Autor Tema: Maj 2017.  (Pročitano 21463 puta)

Van mreže Dejo

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 6.750
  • Starost: 37
  • Lokacija: Subotica
    • Sumeteo
Maj 2017.
« poslato: 05. Jun 2017. u 08:55 »
Maj 2017. godine na teritoriji Srbije obeležili su uobičajeni temperaturni uslovi za ovaj mesec. Srednje  dnevne temperature  vazduha  su se kretale u intervalu od 8°C u višim predelima na jugozapadu i jugoistoku zemlje do 18°S u Vojvodini, Posavini,  delu  Šumadije,  Pomoravlja  i Negotinskoj Krajini. Odstupanje srednjih dnevnih temperatura u  odnosu  na  višegodišnji prosek bila su neznatna, od  -0.2°C na severu Bačke i Banata, Timočkoj i Negotinskoj Krajini do 1.0°C u na zapadu zemlje.



Tokom maja padavine su bile skoro svakodnevna pojava. Sredinom prve i treće dekade zabeležene su  obilne  padavine  koje  su  pratile  vremenske nepogode  sa  gradom.  U  pojedinim  proizvodnim područjima zabeležena je šteta na voću, povrću i jarim poljoprivrednim  kulturama. Ukupna količina padavina tokom maja je u rasponu od 25
mm (sever Bačke i Banata) do čak 200 mm (okolina Ivanjice).

Procenat padavina u poslednjih trideset dana u odnosu  na  prosek  najveći  je  u  zapadnim, centralnim,  istočnim  i  jugoistočnim  delovima zemlje (200%), dok je na jugozapadu i severoistoku između 75-125% dospelih padavina.



Na osnovu Z-indeksa suše/vlage na  severu  Bačke  i  Banata registrovani  su  umereni  do  ekstremno  sušni uslovi.  U  ostalim  delovima  zemlje  bili  su normalni do umereno vlažni uslovi.



izvor: RHMZ Srbije