Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Gradivni segmenti atmosfere  (Pročitano 6535 puta)

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 47
Gradivni segmenti atmosfere
« poslato: 18. April 2008. u 01:18 »
   U toku svog rada na proučavanju meteorologije, nailazimo na bezbroj činjenica koje su zbunjujuće, te se dalje zaključivanje o njihovoj prirodi svodi na nagađanje ili sleganje ramenima.
   U cilju proučavanja fenomena u oblasti atmosfere, bilo bi nužno proučiti osnovne karakteristike naše planete, jer su one nezaobilazan deo velike slagalice, tj. onoga što osetimo kao finalni produkt na našoj koži i što nazivamo - meteorološkom pojavom.
   Naravno, treba izneti i to da se u proučavanju elektronskih konstrukcija povezanih za merenje relativnih veličina u meteorologiji, veoma često dolazi do pogrešnih zaključaka. Oni su važeći, ukoliko ih posmatramo sa aproksimativnošću na veoma niskom nivou. Međutim, ukoliko bismo želeli da naša merenja budu što je moguće kvalitetnija, mi moramo uzeti u obzir čitav niz pojava koje mogu poremetiti naša merenja, a nisu direktno osetljiva našim čulima. Ukoliko su podaci sumnjivi ili govore o onima koji su suviše extremni, pa čak i ako za određeni deo zemlje postoje samo specifične i uvek iste vrednosti, sve su to dovoljni podaci koji nam trebaju ukazati na sumnju u merenjima.
   U pitanju su najbitnije karakteristike naše planete: gravitacija, magnetizam i atmosferski elektricitet. Jer sve pojave koje uočavamo, od najglobalnijih do najminornijih, povezane su sa vibracijama čestica oko nas. Odnosno, čitav univerzum koji poznajemo, zasnovan je na predivno harmoničnoj karakteristici molekula – oscilovanju.

---Gravitacija?---

   Gravitacija nastaje malim promenama u pozitivno-negativnom naboju u takozvanoj neutralno naelektrisanoj materiji. Pozitivno-negativni naboji u neutralnom atomu ne potiru se. Postoji malo preostalo pozitivno naelektrisanje. Ove male pozitivne čestice koje preovladavaju atmosferom proizvode veoma veliko i snažno električno polje na zemljinoj površini. Divergentno elektrostatičko polje koje zemlja stvara, čini da dipoli u neutralno naelektrisanoj materiji budu privučeni ka izvoru polja. Ovo je ista sila koja nam omogućava da podignemo sitne komade papira pomoću trljanja češlja o kosu. Može se lako demonstrirati da elektrostatička sila utiče na materiju na isti način kako to i gravitacija čini. Svi možemo napraviti eksperimente sami i videti isto.
   Sa malo intuitivnije tačke gledišta, možemo videti da se elektroni mogu kretati, ali protoni ostaju na svom nepromenjenom mestu. Ovo dakle, mora izazvati poremećaj balansa. Jedini način da proton i elektron ponište jedan drugog, bio bi da oba zauzmu isto mesto u prostoru i da se ne pomeraju jedan u odnosu na drugog. Obzirom da su elektroni slobodni u kretanju, oni mogu zauzeti određenu udaljenost od protona koja bi ga povremeno ostavila pozitivno električnog. Tako da, elektron ne može potpuno zaštititi protone, iako je elektrostatičko naelektrisanje jednako nuli.
   Ovo znači da neutralno naelektrisana materija emituje pozitivno elektrostatičko polje koje privlači bukvalno - sve.
Zvuči komplikovano, zar ne?

---Kako nastaje zemljino magnetno polje?---

   Konstantno razdvajanje elektriciteta na zemlji, može nam pomoći da odgovorimo na ovo pitanje. Obzirom da postoji konstantno razdvajanje elektriciteta, postoji jako mnogo naelektrisanih čestica koje se kreću kroz atmosferu i ponašaju se kao električni napon u svom kretanju. Može se primetiti na redovnim meteorološkim snimcima sa satelita, da se atmosfera generalno pomera sa zapada na istok i ako uzmemo u obzir ovo kretanje naelektrisanih čestica u oblacima kao električni napon, onda shvatamo da on generiše magnetno polje koje osećamo. Brzina kretanja atmosfere se može činiti spora, ali elektroni koji protiču kroz jak elektromagnet, kreću se velikim brzinama, tako da oblak, krećući se brzinama od stotinak km/h, može generisati snažno magnetno polje. Na osnovu ovoga zaključujemo da snaga magnetnog polja, zavisi isključivo od atmosfere. Bez atmosfere, nema šanse ni za generisanjem jakog magnetnog polja, ni daljeg kretanja molekula pod njegovim dejstvom, ni stvaranja posledično tome, bezbroj pojava koje osećamo u meteorologiji. Dok atmosfera, koja se kreće velikom brzinom, punjena elektronima koji je pogone sve brže i brže do njenog aktivnog nabojnog limita, stvaraju dovoljno magnetnog polja za dalje održavanje procesa za koje su vezani, a koje ovde nastojimo objasniti.
   Ovo, takođe važi i za Solarni sistem. Mesec i Merkur imaju malo atmosfere, pa im je magnetno polje veoma slabo. Mars takođe. Saturn i Jupiter imaju mnogo atmosfere i veliku brzinu rotacije, a samim time i snažno magnetno polje. Venera ima dosta atmosfere, ali slabu rotaciju, te je njeno magnetno polje nešto slabije.
   Nauka trenutno smatra kako su efekti atmosferskog elektriciteta veoma mali i kako glavno polje dolazi iz untrašnjosti zemlje; međutim, ostaje nejasno kako je magnetno polje stvoreno u unutrašnjosti zemlje i šta ga održava? Moguće je da se atmosfersko magnetno polje ponaša kao katalizator koji „startuje“ glavno polje, kako bi održalo njegovu silu i pravac.

---Elektrostatičko polje---

   Još jedna stvar ostaje da se razjasni, a to je: zašto električni naboji uopšte postoje i zašto elektron privlači proton? Sve do sada, objašnjeno je u terminima pozitivno/negativnog elektrostatičkog polja. Ali priroda elektrostatičkog polja ostaje i dalje nerazjašnjena. Ovde ipak vidim jedan odgovor. U pitanju je sila koja se eksperimentalno pokazala na sledeći način: ako uzmemo dve pulsirajuće sfere i stavimo ih u nekomprimovan fluid kao što je voda na primer, a zatim ih nateramo da pulsiraju sinhronizovano, tj da oscilacije jedne, odgovaraju oscilacijama druge, one će se odbijati silom jednakom 1/r² što je analogno elektrostatičkoj sili odbijanja. Ako ih zatim nateramo da osciluju tako da su im oscilacije poremećene u fazi za 180 stepeni, (pulsiranje u suprotnom pravcu, ali na istoj frekvenciji), one će se privlačiti isto kao u slučaju elektrostatičkog privlačenja. Ova sila je pokazana i eksperimentalno i teorijski.
   Dakle, elektron i proton su slični ovim kuglicama koje osciluju. Ukoliko pretpostavimo da se oni ponašaju isto kao opisane kuglice, jasno nam je kako osnovne elektrostatičke sile funkcionišu. Pitanje ostaje, koji to predivni mehanizam čini da se sve čestice u atmosferi sinhronizuju? Ali umesto toga, možemo pokušati da damo objašnjenje zašto je naša atmosfera uopšte „živa“, tj zašto ove čestice pulsiraju.
   Ako zamislimo proton kao šuplju loptu koju potom udaramo štapom, ona će pri udarcu zvoniti poput zvona sa specifičnom frekvencijom (tonom). Nije bitno koliko puta i kojom snagom je udaramo, ona će imati istu frekvenciju i nakon određenog broja udaraca, neće postati ništa glasnija nego što je u tom trenutku. Protoni i elektroni se ponašaju na isti način, kada ih udari atom normalne termalne energije prisutne u atmosferi. Oni preuzimaju naizmeničnu termalnu energiju i sa njome udarce atoma, kako bi tu energiju konvertovali u veoma organizujuć talas energije (divan „hor planete“). Na neki način, naša planeta je „živa“ i vibrira, isto kao što molekuli u našem telu to čine. Kao posledica toga, dešavaju se anomalije u toku promena u ovim parametrima, koji čine sve ono što merimo u klasičnoj meteorologiji.
   Mi osećamo ovu energiju kao elektrostatičku silu. Ovo odgovara takođe na pitanje odakle dolazi energija koja pokreće ogroman ekosistem i sa njime, naše meteorološke pojave.
   A ta energija dolazi iz jedinstva magnetizma, gravitacije i elektrostatičke sile, čiji generatori su kretanja na atomskom i subatomskom nivou. Ove pojave mogu veoma lako (ako se ne uzimaju u obzir), dovesti do pogrešnih zaključaka. Jer ukoliko posmatramo vetar recimo, samo kao jednostavno kretanje čestica vazduha sa jednog mesta na drugo, a ne upitamo se kako on nastaje i odakle uopšte potiče, kuda odlazi i kako završava, možemo izaći sa nizom pogrešanih zaključaka na takvom nivou, da nećemo primetiti ukoliko jako elektrostatičko polje ili magnetne linije sile poremete rad naše merne aparature na primer (koja svakako u meteorologji ne bi smela biti postavljena bilo gde i nasumično), kao i posledično tome, naših zaključaka pred kojima postajemo potpuno nemoćni.

