Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Značaj magnetnogpolja u meteorologiji  (Pročitano 3174 puta)

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Značaj magnetnogpolja u meteorologiji
« poslato: 30. Avgust 2008. u 23:29 »
O ovoj temi je bilo reči ranije, kroz opširnije tekstove. Ovaj put, praktično.



Ovo je antigraviotacioni test uređaj, koji održava levitirajućom jednu osovinu. Na taj način, osovina je lišena gravitacije (u određenom smislu), tako da je automatski njeno kretanje - nulte frikcije. Jedini otpor jeste otpor vazduha. Tako, kada se zavrti, može se okretati jako dugo oko svoje ose, jer nema nikakvog ležišta koje bi pravilo otpor (htedoh ovo da primenim na automobilske osovine, ali...niko nije bio zainteresovan).
Namera pri gradnji mi je bila i rad na letećem automobilu. Ono što znate iz filma "povratak u budućnost". Ko kaže da filmovi nemaju uticaja na nas? :) Ovo što vidite, direktno je pokazatelj toga. Naime, automobil koji bi umesto na zemlji, lebdeo između 20cm i recimo 3m visine (dovoljno da preskoči drugi automobil u slučaju opasnosti od sudara). Kamion od 40 tona bismo mogli lako pogurati ako se samo naslonimo na njega (motori na unutrašnje sagorevanje su kameno doba). Sistem upravljanja je trebao biti genijalan :) Opet naravno, niko za to nije bio zainteresovan. A to nije ni cilj...

Naravno, postavljanje osovine u vakuum bi omogućilo primenu u skoro perpetualnom kretanju osovine. Ali to je druga tema.

Pitali ste se o ulozi magnetike u meteorologiji. Ona je jako velika, jedna od odlučujućih za formiranje oblaka, nivoa visinekretanja tih regularnosti, kretanja atmosfere itd.

Uređaj sam izradio pre nekoliko godina i pokazuje ne samo magnetne, nego i seizmičke promene (daleko bolje od trenutnih uređaja, jer je ekstremno osetljiv), a verovatno i gravitacione (samo toliko, koliko gravitaciju možemo priključiti po osobinama magnetizmu i elektrostatici).

Na dno osovine, pričvršćen je neodimijumski magnet, koji se okreće u pravcu sever-jug prirodno. Delujući na njega spolja, drugim magnetom, može se primetiti njegovo skoro odsustvo magnetizma, odnosno u određenom trenutku, on kao da prestaje sa uticajima i zemljinog polja i polja eksternog magneta. Ovo se zatim naruši i sistem postaje veoma osetljiv na male promene u zemljinom magnetnom polju. Na dno magneta, zalepljeno je malo ogledalo, koje odbija laserski zrak na udaljeni zid sa podeonicima (nekalibrisanim), tako da na toj mernoj skali, možemo pratiti aktivnost magnetnog polja i njegove promene. Mašina pri ovakvoj koncepciji, neće reagovati ni na jedno drugo polje sem magnetnog. Primetio sam jake promene magnetnog polja prilikom zemljotresa (otud potreba za pravljenjem veštačkih, pomoću mehaničkog oscilatora koje sam izvodio nekoć), kao i pri pojavi oluja.
Naravno, istraživanja u ovoj oblasti nisam nastavio, pošto je uređaj, radeći od tada za potvrdu zajedništva magnetizma i gravitacije, služio toj drugoj svrsi, a sve ostale su bile u zapećku.

Ukoliko eto, postoji promena magnetnog polja na meteo faktore i obratno, magnetizam zemlje, jedna je od stavki koja bi se trebala redovno pratiti. Koliko vidimo eto, neki već počinju sa tim merenjima, kao osnovnim podacima planete. Koristeći se mernim uređajima, videćemo kakve su promene magnetnog polja u raznim godišnjim dobima, kao i pri pojavama efekata koje poznajemo u meteorologiji kao nesvakidašnje, a takođe i koliko oni utiču kasnije, nakon što nastanu, na magnetno polje.



Ovde ga vidimo u funkciji. Uređaj sada izgleda malko drugačije..oklopljen je, zbog anuliranja eksternih smetnji. Pridodani su senzori sa bolju kontrolu itd.
Kompletno je napravljen od domaćeg materijala, a to je ono što je kod nas naročito važno. Cena je bedna...sastavi se za nekoliko stotina dinara...

Boce i ja smo komentarisali gore na planini, kako je predeo idealan za postavljanje laboratorije za istraživanje atmosfere. I zaista jeste. Bio bi to divan posao. Toliko toga novog za uraditi. Toliko merenja i provere ideja. Za pet godina, verovatno je da bi izašlo puno radova odatle. Ali...



Ne obraćajte pažnju na nered u pozadini na slikama:)

Van mreže beket

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Re: Značaj magnetnogpolja u meteorologiji
« Odgovor #1 poslato: 30. Avgust 2008. u 23:59 »
super!

inace, geomagnetske prognoze za ceo svet objavljuje jos jedan ruski sajt
- eto npr. za beograd na - http://www.gismeteo.ru/gmtowns/gm13274.htm

ima cak i za 45 dana - http://www.gismeteo.ru/gmtowns/45df.htm

ali kazu da je prognoza napravljena u US Air Force - http://www.sec.noaa.gov/

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Re: Značaj magnetnogpolja u meteorologiji
« Odgovor #2 poslato: 31. Avgust 2008. u 10:21 »
Ne čudi me što se pravi tamo... ameri su, pored svega što se o njima misli, najverovatnije sledeći evolutivni korak...

Van mreže Amaterko

  • **
  • Poruke: 1.625
  • Lokacija: Beograd
    • METEOLOGOS - Svet meteorologije
Re: Značaj magnetnogpolja u meteorologiji
« Odgovor #3 poslato: 31. Avgust 2008. u 14:25 »


Ne obraćajte pažnju na nered u pozadini na slikama:)
Nele, svaka čast... :first:
E, dobar si sa ovom poslednjom rečenicom. Niko ne bi obratio pažnju na nered, a ovako... ::)  :lmao: :lmao: :lmao:
Stvarno si  :first:... Pozdrav... :D
AMATERKO => istraživač - saradnik BEOGRADSKE ŠKOLE METEOROLOGIJE
METEOLOGOS - Svet meteorologije
http://www.meteologos.rs/

Van mreže beket

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Re: Značaj magnetnogpolja u meteorologiji
« Odgovor #4 poslato: 01. Septembar 2008. u 20:17 »
ameri

da, i ameri i nele mere...

ali ti isti ameri - koliko ja vidim - u svoje meteo prognoze ne ukljucuju (geo)magnetNo polje, nego samo rusi...

hoce li neko ipak da mi objasni kakve to ima veze sa lepim vremenom?!

btw, pretpostavljam da je samo slucajno izostala jedna pauza u naslovu ove teme... (cak i ako se pojam sastoji od dve reci, to su opet dve reci: "magnetno polje")
« Poslednja izmena: 01. Septembar 2008. u 20:31 beket »

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Re: Značaj magnetnogpolja u meteorologiji
« Odgovor #5 poslato: 01. Septembar 2008. u 21:06 »
Reči će ubuduće bitis pojene sve više kod mene, jer mi strada lagano tastatura na laptopu... tako, osnovno dugme za razmak skoro da ne radi... ubih tastaturu od kuckanja :) Video sam to, ali...ko može, neka ispravi.

O uticaju magnetnog polja sam već govorio u nekom od tekstova... više se ne sećam kojem, kao o globalnoj pojavi koja utiče na vreme...a vreme na nju. Jedno bez drugog ne ide. To je osnova. Odatle sve počinje. Svaka mete opojava koju vidimo, ima svoje poreklo... uglavnom su to nekoliko sila... gravitaciona, magnetna, elektrostatička i nuklearna.

Prvi uticaji dolaze iz kosmosa, najviše sunca, a ono utiče na magnetno polje, koje opet, utiče na meteo uslove. Dakle ono što vidimo na svom nebu, rođeno je tim silama. Nije nastalo samo od sebe.

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Re: Značaj magnetnogpolja u meteorologiji
« Odgovor #6 poslato: 01. Septembar 2008. u 21:08 »
A ja i ne pratim to više. Uređaj je skoro skroz završen, ali...eno ga na tavanu, ozbiljno skuplja prašinu :) Probudim ga tek s vremena na vreme, kada me čukne onaj čudni istraživač u glavi, koji kod svih nas čuči i čeka svoj momenat :) Trebalo bi da postoji ozbiljnija organizacija koja bi se igrala sa time... a ne da nestaju, kao što je trenutno slučaj...