Meteorologija > Vremeplov

Bilo jednom u Srbiji

(1/30) > >>

pavlovic:
Posle višemesečnog pretraživanja arhive Politike,skupilo se fino materijala za otvaranje teme.Pretražio sam period od 1925. do 1935.Ostalo je da pretvrtim do 1941. a za članke pre 1925. sam malo skeptičan,jer ih ima malo,tako da to ostavljam za kraj (1925. sam našao samo tri,1924. dva).
Imam u vidu i način gradnje i način života u to vreme,kada čitam o posledicama.
Počeću sa najjačim olujama na koje sam naišao.Gde ima slika,staviću ih.
Malo su problematični datumi pojava,pa ću pisati dva moguća datuma

Paraćin i okolina 14./15.8.1935. ,objavljeno u Politici 16. i 17. avgusta.







-nevreme došlo sa JZ-Z,trajalo je 10 minuta
-leteli su odžaci,krovovi,drveća čupana iz korena
- oko železničke stanice rušene su štale,ambari,u delu zvanom Adakale srušena jedna kuća,a dve su teško oštećene
-u okolnim selima (Popovac,Zabrega,Bošnjane,Bujane,Gornja Mutnica i deo Donje Mutnice) padao grad veličine krupnog oraha
-ptice su nastradale
-krov sa cementare u Popovcu odnesen,pojedine njegove delove vetar razbacao na daljini od dva tri kilometra

Pomoć oko analize dobrorošla  :)

Arhiva Politike: http://digital.nb.rs/collection/no-politika

Sledi:Beograd 14.8.1934.jQuery(document).ready(function($){jQuery(function(){jQuery("#msg_66087").css("overflow-y", "hidden");});});Tweet

Kimi:
Vrlo lepo Pavloviću,svaka čast na trudu da sve ovo pronađeš   :D  :super:  :super: !!! Pa znači Gledićke planine su bile utočište stvaranja velikih Oluja i u tim godinama  ;D:selam:  !!!

ptprince:
Obeležićemo kao mogućnost tornada, ali ne i potvrda. Više liči na superćelijsku nepogodu, dok tornado nije baš sasvim isključen.

Samo, koje to Gledićke planine pominješ, Kimi, kada su one skoro 100 km zapadno odatle? Pošto su tornada tvorevine kratkog daha, pre će biti da se to spustilo sa onih planina južno od Juhora, između Rekovca i Paraćina.

pavlovic:

--- Citat: Kimi  09. Novembar 2009. u 14:19 ---Vrlo lepo Pavloviću,svaka čast na trudu da sve ovo pronađeš
--- Kraj citata ---

Hvala Kimi!


--- Citat: ptprince  09. Novembar 2009. u 14:43 ---Obeležićemo kao mogućnost tornada, ali ne i potvrda. Više liči na superćelijsku nepogodu, dok tornado nije baš sasvim isključen.

--- Kraj citata ---
Slažem se.Za Paraćin nemam sumnju,imali smo i skorijih primera da se štale ruše usled olujnih udara,a Dragoljub je naveo da je tokom oluje 31.8.2003. u Zr,stara kuća usled vetra i grada krenula da se ruši.U nevremenu koje sledi da se opiše,jedna kuća slabije gradnje je pala pod udarima olujnog vetra.Popovac mi je sumnjiv.

Kimi:
Ptprince,pa pretpostavio sam da je to,kao što i ti naveo superćelijski oblak,pa mi je nekako logično da je taj oblak nastao još Zapadnije od Juhora (možda je ušao u Srbiju iz pravca Bosne,pa je protutnjao Gledićem )....a možda je  (kao što se i sada dešava) oblak protutnjao Ariljem,pa na Čačak i onda u famoznoj SW struji (uvek) naleti na Kragujevac,u ovom slučaju malo južnije naleteo na Paraćin....To je samo moje mišljenja,naravno ti si profesionalac i znatno iskusniji od mene tako da ti to znatno bolje znaš nego ja  ;) ;)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju