Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Medicane (Mediteranski tropski ciklon) - obajšnjenja i praćenja aktivnih slučajeva  (Pročitano 17795 puta)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Gotovo svake godine početkom jeseni se nanovo aktuelizuje priča o "Medikejnima". Nemaju odomaćen naziv na srpskom, pa je ovo Medikejn (eng. Medicane), izvučeno iz engleskog od dve reči - Mediterranean hurricane, a još jedan nezvaničan naziv je Mediterranean tropical-like cyclone. Na srpskom i hrvatskom bi se tako mogla izvući složenica - Medigan (Mediteranski uragan)
Zašto su nama u meteorologiji toliko interesantni ovi cikloni i zašto im se posvećuje toliko pažnje?
Pre svega zato što su po načinu nastanka i po ponašanju nešto između tropskih ciklona (uragani, tajfuni) i vantropskih ciklona (topli sektor, hladni sektor, frontovi). Nekada su se smatrali veoma retkim, dok u poslednje vreme uporedo sa razvojem prognostičkih modela bolje rezolucije, kao i kvaliteta satelitskih i radarskih osmatranja, gotovo da ne prođe godina da se ne zabeleži barem jedan slučaj.
Po načinu nastanka, kao i po dimenzijama su sličniji tropskim nego vantropskim ciklonima, iako se nalaze van tropskog pojasa. Po izntenzitetu vetra mogu  da dostignu uragan kategorije 1 po Safir-Simpsonovoj skali (vetar od preko 100km/h).
Iako se mogu javiti u bilo koje doba godine, po statistici je njihova učestalost najveća u ovo doba godine, početkom jeseni (septembar i oktobar). Glavni neophodni uslov za formiranje topla površina mora (preko 25°C), ali su beleženi i na nižim temperaturama.
Biće još reči o ovoj pojavi u narednim porukama, napisao sam samo ono što znam ovako iz glave bez proveravanja literature.

Odavde nadalje su prebačene poruke iz teme "Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina.

Citat
Pojedini modeli (npr. ICON) vide i formiranje tzv. Medikejna (Mediteranski uragan) nad Jonskim morem.  :/
Verovatno da preteruje, ali definitivno se nešto ozbiljno sprema dole. Evo neka ostane par karata, čisto kao zanimljivost:







« Poslednja izmena: 17. Septembar 2020. u 19:57 Milosh »


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #1 poslato: 15. Septembar 2020. u 18:21 »
Bice zanimljivo to pratiti Milose, naravno sa ovih nadih distanci, ne bih bas uzivao u efektima koji idu uz Medicane.

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #2 poslato: 15. Septembar 2020. u 18:28 »
 ^^  Da, izgleda da ćemo dobiti svoj mali "uragan" po ugledu na ove sisteme iznad Atlantika. Modeli se još uvek ne mogu usaglasiti oko jačine, ali deluje da postoji konsenzus oko formiranja manje depresije koja bi mogla da ima neke karakteristike tropskih sistema.





Trenutno se u južnom Mediteranu nalazi oslabljeni ciklon sa znatnim vertikalnim razvojem. Sam sistem je simetričnog tipa odnosno nema formirane frontove, uz tipičan hladni centar na visini kakav i očekujemo kod vantropskih ciklona. Simetrično stanje sa hladnim centrom je karakteristično za poslednju fazu kroz koju prolaze vantropski cikloni kada su oni okludirani, tj. putpuno ispunjeni hladnim vazduhom. Temperatura mora je poprilično visoka i sada iznosi od 26 °C do 27 °C u oblasti gde se nalazi ciklon. Ovo je od značajnog interesa jer merenja pokazuju da je upravo temperatura mora od 27 °C potrebna kao jedan od uslova pri formiranju tropskih vrtloga.









Modeli potom kroz naredna dva dana vide podizanje sistema na sever, kada bi došlo do povećanja termičke asimetrije usled uvlačenja toplog vazduha u centar i oslobađanja latentne toplote kroz olujne oblake. To bi se odrazilo na smanjenje pritiska u centru ciklona i njegovo blago jačanje. Ono što postaje zanimljivo je da negde oko četvrtka postoji mogućnost da sistem vrlo brzo izgubi svoju asimetričnost i postane ponovo simetričnog tipa, ali ovaj put sa izraženim toplim centrom na visini - karakteristika tropskih oluja i ciklona.









Primetno je na kartama da se sistem produbljuje upravo u fazi simetričnosti sa toplim centrom kada izobare poprimaju skoro savršen kružni oblik sa izraženim gradijentom pritiska.









Usled toga mogu se videti prognoze udara vetra od realnih 120 km/h pa do preteranih 200 km/h, sve u zavisnosti od izbora modela naravno.









Apsolutni favorit u preterivanju, ICON:  :huh:









Izvor:

https://meteologix.com/

https://www.nhc.noaa.gov/?atlc

http://moe.met.fsu.edu/cyclonephase/

https://www.wetterzentrale.de/en/default.php

http://meteocentre.com/cyclone-tracking/

https://www.dwd.de/
« Poslednja izmena: 15. Septembar 2020. u 18:47 Miki »

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #3 poslato: 16. Septembar 2020. u 12:11 »
Sistem je već sad razvio toplo jezgro, neverovatno koliko se brzo sve produbljuje i menja za manje od 24 sata. Nažalost povećane su zbog toga max brzine vetra, npr. GFS sada daje udare i do 160 km/h. U operativi sa tropskim olujama, pa i njima sličnim sistemima, više se barata sa srednjom brzinom vetra (sustained wind speed) koja isto nije mala i može ići do 120 km/h i jače. Obilne padavine su takođe neizbežne, u ESTOFEX prognozi akumulacija se kreće od 100 pa do 400 litara po m2.

Citat
A Mediterranean convectively-driven cyclone has formed across the Central Mediterranean Sea. At 06 UTC, the Dvorak method for estimating storm intensity yields a T-number between 2.5 and 3. This suggests an approximate central pressure of around 1002 mb and sustained wind speeds of around 20 m/s.

A forecast track and intensity evolution based on a consensus of numerical weather prediction models including GFS, ECMWF and ICON is presented in the graphic.

The models are initially in fairly good agreement and predict a rather quick intensification during the next 36 hours until above hurricane speed, aided by high sea surface temperatures near 27C and a lack of relatively dry air at mid-levels.

The models start to diverge late on Thursday and on Friday when ICON steers the cyclone towards Northwestern Greece, while ECMWF predicts landfall on the Peloponnesos, and GFS keeps the cyclone just offshore before it turns to a southeasterly track.

Regardless of the exact scenario, very high accumulations of rain, locally between 200 and 400 mm are expected across the Peloponnesos and possibly parts of Central Greece and Attica late on Thursday, Friday and Saturday.




Edit:

Evo kako ovaj hibridni ciklon izgleda danas na satelitu.

« Poslednja izmena: 16. Septembar 2020. u 12:51 Miki »

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.317
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #4 poslato: 16. Septembar 2020. u 13:59 »
https://twitter.com/metofficestorms/status/1306150325242466305

Met Office StormsMet Office Storms @metofficestorms

An area of low pressure over the Mediterranean Sea has developed characteristics of a tropical storm and has been named #Ianos by the National Observatory of Athens. It is expected to come ashore over southern Greece as a vigorous storm on Friday. #medicane

@Miki:

Ako neko od tvojih profesora prati ovaj forum, pretpostavljam da će obratiti pažnju na tvoja dva poslednja posta a naročito na jučerašnji (utorak) koji je veoma kvalitetan i pokazuje da je "omladinac" redovno pratio nastavu ali i da je samostalno dodatno izučavao "materiju"  :tu: :) jer mnoge stvari ne mogu da se nauče tokom studija (tj. bar je nekada tako bilo a ne verujem da se nešto bitno popravilo u poslednjih 5 godina).

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #5 poslato: 17. Septembar 2020. u 15:47 »
 ^^ Profi :tu:!

Napreduje Ianos iznad Jonskog mora punom parom , na satelitu se vidi i razvijeno oko.
Modeli su se manje više usaglasili da će ciklon svojim centrom stići negde do Kefalonije i Zakintosa, ali postoji nedoumica oko dalje putanje. GFS nakon dolaska na spomenuta ostrva vidi potpuni zaokret i čistu južnu putanju iznad mora, EC slično ali bi se ciklon svojim centrom kretao uz obalu. Sa druge strane GEM,ICON,HIRLAM vide upad na kopno i potom blagu južnu/istočniju putanju sa daljim slabljenjem ciklona. Ej modeli ne mogu da se usaglase oko putanje za sutrašnji dan, što na kraju najviše govori o tropskoj prirodi Ianosa.








I za kraj vertikalni presek kroz ciklon sa prikazanim poljem brzine (komponenta vetra normalna na presek).
Ovakvo polje brzine sa skoro savršeno vertikalnom osom je karakteristika za uragane i tropske oluje, naravno tad sa mnogo jačim intenzitetima.



Izvor:

https://en.sat24.com/HD/en/eu/visual
https://www.dwd.de/EN/Home/home_node.html
https://www.tropicaltidbits.com/
http://meteocentre.com/cyclone-tracking/
« Poslednja izmena: 17. Septembar 2020. u 15:57 Miki »

Van mreže Boce

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 12.791
  • Starost: 51
  • Lokacija: Knjaževac
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #6 poslato: 17. Septembar 2020. u 15:56 »
Uživam čitajući tvoje analize Miki (i to već duže vreme unazad)
Samo napred i probaj da te ima više ovde ...

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #7 poslato: 17. Septembar 2020. u 16:03 »
Baš tako. Nema tu ništa da se doda ni oduzme. :tu: S obzirom da je jako zanimljva tema, moj je predlog da otvorimo posebnu temu na forumu o tzv. Medikejnima, sa posebnim osvrtom na ovaj aktuelni uz povremeno ažuriranje informacija. Šta mislite o tome?


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Naum

  • **
  • Poruke: 1.766
  • Starost: 48
  • Lokacija: Pancevo
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #8 poslato: 17. Septembar 2020. u 17:20 »
 ^^
Dobra ideja.

Mene interesuje da li će uopšte i kako "Ianos" uticati na vreme kod nas?


Van mreže Darko Vr/Sc

  • **
  • Poruke: 1.513
  • Starost: 25
  • Lokacija: Surdulica (600mnv), Vranje (460mnv)
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #9 poslato: 17. Septembar 2020. u 17:26 »
Mikac  :thumbup: jos neka 10tka za ovo...zvacu dekana fizickog faxa, znas vec :grin:

Salu na stranu top rad...

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #10 poslato: 17. Septembar 2020. u 18:38 »
Hvala puno društvo, nadam se da nisam puno udavio. :laugh:
Inače max podrška za Miloševu ideju u vezi otvaranja nove teme za Medikejne, zaslužuje poseban deo foruma gde možemo da vodimo npr. evidenciju oluja kroz sezone. Ako me neko ne preduhitri, kad nađem slobodno vreme mogao bih malo da proučim njihovo formiranje, (nisam previše u toku, učim o njima dok pišem ove postove) pa da onda napišem i neki korektan tekst/opis na forumu.

Da ne bude off topic, evo prvih snimaka jakog vetra na zapadu Grčke.
Nažalost biće ovo mnogo gore ponegde u toku večeri i jutra.

https://twitter.com/The_Georgios/status/1306627765685420037


Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Odg: Aktuelne vremenske prilike u svetu - 2020. godina
« Odgovor #11 poslato: 17. Septembar 2020. u 18:41 »
Samo nastavite, svakako da trebate zasebno otvoriti temu. Miki, bravo i hvala ti na dijeljenju svojih saznanja i tumacenja!


Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Tema je premeštena u ovaj zamrli podforum "Meteorologija" da se diskusija ne bi izgubila u aktuelnim. Pored praćenja aktuelnog ciklona u Grčkoj, daću sve od sebe da napišem još koju reč u nastanku i ponašanju ovakvih ciklona, sličnostima i razlikama između njih i običnoh ciklona, uragana. Nadam se da će i kolega Miki reći još koju reč, a naravno i svi ostali su dobrodošli.

Mene interesuje da li će uopšte i kako "Ianos" uticati na vreme kod nas?

Barem na ovo pitanje je lako dati odgovor - neće. Prostorne razmere ovakvih ciklona su znatno manje nego kod klasičnih vantropskih ciklona, tako da je pitanje hoće li se uticaj ovog ciklona osetiti i na severu Grčke (deo oko Soluna), a kamoli kod nas.


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže ivkeBgd

  • **
  • Poruke: 1.691
  • Lokacija: Umčari-okolina Grocke
 ^^ Ianos ne moze uticati na nase podrucje direktno ali mislim da utice indirektno..Ova africka toplina koja nas je zahvatila mozda je nastala jer je ovaj tropski ciklon poterao ispred sebe toplinu? Ovo zahladjenje koje se najvaljuje sutra bice samo prolazno,a vec od nedelje mi i dalje nastavljamo tamo gde smo i stali ,sunce,vedrina i temp oko 30C..sto svakako nije normalno za kraj meseca septembra.

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 3.992
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
 ^^ Bravo Miki  :tu: Odlične analize  :thumbup: Nemam puno vremena da pratim ali ove analize sam pročitao sa zadovoljstvom   :)
Čini mi se da je učestalija pojava u Mediteranu poslednjih godina ili nisam ranije  obraćao pažnju  :D

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
 ^^ Hvala Risbo! Inače Ivke, ta afrička toplina je došla od njegovog matičnog (vantropskog) ciklona koji se odsekao iznad zapadne Evrope. Ianos je iz njega nakon toga nastao, a takođe je malih prostornih razmera da bi vršio advekciju do nas. Na satelitu se vidi njegov uticaj na vreme ovde u vidu visoke cirrusne oblačnosti. Lepo se vidi i kako ta oblačnost skreće u smeru kazaljke na satu, tačno suprotnog smera od strujanja vazduha i oblačnosti u srednjim i nižim slojevima ciklona. I to je opet karakteristika oblačnosti tropskih sistema, vazduh koji se podiže u ciklonu ne može da probije do stabilne stratosfere i razilazi se potom radijalno (divergira), ali zbog uticaja Koriolisove sile skreće u smeru kazaljke na satu.



Našao sam na nemačkom DWD sajtu neke top karte, taman da upotpunim priču o simetričnosti i temperaturi centra ciklona o kojima sam pisao. Na prvoj karti je prikazana temperatura u C (boje) i visina u gpdm (linije) 500mb površi, a na drugoj isto to ali za 850mb površ.

Na prvoj karti se vidi kako svaki ciklon (obeležen slovom T) na 500mb ima tipično hladni centar osim dva - Ianos i bivši uragan nazvan Paulette. Paulette je od uragana došao do običnog vantropskog ciklona, međutim na visini je zadržao topli centar. Ianos je prošao kroz suprotan smer transformacije, od vantropskog ciklona sa hladnim jezgrom do hibridnog tropskog sa toplim.





Na drugoj karti se vidi kako u svakom ciklonu (opet slovo T) figurišu minimum dve temperaturno različite vazdušne mase (termička asimetrija), dok je Ianos praktično u jednoj toploj (termički simetričan), mada se vidi da postoji slabiji gradijent usled olujnih oblaka koji hlade niže slojeve. U ovom slučaju Paulette ima izražen gradijent temperature i time razvijene frontove, zbog čega se sada karakteriše kao vantropski.







P.S. Termini na pre dve karte se ne slažu sa terminom treće, razlika je 6 sati.

Evo i nekih snimaka Ianosa rano jutros iz Grčke, na najteže pogođenim ostrvima Zakintos i Kefalonija nema struje, postoji materijalna šteta, srećom bez ljudskih žrtava koliko sam u toku.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=P1Gy9nb0rKw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=P1Gy9nb0rKw</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=btlhItXtHGo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=btlhItXtHGo</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=QlcYchTdxoI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=QlcYchTdxoI</a>

Izvor:

https://eumetview.eumetsat.int/mapviewer/
https://www.dwd.de/

Van mreže ivkeBgd

  • **
  • Poruke: 1.691
  • Lokacija: Umčari-okolina Grocke
Hvala puno Miki na odgovoru,tvoje analize su odlične.Sve pohvale. :nnc:

Van mreže mareeram

  • ****
  • Poruke: 5.291
  • Lokacija: Beograd
Miki kida, nadam se da učiš jezik @ Miki onako na visokom nivou, i da ćeš biti vrhunski meteorolog negde u svetu!!  :nnc: :laie: