Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ciklon '' Đurđa'' od 30.-04. februara 2014.  (Pročitano 3389 puta)

Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.579
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Ciklon '' Đurđa'' od 30.-04. februara 2014.
« poslato: 29. Januar 2014. u 21:28 »
Samo što smo ispratili ''Danka'' u goste na dolazi besna ''Đurđa''.

Đurđa se već već bacila na posao u zapadnom delu Mediterana. Đurđa je sekundarni ciklon mnogo većeg ciklona koji besni na severu Atlantika. Njieno kretanje će biti veoma sporo preko Sredozemlja, imaće faze jačanja i slabljenja više puta na svom pohodu dalje ka istoku.





Šta nama donosi ovaj ciklon?

Pa kao i uvek kada imamo ciklon na zapadu i ogroman anticiklon na istoku javiće se košava. Košava će narednih dana biti glavna tema  u svim medijima. Biće veoma jaka, naručito u petak i subotu kada će u košavskom području imati olujne udare od preko 100 km/h, a na jugu Banata i preko 130 km/h.



Košava će nam upumpavati ledeni vazduh sa istoka pa će delovati da je mnogo hladnije nego što stvarno jeste. Na istoku zemlje u petak i subotu se očekuje izuzetno hladno vreme sa maksimalnim temperaturama ispod -8C u najtoplijem delu dana. U isto vreme na jugozapadu i zapadu zemlje očekuje se otopljenje,  na zapadu već u četvrtak temperature u okolini Loznice mogu dostići i 8 stepeni.  Za vikend će i tamo pasti temperatura ali će biti u plusu. U košavskom području temperature uglavnom u minusu sve do 4. februara, a naručito u petak i do -5 stepeni.



Što se tiče padavina one su sada u drugom planu. Padavine će biti slabog intenziteta i to bi bila uglavnom kiša koja bi se ledila pri tlu, na istoku za sve vreme trajanja ciklona biće uslova za snežne padavine. U nedelju i ponedeljak sneg je ponovo moguć u celoj zemlji. Ali kako smo već napomenuli padavine će biti slabog intenziteta. Najviše padavina biće na jugozapadu i istoku zemlje.



Videćemo da li će biti '' Opa Đurđo''  ;)

Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.579
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Odg: Ciklon '' Đurđa'' od 30.-04. februara 2014.
« Odgovor #1 poslato: 05. Februar 2014. u 19:56 »
Slaba je Đurđa, padavine su bile simbolične.

Loznica   5.4
Sombor   5.0
Zaječar   3.3
Negotin   2.9
Crni Vrh   2.7
Palć   1.6
Zlatibor   0.4
Vranje   0.4
Sremska M.   0.2
Valjevo   0.2
Zrenjanin   0.1
Vršac   0.1
Smederevska P.   0.1
Ćuprija   0.1