Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2015/2016  (Pročitano 157911 puta)

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.542
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: Zima 2015/2016
« Odgovor #440 poslato: 07. Mart 2016. u 18:39 »
Kod Beograda ima jos jedna specificna stvar, a to je ostrvo toplote velikog grada ili kako ga neki zovu urbano ostrvo toplote. Sto je grad veci to je zimi topliji od okoline. Kod Beograda je to narocito uocljivo. Zimi kada je mraz uvek je koji stepen toplije u odnosu na okolinu. Isto tako i leti. Dok se u manjim gradovima nocu temperatura spusti u velikom gradu je i dalje pakleno zbog gomile betona i asfalta.
Cinjenica je da se klima menja, ali mislim da kod velikih gradova i to ostrvo toplote i te kako utice. Nije isto porediti Beograd na pocetku XX veka kada je bio 10 puta manji, bez automobila, asfalta i ovoliko betona sa ovim sada Beogradom. Cak i da se nije klima promenila ni za milimetar Beograd u danasnje vreme neosporno mora da bude topliji od Beograda iz npr 1900.

Sve to stoji, ali to ne menja poentu mog posta koji si citirao, a to je da smo nekada imali zime kakve danas teško možemo i da zamislimo. :)  Pričamo o zimama koje su bile hladnije i preko 5°C nego prosečna zima danas, a pojedini meseci čak i preko 10°C hladniji. A na račun "ostrva toplote" u Beogradu možemo da ukalkulišemo oko 1-1.5°C porasta temperature na sezonskom nivou.

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.542
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: Zima 2015/2016
« Odgovor #441 poslato: 09. Mart 2016. u 17:37 »
Evo još malo statistike vezane za ovu zimu, radi se o poređenju broja dana sa snežnim pokrivačem u odnosu na prosek (1981-2010. godine), od 1. novembra do 7. marta. Mala napomena - radi se o broju dana sa pokrivačem koji je meren u 7h ujutru, i taj broj je malo manji od ukupnog broja dana sa snežnim pokrivačem koji ulazi u godišnjake. Jer, u proseku bude još 5-6 dana na godišnjem nivou kad se snežni pokrivač formira u toku dana ili uveče, a da ga nije bilo u 7h ujutru. Npr. prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem u Beogradu u periodu novembar - mart  iznosi ~40 dana (za period 1981-2010. godine), a prosečan broj dana sa snežnim pokrivačem u 7h ujutru iznosi 33-34 dana.





Totalna stagnacija od 3. dekade januara, i sveukupno duplo manji broj dana sa snežnim pokrivačem od proseka.  ::)