Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Elektrostatika kao jedan od osnovnih cinilaca fluktuacija atmosfere  (Pročitano 11764 puta)

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Nakon precitavanja nekih postova, zeleo sam da malko rasirim tematiku meteorologije. Naime, kako bismo mogli izvoditi zakljucke koji su osnovani, a izvan opsega ciste prognoze i pracenja vremenskih uslova oko nas, mislim da je potrebno doci do znacajnijih informacija u vezi sastava atmosfere. Mnogi ce se zacuditi mozda, ali to nisu samo klasicni tipoloski hemijski elementi i njihovi surogati, vec jos jedan detalj koji domiria ponasanjem svakog gasa, a to je elektricitet.
Nisam siguran takodje, koliko se ova tema prati na studijama meteorologije i koliko se moze naci u strucnoj literaturi, ali da bismo mogli dati zakljucke o svemu: od prostih prognoza i sa njime nezaobilazno sasvim neocekivanih i neobjasnjivih pojava, zatim ledenih doba, teorije o nacinu funkcionisanja atmosfere same, moramo prosiriti informacije na daleko veci stepen.

Obzirom da se malo moze pronaci o uticaju elektrostatike na atmosferske uticaje, mogu se osloniti samo na podatke koje sam razvijao u svojoj laboratoriji i zakljuccima izvrsenim mernom aparaturom sagradjenom upravo u tu svrhu.
Vecina pojava koju posmatramo, od najbeznacajnijih oluja do globalnih promena, jesu posledice naelektrisanja i elektromagnetskog oscilovanja u atmosferi. Naravno, ne smem zaobici da pomenem i to da isprva, SVI uticaju na nasu atmosferu dolaze iz obliznjeg kosmosa, a zatim kao nuspojava, izazivaju devovanje na nasu blisku okolinu. Dakle, kako ne bismo otisli predaleko u Suncev sistem i zadrzali se samo na tematici onoga sto nas ovde interesuje-meteorologije, mozemo reci da je osnovni pokretac naglih promena klime (vetrovi, oblacnost, padavine), upravo elektricitet atmosfere. U svakom slucaju, podatak o naelektrisanju se ne bi smeo zaobici, vec pazljivo analizirati kako bi se pravilnije mogle uociti predstojece promene, a nivo naelektrisanja po metru, da postane standardna velicina, kao sto je to i temperatura.

Jedan podatak je interesantan, a to je da nikada ne dolazi do padavina (nastajale one leti ili zimi), a da tome ne prethodi snazno elektricno praznjenje. Ono se leti vidi u vidu groma, a zimi potpuno drugacije. Mogli bismo reci da je elektricno praznjenje dzinovski 'prekidac' za padavine. Dalje analize pokazuju da se praznjenje oblaka i 'okidanje' padavina moze kontrolisati sa zemlje pomocu vestackih uredjaja, sto ide u prilog cinjenici da je zakljucak osnovan.
Merenja nivoa miona u atmosferi pokazuje da oni kontrolisu praznjenja, dok praznjenja kontrolisu dobar deo ponasanja atmosfere. Kada gledamo satelitski snimak kretanja ciklona, znamo da se krece pod uticajima visokog i niskog pritiska, stvaranja vetrova itd. A inicijator promana pritiska jeste upravo elektricitet.
Sve ovo je lako merljivo uz pomoc relativno jednostavnih i jeftinih uredjaja za pracenje naelektrisanja atmosfere.
Dalje, poredeci ove podatke sa promenama klime u toku dana, meseca, godisnjih doba, pokazuje znacajan uticaj elektrostatickog praznjenja na vremensku prognozu, nastajanje promena i njihovo lakse predvidjanje i eventualnu kontrolu.

Nastojim biti sto kraci, ali je to zaista tesko. Izvinjavam se ako je post predugacak, ali nezgodno je dati analize o atmosferi u samo dve reci.

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Elektrostatika kao jedan od osnovnih cinilaca fluktuacija atmosfere
« Odgovor #1 poslato: 02. April 2008. u 20:25 »
Nele, izuzetno mi je drago što si ostavio ovakav post. Naravno, ja ostavljam svoj post jer imam nekoliko stvari ovde da dodam, ali i da pitam.
Drago mi je da čitaš postove iz opšte meteorologije. To je tek početak, a cilj je da se i članovi i posetioci foruma bliće upoznaju sa meteorološkim pojmovima. Izvor materijala za moje postove nalazi se 90% između mojih slepoočnica :D. Naravno, konsultujem stručnu i uopšte dostupnu literaturu kad god i gde god je to moguće.
Tvoj post o elektricitetu me je jako zaintrigirao. naime, o elektricitetu se dosta uči na studijama meteorologije. Meteorolozi zaista priznaju veliku ulogu elektriciteta u atmosferi. Ono što je velika manjkavost, to je da se atmosferski elektricitet skoro nigde ne meri u meteorološkom svetu. U Srbiji je to sigurno. Stoga, molio bih te da podeliš sa nama tvoja iskustva u vezi atmosferskog elektricoteta i vremenskih pojava. Recimo, koji su red veličine jačina električnog polja u mirnoj, a koji u olujnoj atmosferi, ako tako mogu da se izrazim. Kako vršiš merenja, koja je to aparatura. Mene je, na primer, to prilično zanimalo, te do ovog trenutka nisam imao mnogo prilike da se sretnem sa tom materijom.
Međutim, ono što mi smeta u tvom postu, sa meteorološke strane, to je produkcija padavina. U meteorologiji, što mogu nadugačko i naširoko dokazivati uz podršku literature, poznato je da se padavine proizvode kombinovanim procesima u početku kondenzacjom, a pošto to nije uvek dovoljno za dobar početak, kondnzacijom na jezgrima kondenzacije (piše u postu), a onda sudaranjem i stapanjem kondenzovanog ili kristalozovanog materijala. Elektricitet se to vešto ne razmatra. Elektricitet se žestoko razmatra samo u olujnim oblacima, kumulonimbusima, i tu ima značajnu ulogu u formiranju padavina.
Da ne bi brkali šta je starije, kokoška ili jaje, tako i ovde treba odvojiti uzroke i posledice raznih meteoroloških pojava. Slažem se da je električno polje u atmosferi promenljiva, ali imam samo informaciju da je u jednim vazdušnim masama jedno, a u drugim drugo naelektrisanje. Nikakve produkcije padaina se ne vezuju za naelektrisanje, i trenutno važeće tumačenje ovog procesa zaista nema mnogo veze sa tim. Ponoviću, da ne bude da se ljutim, da me stoga zanima uloga elektriciteta u atmosferi, ali za sada ću ostati pri meteorološkom stavu o formiranju padavina kondenzacijom, sudaranjem i stapanjem kapljica vode, odnosno kristalića leda.
Još jednom, puno ti hvala na ovoj uvodnoj priči. Kamo lepe sreće da oviakvih postova bude još. Sa nestrpljenjem očekujem tvoje priče o elektricitetu, pa polako, post po post. Baš kao i ja sam pričama iz opšte meteorologije.
Puno te pozdravljam, Nele!

P.S. Nećeš se ljutiti ako u tvom postu ispravim strogo greške kucanja? Sadržaj posta se neće ni trunku izmeniti, jer onda gubi vrednost. I neću ništa menjati ako mi ne kažeš drugačije.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Boce

  • Moderator
  • *****
  • Poruke: 12.807
  • Starost: 52
  • Lokacija: Knjaževac
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Elektrostatika kao jedan od osnovnih cinilaca fluktuacija atmosfere
« Odgovor #2 poslato: 02. April 2008. u 20:31 »
Nema razloga da budeš kraći
Ovo je deo gde se stavljaju ovakve teme gde slobodno možeš radi kvalitetne obrade tematike da se opustiš
i podeliš sa nama svoja zapažanja i stavove
Vrlo interesantan post Nisam nikad puno čitao o tome
Očigledno imaš kolega (ja sam završio Elektronski Faks u Nišu - RTI) dosta znanja iz ove oblasti

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Odg: Elektrostatika kao jedan od osnovnih cinilaca fluktuacija atmosfere
« Odgovor #3 poslato: 02. April 2008. u 21:36 »
Svakako je lepo što postoji ovakvo mesto na internetu, na kojem se može govoriti i o ovim temama. Zato se zahvaljujem što se dozvoljava i nešto duže pisanije, jer oblasti su svakako naučnog karaktera ili što je još bitnije, naučno istraživačkog, što iziskuje malko duža izlaganja.

Naravno da možeš menjati tekst zbog grešaka pri kucanju... samo opušteno, nema problema što se tiče bilo čega. Ja malko brže kucam, pa ne vodim računa baš o tome.

No, da krenem redom: produkcija padavina je jedna stvar, ali rezultat pražnjenja oblaka u vidu vodene pare (ma kog oblika), je električno pražnjenje. Ono ne mora biti strahovito poput groma, već može biti strogo - pojačanje elektrostatičkog naboja između oblaka i zemlje.
Hevizajdov sloj, ili Jonosfera, jeste veoma provodljiv i on je praktično jedan ogroman porovodvnik u magnetnom polju zemlje (koje je, kako sam pokazao zajedno sa prof dr Jovanom Đurićem, jednako gravitaciji), tako da provodljivi sloj atmosfere i zemlja, čine dve ploče kondenzatora. Za one koji se ne bave elektronikom, osnovna objašnjenja o kondenzatoru, mogu pronaći u opštoj enciklopediji ili bilo gde na netu.
Tako da, proizvodnja padavina jeste onakva kakvom je opisuješ. Ali inicijacija njenog pražnjenja nije vezana samo za masovno nagomilavanje oblaka, koji postaje suviše težak i samim time počinje kiša. "Težina oblaka", sastoji se upravo u jednom novom pojmu koji sam uveo godinama ranije na jednom predavanju, a to je "elektrostatički pritisak" atmosfere. Ako je on nedovoljan, oblak može čak da se zbog svoje težine spusti sasvim na zemlju, što je opšte poznata pojava za sve nas. Ali ako je naboj mali, on se neće isprazniti na visini na kojoj je.
Merenja koja sam vršio, bila su bazirana na merenju oblaka koji se nalazio iznad mene. Meren je njegov potencijal kako pomoću dva, odvojena elektrostatička metra, tako i sa radio prijemnikom. Nije bilo teško zabeležiti promene koje su se dešavale. Naime, elektrostatički pritisak prvo opada i naelektrisanje je potpuno negativno. Oblak se, vidljivo sažima i čini se kao da će pući, da će se sručiti obilne padavine. Međutim, ništa se ne dešava. Pojačava vetar. Nakon toga, naelektrisanje počinje da dostiže nulu i zadržava se tu. U određenom trenutku, napon na oblaku toliko poraste, da nastaje snažno pražnjenje, koje može biti u vidu groma (ako je dovoljno naglo porastao napon, ili elektrostatički pritisak), ili ne mora da se manifestuje kao grom, već se jednostavno oblak isprazni putem elektrostatičkih linija, koje su sada usmerene prema zemlji kao negativnoj u odnosu na nebo. U tom trenutku, elektrostatički metar se naglo podiže u deliću sekunde u plus i tu mi na analognom metru, bukvalno zakucava skazaljku u ugao. Ako tada ne udari grom, neće ga ni biti. Napon je naglo porastao, ali je nedovoljan.
Tek nakon toga, inicijacija je dovela do oslobađanja oblaka. Ono što se dešava je to, da se oblak oslobađa okolnog elektrostatičkog pritiska. Jer sam primetio i izmerio i to, da postoje negative i pozitivne munje. I lako ih merim sa elektrostatičkim metrima koje sam izradio.
Napon prvo odlazi u minus, a zatim naglo u plus i pozitivni grom je tu. Ako je situacija obrnuta, onda je negativan. Ono što sam izmerio još, jeste da grom ne udara uvek u zemlju. Dakle ne udara sa oblaka u zemlju, već takođe i sa zemlje u oblak! U pitanju je maločas spominjan pozitivni, odnosno negativni napon.
E sad nastaje jaaako interesantan detalj, a to je da se molekularno gledano, napon na česticama padavina (ma koje bile), toliko povećava, da me je ovo izluđivalo dugo vremena. Kiša, sneg, grad... toliko su naelektrisani, da se skoro možemo opeći na kap kiše, da nismo u zoni niskog napona po metru visine. Ovo se očituje pri letenju, gde kišne kapi kao da bockaju po licu.

Dalje, bio sam znatiželjan oko pikova na osciloskopu koja sam dobijao nakon što je kiša pala. Dakle tu se stvar ne završava. I snimao sam radiom i analizatorom spektra zračenja, padavine koje su već na zemlji. Otkrio sam da je spektar označavao da su padavine radioaktivne!! Radioaktivnost je prilično velika moram priznati. Nezadovoljan svojim pretpostavkama, ja sam u merenje kasnije uključio i gajgerov brojač, ali u to vreme nisam više pažljivo merio nivo zračenja. On traje od 30-45min nakon što se padavine završe, a potom se radioaktivnost izjednačava sa onom u zemlji i apsorbuje.

Razlog zašto nema mnogo toga u literaturi i zašto se ne vezuje teorijski za padavine i čak predviđanje meteoroloških uslova, je jednostavan: niko na tome ne radi. Čak sam i ja prestao, usled nekih drugih problema da se bavim time, ali me žar još uvek drži i voleo bih da postoje sponzori koji bi dozvolili da se u zavodu radi na tome. Moglo bi se napisati mnogo interesantnih radova, a sve bi iziskivalo malo truda i ne toliko novca, sem onog kojim bi trebalo nadoknaditi vreme onih koji na ovom rade. No, to je druga tema.

Joooj ljudi oprostite mi na dužini pisanja... bolje da nastavim kasnije, jer sam zaista preterao. Tema je nešto što držim u sebi jako dugo vremena, pa je vreme da nešto od toga i izađe.
Moj rad je baziran na direktnim uređajima, dakle kada govorim, volim da pokažem da je to snimljeno i izmereno sa aparatima. U nauci nema mnogo odokativnih stvari.
Uređaji koje koristim su projektovani s moje strane u ovu svrhu. Naime, moj... ko zna koji po redu hobi (ili po ozbiljnosti - posao), jeste radio amaterizam. Skoro nepovezivo sa meteorologijom, ali... kao što vidite, nije tako. Počeo sam osluškivanje kosmosa dosta ranije, ali sam ostao na nivou Sunčevog sistema i nekoliko obližnjih galaksija u kojima sam sumnjao na crnu rupu, pa... to me je indisponiralo, te sam prešao na drugu ljubav, radio osluškivanje zemlje i njenog omotača. Odatle je izašlo sve ostalo.

Osnovni uređaj koji bih želeo pokazati je veoma jednostavan i jeftin, a to je elektrostatički metar. On je veoma osetljiv, što zavisi od dužine antene (jednostavna teleskopska antena za radio prijemnik), a može osetiti hodanje deset metara dalje ili izmeriti naelektrisanje nekoga ko se češlja ako je suv vazduh i 10m dalje. Kada oluja nailazi, on poludi. I izvrsno meri sve promene.
Ne bi bilo loše objaviti šemu na forumu. Jako je lak za sagraditi. Tu sam svakako za sve instrukcije. Čak nije potreban specijalan alat, a delovi se mogu pronaći u elektro prodavnicama. Na žalost, kod nas se mora tako raditi... nemaština je opasno oružje :)
Ali to je nešto bez čega ljubitelj meteorologije ne bi išao ni u WC :) naročito kada bi jednom video kako lepo radi. Ja sam za, da se tako nešto proširi i takva merenja uvrste u redovno merenje parametara atmosfere. Svako u mestu u kom živi, pa se na osnovu satelitskog snimka, može tačno izračunati kako se elektrostatički ponaša atmosfera u odnosu na teren (planine, more....) i prekrivenost oblacima, vrstama oblaka, padavinama..... jako velika oblast i jako mnogo posla... lepog posla.

Dalje ne bih odgovarao na tvoj post ptprince, pošto sam zaista preterao. Nastaviću sledeći put.

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Elektrostatika kao jedan od osnovnih cinilaca fluktuacija atmosfere
« Odgovor #4 poslato: 03. April 2008. u 10:38 »
Nele, tvoj post sam gotovo progutao! Jako interesantno!
Ali, naravno, Princ ima šta da pita. Uvek! I da zatraži nešto, ako želi, a da nije uvek da mi nacrtaš ovcu! (ko me je čitao kod čika Antoana, razumeće)
Naime, elektrostatika se ne radi u meteorologiji. Iz tvog posta vidim da to može biti velika šteta. Meteorolozima je ta oblast vrlo malo poznata, iako imaju Elektromagnetizam i atomistiku na drugoj godini faxa.
Meteorološka istraživanja u ovoj oblasti su skoro potpuno zanemarena. Nepravedno, rekao bih. Poznato mi je da je bilo brojnih eksperimenata u XX veku u npr. Južnoafričkoj Republici. Verovatno i u SAD. Iz istorije znamo da su se ti ekspreimenti prvo obavljali u Americi i da ih je vodio B. Franklin, zvani Zmaj sa ključićem na kanapu! :lmao:
(Mala digresija, bez namere da se bilo ko ovde vređa)
Skorz sam za šemu. Imam uslove da to merim, i živo me zanima šta može da se dobije.
Što se Zavoda tiče, ne verujem da bi bio zainteresovan za tako nešto, jer nije u opisu posla Zavoda, pa tako ne verujem da će tu biti sluha. Pa ovo je Srbija, živeli! Ali ako misliš da napraviš neki projekat iz ovoga, imaš u meni partnera. Imam neka iskustva sa projektima i njihovom plasiranju u svet. Međutim, to iziskuje (neretko, nažalost) puno samopožrtvovanja bez nadoknade. Dok ne prikažš i pokažeš rezultate, niko te neće gledati. A i to treba umeti. Opet se vraćam na čika-Antoana koji je pisao o otkriću mog asteroida i turskom astronomu koji ga je otkrio. Podsetite se! Nažalost, istina je.
Ali ne kloni duhom, Nele. Pošto si me jako zainteresovao, spreman sam da počnemo da sarađujemo. Imam osećaj da iz toga može nešto veliko da se otkrije.
I ja lično imam neka jednostavna otkrića, ali iz oblasti meteorologije, tačnije klimatologije. Tekst uz moj avatar jeste citat od čika-Antoana, ali višestruko je primenljiv: od toga ko sam, preko toga šta radim i šta sam otkrio, do toga kako i šta treba raditi sa tim. Iako je ceo taj postupak mučan, ne odustajem, jer uvek imam makar minimalni pozitivni feedback, što me vuče-gura napred. Većina ljudi će praviti otpor. I baš zato sam i pristupio forumu, jer ovde nema tih lica, otpora i svega što koči. Ovde je... pa opušteno!
Sa nestrpljenjem očekujem tvoj naredni post, Nele! Pozdrav!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Odg: Elektrostatika kao jedan od osnovnih cinilaca fluktuacija atmosfere
« Odgovor #5 poslato: 03. April 2008. u 11:18 »
Odlično što si se javio.

Istina je da se elektrostatika ne proučava u meteorologiji. Na žalost. Gledano pobliže, ispada da je to oblast koja je nedonošče u nauci, te tako i po svom rođenju ostavljena na milost i nemilost ljudi da se njome bave nekako usputno. Ali zaista, kojoj bi drugoj oblasti ona mogla biti pridodana, ako ne meteorologiji? Fizika elektriciteta i magnetizma deluje na ovom polju strogo teorijski, moglo bi se reći enciklopedijski. Nije loše stoga dati bar neke smernice i veličine novih merenja za sve one koje interesuje meteorologija.
Ovo je slično kao kada bi poznavaoci motora na unutrašnje sagorevanje rekli da ih ne interesuje kako klipni motor radi, već samo da se osovina za pogon okreće, pa dok god je tako, OK.

Bavim se naukom dosta dugo, a mogu ti reći, znam za situaciju kod nas veoma dobro. Iskustvo koje sam stekao u (pokušaju) rada sa ljudima do sada, ljudima u raznim svetski priznatim institucijama i legalnim prefiksima (prof dr mr.....), bio je veoma ponižavajuć (ne želim poniziti nikoga sa titulom, samo reći da sam veoma razočaran pristupom). Naravno, to je potpuno druga priča, ali govori koliko se nema sluha kod nas za uopšte proširenje bilo kakvih ideja. Jednom kada čovek nešto postigne, svi se javljaju i žele svoje parče kolača, za koji nisu hteli ni da udele nešto šećera.

Pre nekoliko godina, na jednom predavanju iz sistema za bežični prenos, nakon pokazivanja uređaja i dokaza da tako nešto može da radi, dobijao sam kritike onih koji za svog života nisu ostavili ovom društvu ništa. Ovo mogu reći bez stida i srama i mogao bih reći još puno pomalo kritičkih stvari za čitav SANU. Rekao sam tada, kao što tvrdim i sada: ne smemo se osloniti na to, da su fizički procesi večni i transcedentni. Oni evoluiraju, slično kao Darvinova teorija evolucije. Dakle stari zakoni su tačni, oni važe i važiće, ali je potrebno nadograditi ih novim.
Mnogi koje sam smatrao pametnim, neretko su me iznenađivali komentarima: "a šta će tebi da radiš to? Ako postojeći sistem funkcioniše, nema šta da se radi"
Ovako nešto se teško može i prokomentarisati, jer da smo ovako razmišljali, verovatno bi se još uvek tukli sa majmunima, ne bismo koristili ove mašine za kojima sedimo.

Dakle borba uvek postoji. Svakako. Poslednje što sam radio, jeste dokaz da su gravitacija i magnetizam jedna ista stvar. Verovatno jedna od najvećih teorija danas, koja se sa namerom suzbija, jer je potrebno - Bože moj - raditi! Teoriju je pronašao prof dr Jovan Đurić, bivši profesor u New Mexico Univerzitetu. Priča je duga.... ukratko, ja sam skoro pronašao praktičan dokaz njegove teorije, radeći na jednom antigravitacionom uređaju. Sve stoji na njegovom sajtu. Stoji i jedan zanimljiv tekst kompletnom naučnom establišmentu u nas, koji je predivno napisao. Ne bih imao šta dodati. Naravno, tema svega toga nije meteorologija, ali je svakako primer koliko se nove ideje teško guraju... a on svoju gura već 30 godina. I čak sada, pošto imamo gotov uređaj, niko ne želi da sluša o tome.
Vreme će pokazati.

U slučaju ovoga o čemu ovde govorimo, lepo bi bilo dati neke analize na osnovu predviđanja vremena, na osnovu onoga što je iznad nas, kako se atmosfera ponaša elektrostatički i uneti to u postojeće analize koje su bile bez tog podatka. Jer moramo priznati: ako želimo da izvučemo bilo kakvu novu informaciju, mi moramo poznavati relevantne veličine svih podataka vezanih za nebo: hemijski, fizički, električni... da nabrojim samo nekoliko. Dakle, istraživački gledano, pomalo se tema širi i previše. Ako ništa drugo, imati samo svest o tome da kada dajemo prognozu i predviđamo vreme, analiziramo ono što se dešava na nebu, da ne znamo bar još jedan parametar, bez koga je sve ostalo prilično dosadan posao.

Za sve ovo ne treba nikakvih posebih ulaganja. Problem je jedino vreme potrebno da se provede uz uređaje, računar, analizu podataka. Svako iz svoje oblasti; kada se sve to pretvori u jednu lepu čorbu, eto novih stvari, lepih za čitanje.

Ja ću svakako još govoriti o ovoj temi. Sledeći put ću dati osvrt na to, kako nastaje vetar. A nastaje takođe, naelektrisavanjem jona, između ostalog. Imam i dokaze svakako, videćete ih :)

Haj pozdrav svima, da ne dužim više :)

Van mreže ptprince

  • Počasni član
  • ***
  • Poruke: 4.901
  • Starost: 58
  • Lokacija: Asteroid B607... ili bilo koji drugi
  • Le Petit Prince
Odg: Elektrostatika kao jedan od osnovnih cinilaca fluktuacija atmosfere
« Odgovor #6 poslato: 03. April 2008. u 11:32 »
Potpuno razumem tvoju ogorčenost 'naučnicima' i 'profesorima'. Ali, treba ih shvatiti (a razumeti?) da su oni svoj život dali da bi bili neko i nešto, i svako ko se pojavi sa nekom novom pričom koja očigledno prevazilazi poznate domete treba da bude tucan u glavu, da ga taj novi ne ugrozi. Sebično, jer osobe koje trenutno kritikujem se kriju iza svojih zasluga stečenih u bespoštednoj brobi za dr-mr-pr. Ali i razumljivo. Zato starci ne uzmiču pred nekim novim klincima. Ne samo da i ja trpim sve to, neć i neki meni bliski ljudi.
Ali na ovom mestu predlažem da kažemo :locked: za opanjkavanje, i pozivam te, Nele, da se baciš u nova objašnjenja. treba da radimo, je li? A kako ću ja da radim ako ne znam šta i kako? Dok ja pričam iste priče iz meteorologije (opušteno), ja samo želim da predstavim i približim meteorologiju i pojmove iz nje što većem broju ljudi, da ne bi lupetali. Ne oružam ništa novo, osim načina na koji to radim. Moji radovi su za sada ostavljeni po strani.
Nego, Nele, ako si se umorio od ovih postova, ne žuri, mi ovde imamo vremena. Ali ako želiš da stavljaš svoje postove objašnjavajući nam o čemu se radi, imaš prostora i vremena koliko hoćeš. Ionako je forum prešao na novi, veći hosting, pa ima mesta! :lmao:
Ovde bih pozvao naše drage admine (vidim neke na mreži) da se jave za pomoć u tom smislu. I mene zanima kako ostaviti pdf-ove na forumu.
Što se podataka tiče, okači nešto i od toga, ali ne zaboravi da nam daš neka osnovna objašnjenja, jer smo mi ovde za tvoja istraživanja zainteresovani laici (bar ja). I ne zaboravi da si obećao šemu. Jedva čekam da to sastavim i okačim na krov, jer ide leto, idu Cb-i, a elektricitet je tu odavno. Ja sam 1000% za da takva merenja priključim svojim meteorološkim merenjima. I jedva čekam da razmotrimo iskustva zajedno!
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Nele

  • **
  • Poruke: 1.011
  • Starost: 46
Odg: Elektrostatika kao jedan od osnovnih cinilaca fluktuacija atmosfere
« Odgovor #7 poslato: 03. April 2008. u 12:10 »
E, to je pravi stav :)

Pa, da počnemo :)

Van mreže Boda Tajson

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 2.204
  • Starost: 41
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Elektrostatika kao jedan od osnovnih cinilaca fluktuacija atmosfere
« Odgovor #8 poslato: 03. April 2008. u 12:27 »
Ovde bih pozvao naše drage admine (vidim neke na mreži) da se jave za pomoć u tom smislu. I mene zanima kako ostaviti pdf-ove na forumu.

kad predjemo na novi hosting(ovih dana ili nedelja), videcemo da omogucimo upload dokumenata :) a mozemo i staviti na server pa samo linkovati gde treba

do tada, odoh da ucim usmeni iz verovatnoce :doh: :bang:
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.