Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Leto 2015  (Pročitano 53168 puta)

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Leto 2015
« poslato: 08. Maj 2015. u 12:08 »
Accuweather izdao svoje viđenje leta 2015. godine za područje Evrope. Po ovom bi smo imali toplo i suvo leto sa dominacijom visokog vazdušnog pritiska, totalan kontrast od prošlog koje je obeležilo dosta padavina. Čak se u nekim delovima leta prognoziraju temperature veće i od 38' celzijusa.
Tekst:

http://www.accuweather.com/en/weather-news/2015-europe-summer-forecast-uk-heat-storms/46618935

Summer to Turn Hot and Dry From Balkans to Southern Ukraine

Following a very wet winter and spring, change is on the way for the Balkan Peninsula during the summer months. While frequent storm systems will bring continued near- to above-normal rainfall through the month of May, a building ridge of high pressure will develop from late June through August.

This area of high pressure will allow heat to build from the Balkans through the Black Sea region. Along with the heat, storm systems will be blocked from the region, resulting in long stretches of dry weather.

"This summer will be a stark contrast to last year when cool, wet weather prevailed," according to Meteorologist Tyler Roys.

Heat waves will be common from mid-July through August with numerous days of temperatures surpassing 32 C (90F). During the hottest stretches of summer, several days of temperatures over 38 C (100 F) will be possible in cities such as Belgrade and Bucharest.

Wet weather over the past year across much of the Balkans will prevent any widespread drought issues; however, short-term drought will have an impact on agriculture and will lead to lower-than-normal yields.

Senior Meteorologist Jason Nicholls added, "This heat and dry weather will also impact areas from western Russia into the Caspian Sea region."




Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Leto 2015
« Odgovor #1 poslato: 08. Maj 2015. u 16:32 »
Nisam sklon vjerovanju u bilo kakve dugoročne prognoze, pa čak ni ove Accuweather-ove u koje ljudi toliko vjeruju da su skloni po internet portalima da tvrde da će "ljeto biti vrelo i suvo".

Evo da se prisjetimo njihove prognoze za proljeće:

Accuweather:







Naravno, pod meteorološkim proljećem se podrazumjevaju mart, april i maj, tako da još uvijek nije ni gotovo. Evo kako je to izgledalo za naše područje, za ostatak Evrope zaista ne znam, ali po teoriji vjerovatnoće za neki dio Evrope su pogodili. :)
Što se tiče temperatura, prognozirano je da će da budu ispod normale. Mart i april su bili u okviru normale u većem dijelu Srbije, a kad bi se osrednjio neki prosjek, dobili bismo da su temperature ipak bile za 0.5-1°C više od normale.

Kada su padavine u pitanju, mart je ipak bio počeo u skladu sa tom prognozom, u većem dijelu Srbije je bio vrlo kišan i ekstremno kišan, ali je na krajnjem sjeveru zemlje bio sušan. April je već u skoro cijeloj zemlji bio sušniji od normale, a u djelovima Vojvodine i ekstremno sušan, jedan od najsušnijih u istoriji mjerenja.

Maj je za sada u prvoj dekadi nastavio priču iz aprila uz više temperature i manje padavina od normale. Po aktuelnim prognozama, nisu velike šanse da se tu nešto bitnije promijeni uskoro.

Zaključak je da ova Accuweather-ova prognoza ne govori ništa za naredno ljeto. Ako mene pitate, vjerovatnoća da se ostvari ova prognoza je oko 33%, jer ako pogledamo prethodnih 10-ak ljeta kod nas, trećina je bila ekstremno topla i sušna, trećina vrlo topla sa padavinama ispod normale, a trećina temperaturno normalna sa temperaturama iznad ili oko normale. Onih 1% što je ostalo ostavljam za čudo da ljeto bude hladnije od prosjeka (1960-91.)


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže MljeveniDjetic

  • *
  • Poruke: 28
  • Lokacija: Beograd - Mirijevo
Odg: Leto 2015
« Odgovor #2 poslato: 08. Maj 2015. u 17:10 »
Nov sam u ovome, tek ucim da citam sinopticke karte, meteorograme i slicno, pa ne zameri na neobavestenosti - evo citam GFS izlaze za kraj sledece nedelje, koji ukazuju na dolazak jako hladnog i vlaznog talasa, a ti kazes da su male sanse da se ovo vreme promeni. Mene zanima granica pouzdanosti GFS sistema, to jest do kog roka se njegove prognoze smatraju pouzdanijim od bacanja novcica, i na cemu zasnivas veru da se majsko vreme nece bitnije promeniti. Shvati ovo kao pitanje samoukog coveka koji je radoznao i zeli da uci.

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Leto 2015
« Odgovor #3 poslato: 08. Maj 2015. u 19:00 »
^^ Nema tu nikakvog ekstremnog zahlađenja na vidiku. Postoje tendencije da dođe do nekog zahlađenja za naredni vikend, ali nije u igri neka veća količina hladnog vazduha. Tu se slažu oba globalna modela.
Kada sam rekao da se ništa značajnije vjerovatno neće promijeniti, tu sam mislio na kompletan utisak ovog proljeća, ne možemo za sada znati ni okvirno šta nam donosi druga polovina mjeseca.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Darko_9

  • ***
  • Poruke: 4.859
  • Lokacija: Naselje Vrbovski(69m nadmorska visina)
Odg: Leto 2015
« Odgovor #4 poslato: 08. Maj 2015. u 20:18 »
Vidim da je blic preneo accweather prognozu uz preuvelicavanje kao po obicaju!

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.317
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Leto 2015
« Odgovor #5 poslato: 08. Maj 2015. u 20:33 »
Mislim da se previše pažnje u "medijima" posvećuje dugoročnoj prognozi (ne mislim samo na AccuWeather) a da se često zanemaruje kvalitet prognoze za naredna 2 ili 3 dana.
Dobar primer smo imali pre 2 dana kada se maltene svuda, uključujući i ovaj forum (koji svakako cenim i koji je jedini meteo-forum koji pratim i na kojem ostavljam komentare), najavljivale vremenske nepogode sa olujnim vetrom, gradom i lokalno velikom količinom padavina uz crveni nivo upozorenja za nekoliko regija a potom (nakon razočarenja mnogih članova što se vreme tokom noći sreda/četvrtak nije odvijalo u skladu sa većinom prognoza; što se BGa tiče makar je bilo veoma jake grmljavine) se pisalo o tome kako je ovo bila samo velika "ispala" i slično. Dakle nema ničeg "sigurnog" u prognozi vremena čak ni kada su "ispunjeni svi uslovi" kako se to često piše -mi ne možemo da 100% tvrdimo da su ispunjeni svi uslovi za npr. nevreme sa obilnim padavinama i gradom jer se naše prognoze manje-više zasnivaju na gledanju određenih parametara iz numeričkih meteo-modela (uz dodatak koji je subjektivna procena situacije i u kojem nekada preovlađuje "navijački" stav  ;) i želja za određenim tipom vremena) a kao što znamo nema savršenog modela ni za prognozu za 12-24h unapred a kamoli za mesec-dva.
Miloš je odlično objasnio zašto pretprošle noći nije bilo (ne)vreme kakvo se najavljivalo u 90% postova (kao i u većini automatskih prognoza).
Što se tiče crvenog nivoa upozorenja, mislim da mnogi posetioci portala to shvataju "zdravo za gotovo" a ne kao najavu MOGUĆNOSTI za opasne vremenske pojave (jake nepogode) iako to jasno piše na ovom portalu (doduše možda su neki komentari u kojima se maltene tvrdilo da će sigurno biti neko jako nevreme, dodatno podstakli neke posetioce foruma da očekuju "smak sveta"). Više prijatelja me je u četvrtak zvalo i reklo da je "na onom mom (!??!) portalu" pisalo da će biti jako nevreme sa gradom uz standardnu frazu "meteorolozi nemaju pojma"  ;) i napomenu "ti tvoji (!??) sa foruma lupetaju kao i Zavod, samo je jedan tip napisao da možda ništa bitno neće biti" -nisam meteorolog, niti je ovaj portal u bilo kom smislu "moj" pa ovo ne shvatam lično ali jedno je sigurno: kada je u pitanju prognoza vremena, prosečan posetilac foruma će zaboraviti na 9 odličnih prognoza ali će upamtiti jednu lošu.
« Poslednja izmena: 08. Maj 2015. u 20:56 Profiamater »

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.156
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Odg: Leto 2015
« Odgovor #6 poslato: 02. Jun 2015. u 10:37 »
Klimatološko leto je juče počelo. Prognoza za 30 dana.


Italijani crtaju tropski talas sredinom meseca.
« Poslednja izmena: 02. Jun 2015. u 10:55 Stefan Valjevo »

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Leto 2015
« Odgovor #7 poslato: 06. Jun 2015. u 13:10 »
Ja stvarno ne znam,ali ove karte kao da se takmiče koja će od koje gora da bude...kad pomisliš da nema dalje,uvek ima...

Katastrofa.

Dosadno,vruće,ma jednom rečju odvratno...



NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ivkeBgd

  • **
  • Poruke: 1.691
  • Lokacija: Umčari-okolina Grocke
Odg: Leto 2015
« Odgovor #8 poslato: 06. Jun 2015. u 15:21 »
Rekoh ti ja Kimi jos pre nedelju dana da je nastupila dugotrajna monotonija,ali njoj i dalje ne vidim kraj. Africki jezik polako pusta pipke na nas tako da ocekujem jos vecu vrucinu u nadolazecem periodu. Ide na naplatu proslo hladno leto...

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.542
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: Leto 2015
« Odgovor #9 poslato: 06. Jun 2015. u 17:44 »
Ide na naplatu proslo hladno leto...

Da je bar bilo hladno, nego je bilo u granicama proseka (što se tiče temperature).  Ali čak i prosečno toplo leto nam se čini "hladno" u odnosu na to na kakva smo leta navikli u polsednjih 7-8 godina...

Ipak, mislim da je prerano suditi o tome kakvo će biti ovo leto, iako nas ovaj vruć početak navodi da pomislimo da ćemo se teško osloboditi vrućina.  :ufff:

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Leto 2015
« Odgovor #10 poslato: 06. Jun 2015. u 18:14 »
 ^^
Kad ovako krene ne zna da ode. Nadam se da ce bar jedan avgust konacno biti ispod normale pa nek greje onda u septembru i oktobru.

Za proslo se ne moze reci da je bilo hladno, pitanje je da li cemo ikada docekati hladno leto.

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Leto 2015
« Odgovor #11 poslato: 06. Jun 2015. u 18:52 »
Glavni je problem u tome što već sada poremećaji muku muče da "izguraju" do nas po GFS-u.Ipak je tek prva polovina juna,treba to ići puno lakše i brže.

To je trenutno,naravno ništa ne mora da znači,jer je i prošle godine početak juna bio "klimav".

UKMO je s druge strane rajski u odnosu na GFS:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*


Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Leto 2015
« Odgovor #12 poslato: 22. Jun 2015. u 12:07 »
Priprema se ponovo toplotni udar izgleda u Evropi,što nikako nije dobro.Ovoga puta bi zapadna Evropa bila na udaru,dok bi kod nas bio nešto svežiji vazduh na rubu anticiklona.

Ali kako to ide s vremenom kod nas,to sa zapada bi se kad tad dovuklo i ka nama.

Najgora stvar je ipak od svega ova (konvektivna) monotonija,nakon veoma burne prošle sezone ovo dođe baš kao teška uspavanka  :bang:


NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Leto 2015
« Odgovor #13 poslato: 23. Jun 2015. u 09:51 »
Sve vise modeli forsiraju situaciju po kojoj ce pocetak jula biti paklen, za sada sve ide u tom pravcu.

Toplotni talas iz Afrike bi se kretao malo zapadnije od nas ali bi nas dovoljno zakacio da bude izuzetno toplo.
Sve zavise kako ce se kretati taj ciklon oko Britanije i koliko ce toplote povuci prama Evropi.

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Leto 2015
« Odgovor #14 poslato: 24. Jun 2015. u 10:34 »
Od juče EC, a od danas i GFS više ne idu toliko ubjedljivo u tom pravcu koji je kolega Ciklon pomenuo. Sada sve to djeluje prilično umjerenije, taj tropski udar bi se zadržao malo dalje od nas, pa bismo početkom jula imali neke normalne ljetnje temperature od 30-ak °C. Naravno, ne mora da znači da će tako i biti, vidjećemo u kom pravcu će modeli ići narednih dana.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Darko_9

  • ***
  • Poruke: 4.859
  • Lokacija: Naselje Vrbovski(69m nadmorska visina)
Odg: Leto 2015
« Odgovor #15 poslato: 24. Jun 2015. u 21:54 »
Ec ublazio temperature barem za prvih nekoliko dana jula:


Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.156
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Odg: Leto 2015
« Odgovor #16 poslato: 30. Jun 2015. u 14:25 »
Neverovatno kakvu sušu crta RHMZ u julu. Iz krajnosti u krajnost. Samo šest dana sa kišom i tri dana sa grmljavinom. :oboze: :doh:


Daj bože da se ne ostvari ovako crna prognoza, ali kako modeli crtaju u narednim danima, 90% je da će se bar u prvoj polovini meseca ostvariti ovaj scenario. Modeli sad malo ublažuju temperature i dodaju stidljivo nestabilnosti. Mislim da je to njihov kratkotrajan ispad i da će do uveče, u krajnjem slučaju do sutra sve to obrisati.

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Leto 2015
« Odgovor #17 poslato: 04. Jul 2015. u 19:08 »
Taman se oslobodimo jednog talasa vrućina eto ti ga drugi.U tom pravcu nažalost idu i GFS i EC..

Sinoptička situacija sve objašnjava.Nama definitivno ne ide na ruku ni u kom slučaju izražena zonalna struja i aktivan Atlantik.Koliko nam upropasti zimu,tako nas tanka toplinom leti.

Nije li ovo scenario koji je obeležio i proteklu zimu ?Sve je isto,samo što je leto pa su cikloni umereniji u jačinama.Gledajte ih tamo preko bare,jedan za drugim samo cepaju.Nema mesta da bilo šta konkretnije spusti dolinu ka Evropi,jer jedan ciklon odmah sustiže drugi.

Dodajmo na to  užareni jug Evrope,tj. sever Afrike i sve kockice se slože.

Nimalo dobro,nimalo.O tome koju monotoniju sve ovo nosi bolji ne trošiti reči.



NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Медо

  • ***
  • Poruke: 4.076
  • Starost: 28
  • Lokacija: Мрчајевци
Odg: Leto 2015
« Odgovor #18 poslato: 05. Jul 2015. u 13:33 »
Колико ово само убија у појам, докле год досежу карте ситуација је безизлазна што се тиче монотоније у нашој земљи, делује да ће оваква синоптичка ситуација трајати следећих 100 година  :axe: :axe:

Циклони се ређају као на траци на Атлантику и путују једном те истом путањом према Скандинавији и даље на исток и тако је стање на картама у наредних + 384 h, ако овако стање остане само је питање коликог ће интензитета врућине бити нажалост.


Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Leto 2015
« Odgovor #19 poslato: 05. Jul 2015. u 18:51 »
Posle xy dana,prvi izlaz GFS-a koji daje anticiklon oko Britanije,i uspostavu jugozapadne struje,pa makar to bio i 240-ti sat.Čoveče..



NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*