Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Odabir škole  (Pročitano 23827 puta)

Van mreže KrLe

  • *
  • Poruke: 95
  • Lokacija: Beograd - Rakovica (juzni Beograd)
Odabir škole
« poslato: 16. Jun 2015. u 18:01 »
Pozdrav svima.

Volim meteorologiju i pratim ovaj forum već dugo.Sada pada odluka šta da upišem.Istraživao sam malo i video da ima Geološka i hidrometeorološka škola "Milutin Milanković".Zanima me,kakav je vaš uopšteni utisak o toj školi.Video sam da malo djaka primaju godišnje(po 30 za svaki smer),ali takodje da je mala zainteresovanost.Takodje,očekujem da bih lako upao pošto ću imati oko 85 bodova,a prošle godine min je bilo 75,a max 93 boda.Pa tako imam par pitanja.Šta se može raditi kada se završi smer meteorološkog tehničara i da li ima posla sada i da li će biti u budućnosti(kada bih eventualno završio).Takodje,da li mogu upisati bilo koji fakultet posle ovog smera u ovoj školi.Iz matematike sam solidan,iz fizike sam slab,a čuo sam da se to naviše radi tamo.Pitam to zato što me više zanimaju društvene nauke(istorija,geografija),i takodje zbog više ekonomske škole.

Unapred hvala.  :D :-*

Van mreže Miki

  • ***
  • Poruke: 2.821
  • Starost: 27
  • Lokacija: Beograd - Bele vode (Žarkovo)
Odg: Odabir škole
« Odgovor #1 poslato: 17. Jun 2015. u 00:02 »
Imam ortaka koji ide u tu školu, sada završava II godinu ali nije na tom smeru već nešto vezano za hidrotehniku.  :)
U principu škola obrazuje meteorološke tehničare koji su nakon školovanja sposobni da rade sledeće poslove:
   - Merenja i osmatranja ( na meteoroloskim stanicama , aerodromima ... ) meteoroloskih elemenata i meteoroloskih pojava , proveru njihove tacnosti , obradu  podataka i njihov smestaj u banku podataka.
    - Rad u protivgradnoj zastiti koja ima jednu od kljucnih mesta u poljoprivredi
    - Rad na radarskim i satelitskim sistemima
    - Prenos i razmenu podataka
    - Upravljanje obavestajnim servisom
    - Asistenciju u prognozi
Ovo sam preuzeo sa njihovog sajta u opisu delovanja meteorološkog tehničara, nadajmo se da nisu nešto izmislili da bi namamili osnovce.  :)
Malo njih upisuje školu iz razloga što meteorologija kao zanimanje i nauka nije popularna na primer kao druge, zato ni fakultet tako isto nije bogat studentima. Da li će biti posla i da li ima to ne znam jer znaš u kakvoj zemlji živimo.
Trebao bi da možeš upisati većinu fakulteta jer GHM škola spada pod tehničke škole.
Ako baš gotiviš društvene nauke onda probaj gimnaziju- društveni smer, ako te zanima puno meteorologija onda probaj GHM ili isto gimnaziju ali prirodni smer - gde ćeš dobiti dobro znanje iz mate i fizike koje ti može pomoći ako hoćeš dalje na visoko obrazovanje (Fizički fakultet- meteorologija)  :super: