Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Test kamera Canon vs Sony  (Pročitano 2701 puta)

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.473
  • Lokacija: Novi Beograd
Test kamera Canon vs Sony
« poslato: 03. Novembar 2006. u 14:03 »
Moj dobar drug Srecko i ja smo uradili test 3 kamkordera i objavili ih na 2 foruma na kojima ucestvujemo tog tipa a to su elitesecurity i benchmark.
Ali racunam verovatno ce i ovde biti ljudi koje to interesuje tako da ga u celosti prenosim i ovde iako je to vise u vezi za video tehnikama nego foto tehnikama :)

_RS_ i ja smo resili da uradimo ovaj test, onako iz nekog naseg licnog zadovoljstva, sto bi se reklo za svoju dusu, ali s’obzirom da je test ispao bolji nego sto smo mislili, resili smo da ga podelimo i sa auditorijumom ovog foruma. Moram napomenuti da je ovo povrsna analiza, s’obzirom da nismo imali mnogo vremena i ako nekom treba nesto detaljnije, moze se obratiti _RS_-u ili meni, ili sam izvuci zakljucke iz prilozenih slika.

Da ne bi bilo zabune, test je radjen u kucnim uslovima, ali smo se maksimalno trudili da odradimo sto bolje mozemo.

Testirali smo 3 kamere, Canon MVX4i, Canon MVX25i, i Sony DCR PC8. Znaci 2 aktuelna modela i jedan model od pre 4 godine.
Canon MVX4i
http://img.photobucket.com/alb...VS%20Canon/PA284376_resize.jpg

Canon MVX25i
http://img.photobucket.com/alb...VS%20Canon/PA284377_resize.jpg

Sony DCR PC8
http://img.photobucket.com/alb...VS%20Canon/PA284379_resize.jpg

Oblik i lezanje u ruci
MVX4i i PC8 su klasicne palm kamere sto znaci da su resizeovane do krajnjih granica, prakticno staju u saku. Obe kamere su napravljene da bi se koristile jednom rukom, ali to je u praksi ne moguce. Privikavanje na ovakav dizjan kamera je jako tesko (govorim iz licnog iskustva), ali je ipak moguce. Kada se jednom prilagodite vise ne osecate mane ovakvog tipa kamera. Jos jedna mana palm kamera je i sto im je mikrofon na vrhu, tako da se javlja onaj efekat da se osoba koja snima cuje mnogo glasno, a ostali tise.
Za razliku od MVX4i i PC8, MVX25i je kamera klasicnog dizajna, mnogo bolje lezi u ruci i sa njom je snimanje mnogo lakse, Komande su meke i bolje nego na MVX4i i PC8. Definitivno po egronomiji i lezanju u ruci MVX25i je apsolutni pobednik na ovom testu.

Test slike

Na svim test slikama kamere su bile podesene na automatski WB, pretpostavljamo da bi se bolji rezultati dobili da smo ih podesili na manuelni WB, ali s’obzirom da vecina korisnika kamere u ovom rangu koriste pretezno na automatici, za vecinu su ovakve test slike upotrebljivije nego one gde bi kamere manuelno nastelovali i izvukli maksimum iz njih. Na testu rezolucije, boja i snimaka na otvorenom, kao referencu koristili smo digitalni fotoaparat Olympus C760UZ, koji nije iz najnovije generacije, ali po nasem misljenju daje neutralnu sliku koja moze posluziti kao referenca.

1.rezolucija
Na test karti se uocava da Canon MVX4i u odnosu na ostale kamere briljira u svakom pogledu. Hormatskih aberacija gotovo i da nema, kod MVX25i ih ima ali ne mnogo, dok su kod PC8-ice hromatske aberacije izrazene. Takodje kod Canona MVX25i uocava se da slika malo vuce u crvenu, dok kod PC8-ice vuku u plavu, kamere su podesene na automatski WB
http://img.photobucket.com/alb...0VS%20Canon/TESTRezolucija.jpg
crop
http://img.photobucket.com/alb...20Canon/TESTRezolucijaCrop.jpg

2.boje
Canon MVX4i i na ovom testu odnosi pobedu, boje su gotovo idealne, na drugom mestu je MVX25i sa takodje odlicnim prikazom boja (mozda je crvena malo izrazenija), dok Sony DCR PC8 prikazuje definitivno najlosiji kolorni spektar.
http://img.photobucket.com/alb...Sony%20VS%20Canon/TESTBoje.jpg

3.snimci na otvorenom
Sve 3 kamere daju dobar prikaz za naprednu amatersku primenu. Za sva 3 motiva rekao bih da Canon MVX4i daje malo pastelne boje, dok MVX25i i PC8 daju jace boje (kod sony-a je bas izrazena jaca saturacija). Na drugoj slice se uocava da su sve 3 kamere sprzile nebo, Sony najmanje, ali kod Sonya se pri otvorenijim blendama javlja primetno vinjetiranje, kao sto se i vidi na slikama.
Na trecoj slici smo uporedili prikaz pri 10 X zoom-u, i tu je Canon MVX4i odneo pobedu.
http://img.photobucket.com/alb...a/Sony%20VS%20Canon/Zgrada.jpg
http://img.photobucket.com/alb...ra/Sony%20VS%20Canon/Polje.jpg
http://img.photobucket.com/alb...era/Sony%20VS%20Canon/Zoom.jpg

4.snimci pri low lightu
Verovatno ce ovaj deo testa mnoge zanimati, s’obzirom da vecina kamera uglavnom slicno snima pri dnevnom svetlu, a tek pri low lightu se vide razlike. Ovaj test je bio mozda i pomalo ne fer, s’obzirom da na Sony-u nemamo manuelnu kontrolu ekspozicije, a Canon MVX25i pri slabom osvetljenju automatski produzava ekspoziciju na preko 1/50s pa slika ima manje frameova po sekundi, sto se lako primeti kad se gleda snimak, tako da smo mu tu opciju iskljucili. Mozda to i nismo trebali da uradimo, ali u svakom slucaju sa ukljucenim automatskim produzenjem ekspozicije (po nasoj proceni on produzi ekspoziciju do 1/25s) snimak je slican Sony-evom.

Sa 3 lampe sve 3 kamere daju zadovoljavajuc prikaz, s’tim da MVX4i ima maksimalno ocuvane detalje (primeti se po kockicama na fotelji), dok MVX25i ima najrealnije boje, a Sony malo pojacava boje. Generalno MVX25i u ovom testu daje najlepsi prikaz.
http://img.photobucket.com/alb...ny%20VS%20Canon/AUTO3Lampe.jpg
crop
http://img.photobucket.com/alb...0VS%20Canon/AUTO3LampeCROP.jpg

sa 2 lampe situacija je slicna kao i sa 3 ista zapazanja vaze za sve 3 kamere.
http://img.photobucket.com/alb...ny%20VS%20Canon/AUTO2Lampe.jpg
crop
http://img.photobucket.com/alb...0VS%20Canon/AUTO2LampeCROP.jpg

sa jednom lampom pokusavamo da izvucemo maksimum od sve 3 kamere. Kao sto sam napisao na pocetku, to je za MVX25i mozda i malo ne fer test, s’obzirom da smo mu namerno iskljucili produzenje ekspzocijije, jel da nismo onda bi bili ne fer za druge 2 kamere.
MVX25i i MVX4i imaju najrealnije boje, generalno na MVX4i je najsvetlija slika, i najvise detalja je ocuvano, dok su kod Sony-a boje ne prirodno pojacane.
http://img.photobucket.com/alb...ny%20VS%20Canon/AUTO1Lampa.jpg
crop
http://img.photobucket.com/alb...0VS%20Canon/AUTO1LampaCROP.jpg

I na kraju test bez osvetljenja (tj.sa osvetljenjem od ulicnog osvetljenja), kod sve 3 kamere ne upotrebljiv snimak
http://img.photobucket.com/alb...%20VS%20Canon/AUTOBezlampi.jpg

Na kraju komparacija snimaka sa jednom lampom, sto su i neke maksimalne mogucnosti kamera u low lightu.
Mozda je i najrealniji prikaz pri 1/50s bez gain-a tu se tacno vidi da je i u fer uslovima MVX4i bolji od MVX25i zbog veceg CCD chipa.
http://img.photobucket.com/alb...%20VS%20Canon/AUTO501Lampa.jpg

Zakljucak
Sve 3 kamere ce zadovoljiti naprednog amatera. Najskuplja kamera na ovom testu a to je Canon MVX4i je odnela ubedljivu pobedu, dok je Sony DCR PC8 definitivno losija od oba Canona, pre svega to je kamera model iz 2002 godine, da ne kazem, vreme ga je pregazilo, pretpostavljam da bi neki noviji Sony bilo slican ovim Canonima. Canon MVX25i ima ubedljivo najbolju egronomiju i lezanje u ruci.

I na kraju da dodam poziv za sve dobronamerne ljude koji su spremni da pomognu u nekom buducem testu tako sto ce doneti svoju kameru i ucestvovati u svemu. Nadam se da ce ovi testovi postati praksa. Svaka kritika i savet iskusnijih su dobrodosli.

Copyright _RS_ & Stefano