Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2017.  (Pročitano 46081 puta)

Van mreže krstivoje

  • **
  • Poruke: 825
  • Starost: 40
  • Lokacija: Рача Крагујевачка
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #80 poslato: 18. Maj 2017. u 13:32 »
polako gfs ublazava ovo u subotu, glavninu prebacuje na hrvatsku i bosnu.... videcemo sta ce biti, jos jedna ispala bi bila stvarno previse

Van mreže dejca

  • ***
  • Poruke: 2.763
  • Lokacija: Leskovac-n.v. 228 m.
Maj 2017.
« Odgovor #81 poslato: 18. Maj 2017. u 20:51 »
RHMZS najavio i 40 litara za centralni i  južni deo Srbije, ako bude toliko padavina lokalnih izlivanja će sigurno biti.

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka

ja stem temperaturama neam niŠta al mrzim kad je 25+c i zimu u martu i aprilu   :zima   :ranting:

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #82 poslato: 19. Maj 2017. u 09:39 »
Ako sam u pravu dok gledam sa telefona, GFS kao da je prihavtio EC-ov scenario, pa deluje da ima sutra kroz dan nekakvog jugozapadnog/zapadnog strujanja, pre svega u juznim delovima zemlje, nakon cega se strujanje na kratko vreme "zabarikadira" a zatim okrene na severne pravce.  Tako deluje i po kretanju konvektivnih padavina, a posledicno tome je i energija (CAPE) povecana.

Da se razumemo, to se odnosi pre svega na 500mb. Uostalom imali smo koliko prosle godine tu situaciju... Dakle u nizim slojevima strujanje nikakvo ili slabo severno, pa su izlovani Cb ovi bili skoro pa staticni.... A onda kada se to organizovalo u sistem islo je u dominantnoj struji na 500mb ( koja je upravo bila jugozapadna tada).
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #83 poslato: 19. Maj 2017. u 11:18 »
Ako je verovati jutrasnjim izlazima modela ocekuje na dug i veoma nestabilan period. Pocev od sutra pa sve do kraja iduce sedmice skoro svakodnevni uslovi za pojavu kise i pljuskova sa grmljavinom, u pojedinim danima i sa nepogodama pracenih gradom i olujnim vetrom. Imace svakako sta da se prati, ocekujem da forum bude dosta aktivan narednih dana.

Van mreže Beca

  • Poruke: 1
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #84 poslato: 19. Maj 2017. u 11:20 »
Pozdrav, pošto opet najavljuju kišni period, jedna molba ako možete da napišete kad bi se moglo očekivati nekih 5-6 dana bez padavina, lucerka još nije sva pokošena, a trava stiže za košenje....?
Po ovome narednih deset dana padavine ... :(  Zato Vas molim kad bude nekih prvih naznaka posle najavljenih padavina o nekoj stabilizaciji da napišete.


I još jedna molba, dok weather2umbrella nije promenila izgled sajta ( po meni na gore ) bila je mogučnost da se bira Meteogram izmedju ETA. ETA2 i GFS. Za moj kraj, okolina Lazarevca GFS je uvek po malo preterivao sa padavinama, dok je ETA2 bila redovno najpreciznija.
Ali sad ne mogu da nađem sajt gde bih mogao videt ETA2 za moj kraj, pa molim preporuku.
Hvala i pozdrav

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #85 poslato: 19. Maj 2017. u 14:01 »
 ^^ Svakako ce biti reci o stabilizaciji kada ona bude u najavi. Sinopticka situacija za naredne dane, od subote, pa nadalje prema prognozama modela je zaista takva da bi svakodnevno bilo sansi za kisu, pljuskove i grmljavinu na siroj teritoriji zemlje, pa je o nekom periodu od sigurnih 5 dana bez padavina sada tesko govoriti. Gde ce postojati vece sanse za nestabilnosti varirace od dana do dana i o tome ce sigurno biti reci u ovoj temi. Znam da ima azurnih i vrednih clanova koji to odrade uvek i na vreme, a i ja cu se truditi da ispratim situaciju sto vise budem mogao. Uglavnom, siguran sam da ce sve biti ispraceno maksimalno i da ce se ovde naci sve potrebne informacije narednih dana za nastupajuci period.

Ako sam u pravu dok gledam sa telefona, GFS kao da je prihavtio EC-ov scenario, pa deluje da ima sutra kroz dan nekakvog jugozapadnog/zapadnog strujanja, pre svega u juznim delovima zemlje, nakon cega se strujanje na kratko vreme "zabarikadira" a zatim okrene na severne pravce.  Tako deluje i po kretanju konvektivnih padavina, a posledicno tome je i energija (CAPE) povecana.

U pravu si, Kimi. Prema GFS-u sutra, pre svega u popodnevnim casovima bi bilo prisutno jugozapadno strujanje na jugozapadu i zapadu zemlje, tj. zapadno na jugu i jugoistoku. Pre toga, u toku prepodneva bi skoro u citavoj zemlji bilo neko severozapadno strujanje. Na severu zemlje u toku popodneva slabo severno-severoistocno, na istoku severozapadno strujanje. U toku noci ka nedelji jacanje severoistocnog strujanja pa bismo do sredine dana u nedelju nad vecim delom zemlje imali severoistocno strujanje.
« Poslednja izmena: 19. Maj 2017. u 14:15 Mile94 »

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #86 poslato: 19. Maj 2017. u 15:41 »
I još jedna molba, dok weather2umbrella nije promenila izgled sajta ( po meni na gore ) bila je mogučnost da se bira Meteogram izmedju ETA. ETA2 i GFS. Za moj kraj, okolina Lazarevca GFS je uvek po malo preterivao sa padavinama, dok je ETA2 bila redovno najpreciznija.
Ali sad ne mogu da nađem sajt gde bih mogao videt ETA2 za moj kraj, pa molim preporuku.
Hvala i pozdrav
Možda je off topic...
Pošto sam i sam bio ljubitelj weather2umbrella koja je bila super meteo stranica, za dvije lokacije koje mene interesuju, u Srbiji i BiH, je uvijek, kroz svoje modele, davala poprilično tačne prognoze. Izgradila je moj, lični, dojam da je u vrhu najpreciznijih stranica takve vrste, odnosno android aplikacija. Razlog promjene izgleda i svega ostalog je sada nebitno.
Ako te zanima ETA model pogledaj iLmeteo: https://www.ilmeteo.it/portale/mappe-meteo. Za Srbiju je  njihova njihova aplikacija netačna (moje iskustvo), ne koristim je, ali za ovaj dio BiH i hrvatske je jako dobra.
ETA model im je sa dosta razvnovrsnim parametrima. Koliko ovaj ETA model ima veze sa ETA modelom razvijan ranije na ovim prostorima, ne znam,  lično ovaj model nisam pratio, tako da ne mogu reći je li pouzdan kao i onaj na weather2umbrella.  Možda neko da i bolji odgovor.
Evo jedne mape sa baš tog ETA modela, možda i ne baš korisno, ali da ne bude totalni off komentar.




Van mreže Somborac

  • **
  • Poruke: 981
  • Lokacija: Apatin-Sombor (svuda po malo)
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #87 poslato: 19. Maj 2017. u 19:22 »
Prema GFSu rekao bih da bi na severu zemlje slabih pljuskova moglo biti i rano ujutru..

Van mreže roki

  • ***
  • Poruke: 4.096
  • Starost: 32
  • Lokacija: Sarajevo
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #88 poslato: 20. Maj 2017. u 09:02 »
 

Storm Forecast
Valid: Sat 20 May 2017 06:00 to Sun 21 May 2017 06:00 UTC
Issued: Sat 20 May 2017 06:55
Forecaster: TASZAREK
A level 1 was issued for a corridor extending from N Poland, through Slovakia, Hungary, W Romania, Serbia up to Croatia and N Italy mainly for the excessive precipitation and in lesser extent for large hail and severe wind gusts.

SYNOPSIS

Europe is under influence of a shallow long-wave trough over British Isles, cut-off over Ukraine and a surface ridge covering most of SW Europe. Mid-level ridge with a warm and moist air extends from CNTRL Mediterranean up to S Scandinavia. Steep lapse rates are available over N Italy and Adriatic Sea. Rich boundary layer moisture due to evapotranspiration and moisture pooling covers corridor from N Italy, through Croatia, Hungary, Slovakia, CNTRL Poland, Lithuania, Latvia, N Belarus and parts of W Russia. Within this area along with a strong diurnal heating, a weakly sheared thunderstorm development is expected in the afternoon hours. Isolated thunderstorm activity in the cold polar airmass is also possible over British Isles within the passage of the trough, and inside the cut-off over Ukraine. Some thunderstorms are also possible in S Sweden on the edge of a ridge with a warm airmass tongue.

DISCUSSION

...corridor extending from N Poland, through Slovakia, Hungary, W Romania, Serbia up to Croatia and N Italy...

A moderate ML CAPE up to ~ 1000-1500 J/kg is developing within the strong diurnal heating enhancing low-level lapse rates and the rate of evapotranspiration. Storm should fire-up along low-level convergence zones in CNTRL Poland and Slovakia, orographic features and upper divergence over W Balkans. Given only 5-10 m/s DLS cells should develop in the form of a pulse thunderstorms clustering into weakly organized multicells. Due to very slow storm motion and an enhanced moisture profile (PW ~ 25-30), the main threat associated with this cells is a heavy rain that may locally cause flash flooding. Although storms will develop in the weakly sheared environment and lapse rates are mostly not going to be high (except N Italy), a local large hail up to 2-3cm cannot be ruled out. The same applies to severe convective wind gusts that may occur within local microburst/downbursts.

« Poslednja izmena: 20. Maj 2017. u 09:51 roki »

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #89 poslato: 20. Maj 2017. u 11:22 »
Evo da pogledamo prognostičku sondažu GFS-a, pa da kasnije uporedimo sa osmotrenim vrednostima:



Jedino je šteta što se po GFS-u prava destabilizacija očekuje tek kasnije popodne i večeras (15UTC i 18UTC) kada će istovremeno doći do priliva vlažnijeg vazduha u prizemlju sa zapada (skok tačke rose, snižavanje LCL), ali i priliva nešto hladnijeg vazduha u višim slojevima atmosfere (povećanje vertikalnog temperaturnog gradijenta):



Inače, GFS je za ova tri dana (vikend i ponedeljak) prebogat konvektivnim padavinama, a CAPE bi prelazio četvorcifrene vrednosti u najnestabilnijem delu dana. Sa druge strane, ima modela koji su suvi kao barut (ECMWF, ICON), tako da ništa tu nije sigurno.
Ja sam siguran da će barem jedan od ova tri dana doneti nove zanimljivosti Beogradu i okolini.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #90 poslato: 21. Maj 2017. u 13:57 »
Izgleda da ovog maja imamo nestabilnosti samo u severnim strujanjima.  :)



padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #91 poslato: 21. Maj 2017. u 19:41 »
Nadam se da će sutrašnji dan da iskupi onaj totalni fail od juče.

Energije ima sasvim dovoljno, oblačnost će biti poketna, strujanje kao što rekosmo severno, samo da se ne nabiju nekakvi glupavi oblaci u prvom delu dana.

U utorak i sredu takođe nestabilnosti, s tim što će se glavnina razvoja koncentrisati na brdsko-planinski deo zemlje. Strujanje će biti izuzetno slabo.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*


Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #92 poslato: 21. Maj 2017. u 21:58 »
Zanimljivo je koliko se GFS i EC razilaze za sutra. GFS crta pravi konvektivni potop u ovom delu Srbije (u svakom izlazu 15-20mm za Beograd), dok je EC suv ko barut (0.0mm). I oba modela drže tu priču u svakom izlazu.
Za naredne dane od utorka do petka se prilično dobro slažu, pogotovo u forsiranju srede sa sa jačim nestabilnostima i dosta padavina.
Jedan model će se opasno obrukati što se tiče sutrašnjeg dana, ali možda i neće jer istina uvek bude negde na sredini.  :)


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Liki

  • ***
  • Poruke: 2.894
  • Starost: 32
  • Lokacija: Crepaja
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #93 poslato: 21. Maj 2017. u 22:29 »
Mislim da definitivno gfs za sutra odnosi pobedu ( naravno uz odstupanja u količini i raporedu, ali sa 0.0 mm nikako ). Nekako mi sada satelitska slika i pozicija ovog zavrtelog ciklona govori više u korist GFS-A. Treba očekivati sutra dobre pljuskove  :)

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #94 poslato: 21. Maj 2017. u 22:38 »
Daje i Ec nesto za sutra sta i koliko ce pasti videcemo...

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #95 poslato: 21. Maj 2017. u 22:55 »
 ^^ Rekao bih da je to bajati izlaz od jutros, koji je još i davao nešto padavina. Ovaj aktuelni u tom terminu ne daje nigde u Srbiji preko 0.5mm po 3h, dakle zanemarljive padavine ako ih i bude. To bi u prevodu bilo par slabijih pljuskova bez grmljavine po EC-u.



GFS naravno prednjači sa padavinama, GEM i ARPEGE ga solidno prate, ali sa nešto manjim količinama padavina. Dok ICON daje sličnu suvoću kao EC, u većem delu zemlje zanemarljive padavine. Ovo su karte sa akumuliranim padavinama u toku sutrašnjeg dana.

GFS:



ARPEGE:


GEM:


ICON:


Dakle, od globalnih modela koje sam pogledao, više je onih koji idu ka nestabilnoj varijanti za sutra, ali sigurno da imaju EC i ICON neki razlog što daju suvoću. Ali nažalost nemam kompletan uvid u EC-ov materijal da vidim šta je razlog što je toliko suv. Moguće da precenjuje efekat feniranja sa Karpata u ovakvim situacijama. Jer čim strujanja okrenu na čista severna, nema tih problema.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #96 poslato: 21. Maj 2017. u 23:02 »
Ja ću ponoviti svoj poslednji post ovde.

Dakle, ukoliko sutra ne bude preterano zastupljena beskorisna oblačnost, ili se bar ista u dogledno vreme razbije u većem delu zemlje (čitaj do podneva)  tu apsolutno nikakve prepreke neće biti za razvoje i pljuskove sa grmljavinom.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #97 poslato: 21. Maj 2017. u 23:05 »
 ^^ Losmi moja slika je samo vise uvecana tj. zumirana... Taj je izlaz  :)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #98 poslato: 22. Maj 2017. u 08:57 »
Bacih pogled na karte EC-a na poslu, tu imam uvid u materijal. Što se tiče padavina i CAPE-a, definitivno EC forsira sredu, daje CAPE-ove i preko 1000J/kg. Za danas daje nešto malo CAPE-a i padavina uglavnom tu u uskoj zoni oko Beograda. Za sutra je u centru pažnje zapadna Srbija, ali od 15UTC ima uslova svuda.
GFS je za danas malo ublažio priču, tako da definitivno tek narednih par dana sledi ono pravo. Danas eventualno ako bude neka uvodna tura, ali teško išta organizovanije.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Maj 2017.
« Odgovor #99 poslato: 22. Maj 2017. u 21:25 »
Akumulirane padavine u narednih 72h (sutra i preksutra) po ICON modelu. Model nije sklon preterivanju sa padavinama, ali ovo su zaista ogromne količine u celoj zemlji. Mada, nestabilnosti su to, plašim se da će negde na malom području biti potop.



Sa druge strane, EC je gotovo u potpunosti presušio, zadržao je jedva par mm za sredu. On uvek neku svoju priču.
Ali zaista bi mi bilo čudno da ni sutra ne bude merljivih padavina.
« Poslednja izmena: 22. Maj 2017. u 21:45 Milosh »


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm