Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Kvalitet kratkoročne prognoze vremena  (Pročitano 20622 puta)

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.317
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Kvalitet kratkoročne prognoze vremena
« poslato: 23. Januar 2017. u 15:59 »
Pozdav svima koji redovno prate dostupne prognoze vremena!  :)

Mislim da bi bilo korisno da imamo temu u kojoj može da se piše o kratkoročnim prognozama vremena -npr. "danas za sutra" ili prognoza za samo 2 ili najviše 3 dana.
Svedoci smo da su nekada prognoze "danas za sutra" pa čak i "jutros za danas" nepouzdane a povremeno je relativno lako dati dosta pouzdanu prognozu za 5-7 dana.
Današnji dan u Beogradu je jedan od dobrih primera kada je prognoza "juče za danas", pa čak i "danas za danas" uglavnom bila pogrešna.
Nisam od onih koji to redovno prate ali za početak ove nedelje sam već par dana pratio neke prognoze.

RHMZ je za danas za Beograd (pod tim podrazumevam centar grada a za osmotrene podatke uzimam Vračar WMO 13274) u prognozi imao Tmin -5C i Tmax +1C (jutros je Tmax korigovano na 0C).
Meteos je imao istu Tmin uz Tmax čak +4C (jutros je korigovano na +1C za BG-centar), sliku sa Tmax za Srbiju sam postavio u "aktuelnim prilikama"
Na ovom portalu je bilo dato Tmin -7C (centar grada) i Tmax +2C.
Svuda se spominjala košava, makar umerena (za Beograd) -to je glavni "problem" u celoj priči.

Jutros je bilo -9.3C a Tmax je bio -4.0C (prema AMS-Vračar) a trenutno je -5.9C.
Košave u Beogradu uopšte nije bilo -naprotiv: vetar je bio sasvim slab, promenljivog smera, u 13h na Vračaru zapadni 1 m/s a na aerodromu u Surčinu je u 13h (kao i u mnogim satima pre toga) bilo bez vetra (ili je vetar bio 1KT tj. 0.5m/s).

Onih +4C su postojali u nekim zvaničnim prognozama još u četvrtak i petak.
Kimiju sam u petak spomenuo kako je +4C preterano i kako "ne vidim" temp. iznad nule za ponedeljak u BGu -dakle postojali su neki argumenti za to (svakako nisam "vidovnjak" pa da mi se nešto "javilo"  ;)), a glavni je bio što ovo nikako nije delovalo kao situacija u kojoj će "sigurno" biti košave u Beogradu (košava jeste bila moguća ali to svakako nije bilo nešto što je "sigurno", a samo je ona mogla da utiče da danas temp. poraste). Vidimo da je košava "izostala" i u Vršcu i Ban. Karlovcu, a da je bila "prisutna" u Vel.Gradištu pa je tamo temp. sa lakoćom došla do +4C (čak i malkice preko toga).
U Kragujevcu je bilo +5C a nije to predaleko, dakle bilo je argumenata i za prognoze koje daju temp. u plusu ali i za one malobrojne koje su "držale" minus.

Za današnji dan GDPS/GEM je bio odličan što se tiče Tmax jer je već danima davao oko -5C za BG a za minimalnu temp. je preterivao i "držao" je oko -14C za Beograd -ali ko taj model redovno prati zna da ovo nije neuobičajeno. Ovaj model sam za sebe možda nije idealan izbor za pravljenje automatske prognoze ali u kombinaciji sa GFS-om ili ECMWF-om provereno daje dobre rezultate (na velikom uzorku -npr. 1000 mesta za 365 dana; jedan dan i jedno mesto apsolutno ništa ne znače). Zato je i postojalo nekoliko (dakle NE samo jedna) prognoza koje su davale Tmax ispod nule za Beograd, ali bilo je automatskih prognoza poznatih i priznatih firmi (npr. MeteoGroup) koje su imale +5C za Beograd jer su se oslanjale samo na jedan model (u spomenutom slučaju EC iz kojeg su temp. u plusu iz samog modela dodatno povećale).

Zašto ja ovo pišem?  :hm:
Pišem da bih istakao da je prognoza vremena i dalje SAMO PROGNOZA i da to nije "najjednostavnija stvar na svetu" koju može da radi bilo ko jer "meteorolozi pojma nemaju" kako se to često u javnosti predstavlja. Onaj ko je za danas predvideo +4C u Beogradu NIJE neko ko "pojma nema" -nebitno da li je iz Meteosa, RHMZa ili neke druge firme, kao što ni automatske prognoze koje su davale +5C ili +3C nisu "glupost koju svako može da napravi". Tačno je da neke automatske prognoze generalno nisu kvalitetne, ali ona koju sam izdvojio i koja je imala čak +5C je jedna od najboljih (globalno) za prognozu za period od npr. 7-8 dana (govorim generalno, na osnovu višegodišnjeg praćenja -uzgred, nemam nikakvu "dobit" od toga da ih ovde "reklamiram").

Oni koji mnogo redovnije (i pažljivije) od mene prate različite prognoze za Beograd ili Srbiji u celini, mogu ovde slobodno da iznesu svoje mišljenje. Zamolio bih da se ne daju "površne" ocene da nečije prognoze uopšte ne valjaju samo na osnovu toga što u jednom danu imaju veliku grešku - i najbolje prognoze su nekada "iznenađene" npr. pojavom ili zadržavanjem magle (kao što i svako od nas povremeno manje ili više greši) pa onda prognozirane temperature imaju veliko odstupanje.
Još jedna molba: ma koliko da se nekome ne sviđa kako neka prognoza izgleda ili šta "daje" neki numerički model, ne treba da se upotrebljavaju izrazi kao što su "kriminalan model"  :angry:, "veze nema" i slično -u slučaju da se nešto takvo pojavi biće izbrisano čim primetim (zbog sličnih komentara sam se "povukao" iz teme "Prognoze"). Takođe mislim da nije prikladno da se neki "izlaz" numeričkog modela naziva "očajnim" samo zato što npr. ne daje sneg ili ne predviđa količinu koju bi neko želeo.

Unapred hvala svima koji će svojim komentarima podići nivo kvaliteta pisanja na ovom forumu.  :)

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Odg: Kvalitet kratkoročne prognoze vremena
« Odgovor #1 poslato: 23. Januar 2017. u 16:11 »
Biću kratak, pošto nisam previše stručan da ocenjujem različite modele visoke rezolucije, a pretpostavljam da se na osnovu njih radi kratkoročna prognoza (za naredna 3, 4 dana).
Otkad pratim ove modele, a mislim da će biti uskoro 10 godina u ovakvim situacijama su uvek davali dosta višu temperaturu nego što je zaista bila. Kada kažem ovakvu situaciju, mislim na situaciju kada smo pod uticajem anticiklona, imamo snežni pokrivač na tlu i nemamo vetar ili je vetar slab. U takvim situacijama dosta teško dolazi do razbijanja inverzije i razilaženja magle što modeli nikako dobro ne predviđaju.
U Beogradu je dosta veliki problem bila košava koja je izostala, ali u NS nije ni planirana košava, a modeli su davali maksimalnu temperaturu 0 ili višu.
Očigledno modeli moraju dosta da napreduju kako bi ovakve situaciju bolje predvideli.

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: Kvalitet kratkoročne prognoze vremena
« Odgovor #2 poslato: 23. Januar 2017. u 16:20 »
Ovo su situacije gde je tesko prognozirati tacnu temperaturu. Iako sam ja pisao o greskama rhmz-a, napisao sam da je to opravdano jer se ocekivala magla ili niska oblacnost koja se brzo razbila u Nisu... Na cg takmicenju sam video koliko je tesko prognozirati temperaturu mislim da sam jednom dao 13 ili 14 stepeni za Ulcinj a ono tmax bila 21  :grin:
Još jedna molba: ma koliko da se nekome ne sviđa kako neka prognoza izgleda ili šta "daje" neki numerički model, ne treba da se upotrebljavaju izrazi kao što su "kriminalan model"  :angry:, "veze nema" i slično -u slučaju da se nešto takvo pojavi biće izbrisano čim primetim (zbog sličnih komentara sam se "povukao" iz teme "Prognoze"). Takođe mislim da nije prikladno da se neki "izlaz" numeričkog modela naziva "očajnim" samo zato što npr. ne daje sneg ili ne predviđa količinu koju bi neko želeo.
Profi mislim da se slazes sa mnom da postoji jedan "model" koji uvek ima kriminalne izlaze a ovi ostali naravno setaju do 2 ili 3 dana a nekad i kasnije se usaglase i to treba uvek ocekivati... A mislim da ne treba da se povlacis iz teme Prognoza jer mislim da svi vole da procitaju tvoje komentare i prognoze  :)

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.317
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Kvalitet kratkoročne prognoze vremena
« Odgovor #3 poslato: 23. Januar 2017. u 16:51 »
Očigledno modeli moraju dosta da napreduju kako bi ovakve situaciju bolje predvideli.

Da, kao i svi mi koji ili pratimo modele i na osnovu njih pokušavamo da "(sa)znamo" kakvo će biti vreme ili koji određene globalne modele koristimo kao ulazne podatke za software koji uvek može da bude bolji ... u smislu bolje "treniran/naučen" kako da na najbolji način koriguje model(e). Što se tiče današnjeg primera za BG, tu su zakazali mnogi modeli ali i prognostičari (koji generalno "imaju", ili se očekuje da "daju", bolju prognozu od "čistog" modela).