Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2017/2018  (Pročitano 109452 puta)

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #180 poslato: 14. Januar 2018. u 13:22 »
Kimi je već pisao, ne znam je li ovdje. Mislim da je dobro "ubo" problem. Možemo reći da i Jet Stream remeti stvar, dublje ponire po Sredozemlju (ECMWF) a zbog svoje jačine zaustavlja greben prema Islandu... Ja ću kopirati Kimijev post, jer nemam tu ja šta dodati i oduzeti:

"Nije tu toliko stvar u Atlantiku, odnosno u ovom ciklonu što ide od Amerike.... to je samo posledica. Ko je pratio redovno nove run-ove izlaza video je kako se svakim izlazim ovo visinsko hladno jezgro istočno/severoistočno od Islanda pomera na zapad/jugozapad.
Kako tako nastavi i dalje da se kreće, normalno da će ga novi izraženiji ciklonarni centar uvući u cirkulaciju i "krenuti" za njim... i onda, aj ća bilo kakvom bloku."


Nadam se da se kolega Kimi neće ljutiti.

Evo EPS trend, do 13.01. 00z je hvatao fin trend, smanjuje snižen geopotencijal (GP) kod Grenlanda, a onda od izlaza 12z, jučer, ga vraća i produbljuje, jer očigledno brojniji su ensi koji to nagovještavaju, ECM još produbljuje ciklon na tom prostoru i potkopava se pod AC, pa pravi privremeni blok, ali GFS tu svu vrtložnost pomjera prema zapadu Islanda i onda nema ni bloka, kako kaže i Kimi.  Stoga se pomjera AC više prema kopnu zapadne Evrope, tako da ubrzava kretanje doline i ciklone. Tako da GFS vrlo brzo vraća AC.



EPS je drugačiji trenutno od GFS-GEFS, zbog gore navedenog razloga, praveći privremeni blok prema Islandu (mada to i nije možda stručno zvani blok). Ono što se može vidjeti na  slici je i produbljenje nižeg GP prema Africi, tako da imamo trend zapadnijeg upada doline (u sklopu prethodno spomenutog dešavanja na Atlantiku po ECM) i formiranje ciklone, mi smo onda pri jačim padavinama u toplijem sektoru, samo planine profitiraju puno bolje nego na prethodnom zilazu ECMWF, jer je i bolji dotok vlažnosti u višim slojevima atmosfere. Problem nastaje dalje, što bi ta novoformirana ciklona od Genove išla južnije, zbog trenda spomenute anomalije na slici, ali također je vidljivo brže pomjeranja AC prema nama na ovoj karti za isti termin, pa će vjerovatno i EC to ubrzati. Vidjet ćemo danas 12z kako će pokušati riješiti putanju ciklone oko Italije sa svim ovim novim stvarima koje vidi GFS  i GEM.

Govorim o periodu  20-22.01.
Evo kako to izgleda sa zadnjim izlazima malo jednostavnijim prikazom:



Evo i GEFS 06z, uništava greben prema Islandu pomjera još više AC prema kopnu Evrope. Loš trend GEFS-a... :( EPS je i dalje povoljan, ali ako ovako nastavi sa ovim trendom neće biti dobro.


Izvinjavam se opet zbog dugog posta i puno slika!
Jednostavno nekada nemam strpljenja više, sve što je dobro onda nas poklopi približavanjem termina neka nova situacija.
« Poslednja izmena: 14. Januar 2018. u 13:52 Pulsar_ »

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #181 poslato: 14. Januar 2018. u 13:31 »
 ^^ Pulsar ne smetaju slike, ti uvek lepo i analiziras  :)

Zeleo bih da neko od iskusnijih clanova prokomentarise jutrosnje izlaze modela.Hvala
Jednostavno je, samo treba promeniti rotaciju Zemlje :)

Ili se preseliti u Japan, mesto Hijiori...Mislim da je majstoric tamo otisao  :rotf:


Dakle, prosjek maksimalnog snijega je preko 3 m, u najgoroj zimi 223 cm!

Ova zima je krenula kasno, prvi snijeg je zabilježen tek 19.novembra - a evo kako trpa do danas:



U zadnjih 56 dana čak 43 bilježe mjerljivi novi snijeg, a njih 27 dvocifreni novi snijeg. Za manje od dva mjeseca palo je preko 7 m snijega, trenutna visina na tlu iznosi 264 cm.

Fantastično!!!
Preuzeto sa CG foruma, nadam se da ne zameraju, znam da SH nece...  :)

Van mreže Радан

  • Увек уз зиму!
  • **
  • Poruke: 715
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #182 poslato: 14. Januar 2018. u 14:42 »
Nema šta puno komentarisati oko jutrošnjih izlaza koji su možda neka vrsta  lošeg baga. Treba da verujemo EPS-u, a očekujem da GFS se opameti najdalje do zadnjeg izlaza, a EC malo popravi. Trend jutrošnjih izlaza je loš, ali nadu daje GEM Ensambl kojeg koliko pratim ove zime, GFS prepiše u nekom terminu, a on vidi prvo obilan sneg za celu zemlju, pa onda ledaru pravu, što treba i kod GFS-a da se desi. Inače pohvale za sve članove koji su mudri i ne lete pred rudu, već odgovorno uz analizu ovaj forum čine ozbiljnim i odgovornim. Sa druge strane, ima onih koji kukaju i komentarišu svaki izlaz i time nerviraju neke članove, i ja sam nekada padnem u depresiju zbog modela, ali kada pogledam analize dublje i neke mnogo teže parametre, onda shvatim da nada postoji. Ne može se očekivati od GFS-a, koji ima 4 izlaza na dan da svaki dan bude uz sneg, pogotovo ne u dalekim satima.  :tu:
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #183 poslato: 15. Januar 2018. u 12:19 »
GFS opet "iritira" najblaže rečeno.  :grin:  ::) Ponovo je povratio zimski ciklon....

EC na prvu ni blizu toga, ali kada se zaviri u ensemble vidi se da je glavni najtopliji, pregršt ensembala pada na blizu -10°C (gledano za Kraljevo) oko 23-eg, tako da verovatno i oni njuše nešto...

UKMO je tu jutros ubedljivo najslabiji.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #184 poslato: 15. Januar 2018. u 12:28 »
Prethodni izlaz GFS-a je crtao jačanje ciklona kada ode preistočno pa je Bugarska grcala u snegu. EC daje ciklon prezapadno, pa Slovenija grca u snegu. Poslednji izlaz GFS-a je pozicinirao ciklon tačno gde treba, te po njemu cela Srbija dobija obilan sneg. Ciklon postaje sve izvesniji samo je pitanje koja će njegova putanja biti i koliko će i gde ojačati.

EC 00Z



GFS 06Z


 

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #185 poslato: 15. Januar 2018. u 12:32 »
 ^^ ^^ Biće neka sredina verovatno Joe, jer je EC glavni najtopliji, odnosno jelte najzapadniji, dok GFS ga nekako previše dobro pozicionira da bi bio istinit. :grin:

Logično po GFS-u je znatno i bolji dotok hladnoće time.

Padavina će svakako biti, a temperatura za nizije će biti granična, to je neki najrealniji rezime svega.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #186 poslato: 20. Januar 2018. u 21:55 »
Pošto ništa zanimljivo nema u ostatku dekade izuzev tog  perioda oko 27. da se bacimo malo dalje.
GEFS danas sa oba izlaza daje zanimljiv scenarij. Naime, zbog dobre pozicije AC sa Aleutske strane, pokušava na neki način zaobići kanadski vrtlog koji se malo pomiče sa Atlantika, olakšano je onda uzdizanje Atlantskog grebena, koji onda razdvaja PV troposfere. Na taj način je olakšan prodor hladnoće sa istoka prema nama u narednim satima:




Evo i ensi pali, očekivano nakon GEFS prikaza (za moj kraj):



Ako sam na dobrom putu, tada bi trebao NAO ići ka negativnom predznaku, jest da ima neki pad, ali koliko je samo bilo tih padova pa ništa, tako i za ovaj trenutni termin.
Međutim, ovaj izlaz 12z GEFS-a, sada baš gledam, i nije baš u nizu prethodna dva. AC sa Aleutske strane još bolja anomalija, ali kod nas konfuzija... ništa osim čekati...

E sada, da stvar napravimo još težom. Jedino GEFS ima fin uvod, EPS je dosta nepredvidiv, puno je ensa koji daju razne varijante, GEM također sa svojim ensima.
Stoga jedino GFS ima optimalniju slika guranja kanadskog "dijela" polarnog vrtloga troposfere, nazad sa Atlantika (NAO u - predznaku), ECMWF jeste osjetljiv, ali nema naklonost kao GFS prikaz što je primjetno i po srednjaku (zelena linija):



Zašto ovo pišem, jer bi se mogao stvoriti ili Atlantski greben ili Scandi blok, oba slučaja bi nam išla u korist. Ima i drugih naznaka za taj daleki period, ali to bi bilo previše.
Opet dugi post, ja se izvinjavam, ali bolje nego da pišem često, a stvari se stalno mijenjaju, ovako dobijamo neke smjernice koje bi trebali pratiti, nadam se korisne.

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #187 poslato: 20. Januar 2018. u 22:03 »
Samo ti piši Pulsar, svaka čast na aktivnosti.

Ono što ja mogu da vidim, jeste tendencija jačeg "ugriza" suptropskih anticiklona, odnosno širenje njihovih grebena na sever.

Ali veliki je problem ovo kanadsko hladno jezgro koje sklizne u Atlantik, to je naša rak rana. :ranting:

Teško da bi tu mogao Skandi blok u budućnosti, pre neko spajanje Grenland-Azorski AC ali i to bi bilo kratkog daha ukoliko se gore spomenuto jezgro ne pomeri dublje u kontinent severne Amerike.

Zaista je red da februar pokaže staru slavu, ono po čemu je poznat, pisali smo to već...
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #188 poslato: 20. Januar 2018. u 22:11 »
Da, Kimi taj kanadski "hepek" se mora gurnuti da bi se prestao pružiti duž Atlatnika, inače će hraniti Islandski minimum, onda tome nema kraja. Ovi upadi sa te strane kada se i stvore su postali pravo iritirjaući, ko da nam fronte/ciklone šamare lupaju.
Nisam ovdje htio pisato o MJO bilo pi previše, ali ima nekh nagovjesti da bi imali koristi, curi nam vrijeme...
Da, tu je i smanjnje brzine zonalnih vjetrova koje, ako se nastavi, bi potpomoglo stvaranju blokova...

Evo ECMWF ensa za moje mjesto, da zaokružim priču, znači počeo je pratiti GEFS, do tada visoke temperature:


Korištena stranica https://weather.us/
Prva slika (za slabije upućene) je stanje pritiska za dati termin, pad pritiska po ensima sugeriše da dosta njih podržava promjenu vremena/nestabilno vrijeme.

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #189 poslato: 22. Januar 2018. u 00:27 »
Bez promene u današnjim izlazima, i dalje stoji na kartama  da suptropski anticikloni pokušavaju sve više da se rašire na sever,  da "pritisnu" oblast postojanog niskog pritiska oko Islanda, hranjenu curenjem hladnoće iz kopna severne Amerike u Atlantik.

U fudbalskom žargonu, to je presing.

Meni bar deluje obećavajuće to, naravno daleki su to sati jako, uveliko već početak februara, ali kao što rekoh... njega sa tolikim nestrpljenjem i očekujemo da se "iskaže".
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #190 poslato: 22. Januar 2018. u 12:06 »
Šuška se nešto i dalje, naravno vrlo daleki sati još uvek. Ali bitno da nije bezidejna situacija sa nenormalnim divljanjem ciklona oko Britanije i Islanda.

Kao što rekoh, grebeni suptropskih ciklona se idižu na sever, ako se to nastavi nama ostaje samo da čekamo grešku u ciklonskoj seriji u sklopu islandskog minimuma, da se jedan ciklon odseče tu oko obala Amerike i da Azoruša grebenom proguta dalje oblast oko Islanda/Grenlanda.

Niko sad ne očekuje neki spektakl, ne znam ti kakvu ledaru ili slično, ali jedan pristojan februarski prodor sa finim snegom bi bio savršena satisfakcija.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #191 poslato: 22. Januar 2018. u 12:09 »
Meni bar deluje obećavajuće to, naravno daleki su to sati jako, uveliko već početak februara, ali kao što rekoh... njega sa tolikim nestrpljenjem i očekujemo da se "iskaže".
Ja ga pratim od kada se pojavio na kartama GFS-a.
Mnogi izlazi su davali za pocetak februara veoma zanimljivu sinopticku situaciju. Danasnji izlaz 6Z je skoro pa savrsen po pitanju zime pocetkom februara.
Ono sto se meni cini jeste da u tom pravcu idu i GEM i ECMWF.
Azorski AC toliko ojaca da prekrije pola Atlantika a onda se siri u pravcu severa/severoistoka i hladnoca se spusta direktno na nas.

Daleko ali modeli za sada forsiraju takvu situaciju.

Edit: Kimi misljenja ne samo da nam se poklapaju nego ih u istom trenutku i na forum postavljamo.  :D


Van mreže Liki

  • ***
  • Poruke: 2.894
  • Starost: 32
  • Lokacija: Crepaja
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #192 poslato: 22. Januar 2018. u 12:11 »
Ono što je po mom mišljenju evidentno, mislim da jee poslednji trenutak za zimu do tamo 8. februara da se dogodi nešto što bi značilo bar nedelju dana hladnog vremena sa pokrivačem na zemlji, da relativno izvuče ovu zimu za zaborav. Upravo tu oko 5 -og GFS luduje i pokušava sa nekim scenarijima koji vuku na situaciju nama neophodnu za zimski prodor i eventualno sneg. Nadam se da nije brljanje u kasnim satima, i da će se nešto slično i dogoditi, kolege su nagovešavale da neki parametri idu u prilog tome i mislim da se sada to oslikava, ali krajnje vreme mislim da je kraj prve dekade februara, posle toga mislim da je kasno ...

Van mreže Milos_33

  • *
  • Poruke: 96
  • Starost: 40
  • Lokacija: Beograd (Veliki Mokri Lug)-310 mnv
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #193 poslato: 22. Januar 2018. u 12:23 »
Opet nam "taj" Gfs raspaljuje mastu u dalekim satima.Naravno,ne bi trebali da nasedamo na glupu provokociju,jer znamo kakve  kriminalne simulacije je imao zadnjih 10 dana. Sve to lepo izgleda u 200 a i nekom satu,Ac iznad Britanije,istok nam salje "bombu"itd,ali...Cucemo se za 5,6 dana !  :morning:

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #194 poslato: 22. Januar 2018. u 12:56 »
Dragi kolega Ciklon. :tu: :laugh:

Liki, slažem se. I ja tako uzimam da do negde 15-og februara je još "idilično" i pravo zimsko. Posle već Sunce, odnosno duži dan čine svoje..

Zato bi i bilo lepo da se "klopka" koju pokušavaju da postave suptropski anticikloni ostvari što pre. ;) Pratimo dalje, smireno, staloženo..
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Медо

  • ***
  • Poruke: 4.076
  • Starost: 28
  • Lokacija: Мрчајевци
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #195 poslato: 22. Januar 2018. u 17:31 »
Лепо се види на овај карти ову могућност што је Кими већ рекао, "пресинг" суптропских циклона према северу и самим тим реакција спуштања хладне и нестабилне масе према јужним географским ширинама.



Барем има шта да се прати на картама, али нисам нешто претерани оптимиста, јер се све то у већини случајева ублажи на картама, пре 6-7 дана, цртале су се "аждаје" од циклона у Јадрану које би повукле прегршт хладноће са севера, а спали смо на веома плитак циклон, који у ствари и није био прави зимски, тако да само полако.

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #196 poslato: 22. Januar 2018. u 22:39 »
Lepo je stvarno videti ovo što se crta iako je daleka satnica, jedino me plaši da ne bude kao prethodni put i "tresla se gora, rodio se miš". Sleduje duža dominacija anticiklona, jakog zonalnog indeksa koji bi, kao što rekoše kolege iznad, mogao možda da se naruši krajem januara. Tada GFS i EC crtaju nestabilnost zonalnog strujanja u vidu izraženog sinusoidalnog talasanja, koje bi dislociralo vazdušne mase te i polarnu mlaznu struju. Zanimljivo je da GFS isti scenario crta i za severoistok SAD-a sa naravno ekstremnijim hladnim prodorom. U duhu Top Shop reklama i mog katastrofalnog humora, ali to nije sve! :grin: GFS nakon posledično vidi bloking situaciju gde se visinski talasi ne bi premeštali u tipičnoj zapadnoj cirkulaciji, naprotiv mirovali bi. Nama to znači samo duže zadržavanje hladnog i potencijalno snežnog vremena tako da vredi pratiti naredne izlaze. Ako ništa drugo, barem smo mi severnije u Srbiji ozbiljniji sneg videli na kartama.  ;) Vredi dodati i da moguća zimska idila u SAD + postojna blok situacija nama ne bi trebalo da predstavlja problem, sve depresije iz Amerike bi zaobilazile Atlantik i nema vraćanja minimalca sa Islanda.

« Poslednja izmena: 22. Januar 2018. u 22:49 Miki »

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #197 poslato: 22. Januar 2018. u 23:54 »
Iz izlaza u izlaz pocetak februara sve bolje izgleda. Mogu slobodno reci da svi modeli idu u tom pravcu.

Bice zime uskoro, strpite se jos malo...


Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #198 poslato: 23. Januar 2018. u 00:08 »
Da, i ECMWF izgleda odlično za početak februara, taman da i definitivno stigne +20°C i proleće  i završi se ovo mučenje od zime  :)



padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Zima 2017/2018
« Odgovor #199 poslato: 23. Januar 2018. u 00:38 »
EPS mi se sviđao do današnjeg izlaza, naginjao je ka "hladnijim" izlazima GEFS-a, ipak iza 216h EPS je neodlučan do bola šta bi uradio sa Atlatnikom, Kanadom i Islandom. E, pošto je rasip ensa veliki u tom spominjanom području kroz prethodne postove (a i komentarisano je već, šta se može dodati više?), onda ću dodati neke druge važnosti, sakupljene iz raznih oblika tekstova sa neta.

Ovih dana nemam puno vremena gledati karte, pa me provjerite zbog moguće pogrešno čitnaih karata:
1. SSTA naginje k nešto povoljnijim vrijednostima na Sjevernom Atlantiku za greben -> NAO - (potreban nam je za te grebene),
2. Wave 2 je jaaaaako slab za daljnji period -> teže održivi grebeni/blok situacije pri ovom napadu Wave 1 na PV,

3. a) MJO (pisao je Mile ovdje o MJO značenju) ide  ka potencijalno zimskim fazama (plave nijanse ciklonske aktivnosti), NAO - sa zakašnjenjem reaguje na faz 6 od 10 dana:




Ovo na slikama su prave Azzorkeeeee!!!  :worthy:
Napomena: Crveni okvir-niska pouzdanost sa obzirom na uzorak, Plava okvir- srednje niska pouzdanost

  b)  Amplitude ovih faza moraju biti što veće (dalje od kruga) i što duže zadržavanje u ovim fazama;

  c) MJO "borba" sa La Naninom je neizvjesna, od te borbe ovisi hoće li MJO biti povoljniji za nas (da to podešave ove sinusoide koje je spominjao Miki);
4. Traženje pomoći PV u smislu neke vrste zagrijavanje stratosfere - mala mogućnost,
5. AAM (atmospheric angular momentum) kao negativan, označava pojačane zapadne vjetrove na geografskim širinama koje se nas tiču, polako bi trebao slabiti, ali za sada nije obećavajuće (poželjna faza 4 do, najbolje, pozitivan AAM)




AAM ima uticaja i na rasprostranjivanje suptropskih AC (to je jako komplicirana tema i zanimljiva za čitanje), možda i nije baš toliko važan AAM za nas ovdje, jer smo dobijali i super zimske scenarije u prošlosti kada on nije izgledao baš nešto povoljan, koliko sam imao vremena baciti oko i upoređivati, svakako me popravite ako griješim.

Imalo bi to još argumenata za i protiv (crveno obojeno), nije puno obećavajuće.

E, pošto volim zimu idem sa epilogom i dizanjem malo optimizma. Imamo dvije karte koje nisu loše, a daju ih različiti modeli:


Možda Atlantski greben i Scandi blok imaju uloge u februaru, a uz to se može svašta desiti. ECMWF je dosta sličan MJO fazama prikazanim na slikama iznad.
« Poslednja izmena: 23. Januar 2018. u 01:04 Pulsar_ »