Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Veliki sneg u Beogradu, januar 2019.  (Pročitano 22761 puta)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Veliki sneg u Beogradu, januar 2019.
« poslato: 27. Januar 2019. u 23:13 »
Konačno dočekasmo i januar koji će ostati upamćen po snegu u Beogradu. Čak i u onom nizu snežnih zima od 2008. do 2012. obično su se februar ili decembar isticali po snegu, a januar slabo, iako je centralni zimski mesec. Čak i one ledene pretprošle zime kada smo tokom celog januara imali snežni pokrivač, visina snežnog pokrivača nije prelazila 20cm. Zato odlučih da otvorim reportažu i ovekovečim ovaj sneg.
I nakon toliko godina u kojima su snegoljupci iz glavnog grada samo kukali zbog nedostatka snega, može se reći da smo konačno dočekali pravu snežnu zimu koja taj epitet ne može izgubiti ni da pahulje više ne padne u februaru i martu...

...Jer ovom snegu kom posvećujem reportažu su prethodila dva ozbilja snežna talasa. Prvi u decembru, kada je od ~40mm vlažnog snega u dva dana, visina snega zvanično dostigla čak 38cm i svrstala ga makar po tom parametru u najveći sneg od februara 2012. Meni je taj sneg više ostao upamćen po nenormalnim količinama snega koje su se zadržale po drveću pričinivši priličnu štetu. I po velikoj bljuzgavici koje je bilo na sve strane, čak i kada je temperatura skliznula u blagi minus na kraju.

Sledeća tura u prvoj polovini januara je duže trajala i išla u nekoliko talasa u kojima je sneg padao na minusu, a u međuvremenu se topio. Tako je od 3. do 13. januara iz tri ture i ukupno ~27mm vodenog taloga u obliku snega, maksimalna visina snega dva puta zvanično dostigla 15cm na Vračaru, dok je kod mene na Miljakovcu zbog manjeg topljenja u međuvremenu i nešto niže temperature 11. januara ujutru bilo oko 20cm.

Tek što se taj sneg otopio, nije prošlo ni nedelju dana bez snežnog pokrivača, a novi sneg je stigao. Pogled na razvoj sinoptičke situacije u tom periodu. Cikloni su prolazili povoljnom putanjom, tako da nijedan nije povukao previše toplog vazduha sa juga, ali isto tako gledajući samo sinoptičku situaciju bi se stekao utisak da fali hladnoće za ozbiljniji sneg:




izvor - wetterzentrale.de

Sve je počelo u utorak 22. januara kada je Beograd već osvanuo sa snežnim pokrivačem od 2cm. Tokom dana ništa zanimljivo osim jednog naleta jačeg snega sa veoma krupnim pahuljama:







Temperatura je tokom dana bila u plusu i formiranje pokrivača je teško išlo, a novu konkretniju turu padavina uz negativnu temperaturu su doneli večernji sati. Već tada su krupnim pahuljama društvo činila i ledena zrnca zbog kritične temperature na visini. Usled jakog intenziteta, snežni pokrivač od 4-5cm se brzo formirao:









Poslednja tura padavina te večeri je kod mene prošla kao čista ledena zrnca, dok je samo malo severnije bilo i pahulja. Sondaža u ponoć je otkrila veoma interesantnu temperaturnu stratifikaciju atmosfere, o kojoj je bilo reči u aktuelnim vremenskim prilikama.


izvor - UWYO


izvor - RHMZ

Sreda 23. januar je osvanula sa 5cm snega. Dan je bio maglovit, ali je i uz temperaturu u blagom plusu (Tmax +2.7°C) bilo intenzivnog topljenja snega, zbog tačke rose koja je pratila temperaturu. Uveče je ostalo tek statističkih 1cm na Vračaru, a nije ni kod mene bila mnogo bolja situacija.
Modeli su bili ubeđeni da slede dva talasa ozbiljnog snega, i očekivanja su se ostvarila.

U kasnim večernjim satima u sredu je krenuo miks padavina. U početku je tu bilo svega, i kišnih kapi i rosulje i ledenih zrnaca i poneka rastopljena pahulja. I to sve uz gustu maglu. Ubrzo je sa pojačanjem padavina krenuo miks pahulja i ledenih zrnaca, da bi nakon sat vremena od početka padavina okrenulo na čist sneg i to na temperaturi u blagom minusu. Ujutru sam morao na posao i stanje na putevima nije bilo baš idealno:



Ujutru je zvanično izmereno 13cm u 7h, ali je već oko 9h pred prestanak snega bilo oko 15cm, koliko je izmereno na Vračaru u 19h. Padavina je zvanično u toj turi bilo 15mm.



Ono glavno se čekalo u petak. Tokom dana sam bio slobodan, pa sam prošetao do šume za drugarom. Sneg je zabušavao u startu i dugo se držao sasvim slab intenzitet, tako da nije sve krenulo po redu vožnje. Atmosfera za šetnju je svakako bila lepa uz -3°C.





Sitan gust sneg je krenuo da pada u popodnevnim satima. Značajno je smanjivao vidljivost. Uz temperaturu u stabilnom minusu, oko -3°C, nije bilo problema sa zadržavanjem na svim površinama.







Ono glavno je usledilo tek u večernjim satima. A kao i obično kada se nešto meteorološki zanimljivo dešava u poslednjih par godina, morao sam na posao. :)
A put do posla je bio nezaboravan. Beogradske ulice su već tada u najboljem slučaju izgledale ovako...





... pa je put koji obično traje maksimum pola sata ovoga puta trajao i duže od sat vremena. Već tada oko 19h je pala značajna količina novog snega, pa je na Vračaru mereno 22cm.



Sneg je celo veče padao umerenim i jakim intenzitetom u skladu sa očekivanjima na temperaturi oko -4°C. Tek nakon ponoći sam uhvatio vremena da prošetam krug i ovekovečim atmosferu.







Držao je sneg taj intenzitet tokom noći, pa je ujutru oko 6h sve bilo bukvalno zatrpano:







Tu i tamo se zbog jakog zapadnog vetra bilo vrlo zanimljivih nanosa:



Toga jutra je na aerodromu izmereno čak 40cm snega. Na Vračaru se i pored značajne količine padavina u periodu od 19h do 7h ukupna visina snega povećala za samo 10cm, pa ujutru izmereno pomalo neočkivanih 32cm, jer je sve ukazivalo da će biti 35-40cm, koliko su članovi foruma merili u raznim delovima grada. Ali šta je tu je. I pored toga što je u decembru zvanično bilo više snega, ovaj nije mogao da se poredi sa njim. Ovo je definitivno bio najozbiljniji sneg koji pamtim u Beogradu, nakon onog čuvenog iz februara 2012.

I povratak kući je bio zanimljiv. Retkost je videti beogradske ulice u ovakvom stanju. Na momente se uopšte nije videla ni cesta, sreća je samo da sam išao putem koji znam napamet i što nije bilo žive duše kada se uzme u obzir da je bila subota ujutru.
Za razliku od petka veče koji je bio stresan za vožnju, ova subota ujutru je bila na neki način i uživanje za jednog snegoljupca, pa sam povremeno slikao usput:











Sneg je padao i tokom prepodneva, ali nije bitnije uticao na ukupnu visinu. Po prestanku padavina, ukupna količina u te dve ture od srede uveče do subote ujutru je iznosila 40mm, a zajedno sa utorkom čak 47mm, tako da je u četiri dana pala prosečna januarska količina padavina, i to skoro sve u obliku snega (ne više od 2-3mm je otišlo na ledena zrnca).

Ujutru i na Miljakovcu oko 40cm snega, a vetar je po krovovima pravio zanimljive smetove:





Tokom dana se temperatura zadržala u minusu, a i sleganje snega je bilo minimalno, pa je veče bilo "dušu dalo" za šetnju po snegu:



Morao sam, jače je od mene :D











I u centru lepa atmosfera, uz nešto više bljuzge po trotoarima.







Reportažu završavam sa današnjim danom. I pored jakog sunca i visoke temperature (Tmax 5°C), i ovaj dan je bio kao stvoren za uživanje u snegu. Intenzivnog topljenja je bilo sa krovova, dok se i drveće uglavnom oslobodilo snega, ali je na tlu topljenje bilo minimalno i šetnja po utabanim stazama Miljakovačke šume je prijala.



























Satelitski snimak cele Srbije pod snežnim pokrivačem:


izvor - NASA worldview

Iz ugla ljubitelja snega, ali pre svega dinamičnih vremenskih prilika, ovaj januar je bio za čistu 10-ku. Valjda dovoljno govori podatak o 80mm padavina, od kojih je preko 70mm bilo u obliku snega. :) Videćemo šta nam donosi februar, ali kao što već rekoh u drugoj temi, i da ne padne pahulje više neće pokvariti utisak ove zime. A možda bi i prijao sad jedan period toplijeg i suvog vremena, pa kao šlag na tortu još jedan lep sneg u drugoj polovini meseca. :)

Toliko od mene, nadam se da će kolege forumaši dopuniti reportažu, ovaj sneg je to zaslužio.  :tu:


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže beli

  • **
  • Poruke: 1.382
  • Starost: 34
  • Lokacija: Bijeljina
Odg: Veliki sneg u Beogradu, januar 2019.
« Odgovor #1 poslato: 27. Januar 2019. u 23:41 »
Prelijepa i ocekivano kvalitetna reportaza   :thumbup: .
Zbog nekih obaveza predhodna dva dana sam obišao dosta sjeveroistočne BIH ( Tuzla,Brcko,Samac,Zvornik naravno Bijeljina)pa sam sinoc stigao u Bg. Sto se tice debljine pokrivaca ubjedljivo prednjači Beograd :).
Samo me zanima zasto ovaj ciklon nije dobio ime,je li to neki protest sjevernjaka i juznjaka? :)))))

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Veliki sneg u Beogradu, januar 2019.
« Odgovor #2 poslato: 27. Januar 2019. u 23:51 »
Hvala Beli.  :tu:
Pa evo par puta neformalno članovi foruma pomenuše ciklon Miloš, a meni je glupo bilo da u reportaži i zvanično ciklon nazovem svojim imenom. :D Doduše, s obzirom da sam siguran da će još jedan Miloš iz Beograda uskoro dopuniti ovu reportažu, možemo taman da ovom ciklonu budemo kumovi i imenjaci. :)

Orografije mi ide očigledno u  prilog. Lepo sipa sneg kod mene. Sa Milosem i njegovim ciklonom Miloš u BG to je naravno neporedivo ali nije loše.. Fin intezitet sada.. Došlo je do primetnog povećanja sneznog pokrivača  :comeon:

E Dejo stvarno tuga . Ciklon Milos ti nije doneo srece  :)
Kod mene 25 cm sigurno sa starim .


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže BataSteva

  • **
  • Poruke: 1.524
  • Starost: 38
  • Lokacija: Sakule - Opstina Opovo - sama granica juznog i srednjeg Banata - 50 km severno od Beograda i 30 km juzno od Zrenjanina
  • Uvek je vreme za vreme
Odg: Veliki sneg u Beogradu, januar 2019.
« Odgovor #3 poslato: 28. Januar 2019. u 00:22 »
Prvo , bravo i lepo sto si skockao reportazu sjajno i kako treba . Drugo , oko imena . Napisacu u meteochatu .
padavine ( kisomer ) 2022 - april 54 mm . maj  11 mm , jun 23 mm , jul 26,5 mm , avgust 73,5 mm , septembar 138 mm , oktobar 26,5 mm , novembar 50 mm ( 23.11 - 3,5 mm )

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.472
  • Lokacija: Niš
Odg: Veliki sneg u Beogradu, januar 2019.
« Odgovor #4 poslato: 28. Januar 2019. u 10:29 »
Lepo sve to izgleda kao i uvek kod tebe Milose...Da, ciklon Milos je ime ovog ciklona, ali sad stvarno nemam vreme da radim temu... Steta dobar sneg je doneo  :)

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.006
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Veliki sneg u Beogradu, januar 2019.
« Odgovor #5 poslato: 28. Januar 2019. u 11:05 »
Fantasticna reportaza druze, uzivanje citati (kao i uvek od tebe, 10+  :tu: )! Odlican opis kako se razvijala situacija ovih dana i do sada ove zime (i za mene je vec obezbedila ocenu 10), a slike su prelepe!  :first:

Drago mi je da ce ciklon biti nas imenjak.   :thumbup:

Evo i par snimaka/slika od mene:

Satelitska animacija sreda - subota

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=8nA_-96K00s" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8nA_-96K00s</a>

Petak uvece



Mozda i najdraza zimska setnja do sada, u petak kasno uvece, uhvatilo i subotu vec.

Ovde na otvorenom je bilo ludo, jak sneg uz vetar koji brije
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ObMx-grwssU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ObMx-grwssU</a>

Vejavica za pamcenje, mozda se cuje kako pahulje "bombarduju" jaknu
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fDr7TPmzZFA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fDr7TPmzZFA</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=dYzJjQSUDHU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=dYzJjQSUDHU</a>

Ovo je jedan od prometnih puteva u Borci, sve je bilo zavejano
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=R_laf2PMbxg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=R_laf2PMbxg</a>

Subota prepodne





Zbog vetra i laganog snega je ostalo ovako oko klupe/kante:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=SH4bD64gyuY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SH4bD64gyuY</a>





Nedelja prepodne, odlazak na Kosutnjak sa Paunom i Paunom Juniorom.  :D Ljudi kao mrava na sankalistu

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Z5bwNozyNnc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Z5bwNozyNnc</a>



<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ytnmQrtlOus" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ytnmQrtlOus</a>

Visina pokrivaca u subotu prepodne je uglavnom bila na 27-28cm. U prvoj turi, sreda na cetvrtak u kisomeru se skupilo 16mm, u drugo turi petak-subota 22.5mm, s tim sto u toj cifri verovatno ima i malo doprinosa sa krova (zbog pojacanog vetra i suvog snega). Divna snezna epizoda.  :worthy:
« Poslednja izmena: 28. Januar 2019. u 11:15 skomimaster »

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Veliki sneg u Beogradu, januar 2019.
« Odgovor #6 poslato: 28. Januar 2019. u 15:35 »
Hvala na dopuni imenjače, snimci su odlični!  :tu:


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže aca asceric

  • ***
  • Poruke: 2.416
  • Starost: 26
  • Lokacija: Zemun Polje ( Plavi Horizonti ) 82 m.n.v.
Odg: Veliki sneg u Beogradu, januar 2019.
« Odgovor #7 poslato: 28. Januar 2019. u 15:43 »
Prelepe slike Milose , a i jedan od jacih snegopada u zadnje vreme :)