Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: April 2017  (Pročitano 30718 puta)

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.451
  • Lokacija: Niš
Odg: April 2017
« Odgovor #60 poslato: 24. April 2017. u 08:53 »
Izgleda jos jaci Cape ali padavina skoro da nema... Bas me zanima kada udje sve to u 72h da vidim na lightningwizard-u kako izgleda, znaci sutra...


Van mreže Srđan

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 2.323
  • Starost: 23
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: April 2017
« Odgovor #61 poslato: 24. April 2017. u 20:08 »
Prognoza vremena za Srbiju (do kraja aprila 2017.): Narednih dana znatno toplije. U petak zahlađenje, a za vilkend sveže vreme. U utorak, a naročito u četvrtak, na severu i zapadu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se pljuskovi sa grmljavinom. U četvrtak u ovim krajevima ponegde moguće kratkotrajne grmljavinske nepogode. U petak umereno do potpuno oblačno, mestimičnio sa kišom, pljuskovima i grmljavinama. U subotu pretežno oblačno, mestimično sa kišom. U nedelju razvedravanje sa severozapada. U sredu i četvrtak će duvati umeren i pojačan, južni i jugozapadni vetar. Njega će u petak zameniti severozapadni, koji će u subotu uveče biti u slabljenju.


Utorak: Jutro hladno, ponegde sa slabim prizemnim mrazem, a po kotlinama i visoravnima sa kratkotrajnom maglom. Tokom dana pretežno sunčano i još toplije. Posle podne na severozapadu i zapadu zemlje uz jači lokalni razvoj oblačnosti biće uslova za kratkotrajne lokalne pljuskove sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, u Banatu, na severu Bačke, kao i na višim planinama južne i zapadne Srbije povremeno i pojačan, južni i jugozapadni. Najniža temperatura od 1 do 8ºC, najviša dnevna od 19 do 23ºC.
U toku noći u celoj zemlji vedro.

Sreda: Nakon svežeg jutra, tokom dana ugodno toplo. Iznad većeg dela pretežno sunčano. Na severozapadu i zapadu promenljivo oblačno sa dužim sunčanim periodima. Vetar u pojačanju i duvaće slab i umeren, u Vojvodini i na planinama južne i zapadne Srbije povremeno pojačan, a u noći ka četvrtku ponegde i sa jakim udarima. Najniža temperatura od 4ºC do 11ºC, najviša dnevna od 22 do 26ºC.
U toku noći u većini krajeva pretežno vedro, na severu i zapadu promenljivo oblačno.

Četvrtak: Promenljivo oblačno, toplo i vetrovito, na jugu i jugoistoku sa dužim sunčanim periodima. Posle podne i uveče na severu i zapadu zemlje lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Ponegde će biti uslova i za kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom sa većom verovatnoćom u Sremu, na zapadu, kao i severu Šumadije. Vetar uglavnom umeren, u Vojvodini i na planinama južne i zapadne Srbije povremeno pojačan, južni i jugozapadni. Najniža temperatura od 6 do 14ºC, najviša dnevna od 24 do 28ºC.
U toku noći promenljivo oblačno, u severnim, centralnim i zapadnim krajevima mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom.

Petak: Preovladavaće umereno do potpuno oblačno, vetrovito i svežije, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinama. Vetar umeren i pojačan, južni i jugozapadni, tokom dana i uveče u skreatanju na severozapadni, prvo na severu i severozapadu zemlje. Najniža temperatura od 8 do 14ºC, najviša dnevna od 16ºC na severozapadu do 24ºC na istoku i jugoistoku.
U toku noći pretežno oblačno i vetrovito, mestimično sa kišom.

Subota: Pretežno oblačno i sveže, mestimično sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima. Više padavina u južnim i centralnim krajevima, dok će na severu veći deo dana biti suvo i sa sunčanim periodima. Vetar umeren i pojačan, na istoku i sa jakim udarima, seveozapadni, krajem dana i tokom večeri u slabljenju. Najniža temperatura od 5 do 9ºC, najviša dnevna od 11 do 15ºC.
U toku noći pretežno oblačno i hladno, još ponegde sa kišom.

Nedelja: Oblačno i sveže, ujutru još ponegde u centralnim, južnim i istočnim delovima uz mogućnost slabe kiše. Već tokom jutra u severozapadnim, a do kraja dana i u ostalim krajevima delimično razvedravanje. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura od 4 do 8ºC, najviša dnevna od 13ºC do 17ºC.
U toku noći vedro i hladno.
« Poslednja izmena: 24. April 2017. u 20:54 Srđan »

Van mreže Srđan

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 2.323
  • Starost: 23
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: April 2017
« Odgovor #62 poslato: 24. April 2017. u 22:56 »
Prognoza vremena za Beograd i širu okolinu (do kraja aprila 2017.): Narednih dana znatno toplije. U četvrtak i do 27ºC. U petak zahlađenje, a za vikend sveže vreme. U utorak, sredu i četvrtak veći deo dana sa dosta sunčanih intervala. U četvrtak krajem dana, uveče i tokom noći ka petku se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. U petak umereno do potpuno oblačno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinama. U subotu povremena kiša uz manju kol. padavina. U nedelju popodne delimično razvedravanje. U sredi, četvrtak i petak veći deo dana će duvati umeren i pojačan, južni i jugozapadni vetar. Njega će u petak kasnije popodne zameniti severozapadni, koji će u subotu uveče biti u slabljenju.


Utorak: Nakon svežeg jutra, tokom dana pretežno sunčano i još toplije uz slab dnevni razvoj oblaka. Vetar slab i umeren, južni i jugozapadni. Najniža temperatura 8ºC, najviša dnevna 23ºC.
U toku noći vedro.

Sreda: Malo i umereno oblačno, toplo i vetrovito. Vetar tokom dana u pojačanju i duvaće slab i umeren, na udare povremeno i pojačan, južni i jugozapadni. Najniža temperatura 11ºC, najviša dnevna 25ºC.
U toku noći promenljivo oblačno i vetrovito.

Četvrtak: Promenljivo oblačno sa sunčanim periodima, vetrovito i veoma toplo za ovaj period godine. Kasnije posle podne, uveče i tokom noći ka petku očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar uglavnom umeren, povremeni i pojačan, južni i jugoistočni. Najniža temperatura 14ºC, najviša dnevna 27ºC.

Petak: Umereno do potpuno oblačno, vetrovito i svežije, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinama. Vetar umeren i pojačan, južni i jugozapadni, kasnije popodne u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura 14ºC, najviša dnevna 22ºC.

Subota: Pretežno oblačno, sveže i vetrovito, povremeno sa kišom i kratkotrajnim pljuskovima uz manju količinu padavina. Vetar uglavnom umeren, povremeno i pojačan, severozadni. Najniža temperatura 9ºC, najviša dnevna 14ºC.

Nedelja: Sveže. Pre podne oblačno. Od sredine dana delimično razvedravanje. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura 8ºC, najviša dnevna 16ºC.


Izvor: Fejsbuk stranica „Meteo Beograd“

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: April 2017
« Odgovor #63 poslato: 24. April 2017. u 23:11 »
GFS ima tu manu da u prolećnom periodu, pred početak konkretnije konvektivne sezone, daje malo veće vrednosti tačke rosišta u delu zapadne Srbije, a samim tim i veće CAPE vrednosti. Taj problem imaju i WRF modeli, baš u tom regionu.
Ličnog sam mišljenja da od nekih nevremena nema ništa, jer je i mlazna struja tik zapadno uz nas, kao i čitava frontalna zona koja daje padavine. U najboljem slučaju, mislim da će biti samo uslovne nestabilnosti oko Beograda. Vrednosti od 2 kJ energije su, za sada, teško ostvarive.

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: April 2017
« Odgovor #64 poslato: 25. April 2017. u 12:35 »
Situacija se prilično iskristalisala za naredne dane. Moraću malo da korigujem kolegu Srđana (naravno, kao i uvek, svaka čast za trud da sve ovo napišeš.  :laie:)

Prvo, produžen je "boravak" u toplom sektoru i na petak, pri čemu zahlađenje prvo stiže na severu u petak predveče, a tamo do subote ujutru i do većine krajeva (izuzev krajnjeg juga i istoka, gde će to biti malo kasnije).

Na severu Vojvodine bi moglo biti zanimljivo u četvrtak (predfrontalne nestabilnosti) ali i u petak do popodne, pre nego što se u sklopu hladnog fronta dovuče natapača sa zapada i jugozapada.

U ostatku zemlje se sve manje više svodi na tu natapaču u sklopu hladnog fronta tokom prvog dela subote(odnosno malo kasnije u subotu za jug i istok). Eventualno bi moglo biti nekog izolovanog predfrontalnog razvoja u petak popodne ili predveče. Generalno tamo (jugoistok i istok) će biti i najmanje padavina, tek možda par mm.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: April 2017
« Odgovor #65 poslato: 25. April 2017. u 13:37 »
Da, GFS je promenio priču, pa je sada petak u centru pažnje. Iskreno, ja sam rezervisan po pitanju nekih velikih nevremena, ali evo par zanimljivih karata. Oko 15 h nema SCP na ovom sajtu, ali zato ima u 12 h. Treba imati u vidu da su najjači parametri oko 15 h. Po ovome, SB CAPE preko 2000 J/kg, smicanje oko 20 m/s, SRH i do 400 m2/s2, EHI oko 2,5 u 15 h.











Nadam se daće se i drugi uključiti u diskusiju. :whistling:


Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: April 2017
« Odgovor #66 poslato: 25. April 2017. u 13:45 »
Da, jer u toj oblasti nema padavina ni trun, ali možda se nešto i ubaci:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Srđan

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 2.323
  • Starost: 23
  • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: April 2017
« Odgovor #67 poslato: 26. April 2017. u 05:29 »
 ^^ Hvala Kimi. :)
Preksinoć, kada sam sastavljao prognozu, bio sam u veoma nezgodnoj situaciji. GFS je vodio svoju "politiku", GEM isto, večernji EC nije još uvek bio izašao, WRF-ovi mi nisu bili na raspolaganju, jer nisu "pokrivali" termin... Imao sam veoma malo ("svežeg") prognostičkog materijala na raspolaganju. Iako se još uvek nije znalo pouzdano, nestrpljenje i delom tvrdoglavost da napišem prognozu je učinilo svoje. Trebalo je da sečekam još neko vreme, ispostaviće se da se, očekivano (zbog modela visoke rezolucije), već sutradan situacija poprilično "iskristalizovala". Ipak, to je bila prognoza, koja se samo delimično izmenila, a koju sam napisao najbolje što sam mogao u tom trenutku.


No, evo izgleda vremena za područje Srbije do kraja aprila po poslednjim dostupnim izlazima modela:


Danas nas, nakon vedrog i svežeg jutra, očekuje pretežno sunčano i toplo vreme. Vetar će biti slab i umeren, u Banatu i Bačkoj, kao i na planinama južne i zapadne Srbije, povremeno i pojačan, a na jugu Banata (naročito u okolini Vršca) i jak, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23ºC do 26ºC.

Sutra (četvrtak) promenljivo oblačno sa sunčanim periodima i toplo. Na području Bačke, Srema i severa Banata biće uslova za kratkotrajnu kišu u prepodnevnim časovima i poneki izolovani i lokalni pljusak sa grmljavinom posle podne i uveče. Vetar slab i umeren, na području Banata i Bačke, kao i na višim planinama južne i zapadne Srbije povremeno i pojačan, a u okolini Vršca i sa jakim udarima, naročito ujutru i pre podne, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 24ºC do 28ºC.

U petak umereno do potpuno oblačno, toplo i vetrovito. Na istoku i jugoistoku više sunčanih perioda, naročito ujutru i pre podne. Veći deo dana (prema sadašnjim izgledima do nekih 14-15h) se zadržava uglavnom suvo uz manju mogućnost kratkotrajnih, izolovanih i lokalnih pljuskova na severozapadu. Vetar umeren i pojačan, u Vojvodini i na višim planinama južne i zapadne Srbije i jak, ponegde u ovim krajevima i sa olujnim udarima, južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23 do 28ºC. Kasnije popodne prvo na severozapadu Bačke, do kraja kraja dana i tokom večeri na severozapadu i zapadu zemlje, a tokom noći i na jugozapadu i u centralnim krajevima, jače naoblačenje i zahlađenje mestimično sa kišom i pljuskovima, a na području Vojvodine i Beograda i grmljavinama. Hladni front u vidu slabog i umerenog, u Vojvodini, a naročito na njenom severozapadu, pri prelasku kratkotrajno pojačanog i jakog, severozapadnog vetra u prizemnom sloju će "probiti" kad i u višim slojevima atosfere, te će se početak padavina poklopiti sa (slabljenjem i) okretanjem istog (vetra). U drugom delu noći na krajnjem severozapadu prestanak padavina.

Naoblačenje i zahlađenje sa kišom u subotu će nastaviti veoma sporo da se premešta ka jugoistoku, istovremeno slabeći, te će na krajnji jugoistok, ono stići tek krajem dana. U ovom delu zemlje se očekuje najmanja količina padavina (vrlo malo ili bi se zadržalo potpuno suvo). Konkretnijih padavina će biti samo tokom jutra i to u centralnim i jugozapdnim delovima zemlje. Istovremeno, već od ranog jutra sa severozapada se očekuje razvedravanje, tako da će veče u oblačnom vremenu dočekati samo stanovnici jugozapadnih, južnih, jugoistočnih i istočnih krajeva. Vetar slab i umeren, severozapadni, krajem dana i tokom večeri u slabljenju, osim na istoku. Najviša dnevna temperatura od 13ºC ponegde u centralnim i jugozapadnim krajevima do 21ºC na krajnjem jugu i jugoistoku.

U nedelju nakon svežeg jutra, tokom dana toplije. Iznad većeg dela će preovladavati pretežno sunčano, samo će na jugozapadu, jugu i istoku biti promenljivo oblačno, a na krajnjem jugoistoku i uz uslove za poneki kratkotrajni i lokalni pljusak sa grmljavinom. Vetar uglavnom slab, istočni i severoistočni. Najviša dnevna temperatura od 17ºC do 21ºC.
« Poslednja izmena: 26. April 2017. u 07:15 Srđan »

Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.579
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Odg: April 2017
« Odgovor #68 poslato: 26. April 2017. u 21:46 »
Odlaže se ovo zahlađenje za moj kraj tek za subotu popodne kako stvari stoje. Pre toga imaćemo sredinom dana sutra prolaznu oblačnost koja ponegde na severu i severozapadu može usloviti kratkotrajnu kišu ili pljusak sa grmljavinom. Temperature sutra još više od 24C do 29 C. Slično i u petak kada ponegde može da dobaci i do 30C (Ćuprija,Kruševac,Kragujevac). U noći između petka i subote stiže front prvo na zapad i severozapad zemlje ali će se vrlo sporo kretati ka istoku tako da do centralnih predela stiže sredinom dana, a na jugoistok kasno popodne. Ponegde u sklopu fronta možda bude i zanimljivo ali nisu mi velika očekivanja.

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: April 2017
« Odgovor #69 poslato: 27. April 2017. u 11:31 »
Posle fronta koji sledi, a za koji ne znamo ni šta može doneti, GFS je ucrtao nestabilnosti u nedogled. Ogroman CAPE, južna strujanja, koja postepeno slabe, i mnogo konvektivnih padavina. Videćemo da li će se ovo održati.

Van mreže Kimi

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 17.174
  • Starost: 29
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: April 2017
« Odgovor #70 poslato: 28. April 2017. u 10:50 »
 ^^ ^^

Pa to ne treba da nas čudi uopšte.

I vreme je da startuje evropski "monsun".

Reklo bi se idealna situacija za to se daje, imamo visinski ciklon koji će danima da kruži tu oko severa Italije.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže krstivoje

  • **
  • Poruke: 825
  • Starost: 40
  • Lokacija: Рача Крагујевачка
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
Odg: April 2017
« Odgovor #71 poslato: 28. April 2017. u 14:39 »
a sta bi sa onim padavinama za sutra, od 15mm sto su najavljivane ostade 2-3mm.... :confused:


Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: April 2017
« Odgovor #72 poslato: 28. April 2017. u 15:22 »
Smanjene jesu, ali ja ne bih otpisivao da lokalno moze pasti toliko, posebno na zapadu zemlje. Uostalom sutra cemo videti sta ce se desavati sa padavinama, i koliko ce gde pasti.

I meni paznju privlaci sledeca nedelja kada bi moglo da se nadoveze nekoliko dana sa jacim nestabilnostima koje ce biti u sklopu visinskog ciklona. GFS vec od 1. maja uvodi nestabilnosti, a mediji bruje li bruje da nas ocekuje stabilno vreme.

Van mreže roki

  • ***
  • Poruke: 4.096
  • Starost: 32
  • Lokacija: Sarajevo
Odg: April 2017
« Odgovor #73 poslato: 28. April 2017. u 18:10 »
Glavni val padavina rezervisan za sutra