Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ciklon ”Konstantin” 16-21. novembar 2014.  (Pročitano 22099 puta)

Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.579
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Ciklon ”Konstantin” 16-21. novembar 2014.
« poslato: 17. Novembar 2014. u 22:08 »
Jaka depresija (ciklon) čiji se centar trenutno nalazi na zapadu Evrope narednih dana imaće sve više uticaja i na vreme kod nas.  Ciklonu smo dali ime”Konstantin”.  Ciklon će se tokom naredne sedmice polako izmeštati na istok uz povremeno jačanje i slabljenje, pa ćemo usled toga imati nekoliko etapa koje ce nam donositi padavine. Sve do četvrtka bićemo u takozvanom”toplom” sektoru (centar ciklona nalaziće se zapadnije od nas) koji će nam obezbediti strujanje toplog vazduha sa Mediterana, a u četvrtak kada se ciklon bude pozicionirao istočno od naše zemlje nalazićemo se u takozvanom ”hladnom” sektoru ciklona, pa će početi priliv osetno hladnijeg vazduha sa severoistoka Evrope.

Položaj ciklona po GFS modelu – 16.11.2014.



Obrada serbianmeteo.com

Položaj ciklona po GFS modelu – 20.11.2014.



Obrada serbianmeteo.com

U nedelju nas očekuje prvi prodor vlažnog vazduha koji nam šalje ciklon. Kiša je već zahvatila zapadnu polovinu naše zemlje, a tokom dana širiće se dalje na istok. Posle podne i uveče usled toplog i nestabilnog vazduha ponegde, uglavnom po Vojvodini može biti i kraćih pljuskova ponegde i uz grmljavinu. Više padavina se očekuje u oblasti između Negotina i Kladova, i do 20mm u toku naredne noći.  U košavskom području duvaće umerena, a na jugu Banata olujna košava sa udarima i do 100 kmk/h.

U ponedeljak još pre podne ponegde sa kišom. Tokom dana u celoj zemlji suvo i vetrovito. Temperature osetno više nego u nedelju i kretaće se u intervalu od 13 C do 17 C, a u oblasti Valjeva i Loznice i do 20 C usled efekta ”fena” koji će doneti pojačan jugozapadni vetar u toj oblasti. Na istoku zemlje i dalje tmurno i hladno vreme uz povremenu sipeću kišu i temperaturu koja neće preći 10 C.

Utorak nam donosi novi talas vlažnog vazduha koji nam šalje ciklon ”Konstantin” . Biće promenljivo oblačno i toplo vreme za ovo doba godine. Sredinom dana i posle podne povećanje oblačnosti koje će doneti kišu, a mogući su i lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Još pre podne sa jakom košavom u košavskom području. Posle podne košava će prestati i vetar će okrenuti na umeren jugozapadni. Temperature u intervalu od 12 C do 17 C , na istoku oko 10 C.

Sreda nam donosi prelazak ciklona preko naše zemlje i pad temperature. Biće promenljivo oblačno sa povremenom kišom, a na jugu i jugoistoku zemlje i sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Tokom dana hladni front sa severozapada napredovaće dalje ka jugoistoku donoseći nam pad temperature i pojačan severozapadni vetar. Temperature od 10C do 15C, posle podne i uveče u padu.

U četvrtak osetno hladnije sa povremenom kišom i umerenim severozapadnim vetrom.  Na planinama iznad 1000m padaće slab sneg uz formiranje manjeg snežnog pokrivača. Tokom dana na severu prestanak padavina. Temperature u granicama normale za ovo doba godine i kretaće se u intervalu od 5 C do 10 C.

Petak nam donosi postepeno smirivanje vremena. Još pre podne u centralnim i južnim predelima sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Tokom dana prestanak padavina uz postepeno slabljenje severozapadnog vetra. Temperature i intervalu od 4 C do 9 C.

Očekivane padavine za vreme delovanja ciklona ”Konstantin” po GFS modelu.


Van mreže nele-niš

  • ***
  • Poruke: 3.800
  • Lokacija: Brzi Brod-Niš
Odg: Ciklon ”Konstantin” 16-21. novembar 2014.
« Odgovor #1 poslato: 21. Novembar 2014. u 12:52 »
Brzi Brod= 25mm.

Van mreže Dejo

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 6.731
  • Starost: 37
  • Lokacija: Subotica
    • Sumeteo
Odg: Ciklon ”Konstantin” 16-21. novembar 2014.
« Odgovor #2 poslato: 23. Novembar 2014. u 07:49 »
Ukupne padavine od ciklona:




Prostorni raspored padavina (na severu najmanje, na jugu najviše padavina)