velika kiša, a u nekim delovima Srbije i grad. Za razliku od nedelje, imao sam dve oluje. Jednu jaču i jednu slabiju, ali ipak obe slabije od nedeljnih 16mm za 45min sa sitnim gradom i snažnom grmljavinom i snažnim vetrom koja je počela sa iznenadnim razvojem iznad moje glave evoluirajući u snažan višećelijski sistem. Onda sam bio ne spreman, a sad ko zapeta puška i na visini zadatka.  :grin:

Estofex je dva puta menjao priču, u medjuvremenu je obrisao sve, pa onda se usaglasio i stavio i moj kraj u dvojku. To nikad do sad nije radio. Verovatno redakcija ESTOFEX-a ima animozitet prema Istočnoj Evropi, ali zbog jezivih termičkih uslova i osude javnosti, morao je pokleknuti da izda bar neko saopštenje i dvojku sam i očekivao. Trojka bi bila previše, ali ne bi mnogo ni omanuli pogotovo za Istok Srbije.  ::)



Dan je bio kao bajagi svežiji od predhodna tri ili četiri, ali u ovom toplotnom talasu ubedljivo najsparniji i svi parametri i razvoji su išli u prilog da će biti oluja pogotovo što sledi i pad temperature. Do tad sparina i grmljavina na istoku i razvoji na jugu i jugozapadu odakle sam očekivao sistem.  :ufff:








Snažni sistem polako, ali sigurno prilazi sa juga i jugozapada.








Na Istoku i severoistoku grmi iz snažne suuperćelije koja je napravila džumbus u Centralnoj Srbiji.






Na zapadu pada mrak i obratite pažnju molim vas jer je sistem navodno sa juga stigao, a onda se putanja menja u zapadno-jugozapadno strujanje odjednom uz pojačanu grmljavinu.






Bazirao sam se na jug i jugoistok odakle je i pored stamnjenog jugozapada i zapada sa te strane se odlično videla još jedna superćelija poharajući verovatno okolinu Ljiga.  :/






E, sad ljudi štaje ovo? Sa jugozapada i zapada stiže totalni haos.  :innocent:




Evo dve radarske slike koje možda govore o putanji. Radi li se o superćeliji koja je iznad Valjeva malo oslabila? :hm:




Grdosija se spušta na grad opasno.














Tutnjava se spušta na grad i vetar sve više pojačava uporedo sa grmljavinom.






Evo snimka oluje u kojoj je jak vetar uglavnom u prvom planu.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=h3jn85yctQc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=h3jn85yctQc</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7so0k8EdPYo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7so0k8EdPYo</a>

Palo ja bar oko 9 ili 10 mm vodenog taloga u ovom naletu. Ne verujem da je više jer je snažan oblak dosta oslabio kao i grmljavina dok su se dovukli do Valjeva, ali je zato vetar bio za medalju.  :rofl:

Posle oluje, razvoji nastavljaju.




Oluja odlazi na severoistok i istok.


Grmljavina i novi razvoji na zapadu.








Nova tura stiže sa juga i jugozapada uz nizinsko strujanje uz pojačan vetar pokreće brzo niske oblake sa severozapada i osetno je zahladnelo sa 31C na 18C.






Počinje ponovo grmljavina samo ovaj put znatno jača.










Opasno se smrklo. Počinje da puca na sve strane.  :oboze:








Počinje ponovo snažan pljusak i još nekih 5-6mm.




Bare su jasan dokaz da je pala odlična kiša.  :)


Veoma sam zadovoljan, čak i prezadovoljan ovim danom s' obzirom na opširnu reportažu. :D
« Poslednja izmena: 13. Avgust 2017. u 22:00 Stefan Valjevo »

Van mreže mareeram

  • ****
  • Poruke: 5.287
  • Lokacija: Beograd
Odg: Nevreme u Valjevu 12. 08. 2017.
« Odgovor #1 poslato: 14. Avgust 2017. u 00:31 »
BRAVO Stefane, tako si detaljno odradio ceo proces..a ja sam ispratio i slikovno u tekstualno sve sto si stavio.. :laie: Koliko je posle palo u Valjevu? Koliko ste ukupno dobili mm ovih dana? Kakvo je stanje u Valjevu i okolini sa usevima?

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.152
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Odg: Nevreme u Valjevu 12. 08. 2017.
« Odgovor #2 poslato: 14. Avgust 2017. u 02:48 »
Hvala mareeram.  :)
Koliko je posle palo u Valjevu? Koliko ste ukupno dobili mm ovih dana? Kakvo je stanje u Valjevu i okolini sa usevima?
U prvom naletu 9mm i u drugom 5mm. Ukupno 14mm vodenog taloga. Stanje na usevima je katastrofalno, ali ne kao 2012-e. To je leto za istoriju o čemu će se pisati knjige i bilteni. Kiša od 25-og, 26-og i 27-og jula, kao i 6-og avgusta nije dopustila da baš sve izgori i ova jučeršnja kiša i zahladjenje nas je valjda spasila katastrofalnih požara iz 2011-e i naročito 2012-e ili ovogodišnjeg scenarija u Hrvatskoj i Crnoj gori. Od utorka smo stvarno bili u velikoj opasnosti, ali su nam više Božje sile bile saveznici.  :)  :oboze: :pop: