Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Polarni vorteks (Polar vortex)  (Pročitano 84511 puta)

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #100 poslato: 07. Mart 2018. u 12:36 »
Hteo sam jos juce da postavim, ali zaboravih :grin:. Ljudi pogledajte koliko je juzno otisao jet stream u mnogim delovima severne polulopte. Ovo vise izgleda na tropski nego na polarni vortex. To su Indija i Tunis, bez nekog izdizanja AC grebena koji bi narusio i iztalasao struju.

U troposferi imas dva osnovna tipa mlazne struje u obe hemisfere, polarnu i suptropsku. Ova za koju kazes da je otisla juzno je suptropska i to je njena uobicajena lokacija. U principu ona je izrazena u hladnijem delu godine i javlja se usled razlike u temperaturama izmedju suptropskih predela i umerenih sirina. Polarna sa druge strane je pozicionirana severnije i vidi se njeno talasanje npr. u SAD, Evropi i Sibiru. Kod ozbiljnih prodora hladne vazdusne mase suptropska i polarna mlazna se spajaju i onda imamo prakticno jednu kompaktnu.  :tu:

Takodje, anticikloni ne talasaju mlaznu struju, njeno talasanje je ono sto nazivamo Rozbijevim talasima a koji su posledica ocuvanja Ertelove potencijalne vrtloznosti (slobodni baroklini talasi) i apsolutne vrtloznosti (slobodni barotropni talasi). Ozbiljan uticaj ima orografija i kontrast kopno/okean pa je talasanje mlazne struje mnogo izrazenije na severnoj nego na juznoj hemisferi (forsirani Rozbi talasi). To je glavni razlog zasto zagrevanje u stratosferi postoji samo na severnoj hemisferi, koliko me secanje sluzi. Da ne ulazim previse u ovo jer se ni ja ne razumem puno :D, vazno je znati da meandriranje mlazne struje duguje svoje postojanje rotaciji Zemlje + neravnomernom zagrevanju Zemljine povrsine.
« Poslednja izmena: 07. Mart 2018. u 12:49 Miki »

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #101 poslato: 07. Mart 2018. u 13:46 »
Bravo, dobro uočeno.
Miki to fino objasnio. Samo da dodam, da je spajanje polarnog JS i suptropskog reakcija na SSW. Vidi se i na ovom primjeru kako je to ozviljan stvar u atmosferi, zna ispomjerati sisteme koji inače tako ne stoje.
Da postavim i ovdje post, pošto modeli već naznačju FW (finalno zagrijavanje). Tajming je dobar po studiji, ne i po datumu kasno je, 40 dana od prvog zagrijvanja.
Zonalni vjetrovi će opet biti u istočnoj modi.
 




Poslije polovine mjeseca kreće novi napad PV, opet PV dobija onaj elipsoidni, izduženi, oblik. Dvije slike isto pokazuju:





Do tada, vjerovatno, zbog usidrenja PV sa ove azijske strane imamo više zonalno strujanje Atlantik-Evropa:





Više potencijala za hladnije vrijeme i moguće nove blokirajuće sisteme, pratiti ćemo tek od polovine marta pa nadalje. Prosjek ECMWF ensa pada na kraju ove dekade, možda nešto love, mada je to još rano za numeričke modele. Ne bi valjalo da budu visoke temperature i izvuku život iz prirode u narednom periodu.
« Poslednja izmena: 07. Mart 2018. u 13:59 Pulsar_ »

Van mreže Johnny colchonero

  • *
  • Poruke: 495
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #102 poslato: 07. Mart 2018. u 16:57 »
Miki znam da postoji subtropska struja, samo sam iskomentarisao(ili hteo da iskomentarisem) da se polarna struja spustila toliko juzno na mnogim mestima da se spojila sa suptropskom, po geografskoj sirini.

Je l' bese polarna struja na nekih 250hPa a subtropska na 200 i manje, cini mi se da sam tako procitao? Pitam zbog ovih slika sto sam postavio.

Miki hvala za objasnjenje kako dolazi do talasanja mlazne struje :tu:.

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #103 poslato: 07. Mart 2018. u 17:54 »
Shvatam šta si napisao sad, ima tu oblasti gde su se baš spojile zbog one zimurine koju smo imali. Obe su najizraženije na nivou od 250hPa koliko znam (?), međutim visina 250mb površi (i bilo koje druge izobarske površi) nije ista u tropima i u polarnoj oblasti zbog različite srednje temperature sloja. Subtropska mlazna je na većoj visini jer je i 250hPa površ sa prekidom tropopauze na većoj visini usled toplije/"ređe" atmosfere. Analogno i za polarnu oblast gde je hladnije/"gušće" i visina prekida tropopauze i MS je niža.



Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #104 poslato: 10. Mart 2018. u 20:53 »
Koliko je samo ECMWF sličan ovim izlazima koje sam kačio prije nekoliko dana u postu iznad. Sada GFS ne daje takve izlaze. Velika je i razlika u bliskom viđenju situacije kod nas. ECMWF je ovim izlazom puno hladniji donosi -12 po visini nama, a GFS topao do +8°C.

Zanimljivo je koliko nam scenarij ECMWF može pomoći sa svojim viđenjem situacije S-T (strato-tropo). ECMWF je konstantan u izlazima sa jednim-da dijeli ono što je preostalo od PV. GFS je davao samo dislokaciju prema istoku.


Ta dva vrtloga su vidljiva i niže na 500hpa, uticaj Wave 3 dosta vidljiviji:



Ja ne znam da li je ovo potencijalno loše ili gore po nas,  uopšte kuda ta vrtložnost može otići, može li pored tolike vrtložnosti ostati imalo stabilna neka Scandi AC.... !? Dobro bi bilo da ostane visok pritisak i između Grenlanda i Scandi. Grenlandski blok ima više šanse i hrane da opstane, nas bi možda zezalo i dalje sporo dizanje grebena preko Atlantika, Azzori se sporo bude do kraja dekade prema ostalim modelima. Neka moja konfuzna mišljenja prenesena ovdje :(

Ako je suditi po ovom razvoju situacije, GFS scenarij nam ne bi valjao za zahlađenje:










Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #105 poslato: 07. April 2018. u 14:54 »
Pred nama je završetak PV ove sezone, vjerovatne će biti razmontiran 15-20. arila, kada se i predviđa opet kolaps zonalnih vjetrova.
Ovdje ću dodati još jedan komentar na prethodna dešavanja sa PV.
Prema nekim studijama uticaj solarnog minimuma na NAO je sa zakašnjenjem oko 2 godine, ali i na neke ostale parametre. Međutim, ova novija studija daje dodatni pogled o uticaju Sunca na zimu sjeverne hemisfere, ne nužno reakcija i na naše regije, možda i bez zakašnjenja. Kako utiče na NAM index, SST i ostalo, odnosno podrška za zismke uslove:


Više na https://www.nature.com/articles/s41598-018-22854-0

Trenutno stanje solarnog fluxa (obratiti pažnju na termine zahlađenja ove zime):



Grafički prikaz uticaja:



SSN (Sunspot Number):




Kako smo u godinama solarnog minimuma onda bi sljedeća zima mogla biti sa boljim uslovima za snježne epizode.

Van mreže Niksic 3

  • **
  • Poruke: 570
  • Starost: 24
  • Lokacija: Nikšić,Crna Gora.
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #106 poslato: 07. April 2018. u 18:32 »
Evo jednog teksta iz 2011,sto nadjoh na jedan crnogorski forum.
"Vidjeli smo da je Frenk Hil ustanovio da se ciklus Sunčevih pjega možda kreće ka periodu hibernacije i da ga je to navelo na dilemu - dolazi li mini ledeno doba, poput onog u 17. vijeku koje je otjeralo Vikinge sa Grenlanda?
Ovaj nas momenat tjera da se prisjetimo opklade koja je prije nekoliko godina pala između ruskih astronoma i britanskih klimatologa oko toga da li u godinama pred nama predstoji globalno zahlađenje ili globalno zagrijavanje.
Abdusamatov je još 2006. izjavio da će naredna, 2012. godina biti početak novog solarnog ciklusa, koji bi po njegovm mišljenju, uprkos konstantnim upozorenjima o globalnom zagrijavanju trebalo da dovede do postepenog globalnog pada temperature i početka mini ledenog doba.
Kabibulo Abdusamatov je šef sektora svemirskih istraživanja astronomske opservatorije Pulkovo, koja djeluje u okviru akademije nauka u Sankt Peterburgu.
Abdusamatov je, dakle, još prije pet godina najavio da će iduće 2012. godine zbog smanjene Sunčeve aktivnosti otpočeti lagani pad temperature koji će trajati nekoliko decenija te da će nakon toga uslijediti još šezdeset ledenih godina.
Sve će ovo biti posljedica suštinskog smanjenja fluksa solarnog zračenja.
Osnovna teza Abdusamatova je da se Sunčeva aktivnost pojavljuje kao neuporedivo nadmoćniji prirodni faktor u odnosu na posljedice globalnog zagrijavanja.
- Globalno zagrijavanje na Zemlji apsolutno nije uslovljeno emisijom toplotnih gasova u atmosferu, već neuobičajeno visokim nivoom i dugotrajnim rastom intenziteta zračenja Sunčeve energije u toku čitavog prošlog vijeka - izjavio je svojevremeno Abdusamatov u intervjuu za agenciju RIA "Novosti".
- Do tog smo zaključka došli na osnovu naših istraživanja solarnih promjena. Uvjereni smo da klimatske promjene zavise samo od Sunčeve aktivnosti i da ljudske aktivnosti na njih ne utiču, dodao je Abdusamatov.
Po njegovim riječima, količina energije koja stiže sa Sunca na Zemlju, od sredine 90-ih godina prošlog vijeka već se smanjila.
- Zato Zemlju umjesto globalnog zagrijavanja, između 2012. i 2015. godine očekuje početak laganog smanjivanja temperature. Postepeno smanjenje energije koju zrači Sunce, koje će dostići minimum orijentaciono do 2040. godine, izazvaće značajno zahlađenje klime na Zemlji i donijeti klimatski minimum orijentaciono do 2050-2060. godine – decidan je ruski stručnjak.
Abdusamatov je takođe predvidio da će iza perioda niskih temperatura nastupiti otopljavanje, ali tek u idućem vijeku.
- Na osnovu naše teorije razradili smo scenario globalnog zahlađenja klime na Zemlji sredinom ovog stoljeća i nastajanja narednog dvjestogodišnjeg ciklusa globalnog otopljavanja početkom 22. vijeka, ustvrdio je Abdusamatov tokom naučne konferencije ekoloških organizacija u Londonu.
Ruski tim iz Pulkovske opservatorije svoje zaključke zasniva na poređenju jedanaestogodišnjih i stogodišnjih kolebanja Sunčeve aktivnosti.
Ruski klimatolozi tvrde da je Sunce u 20. vijeku povećavalo količinu emitovane energije i da je danas to emitovanje dostiglo maksimum. Stoga će uskoro početi jenjavanje Sunčeve aktivnosti, poslije čega treba očekivati sniženje prosječne godišnje temperature na površini Zemlje.
Abdusamatov i njegove kolege su potvrde svoje hipoteze dobili od stranih kolega, koji su ih obavijestili da je u periodu od 2003. do 2005. zapaženo izvjesno hlađenje gornjih slojeva svjetskog okeana, što u potpunosti odgovara rezultatima istraživanja ruskih naučnika.
Najhladnije zabilježeno razdoblje na Zemljinoj sjevernoj hemisferi dogodilo se između 1645. i 1705. godine, i taj period poznat je kao “malo ledeno doba”.
Tokom tih 60 godina potpuno su se zamrznuli kanali u Holandiji, a zima je prisilila stanovnike Grenlanda da napuste svoje domove.
- Dramatične promjene u temperaturi na površini Zemlje su uobičajena pojava, a ne anomalija, kaže Abdusamatov.
S Abdusamatovljevim klimatskim predviđanjima velikim dijelom su se složili ruski istraživači iz Irkutska, Vladimir Baškircev i Galina Masnik. S druge strane, upadljiva nesaglasnost ruskih naučnika sa predviđanjima zapadnih klimatologa dovela je i do jedne opklade.
Baškircev i Masnikova su se, kako je prenijela stranica Newru.com 2006. opkladili u 10.000 dolara sa Džejmsom Ananom, britanskim stručnjakom koji je radio u Japanu na Istraživačkom programu o globalnom zagrijavanju - a koji je uvjeren da neće biti tako drastičnog pada temperature, već da će se desiti obrnuto.
Kriterijumi opklade su upoređenje prosječnih temperatura površine Zemlje iz razdoblja od 1998. do 2003. sa onima koje će biti zabilježeni od 2011. do 2017.
Prognoze Abdusamatova pojavile su se početkom 2006. godine. U međuvremenu Abdusamatov je sve samouvjereniji a Baškircevu i Masnikovoj osmjehuje se lijepa svota dolara. Abdusamatov je čak išao tako daleko da je ustvrdio kako "protokol iz Kjota za sada nije potreban i njegovo važenje bi trebalo odgoditi, u krajnjoj liniji, na 100 godina - smanjenje globalne temperature Zemlje dogodiće se i bez ograničavanja obima izbacivanja štetnih gasova u industrijski razvijenim zemljama".
Abdusamatov je takođe ukazao da podaci NASA o zagrijavanju na Marsu i istraživanja leda iz dubokih bušotina na Antarktiku i Grenlandu potvrđuju zaključak studije u Pulkovskoj laboratoriji da globalno zagrijavanje na Zemlji diktiraju upravo prirodni uzroci, a ne industrijska djelatnost čovjeka.
Riječ je o tome da istraživanje uzoraka leda iz preko 3.000 metara dubokih bušotina na Antarktiku i Grenlandu pokazuju da su se značajne oscilacije sadržine ugljen-dioksida u atmosferi i zagrijavanje klime događali još u predindustrijskoj epohi naše planete, dakle pri potpunom odsustvu industrijske djelatnosti čovjeka.
- Pritom je ustanovljeno da čak ni značajnije povećanje sadržaja ugljen-dioksida u atmosferi nikada nije prethodilo zagrijavanju klime na Zemlji, već obrnuto, uvijek je slijedilo iza povećanja temperature. Čak i značajno akumuliranje ugljendioksida u atmosferi praktično ne dovodi do porasta temperature na Zemlji – zaključuje Abdusamatov.
Direktor američke Nacionalne solarne opservatorije objavio je u utorak rezultate tri nezavisna istraživanja, koji ukazuju da bi u narednim godinama ciklus Sunčevih pjega mogao ući u razdoblje “hibernacije”
Očekuje li nas novi Maunderov minimum? Rezultati tri odvojena istraživanja pokazala su da Sunce možda ulazi u period jedanaestogodišnjeg ciklusa u kojem će mu aktivnost značajno biti smanjena ili potpuno obustavljena. Na ovo ukazuje nedostatak mlaznih struja plazme sa površine, smanjena aktivnost blizu polova, kao i slabljenje magnetnog polja i smanjenje broja pega. Tri istraživačka tima su nezavisno došla do istog zaključka - sunčev regularni ciklus aktivnosti se smanjuje ili čak ide i u hibernaciju. Ovo veoma podsjeća na period od 1645. do 1715. godine, koji se naziva Maunderov minimum, u kojem skoro da nije bilo pjega na Suncu. Ovaj minimum Sunčeve aktivnosti koincidirao je sa pojavom “malog ledenog doba” na Zemlji, tokom kojeg su zime u Evropi i na Sjeveru Amerike bile veoma hladne. Međutim nema dokaza da postoji direktna veza između ova dva fenomena. Naučnici koji su predstavili rezultate kažu: „Ako se to odvija na način na koji pretpostavljamo da se dešava, ovo će biti posljednji solarni maksimum koji ćemo vidjeti u narednih nekoliko decenija, a to će poremetiti mnoge stvari. Od mogućnosti za istraživanje svemira do Zemljine klime“. Međutim, stručnjaci iz fondacije Global Warming Policy Foundation ističu da najnoviji pokazatelji ne opravdavaju teoriju po kojoj bi se moglo ponoviti malo ledeno doba, jer nisu svi ubijeđeni da solarni minimumi ozbiljnije utiču na klimu na Zemlji. Ali, čak i ako utiču, a minimum se otegne, naučnici kažu da on ne bi značajno rashladio našu staklenički zagrijanu planetu. Naime, istraživači su prošle godine napravili model koji je pokazao kako bi se klimatološka situacija na Zemlji razvijala u slučaju da solarni minimum potraje do 2100. godine. Njihovi rezultati kažu da bi se prosječne temperature u “najboljem” slučaju spustile za samo 0,3 ºC, što nije dovoljno da se kompenzuje djelovanje emisija stakleničkih gasova poput ugljen dioksida i metana, koji bi do 2100. godine prosječne temperature mogli podići za dva do čak 4,5 ºC. Po tom stanovištu i u najoptimističnijem scenariju, u kojem bi veliki minimum imao najveći mogući uticaj na našu klimu, a staklenički gasovi najmanji mogući, porast temperatura bio bi umanjen sa 2ºC na 1,7 ºC."

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #107 poslato: 08. April 2018. u 14:52 »
Zanimljiv tekst. Dosta realan zaključak, sa obizorom na evidentno izmijenjeno "stanje" atmosfere u odnosu na ranije periode. Kada smo već kod tih ledenih doba, evo par ilustracija:

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #108 poslato: 09. April 2018. u 14:17 »
Hvala svim članovima koji su pisali u ovoj temi prethodnih meseci, neki komentari su izrazito kvalitetni -na visokom akademskom nivou  :thumbup:
Bravo momci!  :tu:

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.472
  • Lokacija: Niš
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #109 poslato: 09. April 2018. u 15:41 »
Nema na cemu Profi bilo mi je zadovoljstvo da svojim strucnim komentarima obogatim ovu temu i prosirim znanje kod ostalih clanova  :grin:
Hehehe salim se  ;) Ja sam ovde vise sluzio da pokrenem diskusiju i ozivim temu, zanimalo me  :)

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #110 poslato: 12. Decembar 2018. u 00:21 »
Da malo i ja dosađujem. Svakako da je moglo bolje, ranijom boljom pozicijom Atlantskog grebena, ali zato imamo ovu  produženu hladnoću sa slabo izraženim Atlantikom, taman toliko da se uvuče ova ciklona o kojoj ste se raspisali. Međutim, iako stratosferski PV prelazi preko Atlantika, slabi se kanadski vrtlog, ali nema ciklogeneza koja bi tek digla nezadovoljstvo ovdje.
Možda vodeći razlog je na relaciji strato-tropo. Ono što vidimo na 10hPa, ne mora se projicirati na trposferu (@SS je to već objasnio u jednom od postova), iako to zna biti u ovim slučajevima i kada nema spajanja troposfere i stratosfere.

Troposfera sve vrijeme do sada radi u našu korist i slabi PV, to što su nam se prosule neke prilike, takve smo imali sreće. Eto zašto nam je bila  važna sibirska AC na onom mjestu, koja se može vidjeti na zandjoj slici.

Ako neko ima želje gledati, evo dvije slike sa vertikalnim prikazom PV. Vidi se koliko je izdućen stratosferski PV preko sjevernog Atlantika, ali troposferski je znazno manje površine i nema one njegove  postojbine u kanadskim oblastima kao prošlog decembra. Nadalje, vidi se koliko je "sužen" sa Scandi-Sibirske strane trposferski PV, jer na tom području vlada jaka AC.







Mislio sam da će PV imati daleko više uticaja na Atlanik sa svojom rotacijom, drago mi je da nije bilo tako, te da sam pogriješio.

Za dalje....


Izgledno je to dizanje grebena, možda  i visok pritisak preko Greenlanda sa početka dekade, pitanje je kako će to biti dobro po nas. Vrlo je nepouzdano definisati stanje u tom razdoblju, evo sam još dvije slike, prva je odavno poznata pozicija, a onda imamo raskol u scenarijima:




Slike 3D prikaza PV na linku: https://www.stratobserve.com/

Opet bih se vratio na ulogu nekih drugih igrača koji numerički modeli ne uračunavaju da bi se mogla stvoriti fina situacija u ovoj dekadi, vjerovatno više šansi u drugom dijelu, ali vidjet ćemo. Ovo što crta EPS, je nešto bolji prosjek grebena i dolina oko nas, u ranijim izlazima povišen pritisak je bio raspoređen sa ensima preko cijele Evrope.

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #111 poslato: 14. Decembar 2018. u 09:07 »
Danas ću detaljnije pisati o ovome. ECMWF je uhvatio ono što GFS/GEFS već odavno lijepe na kartama (naravno, ne kažem da to i ECM nije vidio, karte nisu javno dostupne od ECM).

Velike vrijednosti EPV vektora prema polu, kolaps zapadnih vjetrova...


Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #112 poslato: 18. Decembar 2018. u 14:34 »
Ne loše karte jutros. Problem je to odugovlačenje (pomjeranje datuma) viđenja situacije koje numerički modeli imaju u detektovanju SSW.
Na slici su prikazani zonalni vjetrovi 60°N 10hPa. Odlika zdravog polarnog vorteksa (PV) je da su zonalni vjetrovi zapadnog smjera (pozitivni) i jaki.
Zadnji izlazi GEFS-a  su sve više negativnog predznaka, što znači da bi primat preuzeli antizonalni vjetrovi (istočni) što u većini slučajeva vodi do SSW. Dobro spajanje stratosfere i troposfere je dobar predznak za jače hlađenje sjeverne hemisfere. Prvo da vidimo šta nam se do sada nudi...


Vidi se na grafikonu da prosjek CFS-a nije baš tako raspoložen te da se zonalni vjetrovi oporavljaju, što slijedi da bi i PV bio oporavljen, uz njega su i zadnja tri izlaza GEFS-a čisto radi praćenja u kojem smjeru ide GEFS.




Stoga je i GFS-ov vertikalni prikaz zonalih vjetrova bolji nego na karti koju sam postavljao sinoć:


Da se vratimo na NAM. Ovo je "stari" dobro znani grafik:

Hladne boje predstalvjaju jak PV, vidimo da je PV trenutno u lošem stanju, tople boje u višim slojevima stratosferima to oslikavaju. Pisao sam prošle godine proboj od -3 (narančasta boja) vrijednosti NAM nagovještava važan  događaj u stratosferi (oni koji prate PV to vole ;) ) što dobar pokazatelj (mada ne i presudan) da je pred nama SSW (ovisi koje vrste). Mogla bi uslijediti T-S-T konekcija, bitna je ta konekcija troposfere i stratosfere preko "barijere" (tropopauze) na oko 150hPa.




Da ne bih previše filozofirao, od ove  godine imamo velikodušnog čovjeka koji je dao besplatno na korištenje predviđanje NAM vrijednosti. S tim što su ovdje drugačije obilježavanje vrijednosti NAM (suprotne), hladne bolje predstavlja slab PV, a tople jak PV. Mislim da sam i to prošle sezone objašnjavao zbog čega je tako.



Ili ti grafički:



Evo vertikalnog profila PV koji mi se sviđa zbog same nagnutosti PV. Vidi se uticaja visoko u stratosferi Wave 1 (pacifički Wave). Ovdje se vidi kako ne mora troposfera tu veliku amplitudu Wave1 pratiti, na rubu sa siibrkse strane se vidi ciklonalno polje, a iznad njega se proteže visok pritisak sve do 30km iznad tla.

 

Troposfera 500hPa:



Pogled iz "ptičje" perspektive :



Zadnji GFS pokazuje dijeljenje vrtloga, čime bi se povećale šanse za zimske preko većeg dijela sjeverne hemisfere. Međutim, ovo su izolirnai izlazi u dalekim satima i to treba posebno uzezi sa rezervom. GEFS ima članova koji pokazuju dijeljenje vrtloga, ali nema ih puno.




Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #113 poslato: 18. Decembar 2018. u 22:07 »
We already had a major split sudden stratospheric warming (SSW) event in February this year. Is it possible to have two major SSW events in one year? The answer is Yes!
1981, 1984, 1987, 1998 and 2001 all had two SSW events in one year, of which winter 1987/88 had two split SSW events in one season!

Classification of major SSW events against QBO shows QBO is not a primary driver. Major SSW events occur in both westerly and easterly phases of QBO which goes to show there are other drivers which can cancel/enhance the likelihood such as solar cycle and ENSO phase.
A proposed mechanism suggests solar min+easterly QBO as well as solar max+westerly QBO can reinforce one another thus leading to major SSWs (Gray, 2004). Furthermore, SSWs are nearly twice as frequent during ENSO winters than non-ENSO winters (Butler & Polvani, 2011)

COPYRIGHT:  Kerry Masson, MetDesk


             (ažurirano još 3. decembra; copyright NASA)

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #114 poslato: 18. Decembar 2018. u 22:59 »
Hvala Profi, nije mi ovo došlo pri ruci.
ECMWF večeras pokazuje split, GFS je to ponavljao par puta.

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #115 poslato: 23. Decembar 2018. u 23:54 »
Teško je za sada reći, ali miriše na split, za to navijam. Uskoro će puno toga biti jasnije.

Ova slika pokazuje ne tako dobru propagaciju zonalnih vjetrova, iako smo još u ranoj fazi. Onaj u februaru je odmah davao propagaciju zonalnih vjetrova i temperatura. Ta nam je propagacija bitna jer onda imamo dugotrajne efekte SSW-a koji se ogledaju u -AO, stvaranje anticiklona preko viših geografskih širina (HLB), što implicira curenje zraka prema srednjim geografskim širinama nekada i do dva mjeseca sa efektivnim učinkom.

Propagacija se gledan u pojasu gdje se nalazi tropopazua, odnosno, između 300-150hPa. Puno naučnih radova koji se bave propagacijom odnosno širenjeme "poremećaja" iz gornjih slojeva stratosfere prema donjim slojevima stratosfere i troposfere, spominju NAM. NAM je uprošteno vrijednost po cijelom stupcu a ne samo na 1000hPa (AO).

Za sada je stanje loše i na tom polju, ali svaki SSW ostavlja pečat po kojem se razlikuje od drugih. SSW 2018, će ostatati sa tim nazivom a ovaj SSW 2019. to je tako, jer je puno ostalih aktera u igri.

Dislokacija ima lošiju propagaciju u većini slučajeva, za razliku od splita koji u većini slučajeva čini mi se 2/3 ima dobru propagaciju. Kriterih dobra propagacija se mjeri po broju dana zastupljenog negativnog NAM-a.

Na slici sam označio kritični sloj atmosfere, vidi se ta borba baš u tom dijelu sa + i - NAM-om. Ovdje se može očitati još jedan paramter, vrijednost NAM-a -4. To znači da bi se u atmosferi desio ekstremni stratosferski događaj (ESE) - toplo. Da bi se taj događaj nazvao događaj toplim mora preći  prag -3.
Jako važan je trenutak gdje se u donjim slojevevima atmosfere pojavljuje vrijednost NAM-a +3, nije sada važno što je +3, već da nema odmah propagacije. U terminima SSW-a dešava se da postoji lag tropsofere na dešavanjima u atmosferi. To možemo vidjeti i po najpoznatiojoj studiji od koje je puno toga krenulo nadalje u izučavanju uticaja SSW-a, od strane Baldwina i Dukertona.



I ovdje se vide zakašnjele rekacije na troposferu, ali male, deset dana prije SSW-a i nekada 5 dana poslije.

Na sljedećoj slici su prikazane razlike u propagacijama (DW) i nepropagacijama  (NDW):



Izgleda da je trenutni NAM krenuo NDW stopama, ali je ovo mali uzorak dana u predviđanju i ne znači da bi tako bilo.

Niko se sigurnošću ne može reći šta nam slijedi, ali zbog drugih pozadinskih signala, januar izgleda potencijalno jako zanimljiv. na tom dragu je EPS sa velikom pozitivnom anomalijom preko Atlatnika, koja se pruža preko većeg dijela pre dekade Januara. Ne znači da će AC stlano biti tu, to se radi o prosjeku.

Jedan od razloga zašto je to tako su spomenuti pozadinski signali, o tome drugi put, te dešavanja u stratosferi. Ovom prilikom želim izraziti čuđenje da neki predstavnici DHMZ kažu da ESNO i Pacifička dešavanja nemaju uticaja na Srbiju, to je zaista pogrešno, mogu navesti bar u toku zadnje godine nekoliko primjera takvih uticaja. Dobro da se vratim na temu. Pored tih pozadinskih uticaja imamo u adijabatsku kompresiju uzorkovanu sa Wave1. Zašto imamo tako blizu tople i enormlno hladne temperature u stratosferi o kojima je danas bilo teme u meteo chatu. Wave 1 uzrokuje nagib vrtloga s visinom stvarajući barokliničko područje s spuštanjem zraka koje rezultira adijabatskom zagrijavanje. Evo definice adijabatske kompresije:


Hajmo to sada pogledati na https://earth.nullschool.net/#2018/12/27/1500Z/wind/isobaric/10hPa/orthographic=-347.51,91.33,287
Prva slika pokazuje vjetrove, u smjeru kazaljke na satu je strasferski visoki pritisak, a obrnuto od smjera kazaljke na satu je PV (da ta mali elipsoid) gurnut pod kompresijom wave1. Druga i treća slika pokazuju temperature gdje dolazi do trenja Wave1 i PV i samog PV, u lijevom uglu piše koje su vrijednosti temperatura na 10hPa.






Da sada pogledmao 3D prikaz tog pritiska Wave1 i nagib PV:

Radio sam ranije grafički prikaz Wave1, vidi se kakva su to ekstremna dešavanja kojima se možemo samo diviti!!!

E, da je to dosta povezano i da ima nekakvog stratosferskog uticaja na troposferu vidi se iz sljedećih slika:
70hPa

250hPa

Šta ovo znači da tolika dešavanja sa pacifičke strane im implikacije sa atlantske, jer je PV toliko oslabljen da su zonalni vjetrovi slabi i čime se favoriziraju blokade.  Vidi se kasnije da nema vrtložnosti sa ove Atlantske strane, greben je tu:


Ovo stvaranje visokog pritiska sa atlantske strane može pomoći u dizanju Wave2, što bi bio konačni udarac PV, ako ne odmah, onda možda kasnije.


Nema više. Nisam ništa posebno rekao, ali imamo jako zanimljivu sezonu, to se vidi i po decembru koji nije kao dosta onih u novije vrijeme. Htio sam samo da približim razmijevanje PV da možete i vi lakše pratiti.

I napomena, čak da se sve i posloži, ne mora značiti da ćemo dobiti snijeg baš u naše dvorište, primjer je zadnja ciklona, Zagreb 0cm, a koliko je Beograd imao!?
« Poslednja izmena: 24. Decembar 2018. u 00:30 Pulsar_ »

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #116 poslato: 25. Decembar 2018. u 23:27 »
U stratosferi je doslo do zagrevanja koje se desava veoma veoma retko.
Temperatura je porasla za skoro 100C za samo par dana sto je redak i veliki dogadjaj sa naucne strane.

Da ne idem puno u sirinu, ECMWF i kanadski model vide cepanje tj. podelu polarnog vrtloga dok GFS i NASA to ne vide.
Prva varijanta bi dala mogucnost za dotok velike hladnoce sa severa/istoka dok kod druge to nije slucaj.

Vec sada modeli to prenose na dostupne karte koje pratimo svaki dan.
Trebalo bi da bude veoma zanimljivo uskoro...

Van mreže BataSteva

  • **
  • Poruke: 1.524
  • Starost: 38
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #117 poslato: 25. Decembar 2018. u 23:40 »
Hvala Ciklon , hvala Pulsar na postovima . Bas zanimljivo Ciklon . Zanimljivo je i to da je pre valjda 3 dana na Zemlji bio ogroman broj zemljotresa ( tada je bio i u Vrscu ) . Pa imamo ova dva vulkana sada . Verujem da je sve to povezano . Mozda i gresim zaista ne znam . Samo da se ne desi nesto veliko u narednom periodu . Pisite i dalje o ovome i uprostite malo ako je moguce  :)
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #118 poslato: 26. Decembar 2018. u 11:11 »
U temi koju sam ja započeo veoma retko pišem ali me raduje da ima članova koji su aktivni (pre svih Pulsar  :tu:). Evo i mog malog doprinosa, pisaću "laički" uvažavajući molbe/sugestije nekih članova.

Trenutno stanje na oko 30km iznad Zemlje -vidi se "PV split" tj. pol.vorteks blizu Grenlanda dok je iznad dela većeg Sibira temp. prethodnih dana ekstremno porasla, "uprošćeno" rečeno (pretpostavljam da većina forumaša više voli takva objašnjenja) ništa od prave zime u većem delu Evrope:



Ipak, neki modeli daju promenu tokom prve nedelje januara -evo situacije, ponovo na 30km iznad Evrope, za 3.1. uz napomenu da svakako treba bar 3-5 dana (nekada i više) da se promene na velikoj visini "odraze" na ono što imamo "u prizemlju":



Dakle ovo je samo nagoveštaj da bi u prvoj polovini januara (ne na početku) mogla da "dođe" ili da se "vrati" zima...

Van mreže Pulsar_

  • **
  • Poruke: 528
  • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #119 poslato: 28. Decembar 2018. u 00:41 »
ECMWF daje bolje karte, jer čini mi se da bolje vidi propagaciju. Ako se vratite na moj prethodni post (ja se izvinjavam što je pun nepravilno napisanih riječi-noć, brzo pisanje, umor...) vidjeli bi gdje zapinje GFS, troposfera ne reaguje.



S druge strane drugi GEOS to vidi daleko bolje:


Jako nedefinisano stanje. Više od pola SSW je bez uspješne propagacije te nije to ništa čudno što sada to vidimo kao prognozu, ali onda izostaju (u većini slučajeva) zimske podrške od strane SSW-a.