Van mreže beket

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: Gradivni segmenti atmosfere
« Odgovor #1 poslato: 18. April 2008. u 01:30 »
u nasem jeziku nije zabelezen pridev GRADIVNI!
treba ga sazeto objasniti i definisati, ako je moguce...

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 47
Odg: Gradivni segmenti atmosfere
« Odgovor #2 poslato: 18. April 2008. u 10:55 »
Odnosi se na ono od čega je nešto sazdano. Materijal strukture. U našem rečniku nauke je poznato i koristi se. Ali, taj baš nije široko rasprostranjen.

Treba napomenuti, da u nauci nije lako koristiti klasične pojmove. Jer ona je u konstantnom istraživanju novog. Obzirom na to, naše impresije novog su obično u kombinaciji više reči i sazdavanju novih, od nekolicine onih starih. Obično se prepoznaju. Problem jezika u nauci je shodno tome nešto što bi trebalo proučavati kao sasvim zasebnu nauku. A ako neko kaže da u našem jeziku postoji već dovoljan broj kombinacija, mislim da se vara, jer bi to ličilo na tvrdnju da u nauci više ne treba ništa dalje izučavati, jer već imamo sve što nam je potrebno. A samim time, ne treba nadograđivati ni jezik.

U svakom slučaju, sažetije ne mogu: uzmi cement, ciglu ili blokove, pesak, vodu, nešto drveta i šljunka i imaš gradivne sastojke koji čine kuću.
Možeš napraviti malo istraživanje ovde, tako što će ostali izneti na šta su pomislili kada su pročitali reč. Bilo bi interesantno.

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Gradivni segmenti atmosfere
« Odgovor #3 poslato: 18. April 2008. u 11:06 »
Da, kad već kažeš, mislim da sam u školi imao gradivne imenice, a one označavaju materijal za gradnju nečega (čega god): pesak, cement, voda, drvo (ne u smislu stablo)...
Izvini, mon chér, možda je to bilo u moje vreme, jer ja sam to učio još sedamdesetih, pa se od tada gramatika mnogo promenila (ako je sudeći po onome što nam se plasira po medijima...)

Ali, nisam to hteo da kažem. Interesantno je, Nele, kako postavljaš stvari. U osnovi su, zaista, sile koje pokreću svet: električna, magnetna, gravitaciona (po redu svojih moći). Međutim, treba imati na umu da je meteorologija nauka koja, u tom smislu rečeno, parametrizuje stvari u neke veće (kaži ga: makro-) elemente, pa ih tako rešava.
Inače, vrlo jasno objašnjeno nešto što treba znati, a malo se zna. Svaka čast!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 47
Odg: Gradivni segmenti atmosfere
« Odgovor #4 poslato: 18. April 2008. u 11:16 »
Hvala ti. Samo dupuni kada god ti nešto padne na pamet. Jer na neki način, ja hoću samo da postavim nešto što će nas zagolicati da istražujemo dalje. Onda, nakon što (posle ko zna koliko vremena, u nauci se nikada ne kasni), neko otkrije nešto vezano za to, može pokazati da li je napisano valjano ili ne, jer se pronašlo nešto novo i logičnije.
A tekst je bio mnogo duži, jer... rekao sam već, sve to znamo iz osnovne i srednje škole, pa sam se hteo vratiti na neku laku atomistiku, jer od nje sve kreće, ali i ovako je dovoljno. Bolje da bude lako za čitanje.

