Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Rekordni aprilski sneg u Beogradu - 04/04/2023  (Pročitano 4922 puta)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.422
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Rekordni aprilski sneg u Beogradu - 04/04/2023
« poslato: 05. April 2023. u 20:47 »
April je mesec koji nije poznat po snegu, barem gledajući zvanične statistike, ali statistika je jedno a realnost drugo.
Gledajući te neke apsolutne maksimume, ranije kad sam vodio evidenciju me iznenadio da april ima prilično male apsolutne maksimume (po 7cm iz ne tako davnih 1996. i 1997. godine). Kažem, začudilo me, jer smo u skorijoj prošlosti imali vrlo obilne snegove u poslednjoj dekadi marta (poslednji put 2018.), a klimatološki gledano nije toliko velika razlika između poslednje nedelje marta i prve nedelje aprila.

I onda čak i nije toliko začudilo što je 2021. sa priličnom lakoćom postavljen taj novi rekord od 10cm koji je eto potrajao samo samo 2 godine. Ovoga puta još danima pred sam događaj nije uopšte bilo pitanje hoće li taj rekord biti oboren, već koliko će iznositi novi zvanični rekord. Ovakvu složnost i konstantnost modela kad je u pitanju raspored sistema, količina padavina i temperatura danima unazad ne pamtim. Posebno se istakao ECMWF koji celih nedelju dana pred događaj gotovo da nije ni imao oscilacije u prognozi. Evo jedne poruke od nedelju dana pred sneg:

Ovo više nije za zezanje - ECMWF, GFS i GEM daju obilan sneg za nedelju dana (naredni utorak) u većem delu Srbije. Posebno je ekstreman EC koji daje oko 50mm padavina u obliku snega u Beogradu. I drugi modeli daju obilne padavine, samo veći deo u obliku kiše u ponedeljak.
Biće zanimljivo pratiti izlaze narednih dana. Ako se ostvari u bilo kom obliku sličnom onome što se sad crta, bio bi to ne samo najobilnji sneg ikad u aprilu, već jedan od najekstremnijih meteo događaja u poslednjij ko zna koliko godina.

A evo i tri dana pred početak:

Ne, nije prvoaprilska šala, i gotovo svi modeli su na tom tragu jutros. Kada je pretprošle godine postavljen aprilski rekord od 10cm snega, pitao sam se hoće li se ikada tako nešto ponoviti. A sad već 20+ cm izgleda sasvim realno.



Kad je već postalo izvesno, nisam znao da li da se radujem što ću prisustvovati jednom od najekstremnijih klimatoloških događaja u mom životu, ili da budem zabrinut zbog posledica koje će sve to ostaviti na prirodu, pre svega voćke koje su u u punom cvatu.

Konačne procene pred početak snega u ponedeljak...

Neka konacna procena za Bg iskusnijih clanova? Deluje da je 15 cm sigurno cak i u nizim delovima grada

Tako nekako, od 15-ak cm u nižim do 30-ak u višim delovima grada. Na Vračaru očekujem 20-ak maksimalno izmereno, e sad videćemo hoće li to biti u 06UTC ili u nekom drugom terminu.

... su se i obistinile. Na Vračaru je gotovo dupliran prethodni rekord i maksimalno je izmereno 19cm u utorak u 18UTC (17cm u sredu u 06UTC), dok je na Košutnjaku koji je na sličnoj nadmorskoj visini kao moj kraj u sredu ujutru izmereno neverovatnih 30cm snega. Sve to od čak 38.7mm vodenog taloga za nešto više od 24h, od čega je zanemarljiv deo otišao na kišu u ponedeljak pre ponoći.

Evo od mene i slika i gifova. Prva tura slika od oko 11h, dok je bilo 15-20cm snega:



























I druga popodnevna tura od oko 17h, kad sam na livadi ispred zgrade izmerio 26cm snega.































I video zapis u kom je uklopljeno više kraćih klipova i slika od prethodnog dana:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=8qm2pJjmMW0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8qm2pJjmMW0</a>

Još jedna zanimljivost vezana za ovaj sneg je što je delovalo da će ovo biti prva sezona bez ijednog dana sa dvocifrenim snežnim pokrivačem posle jako dugo vremena, ali ovaj april nije dozvolio da taj niz bude prekinut. Slično je bilo i u onoj "korona zimi" kad cele zime gotovo da nismo ni imali snega, a onda je sredinom marta zabeležen jednodnevni dvocifren sneg. Ovo je ipak bilo daleko ekstremnije.

U svakom slučaju, događaj za pamćenje i jedva čekam da kolege dopune reportažu sa svojim utiscima i snimcima.


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 4.006
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
Odg: Rekordni aprilski sneg u Beogradu - 04/04/2023
« Odgovor #1 poslato: 05. April 2023. u 22:06 »
Одличне слике  и текстуални део наравно :tu: Очекујем допуне и других колега из Бг-а, нарочито оних из виших делова  :)
Некако ми упада у очи већ неколико пута заредом да ти виши делови града имају већи снег од периферије у околини.. Толики снег који видим на сликама није био ни на 300мнв јужније од мене   :grin: Температура се сигурно није разликовала, дакле више падавина је очигледно било у граду и ужој околини  :)

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.225
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Rekordni aprilski sneg u Beogradu - 04/04/2023
« Odgovor #2 poslato: 06. April 2023. u 13:46 »
Bravo kolega, ne bih tu imao šta posebno da dodam. Ja nemam puno slika baš, više sam uživao i pario oči nego što sam slikao, čisto 5-6 slika da ostane zabeleženo.

Ja ću samo reći da su me dve stvari ostavile bez teksta, da sam zanemeo. Prvo, da je uz jake udare vetra počeo čist sneg da pada, odmah! I to u momentu kad su nam modeli u zadnji čas samo povećavali količinu koju smo trebali da otpišemo na kišu.
A drugi momenat je kada sam sa svojih 97-98m izašao iz autobusa na 182m. Jesam ja naravno primetio razliku i u autobusu kada smo iz Požeške došli na Julino brdo i dalje Cerak, ali ono... :worthy:
Nakon mučenja u gradu još od prepodnevnih sati, uz sneg koji se nigde nije zadržavao (sem u nekoj meri verovatno na postojećem) , izađeš a ono totalno drugi svet. Pada sneg, lep, suv sneg na oko 0,0C ili -0,1C, lepi se za sve. Sve okićeno, nakrcano snegom. I u glavnim ulicama zavejani trotoari, a tek u sporednim, još i put za vozila komplet beo.
Ono je zaista nešto nerealno i neverovatno doživeti...ma da me je neko trgunuo iz sna i izveo napolje, ne znam da li bih mogao da kažem da je to uopšte mart a kamoli april. Meteo događaj bez premca.









Čisto kao poređenje, kada sam sišao nazad kod Botaničke, sneg na oko upola manji.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.009
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Rekordni aprilski sneg u Beogradu - 04/04/2023
« Odgovor #3 poslato: 06. April 2023. u 19:05 »
 ^^ Divne slike i snimak! Ko bi rekao da dolaze iz aprila!  :O Odlična zapažanja i opisi uz slike, ovaj događaj je defitivno zaslužio dobru reportažu.  :laie:

Dodatak iz dva dela od mene, prvi generalni, drugi iz Borče.

Sinoptička situacija ovog događaja:


Meteociel

Promena u profilu iznad Beograda između ponedeljka 3. aprila u 20h i utorka 4. aprila u 2h:


thundeR

Trajektorija unazad u utorak u podne u trajanju od 96h, crvena u prizemlju, plava negde oko sredine troposfere:


NOAA

Kao što je Miloš naveo, EC je definitivno najranije uhvatio ostvareni scenario, i bio prilično uporan s njim. Kod ostalih je bilo zanimljive promene u raspodeli padavina između 31. marta 12z i 1. aprila 12z, što su bile prognoze za 108h odnosno 84h unapred. Samo kod EC-a nije bilo ovako drastične preraspodele, a kao ilustraciju kačim GFS i UKMO, ostali su bili vrlo slični:


Kachelmannwetter


Kachelmannwetter

U utorak 4. aprila u Beogradu je maksimalna temperatura bila +1.0°C, što je verovatno rekordno niska maksimalna temperatura u Beogradu za april. Zanimljivo je i da je zabeleženo čak 34 uzastupna satna osmatranja sa snežnim padavinama, od utorka 4. aprila u ponoć do srede 5. aprila u 10h.

Beograd je imao 3 dana sa snežnim pokrivačem u 6UTC: utorak 14cm, sreda 17cm i četvrtak 9cm. Ako sam dobro video, rekord do sada je bio 2 dana sa snežnim pokrivačem u aprilu, tako da bi 3 dana ovog aprila mogla biti dodatni rekord, pored rekorda za visinu snega?

Visina snega u 8h na stanicama RHMZ-a sa teritorije grada po danima u utorak/sredu/četvrtak, i ukupna količina padavina tokom ova tri dana:

Vračar 14cm/17cm/9cm (38.6mm)
Surčin 9cm/11cm/0 (15.0mm) (nisam siguran da li su ovo korektni podaci za aerodrom)
Košutnjak 14cm/30cm/16cm (34.2mm)
Senjak 15cm/6cm/0 (36.3mm)
Batajnica 2cm/3cm/0 (19.7mm)
Vrčin 9cm/16cm/7cm (34.0mm)
Kaluđerica 7cm/17cm/7cm (34.3mm)

Kakva razlika u sredu ujutru, Senjak 6cm, Košutnjak 30cm.  :O Naravno, ako je korektan podatak sa Senjaka.

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.009
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Rekordni aprilski sneg u Beogradu - 04/04/2023
« Odgovor #4 poslato: 06. April 2023. u 19:41 »
U Borči su slabe padavine počele u ponedeljak između 23h i 00h, vrlo mali deo je otišao na kapi kiše - nije bilo merljivih padavina, a zatim je negde oko 23:30h prešlo u pahulje, koje su vrlo brzo promicale uz jak vetar. Ka ponoći je intenzitet snega pojačavao.

Do jutra je valjano napadao sneg čak i ovde, u jednom od najnižih delova grada. Drveće i žbunje je bilo pod većim opterećenjem, budući da ovde temperatura nije skliznula na negativnu nulu a da je pritom za par sati pala veća količina vlažnog-mokrog snega.

Kod mene ukupno 33.2mm padavina prema kišomeru i 33.5mm prema automatskoj stanici. U utorak sam prošetao oko 11h, tada je uglavnom bilo oko 12cm snega, uz maksimum do 16cm. Sneg je pratio i vetar, ne naročito jak, ali dovoljno da ubacuje pahulje u oči i kvasi sočiva kamere.  :grin: Iako ne u većoj meri, bilo je polomljenih grančica i grana, a bilo je rastinja koje se povilo pod snegom ili polomilo. Tokom dana je sa približavanjem temperature ka 1C počeo da pada sneg sa kablova, grana i krovova.

Već u utorak popodne ovde je krenulo postepeno topljenje snega, pokrivač se održao i u sredu, dok se u četvrtak tokom dana sneg potpuno istopio.

Definitivno najveći sneg hladne sezone 2022/2023 u Borči, i neverovatan događaj iz meteorološkog aspekta za april. Hajde i nekako da se podudare padavine, hladnoća i noć početkom aprila, pa da to rezultuje pokrivačem, kao što je bio slučaj sa onih 10cm iz 2021. ako se ne varam, ali da se temperatura ceo dan vrti oko 0°C uz snežne padavine u aprilu, to je stvarno ludo za niže predele... Pritom da toliki mm padnu u obliku snega za manje od 48h, to se i zimi teško namešta.

Da dodam još da se za vikend pred snežni ciklon u subotu 1. aprila ispadala samo takva natapača sa 21.4mm, a da je u nedelju 2. aprila bio pljusak sa grmljavinom i gradom koji je doneo 8.6mm.

Par slika:





















Isti kadar u utorak 4. aprila i četvrtak 6. aprila


« Poslednja izmena: 06. April 2023. u 19:51 skomimaster »

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.422
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Rekordni aprilski sneg u Beogradu - 04/04/2023
« Odgovor #5 poslato: 10. April 2023. u 15:07 »
Hvala na dopunama, drugari. :tu:
Drago mi je što smo i ovde ovekovečili ovaj nesvakidašnji događaj.
Meni je posebno zanimljivo, a i drago, što je po pitanju vegetacije sve nastavilo gde je stalo nakon 5 dana sa snežnim pokrivačem na tlu. Nije ovaj sneg uopšte bio toliko štetan po tom pitanju koliko sam se plašio da će da bude. A tek da ne spominjem prolećne gljive koje su poludele sad nakon topljenja.


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.474
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Rekordni aprilski sneg u Beogradu - 04/04/2023
« Odgovor #6 poslato: 19. April 2023. u 02:22 »
Ćao svima, sa malim zakašnjenjem ubacujem i moje fotke:

4.4.2023.





Iako je ambijent bio odličan i na NBG-u uveče sam se provozao do Zvezdare i Mirijeva gde je po mojoj proceni bilo najmanje duplo više snega nego na NBG. Planirao da se provozam i do Avale, ali sam Avalu ipak odložio za sutradan.





5.4.2023.

Na Avalu sam krenuo negde oko 13h tako da sam verovatno propustio najbolji ambijent obzirom da je temperatura otišla u blagi plus, ali još nije krenula topiona. Pre nego što sam krenuo nazad izmerio sam sneg na par mesta i srednja visina snežnog pokrivača bila je 25 cm. Pretpostavljam da je tokom jutra bilo 30 cm ili jače, pa da je posle zbog sleganja i otapanja opala visina.

















8.4.2023.

8. aprila sam napravio mali izlet do Rajca, Rudnika i Bukulje. U nižim predelima snega više nije bilo, ali na preko 500 m.n.v. snega je bilo kao u priči. :)



Na putu između Rajca i Rudnika nije bilo snega do samog skretanja za Rudnik. Na najvišoj tački puta (650 m.n.v.) imao sam subjektivni osećaj kao da sam se popeo na 1.000+ m.n.v. obzirom da je snežna granica bila oštra, praktično posle jedne krivine ulaziš u sneg.









Ista priča je bila i u Aranđelovcu i na Bukulji - u Aranđelovcu bez snega, a na Bukulji pravi zimski ambijent.













Na Bukulji je bio i najbolji zimski ambijent što se poklapa i sa količinom padavina koja je bila najveća tu negde između BG-a i Bukulje.

Van mreže Liki

  • ***
  • Poruke: 2.933
  • Starost: 32
  • Lokacija: Crepaja
Odg: Rekordni aprilski sneg u Beogradu - 04/04/2023
« Odgovor #7 poslato: 19. April 2023. u 08:24 »
Odlično momci ispraćeno. Dugo ćemo se sećati ovog aprila, a imamo i reportažu da se dodatno prisetimo  :)