Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Godina 2015.  (Pročitano 20881 puta)

Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.579
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Godina 2015.
« poslato: 02. April 2015. u 19:27 »
Evo jedne male analize količine padavina zabeležene na AMS Paraćin.

Za početak idemo sa grafikom padavina u poslednjih dvanaest meseci. Sa priloženog grafika jasno se vidi da je većina meseci u plusu sto se tiče ostvarenih padavina u odnosu na višegodišnji prosek. Izdvajaju se maj 2014. sa tri puta većom količinom padavina od proseka, decembar 2015. i april 2014. sa duplo više padavina u odnosu na višegodišnji prosek. Jedina dva meseca sa padavinama ispod proseka su oktobar 2014. i februar 2015.



Još jedan zanimljiv dijagram je i dijagram kumulativnih padavina za prethodnih dvanaest meseci. Uočava se podatak od 1101.3mm sto je gotov količina padavina koja se ostvari za 2 godine na ovim prostorima.



Što se tiče prvog kvartala 2015. godine padavine su u prva dva meseca bile u okviru prosečnih višegodišnjih vrednosti, dok je mart daleko odskočio sa duplo više padavina od proseka. Ne bi valjalo da se taj trend nastavi i u narednim mesecima. Svi dobro znamo kako bi se to završilo. Za prva tri meseca palo je 192,5mm što je za 55.9mm više od proseka.