Meteorološki Forum

Vreme => Prognoze => Temu započeo: Mile94 26. Januar 2017. u 18:20

Naslov: Februar 2017
Poruka od: Mile94 26. Januar 2017. u 18:20
Sredinu sledece nedelje, pocetak februara, obelezice, prema trenunom stanju na modelima, maksimalne temperature iznad nule u vecini krajeva zemlje, kao i pojacan jugoistocni vetar u kosavskom podrucju. Moguce su i padavine uglavnom u juznim krajevima, ali u vezi toga moramo sacekati da se termin priblizi. Prema kraju nedelje ocekujem dalji proboj Atlantika nad Evropu pa samim tim i znacajniji porast temperature i kod nas.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sale pn 26. Januar 2017. u 19:04
Nista od otopljenja pocetkom ovog meseca kako je prvobitno delovalo (narocito u jucerasnjim izlazima). Danas se u izlazima situacija menja, vidljivo je jacanje anticiklona na istoku Evrope i njegovo sirenje ka nama uz hladnije vreme i kosavu, dok cikloni sa Atlantika bivaju potisnuti dalje od nas zapadnije i severnije i ne mogu da donesu otopljenje nasim krajevima. Da ne bude zabune temperatura ce sasvim sigurno preci u plus, ali nista znacajno. Na rubu tog anticiklona imamo i spustanje nekog visinskog ciklona sa severa prema jugu pa bi bilo i nekih padavina na jugu i istoku zemlje, najverovatnije sneznih, ali videcemo jos sto se toga tice.

Evo karta gde se to lepo vidi, stvarno smo baksuzi.

(https://s20.postimg.org/4zeq8pv6l/gfs_0_144.png)

Ja bi voleo da se situacija vrati na staro, juce smo imali tendenciju da pocetkom februara dolazi do znacajnijeg otopljenja uz temperature koje bi bile ponegde i u dvocifrenom plusu.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 26. Januar 2017. u 19:23
Zaista ove zime jako tesko dolazi do otopljenja kod nas. Popriicno neobicna situacija i nesto na sta nismo navikli kroz protekle zime, idalje se nastavlja taj "trend" ublazavanja otopljenja kako se prognozirani termin blizi. Jos uvek se potajno nadam da bismo mogli da dobijemo nesto vise temperature od sledece nedelje od ovih koje se sada prognoziraju, ali izlazi sve cesce to demantuju, i nazalost, iz izlaza u izlaz jacaju taj aticiklon i postavljaju ga na takvu poziciju da ne dozvoljava dalji prodor zonalnih strujanja sa Atlantika ka nama, i da "uvlaci" hladniji vazduh nad nas. Temperature svega nekoliko stepeni iznad nule, ali, kao sto sam vec rekao, ocekujem (i nadam se) da ce Atlantik uspeti da se probije u toj meri da podigne temperaturu i kod nas.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sale pn 26. Januar 2017. u 19:29
Evo EC kaze da ima neke nade. :) Kod njega nema jacanja anticiklona na istoku Evrope pa bi najverovatnije otopljenje mnogo lakse stiglo do nas. Pogledao sam i GFS ense, glavni dosta odstupa od ekipe po pitanju hladnijeg vremena, videcemo jos, sve je otvoreno.

UKMO je nesto izmedju GFS-a i EC-a ni tamo ni ovamo, vise podseca na GFS.

To je to sto se trazi, veceras bas veliko razilazenje izmedju ova dva glavna modela:

(https://s20.postimg.org/yzw3fik2l/ECM1_144.gif)

A pogledajte GEM, pitaj Boga sta ce ovde biti, razilazenja pocinju u 120 satu.

(http://modeles.meteociel.fr/modeles/gem/runs/2017012612/gem-0-132.png?12)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Antarktik 26. Januar 2017. u 21:37
GFS у односу на ECMWF, као што је колега sale pn већ рекао, види јак и североисточније позициониран антициклон. Та варијанта положаја овог баричког система је већ најављивана у неким претходним излазима оба модела. Веома често се деси (мислим да је колега Profi на то указао) да прогноза модела не мора обавезно да бива тачнија са приближавањем термина. Често модели "наслуте" неку ситуацију, па је напусте привремено, да би јој се на крају ипак, у неком тренутку, вратили. Ово ме подсећа на такве ситуације. Са друге стране, EC-ов последњи излаз (12h) доста одудара од ранијих. По распореду изобара, делује као да је у некој хаотичној фази дефинисања постојеће ситуације. Чини ми се да су шансе 75:25 (или 3:1) да ће се у наредних седам дана наставити више умерено хладно него топлије време. У прилог јачању овог, да га назовем "украјинског" АЦ-а, иде солидно хладна ваздушна маса која се спушта ка југу Русије, између Русије и Казахстана, затим и велика површина под релативно дебелим снежним покривачем као и датум (део године) који одговара егзистенцији оваквих система. Наравно, да му није овог "комшилука" са запада, његов утицај би био још снажнији.   
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 26. Januar 2017. u 21:52
 ^^ Slazem se da su vece sanse da imamo jako anticiklonalno polje na istoku i severoistoku, uz maksimalne temperature kod nas od par stepeni iznad nule uglavnom. I bas taj "komsiluk" na zapadu moze da doprinese jacanju anticiklona, jer bi cikloni sa Atlantika konstantno "upumpavali" topliji vazduh nad Skandinaviju i severoistocnu Evropu. I uz rub tog AC-a bi i "curela" hladnoca ka jugu Rusije pa sve do nas, ali srecom, za sada taj priliv hladnijeg vazduha uglavnom ostaje istocnije. Da nema takve ciklonalne aktivnosti nad atlantskim okeanom imali bismo AC pozicioniran vise ka severozapadu, pa bi to bio poprilicno lep skandinavski AC. A ovako, obzirom na izrazito jaku ciklonalnu aktivnost na Atlantiku, kako se budemo priblizavali kraju sledece nedelje, taj AC ce najverovatnije biti potisnut dalje na istok uz prodor ciklona sa zapada "dublje" nad evropsko kopno, pa bi temperature i kod nas bile u znacajnijem porastu.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 26. Januar 2017. u 22:11
Glavni je najhladniji pocetkom februara... sto se mene tice bice sigurno otopljenja ali kao i uvek bice odlaganja, znate na sta mislim...
(https://s30.postimg.org/xt89x5nlt/Screenshot_4.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 27. Januar 2017. u 11:34
Velika razilaženja modela za početak februara, iako to već ulazi u period od 120 sati. GFS crta visinski ciklon uz sasvim pristojan sneg. ECMWF je na tragu značajnog otopljenja i uspostavljanja južnog strujanja u tom periodu, dok GEM drži anticiklon nad nama uz moguće inverzije, maglu i tako to. Sve ovo pričam za period 1 - 3. februar.

Nakon čuvenog februara 2012. naredne 4 godine je februar praktično preuzimao ulogu prvog prolećnog meseca. Gotovo da smo zaboravili kako to izgleda kad sneg padne u februaru. Videćemo šta nam ovaj februar donosi, za sada nismo još ni na tragu preciznije prognoze.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Boce 27. Januar 2017. u 11:46
GFS je uporan u poslednja 3-4 izlaza dok uz EC glavni izlaz ima dosta ensembla koji su slični GFS scenariju.
Nešto imam osećaj da će se EC prikloniti GFS-u.
Da napomenem da je GFS glavni izlaz najhladniji i da će na kraju ispasti verovatno nešto manje hladna varijanta za narednu nedelju ali uostalom videćemo.
Ko zna šta će se na kraju izroditi!?
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 27. Januar 2017. u 12:17
Zaista "respektabilna" kolicina snega bi to bila u noci sreda na cetvrtak naredne nedelje sudeci po GFS-ovom 6z izlazu. Moram da priznam da nisam pratio toliko izlaze u detalje, koliko sam gledao globalnu postavku sistema. Visinski ciklon po rubu anticiklona modeli su poceli jos odavno da "daju" za taj period, i EC je "video" takav scenario u nekim od proslih izlaza. Vrlo je moguce da se tako nesto i ostvari.

Bas se mucimo kad je dolazak nekog znacajnijeg otopljenja u pitanju. Ali ipak mislim da ce cikloni sa Atlantika uspeti da dobace topliji vazduh i do nas, krajem sledece nedelje, kakav god ishod bio sada u sredu i cetvrtak. Mislim da bi taj sneg samo malo odlozio otopljenje i da ce anticiklon ipak biti potisnut dalje ka istoku do kraja naredne nedelje. Ako ne bude tako bio bih prilicno iznenadjen. Mada ove zime smo svedocili mnogim "odgadjanjima" otopljenja.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Joe 27. Januar 2017. u 13:42
Ja ne znam šta pametno da kažem za početak februara, a da to nije već rečeno. Bio sam gotovo siguran da nas očekuje osetno toplije vreme. Verovatno će na kraju i otopliti ali se taj priliv toplijeg vazduha zakomplikovao i odlaže se sve kasnije i kasnije. Eto zimoljupci umeju da kukaju kako se zahlađenja crtaju u dalekom period i kako se približavaju sve su dalje i dalje. Ovo je dokaz da se to dešava i sa otopljenjem. Već više puta se izjalovilo.

Ovaj visinski ciklon je definitivno nešto novo. Nisam primetio da se crtao prethodnih dana.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 27. Januar 2017. u 14:01
 ^^ EC je i juce i prekjuce u 0Z izlazima davao neke padavine za ovaj period.

(http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/archives/2017012600/ECM1-168.GIF?00)


(http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/archives/2017012500/ECM1-192.GIF?00)

U svakom slucaju je bio blize ovom scenariju koji imamo danas u GFS 6Z izlazu. Naravno, kolicine padavina i temperatura nisu iste u potpunosti, ali globalna postavka sistema u tim izlazima EC-a je u svakom slucaju bila mnogo slicnija onoj u jutrosnjem GFS-u (koji postavlja ovaj AC jos malo zapadnije pa i padavine u vecoj meri "dobace" do nas) nego sto je to slucaj sa jutrosnjim EC-om.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sale pn 27. Januar 2017. u 16:01
Kad vec kacimo karte evo da stavimo i UKMO 0Z koji takodje ima taj visinski ciklon, doduse malo severnije postavljen nego kod GFS-a. Mislim da bi veceras situacija trebala biti malo jasnija.

(https://s20.postimg.org/ipb5ajqjh/UW120_21.gif)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 27. Januar 2017. u 17:32
Necemo mi znati jos nista sa sigurnoscu. Pre bih voleo da ne padne sneg pocetkom meseca jer nam je otopljenje (u izvesnoj meri) zagarantovano kasnije. I pre bih izabrao takvu "varijantu", nekih nedelju pa i dve toplijeg vremena bi dobro doslo. Ali dosta o tome sta bih ja zeleo. :)
GFS 12Z sada "daje" jako malo padavina jer visinski ciklon ne bi "stigao" do nas, mozda i bolja varijanta. Iako idalje mislim da uz ovakvu postavku anticiklona moramo sacekati jos dosta da bismo sigurnije rekli da li ce i koliko biti padavina. Voleo bih kada bi modeli nastavili u ovom trendu uz dalji proboj Atlantika i potiskivanje AC-a ka istoku i jugu sto bi "zatvorilo vrata" daljem pristizanju hladnog vazduha nad nas. Ali idalje mislim da ce taj AC duze odolevati ciklonima sa Atlantika i da bismo otopljenje u vecoj meri mogli da ocekujemo tek za sledeci vikend.

EDIT 22:10: Da ne bih pisao jos jedan post i komentarisao novi EC-ov izlaz, samo bih rekao da i ovaj izlaz potvrdjuje ovo sto sam napisao iznad. Jos nista ne mozemo znati sigurno. Modeli ce jos neko vreme "setati" taj AC na istoku Evrope, i od njegove krajnje postavke ce zavisiti gde ce visinski ciklon da zavrsi.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 28. Januar 2017. u 00:07
Hm, u poslednjem izlazu se EC, GFS i GEM složiše oko odsecanja visinskog ciklona, koji bi doneo pristojan sneg u sredu 1. feburara.
Biće zanimljivo ovo pratiti, sa visinskim ciklonima se nikad ne zna.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 28. Januar 2017. u 09:50
Zaista, GFS, GEM, EC pa i UKMO su prilicno slozni i od jutros. Svi "vide" taj visinski ciklon u nasoj blizini oko 1-og. Kolicina padavina kod nas bi zavisila od njegovg konacnog polozaja.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 28. Januar 2017. u 18:13
Gledam ovaj gfs 12z i ovaj visinac je tu, cini mi se severnije i slabiji,  ali nema leba za jug, jugoistok od njega...Vojvodina moze dobiti pristojne padavine e sad moze biti nezgodno ako ostane dole minus tj. inverzija... Posle 3. gfs ne vidi ni jutarnji minus za Nis...   :tu:
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 28. Januar 2017. u 18:22
Postoji sansa i za ledenu kisu po Vojvodini. Uz malo istocnije postavljen visinski ciklon bilo bi i vise padavina nego sto se sada prognozira. Sever i severozapad Vojvodine bi mogli imati bolje uslove za sneg. Sve ce zavisiti od temperature po slojevima, i postavke visinskog ciklona. Po GFS-u bismo imali plus po visini. Videcemo kakva temperatura bi bila u nizim slojevima. U svakom slucaju, jos dan-dva da sacekamo dok se to sve ne iskristalise u potpunosti, iako znamo da je kolicina padavina kad su u pitanju visinski cikloni uvek problematicna za prognozu.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 28. Januar 2017. u 18:59
I bilo je za očekivati da će taj visinski ciklon dosta da šeta. Ne znaju još modeli šta će sa njim. Dovoljno je pogledati GFS ansambl, kolika razilaženja kreću 1. februara. Treba primetiti da je operativni izlaz prilično suvlji i topliji od većine preturbacija, pa samim tim i od njihovog proseka:

(http://s24.postimg.org/tmy4n9m5h/prec.png)

(http://s24.postimg.org/4i749ump1/t850.png)

GEM 12Z u operativnom izlazu daje znatno povoljniju situaciju za sneg kod nas, za znatno sporijim prodorom toplijeg vazduha. Šta god da bude tog prvog dana feburara, izgleda da nam već u toj istoj sedmici stiže ozbiljnije otopljenje.
Šta god da bude u sredu, samo da izbegnemo ledenu kišu.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Podrinjac 28. Januar 2017. u 19:53
To su ti problemi sa visuljama. Napeti za prognozu i većinom zadaju pravu glavobolju. Ne bi me čudilo da sutra neki od modela postave visulju tačno iznad nas. Ovdje ćemo znati tek dan prije dešavanja šta nas očekuje. Tanke su niti između snjegopada i obilne kišurine, vrlo tanke.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 28. Januar 2017. u 21:09
Meni ovo super, jos kad bi se ostvarilo  :comeon: Aj u zdravlje zimo pa da nam se vratis malo u drugoj polovini meseca sa snegom i mnogo blazim minusima  ;)  :grin: Samo ne bi voleo da februar bude mnogo topao pa da sve voce i ostale biljke krenu previse rano, videli smo prosle godine kako to lose na kraju ispadne... Nek sve bude kako treba  :laie:
Mada moram reci da nedostaju padavine cini mi se u Nisu u poslednja 2 meseca 20ak mm samo palo
(https://s27.postimg.org/6dvvpa8ub/Screenshot_1.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 30. Januar 2017. u 12:28
Prvi dan februara u vecem delu Vojvodine i zapadne Srbije, po svemu sudeci, donosi kisu i otopljenje, dok bi u ostalim delovima zemlje uglavnom ostalo suvo ali toplije. Jedino na krajnjem severu i severozapadu Vojvodine bi u noci i u ranim jutarnjim satima u sredu moglo biti snega, ali bi i tamo sneg presao u kisu u toku dana. Tamo se ocekuje i nesto veca kolicina padavina.
Kod mene ne ocekujem nista drugo osim obicne kise, eventualno nesto malo ledene kise u sredu ujutru, ali nista znacajnije.

Ako pogledamo smer i snagu vetra jasno je da ce temperatura biti podignuta iznad nule u svim slojevima.

(https://s27.postimg.org/6u8er9dv7/wp_ss_20170130_0009.png)

Evo kako izgleda GFS 06Z meteogram za moje mesto.

(https://s24.postimg.org/qo5oycvx1/wp_ss_20170130_0008.png)

EC "vidi" slicnu situaciju kao i GFS.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: rasomon74 30. Januar 2017. u 15:21
Najzad se nazire kraj ovoj hladnoci, tako da se ocekuje znacajno otopljenje krajem tekuce nedelje, u vecini mesta i preko 10 stepeni u plusu....kisa narednih dana i otapanje sneznog pokrivaca... :worthy:
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 30. Januar 2017. u 18:12
Pocetkom sledece nedelje izgleda da ce biti jedan kisni ciklon, ako i treba :) a mnogo hladnoce ostaje na severoistoku...
(https://s23.postimg.org/9x8psd70r/Screenshot_3.png)
(https://s23.postimg.org/8q7a07eyj/Screenshot_4.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: gambino 30. Januar 2017. u 20:03
Meni se uopste ne svidja ovo sto se crta za iducu nedelju,mnogo padavina,a hladnoca daleko od nas.U januaru smo imali premalo padavina,a previse hladnoce.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sale pn 30. Januar 2017. u 20:24
Jao Boze, potrudite se da bar malo naucite da gledate sinopticku situaciju i sve ce vam se samo kazati. Prvo daleko je to jos da bi se ista preciznije reklo sta mozemo da ocekujemo, ali kako sada stoje stvari velika je verovatnoca da se zima vraca i da nije rekla sve sto je imala. Ne svidja mi se uopste u kojoj meri se gomila ta hladnoca na severoistoku i istoku kontinenta, uz bolje postavljen Sibirski AC i ciklon u Sredozermlju sva ta hladnoca bi mogla da stigne bez problema kod nas. Svi modeli vide jacanje Sibirskog AC-a pocetkom sledece nedelje.

Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 30. Januar 2017. u 20:35
Sve ce zavisiti od toga gde i kako ce se postaviti anticikloni. Da, jaca AC nad Sibirom, i ta hladnoca sa severoistoka bi vrlo lako mogla da zavrsi nad Evropom, ali o svemu tome bi, za sada, trebalo da se pise u temi "Dugorocne prognoze". Ono sto postaje izvesno je da modeli pocinju da "uvode" polja povisenog vazdusnog pritiska nad severnim polom, kao i jacanje sibirskog anticiklona.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Joe 31. Januar 2017. u 10:52
Sutra ujutru je velika šansa za pojavu kiše koja će se lediti na tlu u Vojvodini. Treba veoma obratiti pažnju na to.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 31. Januar 2017. u 11:01
 ^^ Posebno na severozapadu, severu i delom na zapadu Vojvodine, gde ce biti jacih padavina. Ostatak pokrajine ne bi trebalo da ima jace padavine.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Joe 31. Januar 2017. u 11:39
Dovoljno je i da poprska malo pa da nastane opšta poledica. Ja čak možda donesem odluku da busom idem na posao ukoliko bude slabe ledene kiše.
Kod ledene kiše je skoro nikakva razlika u simboličnim padavina i obilnijim što se tiče poledice.  :(
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: ocelot 31. Januar 2017. u 18:16
vrlo moguće da će se vratiti zima za nedelju dana, a ako se nastavi u ovom smeru očekujem i sneg u Zaječaru (taman se baš tih dana vraćam)

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/1948952521994506/
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: ciklon 31. Januar 2017. u 20:15
Sta reci za EC 12Z, kakav udar zime bi dobili vec za nekih nedelju dana.
Situacija koju ja licno najvise volim, polje visokog vazdusnog pritiska iznad Skandinavije, hladnoca direktno na Balkan udara i cikloni se redjaju kao na traci.
Ovo vec postaje nesto sto realno mozemo ocekivati, nadam se da cemo za vikend komentarisati koliko ko snega moze ocekivati.

Uf direktno na nas... Odmah su tu cikloni, daleko je da se nesto precizira, jos nekoliko dana treba... Ako se prati od pocetka izlaz vidi se kako je doslo do ovoh izlaza i ljudi mogu dosta toga videti i nauciti... Ali ovo je tj izgleda kao veliki potencijal  :O Opet da se ogradim i da se ne raduju zimoljupci a ne histerisu zimomrsci daleko je ovo od konacnog i menjace se cesto... Za sada je samo jadan izlaz modela...
Ja sam namerno poceo da pisem u temi o februaru jer modeli tu promenu naslucuju unutar 144h.
Sa svime se slazem sto si napisao osim ovim boldovanim, nije ovo jedan izlaz samo, GFS je davao svasta u tom terminu jos pre nekoliko dana. Jeste se u medjuvremenu to menjalo sto je i normalno ali se ovaj scenario ponavljao vec nekoliko puta. I EC je u jednom terminu davao nesto slicno...
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 31. Januar 2017. u 20:35
Sinopticka situacija u vecerasnjem EC-u je zaista odlicna za sneg kod nas. Hladnoca je ono sto je problem, vrlo hladan vazduh bi se spustio nad nas. I slazem se sa ciklonom, vec par dana smo svedoci slicnih prognoza modela, nije samo jedan izlaz ovo, uglavnom su modeli videli to polje izrazito hladnog vazduha nad zapadom Rusije, jedina razlika iz izlaza u izlaz je postavljanje AC-a, pa samim tim i putanja kojom se taj hladan vazduh krece i gde na kraju zavrsi. Za sada deluje da izlazi polako ali sigurno idu ka tome da ta hladnoca zavrsi kod nas.

I GFS prosek ensembala pocinje da "tone".

(https://s29.postimg.org/i3byb5u53/chart.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 31. Januar 2017. u 20:49
Ja sam namerno poceo da pisem u temi o februaru jer modeli tu promenu naslucuju unutar 144h.
Sa svime se slazem sto si napisao osim ovim boldovanim, nije ovo jedan izlaz samo, GFS je davao svasta u tom terminu jos pre nekoliko dana. Jeste se u medjuvremenu to menjalo sto je i normalno ali se ovaj scenario ponavljao vec nekoliko puta. I EC je u jednom terminu davao nesto slicno...
Nisam previse detaljno pratio modele pa verujem da je nesto slicno vec bilo... U pravu si kako je napisano to znaci a mislio sam jedan sa bas ovakvom brutalnom hladnocom bas na nas...Moguce je da bude nesto u blazem obliku u tom smislu sam napisao da je ovo samo jedan izlaz... Na to sam mislio videcemo trebalo bi za 2,3 dana da znamo vise...

E a pogledajte gem... Naravno Ac na drugom mestu i sve jasno...  :)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: dikile 01. Februar 2017. u 00:10
Svi ste se već prebacili na ‚‚Ledeno doba 2'', a pre toga ima još zanimljivih stvari na kartama. Velika je verovatnoća da u subotu, a naručito u nedelju imamo i grmljavinu.

Subota.

(http://i1189.photobucket.com/albums/z427/dikile/GFSOPIT18_90_11sub_zpsjvzrgnvl.png)

Nedelja.

(http://i1189.photobucket.com/albums/z427/dikile/GFSOPIT18_114_11ned_zpswwxsc8pg.png)
Naslov: Februar 2017
Poruka od: Joe 01. Februar 2017. u 07:50
Ukoliko bi se jezgro hladnog vazduha spuštalo malo zapadnije od nas, a ne direkt imali bi smo dosta obilnije padavine. Mislim da ECMWF 0Z trenutno vidi upravo takav scenario. Međutim obično se ceo sistem polako pomera na istok pa nakon padavina taj ledeni vazduh dođe nad nas. Ovde to nije slučaj i ciklon ima čudnu putanju, beži zapadnije te iz hladnog ulazimo u topli sektor. To je jedini takav izlaz, ali eto vidimo da je i tako nešto moguće.
Inače više izlaza koliko pratim je videlo da se AC spušta nad Skandinaviju pa pomera nešto zapadnije i otvara prostor ciklonu. Ulazimo u dosta zanimljiv period što se tiče prognoze, jer će se Sredozemlje gotovo sigurno aktivirati.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Boce 01. Februar 2017. u 08:16
Od jutros oba globalna modela, iako ne vide potpuno isti razvoj situacije, njuše čestu smenu hladnijeg i toplijeg vazduha iznad naših krajeva što je i za očekivati u situaciji kad se aktivira Sredozemlje.
Puno varijanti će u narednim danima biti pred nama ali neće su tu puno znati pre kraja ove sedmice. Ono što je sigurno jeste da početkom naredne sedmice kreće period sa padavinama i priliv hladnijeg vazduha od utorka. Sve nadalje je potpuno neizvesno i neće se znati puno unapred.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Podrinjac 01. Februar 2017. u 08:23
Zato prema ECu hladna jezgra koja je bila nad nama pomjerena nad Skandinaviju, i posljedično tome kod nas znatno toplije. A i GFS je izgleda popustio sa hladnoćom.
Ne treba pretjeranu euforiju stvarati oko ovoga. Još je to dosta daleko.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 01. Februar 2017. u 09:06
Meni deluje da bi moglo biti dobre kiše od nedelje do utorka. Nije je bilo još od novembra, ako ne računamo da je povremeno palo par kapi. Ne bi bilo normalno da zima prođe bez imalo kiše.
Šta će biti posle još je teško reći, samo znam da ću uživati u otopljenju koje sledi. :)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Joe 01. Februar 2017. u 11:49
Po poslednjem izlazu GFS-a se zadržava toplije vreme do daljnjeg uz česte padavine u obliku kiše i sneg na planinama. Deluje mi da su trenutno dosta blizu EC i GFS.

Postavlja se pitanje da li su ovo samo usamljeni izlazi ili je ovo novi trend modela? Potrebna je potvrda od još kojeg izlaza i da ostali globalni modeli nanjuše i takav scenario. GEM recimo vidi totalno drugačije situaciju i hladan vazduh bi docurio do nas uz košavu.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 01. Februar 2017. u 12:10
Ovo je jedan prosecni izlaz jutros gledajuci ense...Modeli zanimljivo slozniji nego sto bi se ocekivalo...Kao da prepisuju...Sinoc svi previse hladni a sad ovakvi...
(https://s23.postimg.org/8hfg0wiln/Screenshot_7.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 01. Februar 2017. u 13:01
Ono sto je sigurno za sada je da cemo do kraja nedelje imati toplije vreme. Za vikend, posebno u nedelju ocekujem kisu. Sledeca nedelja ce nam, po svemu sudeci doneti zahladjenje i padavine, ali u kojoj meri ce zahladjenje biti i koje vrste padavina ce nam doneti, to nam ostaje nepoznanica za sada.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: rasomon74 01. Februar 2017. u 13:19
Sudeci po svemu iznetom, hladnoca i duboki minusi iz proteklog perioda vise se nece ponoviti ove zime, bili bi to blazi minusi i u kracem trajanju.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 01. Februar 2017. u 14:18
Jedno je sigurno, dakle imamo razvoj snažnog skandinavskog anticiklona.

E sada, kako će i kuda ovaj visinski ciklon (i njemu pripadajuće hladno jezgro) da putuje to ostaje enigma. Jutros se daje taj scenario da se greben tog Skandinavca slabo širi ka jugu, pa visinski ciklon ostaje severnije i zapadnije.

To je malo netipičan scenario, jer smo navikli da, kada greben anticiklona pozicioniran  severnije od nas pruži svoje "pipke" ka jugu, on se jako brzo širi i "osvaja" taj centralni pojas Evrope. Kažem netipičan scenario, ali naravno to ne znači da nije moguć  :)

(https://s19.postimg.org/f2hpsd7xf/ECM1_144.gif)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Djordje Antonijevic 01. Februar 2017. u 17:38
Da li bi ponegde u subotu uvece postojala mogucnost za kratkotrajni pljusak pracen grmljavinom ??
Bice toplo do +16 stepeni.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Podrinjac 02. Februar 2017. u 07:35
(http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/runs/2017020200/graphe3_1000___17.358490566_44.2510121457_.gif)

Kad dođe zahlađenje nigdje padavina. Čim se daje zatopljenje padavinski ensi odmah polude.
Nahladnija zima poslednjih 20 godina, a više kiše palo nego snijega.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 02. Februar 2017. u 08:56
U decembru i januaru je u Beogradu palo ukupno 30mm padavina, a sada se toliko crta za svega 24h. Hladnoća i obilne padavine jednostavno ne idu jedno sa drugim kod nas. Da bi bilo dugotrajnih i jačih padavina potrebno je izraženo jugozapadno strujanje po visini i dotok toplog i vlažnog vazduha.
E sad, hoće li sve te padavine otići na kišu, ili će biti i nešto snega, to teško da ćemo znati do ponedeljka

(http://s28.postimg.org/6aom9na1p/97542235_metgram.gif)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Boce 02. Februar 2017. u 09:20
Modeli i dalje lutaju sa varijantama. GFS posle ovog ciklona u utorak ne vidi padavine na dalje dok EC već u petak vidi nove padavine na minusu.
GFS sneg daje tek pri kraju padavina južnije od Kragujevca, dok EC ne daje sneg uopšte od padavina u utorak.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 02. Februar 2017. u 10:20
Pomak na bolje ipak rekao bih u odnosu na juče. Posebno su proseci (pre svega EC-ov) fino opali temperaturno ponovo.

Dakle vraća se varijanta da sa temperaturom neće biti problema, ostaje da vidimo šta će padavinski da se desi.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 02. Februar 2017. u 10:47
Drugi ciklon nam moze doneti sneg koji bi se zadrzao... Gfs ga vidi previse juzno i cini mi se slabiji, ne mogu da gledam ponovo karte ali sigurno je juznije dosta nego sto ga vidi Ec... Nadam se da se promeni na bolje  :)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Djordje...storm chasers.... 02. Februar 2017. u 11:08
Ovo prognozira weather2umbrella za moj kraj  :comeon: :comeon:
(http://i31.photobucket.com/albums/c369/djordjedukic112835/Screenshot_9_zpsqbdchsgh.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Медо 02. Februar 2017. u 12:11
Потонули поново просеци, код EC-а је пао на малтене - 10 C по висини.

Искрено више не ме интересују толико минуси, колико бих волео да коначно имамо један циклон/е који ће нам донети обилније снежне падавине, то је оно што нам фали, за сада на картама Средоземље поново некако млако делује, мада видећемо како ће одреаговати када ова хладноћа са истока стигне, мада не би било лоше ни неки упад са Атлантика у поменуто Средоземље, пошто имамо хладноћу над нама.

Што се тиче првог циклона, како ствари стоје ништа конкретније што се тиче снега, али ћемо имати кишну епизоду, али добро је што ће циклон повући нешто хладноће који ће нам користити за неке друге евентуалне циклоне и нека се оствари оно да пре доброг снега мора пасти обилнија киша.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: roki 02. Februar 2017. u 13:05
Prognoza za Sarajevo narrednih dana..

(http://image.prntscr.com/image/2f6a59b6c1d04c20aea7e0aa71a8cee7.png)

(http://image.prntscr.com/image/40e20e39e60345df9826ac9331b5268c.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 02. Februar 2017. u 13:49
Nista novo nemam da dodam. Sto se tice ovog prvog ciklona tu nema hladnoce za sneg kod nas, prema sadasnjim izlazima. Kasnije sta ce se desavati videcemo. A polozaj onog (eventualnog) drugog ciklona ce odluciti o kolicini padavina tada ali i o temperaturi za period od sledeceg cetvrtka. Ono sto mozemo sada da kazemo je da ce, po trenutnim izlazima, veci deo zemlje imati solidnu kisu u ponedeljak-utorak, dok bi na kraju padavina postojala mogucnost za malo susnezice ili vlaznog snega, uglavnom u centralnim i juznim krajevima u utorak uvece i u noci na sredu.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Caligula 02. Februar 2017. u 14:43
A naslućuje li se, šta posle tog zahlađenja i petka sa mogućim snegom, otopljenje ili nova dugotrajna ledara?
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sale pn 02. Februar 2017. u 17:42
GFS 12Z i dalje forsira nesto severnije i lose postavljen anticiklon na severoistoku Evrope samim tim hladnoca svojom glavinom curi severnije od nas (slicno nesto kao sto je EC juce crtao), ciklon koji ce se formirati u Sredozemlju, pa potom svojim izmestanjem dalje na istok ne bi povukao mnogo hladnoce da bi i u nizim krajevima bilo snega.

GFS:

(https://s20.postimg.org/6tgos395p/gfs_0_120.png)

Sa druge strane UKMO i GEM 12Z imaju sasvim povoljniju juzniju postavku Skandinavskog anticklona pa hladnoca sa istoka nema gde drugde nego da se sjuri na Balkan. Iz ovoga bi bilo snega sasvim sigurno u utorak. Videcemo sta ce reci EC kasnije.

UKMO:

(https://s20.postimg.org/6hz8fbspp/UW120_21.gif)

GEM:

(https://s20.postimg.org/qqmm11s0t/gem_0_120.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Podrinjac 02. Februar 2017. u 21:23
Možda ću biti malo glup, ali danas sam čuo glasove proljetnih ptica. Možda to nešto bude značilo.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 02. Februar 2017. u 21:36
EC prosek za 120-ti sat unapred. Ovo je odlično, po njemu ovo završava sa snegom i u nižim krajevima:

(https://s19.postimg.org/aumxjm6hv/EDM1_120.gif)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Медо 02. Februar 2017. u 22:14
 ^^

Добар просек заиста, било би лепо ухватило који центиметар пред извесно надолазеће нове ледене дане.

За касније стварно би било штета да се не искористи ова хладноћа, чини се да фали влаге у Средоземљу, али уз нешто бољу поставку синоптичке ситуације да се и то поклопити.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: ciklon 02. Februar 2017. u 22:38
 ^^
To se uglavnom odnosi na juznije krajeve, sever zemlje u ovakvim situacijama nece profitirati od snega.
Ipak nije sve tako lose, imamo dobru kisu za ponedeljak i utorak pa ko voli uzivace...  :tu:

Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sale pn 02. Februar 2017. u 22:50
Prosek EC-a je sasvim ok, ali gledajuci samo glavni izlaz prosto je neverovatno kako padavine prestaju cim stigne zahladjenje. Dakle ispadala bi se obilna kisa, pa potom od srede veoma hladno uz ponovo umerene do jake mrazeve. Stavarno ne bi bilo lose da padne malo snega, svakako ocekujem da ce se stvari po tom pitanju popraviti u sledecim izlazima.

Inace ekipa UKMO, EC i GEM trenutno je hladnija od GFS-a, GFS ne vidi ledene dane od srede.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: dikile 03. Februar 2017. u 08:19
Ni ovog jutra ne mozemo da znamao kako će biti sledeće sedmice. GFS i EC daju prestanak padavina čim stigne zahladjenje po visini, ali nasuprot njima GME je veoma hladan i snežan već od utorka.

Ali pre svega ovoga interesantan je sutrašnji dan kada će biti uslova i za po koji pljusak sa grmljavinom u centralnom pojasu zemlje.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Boce 03. Februar 2017. u 09:17
I dalje su sve varijante moguće. Međutim trenutno izgleda da najviše šansi ima verzija sa kišom u utorak i to veći deo padavina. Sneg je po toj verziji moguć tek pri kraju padavina i pitanje je koliko bi ga bilo. Primetno je i da se smanjuje količina padavina za utorak. Nije to više onako obilna kiša koja se najavljivala do pre neki dan. Naravno o tome šta posle besmisleno je trenutno posebno diskutovati. GFS trenutno ne vidi jači priliv hladnoće dok EC od srede vidi puno bliže jezgo hladnoće.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: slobopfc 03. Februar 2017. u 10:49
Jutros dosta razlike medju modelima. GFS ubedljivo najtopliji, EC hladniji i po njemu bi u Beogradu bilo i sneznih padavina a posle toga bi imali priliv dosta hladnije g vazduha od GFS-a. Za razliku od njih GEM je bajkovit sto se tice nastavka zime. U nedelju bi padala kisa ali vec od utoka bi imali konstantne snezne padavine sve do vikenda na dubokom minusu. Videcemo sta nam donose dani koji su pred nama. Treba napomenuti da je glavni izlaz GFS-a gotovo topliji od svih ensa, tako da ocekujem da i on pocinje da uvodi hladnocu.

Meteogram GFS

(https://s23.postimg.org/3uusnlvnv/chart_1.jpg)

Ensembli GFS-a

(https://s30.postimg.org/w3vv9jwtt/chart.jpg)

Meteogram GEM-a

(https://s23.postimg.org/mopyxrhcb/chart_2.jpg)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 03. Februar 2017. u 11:09
Razilaženje je ogromno, na primer tamo 9,10-og februara prosek EC-a je u dubokom minusu, dok je po GFS proseku jedva bilo kakva negativa.

EC glavni je naspram proseka kamilica.

Uporedite vi ovo i GFS ense:

(https://s19.postimg.org/5x9cyi4ir/chart.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Boce 03. Februar 2017. u 11:57
EC glavni je naspram proseka kamilica.

Kimi ovo je sinoćnji EC izlaz. Jutrošnji glavni EC 00Z je nešto malo topliji.
GFS 06Z njuši sličnu verziju kao i EC. Intenzivnija hladnoća bi od srede samo uspela da se uvuče do Timočke krajine.
AC izned Evropskog kontinenta ne bi dozvolio bitnije aktiviranje Srodezemlja.
Trenutno je ova verzija najverovatnija.

Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Кембел 03. Februar 2017. u 12:45
Опет измене у моделима, што се и очекивало, још ће се ту променити пар сценарија. Мислим да пре 120ог сата не треба ни узимати за обиљно било шта што видимо на моделима.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Miki 03. Februar 2017. u 13:54
Sutrašnji dan vredi prokomentarisati zbog primicanja kratkotalasne doline (visinski hladni front) sa zapada koja bi nam obezbedila nestabilnost u atmosferi i moguće prve pljuskove sa grmljavinom ove godine. CAPE indeks varira od 200-300 J/kg prema GFSu u centralnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima zemlje. Modeli više rezolucije daju više vrednosti CAPEa. Međutim, čitav poremećaj se premešta brzo i u toku jutra i ranog popodneva, biće verovatno oblačno od jutra pa ne znam kolike šanse postoje za formiranje Cb-a. Kiša nam ne gine a pogotovo u toku noći između subote i nedelje.

(http://image.prntscr.com/image/1156571bdb38463b94f7a72c5fb000ff.jpeg)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Радан 03. Februar 2017. u 21:33
Na žalost mnogi su se prerano radovali. Ali kako bih bio i ja, a i vi smireniji, nadu ulivaju modeli; GEM, GEM Enables, NVGEM, UKMO i JMA. Ovi modeli su jedini bajkoviti za povratak snežne zime, po EC-u mala nada, a GFS, ma nemam nikakav komentar. Možda samo nada da je dalek period, pa će se prikloniti ostalima.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sanjin 04. Februar 2017. u 12:58
Povratka (prave) zime u prvoj dekadi ocigledno nece biti.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 04. Februar 2017. u 13:11
Od ovog ciklona od sutra uvece, u ponedeljak i u utorak pre podne kisa povremeno, dok je u utorak popodne, kako sada stvari stoje moguc sneg i u nizim predelima, posebno na severu i zapadu zemlje. Ima tu prostora za jos pomeranja i da bude i nekih iznenadjenja ali i razocarenja.  :)

Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Direktor 04. Februar 2017. u 13:18
Nit smrdii nit mirisee na kartama,bolje bi bilo da samo smrdi nego ovako,bez veze gledam karte u nade da ce nesto biti a lako se moze nacrtatii Atlantik u punoj snazi grebenn Africke Ac I da sumiramo zimu natenane

Generalno svi modeli crtaju lepe polozaje sistema na kartama zimodonosuću Skandinavku koja uz blagu aktivnost na Atlantiku treba da dovuce hladan sibirski vazduh na Balkan uz aktivaciju Sredozemlja

Naravno ne bi bila Srbija da je sve tako bajno pa na kraju ispade da od ovog Skandinavca ne dobijemo ni jedan ledenii dan koji nam ni ne trebaju doduse,a kamoli da dobijemo neki valjan ciklon uz dovoljno hladnocee,ne znam sta je razlog nek objasne iskusniji

Ova zima ima potencijal zime veka alii nije ispunila ni pola,mozda neka naredna sa manje potencijala da vise :D
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 04. Februar 2017. u 13:58
Ova zima ima potencijal zime veka alii nije ispunila ni pola,mozda neka naredna sa manje potencijala da vise :D
Nema potrebe da ispuni takav potencijal... Da se sada zavrsi zima pa cak i da se ponovi a nece proslogodisnji februar moze se reci da je ovo bila prava zima... Da, moglo je da bude vise snega ali ni to nije nesto bitnije... Po meni treba da bude ovakvo vreme sto nas ocekuje da ne bi voce i ostale biljke krenule pre vremena...

Gledam ec pre 216h ne daju neki znacajniji prodor hladnoce u Sredozemlje a i posle toga ta hladnoca je istocno od nas...Ova hladnoca na severu i severoistoku izgleda mi kao Barselonina igra kad neko postavi jak bunker dobacuju se pola sata i ne naprave sansu i kad naprave sansu Nejmar simulira penal umesto da sutne i da gol :grin:
Ahhahah ovo sam se malo zezao sem ove prve recenice   ;)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 04. Februar 2017. u 14:09
Po GFS-ovom scenariju uz jače padavine, te slabiji vetar prvo u zapadnim, a onda i u centralnim krajevima kiša bi mogla da pređe u sneg. Po EC-ovom scenariju kao što reče Mile to bi bilo moguće u severnijim predelima, jer južnije padavine pobegnu kada dovoljno zahladi.

Od četvrtka hladnoća stiže u Vlašku Niziju i aktivira se jaka košava. Motaju se tu neke padavine po Jadranu, ali jako su male šanse da nešto odmah dobijemo od toga. U slučaju dosta Sunca, i pored košave valja računati na temperature iznad nule, sem naravno na istoku zemlje.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Кембел 04. Februar 2017. u 14:19
Хахах, браво Барт. Некад чак волим кад дају катастрофа излазе и кад модели прогнозирају неадекватно време (нпр. високу температуру или ац у зимском месецу, без снега) у неким даљим прогнозама, а онда скроз промене причу и дан, два пре дају затрпавање и ледару, мада се то реееетко дешава  :)
Углавном је овај други сценарио, у 120сату дају Сибир и 20 цм снега, ја се обрадујем као штене, онда дају благи пораст температуре и пристојне падавине, ја и даље задовољан, али мање него пре; онда 48 сати пре видимо неки благи плус и суснежицу, а на крају се испостави да звекне киша и температура оде на 4Ц  :grin: Разочарење пар екселанс, као ових дана рецимо :O :wall:
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: popovica novi sad 1 04. Februar 2017. u 14:41
Ako bude na granici kiše i snega kako kaže Mile kod mene obično na Fruškoj Gori  padne sneg ma kako se razrešio dole :morning:
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Podrinjac 04. Februar 2017. u 16:24
Kod mene  rijetko kada granične situacije donesu nešto posebno sem kiše. Većinom zahlađenje zakasni.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 04. Februar 2017. u 17:26
Ostane žal kad sneg ne padne pred dugotrajni uticaj anticiklona nad nama, sa inverzijama...

Ali kako tek nazvati ovu propuštenu priliku, kada je "skandinavac" siguran kao kuća i u narednom periodu... joj joj joj ako od ovoga na kraju ne izvučemo ništa :ranting:

(https://s19.postimg.org/9owpq1mcj/UW144_21.gif)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sale pn 04. Februar 2017. u 19:58
EC veceras vidi pravu ledaru tamo od petka narocito na istoku zemlje i u kosavskom podrucju. Iskreno se nadam da se takav scenarijo nece ostvariti u toj meri, GFS je ipak blazi po tom pitanju.

Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Podrinjac 05. Februar 2017. u 09:29
Meni se uopće ne sviđa ova kiša što će padati jer će se toliko vodurine sakupiti, a zemlja je već blatnjava i puna vode. A i stvarati će probleme oko akumulacije snijega za kasnije.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: ciklon 05. Februar 2017. u 10:45
Tokom veceri ocekujem naoblacenje i slabu kisu koja bi trebala da pada do sutra prepodne a onda novi talas padavina u ponedeljak vece.
Nece to biti ni tako mala kolicina padavina, modeli se uglavnom slazu oko 10mm za ta dva dana.
Temperatura u postepenom padu.
Za dalji nastavak nedelje nista posebno nemam da napisem, jutarnji mrazevi nam se vracaju a maksimalci ce biti malo iznad 0C. Na krajnjem istoku zemlje temperatura nece prelaziti nulu tokom citavog dana.

Nedaleko od nas na istoku i severu hladnoce ce biti na pretek, steta za jos jednu neiskoriscenu situaciju iz koje necemo ocigledno dobiti ni santimetar sneznog pokrivaca.

Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 05. Februar 2017. u 10:54
Manje-više je već poznat razvoj situacije. Imaćemo dosta kiše u ponedeljak uveče, noć između ponedeljka i utorka, kao i u utorak prepodne. Zatim u utorak uveče sa jačim zahlađenjem padavine polako prestaju, međutim ono što je zanimljivo je to da su modeli složni da bi u severnoj polovini zemlje (Vojvodina i Beograd) padavine mogle da potraju i malo duže, do srede ujutru.
Tako da uopšte ne isključujem mogućnost za sneg, pa čak ni za snežni pokrivač ovamo.
Ali što bismo se radovali uopšte i radovali zbog par cm mokrog snega koji bi se već sutradan otopili.
Ova suva ledara uz jaku košavu što se crta od četvrtka jako deprimirajuće izgleda. Najgori mogući razvoj situacije. :morning:
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: milandijana 05. Februar 2017. u 12:13
kakav sneg je nacrtao gfs 06z za tamo posle 13 februara dali je to neki bag videcemo veceras
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Podrinjac 05. Februar 2017. u 12:23
To je bug sigurno.
GFS prosjek je malo zatoplio tako da se konstantno drži oko nultog podioka od 10. . S obzirom da se daju svakodnevne padavine od tog datuma pa u nedogled, većinom bi to bila kiša natapača na 5C. Iznad 2000 mnv bi to bio ozbiljan snijeg. Mislim da nekog ozbiljnijeg snijega u nizinama nema još.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 05. Februar 2017. u 14:21
Neko područje će sigurno videti sneg u utorak u drugom delu dana, ostaje pitanje samo koje, modeli još šetaju levo-desno padavine koje ostanu posle zahlađenja.

Ali, kao što Miloš zapazi, čemu sve to vredi da čovek obraća pažnju, kad će u dan, dva nakon toga uz siguran plus to sve da ode.

Za dalje mi se mnogo više sviđa GFS sa svojim ensemblima, mada deluje da i EC ide u tom smeru, jer je glavni samo najhladniji. On daje mogućnost padavina, a u  ovakvoj situaciji sa dotokom u prizemlju sa istoka, severoistoka dovoljan je i blagi minus na visini da bude pojave snega. EC-ov scenario mi je bezveze (glavni izlaz), čemu suva ledara sa jakim vetrom kad nema snega na tlu...
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 05. Februar 2017. u 18:37
Koji potop nacrta poslednji GFS za ponedeljak i utorak, valjda se ne ostvari u toj meri, za Beograd i preko 30mm kiše, susnežice i mokrog snega:

(http://s30.postimg.org/lcjzshoep/GFSOPIT12_66_18.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 05. Februar 2017. u 18:53
Zaista poprilicno velika kolicina padavina po GFS-u. Videcemo, moze tu vrlo lako biti snega od sredine dana u utorak, u zavisnosti od toga koliko ce padavine biti jake i koliko ce potrajati. Ukoliko bi bilo ovako bilo bi sasvim sigurno vlaznog snega, Temperature u prizemlju, uz padavine ne bi bile vise od 2C verovatno, pred vece u dodatnom padu. Kada vetar okrene na severni, od tog momenta ce biti moguce svasta ocekivati u utorak.

(https://s30.postimg.org/vyf109m7l/68884715_metgram.gif)

Videcemo sta kaze vecerasnji EC.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: popovica novi sad 1 05. Februar 2017. u 20:05
Videcemo ali kod mene na 300 m nadmorske visine sanse su po ovom sasvim solidne za sneg i snezni pokrivac.Mislim da na Fruskoj Gori sneg ce pasti vrlo verovatno.No cekajmo razresenje. :cf:
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 05. Februar 2017. u 21:12
I WRF-NMM je baš kao i GFS nacrtao ogromnu količinu padavina, od toga celih 10-ak mm u obliku mokrog snega.

(http://s29.postimg.org/dqv3j02hj/meteog_Beograd.gif)

Zanimljivo je da se još pre 3 dana crtao gotovo identičan razvoj situacije. Ovoga puta su modeli ostali "dosledni". :)

U decembru i januaru je u Beogradu palo ukupno 30mm padavina, a sada se toliko crta za svega 24h. Hladnoća i obilne padavine jednostavno ne idu jedno sa drugim kod nas. Da bi bilo dugotrajnih i jačih padavina potrebno je izraženo jugozapadno strujanje po visini i dotok toplog i vlažnog vazduha.
E sad, hoće li sve te padavine otići na kišu, ili će biti i nešto snega, to teško da ćemo znati do ponedeljka.

(http://s28.postimg.org/6aom9na1p/97542235_metgram.gif)

Da ne kačim i EC-ov meteogram, koji daje sličan sled događaja. Šanse za novi snežni pokrivač su značajno porasle večeras, ali kao što rekoh u citiranoj poruci...
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Srks 05. Februar 2017. u 21:31
 ^^ Videćemo da li će se formirati pokrivač u Beogradu (i koliki), a čak i da se formira - ovo će biti situacija kad kiša prelazi u sneg, pa niži delovi grada (uključujući NBG) verovatno neće sjajno proći. Ili bar dosta lošije od brdovitih delova Beograda. A kada je u pitanju neko iole duže zadržavanje snežnog pokrivača, ni tu nije baš idealna situacija za BG.

Ali zato recimo na Avali...  :D  Dobra perspektiva za formiranje solidnog pokrivača, a i za održavanje istog - jer će biti sigurno 2-3°C hladnije nego u BG-u u danima nakon snega, a i šuma mnogo bolje "čuva" pokrivač.

Pa ko bude hteo da uživa u snegu - bar zna gde može da ode a da se ne "ispali".  :)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Јоца 05. Februar 2017. u 22:06
Мени изгледа јако потенцијална ова ситуација у уторак за више делове града, у колико све остане овако наравно.

Већ од поподневних сати би требало да окреће на снег полако, па би до касних вечерњих и ноћних сати могло пасти и 15-ак цм влажног снега.

Нијансе ће овог пута одлучити између обилнијег влажног снега и обилне кише уз нешто влажног снега пред крај падавина.
Naslov: Februar 2017
Poruka od: Joe 05. Februar 2017. u 22:37
Meni se ovo ni malo ne sviđa. Puno kiše, malo snega. Sve je izvesnije da će biti pahulja, ali najviše što možemo dobiti je bljuzga.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: popovica novi sad 1 06. Februar 2017. u 07:38
 ^^    Meni se cini da  za sneg  imaju dobre sanse   samo brdoviti predeli, nizi delovi BG i NS bi imali sneg na vrlo blagom plusu ili na samoj nuli a u gradskom  ambijentu to bi bila bljuzga mada neko iznadjenje nije moguce isključiti jer samo 1 stepen nize bi promenio situaciju u korist snega ali i  njegov izostanak potpuno.
Bitan ce biti intezitet padavina i duzina trajanja ,brzina prodora hladnijeg vazduha a po WRF-NMM bi padavine duze potrajale.
 
Sa druge strane viši delovi BG bi imaju vece sanse za pristojan snezni pokrivac bez garancije.
Izvesno je samo da ce se zabeleti Avala i Fruska Gora.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 06. Februar 2017. u 08:59
Malopre da bacim pogled na modele, čisto da vidim za svaki slučaj da se nije šta promenilo, kad ono na yr.no videh 0mm za sutra za Beograd. Pomislih da je sajt nešto zabagovao kad videh da i WRF-NMM daje istu količinu. GFS drži još nešto padavina, ali svega trećinu padavina što je sinoć davao.

Iskren da budem, nemam ništa protiv takvog razvoja situacije, jer kišetina, pa bljuzgavica nikome ne trebaju u ovo doba godine. Ali ovakav preokret kod modela za period od samo 36h ne pamtim. Svesti padavine sa 20mm na 0mm u ovako bliskom periodu, pa to ne pamtim. Ne bi me začudilo da se večeras vrate sve te padavine.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Boce 06. Februar 2017. u 09:17
I ja sad gledam naš WRF i ne mogu da verujem da 12h unapred GFS i EC imaju ogromnu razliku u prognozi.
GFS daje za Knjaževac oko 15mm dok EC oko 2mm.
EC i GFS su se razlikovali po tome i unazad nekoliko dana ali sam očekivao da će se kao i uvek približiti sa prognozama.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Joe 06. Februar 2017. u 09:41
Kod padavina za 3 ili 4. januar EC je davao 0mm za Novi Sad, a GFS više od 7mm 24h pre termina ako se ne varam. Nisu nešto nabaždareni ove zime.  :confused:

Naravno na kraju je palo nešto između.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: popovica novi sad 1 06. Februar 2017. u 09:53
Kod padavina za 3 ili 4. januar EC je davao 0mm za Novi Sad, a GFS više od 7mm 24h pre termina ako se ne varam. Nisu nešto nabaždareni ove zime.  :confused:

Naravno na kraju je palo nešto između.
Da ali Novi Sad je bio na granici padavina i shodno tome modeli su lutali samo 10km dalje vazdušnom linijom  u Beočinu je palo 15cm snega.Ovde ukidaju velike  padavine odjednom na velikom prostoru
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Joe 06. Februar 2017. u 09:59
 ^^

Ti govoriš o snegu u drugoj dekadi, a ja o snegu posle nove godine.

Prognoza je po meni kratka i jasna za nizije severa Srbije. Danas i sutra povremeno kiša. Pred kraj padavina, sutra uveče možda proleti koja pahulja i to je to. Ne očekujem formiranje bilo kakvog pokrivača.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 06. Februar 2017. u 10:20
Ovde je  bila i vise nego jasna situacija kisa i tek na kraju moguca neka pahulja... Zato nisam ni pratio nista osim gotovih prognoza...Ali jutros me iznenadi smanjenje padavina... realno ne bi bilo lose da padne 10ak mm jer u poslednjih 2,5 meseci je palo 30ak mm...Dobro mesec dana je bila pod snegom zemlja pa se i nije nesto susilo ali ipak bolje bi bilo da padne 10akmm, to ne bi pravilo nikakvih problema s obzirom i da se sneg topio... ALi iznenadi me ovo smanjenje padavina ec daje 2.5, wrf oko 2 jedino gfs je vise od 5...
Mi kao u nekoj rupi sa manje padavina... Sad mi zanimljiv 13. feb...  :)
(https://s28.postimg.org/x8fg13tcd/Screenshot_4.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Boce 06. Februar 2017. u 10:48
GFS 06Z smanjio padavine za Knjaževac sa 16mm na 7mm.
Slično je i za ostale delove Srbije osim krajnjih delova zapadne Srbije i dolinu Zapadne Morave.

(https://i.imgur.com/cpu2Sji.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: risbo gr 06. Februar 2017. u 11:46
 ^^ Nije prvi put da se modeli drasticno smanje,ukinu ili padavine ispare pred sam pocetak delovanja ciklona..
U 70 do 80% slucajava ce pre smanjiti nego povecati :) Koliko puta se desi da se kao juce ucrta 30 do40mm pa se sutradan smanji na 10 i na kraju se dodje do brojke od 5mm ;) Nista novo za modele ali i za nas koji pratimo  :grin:
E sad ostaje zagonetka da li je veca greska da se najavi 5mm a padne 40mm ili obrnuto? Za mene nema dileme,ovo je standard  :tu:  Ko razume shvatice ;)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Podrinjac 06. Februar 2017. u 13:18
Od ove ciklone ništa posebno ne očekujem. Ali što mi pažnju plijeni to su situacije iza 12.02. Od tada su mogući svakakvi scenariji, od kiše do obilnog snijga i to svakodnevno. Mada je prva verzija najbliža.  To je gledajući GFS ense.
Što se EC-a tiče sušta suprotnost. Od 192h vidi uspostavljanje AC iznad nas i baca nas u ranu jesen. Ako bude ovakav slučaj kao kod EC-a, možemo se pozdraviti sa zimom i sa snijegom ovog mjeseca. Ko će biti u pravu, vidjet ćemo. Mada je anticiklonalno vrijeme znantno lakše za prognozu od drugih situacija.

(http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2017020600/ECM1-240.GIF?06-12)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 06. Februar 2017. u 18:24
Gfs uporan sa onom lepom zimom, idealne temperature a i kolicina je ok za zimski ambijent... Ovo pricam za pocetak sledece nedelje sada padavine smanjene verovatno zbog kosave a i ciklon bezi na jug...
(https://s27.postimg.org/6alolsenn/Screenshot_7.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 06. Februar 2017. u 21:20
Samo da sumiram prognozu za nocas i sutra. Modeli su dosta usaglaseni sto se tice nekih delova zemlje, kao sto su zapad i severozapad gde daju uglavnom neto vise od 10mm padavina. Za ostale krajeve uglavnom GFS daje nesto vise padavina. Konkretno kod mene GFS daje oko 8mm padavina, dok EC "vidi" oko 2mm. Prema GFS-u najjace padavine bih mogao (kao i veci deo Vojvodine) ocekivati u drugom delu noci i sutra prepodne, dok EC "zadrzava" jace padavine nocas na severozapadu pokrajine pa bi tek sutra prepodne bilo nesto malo kise juznije i istocnije u Vojvodini. Prema GFS-u imamo sanse da vidimo sneg sutra popodne, mada padavine bi bile slabe kako sada stvari stoje, i sumnjam u takav razvoj situacije. Sve u svemu, po GFS-u bi veci deo zemlje imao izmedju 5 i 10mm padavina do sutra uvece, osim dobrog dela Pomoravlja, gde bi bilo manje od 5mm, i osim zapada i severozapada gde bi palo nesto vise od 10mm, na zapadu i do 15mm, dok je EC umereniji sa padavinama, i kolicinski se priblizno slaze sa GFS-om najvise za, upravo zapad i severozapad zemlje. Takodje, mislim da bi severozapad i zapad Vojvodine do sutra uvece mogli dobiti centimetar-dva snega, tj. bljuzgavice, koja se, naravno, ne bi dugo zadrzala na zemlji.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Boce 07. Februar 2017. u 09:22
Po svemu sudeći narednih desetak dana ćemo biti pod vladavinom antickilona koji neće dozvoliti prilaz bitnijim padavinama Balkanu.
Istok Srbije će imati dosta hladnije vreme sa temperaturama uglavnom ispod 0°C.
U ostatku Srbije dnevne temperature kretaće se par stepeni u plusu.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sale pn 07. Februar 2017. u 14:32
I hladnu kosavu da ne zaboravimo, krece da duva od cetvrtka i kako stoje stvari duvace do kraja nedelje:

(https://s20.postimg.org/g0iqkgmql/sfc_w10_069.gif)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 07. Februar 2017. u 18:25
Kad se samo setim... da je došlo nešto ovakvo slično, ovo bi bila zima za pamćenje od mene.

(https://s29.postimg.org/hm3n080vb/Screenshot_6.png)

(https://s23.postimg.org/40yuflogb/Screenshot_4.png)

Moram da se prisetim, jer me kao velikog zaljubljenika u zimu bole ovakve propuštene šanse. Ovo jeste jedna dobra zima, ali draže bi mi bilo da se ova nada nije ni pojavljivala, jer ovako samo više boli.

.... a na kraju, eto jedan potpuni debakl svega. Situacija realna za taj 10-ti februar. Kome i čemu je trebala ovo usamljeno hladno jezgro u Severnom Moru i dalje mi nije jasno. Koga i šta da aktivira ? Kakav debilizam

(https://s19.postimg.org/trcd8jgpv/ECM1_72.gif)

A i za dalje, 144-ti sat, kakva glupost i ko uopšte ima koristi od ovoga ?  Zakopavanje u zemlju... Sve se taman postavilo da niko u Evropi nema korist od ovoga nikakvu  :ranting:

Uh....

(https://s19.postimg.org/dui6pkdpf/ECM1_144_1.gif)

Ma jednostavno i lepo da ispizdiš i oteraš sve u mp3. Bolje da se ništa nije ni crtalo..

Hvala ti za sve do sada, ali imala si šansu zimu da zasijaš kao nijedna pre... i to kakvu. Zašto si je propustila  :cry:
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 07. Februar 2017. u 18:44
I od cetvrtka nedelju dana kosave nam sledi bar po gfs-u i naravno moze se promeniti... Dobro bar temperaturno bice onako kako treba za ovo doba godine... Ostalo za zaborav...
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 12. Februar 2017. u 14:21
Još sutra druženje sa košavom, mada će od popodneva ona brzo gubiti na snazi. U utorak ujutru može biti prilično jakih mrazeva, ako vetar skroz prestane kao što karte i daju.

U sredu će vetar prolazno biti do umeren, severnih pravaca.

Zatim vreme bez značajnijeg vetra reklo bi se, jutra hladna sa mrazevima a dani sunčani i topli. Nešto ne verujem u inverzije, moguće je čisto u jutarnjim i prepodnevnim satima lokalno.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Stefan Valjevo 13. Februar 2017. u 10:12
Nešto ne verujem u inverzije, moguće je čisto u jutarnjim i prepodnevnim satima lokalno.
Nisi Kimi u pravu kada je u pitanju cela Srbija. Mozda u tvom kraju nece biti inverzije, ali na zapadu Srbije (u mom kraju) i BiH inverzija traje jos od petka popodne. Juce i prekjuce je ovde bilo tmurno i hladno kao sredinom decembra, a mirise mi i danas celodnevna inverzija kod mene. Inace jos sutra hladno tokom dana, ali ocekujem razbijanje inverzije. Jutarnji mrazevi do cetvrtka i to bi bila druga najava proleca posle prvih sest dana februara. Za vikend se nazire neki prodor fronta sa severozapada, a u terminu posle sedam dana se nazire zonalno strujanje sto sluti na pravo prolecno vreme tokom trece dekade. Bice zanimljivo u temi "Dugorocne prognoze" pratiti da li ce zonalno strujanje pocetkom i sredinom trece dekade doneti pravo prolecno vreme.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 13. Februar 2017. u 10:37
 ^^ Kimi je upravo to i rekao. Sam sebe si demantovao u istoj poruci. On je rekao da ne veruje da ce biti inverzije nakon srede, sto si ti i sam potvrdio kada si rekao da ocekujes razbijanje inverzije.  :)

Nista novo nema da se kaze za naredne dane. U toku dana bi bilo suncano i toplije.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Zeli 13. Februar 2017. u 16:57
^^ Kimi je upravo to i rekao. Sam sebe si demantovao u istoj poruci. On je rekao da ne veruje da ce biti inverzije nakon srede, sto si ti i sam potvrdio kada si rekao da ocekujes razbijanje inverzije.  :)

Nista novo nema da se kaze za naredne dane. U toku dana bi bilo suncano i toplije.

Mile ja sam u BH Posavini, relativno blizu zapadnom delu Srbije i skoro 100% sam ubedjen (prema informacijama kojima raspolazem) da mi slede dani inverzije i to najmanje do petka, a jako bih voleo da ne bude tako, jer mi je inverzija apsolutno najmrza meteo situacija. To mi je tipicno u februaru u drugoj i trecoj dekadi, kada druga mesta imaju 10+ ja ne predjem peticu :(
Moram naravno kao i drugi clanovi foruma da naglasim da su mi tvoje prognoze, pogotovo u "dugorocnim prognozama" izuzetno temeljite, odlicne, kao i interesantne. Svaka ti cast na tome (Y) Pozdrav :)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Zeli 14. Februar 2017. u 14:03
Postoje naznake da ce od sutra inverzija poceti da slabi, ali sam jos uvek ubedjen da se, na mom uzem podrucju, ista nece predati bas lako, te samim tim ostaje mi jos 2-3 hladnih noci i dana. Ipak se nadam znacajnijem zatopljenu u petak ili subotu :)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 14. Februar 2017. u 14:37
 ^^ Misim da jos sutra postoje sanse za inverziju u toku celog dana ponegde ali to je to. Ono sto sam odgovorio na Stefanovu poruku se odnosilo na njegovu konstataciju da Kimi nije upravu, iako je u nastavku poruke napisao da ocekuje razbijanje inverzije nakon srede, tako da je to ustvari, isto ono sto je i Kimi napisao u svom postu.

I hvala ti na pohvalama, drago mi je zbog toga!  :tu:

Samo da dodam da bi za vikend mogli da ocekujemo prolaznu, slabu kisu, prvo na jugozapadu, a u nedelju uvece i u noci na ponedeljak i u ostatku zemlje, osim u Vojvodini.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Zeli 14. Februar 2017. u 16:50
Daj Boze da kod nas (severnije) padne koja kap, bicu srecan ako to bude i 1 celi milimetar. Meni je najvaznije da ima padavina u bilo kom obliku, naravno zbog svakodnevnih potreba za domacinstvo.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 16. Februar 2017. u 12:24
Niko ne piše...

Modeli su se "našli" za subotu i nedelju, sledi talas da kažem malo konkretnijih padavina u južnoj i delu centralne Srbije.

Na planinama sneg, ali uz jače padavine i priticanje hladnijeg vazduha na visini sneg bi mogao krenuti i u nizijama tamo u nedelju pred jutro, zbog povoljnih uslova u vidu izostanka bilo kakvih strujanja (tj. vetra) koji bi fenirao niže slojeve.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 16. Februar 2017. u 13:19
Da, od subote popodne do nedelje uvece ce pasti par mm, kako sada stvari stoje, uz temperature u nizim predelima od svega 1-3 stepena iznad nule u toku noci na nedelju i u nedelju ujutru, pa ce postojati sansa da kisa prelazi u susnezicu i sneg i u nizim predelima, kao sto je Kimi vec rekao. U odnosu na neke od prethodnih izlaza GFS je "skratio" trajanje padavina pa bi nedelja uvece donela slabljenje padavina, dok je u ranijim izlazima tada "davao" padavine u vecini krajeva centralne i juzne Srbije. EC je, sa druge strane, povecao kolicinu padavina vikend, te su modeli sada prilicno usaglaseni.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: slobopfc 17. Februar 2017. u 09:04
Sta nacrta EC za sledeci vikend. Bio bi to ubedljivo najveci snegopad ove zime. Sto se Beograda tice.

(https://s16.postimg.org/b5do6vyr9/mmmmm.gif)

(https://s31.postimg.org/ptnnx9osb/ECM0_216aaaaa.gif)

(https://s2.postimg.org/evmwzcpmh/ECM0_240bbbbb.gif)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 17. Februar 2017. u 13:29
Pahulje su izvesne, videćemo uz jače padavine možda i bude manjeg pokrivača.

I zahlađenje je uranjeno, pa bi sneg mogao krenuti već malo posle ponoći.

Meteogram negde približno za moje krajeve:

(https://s19.postimg.org/pr1jlayqr/graphe3_1000_20_8490566038_43_6032388664.gif)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: roki 17. Februar 2017. u 14:53
Prvo potop pa zatrpavanje..Ali kakvi smo pehovi sto se tice snijeg izmjenit ce 100 puta ovo do slijedeceg vikenda..

(http://image.prntscr.com/image/8797feb8ee23482f96fa41488f9d6b63.png)
Naslov: Februar 2017
Poruka od: Drekavac 17. Februar 2017. u 19:45
Može li neko da kaže da li se očekuje kiša sutra za Beograd?

Sent from my Nexus 5X

Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: slobopfc 17. Februar 2017. u 21:41
Kao sto je bilo za ocekivati EC se veceras predomislio i nista od snega za sledeci vikend. Ali zato sad za vikend u noci subota/nedelju mozemo ocekivati u Beogradu slab sneg i mozda manji snezni pokrivac.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 17. Februar 2017. u 21:59
Može li neko da kaže da li se očekuje kiša sutra za Beograd?

Može biti i kiše i susnežice i snega, ali uglavnom slabije padavine.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Drekavac 17. Februar 2017. u 22:03
Može biti i kiše i susnežice i snega, ali uglavnom slabije padavine.
Hvala na odgovoru!

Sent from my Nexus 5X

Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: sale pn 17. Februar 2017. u 22:40
EC veceras nacrtao i do 10mm vlaznog snega u noci ka nedelji i u nedelju u prvom delu dana za moj kraj i GFS identican. Ovo se odnosi na ovaj centralni pojas zemlje. Sve vise verujem u formiranje manjeg sneznog pokrivaca s obzirom da ce glavnina padavina (jacih padavina) biti tokom noci kada ce biti najhladnije. Ipak to ce vrlo brzo nestati  tokom dana jer ce temperatura biti u plusu. Bice zanimljivo za pracenje, mozda ce to biti i poslednje pahulje ove zime.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 18. Februar 2017. u 09:15
Ukupne padavine po gfs-u od ovog fronta i visinca...  ;)
(https://s15.postimg.org/oq37ih6cr/Screenshot_3.png)

Brat ec za Nis  :snowball:
(https://s4.postimg.org/a6fyns6fx/Screenshot_4.png)

Sto se tice sledeceg vikenda cini mi se da hladnoca ode previse istocno ali jos ima do tada...
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: roki 19. Februar 2017. u 00:16
Opet vracen obilan snijeg za naredni vikend

(http://modeles2.meteociel.fr/modeles_gfs/runs/2017021818/150-574IT.GIF?18-18)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Zeli 19. Februar 2017. u 01:13
Za sad su izgledne obilne padavine tokom sledeceg vikenda, samo je upitna kolicina, kao i udeo snega i kise.
Ipak, jos uvek je to dosta daleko i ne bi nas iznenadilo ako modeli do tada promene vise scenarija...
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: zeljko 19. Februar 2017. u 14:52
A pre toga prolecne temperature  :sun:
(https://s20.postimg.org/cxbxf01el/19022017.jpg)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 19. Februar 2017. u 18:49
Nisu modeli za sada usaglaseni oko razvoja situacije za petak vece i subotu, GFS 12Z vidi "proboj" hladnoce po visini ranije, pa bi Vojvodina vec u petak uvece imala minus na 850hPa, bilo bi to poprilicno zahladjenje, pogotovo zato sto bi u petak u toku dana temperatura mogla biti poprilicno visoka. Po GFS-u 12Z bi i Vojvodina imala sneg vrlo brzo nakon pocetka padavina, ne bi tu bilo puno kise pre nego sto bi ona presla u sneg. Ostatak Srbije bi imao padavine u obliku kise u pocetku ali bi kasnije u toku veceri ona presla u sneg, i bilo bi obilnog snega, narocito u jugozapadnoj Srbiji. Sneg bi juznije od Save i Dunava padao i u subotu, narocito u prvom delu dana, za to vreme na severu prestanak padavina. Prosek GFS-a poprilicno hladan i bogat padavina, s' tim da bi bilo vise kise pre zahladjenja, padavine bi pocele ranije.

(http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/runs/2017021912/gens-21-1-132.png)

Sa druge strane, EC je topliji zbog izrazenijeg sekundarnog ciklona i daje padavine duze, ali uglavnom u obliku kise.

(http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2017021900/ECM1-144.GIF?19-12)

Videcemo koji model ce biti "blizi" stvarnim desavanjima, ali bice zanimljivo pratiti ovo.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 20. Februar 2017. u 16:12
Koja bi ovo nagla promena mogla da bude, frontčina ipo ! Posebno jer će joj prethoditi jako toplo vreme narednih par dana..

 Još ako bude i sekundarke u Jadranu.

Prelud gradijent temperatura:

(https://s19.postimg.org/gkjpheag3/t925_116.png)

(https://s19.postimg.org/wk2d0y6hv/t850_117.png)

(https://s19.postimg.org/a9ei0z97n/prec03_117.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 20. Februar 2017. u 18:42
A posle te promene ponovo prolece nekoliko dana po modelima... Mene zaintersovala promena posle  u 200 i nekom satu ali i sada su modeli videli svasta a na kraju nista posebno gfs glavni skoro i da ne vidi minus po visini mozda 12h tako nesto...  Bas me intesuje sta ce biti od ove druge eventualne promene... Ali o tome za neki dan ako je bude na kartama  ;) Rano je da pocne prolece...

Cak i gfs zna za Bg  :grin:
(https://s3.postimg.org/krkr1svj7/Screenshot_2.png)



Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Boce 20. Februar 2017. u 19:33
Modeli sve više naginju tome da ćemo do kraja februara imati vreme toplije od proseka. Jedino je taj hladni front u subotu još pod pitanjem koliko će biti izražen.
Ono što je na kartama interesantnije je ipak za temu mart 2017.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Milosh 20. Februar 2017. u 19:41
Nek' nam je srećan dolazak proleća. Malo je poranilo, ali dobrodošlo je.  :)

(http://s2.postimg.org/lzd4gdqq1/gfs.png)

(http://s2.postimg.org/sr3jj8fpl/yrno.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Joe 21. Februar 2017. u 10:02
Da i meni je zapao za oko meteogram. Jednostavno prognoza kaže da nas očekuje pravo prolećno vreme do kraja meseca.
Petak na subotu čak mogući i pljuskovi sa grmljavinom. Ali što reče boce taj hladni front neće biti nešto jako izražen pa će u subotu verovatno biti samo koji stepen hladnije.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Zeli 21. Februar 2017. u 15:01
Pozdrav Joe, ja jos od prekjuce razmisljam da li bismo u petak ili subotu mogli imati prvu grmljavinu ove godine.

Interesantno je da RHMZ Republike Srpske, cak u subotu ujutro najavljuje suznezicu i sneg, a pratim njihove prognoze godinama i do sada nisu imali puno promasaja. Uzimam u obzir i mogucnost da su im podaci malo zastareli?!
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 21. Februar 2017. u 16:04
Nažalost, očekivano. Šteta, dok ciklon i njemu pripadajuća dolina pristignu do naših krajeva u petak uveče, prebrzo stiže drugi ciklon pred obale Evrope, pa nema mesta da između upadne izraženiji prateći anticiklon. Samim time, i dotok hladnoće je sve blaži...

Po EC-u glavnina padavina ostaje malo zapadnije od nas, dok GFS raširuje te padavine i ka nama. I dalje je to uz jake padavine sneg na prilično niskim visinama, dok bi više zone iznad 900-1000m dobile baš žešće prolazno zatrpavanje.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 22. Februar 2017. u 19:02
Bilo bi prelepo da ovo u subotu završi sa snegom. Nije daleko od toga, zavisiće pre svega od toga koliko će biti vetra u prizemlju.

U slučaju da vetar brzo stane sa prolaskom fronta u prizemlju, uz padavine i dovoljno hladnoće na visini kiša bi prešla u sneg:

(https://s19.postimg.org/dae6juuzn/graphe3_1000_20_8490566038_43_5222672065.gif)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 22. Februar 2017. u 21:38
I EC povećao šanse za pahulje u nizijama.

Baš bi dobrodošle nakon 20 stepeni u petak tokom dana..
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Joe 23. Februar 2017. u 08:30
Solidne šanse za susnežicu i sneg i u Vojvodini u subotu ujutru. Iskreno nisam očekivao ovako snažan front, ali raduje brzi povratak toplog vremena.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: zeljko 23. Februar 2017. u 10:50
Izgleda da se sprema "zuta kisa"...
http://www.severe-weather.eu/news/saharan-dust-over-spain-malta-italy-and-the-balkans-this-weekend-february-24-27/ (http://www.severe-weather.eu/news/saharan-dust-over-spain-malta-italy-and-the-balkans-this-weekend-february-24-27/)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: roki 23. Februar 2017. u 16:05
(http://www.lamma.rete.toscana.it/models/gfs05/last/pcp12h_web_4.png?1487862156527)

(http://www.lamma.rete.toscana.it/models/gfs05/last/pcp12h_web_5.png?1487862156527)

Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Mile94 23. Februar 2017. u 16:36
Do subote u podne ce pasti solidna kolicina padavina sasvim sigurno. Najvise sanse za sneg i u nizim krajevima ima zapad i jugozapad zemlje. I po Vojvodini je moguc sneg u toku noci na subotu, pre svega u drugoj polovini noci i u subotu ujutru, na severozapadu Vojvodine i nesto ranije. Zapad i jugozapad zemlje bi mogli da "vide" sneg i u prvoj polovini noci petak na subotu, i to dosta nisko, a planine ce dobiti dobru porciju snega svakako,mada ne bih iskljucio mogucnost ni da neki nizi krajevi na zapadu i jugozapadu osvanu sa sneznim pokrivacem u subotu.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Kimi 23. Februar 2017. u 18:14
Sve će zavisiti od tog vetra nakon prolaska hladnog fronta. Ako se vetar stiša dovoljno, neće se fenirati najniži slojevi, pa će bez problema pored snega ponegde biti i snežnog pokrivača u nizijama.

Ovo ponajpre važi kao što Mile i reče, za zapad i jugozapad zemlje, ali i za Šumadiju.
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Profiamater 23. Februar 2017. u 22:28
Količina padavina za Beograd -najviše "daju" Nemci (ICON/DWD) i UKMO:

(http://i65.tinypic.com/11kw429.jpg)
copyright: Joerg Kachelmann
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Bart 23. Februar 2017. u 22:46
Lepa kisica nema sta, bar kod mene verovatno samo kisa...
(https://s13.postimg.org/k2mgyorpz/Screenshot_1.png)
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Медо 23. Februar 2017. u 23:49
Баш лепо изгледа фронт на картама, добре количине падавине, добар тајминг падавина, само да буде проблема са фенирањем након проласка фронта и то ће се на југозападу, западу и деловима централне Србије завршити са снегом и тањим снежним покривачем.

По већини модела могу да очекујем око 20-25 mm.   :tu:
Naslov: Odg: Februar 2017
Poruka od: Srđan 26. Februar 2017. u 01:04
Trodnevna prognoza vremena za Beograd i širu okolinu (do kraja februara 2017.) - "Proleće se vraća"


Nedelja: Nakon prohladnog jutra sa slabim mrazem, u nižim delovima grada mestimično i sa sumaglicom, tokom dana sunčano i toplije. Vetar slab i umeren, kasnije pre podne i sredinom dana na udare povremeno i pojačan, južni i jugoistočni. Najniža temperatura 0ºC, na periferiji i do -2ºC, najviša dnevna 13ºC. Krajem dana blago povećanje oblačnosti, a tokom večeri umereno naoblačenje (zbog advekcije toplog vazduha po visini) i slabljenje vetra.
Tokom noći ka ponedeljku zadržava se umereno oblačno (visoka oblačnost kroz koju će se Mesec uglavnom probijati), uz slab južni i jugoistočni vetar.

Ponedeljak: Umereno oblačno sa sunčanim periodima, suvo i relativno toplo. Vetar slab, jugoistočni. Najniža temperatura 6ºC, najviša dnevna 17ºC.
Tokom noći ka utorku pretežno vedro, uz slab i umeren, južni i jugoistočni vetar.

Utorak: Jutro pretežno vedro. Tokom dana sunčano i veoma toplo za ovaj period godine. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni. Najniža temperatura 9ºC, najviša dnevna 20ºC.
Tokom većeg dela noći pretežno vedro. Kasnije u drugom delu i pred jutro naoblačenje. Vetar će tokom celog perioda biti slab i umeren, na udare povremeno i pojačan, južni i jugoistočni.