Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)  (Pročitano 30579 puta)

Na mreži Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« poslato: 15. Februar 2011. u 18:43 »
Nadam se da sam naceo jednu zanimljivu temu...

Davno, davno sam se interesovao za astronomiju, negde izmedju 3. i 5.razreda osnovne skole. Secam se moj deda mi je davao neke njegove stare knjige o astronomiji da ih citam i to me je sve poprilicno zainteresovalo u to vreme...
Vecinu stvari koje sam tad naucio zaboravio sam... davno je to bilo... ali se nekih bitnih stvari secam...

Ovaj klip koji je Ljubisa postavio
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=bY59iEWeMFw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=bY59iEWeMFw</a>
naveo me je na ovu temu...

Konkretno sto se tice Marsa, postoji dosta zanimljivosti koje su interesantne.
Naime najvisa planina na Marsu je Olympus Mons, ciji je vrh visok 27 km, sto je cini najvisom planinom u Suncevom sistemu.
Najveci kanjon je Valles Marineris, koji je dugacak cak 4000 km i 7 km dubok. I planina i kanjon imaju impresivne dimenzije u odnosu na zemaljske pojmove.
Atmosfera marsa cine najvise ugljendioksid 95%, azot i argon ukupno manje od 5%, a kiseonik je prisutan samo u tragovima.
Nebo na marsu je crvenkaste boje, zbog atmosfere.
Jedna godina na Marsu je duza od jedne Zemljine godine i traje 687 dana, a jedan dan traje 24h i 40 minuta, znaci nesto duzi nego na Zemlji.

E sad ono sto je vezano za klimu Marsa i sto je posebno interesantno posetiocima ovog foruma. Minimalne temperature na polovima Marsa su oko -87 C, a leti temperature na Marsovom ekvatoru dostizu 30 C. Takodje na Marsu su belezene i pescane oluje, koje mogu biti toliko intenzivne da zahvate veci deo planete. Zato mi je interesantan ovaj dust devil koji je Ljubisa postavio. Atmosfera marsa je inace debela 11 km. Na Wikipediji sam citao da na Marsu postoje i oblaci, ali koji su veoma tanki i mogu da se vide kao refleksija sunceve svetlosti, pretpostavljam u sumrak.

Zanimljiva je i pojava ciklona na polovima, kao sto vidite na fotki, vizuelno podsecaju na zemaljske ciklone...



Uploaded with ImageShack.us

Seizmika na Marsu mi je nepoznata.

Slika zalaska Sunca na Marsu


Uploaded with ImageShack.us

Sto se tice Venere, za nju su isto zanimljivi neki podaci o njenoj klimi. Zbog gasova u atmosferi horizont je iskrljivljen, osecaj je kao kad gledas kroz fisheye objektiv :)
Temperatura na Veneri je izmedju -220 C i 420 C, a vetrovi su brzine od 300 km/h. Davno sam negde citao, ali ne znam koliko je pouzdano, da na Veneri postoje i munje i gromovi, ali kao sto rekoh, ne znam koliko je pouzdano, pa ako neko zna podatak nek potvrdi...

Jos mi je zanimljiv i Saturnov satelit Titan.
Naime njegova atmosfera je veoma slicna onoj atmosferi koja je na Zemlji vladala kad se pojavio prvi zivot. 95% azota, i nesto argona i metana, a postoji i voda u tragovima. Na Titanu postoje i oblaci koji su uzrok metanskih kisa. Temperature od oko -180 C uzrokuju da led ne sublimira, pa je malo prisustvo vodene pare. To je inace jedini satelit u Suncevom sistemu koji ima svoju atmosferu. Vetrovi su slabi, brzine od oko 1 m/s, ali zbog slabe gravitacije podizu prasinu bez problema.

