Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Nevreme u Valjevu (kraj leta) 18. 09. 2016.  (Pročitano 1093 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

  • **
  • Poruke: 1.156
  • Starost: 36
  • Lokacija: Valjevo
Nevreme u Valjevu (kraj leta) 18. 09. 2016.
« poslato: 19. Septembar 2016. u 20:02 »
I dodje letu kraj ili prevedeno na en:sumerkilller. Do 2012-e godine je taj termin bio popularan i na našem forumu, verovatno iz zezanja. Od 22-og avgusta nisam čuo da je zagrmelo, samo je u Bratuncu prema jugu 1-og septembra sevalo. Pola septembra je bilo iznad proseka toplo osim period od 5-og do 11-og. Od 11-og do 18-og je bilo sunčano, toplo i suvo. Sve nestabilnosti u zadnjem periodu su potpunosti promašile Valjevo i tako da nije ni kap kapnula niti svetlica iz daleka sevnula. Malo je falilo 13-og uveče, ali ama baš ništa. Priče o olujama u petak i subotu su bile jalove i sve se pomerilo na nedelju 18. septembar.

Dan je bio sunčan, veoma topao i sparan. Oko 17h počinje da se navlači konvektivni sistem sa jugozapada i zapada.




Pored visoke oblačnosti ipak definisan nakovanj na severu je potvrdio nestabilnost atmosfere iznad naše zemlje.


Oko 18h se već opasnije približio konvektivni sistem uz sve jaču grmljavinu i opasnije munje, što je ptice navelo na beg.






















Usledio je snažan pljusak uz jaku grmljavinu i žestoke munje. U prvih pola sata je padala veoma jakim intenzitetom, potom je intenzitet opadao u naredna dva sata. U Valjevu je palo najviše kiše u Srbiji 17mm vodenog taloga. Potom je usledilo zatišje pred buru u figurativnom smislu, jer je oko 2h usledilo snažno olujno nevreme i još 20mm vodenog taloga uz strahovito jaku grmljavinu, munje i vetar koji su besneli do 3h, a kiša je nastavila jakim i umerenim intenzitetom da pada do svitanja. Sve u svemu, veoma zanimljiv kraj ovog leta uz dve oluje, grmljavinu i munje. Ukupno je za 12h palo 37mm vodenog taloga. Prošle godine je takodje kraj leta bio uz pljuskove, grmljavinu i ekstra munje 24-og septembra, ali ove godine je završnica leta bila još bolja.  :laie: Ja sam prezadovoljan, jer sam ubedjen da ove godine, osim danas, neće biti više konkretnijih nestabilnosti jer sledi dugoročno veći pad i jutarnjih i dnevnih temperature koje neće prelaziti mnogo iznad maksimalnih 20C. Leto 2016 do vidjenja.   :bye:

Evo i dva video zapisa munja:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fd1RJnIytDw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fd1RJnIytDw</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7QjYz-955tc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7QjYz-955tc</a>
« Poslednja izmena: 19. Septembar 2016. u 20:16 Stefan Valjevo »