Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Pomeranje magnetnih polova Zemlje  (Pročitano 34127 puta)

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« poslato: 05. Mart 2011. u 22:54 »
Zemljin magnetizam nije konstatan. Postoje dokazi da se u istoriji Zemlje dešavalo da magnetno polje Zemlje potpuno nestane i promeni smer!
  Razlog ovakvog ponašanja nije objašnjen? Magnetni pol je lokacija na površini gde se linije polja normalne na njenu površinu. Sada se može primetiti proces pomeranja magnetnih polova koji iznosi i po nekoliko kilometara godišnje. Godine 2003. položaj magnetnog pola bio je među ostrvima kraljice Elizabete - Kanada, a brzina pomeranja je između 9 i 40 km godišnje, u pravcu severozapada, a ono se pomera iz Kanade prema Sibiru.



  Slabljenje (kolaps) magnetnog polja Zemlje, koji štiti planetu i navodi mnoga živa bića tokom njihovih migracija, izgleda da je ozbiljno započeo pre oko 150 godina. Jačina polja već je dosta oslabila, a njegovo slabljenje se u poslednje vreme ubrzalo. To je povećalo debatu o tome da li predstoji obrtanje magnetnih polova Zemlje.
  Tokom ovog procesa, osnovno magnetno polje slabi, skoro do nestajanja, a potom se ponovo pojavljuje, ali sa obrnutim polaritetom. Nakon toga, busole će pokazivati na jug, umesto na sever, a mnoge druge stvari na planeti biće drugačije.
  U slučaju obrtanja polova, može doći i do havarija na dalekovodima, kvarova na satelitima, širenja ozonskih rupa, pojave polarnih svetlosti na ekvatoru, dezorijentacije ptica selica, riba i svih drugih životinja koje se za svoju navigaciju oslanjaju na magnetno polje.
  Bez obzira na moguća otkrića, naučnici smatraju da nema mesta panici. Čak i da je "preokret" polova neizbežan, proći će oko 2.000 godina dok se on ne dogodi.(?) Prethodni "obrt" na Zemlji se odigrao pre 780. 000 godina.(?)
Izvor: analogija.com

PREMA IZVEŠTAJU NAUČNIKA SA UNIVERZITETA Oregona objavljenom u časopisu Geoscience, severni magnetski pol Zemlje pomerio se u 2009. godini iz Kanade prema Rusiji za rekordnih 64 kilometra. Magnetni polovi Zemlje i njeno magnetno polje se neprestano pomeraju, ali pomeranje zabeleženo prošle godine predstavlja najveće pomeranje u poslednjih 200 godina.

Severni magnetski pol se uobičajeno pomera za četrdesetak kilometra godišnje, tako da naučnici predviđaju da će se on za pedesetak godina naći u Sibiru.



Kretanje magnetnog polja Zemlje zavisi od promena u njenom jezgru, koje naučnici prate merenjem na površini Zemlje ili u njenoj atmosferi. Promene u Zemljinom jezgru dovode ne samo do pomeranja magnetskih polova i slabljenja Zemljinog magnetnog polja, već i do okretanja magnetnog polja, odnosno do toga da magnetni polovi zamene mesta – tamo gde je sada severni, dolazi južni i obrnuto.

Promena položaja magnetnih polova i zamena njihovih mesta je prirodna pojava koja se, prema paleomagnetnim ispitivanjima, dešava svakih 600.000 godina. Zanimljivo je da sadašnje promene kasne za tim “rasporedom”, budući da je od poslednje zamene mesta proteklo oko 750.000 godina.

Naučnici su prvi put locirali Severni magnetni pol 1831. godine, a 1904. je registrovano da se pol pomera na severoistok za oko 15 kilometara godišnje. Pre dvadesetak godina (1989.) uočeno je da se brzina pomeranja pola povećala, a 2007. je potvrđeno da se Severni magnetni pol pomera brzinom između 55 i 60 kilometara.

Zemljino magnetno polje štiti od štetnog kosmičkog i Sunčevog zračenja, tako da promene u njemu mogu imati loše posledice po zdravlje stanovnika “plave” planete. Osim toga, anomalije u magnetnom polju Zemlje mogu poremetiti rad satelita, aviona i globalnog sistema za pozicioniranje (GPS), ali i život mnogih životinjskih vrsta, kao što su primera radi, pčele ili ptice selice koje se ravnaju prema svojim unutrašnjim “kompasima”.

Da podsetimo, magnetni Severni pol, mesto prema kome pokazuju igle na kompasu, nalazi se u blizini, ali ne i tačno na mestu geografskog Severnog pola. Trenutno, magnetni Severni pol se nalazi na obali kanadskog ostrva Elesmer. Pomorci su vekovima koristili magnetni Severni pol za navigaciju; iako su kompase u plovidbi danas zamenili GPS uređaji, oni se još uvek koriste za podvodnu i podzemnu orijentaciju. (G.B.)
Izvor:www.mikro.rs


Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.317
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #1 poslato: 05. Mart 2011. u 23:42 »
Poslednjih 200 godina brzina pomeranja magnetnih polova se bitno povećala, zbog čega postoji bojazan da može doći i do njihove inverzije (što je kataklizmički scenario).  Ali, ne dele svi to mišljenje. Zato se brzina kretanja polova stalno prati.

U poslednjih 100 godina južni magnetni pol se  pomerio skoro 900 kilometara u Indijski okean. Ovo značajno ubrzanje u kretanju polova je počelo 1885. Merenje iz 2004. pokazuje da se on tada nalazio na 63.5 spepeni južno, 138,0 istočne širine i sada se nalazi izvan takozvanog Antarktičkog pojasa.
Podaci koje je naveo u svom radu dr Dmitriev govore i da se arktički magneni pol pomera istočno ka sibirskoj magnetnoj anomaliji preko Arktičkog okeana i on je od 1973. do 1984. putovao više od 120 kilometara, dok je u periodu od 1984. do 1994. prevalio više od 150 kilometara. Koordinate severnog magnetnog pola su 1997. bile 78,3 stepena severno i 104, 0 stepeni zapadno.

Nakon toga ubrzanje je nastavljeno pa sada ide i do 200 kilometara godišnje. Takvo ubrzanje može voditi inverziji čak mnogo brže nego što su naučnici očekivali. Prema podacima iz 2005. pozicija severnog magnetnog pola je bila 82, 7 stepena severno i 114,4 zapadno na ostrvu Elesmer ,  u nizu ostrva Kraljice Elizabete u Kanadi.

Severni pol se u 20. veku pomerio za 1100 kilometara.
Od 1970.  ubrzao je pomeranje od 9 kilometara godišnje do 41 kilometar godišnje.
Pri sadašnjoj brzini i smeru dostiči će za 50 godina  Sibir, mada postoje i očekivanja da  da skrene sa današnjeg kursa i da se putovanje uspori.

<<<Izvor: http://www.ivonazivkovic.net>>>

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #2 poslato: 06. Mart 2011. u 00:40 »
to je pitanje, da li bi bio kataklizmicki scenario ili scenario kao u uvodnom postu (polarna svetlost na ekvatoru, dezorjentacija ptica selica, problemi sa GPS navodjenjem...) sto su ipak daleko od kataklizmickih scenarija...

Ali ja sam u jednom razgovoru cuo za taj scenario da se u tom trenutku desili vetrovi nevidjenih brzina koji bi unistili apsolutno svaki vestacki objekat na Zemlji i da bi "prezivele" samo Egipatske piramide...

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #3 poslato: 06. Mart 2011. u 00:57 »
 ^^
Oporavi se ti nama brzo od tvoje kataklizme, a za kataklizme bilo koje vrste i mogućim scenarijima, pustićemo našim pokolenjima da se brinu.. ;) :-*

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #4 poslato: 06. Mart 2011. u 01:03 »
heheehehehe hvala, sad si me nasmejao :) :) :)

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #5 poslato: 06. Mart 2011. u 01:06 »
 :super:

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #6 poslato: 06. Mart 2011. u 11:39 »
Evo i nekoliko primera uticaja pomeranja severnog magnetnog pola Zemlje..

1. The magnetic north pole is slowly moving, and the shift is affecting runways at airports in Tampa, Florida, with the major runway at Tampa International Airport closed until January 13th to allow for the signage to be changed and numeric designators at each end of the runway to be repainted.

2. Earth's magnetic pole shift unleashing poisonous space clouds linked to mysterious bird deaths
Learn more: http://www.naturalnews.com/030996_bird_deaths_pole_shift.html#ixzz1GZJJvrxl

3.Magnetic Polar Shifts Causing Massive Global Superstorms
Izvor: tucsoncitizen.com



Izvor slike: The International Herald Tribune, 15 July 2004

Jos jedan sjajan izvor:www.psc.edu/science/glatzmaier.html

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #7 poslato: 08. Mart 2011. u 11:07 »
Pomeranje polova neizbežno vodi velikim klimatskim promenama, a njihova eventualna inverzija imala bi  kataklizmičke posledice. Samo pomeranje polova je ipak prirodan proces i događa se stalno.

Velike klimatske promene dešavala su se u prošlosti u više navrata i deo su ovog sasvim prirodnog procesa pomeranja magnetnih polova.

Zna se da su današnji Sibir i Aljaska nekada bile deo tropskog područija i duboko ispod leda nađene su zamrznute tropske biljke i ribe, kao i mamuti. Navodno su kopači nafte nalazili ribe u ledu  koje su išle tuda na mrest i koje su bile tako dobro očuvane da su ih spremili sebi za ručak.  Naučnici su zbog ovoga ojađeni. Bivoli su se zaledili dok su plivali u reci.

Naučnike zato zabrinjava fenomen naglog zamrzavanja, što se tamo upravo i dogodilo. Ovakve klimataske promene moguće su samo naglim pomeranjem magnetnih polova kada se menja ugao nagiba Zemlje prema Suncu.

Poslednjih godina aktivno je istraživanje Antartika (skirvenog kontinenta) koji ima ogromnu kopnenu masu i koji bi u slučaju drastičnih klimatskih promena izgubio veliki deo leda. To znači da bi se ljudima otvorio novi čist svet za naseljavanje,  kao  nekada Amerika, pa su se najveće države sveta već sjatile tamo kako bi ovo parče čiste zemlje isparcelisali i proglasili svojim vlasništvom. O kopanju nafte i minerala ne treba ni govoriti.

Odličan izvor, obavezno baciti pogled! www.ivonazivkovic.net/PROMENA-KLIME-PRVI%20DEO.html

Van mreže zaraza

  • *
  • Poruke: 354
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #8 poslato: 09. Mart 2011. u 08:53 »
Citat
Naučnike zato zabrinjava fenomen naglog zamrzavanja, što se tamo upravo i dogodilo.

Ovo se tamo nije dogodilo, kao sto se nije dogodilo da su istrazivaci jeli pronadjene ostatke. Za ovo ne postoji jedan jedini dokument koji nedvosmisleno svedoci o tome.
Pronadjeni ostaci bi se pre mogli nazvati mumificiranim, pa sad ako su jeli mumije onda ok.

Pomeranje polova se nije desavalo naglo, niti bilo ko ozbiljan moze da tvrdi da ce doci do naglog pomeranja.

Bez ljutnje, ali sajt koji si naveo kao izvor je potpuno bezvredan i pun netacnih informacija.

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #9 poslato: 09. Mart 2011. u 09:26 »
I ja delim mišljenje da se ništa nije desilo naglo! Udar meteora, erupcija vulkana ... takve stvari mogu da ubrzaju neke procese u smislu izumiranja, promene klime i slično. Mislim da je "Zemljin mehanizam" tokom njenog života poprilično stabilan, jer da nije tako, verovatno mi danas ne bi kuckali po tastaturama i raspravljali o ovim temama!  :D
Pomeranja magnetnih polova je sigurno bilo, ali sam gotovo siguran da se oni pomeraju po neko ustaljenom ciklusu sa eventualnim malim odstupanjima ... naravno to je samo moje skromno mišljenje!  ;)

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #10 poslato: 09. Mart 2011. u 11:31 »
Ovo se tamo nije dogodilo, kao sto se nije dogodilo da su istrazivaci jeli pronadjene ostatke. Za ovo ne postoji jedan jedini dokument koji nedvosmisleno svedoci o tome.
Pronadjeni ostaci bi se pre mogli nazvati mumificiranim, pa sad ako su jeli mumije onda ok.

Pomeranje polova se nije desavalo naglo, niti bilo ko ozbiljan moze da tvrdi da ce doci do naglog pomeranja.

Bez ljutnje, ali sajt koji si naveo kao izvor je potpuno bezvredan i pun netacnih informacija.

Nema ljutnje naravno, ali što je napisano, napisano je da se pročita, i uvek ima ljudi koji kada pročitaju neki naučni članak, ili nešto drugo, postanu ili protivnici te teze, ili podržavaju, ili urade dodatna ispitivanja pa postanu ili jedni ili drugi. Ovo je slobodan svet, i baš zbog toga svako ima pravo da piše šta želi, bez obzira da li je to tačno ili ne, na drugima je da to procene, opet, svojom voljom.

Zamrznute životinje su pronađene svuda u svetu, evo za primer, navešću pronađenu zamrznutu bebu mamuta negde u Sibiru, ne znam tačno gde, koja je toliko očuvana da izgleda kao da je juče bila živa, čak su joj i organi sačuvani u toj ledenoj grobnici. Jedan od najčešće navođenih zaključaka naučnika bio je da je u tom slučaju usledilo momentalno zaleđivanje, što se moglo dogoditi pretpostavlja se samo naglom promenom klime..

Postoje na svetu još mnogi primeri koji potkrepljuju ovu tezu, ali postoje i ljudi koji odbijaju da je prihvate, potkrepljujući to nekim svojim dokazima.., i dobro je što je tako jer bi do sada mi prošli kroz par smakova sveta, bili pod 100m leda, ili bili sprženi solarnom radijacijom, itd, itd.

Lično nisam pobornik teze o brzim promenama klime, i u ovoj temi uglavnom navodim izvore odakle sam preuzeo tekstove koji ukazuju na neke činjenice, kao što je brzina pomeranja magnetnih polova zemlje koja se lako da izračunati, odnosno, utvrditi, što može nešto značiti, ali i ne mora.

Isto tako, volim da čitam o klimi Zemlje, i šteta je što se na netu retko mogu pronaći pravi naučni radovi. Obično se ono što nečemu vredi čuva ko oči u glavi u nekim od arhiva vodećih svedskih sila..

Ovo je dakle tema gde svako može izneti svoje mišljenje, kao i uvek, i u svakom slučaju cenim ga.

Van mreže zaraza

  • *
  • Poruke: 354
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #11 poslato: 10. Mart 2011. u 13:50 »
Problem i jeste u tvrdnjama koje su polovicne, koje su izvucene iz konteksta, namerno ili slucajno pogresno protumacene itd....
U to spadaju i zamrznute zivotinje, koje jesu zamrznute, ali ne bas tako kako bi voleli autori kataklizmicnih scenarija...


Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Odg: Pomeranje magnetnih polova Zemlje
« Odgovor #12 poslato: 16. Mart 2011. u 19:56 »
Ne bi se moglo reći sa sigurnošću da se nešto značajnije promenilo u magnetizmu zemlje. Naročito ako se uzme u obzir mnoštvo činjenica koje regulišu čitav taj proces. Jer on, svakako, ne dolazi od same zemlje (najznačajniji deo), već upravo u sadejstvu sa ostalim učesnicama u kosmosu, najbližim zemlji (zemlja dakle, nije magnet koji bi mogao opstati u kosmosu, magnetican, bez prisustva ostalih masa oko nje).

Značajno je i oscilovanje koje je veoma sporo (oscilovanje zemlje). Ovde se može primetiti i to, da oscilovanje ima direktan odnos sa magnetizmom, koji nije stalan i koji je impulsni kod naše planete. Dakle, ako merite magnetizam zemlje, videćete njegove promene s vremena na vreme, ciklično, slično oscilovanju (Šumoanovoj resonansi). Jedno, odgovara drugome.

Zatim, pomeranje objekata oko zemlje, opet utiče na promene njenog magnetizma. Uzmimo najdirektnije, njen magnetizam nije naročito jak, ali je svakako činjenica, kada se uzme sve u obzir, da je gravitaciono polje koje osećamo, tesno povezano sa manetizmom, kosmičkim uticajima i oscilacijama. Ova tri činioca bi morala da se unekoliko promene svi zajedno, kako bi nastala neka značajnija promena. Jedan od njih, verovatno ne bi urodio plodom što se tiče promena u magnetizmu, naročito oko toga da se promeni i polaritet.

Promena polariteta zemlje je moguća. Njen magnetizam se uveliko može narušiti i promeniti mu karakteristike snažnim predajnicima. Recimo, iz ličnog iskustva, prilikom eksperimenata bežičnog prenosa (upotrebljen snažniji predajnik za prenos do 100km), na tom području, osetio se značajniji poremećaj ne samo magnetizma, nego i svih ostalih parametara.
koliko je bilo moguće, praćeno je sve, od oscilacija (mereno niskofrekventnim prijemnicima), do onih da se pratilo ponašanje ljudi, i sve je navodilo na zaključak da su svi činioci jako tesno povezani. Da ono što je zemlja stvorila na svojoj površini, više biva afektirano tim promenama, negoli sama planeta.

Dakle, kataklizme u ovom smislu su za sada besmislene, jer zemaljki časovnik još uvek kuca jako precizno. Unutrašnji naročito. Ukoliko primetimo neke pojave oko sebe, ono što je do njih dovelo, jesu najverovatnije sitniji činioci, o kojima teško možemo imati uvida, osim ako nemamo dovljno sreće da posedujemo malo naprednije "tehničko uho" kojim se sve to može čuti.