Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: DVOSTRUKI JUBILEJ RHMZ Srbije - 27.septembar 2007.g  (Pročitano 4684 puta)

Van mreže TRSTENIK

  • ***
  • Poruke: 2.959
  • Lokacija: TRSTENIK, centralna Srbija
    • TRSTENIČKI BAROMETAR
DVOSTRUKI JUBILEJ RHMZ Srbije - 27.septembar 2007.g
« poslato: 27. Septembar 2007. u 09:25 »
        Сваке године 27. септембра, Републички хидрометеоролошки завод обележава свој дан. Овај дан ће бити посвећен обележавању двоструког јубилеја: 120 година од оснивања Метеоролошке опсерваторије у Београду и 60 година рада Републичког хидрометеоролошког завода Србије.

У историји српске метеорологије забележени су многи значајни догађаји од којих су неки били прекретница у развоју метеоролошке праксе у Србији. Један од најважнијих је оснивање мреже метеоролошких станица у Краљевини Србији. Мрежа "метеоролошких посматрања и испитивања" заједно са "Астрономском и метеоролошком опсерваторијом" у Београду, основана је одлуком Краљевско-српског Министарства просвете и црквених послова, 26. марта 1887. године, број 3483. Ово представља почетак развоја метеоролошке делатности у Србији.

У другој половини 1947. године, Уредбом Владе Народне Републике Србије, формирана је Управа хидрометеоролошке службе у чији састав је ушла Метеоролошка опсерваторија и хидролошка мрежа станица. Управа је, касније, прерасла у Републички хидрометеоролошки завод који данас обележава 60 година рада.


« Poslednja izmena: 27. Septembar 2007. u 09:56 TRSTENIK »