Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Testiranje instrumenata  (Pročitano 28542 puta)

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Testiranje instrumenata
« poslato: 08. Jun 2011. u 10:01 »
Imam tu čast i privilegiju da mogu da testiram izvesne meteorološke instrumente koji se mogu naći u slobodnoj prodaji. Za to mogu da zahvalim ljubaznosti mojih kolega koji se time profesionalno bave. Bez njihove stručne pomoći, znanja i posvećenosti, ovakvih rezultata ne bi ni bilo, a veoma je važno da ih bude.
Naravno, neka testiranja mogu da obavim i sam, jer mi za jedan deo tih testiranja nisu potrebni etaloni.

Prvi instrument koji sam testirao jeste digitalni ubodni termometar proizvodnje TFA. Informacije od proizvođača možete naći na http://www.tfa-dostmann.de/TFA2003_englisch/CD_2009/img/061.pdf.

Termometar je veoma jednostavan za rukovanje. Osim pokazivanja stvarne vrednosti temperature, može da pamti minimalnu i maksimalnu temperaturu za period od jednog do drugog resetovanja. Troši litijumsku bateriju CR2032 od 3V. Kabl sa sondom je dug jedan metar, a kućište sa displejem može da se kači na magnetno postolje.
Ono što sam zapazio jeste veoma mala inercija termometra. Prema definiciji, inercija termometra je vreme koje je potrebno termometru da prilagodi svoju temperaturu temperaturi okoline koju meri smanjujući razliku e puta (e=2.71828...). Profesionalni živini termometri imaju inerciju od oko 150 sekundi, što je sasvim dovoljno da se izmeri temperatura vazduha u meteorološkom zaklonu. Po prirodi stvari, temperatura vazduha može značajno da se menja u vremenu, i po 1-2 stepena u minutu, tako da je ovakva inercija odlična za osrednjavanje ovakvih mikro promena.
Inercija ovog termometra je, kao što rekoh, znatno manja. Prema mojim procenama (bilo bi lepo da i to testiram), inercija je nešto ispod 30 sekundi. Ovakva inercija termometra je odlična za ad-hoc merenja na terenu, bilo da se meri temperatura vazduha, vode, zemljišta, rashladnih uređaja, grejnih tela. Sonda ima lepu i funkcionalnu dršku, te je merenje ovim termometrom pravo zadovoljstvo.
Tehničke karakteristike su:
- opseg merenja -od -40°C do +200°C
- preciznost pokazivanja je 0.1°C
- predefinisana tačnost je +-0.5° u opsegu o 0°C do 50°C, +-1°C od -20°C do 0°C i od 50°C do 70°C i +-2°C od -40°C do -20°C i od 70°C do 200°C
- dimenzije su 86 x 57 x 30 mm
Laboratorijsko ispitivanje dalo je sledeće rezultate:
- na -20°C pokazuje -19.1°C
- na -10°C pokazuje -9.2°C
- na 0°C pokazuje 0.4°C
- na 10°C pokazuje 10.5°C
- na 20°C pokazuje 20.7°C
- na 30C pokazuje 30.3°C
- na 40°C pokazuje 40.2°C
Zaista, instrument poštuje propisanu deklaraciju.

Ovakav termometar se može nabaviti u prodavnicama koji distribuiraju proizvode TFA. Konkretno, ja sam ovaj termometar nabavio u bateri šopu na Dorćolu po ceni od 3500 dinara. Mislim da cena kod TFA nije mnogo manja i da se isplati kupiti ga u našim prodavnicama.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže rade

  • AMS Beograd-Karaburma
  • ***
  • Poruke: 2.188
  • Lokacija: Beograd-Karaburma, 102m n.v.
    • AMS Beograd-Karaburma
Odg: Testiranje instrumenata
« Odgovor #1 poslato: 08. Jun 2011. u 13:03 »
Blago tebi Ptprince, kada si u prilici da testiraš instrumente, odnosno kada ti je laboratorija na dohvat ruke.

Kakva sva testiranja mogu se obaviti u laboratoriji, je li moguće testirati i druge instrumente za merenje vazdušnog pritiska, vlage, brzine vetra i da li laboratorija pruža usluge takve vrste za zainteresovana treća lica?

Ja moju AMS TFA Nexus, sam nekako testirao, upoređujući sa drugim termometrom (CPS TM50 u koga najviše verujem) i druge AMS WS-2300 (za kontrolu vazdušnog pritiska). Navedeni TM50 sam "baždario" na 0C (smeša vode i leda) i na 100C (ključala voda) i greška je oko 0,2C.
Pritisak upoređujem sa "Vračarom" (razliku održavam na +3 hPa, jer sam na nižoj n.v.) i poredim sa pokazivanjem na WS-2300.
Kišomer sam modifikovao sa fabričkog 0,7mm po impulsu na 0,2mm, povećanjem prihvatne površine.
Anemometar nisam proveravao jer za to nemam uslova ni instrumenata.
Kada sam kupovao TFA Nexus uz nju sam dobio i tri spoljašnja senzora, od kojih sam jedan odabrao kao najtačniji (po mojim kontlolnim merenjima).




Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Testiranje instrumenata
« Odgovor #2 poslato: 08. Jun 2011. u 13:10 »
Moguće je testirati vazdušni pritisak u laboratoriji. Nikakav problem. Manji je problem sa brzinom vetra, jer je tunel ostao na staroj lokaciji, pa je tako dislociran.
Laboratorija pruža usluge i za treća lica, i to ima neku svoju cenu. A pošto ti znaš jednog insajdera, stvar može da se pojednostavi. ;) Naravno, ukoliko si zainteresovan za saradnju, javi se na PP.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...