Zabravih ti reći, obzirom da si me potakao na to u nekoliko prethodnih pisanja, da ne bi bilo loše ne samo davati mišljenja na forumu, već daleko bitnije, početi postavljati pitanja!

Van mreže Boda Tajson

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 2.204
  • Starost: 41
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Gradivni segmenti atmosfere
« Odgovor #5 poslato: 18. April 2008. u 11:28 »
Pre sam citao, kao zvanicnu teoriju, da Zemljino magnetno polje nastaje strujanjem naelektrisanja u atmosferi ali nista vise od toga. Sad prvi put vidim malo podrobnije objasnjenje.

E sad, u oko mi je zapalo:

Nauka trenutno smatra kako su efekti atmosferskog elektriciteta veoma mali i kako glavno polje dolazi iz untrašnjosti zemlje

Imas li nesto vise o ovome?


edit: nadjoh nesto o tome http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamo_theory
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 47
Odg: Gradivni segmenti atmosfere
« Odgovor #6 poslato: 18. April 2008. u 11:51 »
Smatra se da magnetno polje dolazi iz unutrašnjosti zemlje. Ustvari, nauka nije načisto sa time odakle ono dolazi, ali je evidentno da i ako jeste iz unutrašnjosti zemlje, nije samo to razlog.
Ostaje jako velika stvar, uporediti ove pojave sa meteorologijom. Recimo, ja sam u tekstu dao "objašnjenje" gravitacije, kao posledicu ovih pojava. Da neko od naučnika koji se bave dotičnom oblasti to može da vidi, verovatno bi me nazvali potpuno ludim. Jer od gravitacije se beži na svaki mogući način i veoma je neugodna za objašnjavanje, zato što bi svako mogao da se iskompromituje veoma lako, zbog svojih "teorija"... ukratko, oblast je potpuno nepoznata. Delovalo bi svakom nemoguće, ali možda upravo meteorologija može dati jedan od jasnih ključeva razrešenja njene tajne.
Tema nije daleka od meteorologije, jer mi i dalje pričamo o klasičnoj meteorologiji, ali ćemo se truditi da povremeno izvučemo neke male zaključke koji mogu biti bitni i za druge stvari.
Međutim, ja sam u prethodnim godinama želeo izmeriti nivo međudejstva magnetizma i elektrostatike. I skoro sam završio to studiranje i to sa aparaturom koja direktno pokazuje da su gravitacija i magnetizam, jedna ista stvar. Merenja bi trebalo nastaviti, a ja sam ostao bez finansija za to. Aparat i dalje radi i pokazuje to nedvosmisleno, iako niko od važećih, iz straha koji su priznavali, nije hteo da prihvati objašnjeno, jer je "neobjašnjivo" :) uključujući i SANU.
No, da ne davim o tome: smatra se da je elektrostatika veoma slaba, kako bi generisala magnetno polje. Ali danas se zna među naučnicima, da ovo nije tačno. Gornji slojevi atmosfere su provodljivi koliko i obična bakarna žica, ako ne i provodljivija, zbog temperature na kojoj se nalazi.
Shodno tome, krećući se u magnetnom polju zemlje, taj sloj postaje generator jednosmerne struje, koja dalje utiče na nivo elektrostatike u vazduhu. A elektrostatika nastaje ne samo kretanjem jonosfere kroz magnetno polje zemlje, već najviše od kosmičkih talasa (najviše sunca koje ga bombarduje).
Otud, smatram da svaka planeta ima SAMO ono što bih krstio kao "magnetni potencijal", koji je uslovljen njenom masom (ne nekom silom), a koji se pokazuje kao magnetizam, jedino uz pomoć uticaja kosmičkih talasa na atmosferu, te generisanju elektrostatičkog potencijala, koji dalje "zahuktava" magnetno polje. U pitanju je kao što vidimo, nešto slično akceleratoru čestica!
A o mojoj mašineriji koju sam razradio bih pisao kasnije, ako bude mesta za to, jer ona je takođe deo merne aparature za detekciju kretanja magnetnog polja zemlje i atmosfere povezano sa time. Jedva čekam da vam pokažem :)

Van mreže beket

  • **
  • Poruke: 1.628
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: Gradivni segmenti atmosfere
« Odgovor #7 poslato: 18. April 2008. u 16:29 »
sorry, nešto sam pogrešno pročitala... mala noćna šala, no barem ispade dobra provokacija za vaše rasprave