Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1347360 puta)

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4040 poslato: 17. Februar 2018. u 11:00 »
Bihać jutros 45cm, i dodatnih 44cm, ako bi gledao prosjek EPS-a, bio bi stvarno veliki problem za grad. Ovaj nabijeni snijeg, koji je prethodno iznosio 69cm, je sada kao beton, ulice su sazidane snijegom okolo, tako da se ne može ni čistiti ulice kako su komunalci navikli samo rastjeraj sa strane.
Petrovac je isto sa nabijenim snijegom, vjerovatno 35-40cm.
 

Van mreže man

  • **
  • Poruke: 1.184
  • Starost: 47
  • Lokacija: Odžaci ; zapadno-backi okrug 45,5°N i 19,25°E
  • U nadi je spas!
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4041 poslato: 17. Februar 2018. u 12:37 »

 Evo jedne slike sa fb stranice Severe weather Europe.Ono sto meni privlaci paznju je ono sto dolazi posle 22 og februara tj posle termina ove slicice.
+++Winter weather and much colder temperatures return next week+++

Major sudden stratospheric warming (SSW) is ongoing and that usually means the polar vortex gets disturbed. The result is a more dynamic pattern across Northern hemisphere. Global models are trending into a powerful blocking pattern developing across northern Europe, resulting in a channel for significant cold air advection from the Arctics and Russia towards Europe. Some models are pushing the very cold weather well W-SW towards western and SW Europe as well, so basically a large part of Europe will be affected by the SSW.

In short: Winter is far from over and very cold weather could extend into early March as well - stay tuned for more updates!
 Ima jos nade za ovu zimu od sledeceg vikenda ukratko,pa cak najavljuju zimu i pocetkom marta :tu:
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4042 poslato: 17. Februar 2018. u 13:13 »
Efekat SSW traje i 40 dana. Nije to nista cudno sto se daje za pocetak marta. Bart je puno postavljao postova u zadnje vrijeme, tako da je to vidljivo, daje se hladno vrijeme za veci dio marta. Ipak govoriti sta se moze desiti za naredni vikend je jako teško. Jos traje borba u strato, tako da se jos ceka kako ce se se odvijati propagacija. Numericki modeli to ne mogu vidjeti i prikazati jos na troposferi, jer nisu za to ni razvijeni. Ono što se sada nudi na kartama je direktan uticaj SSW od 12/13. februara (ne znam ni sam vise koji je tacan termin bio :) ). Potencijala je jako puno, sacekajte sa kukanjem, za par dana ce sve biti puno jasnije.

Ovaj SSW ima dosta novih atributa kojih ranije ili nije bilo, ili ne tako cesto izrazeno, tako da je to dodatan izazov za modele.

Pisem sa moba, oprostite sto nema č, ć... Lijep pozdrav iz suncanog Petrovca, snijega  punog ;).

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4043 poslato: 17. Februar 2018. u 14:15 »
Tako je, ja kazem mozda bude zime krajem februara i pocetkom marta a svi kao da sam prolupao... Naravno treba se sve poklopiti ali po meni nema govora o dolasku proleca...
Nego Pulsar zanima me posto procitah da je Bihać na 230 metara... Koja je fora kod vas pa imate dobre snegove i to sam negde procitao da najbolje prolazite...?

Van mreže Медо

  • ***
  • Poruke: 4.076
  • Starost: 28
  • Lokacija: Мрчајевци
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4044 poslato: 17. Februar 2018. u 14:19 »
Вечерас нам је задњи воз да се ситуација мало окрене и у нашу корист, EC енсембли и нису толико лоши по питању снега, како који, али већина црта снежни покривач.

Такође очекујем и битно поправљање GEM-а, на основу тога што је његов просек источнији и доста хладнији од главном излаза који нам је нацртао јужину.

И мене ово интересује што је Барт написао, није лако кад не знаш дал ће пасти 60 или 65 cm снега.  :grin:

Van mreže Darko_9

  • ***
  • Poruke: 4.859
  • Lokacija: Naselje Vrbovski(69m nadmorska visina)
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4045 poslato: 17. Februar 2018. u 17:01 »


Bosanski petrovac , snega koliko hoces narednih dana.

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4046 poslato: 17. Februar 2018. u 17:37 »
Ne znam ništa o klimi Bihaća. Kako sam ovdje, nekih par godina, dešava se da Petrovac (udaljen 60km od Bihaća), ima manje snijega nego Bihaća. Razlike nekada znaju biti ogromne. Evo zadnji put, Petrovac je mjerio 47cm-50cm, a Bihać 69cm.

Bihaću leže položaji ciklona kao prošlog puta, dobije dovoljno padavina, bolje se transportira vlaga/padavinska masa, nego što je to u slučaju sa Petrovcem. A pri tihom vremenu ili slabo izraženom probijanju toplog zraka, pošto je niži, ostane dovoljno "duboka" temperaturna inverzija. Pa je bilo slučajeva da u Petrovcu cijeli dan pada kiša, uz južni vjetar, a u Bihaću cijeli dan snijeg, kao prije 5 godina, kada je Bihać imao pola metra snijega, a Petrovac svega nekoliko.

Pošto Bihać ima  otvorena "vrata" sa sjevrne/sjeverozapadne strane, od Hrvatske, nema barijera za dotok hladnog zraka, pored Plješevice, puno ranije nego do Petrovca. Taj hladni zrak često i zapne za Grmeč, planina sa dosta uticaja ljeti prilikom razvoja oluja dalje sjeverno i istočno od nje, ako niste obratili pažnju.

Bihać se nalazi u takvom džepu sa okolnim planinama tako da vjerovatno ima uticaja. Cazin, koji je bliži Bihaću od Petrovca, i na višoj nm, ima često manje padavina i snjegova kao opština. Dalje prema Hrvatskoj se samo smanjuje visina snijega.

To je moje laičko viđenje stvari, prave razloge trebaju znati stručna lica :).

« Poslednja izmena: 17. Februar 2018. u 17:49 Pulsar_ »

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.542
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4047 poslato: 17. Februar 2018. u 17:51 »

Više mi se čini da prosto nemamo sreće poslednjih godina.

Na kraju krajeva, najverovatnije je to u pitanju. Trudim se da sve objasnim nekim drugim zakonima, a možda je jedini zakon kojim se sve ovo može objasniti zakon statistike, iliti sreća.  :)

A sve nešto mislim da se "sreća" mora okrenuti i u našu korist u godinama koje dolaze.  :)

Inače, u nastavku dve karte odstupanja 500 mb geopotencijalne visine od proseka (ref. period 1981-2010. god) - prva slika se odnosi na period dec-feb od 2007-8. do 2011-12., a druga na isti period od zime 2012-13. do 2016-7. godine.

Odmah se vidi zašto se nismo mnogo bunili na zime u prvom periodu!  :D  Lepo se vidi oslabljen Azorski AC, kao i polje povišenog pritiska (u odnosu na prosek) u severnom Atlantiku i oko Islanda. Prisutan je i izraženiji Skandinavsko-ruski i Sibirski AC, i čitava ta postavka je omogućavala česća strujanja koja su imala istočnu - severoistočnu komponentu, i transfer hladnih kopnenih vazdušnih masa sa severoistoka. Zbog postavke baričkih sistama jet stream ima znatno južniju putanju i cikloni su potisnuti južnije - prave "vozić" Sredozemljem, što se ogleda u manjoj 500 mb geopotencijalnoj visini od proseka. Tih zima smo imali znatno češće hladne prodore i snežne ciklone.




Druga slika u odnosu na prvu - nebo i zemlja. Poslednjih 5 zima, Islandski minimum preterano izražen, Azorski AC takođe. Nad Sredozemljem dominira geopotencijal viši od proseka, kao i nad centralnom, istočnom, južnom i jugoistočnom Evropom. Ciklogeneza u Srdozemlju znatno ređa, padavina manje, a barički sistemi postavljeni tako da do nas teško stiže bilo kakva hladnoća. Maksimum što smo mogli da dobijemo od zime (u nizijama) u ovakvoj opštoj postavci je u slučaju neke AC inverzije u periodu kada su dani najkraći, ili poneki kvazi-prodor "hladnoće" sa severozapada Evrope, za koje znamo kakvi su. U Rusiji takođe nepovoljna postavka za dotok bilo kakve hladnoće u Evropu, Sibirski AC manje izražen.




Nadamo se da će narednih nekoliko zima sinoptička situacija više odgovarati prvoj slici!  ;)
« Poslednja izmena: 17. Februar 2018. u 18:49 Srks »

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4048 poslato: 17. Februar 2018. u 18:21 »
Srks, dobra analiza.  :tu:
Narednih godina solarni minimum može uticati na bolje zime. Ovaj SSW je moguće da pormjeni postavke i globalno, tako da bi to, prema nekim analitičarima, imalo uticaja čak i na sljedeću godinu, evo SSW gura MJO u "krug smrti", remeti sistem oluja na Pacifiku.

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4049 poslato: 17. Februar 2018. u 19:07 »
I ja sam procitao da SSW moze uticati i na sledecu zimu... Interesanto je to i da od proslog ssw-a jan. 2013. nismo imali pravu zimu sem onog  januara 2017 kada je to sletelo sa severa brzinski... Naravno ovaj moj nagovestaj nema nikakvog dokaza nego eto palo mi na pamet... Ako gledamo celu Evropu pred nama najzanimljiviji deo zime, e sad dal ce sve to proci severnije i zapadnije od nas ne znam, ali ima se za sta nervirati, mi na jugoistoku odje smo mozda i u najgoroj situaciji...
Lepa analiza Srks  :tu:
Hvala Pulsar za objasnjenje  :tu:

Oduvek su znali sta valja...   :D Jer kako kazu nasi stari: Bolje je znati mnogo, i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude.
Kažu stari da je džaba mraz ili kiša preko zime ako nema pokrivača.  :grin:
« Poslednja izmena: 17. Februar 2018. u 19:34 Bart »

Van mreže gambino

  • **
  • Poruke: 757
  • Lokacija: Beograd-Surcin
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4050 poslato: 17. Februar 2018. u 19:43 »
Po svoj prilici ce Hrvati dobiti lep sneg,kod nas opet corak.

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4051 poslato: 17. Februar 2018. u 19:50 »
Ec 12z pita spavas li mirno januaru 2017. godine?  :grin:


Van mreže Direktor

  • **
  • Poruke: 1.255
  • Starost: 24
  • Lokacija: Novi Sad-Novo Naselje
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4052 poslato: 17. Februar 2018. u 19:51 »
Ec kaze da Zagreb nece  nista vise dobiti od Nsa i Bga :grin:
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4053 poslato: 17. Februar 2018. u 20:03 »
Šteta da se ovakve korisne analize kao Srksova izgube u Meteo Chatu, možemo otvoriti neku posebnu temu da malo razglabamo o tome. Juče smo pokrenuli zanimljivu diskusiju šta je "default" a šta "odstupanje od defaulta". Nije to tema koja treba da se prožima kroz druge, već da se napravi prvo neka ozbiljnija analiza, a onda da tražimo šta bi moglo biti razlog i uzrok.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 3.992
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4054 poslato: 17. Februar 2018. u 20:12 »
 ^^ :tu: Bas tako, treba otvoriti novu temu..
Zaista korisna analiza,Srks je prikazom objasnio tako da i najveći lajk shvati :)
I znam da si Milose vise iz razocarenja u prethodne zime napsao da je pravilo da ovde retko padne sneg iliti snezni ciklon.. Vise ce biti da prizivas zimu  :grin: Delimicno si je i prizvao :)

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4055 poslato: 17. Februar 2018. u 20:14 »
U podforumu meteorologija treba otvoriti odgovarajuce teme.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk


Van mreže Niksic 3

  • **
  • Poruke: 570
  • Starost: 24
  • Lokacija: Nikšić,Crna Gora.
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4056 poslato: 17. Februar 2018. u 20:58 »
Ne znam ništa o klimi Bihaća. Kako sam ovdje, nekih par godina, dešava se da Petrovac (udaljen 60km od Bihaća), ima manje snijega nego Bihaća. Razlike nekada znaju biti ogromne. Evo zadnji put, Petrovac je mjerio 47cm-50cm, a Bihać 69cm.

Bihaću leže položaji ciklona kao prošlog puta, dobije dovoljno padavina, bolje se transportira vlaga/padavinska masa, nego što je to u slučaju sa Petrovcem. A pri tihom vremenu ili slabo izraženom probijanju toplog zraka, pošto je niži, ostane dovoljno "duboka" temperaturna inverzija. Pa je bilo slučajeva da u Petrovcu cijeli dan pada kiša, uz južni vjetar, a u Bihaću cijeli dan snijeg, kao prije 5 godina, kada je Bihać imao pola metra snijega, a Petrovac svega nekoliko.

Pošto Bihać ima  otvorena "vrata" sa sjevrne/sjeverozapadne strane, od Hrvatske, nema barijera za dotok hladnog zraka, pored Plješevice, puno ranije nego do Petrovca. Taj hladni zrak često i zapne za Grmeč, planina sa dosta uticaja ljeti prilikom razvoja oluja dalje sjeverno i istočno od nje, ako niste obratili pažnju.

Bihać se nalazi u takvom džepu sa okolnim planinama tako da vjerovatno ima uticaja. Cazin, koji je bliži Bihaću od Petrovca, i na višoj nm, ima često manje padavina i snjegova kao opština. Dalje prema Hrvatskoj se samo smanjuje visina snijega.

To je moje laičko viđenje stvari, prave razloge trebaju znati stručna lica :).
Bihac je pravo mjesto za snjegoljupce,od 1960 pa na vamo imali su 2 metarska snijega,a snjegova 50-60cm bog zna koliko.Mogu samo zamislit kolike su visine snijega dostizale u Bihac 1929 i 1922 150cm+.Em sto je prelijepo klimom,prelijepo je kao i mjesto,Una je prelijepa.

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4057 poslato: 17. Februar 2018. u 21:14 »
A šta reći Srki? Kad nisam ni sumnjao da ćeš napisati dobru i argumentovanu analizu, na nivou kao i svi tvoji postovi ovde.  :tu: Kad se već povela diskusija o zimi u Srbiji i o novoj temi na forumu, našao sam jedan dobar naučni rad (disertacija) objavljen prošle godine od Suzane Putniković, istraživača sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta. U disertaciji Suzana se bavila klasifikacijom atmosferske cirkulacije iznad Srbije u periodu od 1961. do 2010. godine. Cilj rada je bio nalaženje svih tipova cirkulacija (postavke baričkih sistema) koji utiču na vreme (količina padavina i temperatura) u Srbiji, kao i nalaženje dominantnog tipa cirkulacije kroz godišnja doba. Pročitah dobar deo rada pa mi ne bi bila frka da napišem nešto o njemu van meteo chat-a, čim mi prođe ispit u ponedeljak. Skraćenu verziju mogu da objavim i na portalu. Vredelo bi da imamo njen rad zabeležen ovde, prvenstveno jer je zasnovan na naučnim činjenicama, time otklanjamo mogućnost za pristrasno proučavanje klime gde nećemo dobiti tražene odgovore.

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4058 poslato: 17. Februar 2018. u 21:36 »
Miki to odradi obavezno!
Ako neko ima slične literature neka postavi link. Jako smo siromašni sa tim. Često se neke studije objavljuju pod okriljem drugih centara  u Evropi, a vezane su za dešavanje u balkanskoj regiji.
Niksic, nakon Miljakce i rijeke Bosne, rijeke su mi se smučile. Una je nevjerovatna cijelim svojim tokom. To je odmor za oči, dušu, psihu. Pošto je unikatna kaskadna rijeka (sedre i slapovi) nije kao svaka rijeka. Pliva je isto fenomenalna, ali Una je Una ;)
Svako ko ima prilike da prolazi nedaleko od Bihaća, svratite!

Van mreže Direktor

  • **
  • Poruke: 1.255
  • Starost: 24
  • Lokacija: Novi Sad-Novo Naselje
Odg: Meteo chat
« Odgovor #4059 poslato: 18. Februar 2018. u 09:42 »
Sve mirise da nam pocetkom marta stize prolece :comeon:,taman na vreme :laie:
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm