Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Klimatske promene, globalno otopljavanje  (Pročitano 280903 puta)

Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #280 poslato: 19. Novembar 2011. u 13:54 »
http://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2011&mm=11&dd=18&nav_id=558839

Ima spekulacija primera:do koje godine ce neshto nestati itd,ali ima i chinejnica kao shto je npr da se na Kilimandzaru od 1912 otopilo oko 85 % snega a i procene su da bi vec za 25 god sneg i led mogao potpuno da nestane...

Uglavnom zanimljiv tekst o tome koja bi mesta,mogla da se potpuno izmene ili chak i nestanu pod uticajem ''Globalnog zagrevanja'' namerno sam stavio pod navodnike jer mnogi to ne priznaju u svetu pa i na ovom forumu,ali mozemo nazvati to i pod promenom klime(a ne G.Z. jel se promena klime deshava od kada postoji zemlja) ali ipak postoje i neke chinjenice da se klima menja ka toplijem periodu...

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #281 poslato: 03. Januar 2012. u 11:24 »
2011, najtoplija u poslednjih 150 godina
Tanjug

PARIZ - Godina 2011. bila je najtoplija godina u Francuskoj od početka 20. veka, sa prosečnim temperaturama od 13,6 stepeni, što je za 1,5 odsto više u odnosu na normalne temperaturne vrednosti, prema podacima francuske meteorološke službe "Meteo Frans".

Ova godina će i u anale meteorologije u Belgiji ući kao najtoplija godina od 1833, kada su izvršena prva meteorološka merenja, prenosi "Libr Belžik".

Izuzev jula, svaki mesec u ovoj godini je bio topliji u odnosu na standardne vrednosti, a proleće je bilo sunčanije nego ikad. Gotovo bi se moglo reći da smo u proleće imali leto, na leto smo imali jesen, a na jesen proleće, objasnio je belgijski meteorolog David Dehenouv.

On, takođe, ističe da su tri najtoplije godine u Belgiji zabeležene u pet poslednjih godina, a to su 2006, 2007. i 2011. Kako prenosi alžirski ekonomski nedeljnik "LCE", temperature koje su zabeležene u poslednjih 10 godina su znatno iznad proseka, a na krajnjem severu naše planete su bile toliko visoke da arktički led nikada nije bio tanji.

Taj rezultat je utoliko značajniji što je godina 2011. do maja meseca bila pod veoma velikim uticajem klimatskog fenomena poznatog kao "La Ninja", koji se u redovnim razmacima odvija na Pacifiku i koji je poznat po svom efektu hlađenja. Ovogodišnja "La Ninja" bila je jedna od najjačih u poslednjih 60 godina.

Ne samo što je ovaj fenomen odgovoran za neke ekstremne meteorološke epizode tokom ove godine (suša u istočnoj Africi i na jugu Sjedinjenih Američkih Država, poplave u Africi i u južnoj Aziji, kao i u istočnoj Australiji), već se smatra da on izaziva pad temperatura od 0,1 do 0,15 Celzijusovih stepeni u odnosu na prethodnu ili predstojeću godinu.

Svetska meteorološka organizacija insistira, međutim, na tome da je 2011. godina najtoplija od svih godina u kojima je zabeležena umerena i snažna "La Ninja" (1989, 2000, 2008), podsećajući da je 13 najtoplijih godina registrovano među poslednjih 15, od 1997. godine.

"Naši naučni podaci su čvrsti i nepobitno dokazuju da se svet zagreva i da su uzrok porasta temperatura ljudske aktivnosti", objašnjava Mišel Žaro, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, dodajući da je koncentracija štetnih gasova u atmosferi sve veća i bliži se nivoima koji odgovaraju porastu temperatura od 2,0 do 2,4 Celzijusova stepena, iako su se zemlje obavezale da će učiniti sve kako temperature ne bi prešle drugi podeljak Celzijusove skale.

Van mreže Darko_9

  • ***
  • Poruke: 4.859
  • Lokacija: Naselje Vrbovski(69m nadmorska visina)
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #282 poslato: 03. Januar 2012. u 12:52 »
Dok je u Francuskoj 2011 bilo hladno leto a topla jesen , kod nas u Srbiji je bilo veoma toplo leto i sveža i sušna jesen!

Van mreže laky

  • ***
  • Poruke: 3.024
  • Lokacija: Dubai, UAE
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #283 poslato: 03. Januar 2012. u 13:14 »
 ^^
Leto u skoro celoj Francuskoj je bilo malo iznad proseka jedino je krajnji severozapad bio hladniji dok jesen je bila toplija u celoj Francuskoj.
Leto u Srbiji je bilo kao sto si rekao toplije ali jesen je bila prosecna i jako susna.
Sve redje imamo meseca sa temperaturom ispod proseka to vec odavno znamo...

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #284 poslato: 20. Mart 2012. u 21:22 »
Topljenje na Grenlandu i Antartiku donosi potop
 

MOSKVA - Nivo svetskog okeana će se podići za 10 do 20 metara ukoliko se otopi sav led na planeti, a taj proces je neizbežan čak i ako globalno zagrevanje ne pređe granicu od dva stepena Celzijusa, koju je Međudržavna grupa eksperata za klimatske promene (IPČ) označila kao "stabilnu".

"Prirodno stanje planete uz takvu količinu ugljendioksida u atmosferi i s takvim temperaturama podrazumeva za oko 20 metara viši nivo Svetskog okeana od sadašnjeg", izjavio je Ričard Lejn iz Nacionalnog naučnog fonda SAD (NSF), rukovodilac istraživanja objavljenog u časopisu "Geolodži".

Naučnici iz SAD i Novog Zelanda su uporedili savremene klimatske procese sa stanjem iz epohe Plejstocena (pre 2,7-3,2 miliona godina) kada su količine gasova sa efektom staklene bašte i temperature na povrišini zemlje bili slični sadašnjim.

Na osnovu rezultata istraživanja naučnici su zaključili da bi u našoj epohi trebalo očekivati neizbežni porast nivoa okeana, što će se desiti zbog velike količine vode oslobođene u potpunom topljenju lednika na Grenlandu i Antarktiku. Zajedno sa tim, smatraju autori istraživanja, ovaj proces bi mogao da traje stotinama ili čak hiljadama godina.

"Kada se voda, koja je sada 'uskladištena' u ledu na teritoriji Grenlanda i Antarktika sruči u okean, svet će sasvim drugačije izgledati. Više od 70 odsto stanovništva biće primorano na iseljavanje, ili će biti potopljeno", kaže Lejn.

Međudržavna grupa eksperata za klimatske promene (IPČ) formirana je 1988. godine pod pokroviteljstvom programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP) i svetske meteorološke organizacije (WMO) za procenu rizika od globalnih klimatskih promena izazvanim antropološkim uticajima.

IPČ procenjuje da bi zbog porasta prosečne temerature na zemlji većem od dva stepena Celzijusa brojni prirodni sistemi na zemlji dospeli u kritičnu fazu. Od tada se ovaj rast temperature smatra za "klimatsku" granicu, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Van mreže Vladimir

  • ***
  • Poruke: 2.146
  • Starost: 31
  • Lokacija: Gornji Milanovac 332m.n.v.
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #285 poslato: 14. Septembar 2012. u 21:47 »

Van mreže gencic

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.705
  • Starost: 35
  • Lokacija: Bežanijska kosa- Zapadni deo Bg-a
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #286 poslato: 15. Septembar 2012. u 11:57 »
Po mom misljenju jedan od pristojnije napisanih clanaka. Bez preterivanja u bilo kom smislu, realnost je da je od kad se vrse satelitska merenja ova godina je ubedljivo najslabija sa ledom. Da li ce se otopiti sav led i kad ce, to niko ne zna i mogu da se razvijaju samo odredjeni scenariji.
Mislim i da hladnije zime nisu toliko nerealna stvar ukoliko se uzme u obzir prirodni mehanizam povratne sprege u atmosferi, koji deluje kao opruga. Kada se javi odredjeni period klimatskih ekstrema, moguce je ocekivati ubuduce slican takav period samo sa ekstremima u suprotnom smeru.

Na mreži ivkeBgd

  • **
  • Poruke: 1.691
  • Lokacija: Umčari-okolina Grocke
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #287 poslato: 15. Septembar 2012. u 16:35 »
Pogledajte: Porast temperature od 1880. godine prikazan u samo 32 sekunde

Godard institut za istraživanje svemira pri agenciji NASA kreirao je video koji prikazuje promene temperature Zemlje u periodu od 1880. do 2011. godine. Vizuelno objašnjenje temperaturnog porasta dokaz je negativnog efekta staklene bašte koji izazivaju industrijska proizvodnja, proizvodnja energije i štetni izduvni gasovi motornih vozila.
Veliki porast Zemljine temperature zabeležen je 1970. godine, a onda je trend globalnog zagrevanja kontinuirano nastavljen. Snimak temperaturnih skokova traje 32 sekunde i verno dočarava brzinu kojom se odvijao temperaturni porast.
- Znamo da Zemlja apsorbuje više energije nego što emituje - izjavio je za "Dejli Mejl" direktor instituta Džejms Hansen i dodao da će naučnici nastaviti sa praćenjem tempraturnog stanja naše planete.
Najtoplija godina u poslednjoj deceniji bila je 2011, uprkos niskoj solarnoj aktivnosti.
Beležeći temperaturne aktivnosti, stručni tim NASA ustanovio je da je prošle godine tempretura u odnosu na 2010. porasla za 0.12 stepeni Celzijusove skale.
Džejms Hansen je istakao da su temperature registrovane prvih 11 godina 21. veka značajno veće u odnosu na temperature izmerene u periodu srednjeg i kasnog dvadesetog veka.
U ovoj animaciji crvena boja prikazuje najviše tempreratue, dok su plavom bojom obeleženi temperaturni padovi. Od 1951. do 1980. godine temperature Zemlje su bile najniže.

VIDEO> Pogledajte prikaz zapanjujućih porasta Zemljine temperature:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=9kFHQpZpgdg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=9kFHQpZpgdg</a>
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/342928/Pogledajte-Porast-temperature-od-1880-godine-prikazan-u-samo-32-sekunde

Na mreži ivkeBgd

  • **
  • Poruke: 1.691
  • Lokacija: Umčari-okolina Grocke
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #288 poslato: 23. Septembar 2012. u 13:44 »
Klimatske promene: Srbija će presušiti!

Naša zemlja spada u ugrožena područja gde će padavina biti manje za 20 odsto, kažu iz Udruženja „Milutin Milanković“

BEOGRAD - Ko preživi pričaće!
Srbija će biti izložena nepovoljnim efektima klimatskih promena kao što su ekstremno visoke i niske temperature, smanjenje padavina, olujne nepogode, poplave, toplotni talasi, šumski požari, klizišta, povećanje erozija i drugi oblici degradacije zemljišta! To su reči stručnjaka sa seminara „Klimatske promene i njihov uticaj na vodne resurse i komunalnu infrastrukturu“.

Posle dugog perioda suše kojim je naša zemlja bila pogođena, što je nepovoljno uticalo na reke jer su mahom presušile, usledili su brojni požari, a po rečima Slavka Maksimovića, predsednika Udruženja „Milutin Milanković“, ni u narednom periodu ne očekuje nas ništa bolja klima.

- Rizici i ugroženost su različiti u zavisnosti od regiona. U regione s nepovoljnim uticajem promene klime spada i jugoistočna Evropa, pa tako i Srbija, u kojoj se do kraja ovog veka očekuje povećanje temperature u opsegu dva-tri stepena i smanjivanje padavina za od 10 do 20 odsto - objašnjava ovaj stručnjak i dodaje da su klimatske promene postale ozbiljan globalni problem, a posledice će biti takve da priroda neće moći da im se prilagodi.

- Na globalnom nivou doći će do pomeranja klimatskih zona prema većoj nadmorskoj visini i višoj geografskoj širini, što će uticati na raspoloživost prirodnih resursa kao što su vode, plodno zemljište, šume. To će nepovoljno uticati na društveni i ekonomski razvoj planete - kaže Maksimović za Kurir.

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.317
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #289 poslato: 06. Novembar 2012. u 11:26 »

Na mreži ivkeBgd

  • **
  • Poruke: 1.691
  • Lokacija: Umčari-okolina Grocke
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #290 poslato: 24. Decembar 2012. u 13:05 »
Faliće nam zima: 2013. će biti jedna od najtoplijih godina otkako se prati temperatura
Globalne temperature će naredne godine biti za 0,57 stepeni iznad dugogodišnjeg proseka od 14 stepeni Celzijusa, zbog čega će 2013. biti jedna od najtoplijih godina koje se pamte, saopštila je ovih dana britanska Meteorološka služba.
"Vrlo je verovatno da će 2013. biti jedna od deset najtoplijih godina od 1850. i toplija nego 2012.", stoji u prognozi britanske službe za nastupajuću godinu, izveštava Rojters.


Ova prognoza se bazira na istraživanjima same britanske meteorološke službe, kao i istraživanjima obavljenim na Univerzitetu Ist Anglija, američkom Godarovom institutu i Nacionalnoj okeanskoj i atmosferskoj službi SAD.


Rastuće temperature bi mogle da budu posledica prirodnih promena klime, ali i globalnog zagrevanja zbog povećanog emitovanja u atmosferu gasova s efektom staklene bašte, napominje britanski prognozer Dejv Briton.


On ističe i da viša globalna prosečna temperatura ne znači da će u svim regionima naredne godine biti toplije nego ove.


Od 12 najtoplijih godina o kojima postoji evidencija, jedanaest je bilo u ovom veku. Sa prosečnom temperaturom za 0,54 stepena višom od dugogodišnjeg proseka, 2011. je bila dosad najtoplija, dok je tekuća godina na devetom mestu, sa prosečnom temperaturom 0,45 stepeni Celzijusa iznad višegodišsnjeg proseka.
Mnogi naučnici za rast temperatura krive delatnost ljudi, odnosno preterano emitovanje u atmosferu gasova s efektom staklene bašte, koji nastaju sagorevanjem fosilnih goriva.

Oni upozoravaju da bi nastavak ovakvog trenda mogao da dovede do porasta nivoa mora i ekstremnih vremenskih prilika.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, globalna emisija ugljen dioksida je dostigla rekord 2011 godine, a najveći emiter je bila Kina.
Ostrvske zemlje sveta, koje imaju nizak reljef, kao i druge države osetljive na rast nivoa mora, poplave i uragane, vrše pritisak na razvijene zemlje da smanje emisiju štetnih gasova i ne dozvole da se tokom ovog veka prosečne globalne temperature povećaju za više od dva stepena Celzijusa.
Nedavno je, međutim, na konferencija o klimi, pod okriljem UN, čiji je cilj bio i ograničenje emisije štetnih gasova, zabeležen samo manji napredak.
BLIC

Van mreže Darko_9

  • ***
  • Poruke: 4.859
  • Lokacija: Naselje Vrbovski(69m nadmorska visina)
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #291 poslato: 24. Decembar 2012. u 17:07 »


Vremenska prognoza za leto 2013 svrstana u zabavu  :lmao:


Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #292 poslato: 24. Decembar 2012. u 21:45 »
ta "prognoza" za leto 2013 i jeste za razbibrigu ;)

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 39
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #293 poslato: 04. Mart 2013. u 15:56 »
Jos jedna vest u medijima koja pripada ovoj temi.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=03&dd=04&nav_id=692033

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #294 poslato: 04. Mart 2013. u 20:45 »
Ovi mediji toliko zaglupljuju da je to nevidjeno...

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #295 poslato: 31. Mart 2013. u 00:22 »
Citat
Razorne superoluje, poput "Sendi" u Sjedinjenim Američkim Državama, u narednim decenijama mogle bi
pogoditi i Evropu i zadati velike
muke stanovnicima zemalja među
kojima je i Bosna i Hercegovina, prenose "Nezavisne novine".
Mogućnost da ni prostori BiH ne bi bili pošteđeni takvih prirodnih nepogoda potvrđuje činjenica da su u poslednjih pet godina registrovane četiri "pijavice"
koje se nisu pojavljivale nikada ranije, ali i olujni vetrovi koji su dostizali brzinu i do 100 kilometara na čas. Nedavno je olujno nevreme pričinilo veliku štetu u Banjaluci, kada su padala stabla, podseća banjalučki dnevnik. Istraživanja ukazuju da će se uragani u
budućnosti formirati istočnije, u
tropskom delu Atlantskog okeana, pa bi se zbog toga superoluje u budućnosti mogle, umesto prema Americi, okrenuti ka Evropi. Oluje, kako objašnjavaju stručnjaci,
slabe posle napuštanja tropskog
područja, ali u dodiru sa hladnijim
vazduhom iznad Evrope će se pretvoriti u "hibridne" oluje, poput uragana "Sendi" koji je 2012. u SAD odneo mnogo života i naneo veliku materijalnu štetu. Član Saveta za klimatske promene BiH Nebojša Kuštrinović tvrdi da bi razornim
superolujama najvise bilo podložno
priobalno područje Atlantika. - Ovde smo unazad pet godina imali tri
mala tornada, dva u Lijevče polju i po jedan u Prijedoru i Popovom polju, što se ranije nikad nije dešavalo - naglasio je Kuštrinović i dodao da je i Savet za predele u BiH predvideo manja tornada, mnogo slabijeg intenziteta nego u SAD,
što dokazuje skorašnji uraganski vetar u Banjaluci.

Šta reći, a ne zaplakati. Danas je toliko medija na internetu "prekopiralo" ovu vest. Ovo je čisto zaglupljivanje ljudi, jebanje u zdrav mozak. Kako se može sprečiti ovakvo širenje neistina, nebuloza koje prikazuju meteorologiju kao vračanje u kugle, nagađanje. Ko su ti novinari koji mogu ovakve tekstove objavljivati? Pa niko i ništa su, jedna velika nula. Danas su svi naučnici, klimatolozi, ma sve živo. A tek šta reći o ljudima koji se nalože na ovakve članke, pa šire dalje... Ovakve gluposti su neverovatne, sramota!

Van mreže Vladimir

  • ***
  • Poruke: 2.146
  • Starost: 31
  • Lokacija: Gornji Milanovac 332m.n.v.
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #296 poslato: 30. April 2013. u 17:37 »
Neka bude ovde,pusta nagadjanja,tako bilo i za prethodnu zimu -30,a ispade blaga zima. :blahblah:
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=04&dd=30&nav_id=709868

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #297 poslato: 30. April 2013. u 22:32 »
Nebuloze. Nego, da se ne ponavljam, na CROMETEO sam pisao o uticaju Sunca na klimu Zemlje.
Deo mog posta ovde prenosim. :)

Ne svidja mi se priča u tekstu kako oni solarnu aktivnost povezuju i sa ledenim dobima.
Jedina, ali velika zamerka, jer je ledena doba matematički objasnio Milutin Milankovic-kako, to sami pročitajte, ako ne znate. Nego, da se bacim ja na mali posao o tome kako zračenje sa Sunca utiče na klimu Zemlje. Dakle, kao što znamo kosmički zraci neprestano zasipaju Zemlju. Bolje bi bilo reci kosmičke čestice. To zračenje se sastoji iz primarne i sekundarne komponente.

Napomenucu samo sekundarnu, jer ona nastaje pri interakciji sa jezgrima u atmosferi i na Zemlji. Treba znati da se kod zračenja ne vrši direktno prenošenje toplote, vec posrednim putem. Toplota najpre prelazi u energiju zračenja-elektromagnetne talase, koja se dalje na drugom delu tela apsorbuje i ponovo prelazi u toplotu. Medjutim, jedan deo tog zračenja biva reflektovan, drugi apsorbovan i treci propušten, tj. transportovan i to po zakonu održavanja energije. Ali, na Zemlju deluje samo toplotni spektar zračenja i to poštujuci odredjene zakone termodinamike.
Zemljina atmosfera nije ništa drugo, do jedan veliki fluid u kojem se menjaju tri veličine: zapremina, pritisak i temperatura. Ove tri veličine, prosto rečeno, opisuju stanje fluida. I, kada se stanje fluida menja, onda se u opštem slučaju menjaju sve tri veličine. Sa Sunca nam stiže razno zračenje, dok preovladjujuci značaj ima ono sa toplotnim delom spektra, koje je konstantno i menja se milijardama godina. Zanemarite u ovom slučaju čestice koje nam stižu sa Sunca usled velikih eksplozija. Mehanizam njihovog dejstva je vec dovoljno opisan na početku ove teme. Zbog delovanja toplotnog dela zračenja na Zemlju, dešavaju se odredjene promene.

Cirkulacija u atmosferi počinje da se opisuje oko ekvatora, jer je logično tu najveci upadni ugao toplotnog zračenja. Zbog toga se u ekvatorijalnom pojasu vazduh uzdiž ka vrhu atmosfere, uticajuci na stvaranje prve Hadlijeve celije. Na visini, tačnije od ekvatora, vazduh krece ka polovima, jer mora na neki način da se razidje kada udari u "plafon". Rezultat svega toga jeste da je atmosferski pritisak nad ekvatorom nešto niži, dok na krajevima severne i južne Hadlijeve celije pritisak postaje viši, pod ovim mislim na prizemlje. Zato u prizemlju vazduh struji ka ekvatoru gde se ponovo uzdiže itd. Krajevi Hadlijevih celija se nalaze na suptropskim geografskim širinama.

Ove dve cirkulacione celije su toliko snažne da praktično nema razmene vazduha izmedju njih. Zbog toga se hemisfere ponašaju nezavisno jedna od druge. Da ne širim priču dalje, ovde cu da stanem sa opisom opšte cirkulacije atmosfere pod uticajem toplote. Priču prepuštam nekom drugom. Preci cu na drugi, bitniji deo priče. U atmosferi se dešavaju veoma složeni toplotni procesi, tako da se temperatura atmosferskog vazduha i Zemljine površine neprekidno menja, i teritorijalno i vremenski.Napomenucu samo da u atmosferi biva apsorbovan samo deseti deo zračenja sa Sunca. Sva ostala energija se apsorbuje na Zemljinoj površini. Usled toga se površina Zemlje zagreva, pa se toplota prenosi dalje, na atmosferski vazduh. Nejednako zagrevanje Zemlje izaziva strujanja i vetrove, što još više utiče na temperaturne promene u atmosferi. Usled toga se količina vodene pare u atmosferi stalno menja, što ima veliki značaj u meteorologiji. Vodena para koja se oslobodi sa površine vode ili vlažnih predmeta širi se dalje u atmosferu pod uticajem napona pare, difuzije i drugih pojava. Ovakvo širenje vodene pare ide lagano, te se i napon vodene pare ne može brzo uspostaviti u atmosferskom vazduhu. Sem toga, usled isparavanja voda gubi toplotu, a njena temperatura se snižava, što takodje utiče da se smanjuje brzina uspostavljanja napona zasicene vodene pare u atmosferi. Ako vazduh sadrži neku količinu vodene pare kojom još nije zasicen, prilikom hladjenja ce nastupiti momenat kada ce sa istom količinom vlage vazduh biti zasicen. Svako dalje rashladjivanje dovodi do kondenzovanja pare, jer vazduh na nižoj temperaturi ne može da primi toliku količinu vodene pare, te se višak vodene pare mora izlučiti u vidu magle ili rose. Ali kada u atmosferskom vazduhu nastupi rashladjivanje ispod tačke rose javljaju se različite vrste padavina. Nastaju i poremecaji u fluidu, tj. barički sistemi koji su nosioci vremenskih prilika na Zemlji, koji da nema toplote ne bi ni postojali.
Tako kaže meteorologija. Dakle, na klimu Zemlje utiče toplotni spektar zračenja, koji je stalan.
« Poslednja izmena: 01. Maj 2013. u 15:16 dikile »

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #298 poslato: 30. April 2013. u 22:55 »
Izvinjavam se na "iseckanom" tekstu. Neke stvari sam brisao pa sve poremetilo. Nadam se da će Stefano popraviti. Ja nemam vremena sada. :\

Van mreže Vladimir

  • ***
  • Poruke: 2.146
  • Starost: 31
  • Lokacija: Gornji Milanovac 332m.n.v.
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #299 poslato: 13. Maj 2013. u 15:17 »