Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Prolećni sneg u Beogradu, 24/03/2020  (Pročitano 21965 puta)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Prolećni sneg u Beogradu, 24/03/2020
« poslato: 25. Mart 2020. u 18:13 »
Kao što je već opšte poznato, zima 2019/20 je prošla praktično bez snega u Beogradu. Ako izuzmemo iznenađujući snežni pokrivač od jednog februarskog fronta, malo je falilo da prethodna zima bude prva bez statističkog snežnog pokrivača. Ovako je ostala zabeležena kao zima sa najkasnijim prvim snežnim pokrivačem u Beogradu i mnogo drugih mesta u Srbiji (pre svega Vojvodini).
Nekako je sve vuklo na to da bi se u martu mogao nadoknaditi barem deo toga propuštenog. I ne bi bilo prvi put da najveći sneg u sezoni padne baš krajem marta. Poslednji put je bilo ne tako davne 2018. kada je u Beogradu 23. marta ujutru izmereno 19cm snega.

Modeli su jako rano nanjušili jače zahlađenje u trećoj dekadi i ponavljali u svim varijantama, tako da je ono bilo izvesno. Ono što nije bilo izvesno je da li će taj zimski talas biti propraćen padavinama ili neće, jer su dosta lutali sa lokacijom odsecanja visinskog ciklona. GFS je možda i prvi uhvatio ciklon u varijanti koja bi prošla sa padavinama kod nas. Kada je on počeo da odustaje od te varijante, tada je ECMWF počeo to da prihvata i da povećava padavine iz izlaza u izlaz. 5-6 dana pred promenu vremena je postajalo izvesno da nam sledi snežni scenario, bilo je samo pitanje koliko će gde pasti.

Konkretno za Beograd, nekoliko dana pred promenu je najrealnije delovalo 15-ak mm koliko je EC uglavnom davao, da bi par dana pred početak padavina većina modela počelo da povećava količinu padavina i u jednom trenutku su GFS, EC i ICON došli čak do 30-35mm. Tada se nazirao vrlo ozbiljan sneg, uz mogućih i preko 20cm. Međutim, samo dan pred početak padavina je došlo do novog preokreta. Ciklon se produbio i došlo je do značajnog pojačanja istočnog vetra na kartama, što je opet dovelo do smanjenja količine padavina na 20-ak mm, koliko se na kraju i ostvarilo.

Sneg je počeo da pada u ponedeljak uveče i s obzirom na temperaturu u blagom minusu, jako brzo se formirao snežni pokrivač na većini površina.



Sneg je nastavio da pada i tokom noći uz slab severoistočni vetar. Količina padavina i novonapadali sneg u toku noći su nadmašili očekivanja, i Beograd je osvanuo sa 9cm snega u 7h na Vračaru, odnosno 13cm prema podacima sa klimatološke stanice Košutnjak. Kako je usled porasta temperature u toku noći sneg bio mokar, a nije bilo jačeg vetra, delovalo je da se najviše zadržalo na drveću:



Sneg je umerenim do jakim intenzitetom padao sve do 9h.



Da uvedem jednu novinu u reportaže, evo dva gifa (treba da sačekate neko vreme dok se učitaju):





Do 9h je palo još 3mm i visina snega je u tim trenucima dostigla 15-17cm u mom kraju. Tada je već počinjao da probija sve jači istočni vetar i samim tim je sneg počeo da slabi. Vetar je na momente stvarao pravu vejavicu. Odlazim u kraću šetnju da ovekovečim trenutak:









Malo prolećno-zimskih motiva:



U šumi idila u pravom smislu te reči, kao u sred januara. Temperatura je ponovo bila skliznula u blagi minus, pa nije bilo ni minimalnog topljenja, a po šumskoj stazi nije bilo bljuzge, već lepog utabanog snega:









Još malo igre zime i proleća:



Vetar je pojačavao i vejavica je na momente baš smanjivala vidljivost. Atmosfera je bila kao u nekoj planinskoj šumi:













Sneg je nastavio da pada do kraja dana uglavnom slabim, tek povremeno umerenim inetenzitetom, onoliko koliko mu je vetar dozvoljavao:



Zbog specifične lokalcije stanice na Vračaru i čuvenog drveta, malo šta je upadalo u kišomer nakon probijanja vetra, pa se  količina padavina zaustavila na ukupno 14mm, dok je visina snega na Vračaru u 19h uz svo sleganje i otapanje dostigla 14cm, što je svakako ubedljivo najviše ove sezone.
Na klimatološkoj stanici Košutnjak sutradan ujutru, tj. jutros takođe izmereno 14cm, na Vračaru u isto vreme 11cm.
Ukupna kolčina padavina prema klimatološkoj stanici Košutnjak je bila 19mm, što deluje kao realnija cifra.

I kao dodatak reportaži, evo kako je ova zima/snežna sezona izgledala u poređenju sa prethodnim za stanicu Beograd (Vračar). Mala napomena je da se podaci za temperaturu i padavine odnose na period decembar-januar-februar, dok su za snežnu statistiku uračunati i novembar i mart:



Vidimo da ovaj kasni sneg nije značajno popravio statistiku ove sezone, ali ipak zahvaljujući njemu nije prekinut niz zima sa barem jednim dvocifrenim snegom u Beogradu.  :)
Od glavnih meteoroloških stanica, samo je Kikinda ostala bez ijednog dana sa snežnim pokrivačem tokom cele sezone, uključujući i ovaj mart.
Toliko od mene, očekujem da kolege iz Beograda dopune reportažu i daju svoj doprinos da se ovekoveči ovaj kasni sneg.
« Poslednja izmena: 25. Mart 2020. u 18:28 Milosh »


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Zika

  • ***
  • Poruke: 4.396
  • Starost: 28
  • Lokacija: Melenci - Zrenjanin
  • student meteorologije u Novom Sadu
Odg: Prolećni sneg u Beogradu, 24/03/2020
« Odgovor #1 poslato: 26. Mart 2020. u 00:57 »
Svaka čast Miloše na trudu! Za moj kraj je ovo jedna od najčudnijih zimskih epizoda do sada. Voleo bih da nadenemo ime ovom ciklonu.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.474
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Prolećni sneg u Beogradu, 24/03/2020
« Odgovor #2 poslato: 26. Mart 2020. u 03:36 »
Miloše, odlične fotke! Napravio sam nekoliko fotki 23.3. i sa istih lokacija u zimskom ambijentu 24.3.























Na Novom Beogradu je palo dosta manje snega nego u višim delovima grada, tako da ambijent nije bio ni sličan u odnosu na Milošev kraj. Na betonu sneg se nije ni zadržavao.













25.3. snežni pokrivač je izdržao do 13-14h. Kasnije sam se provozao do Košutnjaka, tamo je situacija bila nešto bolja. Kod ski staze uglavnom je i dalje bio kompaktan snežni pokrivač.







Toliko od mene.  :)

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.006
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Prolećni sneg u Beogradu, 24/03/2020
« Odgovor #3 poslato: 26. Mart 2020. u 11:30 »
Sjajna reportaža druže!   :first: Prelepe fotke, opis, i zanimljiva tabela na kraju! Super što si prošetao do šume, slike kao da smo u sred zime.  :laie:

Odlične fotke poredjenja situacije pre i posle Stef!  :thumbup:

Da se nadovežem sa opisom i slikama iz Borče.

Sneg je počeo da pada u ponedeljak (23.03.) uveče, oko 20h, na temperaturi oko 1C. Nije mnogo prošlo do pojačanja na umeren, povremeno i jak intenzitet, pa je uprkos temperaturi u blagom plusu, počeo da se hvata na sve površine osim na beton. Tako se 23.03. uveče formirao prvi snežni pokrivač ove hladne sezone u Borči. Do ponoći je palo 3.9mm.



U utorak (24.03.) rano ujutru je ambijent bio najlepši za vreme ove zimske epizode, jer je intenzite bio jak, temperatura na 0.0C, i beton je popustio. Do 8-9h se skupio najveći udeo padavina u ovoj epizodi, i tada je visina pokrivača bila oko 8cm.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-rkiDnSXoA8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=-rkiDnSXoA8</a>













Ovde je u toku prepodneva vetar počeo da daje gas, pa je poskidao sneg sa kablova i grana, a intenzitet snega je od tada kao što si rekao bio slab do povremeno umeren. Sredinom dana krećem u šetnju, tada je već počeo da ludi vetar.

Dva kombinovana snimka, na kojima se čuje kako duva, i vidi šta radi s vodom u kanalu. U to vreme je i dalje padao sneg, ali nije uspevao da dođe do podloge od vetra, osećaj kao u sred zime:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ty4JSm6i2cA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=ty4JSm6i2cA</a>

Njima ne smetaju ovakvi uslovi  :)


Poslepodne još jedan nalet konkretnijeg inzenziteta


Od utorka uveče do srede ujutru vetrovito, tek povremeno provejavanje snega i topljenje pokrivača. U sredu (25.03.) vetrovito, dalje topljenje pokrivača, a povremeno je padao slab, na momente i umeren sneg, dekorativno, vetar se igrao s pahuljama.

Ukupna količina padavina kod mene slična kao na Košutnjaku, 18.6mm, ali je kao i obično u ovim situacijama razlika u temperaturi doprinela značajnoj razlici visine snežnog pokrivača.

Sve u svemu, ludo da se slično ponovi u kratkom roku, 2018. i sada. S jedne strane mi je drago da sam konačno dobio snežni pokrivač i lep intenzitet snega, a s druge strane šteta za vegetaciju koja se uveliko probudila. Šta je tu je, valjda naiđu godine kada će vremenske prilike biti više u skladu s kalendarom.

Van mreže risbo gr

  • ***
  • Poruke: 4.000
  • Starost: 36
  • Lokacija: Grocka (25km JI od BG-a ~ 100mnv)
Odg: Prolećni sneg u Beogradu, 24/03/2020
« Odgovor #4 poslato: 26. Mart 2020. u 14:27 »
Svaka čast kolege, odlične reportaže i slike. Posebno mi se svidjaju ove iz šume  :thumbup: Odlični kontrasti sa Stefanovih slika i uhvaćeni intenziteti sa Skomijevih fotografija   :tu:
Ja sam bio lenj pa sam samo nekoliko fotografija napravio
Ova prva je 2 sata od početka padavina, tada je vladala prava zimska atmosfera jer je i T bila u minusu

Jutro je osvanulo sa prosečno nekih 15ak cm,po kolima i krovovima i blizu 20



Tokom dana je padao sneg promenljivog intenziteta ali nije uticao na povećanje visine snežnog pokrivača, vetar je pojačavao tokom prepodneva

Tokom noći sneg je tek provejavao, sutradan ujutru se ubrzano topio iako je bilo i jačih naleta snega. Već oko 12 je izgledalo ovako

Po vegetaciju ovo možda i nije ispalo toliko loše, T nije padala ispod -1C, sneg je možda i štitio koliko toliko, izbegnuta su vedre noći i jutra, a T uglavnom bila od -0,5 do +1C.

Van mreže Јоца

  • ***
  • Poruke: 3.105
  • Starost: 28
  • Lokacija: Београд - Церак
Odg: Prolećni sneg u Beogradu, 24/03/2020
« Odgovor #5 poslato: 27. Mart 2020. u 00:29 »
Одлично пропраћено момци! :tu: Ово је био прави опроштајни поклон од ове зиме, ако тако уопште можемо да је назовемо, с обзиром на то да је ово био тек први снежни покривач у Борчи и још неким местима.

Ево и мог малог доприноса овој репортажи. Нажалост нисам направио фотографије за време најлепше идиле у преподневним сатима док је падао јачи снег и пре него што је ветар одувао већи део снега са дрвећа.

Око 20h су почеле прве пахуље да лепршају. С обзиром на погодну температуру која је била у минусу, врло брзо су обелели аутомобили, дрвеће и кровови, док је бетон углавном одолевао овај пут због акумулиране топлоте.









Око 22:30h негде око 2ц





После сат времена апдејт, око 4цм на колима





После сат и по, у 1h





У 2h

picture upload sites

Око 8-9цм



picture upload

a chase bank near me





3:20h



3:50h, и не питајте зашто остајем толико дуго будан кад пратим ово :D





Неких 10-ак цм је било тада





white hair wallpaper

То је што се тиче ноћних слика. Ево нешто дневних.

Јако касно сам отишао да фоткам, неких пола сата пре почетка полицијског часа, тако да је тада већ снег знатно ослабио, а и почело је благо топљење одоздо због топле подлоге.





long poem on friendship in english





Ограђени паркић

free upload image





bbcode image link

Највише акумулираног снега је било на оградама, аутобилима и другим предметима, на земљи је увелико било топљења.















cardio with low back pain

Пошто су ми се руке смрзле од ветра који је пробијао до костију ушао сам на брзину у улаз зграде у којој живим не бих ли се мало угрејао и наставио још један круг пре 17h.

























restaurants that sell collard greens near me



my photos upload









То би било то од ове епизоде.
Убацио бих само још две слике од сутрадан, односно сада је то већ јучерашњи дан.

Као и код Бориса, скоро све се отопило, остало га је у траговима и са заветрене стране где га ветар није много "јео".



your my angel




« Poslednja izmena: 27. Mart 2020. u 00:44 Јоца »

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Prolećni sneg u Beogradu, 24/03/2020
« Odgovor #6 poslato: 27. Mart 2020. u 12:42 »
Drugari, hvala svima na kreativnim i originalnim dopunama. :super:
Ovekovečili smo ovaj kasni sneg kako dolikuje.


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm