Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.  (Pročitano 14217 puta)

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« poslato: 02. Oktobar 2008. u 23:50 »
Profi amaterko mi,u svom postu u kome pominje ovu oluju koje se i ja dobro sećam,dade inspiraciju da otvorim temu o istoj.Sećam se da je grmelo i duvalo kao ludo.Jedno drvo je tom prilikom palo u mom dvorištu i polomilo par šoferšajbni.
Vetar je dostizao orkanske udare u Srbiji,a bilo je i dosta štete.

Haos posle uragana
E. V. N., 20.11.2004 18:23:20

Strahovito nevreme koje je u petak oko podneva počelo da besni u istočnoj i centralnoj Evropi, stuštilo se i na Srbiju. Uragan je stigao sa severozapada i prvi na meti našao se Novi Sad.
Prema rečima meteorologa u Novom Sadu oluja, ipak, nije bila toliko žestoka i zabeležen je vetar koji je duvao "svega" 27 metara u sekundi. Međutim, u Beogradu olujni vetar polako je prešao u uragan te je glavnim gradom zavladao haos. Leteli su krovovi, kidali se dalekovodi, drveće je padalo.

U Šestoj beogradskoj gimnaziji, na Zvezdari, udari vetra srušili su deo krovne konstrukcije i pokidali strujne kablove, povlačeći za sobom tri električna stuba. Deo krova pao je na šest parkiranih automobila i skroz ih uništio. U tom trenutku nastavu je pohađalo 15 odeljenja đaka, ali, srećom niko nije povređen.
Kako pričaju učenici, grom je udario u zgradu čime je nevreme počelo i zavladala je prava panika. Đaci su evakuisani kroz službeni ulaz i svi su bezbedno napistili školu. Sreća u nesreći je da pokidani električni vodovi nisu izazvali požar niti su dokačili bilo koga.
Slično je prošla i škola "Olga Petrov" u Padinskoj Skeli, koja je u sekundi ostala bez čitavog krova površine 800 kvadrata. U školi, za poslednjem spratu, nalazilo se 300 đaka i pravo je čudo da su svi izašli nepovređeni.
Slična drama odvijala se i na Novom Beogradu. Kada se oluja iznenada obrušila na blokove 22, 28 i 29, gde se nalaze najveća gradilišta, stanari blokova su sa zebnjom gledali desetak kranova. Ogromnom hrabrošću zaposlenih u firmama koje izvode radove, ipak, sprečeno je rušenje dizalica i to tako što su kranisti usred oluje morali da se popnu na svoja radna mesta, visoka i do sto metara i da strele svojih mašina upere niz vetar.Posle Beograda oluja je nastavila da se kreće Šumadijom. Najgore je bilo u Valjevu. Nevreme je pričinilo mnogobrojne kvarove na dalekovodima i niskonaponskoj elektromreži, pa su delovi grada preksinoć bili bez struje. U "Elektrodistribuciji Valjevo" uvedeno je vanredno stanje. Vetar je duvao brzinom od 130 kilometara na čas, što u Valjevu nije zabeleženo u poslednjih 100 godina!
Olujni vetar oštetio je električnu mrežu na području opština Valjevo, Mionica, Ub i Osečina. U valjevskoj opštini u prekidu su juče bili dalekovodi prema Leskovicama, Poćuti, Divcima, Tupanjcima, Stajinoj Reci, Sitaricama. U ubskom kraju prekinuti su dalekovodi prema Paljuvima i Vrelu. U opštini Osečina, bez struje su ostali dalekovodi prema Crniljevu i delu Pecke.
Ništa bolje nije bilo ni u Čačku. U ovoj opštini je zbog nevremena u mraku ostalo čak 80 odsto sela sa oko 20.000 stanovnika. Na više desetina kuća i poslovnih hala, naročito pored kružnog puta u Čačku, odleteo je krov.

Za vreme preksinoćne oluje u Smederevskoj Palanci, u Ulici vojvode Stepe 24, majka Vesna Igenko i troje dece - Tamara(6), Nemanja (4) i Jovan (1) za dlaku su izbegli nesreću. Neverovatno jak vetar iz korena je iščupao stoletno divlje drvo, koje je u padu srušilo deo krova i zida na njihovoj kući i pokidalo električne vodove. Porodica Igenko nalazila se u tom trenutku u drugom delu sobe. Duvajući brzinom od 90 kilometara na čas, vetar je u Sjenici čupao drveće u centralnom parku i skidao crepove sa krovova kuća. Nije bilo povređenih, a na vojnom poligonu "Radišića brdo" sinoć je registrovna orkanska brzina vetra od 135 km na čas.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=69695&datum=2004-11-20

Ogimet za taj dan:





I GFS iskopan iz kartenarhiv...Imaju samo za 00z termin karte..









Dopune su kao i uvek dobrodošle,a vidim da je se mnogi sećaju  ;)





Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #1 poslato: 03. Oktobar 2008. u 00:15 »
Nisam video da je otvorena,tema...
Pa ne znam, ja sam uvece putovao za Cacak,kao sto sam vec rekao, i tim putem nije bilo nosta posebno.Kad sam stigao nevreme je krenulo sevanjem u daljini prema G.Milanovcu( SZ ).Nakon toga, priblizavanjem fronta, razduvao se vetar koji je bio sigurno 15 m/s mozda i vise...
Vetar je toliko duvao , da se cinilo da je povremeno zanosio kola...
Krenula je kisa, a posle bukvalno 5 minuta , ledena kisa , koja je brzo presla u cist sneg.
Sneg je naletao na sofersajbnu od kola, toliko da je voznja bila max. otezana,gotovo nemoguca.
Kao sto sam napisao najvise je na mene uticao prizor grmljavine sa snegom koji je bio za pamcenje.
Mrkla noc u kojoj povremeno sevanje obasjava nebo i nebrojeno mnogo pahulja.Sneg stvara pokrivac,koji se bukvalno mogao videti kako raste.. i tako 5 min i gotovo,
A onda je krenulo topljenje , jer je temperatura tek kasnije pala ispod nule... :(

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #2 poslato: 03. Oktobar 2008. u 00:19 »
Ja sam to popodne i veče 19.11.2004. proveo (silom prilika  :( :cry:) u zatvorenom prostoru, tako da sam propustio ta dešavanja...
Ali, sutradan 20.11. je baš u centru grada tokom popodneva bilo povremenih, jakih pljuskova snega. Smenjivali su se sunčani intervali i moćni Cb-ovi... Čas sija Sunce, čas se smrači i pljušti-sneg... ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #3 poslato: 03. Oktobar 2008. u 00:38 »
Evo još jednog članka.

LETEO KROV


Polusatna oluja u petak izazvala više saobraćajnih nezgoda, čupala drveće, a u Šestoj beogradskoj srušila krov
Olujno nevreme, nezapamćeno u Srbiji, koje je u petak zahvatilo Beograd i okolinu iznenadilo je i bukvalno paralisalo prestonicu! Kada je oko 17 sati počeo snažan vetar, na ulicama je nastala pometnja, jer su ljudi pojurili kućama kako bi izbegli oluju koja je sledila. Međutim, već posle petnaestak minuta počela je jaka kiša koja se odmah pretvorila u pljusak. Mnogi Beograđani ostali su mokri na hladnom vetru, jer autobusa nije bilo a bilo je nemoguće zaustaviti slobodan taksi. Ko je u to vreme bio napolju, mogao je da pretpostavi da će nevreme ostaviti ozbiljne posledice.

Na nekoliko mesta u gradu drveće i granje obrušilo se na kolovoz, pa pojedine deonice u petak uveče nisu bile prohodne. Neki Beograđani ostali su bez struje, a poplavljena su i dvorišta mnogih zgrada. Najveća šteta pričinjena je u Šestoj beogradskoj gimnaziji, gde je samo pukom srećom izbegnuta nesreća. Naime, jak vetar je bukvalno iščupao krovnu konstrukciju sa jednog krila zgrade i ona je završila na ulici. U trenutku kada je na put "tresnuo" masivan krov od lima i drveta, u tom delu ulice Milana Rakića nije bilo prolaznika, pa su samo oštećeni parkirani automobili i pokidana je električna mreža.

- Krenula je oluja i odjednom sam čula tresak, kao da je bomba pukla. Pogledala sam kroz prozor i na ulici videla ceo krov. Nije mi jasno kako je moguće da ga je vetar tako "oduvao" - kaže žena koja stanuje preko puta Gimnazije.
Na mesto nezgode brzo su izašle ekipe vatrogasne brigade, hitne pomoći i policije, a ulica je zatvorena za saobraćaj.
- Verovatno nema povređenih, mada ćemo to sa sigurnošću moći da potvrdimo tek pošto raščistimo delove krova - rekao nam je jedan od vatrogasaca. Slično je bilo i u OŠ "Olga Petrov" u Padinskoj skeli, gde je takođe odvaljen deo krova. Srećom, učenici su na vreme evakuisani.

Za to vreme na Novom Beogradu olujni vetar "čupao" je stabla u mnogim ulicama, što je uzrokovalo nekoliko incidenata. U Bulevaru Mihajla Pupina jedan "punto" je završio na debelom stablu, koje je neposredno pre toga palo na put! Samo stotinak metara dalje "deblo" je palo na parkiranu "škodu" i "zatvorilo" ulicu. Ovakvih slučajeva u petak bilo je po celom gradu. Meteorolozi su za vikend najavili nastavak padavina, susnežicu i sneg. Pripremite šalove i kape, jer će se temperatura znatno spustiti.

 Kolaps

U ulici Kneza Miloša odmah po početku oluje semafori su prestali da rade, posle čega je nastao opšti haos, koji je saobraćajna policija regulisala tek oko 19 časova. Saobraćaj na Brankovom mostu i na Gazeli normalizovan je tek posle 20 časova. U Ulici Vojislava Ilića došlo je do tuče između desetak vozača, posle sudara dva vozila. U gotovo svim sporednim ulicama kontejneri su, pogurani vetrom, blokirali kolovoze i izazvali više saobraćajnih udesa.

  Nestala struja

Zbog jakog nevremena, pojedini delovi grada ostali su u petak bez struje. Kako je saopšteno iz Elektrodistribucije, nevreme je izazvalo prekide i kvarove na trafo-stanicama na širem području grada - na Smederevskom putu, u Ustaničkoj ulici, na Labudovom brdu, Zvezdari, Zemunu, Belim vodama i još nekim delovima grada.
   
(D. G. - M. S.)

http://arhiva.kurir-info.co.yu/arhiva/2004/novembar/20-21/B-01-20112004.shtml

Van mreže beket

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #4 poslato: 03. Oktobar 2008. u 00:41 »
Krov sa seste beogradske gimnazije je leteo 19.11.2004 godine... oluja je bila odlicna, medjutim juzno od Beograda je bila mnogo bolja... posto je padao sneg uz grmljavinu (u Cacku i Gornjem Milanovcu pouzdano znam)

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #5 poslato: 03. Oktobar 2008. u 01:09 »
 :-[ :-[ :-[

Ju kakve GFS karte, ono je bio ludi prodor.
Ja se uopšte ne sećam toga.  :o

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #6 poslato: 03. Oktobar 2008. u 01:23 »
ja se secam da sam se vracao iz grada i da je bio jako taman oblak ka zapadu, ali nisam pretpostavljao kako ce biti...

Secam se da 15-tak minuta kako sam usao u stan poceo je jak vetar, kada sam izasao na prozor video sam da seva prema Avali, grmljavinu koliko se secam nisam cuo. Pljusak je trajao nekih pola sata uz jak vetar... kasnije je padala rovinjava kisa na cini mi se 5 C (a bilo je 15 C pred oluju) ocekivao sam sneg ali je izostao.

I secam se Gencicevog PP-a na RHMZ forumu otud i ovo gore citirano da pouzdano znam da je u Cacku padao sneg... mislim da mi je posle to i devojka koja je iz Cacka potvrdila.

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #7 poslato: 03. Oktobar 2008. u 05:06 »
Noćas gledam i svoju "arhivu" o ovoj oluji od 19.11.2004. Ja nisam registrovao grmljavinu, tako da me sada sve ovo zbunjuje. A koliko vidim, ni na Vračaru nije registrovana, a oni bi je sigurno registrovali da je toliko grmelo... Pavloviću, ti nisi daleko od Slavije, tako da bi tvoje opservacije morale da se poklope sa Vračarom. A izgleda da se ne poklapaju... ::)
Zato sada u ranu zoru ponovo palim komp, da bi ptprince proverio da li je bilo grmljavine ili bar sevanja 19.11.2004. Inače, to je stvarno bio fenomenalan prodor, sa jakim vetrom i kišom...
Vidim i da je već posle samo 4 dana (23.11.2004.) došlo uveče do novog prodora; ja zapisah da je bilo jakog vetra i prolazne kiše, ali daleko manje nego 19.11. Ni za taj datum kod mene nema grmljavine...
Ali, Pavloviću, kod mene je registrovana jaka grmljavina, sa pljuskovima i jakim vetrom 09.11.2006. posle 20 UTC (21h). To je bila kratka, prava letnja oluja u novembru. Možda se sećaš te grmljavine od pre dve godine  :?:
Hajde sada ptprince, eto novog poslića za tebe... ;) Da se razreše dileme... ;)
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Boce

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 12.791
  • Starost: 51
  • Lokacija: Knjaževac
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #8 poslato: 03. Oktobar 2008. u 07:45 »
Ja sam očigledno tada bio još mali    ;)
Ništa od toga nisam upamtio  :cry:
A i Knjaževačka baza je bez podataka za 2004.godinu
Po kartama prodor je stvarno bio super jak A i po izveštajima sa terena. :-[

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #9 poslato: 03. Oktobar 2008. u 10:13 »
Ali, Pavloviću, kod mene je registrovana jaka grmljavina, sa pljuskovima i jakim vetrom 09.11.2006. posle 20 UTC (21h). To je bila kratka, prava letnja oluja u novembru. Možda se sećaš te grmljavine od pre dve godine  :?:
:redface: Vrlo moguće.Znam samo da je prvo sevalo onako dosta dugo,a onda se stuštilo i zagrmelo par puta uz jak vetar,a bilo je veče.A novembar je bio.
:redface:

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #10 poslato: 03. Oktobar 2008. u 11:57 »
Ha, profi se malo istrčao sa nekim svojim zaključcima. Ipak, najispravniji je bio taj što mi je ukazao na ovaj događaj. Biću malo opširniji, ali samo sada. Ovakve analize su time-consuming!

Elem, prodora od 19. novembra 2004. se lično ne sećam. I ja sam bio mali u to vreme. :lmao: Pardon, ćerkica mi je tada bila bebica i više sam se bavio bebicom nego što sam pratio vreme, naročito van radnog vremena. Ali evo šta kažu objektivni zapisi.

Nesumnjivo je bio jedan od interesantnih prodora. Jak i olujni vetar su bili svuda prisutni po Srbiji. Pavlović je lepo okačio ono što je skinuo sa Ogimeta, a tačno je u poređenju sa onim što je otišlo u razmenu (dakle, uglavnom tačno). Međutim, vidim da nema nekih podataka, a da su neki netačni, pa ću sada postaviti listu najvećih i bitnijih udara vetra u m/s.
Sremska Mitrovica 32
Valjevo 31
Crni Vrh 30. Istina, u izveštajima su odlazili podaci i za 49 m/s, ali elektronski anemometar je u to vreme (a pomalo i sada) imao puno problema sa udarima vetra. Javljaju se 'fantomski' podacui o strašno velikim udarima, prilično nerealnim (i preko 78 m/s). Ovaj problem je kod nas poznat, ali još se nije došlo do pravog rešenja usled dijametralno suprotnih zaključaka. No, idemo dalje:
Smederevska Palanka 28
Novi Sad, Pljevlja 27
Sjenica, Banatski Karlovac, Popova Šapka 26
Zrenjanin, Loznica, Soluvnska Glava (opet planina u Makedoniji) 25
Palić, Sombor, Nikišić 24
Požega 23
Kragujevac, Kopaonik, Ćustendil (Bugarska) 22
Beograd, Ćuprija, Lom (Bugarska) 21
Kikinda, Kraljevo, Kruševac, Negotin 20
Niš 19
Veliko Gradište, Vršac 18 (vidite gde su šampioni vetra iz košavskog pravca kada je NW prodor!)
...
Zaječar 13 (specijalno za kolegu Bocea i društvo iz ćoška!)

Detaljnije o vremenu u Beogradu. Posle vedrog jutra, tokom prepodneva su se prvo namakli Ac, a zatim Cu i Sc. Potpuno se naoblačilo oko 12 sati. Duvao je SSW vetar do 6 m/s. Pritisak je bio u jačem padu. Za poslednja tri časa pre promene pritisak je opao za 2.5 mb, a od 17-og u 10 sati, kada je bilo 1010 mb, opao je do 19-og u 16 na 982.2 mb. Dakle, za 28 mb u roku od dva dana!
U 15:34 je počela kiša koja je, povremeno jaka, padala do 21:30. Front je obeležen pojavom najjačim udarom olujnog vetra u 16:50 (21.0 m/s). Ovaj udar je na aerodromu Surčin bio 28.3 m/s u 1640, a na aerodromu Batajnica 26.8 m/s (u 16:28). Na Košutnjaku taj udar je bio 21.4 m/s (u 16:56). U Novom Sadu je to bilo ranije; u 15:54 udar je bio 26.6 m/s. U Vršcu udar je bio istovremeno kad i u centru Beograda. Niš je, naravno, ovaj udar zahvatio nešto kasnije; u 19:52 bilo je 19.0 m/s. Ali, kad pogledate da je od Novog Sada do Niša negde 300 km putem, recimo 250 km vazdušnom linijom, a da je udar kasnio 4 sata, možete videti da je front bio jako brz. Ne uzimajte ove tačke bukvalno, jer nisu meteorološke stanice odabrane prema frontovima, ali računajte da je brzina kretanja ovog fronta bila oko 75 km/s. Inače, brzuina premeštanja fronta je tipski 35-45 km/h.
Pomenuto je Radišića Brdo kod Sjenice. Mala ispravka vesti: to nije vojni, već protivgradni poligon (i tamo sam radio, ali davno), odnosno RC Sjenica. Ono je nadmorske visine 1244 m, dakle oko 200 metara više od sinoptičke stanice Sjenica, a oko 250 metara iznad mesta Sjenica. Brdo je jako blizu grada. Podnožje brda je kod meteo stanice, a vrh brda je 4 km putem, odnosno oko 2.5 km vazdušnom linijom od Sjenice. Imate slike na sajtu RHMZ.
Slično je bilo po Srbiji, samo sa odgovarajućim vremenskim razlikama.
Sutradan, bilo je jakog NW vetra, a oblačnost roda Cu i Sc (dakle, ne Cb-i! Oni se ne razvijaju u nadirućoj hladnoj vazdušnoj masi, već samo na frontu) davala je povremeno kratkotrajan slab sneg u vidu pljuščića.
Temperatura je, naravno, prilično opala. U Beogradu je posle maksimalnih 15.4°C (oko 16 h) tokom padavina opala na 3.0°C (u 20 h). Padavina je po Srbiji bilo do oko 10-15 mm., da ne ulazim u detalje.

Ono što je bio predmet 'ukrštanja kopalja' jeste pojava snega i grmljavine u isto vreme. Sa žaljenjem konstatujem da je profi malo prenaglio, jer jeste u pravu za Beograd, ali ne i za Srbiju. Naime, počev od 16 sati, kada je front uleteo u Srbiju, na samom frontu javljala se i grmljavina. U većem broju slučajeva, posle prvog naleta grmljavine i olujnog vetra zaista je bilo snega. Od 16 sati to su bili Segedin, Kikinda, oko 18 sati Valjevo, a u 19 sati (SYNOP od 18 UTC) ovu kombinaciju su osim navedenih imali Novi Sad, Zrenjanin, Kikinda, Loznica, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Zlatibor, Požega, Kraljevo i Kruševac. Kasnije, po 22 sata, taj sled događaja je bio i u sledećim mestima: Pljevlja, Sjenica, Niš, Leskovac i Nikšić, a nešto kasnije i Vranje. Krajnji istok (Negotin, Zaječar i Dimitrovgrad, dakle i kolega Boce) bili su pošteđeni ovog fenomena.
Negde se čak i preklapala pojava snega i grmljavine: Valjevo, Požega (dakle verovatno i Čačak), a viši predeli su to imali kao pravilo (Zlatibor, Sjenica, Pljevlja).
Nigde Beograda. Nijedna od 4 lokacije koje su navedene, a imaju satna osmatranja!

Dakle, svi su u pravu, koga služi sećanje i ko je bio dovoljno veliki. :lmao: Samo, ubuduće molim vas sve da ne govorite jedni drugima da nisu u pravu kada je sećanje u pitanju, jer takve stvari se ipak dobro pamte! Ovde vas sve branim, a najviše vas branim od sebe (tj. neću nikoga da napadam da nije u pravu dok se prethodno ne raspitam za istinu)!

Pavloviću, svaka ti čast za članke koje si okačio. I svima akterima koje sećanje služi: Stefano, Genčić, profi... A mi, koji se toga ne sećamo, pa mora da postoji razlog za to. Neku zanimaciju...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #11 poslato: 03. Oktobar 2008. u 12:33 »
Jedino što ja mogu da kažem o ovom prodoru je to da je Bar bio jedino mjesto u tadašnjoj SCG u kojem nije bilo mjerljivih padavina. (naravno da mislim na mjesta gdje se vrše osmatranja). Zanimljivo je da te noći nije bilo ni jake bure. Nije ni čudo što mi taj dan nije ostao u sjećanju... :)


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm


Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #12 poslato: 03. Oktobar 2008. u 12:37 »
Baš tako. Zato ga nisam ni pominjao.
Skroz opravdan razlog! ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #13 poslato: 03. Oktobar 2008. u 13:24 »
Hvala, Pavloviću, na uloženom velikom trudu oko ovog događaja... ;)
To je bio prodor za pamćenje...

I tebi, ptprince, veliko HVALA na ispravkama i angažovanju oko zvaničnih podataka... ;)

U pravu si, ptprince, ja sam govorio samo o Beogradu, jer nemam podatke o ostatku Srbije. Zato sam te i zamolio da sve proveriš, jer samo ti imaš uvid u dešavanja na celoj teritoriji Srbije... ;)
Nikako se ne bih složio da je igde u ovoj temi bilo "ukrštanja kopalja", jer nema nikakvog razloga za tako nešto... A nisam primetio ni da je bilo ko rekao bilo kome da "nije u pravu"...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #14 poslato: 03. Oktobar 2008. u 13:28 »
Izgleda da ja vidim malo više slova, pa pročitam i koji red između postojećih redova.
Ja bar pišem gusto kucane strane. :lmao: Doduše, umuva se i tu poneki nenapisani red između, priznajem.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #15 poslato: 03. Oktobar 2008. u 13:35 »
Ali, Pavloviću, kod mene je registrovana jaka grmljavina, sa pljuskovima i jakim vetrom 09.11.2006. posle 20 UTC (21h). To je bila kratka, prava letnja oluja u novembru. Možda se sećaš te grmljavine od pre dve godine  :?:
Ja se toga secam, bio sam sa devojkom u gradu u Living room caffeu u Domu Omladine i secam se kako su munje parale nebo... sevalo je i grmelo sigurno sat vremena, posle toga secam se da smo isli na jednu zurku u F6 i da je idalje padala kisa, ali nije grmelo... inace to vece uopste nije bilo jakog vetra, bio je tipicni "letnji" pljusak i nista vise od toga

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #16 poslato: 03. Oktobar 2008. u 13:37 »
Ipak jeste grmelo. A bio je i jedan udar jakog vetra, 15.5 m/s.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #17 poslato: 03. Oktobar 2008. u 13:42 »
Izgleda da ja vidim malo više slova, pa pročitam i koji red između postojećih redova.
Ja bar pišem gusto kucane strane. :lmao: Doduše, umuva se i tu poneki nenapisani red između, priznajem.
Bogami, vidim da ću morati da pišem još gušće kucane strane od tebe... ::) Ali, opet se bojim da će ti ponovo poći za rukom da umuvaš nešto što nisam ni pomislio, a kamoli rekao ili napisao... :lmao: Ti si prava riznica talenata... Uspešan si ti i u mnogim drugim stvarima, a ne samo u meteorologiji... Svestran čovek, šta da se radi... :lmao: :lmao: :lmao:
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #18 poslato: 03. Oktobar 2008. u 13:48 »
inace to vece uopste nije bilo jakog vetra, bio je tipicni "letnji" pljusak i nista vise od toga

A bio je i jedan udar jakog vetra, 15.5 m/s.
Pa, ptprince je dao zvanični podatak, 15.5 m/s... To je valjda vetar...
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Re: Nevreme u Srbiji 19.11.2004.
« Odgovor #19 poslato: 03. Oktobar 2008. u 15:10 »
Pazi, moguce je naravno, ne samo moguce, nego tako je i bilo, imaj u vidu da je to bilo pre 2 godine i da se ne secam svega, vetar ne pamtim to vece, a i bio sam u kaficu a ne na ulici ;)