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #1 poslato: 15. Februar 2011. u 19:07 »
He, he ... to je ta tema koju sam hteo da napravim. Jedino što sam se dvoumio da li da je stavim u "Nauku" ili u "Meteorologiju"!  :-\
Mars je definitivno najzanimljiviji kada su venzemaljske meteo pojave u pitanju, delom što je to tako a delom i zbog toga što o njemu najviše znamo, a i roveri su tamo stalno-prisutni već godinama. Dva rovera vredno rade još od 2003. godine, ustvari trenutno radi samo jedan, drugi je u "hibernaciji" jer se zaglavio a na tom delu Marsa je došla zima. Čeka se proleće pa da solarni paneli mogu da prikupe dovoljno energije i pokrenu rover u pokušaju da se izvuče. A da, nisam spomenuo imena! Zaglavljen je "Spirit", dok je njegov brat blizanac "Oportjuniti" u odličnom stanju i svakodnevno izvršava zadatke koji mu se prosleđuju sa Zemlje!
Upravo je "Spirit" načinio snimke ovog "Dust Devil-a"!
Toliko od mene za ovaj put, ima toga puno, ali o tome neki drugi put!  ;)

EDIT: Još jedan "Dust Devil", ali ovog puta by "Mars Feniks Lender" koji je 2008. godine spušen u severne polarne predele Marsa. Ovaj robot, iako nepokretan u smislu kretanja po površini, bio je veoma aktivan sa svojim istraživačkim instrumentima. Između ostalog, Feniks je prvi put direktno dokazao postojanje leda na Marsu, snimio je prvi mraz a takođe je detektovao i snežne padavine ... Pa vi sad vidite ... pre će sneg na Marsu nego kod nas!  :lmao:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=NufvJeXH8CM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=NufvJeXH8CM</a>
« Poslednja izmena: 15. Februar 2011. u 19:29 Ljubiša »

Van mreže Boda Tajson

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 2.204
  • Starost: 41
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #2 poslato: 15. Februar 2011. u 19:22 »
Mislim da bi ovo moglo u nauku i svet.

Nikad nisam razmisljao o vremenskim uslovima na drugim planetama. Jedino mi je oluja na Jupiteru (Great Red Spot) privukla paznju jer je nemoguce ne primetiti :)
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #3 poslato: 15. Februar 2011. u 20:50 »
Obećavam da danas više neću gnjaviti sa Marsom!  :D
Ovu sliku sam morao da postavim jer se jako lepo vidi kako se ispod prašine i kamenja vidi led.  :super:

Na mreži Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #4 poslato: 15. Februar 2011. u 21:50 »
pisi slobodno Ljubisa, vidim da si dobro potkovan... ne znam ni ja da li ovo da prebacujemo u "nauku" ili ostavimo ovde...

Van mreže freeze

  • **
  • Poruke: 1.479
  • Lokacija: Novi Sad
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #5 poslato: 16. Februar 2011. u 00:24 »
Odlican odabir teme!  :super:

A i evo i za sada malog doprinosa obogacenju njenog sadrzaja.



Slika prikazuje oluju koja se desava na juznom polu Saturna uslikana pomocu dva razlicita instrumenta na Cassini-u.


Za vise informacija, posetite sajt koji je za ovu temu najbolji.. ;)
http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/multimedia/pia08333.html

Van mreže Srbin

  • ***
  • Poruke: 3.302
  • Starost: 32
  • Lokacija: Ivanjica-Jugozapadna Srbja, 451 mnv
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #6 poslato: 16. Februar 2011. u 02:36 »
Jako intresantna tema,za astronomiju sam se intresovao od malena. A sad do skora mi uopshte nije padalo na pamet da razmishljam o vremenskim prilikama koje vladaju na drugim planetama, ali zaintresovao sam se pre oko godinu ipo dana kada sam pogledao emisiju na diskaveriju ili na nacionalnoj geografiji nije bitno.Najvishe me je zaintrigirala najveca oluja u nashem solarnom sistemu na jupiteru velika crvena pega za koju sam kasnije chuo da je u stvari neka vrsta anticiklonske oluje ili vetra(stv nznm kako,za to nisam siguran )  postoji sigurno preko 300 godina a koliko dugo postoji moze samo da se pretpostavlja... Sad nzn-a se tachan izvor energije koja odrzava ovu oluju ali se pretostavlja da je izuzetno duboka  i da se hrani nekim gasovima iz dubine. Rotira se u smeru obrnutom od smera kazaljke na satu sa periodom od oko 6 dana ogromna je i u nju mogu da stanu 2 ili 3 zemlje  :D Ispod nje trenutno se nalazi se manja bela pega velichine zemlje,velika crvena pega moze prosto da proguta manje oluje koje se nadju na njenom putu. Oblaci pege se nalaze na nekoliko kilometara vecoj visini nego bilo koji drugi oblaci na jupiteru.Na jupiteru se formiraju i druge oluje koje su dosta manje od crvene pege ali mogu trajati godinama ili decenijama takodje na tamnijoj strani jupitera snimljene su oluje i u njima su primeceni bljesci svetlosti koje podsecaju na munje samo shto su najverovatnije nebrojano puta jache nego na zemlji. E sad najintresantniju klimu(vremenske uslove) sigurno ima neptun tako on ima najbrze vetrove u sunchevom sistemu koji duvaju neverovatnom brzinom od 2400 km/h. Na neptunu se takodje javljaju ogromne oluje,tako da je kada je prolazio Voyager 2 1989 uochena je  velika tamna pega koja je bila gotovo iste velichine kao ona crvena na jupiteru i kretala se brzinom od 300 metara u sekundi a kada je prolazio merio je i toplinu koju odaje neptunova atmosvera pa je u stratosveri izmereno preko 400 C dok je u nizim slojevima izmereno -200 i neshto 1994 godine pega je nestala ali je samo par meseci kasnije uochena nova manja tamna pega koja je bila manja od ove ali je isto bila velika.Neptunova atmosfera je nestabilna i brzo se mijenja, najverovatnije  zbog temperaturnih razlika između nižih i viših slojeva. Saturn je isto intresantan...
« Poslednja izmena: 16. Februar 2011. u 02:54 Srbin »

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #7 poslato: 18. Februar 2011. u 10:13 »
Sneg na Marsu ...
http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/images/press/sunrise-20080929.html

U oba slučaja u pitanju je severni pol Marsa i slike koje je načinio lender Feniks.

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #8 poslato: 19. Februar 2011. u 10:02 »
Pokušaću u ovoj temi da navedem sva zanimljivija mesta u sunčevom sistemu za potencijalna praćenja meteoroloških pojava. Krenuću od poslednje planete sistema a to je Neptun. Pluton je na žalost izbačen iz porodice planeta (sada je to planeta patuljak) a i o njemu se jako malo zna kada su konkretni podaci u pitanju, tako da ću o njemu pisati kada misija "Novi Horizonti" 2015. godine stigne do njega i pošalje prve direktne slike i podatke o njemu.
Neptun
Ono što planetu Neptun čini zanimljivom je njegova gasovita atmosfera koja možda nije toliko interesantna kao atmosfere Jupitera i Saturna, ali ipak krije svoje tajne. Neptun ima malo, gvozdeno-silikatno jezgro veličine Zemlje koje okružuje ledeni omotač na bazi vode, metana i amonijaka, a dalje se prostiru vodonik, helijum i metan. U gornjim slojevima atmosfere je u većim količinama prisutan metan koji dobro apsorbuje crvenu svetlost i tako daje planeti karakteristično modro plavu boju.
Neptun
Na slici se vidi velika tamna mrlja, uragan veličine Zemlje koga je Vojadžer 2 snimio prilikom prolaska avgusta 1989. godine. Kasnija posmatranja svemirskim teleskopom Habl su pokazala da je uragan ili nestao ili ga je prekrio neki od gornjih slojeva atmosfere Neptuna. Pored "divovskog uragana", na Neptunu su zabeleženi najbrži vetrovi u Sunčevom sistemu od čak 2400 km/h.
Od 13 poznatih satelita Neptuna, Triton se izdvaja svojom veličinom ali i atmosferom u kojoj preovlađuje azot i koja je 70 000 puta slabija nego na Zemlji.
Triton
Površina je okovana ledom, veoma dobro reflektuje ono malo Sunčeve svetlosti što do nje stiže, tako da je Triton sa temperaturom od oko -235°C verovatno najhladniji objekat Sunčevog sistema.
Jedna od najzanimljivijih pojava je takozvani ledeni vulkanizam, tj. vulkani koji izbacuju mešavinu tečnog azota, metana i prašine, koji se trenutno zamrzavaju i padaju na površinu kao sneg.

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #9 poslato: 14. Jun 2011. u 18:36 »
Uff ... zaboravio sam skroz na ovu temu ...  :redface: ... izvinjavam se!  ;)
Napisao sam dovoljno o Neptunu, a evo nekoliko zanimljivih fotki koje sam našao a dodiruju ovu temu ...
Oblačnost na Neptunu ... front?  :neznam:

Velika Crna Tačka ... anticiklon veličine Zemlje ... svetlija oblačnost koja se vidi je nekih 100km iznad Velike Crne Tačke ... snimak je iz 1989. godine ... slikao Vojadžer 2 ...


Posmatranja 1994. godine sa Habl Svemirskim Teleskopom su pokazala da je Velika Crna Tačka ili nestala, ili "prikrivena" nekim višljim slojem Neptunove atmosfere ...

Slike preuzete sa http://nssdc.gsfc.nasa.gov/

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #10 poslato: 15. Jun 2011. u 19:11 »
Oblačnost na Tritonu ...

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #11 poslato: 27. Novembar 2011. u 11:00 »
Oluja na Saturnu koja je prvi put uočena decembra prošle godine kao mala tačkica, uskoro "puni godinu dana". Sada je to oluja ogromnih razmera i najveća još od 1990. godine.
Oluja na samom početku ... tačkica između noćne i dnevne strane ...

A evo kako se razvijala u narednih godinu dana ...


Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #12 poslato: 02. Mart 2012. u 17:39 »
"Plasma Tornado" na Suncu ... 30 sati snimka smešteno u 17 sekundi!
http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=132883751

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #13 poslato: 17. Mart 2012. u 12:12 »
Predivna slika "dust devil-a" na Marsu.
No comment ...

Ako sam dobro razumeo, prečnik mu je oko 30-ak metara a visina oko 800 metara!

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #14 poslato: 22. Mart 2012. u 19:51 »
A evo je i 3D animacija ... zanimljivije vreme na Marsu nego kod nas!  ;D
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=wyjX0FiKnXU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=wyjX0FiKnXU</a>

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Druge planete Suncevog sistema i meteo pojave na njima :-)
« Odgovor #15 poslato: 04. Januar 2014. u 10:03 »
Saturnov satelit Titan ima najzanimljiviju atmosferu (posle Zemlje naravno). Deo teksta koji se odnosi na Titanove meteorološke pojave ...
Citat
Cassini-Huygens letilica je leta 2013. godine, ipak, načinila korak ispred i, uz faktor povoljnih klimatskih uslova odnosno zahvaljujući razmicanju gustih oblaka, napravila set impresivnih snimaka dugo skrivane površine gigantskog Titana. Temperatura na Titanu je -178 C ali ono što privlači pažnju svakako su njegove močvare sačinjene od tečnog etana i metana. Iako se atmosfera Titana sastoji od 94% molekularnog azota, 6% argona kao i metana u tragovima, ostaje pitanje na koji način su se formirala područja oko samih močvara? ...

... S obzirom na vlagu u atmosferi, neki oblici kiše su primećeni na ovom mesecu ali, ovi periodični pljuskovi u kombinaciji sa sunčevom svetlošću mogu da daju nešto što savršeno podseća na dugu. Zahvaljujući orbiteru, stiče se utisak da pejzaž Titana, u nekim aspektima, može da prati Zemlju, iako još puno toga nedostaje u slagalici nazvanoj „PRONAĐI BLIZANCA PLANETE ZEMLJE“.
Ceo tekst :-: http://astronomija.co.rs/sunev-sistem/sunce/8514-snaga-titana-saturnov-mesec-pun-izazova-za-nauku.html