Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Visinski ciklon(i) 23. jun - 1. jul 2015.  (Pročitano 21691 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.156
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Visinski ciklon(i) 23. jun - 1. jul 2015.
« poslato: 29. Jun 2015. u 17:23 »
Ovako nešto, što se odvijalo u poslednje dve nedelje, a naročito u zadnjih sedam dana je prava retkost i karakteristično je za mesec mart i april. U našoj blizini se prošlog utorka razvio jak visinski ciklon koji je bez konvektivnih padavina, doneo ponegde obilne padavine iz slojaste oblačnosti. Ono što je karakteristično za ovih sedam dana je strašan pad temperature i prave jesenje temperature uz vreme koje priliči novembru, pa sam bio primoran da od četvrtka do nedelje uključim TEA peć. Ciklonska aktivnost u ovom području traje još od 14-og juna, ali od 17-og do 27-og juna imamo dominaciju temperatura ispod ili znatno ispod proseka za ovo doba godine. U tom periodu smo imali samo dva dana 22. i 23. jun sa porastom temperature i povratak leta, ali je 23-eg oko 19h došlo do neobičnog prodora hladnog fronta bez ikakvih nestabilnosti uz jak vetar koji je oborio temperaturu za samo pola sata sa 29C na 21C. Još neobičnije je bilo to što je taj dan nebo obilovalo kumulusijadom u pravom smilu reči. U takvim stuacijama se uglavnom promena vremena nagoveštava dominacijom cirokumulusa, altokumulusa, stratusa i altostratusa. Altostratusni oblaci su uglavnom pred-nimbostratusni i post-nimbostratusni deo (koliko ja znam), a oni donose i slabe padavine pred pravo naoblačenje i pred razvedravanje. Ovaj put je to pravilo izostavljeno i delovalo je da će scenario biti klasičan letnji uz popodnevne pljuskove sa grmljavinom, ali je izostala energija i cape za takav scenario. O tome svedoči ovi Miloševi i Kimijevi komentari:

Mene je ova sezona toliko smorila, da sam se praktično isključio iz ikakvog praćenja. Što se tiče predstojećeg fronta, nestabilosti nema ni u naznakama. EC daje nekih 5-10mm padavina iz slojaste oblačnosti u srijedu, dok GFS daje neke jedva mjerljive padavine. Po nekom napisanom pravilu, uvijek u pravu bude onaj model koji daje najmanje padavina. Tako da nisam optimista za srijedu, a još manje za period posle srijede.

Upravo tako kolega.

Iako će sutra tokom dana zatopliti značajnije,to ama baš nikakav efekat u vidu destabilizacije atmosfere neće imati.Čak ništa ni od predfrontalnih nestabilnosti.Sutra veče u Vojvodini,a do srede sredinom dana i u čitavoj zemlji već stiže hladan vazduh u prizemlju i gasi nadu za bilo kakvu akciju.

GFS je skroz škrt padavinski,ali je to glavni zabrazdio,ostali daju padavine.Naš WRF-NMM je s druge strane skroz optimističan (za moje krajeve),čak produžuje padavine do četvrtka sredinom dana što nijedan drugi model ne vidi.Da li je to samo njegov "izlet" ili njuši nešto što će drugi tek prihvatiti ostaje da vidimo.

Medjutim, nije samo poenta u tome što je vreme bilo neuobičajeno hladno za ovo doba godine, već to što se sve to nije moglo predvideti nekoliko dana ranije, a naročito to što prognoze nisu bile ni približne za dane posle 23-eg juna svakim danom kako se bližio taj period. Menjale su se za 180'. Cikloni iznad severnog Atlantika i visinski cikloni iznad srednje Evrope su izrodili moćan visinski ciklon iznad našeg područja koji je napravio čitav karbambol najuglednijim svetskim prognostičkim sajtovima, a da ne pričam našim meteorološkim kućama. Nisu mogle u periodu dužem od 48h da se predvide ni padavine ni temperature, a da ne pričam o količini padavina i kolika bi' bila temperatura. 24. i 26. jun su bili pravi jesenji dani sa veoma niskim temperaturama za ovo doba godine uz kišu ceo dan. 25. jun je bio neobičan sa svojim nestabilnostima u severnoj i severozaopadnoj struji koje se nisu predvidjale čak ni periodu od 24h. Bila je nešto viša temperatura nego prethodni dan, ali nagla naoblačenja uz padavine i nagla razvedravanja uz hladan severozapadni vetar, nalikovali su više na martovske, nego na junske i uopšte letnje nestabilnosti. Najinteresantniji i vrhunac ovog paradoxa je bio petak 26. jun. Taj dan se ni u Finskoj ni na Islandu ni na Grenlandu ne bi' mogao nazvati letnjim. Temperatura je ceo dan bila oko 14C-15C. Visinski ciklon koji je ovde delovao dva dana ranije, činilo se da je otišao dalje na istok. Onda se bumerang efektom vratio nazad u severioistočnoj struji i ponovo spustio temperaturu znatno ispod proseka za ovo doba godine. Koliko je teško bilo proceniti njegovu putanju svedoče komentari članova serbianmeteo foruma na četvrtoj strani u temi prognoze za jun 2015 godine.

Lepo su to modeli svi slozno veceras uveli ovaj visinski cikloncic koji ce u petak prelaziti preko nase zemlje, U prvom mahu petak je delovao kao stabilan dan sa idealnom temperaturom oko 25-26C. Sve se to sad promenilo, kao da znaju da idem u Banju i da mi treba lepo vreme pa su mi se namerno izinatili. Ipak tamo ostajem do nedelje, a subota ce svakako biti mnogo lepsa od petka. Nadam se da ove padavine u petak koje njuse neki modeli ipak nece ostvariti, mada taj kraj tamo kod Kimija retko kad sta promasi. ::) Neka bude sveze samo kisa da ne pada. sta da radim tamo po kisi.

Sto se tice sutra, odnosno zapravo sada vec danas, cini se da ce lepa nimostratusna kisa pasti narocito u Vojvodini gde je najpotrebnija. Modeli daju 10-15mm, nadam se da ce biti mesta gde ce pasti i vise. Ovde kod mene padavine stizu tek uvece ali ne ocekujem vece kolicine.

http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=3599.msg196007#msg196007

Evo i položaj tog visinskog ciklona 26-og juna.


U toku noći je došlo do njegovog naglog raspada i razvedravanja, a narednog dana i do naglog porasta temperature. Medjutim, izglada da se duh tog visinskog ciklona i dalje nalazi na ovim prostorima koji i dalje deluje, samo prikrivenije i ovaj put uz višu temperaturu, ali nizak vazdušni pritisak uslovljava nestabilnosti sa pljuskovima i grmljavinom. Njegov i serije visinskih ciklona se nazire kraj u sredu 1-og jula. Prva i druga polovina juna su bile potpuno različite, kada su u pitanju trmperature, ali kada su u pitanju padavine, tu su vrlo slične. Prva polovina je bila toplija i znatno toplija u odnosu na prosečne temperature, a druga polovina hladnija i znatno hladnija. Količina padavina je nešto niža, a ponegde i znatno niža u odnosu na prosek za mesec jun uprkos ovom visinskom ciklonu koji se mota oko nas već sedam dana. Evo arhive za moj kraj ovog juna i vreme u čitavoj Srbiji 26-og juna:

http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=13269&ano=2015&mes=6&day=28&hora=23&min=0&ndays=30

http://www.ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&state=Serb&osum=no&fmt=html&ord=REV&ano=2015&mes=06&day=26&hora=23&ndays=1&Send=send

U Valjevu je palo od 23-eg do 27-og juna 15mm vodenog taloga.