Meteorološki Forum

Meteorologija => Vremeplov => Temu započeo: pavlovic 08. Decembar 2008. u 11:28

Naslov: Nevreme 21.8.2004.
Poruka od: pavlovic 08. Decembar 2008. u 11:28
Prvo da kažem da se ovoga nevremena ne sećam (taj avgust je bio pun briga).No,čitajući članke,gledajući Ogimet,čini mi se da je ovo bilo jedno od jačih nevremena u poslednjih par godina.Spominje se da je u pojedinim delovima Beograda padao krupan grad,da li neko zna veličinu?
Evo Ogimeta i panela za 21.8. termin 12z i 22.8. termin 00z.

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rrea2004082112.gif)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/Rrea2004082200.gif)

(http://i191.photobucket.com/albums/z43/nikolapavlovic/2182004.jpg)

I članci.I u Vojvodini je bilo žestoko,po pisanju novina dva oblaka su pravila haos,jedan je ušao iz Hrvatske,drugi iz Republike Srpske.

GRAD PU­STO­ŠIO SR­BI­JOM
E.V.N., 22.08.2004 19:48:52    

JA­KA ki­ša, grad ve­li­či­ne ja­je­ta, gr­mlja­vi­na i olu­ja pro­tut­nja­li u su­bo­tu uve­če ve­li­kim de­lom Sr­bi­je. Let­nje ne­vre­me, ka­ko ga me­te­o­ro­lo­zi na­zi­va­ju, po­či­ni­lo je ve­li­ku šte­tu, a sa­mo su po­je­di­ni de­lo­vi Sr­bi­je bi­li po­šte­đe­ni. Stra­da­le su nji­ve jer je grad uni­štio mno­ge use­ve po Voj­vo­di­ni, pu­ca­li su pro­zo­ri, iz­lo­zi, šo­fer­šajb­ne, kro­vo­vi auto­mo­bi­la, ve­tar je ču­pao dr­ve­će...
U po­je­di­nim de­lo­vi­ma Be­o­gra­da, za sve­ga dva sa­ta, na­pa­da­lo je i do 50 li­ta­ra vo­de po kva­drat­nom me­tru! Pr­vo gr­o­mo­vi, za­tim mu­nje, pa on­da pro­va­la obla­ka. Uli­ce pre­sto­ni­ce su se pre­tvo­ri­le u či­ta­va je­ze­ra, sa­o­bra­ćaj je stao jer su mno­gi vo­za­či mo­ra­li zbog bu­ji­ce da is­klju­če mo­to­re. Li­či­lo je na po­top! Le­te­lo je đu­bre i kon­tej­ne­ri, sa mno­gih ku­ća pa­da­li su cre­po­vi, a sa gra­di­li­šta i me­tal­ne ogra­de. U mno­gim na­se­lji­ma je pa­dao kru­pan grad.
Sna­žan na­let ki­še pro­u­zro­ko­vao je po­ve­ćan broj sa­o­bra­ćaj­nih ne­sre­ća, pa je ta­ko tog da­na, za­be­le­že­no 58 ude­sa, od to­ga 50 sa ma­te­ri­jal­nom šte­tom. U osam ne­zgo­da tro­je lju­di je lak­še, a se­dam te­že po­vre­đe­no.
Za va­gr­o­ga­sce je bi­lo pu­ne ru­ke po­sla. Nji­ho­ve eki­pe su iz­la­zi­le na te­ren vi­še ne­go obič­no, naj­če­šće zbog po­to­plje­nih pro­sto­ri­ja. Ka­ko sa­zna­je­mo i u ovom ne­vre­me­nu naj­kri­tič­ni­je obla­sti bi­le su Kr­nja­ča i Bor­ča, od­no­sno ona na­se­lja u ko­ji­ma ni­je re­gu­li­sa­no oti­ca­nje po­vr­šin­ske vo­de.
- U ne­de­lju smo ukla­nja­li po­lo­mlje­ne gra­ne i iz­va­lje­na sta­bla u Stru­mič­koj, Šek­spi­ro­voj i Užič­koj uli­ci. Bi­lo je po­sla za na­še rad­ni­ke u Bu­le­va­ru mi­ra i Uli­ci Ra­do­ja Da­ki­ća - re­kao nam je Du­le Pe­tr­o­vić iz de­žur­ne slu­žbe JP "Ze­le­ni­lo Be­o­grad".
Iako je vre­men­ska prog­no­za na­ja­vlji­va­la sa­mo lo­kal­ne plju­sko­ve, ova­kve pro­va­le obla­ka su, ka­žu struč­nja­ci, uobi­ča­je­ne u ovom pe­ri­o­du.
- Su­bot­nje ne­vre­me pro­u­zro­ko­va­no je na­glim do­la­skom hlad­ne va­zdu­šne ma­se iz prav­ca se­ve­ro­za­pa­da, što je do­ve­lo do na­glog uz­di­za­nja to­plog va­zdu­ha, ko­ji je bio na na­šem pod­ruč­ju u pe­tak i su­bo­tu - ob­ja­snio nam je Bran­ko Spa­ra­va­lo, di­plo­mi­ra­ni in­že­njer me­te­o­ro­lo­gi­je.
M. MR­ĐEN - Z. RA­KIĆ

NA­STRA­DA­LO PO­VR­ĆE
IGOR Kur­jač­ki, po­kra­jin­ski se­kre­tar za po­ljo­pri­vre­du, ob­i­šao je ju­če gra­dom po­go­đe­ne op­šti­ne u Bač­koj i Ba­na­tu.
- Naj­vi­še su na se­ve­ru stra­da­le ose­tlji­ve kul­tu­re, pa­pri­ka, pa­ra­dajz, vi­no­gra­di - re­kao je Kur­jač­ki. - Na ku­ku­ru­zu ne­ma ve­ćih ošte­će­nja, dok je so­ja po­le­gla i ot­pa­lo je li­šće. Li­šće je po­ki­da­no i na še­ćer­noj re­pi, i ako na­sta­vi ki­šno vre­me, mo­glo bi da do­đe do sma­nje­nja še­će­ra u re­pi, ali ne i do sma­nje­nja pri­no­sa.
Znat­no ve­ću šte­tu na­neo je dru­gi gra­do­no­sni oblak, is­ta­kao je Kur­jač­ki, ko­ji je, pre­ma snim­ci­ma sa ra­da­ra, u Sre­mu za­hva­tio pod­ruč­je ve­će od 10.000 hek­ta­ra.
- Ka­da obi­đe­mo te­ren i pro­ce­ni­mo šte­tu, ve­ro­vat­no će­mo upu­ti­ti zah­tev re­pu­blič­kom Fon­du za bor­bu pro­tiv ele­men­tar­nih ne­po­go­da, da po­mog­nu gra­dom ošte­će­na pod­ruč­ja - za­klju­čio je Kur­jač­ki.

ODU­VA­NI KRO­VO­VI
OLUJ­NI ve­tar pra­ćen gra­dom ve­li­či­ne ja­je­ta, u su­bo­tu po­sle 20 ča­so­va na­pra­vio je dar-mar u No­vom Mi­lo­še­vu, naj­ve­ćem se­lu op­šti­ne No­vi Be­čej. Za ma­nje od 10 mi­nu­ta u de­lu se­la zva­nom Kar­lo­vo raz­lu­pan je crep na oko 600 ku­ća, a stra­da­li su i pro­zo­ri i ro­let­ne. Pre­ma pr­vim pro­ce­na­ma sa­mo na stam­be­nim i po­moć­nim objek­ti­ma, šte­ta iz­no­si vi­še od 25 mi­li­o­na di­na­ra.
Kar­lo­vo je ina­če si­ro­ma­šni­ji deo No­vog Mi­lo­še­va i mno­gi me­šta­ni bez po­mo­ći lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve i ši­re za­jed­ni­ce ne­će us­pe­ti da do zi­me po­kri­ju ku­će. U Uli­ci Uskoj 21/a Mir­ja­na Jor­gin po­ka­zu­je pla­fon ko­ji je pao na­kon što je ve­tar od­neo crep i u ku­ću pro­dr­la ki­ša.
U ne­de­lju po­sle­pod­ne sa­stao se Sa­vet Me­sne za­jed­ni­ce No­vo Mi­lo­še­vo, a ru­ko­vod­stvo se­la na­lo­ži­lo je da se naj­pre po­pi­še šte­ta. Zbog ja­ke ki­še ko­ja je pa­da­la u ne­de­lju, me­šta­ni ni­su mo­gli da obi­đu atar ali se pri­ča da je stra­da­lo do­sta par­ce­la pod ku­ku­ru­zom i sun­co­kre­tom.
Sl. P.

RA­KE­TA­MA BRA­NI­LI PO­LjA
DVA gra­do­no­sna obla­ka, prek­si­noć su za­tam­ni­la ne­bo nad Voj­vo­di­nom, i u mno­gim op­šti­na­ma pro­u­zro­ko­va­la ve­li­ke šte­te na use­vi­ma, ali i gra­đe­vin­skim objek­ti­ma. Pro­tiv­grad­na od­bra­na dej­stvo­va­la je od 17 do 23 ča­sa.
- Je­dan gra­do­no­sni oblak ušao je u Voj­vo­di­nu iz prav­ca Hr­vat­ske, sa se­ve­ra, kod Odža­ka - objsnio je Đor­đe Kar­dul, po­moć­nik di­rek­to­ra Re­pu­blič­kog hi­dr­o­me­te­o­ro­lo­škog za­vo­da. - Iz 60 pro­tiv­grad­nih sta­ni­ca u 13 op­šti­na, ko­li­ko je za­hva­tio ovaj oblak, is­pa­lje­no je 311 ra­ke­ta.
Ipak, grad je šte­te na­neo u op­šti­na­ma Ku­la i Vr­bas. Naj­vi­še je, pre­ma pr­vim i ne­pot­pu­nim re­zul­ta­ti­ma, stra­da­lo po­vr­će, šte­ta se od op­šti­ne do op­šti­ne kre­će od 30 do 100 od­sto.
- Dru­gi oblak sti­gao je iz Re­pu­bli­ke Srp­ske, za­hva­tio je "ćo­šak" Sre­ma, kre­tao se ju­žnom stra­nom Voj­vo­di­ne, pre­ma Be­o­gra­du - na­gla­sio je Kar­dul. - Ov­de je iz 80 pro­tiv­grad­nih sta­ni­ca, u 13 voj­vo­đan­skih op­šti­na, Bo­ga­ti­ća i Be­o­gra­da, is­pa­lje­no 357 ra­ke­ta.
B. LA­ĆA­RAK

PU­CAO CREP I PRO­ZO­RI
(TAN­JUG) - Oluj­no ne­vre­me na­ne­lo je ve­li­ke šte­te use­vi­ma, vo­ću, po­vr­ću i gro­žđu u op­šti­na­ma Ru­ma i Pe­ćin­ci.
Po­lu­pa­ni su i cre­po­vi na kro­vo­vi­ma i sta­kla na pro­zo­ri­ma mno­gih zgra­da.
Naj­ve­ću šte­tu oluj­ni ve­tar i grad na­ne­li su ku­ku­ru­zu, sun­co­kre­tu i so­ji. Naj­vi­še su stra­da­li Bu­đa­nov­ci, To­var­nik, Pe­ćin­ci i još ne­ka me­sta.

LED OB­RAO KU­KU­RUZ
PR­NjA­VOR - Oluj­no ne­vre­me za­hva­ti­lo je u su­bo­tu po­sle­pod­ne i uve­če i ve­ći deo pr­nja­vor­ske op­šti­ne. Jak ve­tar, ki­ša i grad na­ne­li su ve­li­ku šte­tu po­ljo­pri­vred­nim kul­tu­ra­ma, na­ro­či­to ku­ku­ru­zu u se­ver­nom de­lu op­šti­ne.
Uni­šten je i rod u voć­nja­ci­ma, a ošte­će­ni su i lo­kal­ni pu­te­vi, elek­tro i te­le­fon­ska mre­že.
B. R.



PA­LA SKE­LA
SREM­SKA MI­TR­O­VI­CA, (Tan­jug) - Oluj­no su­bot­nje ne­vre­me za­hva­ti­lo je u dva ma­ha Srem­sku Mi­tro­vi­cu - i oko­li­nu, a pa­lo je vi­še od 30 li­ta­ra ki­še po kva­drat­nom me­tru.
U cen­tru gra­da sru­ši­la se gvo­zde­na ske­la ko­ja je bi­la po­sta­vlje­na ra­di re­no­vi­ra­nja sa­mo­po­slu­ge, pa je po­li­ci­ja u tom de­lu mo­ra­la da re­gu­li­še sa­o­bra­ćaj.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=66691&datum=2004-08-22 (http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=66691&datum=2004-08-22)

Posle obilnih padavina tokom subotnje noći bilo je posla preko glave za komunalce, elektrodistribuciju, policiju i vatrogasce

Strašna oluja prodrmala ceo grad,
padalo drveće, ba ndere, semafori

Širom grada popravljani su strujni vodovi, krpile se rupe na putevima, sređivali se odvodi za kanalizaciju i pomagali licima koja su nastradala u nevremenu. I dok je Beograd mirno spavao, ljudi iz komunalnih službi proveli su još jednu besanu noć

Beograd je ponovo stao! Nevreme koje je preksinoć pogodilo prestonicu izazvalo je potpuni haos, ali u toku jučerašnjeg dana komunalne ekipe su sređivale ulice, uklanjale oborena stabla drveća, popravljale kvarove i električnu mrežu... Iako su meteorolozi za subotu veče najavili osveženje sa lokalnim pljuskovima, ono što je zadesilo grad više je ličilo na monsunske kiše karakteristične za Aziju i ekvatorijalnu Afriku.

Vetar je duvao brzinom blizu 130 kilometara na čas, čupao je drveće, a na ulice su padale bandere, strujni kablovi... Saobraćaj je na mnogim mestima bio zaustavljen. Voda je tekla gradskim ulicama, a kod pojedinih podvožnjaka dostigla dubinu i do metar.

Među najugroženijim delovima grada bili su Dorćol, Mostarska petlja, Višnjica, okretnica u naselju Medaković i područje kod Glavne železničke stanice.
      

Zapušeni slivnici

Beogradske ulice bile su preplavljene. Voda je na pojedinim mestima bila duboka i do metra. Većina podvožnjaka u gradu su bili potopljeni, a slivnici zapušeni tako da voda nije imala kuda da otiče. U pojedinim delovima grada kanalizacija se izlila, a ulicama su plutale fekalije.
      
   
   

Brzo po završetku oluje saobraćaj se normalizovao, a u toku jučerašnjeg dana putnike su umesto tramvaja na liniji 3 prevozili autobusi. Ekipe "Beograd puta" krpile su rupe na ulicama, a radnici JKP "Vodovod i kanalizacija" sređivali su odvode za kanalizaciju. U "Kotežu" pala je strujna mreža, pa je Elektrodistribucija "Beograd" ceo dan sanirala kvar, a morale su da im pomognu ekipe JKP "Zelenilo Beograd" koje su sklanjale i sekle oborena drveća.

Iako se još uvek ne može pretpostaviti kolika je šteta sinoćne oluje bilans je otprilike sledeći:
na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Ustaničke ulice- palo je drvo
kod Nebojša kule, u Bulevaru kralja Aleksandra i Omladinskih brigada - drvo se srušilo na ulicu i zatvorilo saobraćaj
kod Dunavskog keja- palo drvo i uništilo desetak automobila
Jurija Gagarina 102 - palo drvo na "Audi"
na Topčideru - prekinuta tramvajska mreža
29. novembra, Palmotićeva, Nemanjina- vetar naneo kontejnere na kolovoz
Cvijićeva- voda dublja od pola metra, nije imala kud u kanalizaciju, sve je bilo zapušeno
kod Cvetkove pijace- semafor i ulična rasveta u mraku.
na Auto komandi- kola stala svuda po putu, a jedna kola ka pravcu autoputa ka Nišu zastala u vodi od preko metar.
u Nemanjinoj 30 - pala metalna ograda na sred ulice
u blizini Rakovičkog puta - pala strujna mreža
u Visokog Stevana 29- limeni krov dužine 9 metara i širine 70 santimetara pao sa kuće
u Pančićevoj - kabal je pao sa bandere pa je opasnost da neko strada bila velika.
Skenderbegova ulica- ceo prolaz ka "25. maju" bio pod vodom dubokom metar
u Vodovodskoj 118 na Belim vodama izlila se kanalizacija i na ulici je bilo svačega
u Drajzerovoj - u dispanzeru je voda uništila krov.

http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2004/08/23/srpski/BG04082201.shtml (http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2004/08/23/srpski/BG04082201.shtml)

Naslov: Re: Nevreme 21.8.2004.
Poruka od: Amaterko 05. Februar 2009. u 00:16
Ja pamtim mnoge jake prodore, a ovaj je bio jedan od jačih za poslednjih 20 godina. Te večeri je na Vračaru registrovan udar vetra od čak 31.3 m/s... :-[

Inače, generalno posmatrajući, 2004. godina je bila karakteristična po većoj učestalosti javljanja burnijih prodora u odnosu na neku normalu. A i 2005. godina je bila dosta zanimljiva po pitanju učestalosti i jačine prodora u ove naše krajeve... ;)