Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Preuzete prognoze vremena - aktuelno  (Pročitano 321730 puta)

Van mreže Raja

  • **
  • Poruke: 1.194
  • Starost: 29
  • Lokacija: Pančevo
    • Pancevo
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #880 poslato: 06. Februar 2012. u 15:15 »
U Srbiji se danas i sutra očekuju nove snežne padavine i u periodu do 12. februara temperature vazduha u celoj zemlji biće znatno ispod normale, a potom će verovatno porasti, izjavio je Tanjugu prognostičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Branko Bijelić.

Bijelić je rekao da se danas i sutra očekuju nove snežne padavine tako da se očekuje povećanje visine snežnog pokrivača od najmanje 15 do 20 centimetara.


Vrlo je verovatno da će posle 12. februara temperature vazduha biti u porastu, ali bi srednja dnevna temperatura od 12. do 19. februara i dalje bila ispod proseka za ovo doba godine, najavio je Bijelić.


Bijelić je najavio da bi prva polovina sledeće sedmice bila hladnija sa jutarnjim temperaturama od minus 18 do minus 12, dok bi najviše dnevne bile u intervalu od minus šest do minus dva stepena.


"Pri tom, kako se ide ka kraju nedelje očekuje se postepeni porast temperatura", rekao je Bijelić i dodao da postoji velika verovatnoća da bi tokom cele sledeće sedmice bila češća pojava padavina i snega i u nižim predelima.


Bijelić je najavio da je vrlo verovatno da će potom u periodu od 20. do 26. februara srednje nedeljne temperature vazduha biti za jedan do tri stepena ispod proseka za ovo doba godine.


On je najavio da bi krajem februara temperature vazduha porasle, pri čemu bi jutarnje verovatno bile u intervalu od minus šest do minus dva, dok bi najviše dnevne iznosile čak i više od pet stepeni.


Bijelić je rekao da će slično vreme biti i u Beogradu, gde bi do 14. februara temperature bile znatno ispod normale i da se i u glavnom gradu već danas i sutra očekuju snežne padavine.


Potom se očekuje prestanak padavina i u periodu od 8. do 11. februara usledile bi niske jutarnje temperature u intervalu od minus 18 do minus 15 stepeni, a potom bi postepeno, po stepen ili dva po danu porasle temperature kao i u celoj Srbiji, najavio je Bijelić.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/305666/Porast-temperature-tek-posle-12-februara

Ma mogli su da kazu kako ce i u martu da bude :)

Van mreže dusan

  • **
  • Poruke: 1.049
  • Starost: 47
  • Lokacija: Zrenjanin
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #881 poslato: 07. Februar 2012. u 19:44 »
DHMZ, 7. 2. 2012. - Prvi je snježni val za nama i slijedi prolazno zatišje. Barem što se padanja snijega tiče jer vrlo jak i olujan vjetar još uvijek raznosi napadali snijeg i otežava prokrčivanje zametenih područja.

Danas do kraja dana i noćas očekuje se djelomično razvedravanje te će sutra i u četvrtak biti suho i barem djelomice sunčano. Međutim, vedra noć i snijeg na tlu preduvjeti su za jako noćno ohlađivanje tla, pa će jutro u srijedu te naročito u četvrtak biti iznimno hladno.

Pritom će se temperatura u Zagori spuštati do -15°C, u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj do -18°C, a na istoku je mjestimice moguća i najniža temperatura od oko -20°C.

I u priobalju iznimno hladno. Minimumi će primjerice uz obalu sjevernog i srednjeg Jadrana biti oko -10°C, na otocima do -5°C, a samo će se na krajnjem jugu zemlje zadržati oko 0°C, nerijetko i u malome plusu.

Svakako valja imati na umu da vjetar pojačava osjet hladnoće, pa će se uz umjerenu i jaku buru u gorju i na obali doimati jednako hladno kao u unutrašnjosti. Za ilustraciju, za četvrtak ujutro predviđena temperatura zraka u Šibeniku je oko -8°C, a srednja brzina bure oko 15 km/h. U takvim vjetrenim uvjetima doimat će se kao da je -15°C, dakle, jednako hladno ili čak hladnije nego u unutrašnjosti.

Naravno, ne treba posebno isticati da će se u takvim uvjetima snijeg na tlu pretvoriti u led, i tamo gdje dosad nije.

Dalje, u noći s četvrtka na petak očekuje se novo jače naoblačenje pa će jutra ponovno biti manje hladna. Ali će zato tijekom petka i subote opet biti snijega, ponovno mjestimice obilnog. Naime, u sjeverozapadnoj se Hrvatskoj očekuje novih petnaestak centimetara, na istoku do 30 cm, u gorskim predjelima (uključujući i ponovno naglašavajući Zagoru, odnosno Imotsku i Vrgoračku krajinu) moguće oko 40 cm novog snijega i opet s vrlo jakom burom i svim nedaćama koje ta kombinacija donosi.

I to nije sve. U subotu će u najjužnijem dijelu zemlje zapuhati jugo, na tom će području prolazno zatopliti, pa postoji mala vjerojatnost da uz snijeg prolazno bude i kiše koja će se lediti na tlu i predmetima.

Prema svemu sudeći, oborine će do nedjelje prestati, djelomice će se razvedriti, pa će i početkom idućega tjedna jutra ponovno biti iznimno hladna. Iako bi se i u nastavku veljače trebalo zadržati razmjerno hladno, ponavljanje ovakvih iznimnih zimskih uvjeta nije izgledno.

Dunja Mazzocco Drvar i Tanja Renko

Van mreže Stefan

  • *
  • Poruke: 88
  • Lokacija: Prokuplje
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #882 poslato: 14. Februar 2012. u 13:53 »
RHMZ
UTORAK 14.02.2012. u 12.45
Sutra (15.02.) ujutru mraz od -15 do -5 stepeni.
U toku noći sreda na četvrtak i u četvrtak (16.02.) mestimično sneg (5 do 15cm novog snega). Vetar umeren i jak, na planinama i u istočnim krajevima povremeno i olujni severozapadni, lokalno stvaranje snažnih nanosa.

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #883 poslato: 25. Februar 2012. u 10:57 »
RHMZ
Citat
Petak, 24.02.2012. u 12.00: Do nedelje u većini mesta potpuno otapanje snežnog pokrivača, u planinama postepeno otapanje.

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #884 poslato: 03. Avgust 2012. u 23:36 »
Izvor: METEOS

U nedelju i početkom sledeće sedmice sunčano uz velike vrućine i temperature blizu 40C u nedelju, a u ponedeljak i utorak preko 40C. U utorak u centralnoj i južnoj Srbiji ponegde do 44C (:?:). U utorak uveče na severu Srbije lokalni pljuskovi i osveženje, a u sredu i na jugu manja vrućina, ali temperatura neće biti ispod 30C.



Ne verujem da će biti 44C u Srbiji. Do 41, eventualno 42C i to je plafon, ako je to za neku utehu. :ufff:

Van mreže Dejo

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 6.731
  • Starost: 37
  • Lokacija: Subotica
    • Sumeteo
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #885 poslato: 07. Decembar 2012. u 22:55 »
Weather2umbrella Co.

Veoma hladna vazdusna masa iz Skandinavije gde se temperature već nekoliko dana spustaju i na -20°C, u poslednjih 24h spustila se preko centralne Evrope i Alpa ka oblasti centralnog Sredozemlja. Na svome putu ona je uslovila snežne padavine u centralnoj i delovima zapadne Evrope. U ovim trenucima se u predelima severne Italije i oblasti Djenove produbljuje i jača ciklon koji će u narednih 36h doneti pravi zimski udar Balkanskom poluostrvu, Srbiji i regionu. Već u ovim trenucima jačaju padavine u oblasti Jadrana i Italije, koje će se sutra proširiti na veći deo Balkana. U oblasti Jadrana očekuju se obilni pljuskovi sa grmljavinom sa olujnim jugom, a ubrzo će jugo okrenuti na olujnu i orkansku buru, koja će se sa severa do nedelje proširiti i na južni Jadran, a očekuju se udari i preko 150 km/h. U predelima iznad Jadrana biće i obilnog snega, koji će usled olujne bure biti nošen i do samog Jadrana, naročito u njegovom severnom delu. Već do podneva obilne snežne padavine zahvatiće veci deo Hrvatske, Bosne i severne i zapadne Srbije, gde će tokom dana pasti i preko 20 cm snega. Najviše snega će pasti na planinama, a zatim i u oblasti Vojvodine, delovima Bosne i Hrvatske. U početku će u južnim i centralnim predelima Srbije padati kiša, a kako temperatura bude opadala preko dana, tako će kiša i u tim predelima preći u sneg. Do kraja dana sneg je ponegde moguć i na jugu Hervegovine, tj. u oblasti Mostara i Trebinja i u brdima iznad obala Crne Gore. Jak ciklon u srednjem Jadranu, a anticiklon na severoistoku Evrope usloviće veoma snažnu košavu u košavskom području Srbije sa udarima i do 100 km/h, a zbog položaja ciklona, u Vojvodini će duvati jak severoistočni, na jugu Srbije jugoistočni vetar. Kako ciklon bude odlazio iz naših krajeva, tako će i početi da duva jak severozapadni vetra. Jaki i olujni vetrovi će u predelima sa snegom usloviti i pojavu vejavice i smetova. U planinskim predelima visina snežnog pokrivača biće i iznad 50 cm, u pojedinim mestima i preko 100 cm, dok će u nižim predelima visina snega biti od 10 do 20 cm, u oblasti Vojvodine i preko 30 cm. U Beogradu se očekuje do večeri i 20 cm snega, a uz jaku i olujnu košavu sa udarima i preko 60 km/h očekuje se i pojava vejavice. Usled nepovoljnih vremenskih prilika očekuje se puno problema i u saobraćaju, kako u kopnenom delu Balkana zbog snega i klizavih kolovoza, tako i zbog obilnih pljuskova duž Jadrana i odrona, a i pomorski saobraćaj će biti jako otežan zbog visokih talasa na Jadranu, uz mogućnost da bude i u prekidu. Mnogi putevi za vikend usled velike količine snega biće u prekidu, a ukoliko polazite na put, lanci će biti neohodna oprema. Od nedelje ciklon napušta Balkan, sneg i vetar će do kraja dana slabiti i doći će do razvedravanja, a vedra jutra u ponedeljak će spustiti jutarnju temperaturu i ispod -10°C. Sutra temperatura od -1 do 5, na Jadranu do 10°C, tokom dana u osetnijem padu. Do sredine nedelje se očekuju LEDENI DANI sa maksimalnom temperaturom ispod 0°C, na Jadranu do 10°C. Nove snežne padavine se očekuju u utorak, ali neće biti izražene kao za vikend. Od srede razvedravanje i lagani porast temperature.

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #886 poslato: 09. Decembar 2012. u 20:39 »
Citat
U poslednjih 36h na području Srbije palo je od 10 do 20 cm snega, a u oblasti pojedinih delova Vojvodine i čak preko 40 cm snega. I Beograd je za 36h dobio veoma obilne količine snega, tako da je danas njegova visina dostigla i 35 cm. Rekorder po visini snega je Zrenjanin sa 45 cm, a zanimljivo je da je jutros više snega bilo u delovima Vojvodine i Beograda nego na Kopaoniku i drugim planinskim centrima, ali pošto se frontalni poremećaj tokom jučerašnjeg dana nalazio iznad Vojvodine, zato je u tim predelima i bilo najviše snega. Sneg je uslovio haos na putevima širom severne Srbije, a naročito Vojvodine. U blokadi je bio i auto put Novi Sad - Subotica, gde je više stotina vozila i ljudi bilo tokom noći zarobljeno u visokim smetovima, jer je pored obilnog snega duvao i jak do olujni vetar sa udarima i preko 80 km/h. U toku dana sneg je prestao da pada u severnim predelima, do kraja večeri prestaće i u drugim predelima Srbije, sledi razvedravanje,
a upravo vedra noć če biti idealna za veliko izračivanje, pa će jutro u većini mesta Srbije biti ledeno sa veoma niskim temperaturama, ponegde i ispod -10°C, a u pojedinim mestima, naročito u kotlinama na Pešteru i ispod -15°C. Sutra tokom dana pretežno sunčano sa temperaturama ispod 0°C, u toku noći stiže novo naoblačenje sa slabim snegom. U utorak će jutro biti znatno toplije, ali preko dana i dalje veoma hladno sa temperaturama ispod 0°C. U svim predelima padaće sneg. Iako će doći do povećanja snežnog pokrivača, neće biti toliko intezivan kao u poslednjih 36h. Od srede razvedravanje. I veći deo Evrope i region je pod snežnim pokrivačem, a beleže se veoma niske minimalne temperature u centralnoj Evropi i ispod -20°C. Sutra će nove snežne padavine zahvatiti centralnu Evropu i Alpe, a na Jadranu pored kiše moguć je i sneg. Inače severni delovi Jadrana su već dobili sneg i njegova visina bila je i preko 10 cm. Na području Alpa usled velikih količina snega izdata je opasnost na snežne lavine. Na Jadranu su zabeleženi i orkanski udari juga, a zatim i bure, brzine i preko 120 km/h. Do kraja dana bura će oslabiti na čitavom Jadranu.

Preuzeto sa FB stranice Weather2umbrella Co.

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #887 poslato: 13. Mart 2013. u 14:41 »
Jako nevreme u narednih 48 h zahvatiće Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Lokalno se očekuju i poplave.

Ciklon sa Atlantika uslovio je obilne snežne padavine u severnim delovima Francuske, u Belgiji, Holandiji i na Britanskim ostrvima. Temperatura je opala ispod 0°C, a u jutranjim časovima se spuštaju i na -12°C, sto je ekstremno hladno za ovo područje koje se odlikuje veoma blagom klimom zbog blizine okeana. Ciklon je nastavio put preko Evrope i u ovim časovima u oblasti Djenovskog zaliva formira se sekundarni ciklon. U narednih 24 h taj ciklon će se premeštati ka Jadranskom moru, jos više će se produbiti, a pritisak u njegovom centru biće veoma nizak, čak i niže od 985 mb. Ciklon će doneti veoma jake pljuskove sa grmljavinom u toku noći i sutra južnim i centralnim predelima Crne Gore i većem delu Jadrana. Obilne kiše i pljuskova biće i u Srbiji. U severozapadnim delovima Bosne i u kontinetalnom delu Hrvatske sutra će početi da pada jak sneg. Kako se ciklon bude premeštao preko Balkanskog poluostrva, tako će i u Srbiju pristizati veoma hladan vazduh sa severa, pa se sutra u toku večeri sneg očekuje i u severozapadnim i zapadnim predelima Srbije, u toku noći u centralnim krajevima. Veliki gradijent pritiska u oblasti ciklona, usloviće jake vetrove, u njegovoj prednjoj strani južne, u zadnjoj severne, a prilikom prolaska hladnog fronta očekuju se i olujni udari severozapadnog vetra, čak ponegde bi bilo i pljuskova snega sa grmljavinom, koji će najčešći biti u centralnim predelima Crne Gore. Očekuje se da u mnogim predelima Srbije i regiona sutra padne od 10 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno i više, a u južnim i centralnim predelima Crne Gore, u Dalmaciji i na jugu Hercegovine lokalno i preko 100 litara kiše, tako da postoji i velika opasnost od poplava. U kontinetalnim delovima Hrvatske i u Bosni očekuje se da padne i preko 20 cm snega, lokalno i preko 40 cm, a u petak će se i u većem delu Srbije formirati snežni pokrivač visine oko 10 cm i to sa najvećom sansom u Vojvodini, Šumadiji i na zapadu Srbije, dok se na jugu i istoku očekuju kiša i susnežica. Temperatura će sutra imati veliki raspon i kretaće se od 8 do 12°C u većem delu Srbije, krajem dana će opasti na 0°C, a na jugoistoku Srbije temperatura i do 16°C, krajem dana u osetnijem padu. Na jugoistoku Srbije se očekuju i pljuskovi sa grmljavinom. Vikend donosi razvedravanje i pretežno sunčano vreme, ali sa jakim jutarnjim mrazom, ponegde i do -10°C. Tokom dana u subotu će biti veoma hladno, u nedelju temperatura u porastu, a od ponedeljka u osetnijem porastu, ali uz novo naoblačenje sa slabom kišom. Očekuje se i pojačanje jugoistočog vetra, u košavskom području i olujni udari preko 100 km/h.

Van mreže Vladimir

  • ***
  • Poruke: 2.146
  • Starost: 31
  • Lokacija: Gornji Milanovac 332m.n.v.
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #888 poslato: 13. Mart 2013. u 16:37 »
Sale odakle si ovo preuzeo ?


Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #890 poslato: 27. Septembar 2013. u 16:43 »
OD NEDELJE POGORŠANJE VREMENA I OBILNE PADAVINE

U ponedeljak se na području Balkanskog i Apeninskog poluostrva i u oblasti Jadrana očekuju obilnije padavine. Ciklon će se nalaziti iznad Jadrana, a naši predeli će biti u njegovom istočnom i severoistočnom sektoru. U košavskom području duvaće umeren do jak istočni jugoistočni vetar, u južnom Banatu i sa olujnim udarima. Udari vetra će biti i preko 60, u oblasti Vršca i preko 80 km/h. U naše predele pristizaće vazduh veoma bogat vlagom, pa se povremeno očekuju kiša i obilniji pljuskovi, a u predelima uz Jadran biće i jačih grmljavinskih nepogoda. On nedelje do utorka krajem dana na području Srbije očekuje se da padne od 10 do 60 litara kiše po metru kvadratnom. Najmanje kiše pašće na severu Vojvodine. U predelima uz Jadran pašće i preko 100 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno i više, naročito na planinama koje su otvorene prema moru. Na Jadranu će duvati jak, povremeno i olujni jugo, tako da se očekuju i veoma visoki talasi. Tokom utorka ciklon će se iz Jadrana premestiti u Egejsko more i doneti grmljavinske nepogode i obilne pljuskove predelima Grčke i Turske, a obilne padavine se očekuju i u oblasti Crnog mora, naročito na obali Bugarske, potom i Turske i to zahvaljujući ciklonu koji će uspostaviti strujanje vazduha sa Crnog mora koji će biti bogat vodenom parom, tako da se tokom utorka i srede u predelima Crnog i Egejskog mora očekuje da padne od 50 do 100 litara kiše, lokalno i više. Kada ciklon dospe u predele južnije od nas i u Egesjko more, tako će se nad našim krajevima uspostaviti hladno, severno strujanje, a već tokom ponedeljka temperatura će u Srbiji biti u osetnijem padu. U utorak krajem dana postoji mogućnost za paojavu snega na višim planinama i to uglavnom planinama istočnog dela Balkanskog poluostrva i u oblasti Karpata, a prvi sneg mogao bi da padne i na Kopaoniku u utorak krajem dana i u sredu ujutro, uz temperaturu od -1 do 1°C. Od utorka se na Jadranu očekuje jaka bura, padavine će prestati, a razvedravanje će se šiiriti ka centralnim predelima Balkana i ka Srbiji. I u Beogradu se već u nedelju krajem dana očekuje naoblačenje sa kišom, a tokom ponedeljak i utorka biće i obilnijih padavina. U ponedeljak će duvati pojačan jugoistočni vetar. Temperatura će biti u osetnijem padu i kretaće se od 10 do 14°C. Od srede se u svim predelima očekuje stabilizacija atmosfere i vremena, tako da će jutra biti hladna, ponegde se i u nižim predelima očekuje slab jutarnji mraz, a tokom dana pretežno sunčano i prohladno sa temperaturom oko 15°C.

Weather2umbrella.

Van mreže Dejo

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 6.731
  • Starost: 37
  • Lokacija: Subotica
    • Sumeteo
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #891 poslato: 03. Oktobar 2013. u 22:53 »
УПОЗОРЕЊЕ АГРОМЕТЕОРОЛОГА

Према прогнози, у петак и суботу 4. и 5. октобра, на већем делу Србије очекује се појава мразева на 2 метра висине са интензитетима до -3 степена Целзијусових, док се у приземном слоју ваздуха очекују мразеви јачег интензитета. Најниже температуре ваздуха се очекују у Војводини, западној и централној Србији.

Најава је за период од: 11:32 03.10.2013 до: 11:32 05.10.2013


Van mreže Djordje...storm chasers....

  • ***
  • Poruke: 3.127
  • Starost: 29
  • Lokacija: Равње-Мачва -Сремска Митровица-Хесна
  • Usus est optimus magister
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #892 poslato: 25. Novembar 2013. u 00:59 »
Ewo sta kaze weather umbrella
Jače naoblačenje sa juga Srbije se tokom večeri proširilo na veći deo zemlje i uslovljava kišu, a u brdsko-planinskim predelima susnežicu u sneg. Sneg pada na nadmorskoj visini iznad 800 metara, a do jutra će se već spustiti na 500 metara. Suvo je sa samo na području Vojvodine, ali će se kiša tokom noći proširiti i na te predele. Trenutne temperature kreću se od 5 do 9°C, na planinama od -3 do 0°C, a visina snežnog pokrivača na Kopaoniku je 7 cm. Sa padom temperature, danas će kiša i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg i to prvo u severnim i zapadnim predelima Srbije, a do večeri i u ostatku zemlje. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, a u planinskim predelima očekuje se da visina snežnog pokrivača pređe i 20 cm, a tokom večeri da se formira ponegde i u nižim predelima zemlje. U utorak u svim predelima Srbije oblačno i veoma hladno sa snegom. Temperatura će se kretati oko ili par stepeni iznad 0. U nižim predelima očekuje se od 5 do 20 cm snega, a u brdsko-planinskim od 20 do 50 cm snega. Najmanje snega biće na severu Vojvodine. Ciklon se trenutno nalazi iznad južnih predela Balkanskog poluostrva, pa su i iz tog razloga padavine prvo zahvatile južne delove Srbije. Inače, on trenutno uslovljava i obilne pljuskove sa grmljavinom u predelima Grčke. Za priliv veoma hladnog vazduha sa severa Evrope i za prelazak kiše u sneg i u nižim predelima Srbije, biće njegovo premeštanje istočnije od naših predela. On će se premeštati ka istoku Evrope i doneti prvo veoma obilnu kišu, a potom i obilne količine snega, naročito severnim predelima Ukrajine, a potom i delovima Belorusije i Rusije i području Moskve.

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 10,0мм
Година:76.7mm

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #893 poslato: 27. Januar 2014. u 22:21 »
Weather2umbrella Co.

DO KRAJA SEDMICE U SRBIJI SNEG, LEDENA KIŠA, POLEDICA, OLUJNA I ORKANSKA KOŠAVA!!!

U Srbiji će tokom noći i jutra biti oblačno i suvo, samo se na severu Bačke i Banata očekuje slab sneg. Temperatura od -8 do -4, lokalno do -12°C. Pre podne i sredinom dana u južnim i jugozapadniM, a do kraja dana i večeri i u ostalim predelima naoblačenje sa snegom. U sredu pre podne oblačno sa snegom, posle podne prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. U četvrtak se očekuje pojačanje jugoistočnog vetra, uveče, u petak i tokom vikenda duvaće umeren do jak, u košavskom području i olujni jugoistočni vetar sa udarima preko 100 km/h, a na jugu Banata, naročito u oblasti Vršca i sa orkanskim udarima do 120 km/h. Očekuje se pojava LEDENE KIŠE i formiranje jake poledice. Za vikend se očekuju nove snežne padavine, prvo u južnim, a potom i u ostalim predelima, a usled veoma jakog vetra biće i snežnih nanosa.

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #894 poslato: 14. April 2014. u 17:19 »
Weather2umbrella Co.

FRONTALNI ATMOSFERSKI POREMEĆAJ PRIBLIŽAVA SE IZ CENTRALNE EVROPE I DONOSI JESENJE U NIŽIM, A ZIMSKE VREMENSKE USLOVE U BRDSKO-PLANINSKIM PREDELIMA SRBIJE I REGIONA

Daleko na severoistoku Evrope nalazi se ciklon, a u sklopu njega atmosferski poremećaj, koji je sredinom dana stigao do centralnih predela Evrope i u većem delu Poljske, Češke, Slovačke, Nemačke i Austrije uslovio prodor veoma hladnog vazduha sa severa Evrope, a temperature su opale na svega 5 do 10 stepeni, što je i preko 10 stepeni niža temperatura pre prodora hladnog fronta. Front je uslovio i naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, jakim severozapadnim vetrom, povremeno i sa olujnim udarima, a lokalno ima i olujnih grmljavinskih nepogoda. Atmosgerski front će u narednim časovima zahvatiti i veći deo Mađarske, Sloveniju, sever Hrvatske i sever Srbije, a tokom noći će se premeštati ka jugu. Hladni front će i ovim predelima usloviti kišu, jak severozapadni vetar i lokalne grmljavinske oluje, a očekuje se i prodor veoma hladnog vazduha sa snegom u brdsko-planinskim predelima. Istovremeno sa zapada Evrope jača anticiklon, koji će se premeštati ka centralnim predelima Evrope i doneti razvedravanje i stabilizaciju vremena, a u Jadranskom moru će usled frontalnog poremećaja formirtai ciklon, koji će se premeštati ka Jonskom moru, a Balkanskom poluostrvu doneće narenih dana veoma obilne kiše i pljuskove, jake i hladne severne vetrove, u brdsko-planinskim predelima obilne snežne padavine, a sneg se očekuje čak ponegde i u nižim predelima. Usled položaja ciklona iznad Jonskog mora i anticiklona iznad centralne Evrope, nad Balkanskim poluostrvom i Srbijom očekuje se veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska i veoma jaki severni i severoistočni vetrovi, naročito tokom srede, a očekuje se i priliv veoma hladnog vazduha u vidu severnog i severoistočnog strujanja. Porast temperature očekuje se od petka, ali će atmosfera i dalje biti veoma nestabilna jer će se nad istočnim predelima Balkana nalaziti visinski ciklon, pa se za vikend očekuje nestabilno, ali toplo sa poslepodnevnim i večernjim lokalnim pljuskovima i grmljavinom i kratkotrajnim pojavama vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom.

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #895 poslato: 14. Maj 2014. u 00:52 »
Weather2umbrella Co.

BALKANSKO POLUOSTRVO U NAREDNA DVA DO TRI DANA BIĆE NA UDARU VEOMA SNAŽNOG CIKLONA!!! OPASNOST OD VEOMA OBILNIH KIŠA, PLJUSKOVA I POPLAVA!!! U PLANINAMA SNEG!!! OČEKUJU SE I OLUJNI UDARI SEVEROZAPADNOG VETRA

U ovim časovima se u južnom Jadranu, iznad obalnog područja Crne Gore i krajnjeg juga Dalmacije formira cikon, koji će do jutra imati vrednost u centru od 1003 mb i doneće tokom noći i jutra centralnim i južnim predelima Bosne, Hercegovini, južnim i zapadnim predelima Crne Gore, južnim predelima Hrvatske i zapadnim predelima Srbije veoma obilnu kišu i snažne pljuskove, a u oblasti Jadrana i Hercegovine i snažne grmljavinske oluje i pljuskove. Tokom prepeodneva ciklon će se premeštati preko centralnih predela Balkana i tokom dana znatno će da ojača nad Bugarskom i Rumunijom, tako da se do večeri očekuje pad pritiska u centru na svega 995 mb, a potom će Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji i delovima Makedonije doneti veoma obilnu kišu i snažne pljsukove, ponegde i grmljavinu. Počeće da duva veoma jak severozapadni vetar, a na planinama, na severu i istoku Srbije i na širem području Panonske nizije očekuju se olujni udari vetra i preko 70 km/h. Očekuje se i OSETNIJI PAD temperature, a na višim planinama kiša će preći u sneg. Jedino će u oblasti Crnog i Egejskog mora duvati jak i olujni jugoistočni vetar, jer će se to područje nalaziti u predenjem delu ciklona i biće toplije. Olujni vetrovi sa udarima i preko 100 km/h doneće Crnom, Egejskom, Jonskom i Jadranskom moru i veoma visoke talase, pa bi u nekim delovima bila obustavljena i plovidba. Tokom četvrtka ciklon će se premeštati preko centralnih predela Karpata, odnosno Rumunije i kretaće se prema severnim predelima Srbije, tako da će nad Vojvodinom imati centar sa vrednošću od 998 mb. U četvrtak se u Srbiji očekuje maksimalna temperatura od svega 6 do 12°C, a u predelima iznad 800 metara padaće sneg. U sredu i četvrtak će nad Srbijom i širom regiona pasti od 60 do 120 mm kiše, lokalno i preko 150 mm po metru kvadratnom, a u Srbiji će najobilnijih padavina biti u zapadnim i istočnim predelima zemlje. Na planinama se očekuje od 5 do čak 30 cm snega, lokalno i više. U petak će vetar biti u skretanju na južni, osim u predelima Bosne, odnosno zapadnog dela Balkana, gde će i dalje biti severozapadni. Tokom vikenda sledi postepeno slabljenje ciklona, padavina i vetra, što će biti uvod u sunčani početak naredne sedmice, a maskimalna temperatura sredinom sledeće sedmice ponegde i do 30°C. Narednih dana u mnogim predelima Srbije, Bosne i Rumunije očekuje se VELIKA OPASNOST od poplava, bujica, odrona i klizišta, a skoro sve reke širom Balkanskog poluostrva imaće značajan porast, naročito rečni slivovi Bosne, Vrbasa, Drine, Velike, Zapadne i Južne Morave, Jasenice, Jadra, Kolubare, Save, Ibra, Dunava, a najveća opasnost o velikih poplava preti na bujučnim vodotokovima. Tokom četvrtka se svima koji kreču na put u brdsko-planinska područja da koriste zimsku opremu, a sneg bi mogao da izazove i veća oštećenja na poljoprivrednim kulturama, jer bi pod njegovom težinom došlo do tih oštećenja. I Beograd će se u naredna tri dana naći na udaru snažnog ciklona, jake kiše, obilnih pljuskova i olujnih udara severozapadnog vetra. Temperatura bi u četvrtak opala na svega 6 do 8°C, a u naredva dva dana palo bi i do 100 mm kiše, što bi i na području Beograda dovelo do lokalnih poplava.

Van mreže ivkeBgd

  • **
  • Poruke: 1.691
  • Lokacija: Umčari-okolina Grocke
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #896 poslato: 23. Maj 2014. u 22:05 »
RHMZ za sutra izdao narandžasto upozorenje za zapadne delove Srbije  :-:
 

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.317
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #897 poslato: 17. Jun 2014. u 12:58 »
Interesantne prognoze mogu da se pročitaju danas:

RHMZ:

21.06.2014.
Субота
 
Претежно сунчано и топлије, местимично са кишом.

W2U (današnja prognoza za sutra):

U Beogradu sutra umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo, a očekuje se i pojava slabe kiše i kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom.

Dakle sve opcije su "pokrivene" što se tiče W2U - u BGu sutra uglavnom suvo ali i uz "pojavu" kiše i pljuska,
a što se tiče RHMZa tu je još neobičnija prognoza (doduše ne za sutra, nego za subotu) jer se uz "pretežno sunčano i toplije" ipak najavljuje i "mestimično sa kišom".
Uzgred, što se tiče Beograda ne bih baš "uložio pare" na prognozu da će u subotu sigurno biti toplije nego u petak.

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.317
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #898 poslato: 31. Oktobar 2014. u 13:49 »
Kao podršku mladim članovima (ili manje iskusnim članovima) da se ne "stide"  ;) ili ustručavaju da (nakon neophodne analize dostupnih meteo-modela, satelitskih slika i osmotrenih vrednosti) napišu "svoje viđenje" vremenskih prilika koje nas očekuju, prilažem aktuelnu prognozu koju je napravila firma koja se profesionalno bavi prognozom vremena.

Naravno -ko radi taj i greši  ;) i moj post svakako nije namenjen ismevanju ili omalovažavanju bilo čije prognoze ali aktuelna sinoptička situacija nije bila previše teška pa je spominjanje kiše a u planinama susnežice i snega ipak iznenađenje (iako nije nemoguće da na krajnjem jugu bude viđena kap kiše ili jedna pahuljica u visokim planinama ali to ipak nije nešto što može da se podvede pod "U Srbiji umereno do potpuno oblačno, na planinama sa susnežicom i snegom").
Naravno, ostajem pri stavu koji sam ovde par puta spomenuo tj. da je "prognoza vremena" pre svega "prognoza" a ne tvrđenje da će vreme "100%" biti baš kao što se spominje pa makar to bila prognoza za samo dan unapred (iako ima situacija, kao što je i ovaj poslednji period, u kojima je prognoza i za npr. 7-8 dana unapred dosta pouzdana i precizna ali ima nezgodnih situacija u kojima je prognoza za svega 12-24h nepouzdana).

Evo spomenute prognoze:

Vreme danas  31.10.2014.

Srbija
U Srbiji tokom jutra prohladno i sa maglom, tokom dana umereno do potpuno oblačno, ponegde sa slabom kišom, na planinama sa susnežicom i snegom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 8 do 12°C.

Beograd
U Beogradu tokom jutra pojava magle, tokom dana umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo, a očekuje se i pojava veoma slabe kiše. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Maksimalna temperatura 10°C.

Van mreže Vladimir

  • ***
  • Poruke: 2.146
  • Starost: 31
  • Lokacija: Gornji Milanovac 332m.n.v.
Odg: Preuzete prognoze vremena - aktuelno
« Odgovor #899 poslato: 01. Novembar 2014. u 00:01 »
Cini mi se da sam ovu prognozu cuo danas na b92.