Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?  (Pročitano 283412 puta)

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« poslato: 04. April 2006. u 11:20 »
Jos jedan od,kod nas,retkih meteo fenomena koji me interesuju su i Pijavice(Trombe) i Tornado vetrovi.Medju ove dve vrste vetrova i nema neke preterane razlike u pogledu izgleda i snage ali se razlikuju u velicini tj.precniku vrtloga ali i to je relativno,mozemo ih podeliti na:
1.Morske Pijavice
2.Kopnene Pijavice(ili Trombe)
3.Tornado

Vrtlozni vetrovi nastaju u toplim i sparnim danima uglavnom iz Cumulonimbusa koji se tada stvaraju(kao oluje single,multi i super cell tipa).Uglavnom se stvaraju u olujama super celijskog(super cell) tipa mada se mogu stvoriti i u olujama jedno celijskog(single cell) tipa.
Takodje jedan od uslova za vrtolzne vetrove su i jaka vezdusna strujanja promenjvog smera.
Jedan od znakova upozorenja za pojavu pijavice i tornada moze biti i wall cloud(repni oblak)
Razlika izmedju kopnenih i morskih pijavica je jedino u tome iznad kakve povrsine nastaju.
Dok je razlika izmedju tornada i pijavica uglavnom u velicini,mada je i to relativno kao sto sam rekao posto su u pitanju vetrovi koji nastaju na identican nacin ,prakticno isti vetrovi.
Snaga tornada i pijavica se meri u Fujtia skali i to u opsegu od F0 do F5:
F0=64-116 km/h
F1=117-179 km/h
F2=120-253 km/h
F3=254-332 km/h
F4=333-419 km/h
F5=420-512 km/h
forumula po kojoj se racuna F je
BV= 6,30(F + 2)^1,5
BV je brzina vetra
Brzinu vetra Tornada ili pijavice tesko mozemo izmeriti,vec se uzima "procenjena" brzina na osnovu pricinjene materijalne stete.
Najvise Tornada i pijavica su F0,F1,i F2,dok su redje F3 a svega u 1% slucajeva su F4 i F5 koji unistavaju sve sto im se nadje na putu.F5 tornada u proseku ima oko 2 godisnje u svetu
Najvise tornada ima u Amerci,Indiji,i Juznoj Africi.Ali Tornado vetrovi su zabelezeni na svim kontinentima osim na Antartiku.
U Evropi tornada najvise ima u Velikoj Britaniji.Pretpostavljam da je jedan od razloga i Golfska struja.
Tornada i pijavica u Evropi ima zaista mnogo narocito u toploj polovini godine,od Finske do Malte i od Rusije do Portugala.Zbog toga i pretpostavljam da su pijavice "ceste" i u Srbiji,ali da prodju ne opazeno.
Postoje mnogi Evropski meteo sajtovi koji se bave pijavicama i Evropskim tornadima,navescu samo neke(premda ih u linkovima imam mnogo):
http://www.spainsevereweather.com/severeweather.asp
http://www.torro.org.uk/
http://www.tornadoit.org/
http://www.tordach.org/de/tornado.htm
.
.
.
Ja sam imao prilike da vidim pijavicu i uzivo(ali sa bezbednog restojanja ) u Savoni (u Italiji 40 km od Djenove) 21.6.1999,sto sam i ovekocio kamerom

Fenomeni slicni tornadu/pijavici su i:
1.Gustnado
2.Funnel cloud
3.Dust devil(i Snow devil)

Gustando je interesantna pojava slicna tornadu,naime radi se o vrtloznom kretanju vazduga na zemlji,koji ne pravi vrtlog,ali dize prasinu u vis i druge relativno lake predmete.
Funnel cloud je ustvari tornado ili pijavica koji se nisu spustili na zemlju.Za ovu rec ne postoji adekvatan prevod na Srpski jezik.
Dust devil u nekom slobodnom prevodu je "Tasmanijski djavo" ustvari najcesci vid vrtloznog kretanja vazduha.Mozemo i sami o videti u jesen kada se opalo lisce vrti u krug i pravi mali vrtlog sa prasinom.Dust devil ipak najlepse izgleda kada se pojavi iznad suve zemlje ili peska posto tada stvori zaista impresivan vrtlog prasine koji se nekad izdize i do 1 km visine,a moze biti i do 10 tak metara u precniku,ali uglavnom je mnogo manji.Dust devil je uglavnom bezopasan,nije zabelezena nikakva materijalna steta od njega(ako izuzmemo stolice ili suncobrane koje odnese par metara kada se pojavi na plazi),mada ipak nije preporucljivo prilaziti velikom dust devilu(koji lici na tornado)posto on ima snagu da usisa coveka.Snow devil je mnogo redja pojava a desava se kada se javi vrtlozno kretanje iznad sneznog pokrivaca jos ako je sneg ratresit onda stvori zaista fenomenalan vrtlog.Oni su zabelezeni u Rusiji,Finskoj i Svedskoj,ali su jako retki tako da jos uvek nisam nasao fotografije snow devila.

Tornado i pijavice u Srbiji
Kao sto sam i napisao na pocetku,verujem da se u nasoj zemlji svako leto pojavi nekoliko pijavica,ali da to ostane ne zabelezeno(bar ne u dnevnoj stampi i nacionalnim televizijama).
U staroj Geografskoj citanci za 5. razred osnovne skole(jos iz vremena kada sam ja bio osnovac) ima jedan tekst gde se opisuju pijavice i navodi nekoliko primera pijavica iz Srbije(iz 80-tih godina cini mi se).
Sto se tice EX YU pijavice na moru su redovna pojava,a najpoznatiji odnosno najjaci tornado(ili pijavica) je bio u Sloveniji 23.8.1986,kazu da je bio F3 jacine.
31.8.2003 je bila jaka oluja u celoj Srbiji(Cumulonimbus pordreo iz Madjarske donoseci izuzetno hladan talas vazduha na podrucije tople i sparne vazdusne mase,sa temperaturama od 32-35C doveo je do pojave izuzetno jake oluje narocito u Vojvodini u regionu oko Zrenjanina).
Sto se tice Zrenjanina i okoline zabelezen "neuobicajno" jak olujni vetar i "vrtlozi".Ovo je tekst iz jedne od nasih dnevnih novina.Jasno je da je autor teksta mislio na pijavice.Nazalost nemam nikave slike pijavica u Zrenjaninu ali sam video stetu od te oluje koja nije mala,a po steti bi se reklo da je stvarno bilo pijavice.
Pijavica je bila i u Beogradu 14.9.2005, na Bezaniji, ali do sada nisam nasao njenu fotografiju.
Valjevsko podrucje je najpoznatije po tornadima kod nas, 1992 su imali trombu.

Ako imate slike pijavica iz Srbije,ili ste culi,prisutvovali,posmatrali pijavicu ili tornado u Srbiji,javite.

Van mreže cumulonimbus

  • *
  • Poruke: 50
  • Starost: 42
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #1 poslato: 10. Maj 2006. u 00:45 »
Sto se tice tornada u Srbiji, mislim da su za sada oni nemoguci (gledajuci klimatski), mada su sigurno moguce trombe. Trombe su tzv. nesupercelijska tornada, tj. vrtlozni sistemi iz olujnih oblaka koji nisu supercelijski vec npr. visecelijski. Nemam podatak o tome, niti su nam profesori pricali o tornadima u Srbiji (to bi sigurno bila vest ne samo strucna i naucna nego i sira), te mislim da su to bile trombe (i to u blizini Valjeva 1992.god), koje su i za nase uslove retke, ali svakako pre moguce nego tornada. Tornada se razvijaju iz supercelijskih rotirajucih Cumulonimbusa tzv. mezocikona, pri cemu obicno dolazi do razdvajanja oblaka, tj, cepanja jedne oluje u dve ili vise. Zatim, potrebno je jako smicanje vetra  i to i pre svega po brzini ali i po pravcu (u pravcu kazaljke na satu) i velika konvektivna nestabilnost uz mnogo, mnogo vlage. Pored toga za tornada je potreban jak sukob izuzetno hladne i tople vazdusne mase sto je omuguceno u Velikoj niziji Severne Amerike, tacnije oblast Kanzasa i Oklahome.

Pijavice su moguce, naravno na moru, cak i iz Cu con, i to su maritimne manifestacije nesupercelijskih tornada, samo nesto tanje, sa dvostrukim spiralnim zidom itd.

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #2 poslato: 10. Maj 2006. u 13:45 »
U svakom slucaju ako neko zna za pojave pijavica i trombi u Srbiji nek kaze.

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #3 poslato: 21. Jun 2006. u 00:25 »
Evo Joe mi je javio da je u Novom Sadu 2 km od njegove zgrade drvo iscupano iz korena tokom danasnje jake oluje, navodi me na to da je mozda bilo pijavice. Ako je neko video nek potvrdi ili me demantuje.

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #4 poslato: 21. Jun 2006. u 10:03 »
Ja sam gotovo siguran sada da je bila pijavica. Naime vetar se gledajući sa moje terase veoma neobično ponašao. Golim okom se videlo kako menja pravac. Čak je i moja keva primetila na prozoru i zvala me da vidim. Gledao sam u krošnje drveća i videlo se kako duva jak vetar koji menja pravac. Mada vetar kod moje zgrade jeste bio olujni, kada sam čuo šta se izdešavalo na uskom delu grada bio sam zaprepašćen. Stefano nije jedno drvo isčupano iz korena već više stogodišnjih stabala.   :shock:  Prošao sam Fruškogorskom ulicom u Novom Sadu, bukvalno svako drvo je oštećeno, dok je jedno iščupano iz korena. Čak je jedan i bilbord skroz rasturio vetar. Ne znam nisam nikada doživeo pijavicu ali ovo mi je jako sumnjivo zato što se vetar čudno ponašao kod moje zgrade i zato što je na uskom delu grada divljao vetar koji je čupao stabla i bilborde, a na ostalim nije. Još jedna zanimljivost je to da je temperatura bila 33 C a nakon te oluje koja je protutnjala za maksimalno 20min je bilo 19.4 C.

Ovako je izgledao radar Bilogora za vreme oluje:


I evo današnjeg izveštaja iz Dnevnika. Deo članaka i slika nakon oluje:

Posle tropskog prepodneva, jak pljusak juče je nešto posle 16 časova opusteo novosadske ulice. Za tren gust oblak osim kiše doneo je led i oluju. Saobraćajnice i trotoari bili su puni vode, ali su slivnici duž bulevara uspeli na vreme da odvedu višak vode s kolovoza. Voda duboka oko 40 santimetara se ipak zadržala u Ulici Ive Lole Ribara kod Muzeja revolucije, a kada vode bila je i na uglu Radničke i Stražilovske ulice. Pripadnici Vatrogasne brigade imali su pune ruke posla, jer su s pumpama morali da uklanjaju vodu sa saobraćajnica. Policija je zatvrila saobraćaj kod podvožljaka u Kisačkoj ulici.
Ipak, veliko nevreme najviše je štete nanelo vlasnicima šest automobila na parkingu u Fruškogorskoj ulici ispred broja 21. Tamo je bagrem pao na automobile i dva vozila teže oštetio. Snažna oluja iz korena iščupala je i desetak stoletnih stabala na novosadskom kupalištu Štrand. Srećom nije bilo žrtava, jer su se posetioci na vreme sklonili od nepogode. Vlasnicima pojedinih lokala pričinjena je manja materijalna šteta. Inače, na potesu prema Štrandu oluja je lomila grane na drvećima, ali nije bilo povređenih ni materijalne šteteLeto je danas i kalendarski konačno stiglo.




Zanimljiiv je i podatak koliko je kiše palo kada su ovako izgledali delovi grada posle 20min oluje:  :shock:


Zanima me vaše mišljenje jel zaista moguće da se radilo o pijavici?

Van mreže CROMETEO

  • *
  • Poruke: 51
  • Lokacija: Split, HR
    • http://www.crometeo.net
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #5 poslato: 21. Jun 2006. u 11:27 »
Sjajno! Šteta da niste imai foto reportera na terenu bile bi zakon slike!
img]http://img88.imageshack.us/img88/4964/clipboardcm8vu.jpg[/img]

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #6 poslato: 22. Jun 2006. u 18:13 »
Da bio sam totalno nepripremljen jer je oluja došla sa severa, a meni svi prozori gledaju na jugozapad. Na jugozapadu je bilo potpuno vedro i odjednom je počeo pljusak bez grmljavine. Tek tada sam pogledao na sever i video crnilo. Tada je bilo kasno da tražim digitalac i upustim se u slikanje. Pored toga tako nešto nije uopšte bilo najavljeno pa mi nije palo napamet da pogledam radar tog popodneva.

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #7 poslato: 09. Novembar 2006. u 19:02 »
Pijavica je na području Bara vrlo česta pojava. Znam ljudi koji žive blizu mora da su znali i po 5 puta godišnje vidjeti pijavicu. Ja sam je vidio samo jednom u životu. To naravno nikada neću zaboraviti.

Bio je to vreli ljetnji dan. Mislim da je nio avgust 2002. Prijepodne je bilo vedro sa jakim južnim vjetrom. Odjednom su se iznad mora počeli pojavljivati cumulusi, pa cumulonimbusi. Nakon par sati stvorio se izrazito tamni wall cloud. I iz njega se spustila pjavica- spojila nebo i more. Odmah sam je spazio i sa društvom se popeo na 5. sprat odakle smo je posmatrali. Bila je nekih 3km od obale. Nisam mogao da vjerujem. Izgledala je kao tornado. Trajala je nekih 20-ak minuta i jednostavno isparila. Najviše mi je žao što nisam imao fotoaparat ili kameru. Interesantno je da taj dan u Baru nije palo ni kapi kiše. Poslijepodne je stao vjetar i razvedrilo se.

Čuo od mnogih da su gledali pijavice i ovog avgusta u Sutomoru.

Probaću da nađem neke slike.

Volio bih kada bih uslikao pijavicu.

Pijavice se obično stvaraju noću kada su oluje na Jadranu najjače. Najviše ih ima od Avgusta do Oktobra.

Toliko o mom iskustvu sa pijavicama :) . Da li je neko od vas kad vidio pijavicu?

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #8 poslato: 09. Novembar 2006. u 19:28 »
Super Miloshe, pretpostavio sam da su u Crnoj Gori ceste pijavice, znam da ih je bilo u cuvenoj oluji krajem avgusta 1998 kada sam bio u Herceg Novom na moru ali ja sam video samo jedan funnel cloud.

A inace ja sam prvi i za sada jedini put video pijavicu u Italiji u jednom mestu izmedju Genove i Monte Carla juna 1999 godine.

Van mreže COJA

  • **
  • Poruke: 1.603
  • Starost: 36
  • Lokacija: Osijek/Gradište
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #9 poslato: 28. Novembar 2006. u 22:50 »
Ja još nikada uživotu nisam vidio pijavicu u nasem kraju........
Vidio sam samo dust devil (vražji vrtlog), napravio se mali "tornado" koji je podigao uzrak pokošenu travu (sijeno).

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #10 poslato: 01. Decembar 2006. u 13:08 »
Ovo je uslikano letos na Crnogorskom primorju. Jel znaš Miloše možda gde je tačno ovo bilo?


Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #11 poslato: 01. Decembar 2006. u 18:04 »
Pijavica je na području Bara vrlo česta pojava. Znam ljudi koji žive blizu mora da su znali i po 5 puta godišnje vidjeti pijavicu. Ja sam je vidio samo jednom u životu. To naravno nikada neću zaboraviti.

Bio je to vreli ljetnji dan. Mislim da je nio avgust 2002. Prijepodne je bilo vedro sa jakim južnim vjetrom. Odjednom su se iznad mora počeli pojavljivati cumulusi, pa cumulonimbusi. Nakon par sati stvorio se izrazito tamni wall cloud. I iz njega se spustila pjavica- spojila nebo i more. Odmah sam je spazio i sa društvom se popeo na 5. sprat odakle smo je posmatrali. Bila je nekih 3km od obale. Nisam mogao da vjerujem. Izgledala je kao tornado. Trajala je nekih 20-ak minuta i jednostavno isparila. Najviše mi je žao što nisam imao fotoaparat ili kameru. Interesantno je da taj dan u Baru nije palo ni kapi kiše. Poslijepodne je stao vjetar i razvedrilo se.

Čuo od mnogih da su gledali pijavice i ovog avgusta u Sutomoru.

Probaću da nađem neke slike.

Volio bih kada bih uslikao pijavicu.

Pijavice se obično stvaraju noću kada su oluje na Jadranu najjače. Najviše ih ima od Avgusta do Oktobra.

Toliko o mom iskustvu sa pijavicama :) . Da li je neko od vas kad vidio pijavicu?


padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm


Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.351
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #12 poslato: 02. Decembar 2006. u 14:27 »
Kad smo već kod pijavica u Crnoj Gori, ovo je uslikano prošlog ljeta na Velikoj plaži blizu Ulcinja:








padavine u februaru 2024:
Vračar - 4.3mm
Miljakovac 4.8mm
prosek - 43.5mm

padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac - 27.2mm
prosek - 48.7mm

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #13 poslato: 02. Decembar 2006. u 14:44 »
pravi tornado!!!

Van mreže lorena

  • *
  • Poruke: 35
  • Lokacija: Boka Kotorska
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #14 poslato: 05. Januar 2007. u 17:08 »
jeste prevlaka na ulazu u zaliv,ja mogu da posvjedocim da sam nekoliko puta vidjela morsku pijavicu ,upravo zahvaljujuci stanu koji gleda na more...

Van mreže korda

  • *
  • Poruke: 50
  • Lokacija: ZG-predgraðe
    • http://www.crometeo.net
Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #15 poslato: 20. Januar 2007. u 13:54 »
ja sam vidio morsku pijavicu samo jednom, a nije bila baš prevelika i nije došla skroz do mora, al je dosta dugo trajala :wink:
..DRUGI PUTA ÆU PAMETNIJE...

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Odg: Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #16 poslato: 08. Avgust 2007. u 21:59 »
1978. tromba se spustila kod sela Negbina na Zlatiboru.Tako je pisalo u Geografskoj citanci za V,razred koliko se secam.Drugi navedeni primer je iz 1992 ili 1993. atar sela Paune i Rajkovic kod Valjeva-jedan Fica je malo leteo..
Ove godine je bila tromba kod Kostolca 4. ili 5.6.,pisao sam o tome u aktuelnim vremenskim prilikama cim sam video clanak u novinama.

Van mreže pavlovic

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 4.535
  • Starost: 38
  • Lokacija: Chicago, Illinois
Odg: Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #17 poslato: 14. Avgust 2007. u 18:40 »
Ovde mozete procitati vest o pijavici koja je u junu prosla kroz arheolosko nalaziste kod Kostolca

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=06&dd=05&nav_id=249958&nav_category=16

A ovde o pijavici u Zrenjaninu pre godinu ili dve

http://www.zrenjanin.org/Nevreme/Nevreme.html

Ovde o pijavici u Beogradu 2005.

http://www.kurir-info.co.yu/Arhiva/2005/septembar/15/B-01-15092005.shtml


Nasao sam clanak o zanimljivoj oluji s jakim vetrom kod Majdanpeka u arhivi Danas.Desila se 3.8.2005.
http://www.danas.co.yu/20050805/dezurna1.html#0
« Poslednja izmena: 14. Avgust 2007. u 23:17 pavlovic »

Dragan TS

  • Gost
Odg: Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #18 poslato: 21. Avgust 2007. u 05:17 »
Ne smem da tvrdim, ex-Jugoslavija samim tim i Srbija, nisu podlozni tornadima. Doduse, i ta slika se klimatski menja! U zapadnom Pomoravlju, od kada vrsim merenja godinam (decenijama) unazad nije uoceno nesto karakteristicno za neke delove Amerike, pa jos ih obelezavate jacinama F!!? Pogledajte svakodnevno sajt OGIMET, pogledajte osmotrene vetrove u Srbiji i Crnoj Gori, opet kazem godinama unazad... Ima udara (GUEST) i do 100 km/h, pogotovo u dane jugoisocnog vetra (kosave) u Podunavlju i Pomoravlju (velikom) narocito u Vojvodini. Ali, tornada jos uvek nisu karakteristika naseg klimata! Ovaj simbol nije karakteristika naseg klimata  :hurr:

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.463
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Tornado i pijavice u Srbiji...da li ste ih videli?
« Odgovor #19 poslato: 21. Avgust 2007. u 19:52 »
Dragane, nije karakteristicno, ali se desava... verovatno ih ima par godisnje u Srbiji, medjutim prodju ne opazeno. U Hrvatskoj i Crnoj Gori su cesci, zbog mora (morske pijavice).