Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Klimatske promene, globalno otopljavanje  (Pročitano 282572 puta)

Van mreže Joe

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 10.802
  • Starost: 42
  • Lokacija: Novi Sad, Liman
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #300 poslato: 13. Maj 2013. u 16:54 »
Ja ne verujem uopšte u ovakve gluposti. Za one koji veruju dovoljan je dokaz i ako ste pratili najave kakva nas zima očekuje. Ni nalik onome što su najavljivali. Što se tiče talas vrućine to je nešto što se dešava svakog leta, a što se tiče suše, može biti, a i ne mora.  8)

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #301 poslato: 13. Maj 2013. u 22:05 »
Ja kazem da ce leto biti hladnije od proseka i kisovito, ni blizu onog leta koje nas przi vec godinama.
Eto...

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #302 poslato: 13. Maj 2013. u 22:24 »
Suvišno je komentarisati ovakvo djubre. Tema 'Globalnog zagrevanja' vecini isprala mozak, nažalost.

Van mreže sale pn

  • ***
  • Poruke: 4.631
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #303 poslato: 14. Maj 2013. u 13:41 »
Nesto slicno pise danas i u Blicu, i to stavili u krupnom planu na naslovnoj strani. Udarna vest. :rofl: :hitna:

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #304 poslato: 16. Maj 2013. u 23:48 »
Danas ljudi na osnovu temperature, recimo u Beogradu, donose tupave zaključke. :o

Ne možemo na osnovu nekog 'ekstrema' govoriti o nekim promenama. Jer ekstremi nemaju baš neki uticaj na krajnji rezultat. Ekstremi su ekstremi, ništa više.

O globalnim promenama ne smemo govoriti samo na osnovu merenja na jednoj meteo stanici. Globalne promene je gotovo nemoguće pratiti na način kakav se danas primenjuje. Sve ovo su neke regionalne promene, tačnije varijacije. Čak ni to ne možemo da tvrdimo. Globalne promene ne. Klimatske promene se ne dešavaju na način kakav je prezentovan u svetu, nikako!

Čovekov uticaj na vreme se ogleda u urbanim sredinama. I to na postojanje 'gradskog ostrva toplote'. Ono je izazvano ljudskom delatnošću. Ima još nekih čovekovih uticaja na vremenske pojave, ali oni nisu od nekog velikog značaja u globalnom pogledu.


E sada, ono najbitnije. Pored toga što su merenja nehomogena, još su i skoncentrisana u urbanim sredinama. A gore sam naveo šta se dešava u urbanim sredinama. Ukratko: kada se sve sabere i podeli, pre toga merenjem na ovakav način, logičo je da će se stvoriti slika zagrevanja. Što je najtužnije, svrstaće se pod globalnim. A globalno nije, već lokalno- većinom u urbanim sredinama. Rastu zgrade- raste temperatura, u gradovima samo.  Dakle, sve je jasno zašto se na taj način ne mogu pratiti globalne promene.


Najzad, varijacije poput smena dužeg perioda toplijeg ili hladnijeg perioda u delovima sveta nisu klimatske promene. Negde bude hladnije, pa toplije. Ravnotežno stanje je u pitanju. E sada, što je čovek skoro otpočeo instrumentalna merenja to je njegov problem. I što misli da se klima može pratiti na takav način u globalnom smislu. Još se služi metodom kojom je najlakše zavesti, stvoriti iluziju o globalnim klimatskim promenama. Sve je to loše, čist subjektivizam.


Potreban je dosta dugačak i pravilan, kao i tačan niz merenja da bi se bilo kakve globalne promene zapazile. Takođe, svi elementi koji utiču na klimu su povezani i isprepletani. To stvar čini još komplikovanijom. A mi zaključke donosimo na osnovu par elemenata. Pogrešno, zaista.

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.542
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #305 poslato: 17. Maj 2013. u 23:15 »
 ^^ Samo da se nadovežem, 'toplotno ostrvo' je itekako uzelo maha u glavnom gradu, a manifestuje se u temperaturnom smislu najviše u podizanju minimalnih temperatura vazduha, samim tim i srednja dnevna temperatura raste, pa sasvim logično i srednja mesečna i godišnja temperatura. Zato ne treba da čudi što je srednja godišnja temperatura najviša upravo u Beogradu (Vračar) u odnosu na ostatak zemlje. To je tako prevashodno zahvaljujući najvišim minimalnim temperaturama (mislim na merenja u užem i širem centru grada, a ne na periferiji, npr. Surčin je potpuno druga priča).

Efekat 'toplotnog ostrva' je evidentno izraženiji poslednjih decenija u BG-u i uticao je na temperaturu (pogotovo minimalnu), i u takvim uslovima teško je razlučiti koliko je promena temperature posledica pojačane urbanizacije, a koliko neke eventualne klimatske varijacije. No naravno, postoje i druge stanice gde je taj efekat značajno manji ili ne postoji (na osnovu kojih bismo mogli sa većom pouzdanošću da pričamo o eventualnim klimatskim varijacijama), ali kao što Zec reče, merenja na osnovu kojih se zaključuje o famoznim 'globalnim promenama' su upravo najviše skoncentrisana u urbanim sredinama, gde je čovekov uticaj ubedljivo najveći. I tako se zapravo na osnovu lokalnog stvara slika o globalnom, sto je pogrešno, a uticaj ljudskog faktora na klimu se prenaglašuje.

I naravno, smene toplijih i hladnijih perioda u periodu od nekoliko desetina godina na određenom području se nikako ne mogu okarakterisati kao klimatske promene, već isključivo kao klimatske varijacije na tom području.
« Poslednja izmena: 17. Maj 2013. u 23:51 Srks »

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #306 poslato: 01. Jun 2013. u 15:49 »
www.smedia.rs/m/vesti/vest/113179/Vremenska-prognoza-Nevreme-STA-SE-TO-DESAVA-SA-KLIMOM-I-danas-moguce-vremenske-nepogode.html

Шта се то дешава са климом?! :-[

Од сада стручњаци (вероватно новинари којима је свака временска појава ужасна) најављују још чешће појаве града, јер се мења клима.
Да, да. А на овакве чланке се прими већина људи, јер очигледно не могу за цео свој животни век да упамте да се олује и врућине јављају сваке године. Вероватно и једни и други одлично баратају климатолошким подацима, па се одлично разумеју у све. А још и перфектно баратују знањем о атмосфери. А истина је да се количина падавина у Србији повећава последњу деценију у неким крајевима, док ови новинарчићи тврде супротно, јер се њима тако чини.

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.542
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #307 poslato: 01. Jun 2013. u 19:01 »
Да, да. А на овакве чланке се прими већина људи, јер очигледно не могу за цео свој животни век да упамте да се олује и врућине јављају сваке године.

Mogu, ali mnoge ljude savršeno ne zanima da se pobliže upoznaju sa klimom područja na kome žive. Prosečnog čoveka ne zanima ništa više od toga da li će danas ili sutra biti kiše, sunca ili snega i to najčešće u slučaju da planira neki boravak na otvorenom. Dakle, u takvoj postavci stvari, normalno je da je lako manipulisati ljudima sa ovakvim tekstovima, koji su pisali oni koji ne znaju ništa o meteorologiji i klimatologiji, ali kojima je cilj da ako ne kvalitetom sadržaja, onda bar bombastičnim naslovima prodaju svoje novine.

Ali to ne bi trebalo da nervira bilo koga, jednostavno koga interesuje, informisaće se. A koga ne interesuje, svejedno mu je da li će pročitati i poverovati u naslov ili tekst koji nema veze sa mozgom, ili će čuti zapravo pravu istinu o tome.

Van mreže Ljubiša

  • ***
  • Poruke: 4.575
  • Lokacija: Čestereg - opština Žitište - Srednji Banat
    • www.cestereg.rs
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #308 poslato: 02. Jun 2013. u 09:06 »
Ranije sam ljudima pokušavao da objasnim, međutim, sada imam drugu taktiku! ;D Na pitanje: "Šta se dešava sa klimom, pa nikada nije bilo ovako?", jednostavno odgovaram: "Nema ništa od toga!" :lool

Van mreže Dejo

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 6.731
  • Starost: 37
  • Lokacija: Subotica
    • Sumeteo
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #309 poslato: 02. Jun 2013. u 09:33 »
"Nema ništa od toga!" :lool

Ili to su samo ciklusi, ili da podatke imamo najviše 150 godina unazad a da pre toga ne znamo kako je bilo sa egzaktnim vrednostima.


Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #311 poslato: 04. Jun 2013. u 11:43 »
Боље да  наслов започиње са "Новинарни збуњени...."

Безвезно је и глупо трошити време на коментарисање и преправљање лажи у овом тексту.
Рећићу само једно: ко имало познаје физику зна да судар брзих електрона и протона са молекулима кисеоника и и азота доводи електроне у побуђено стање, па они зраче вишак енергије. Молекули кисеоника у зеленој и црвеној, а молекули азота у љубичастој области спектра. А овима је то чудно и застрашујуће.
А заправо не знају колико је сама њихова, новинарска, глупост страшна. :)


Van mreže danijel

  • **
  • Poruke: 1.494
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vrsac
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #312 poslato: 04. Jun 2013. u 12:35 »
Sine ovde se prica o nekoj drugoj temi a ti se uhvatio aurore borealis,ko da to nekog zanima i spektra molekula kiseonika i azota,a ja diplomirani hemicar hehe,nisam ja pisao taj tekst,al sustina je:Šta li se dešava sa Zemljinim EM poljem ?

Pre nepunih 48 sati Zemlju je pogodio interplanetarni udarni talas koji je prouzrokovao geo-magnetnu oluju klase G1, mene to zanima i a ne posledica nastanke ljubicaste polarne svetlosti hehe...;)

Van mreže zec

  • ***
  • Poruke: 2.839
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #313 poslato: 04. Jun 2013. u 21:54 »
Данијеле, наравно да има везе.
Хромосферске ерупције изазивају поремећаје у Земљином магнетизму, а такође и појаву поларне светлости. Тако да су те две ствари уско повезане. Пре свега из разлога што када наелектрисане честице и зрачење стигну до јоносфере настаје промена у густини наелектрисаних честица, а то изазива јоносферске поремећаје. Тј. магнетске буре и поларну светлост. А само дејство Сунчевог ветра и магнетног поља Земље доводи до повећања наелектрисаних честица, поготово у зонама магнетских полова, где се и појава поларне светлости најчешће јавља.
А једна од глупости из текста је исправљена у мом горњем посту.

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #314 poslato: 24. Septembar 2013. u 18:39 »
Veoma često se piše o topljenju leda na Arktiku i to verovatno više nikom nije interesantno ali evo jednog teksta u vezi porasta leda na Antarktiku:

http://www.climatecentral.org/news/winds-of-change-why-antarctic-sea-ice-is-growing-16507

Van mreže Profiamater

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 3.319
  • Starost: 105
  • Lokacija: Beograd-centar, 130mnv

Van mreže ssoney

  • **
  • Poruke: 1.731
  • Starost: 44
  • Lokacija: Vrsac
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #316 poslato: 09. Oktobar 2013. u 18:07 »

Van mreže ciklon

  • ****
  • Poruke: 5.338
  • Starost: 40
  • Lokacija: Vrbas
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #317 poslato: 13. Oktobar 2013. u 15:43 »
Evo jos jedne apokalipticne najave.
Podaci koji su izneti su tacni tu nema sta ali uvod i zakljucak u tekstu su prilicno bombasticni i u trendu sa danasnjim novinarstvom...
Kao da se u poslednje vreme novinari utrkuju ko ce preneti neku "novu" vest ovoga tipa.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:458542-Zime-u-Srbiji-sve-toplije

Van mreže Srks

  • **
  • Poruke: 1.542
  • Lokacija: Novi Beograd - Studentski grad
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #318 poslato: 13. Oktobar 2013. u 17:35 »
 ^^ Mislim da u poslednjih 20ak godina nije toliko prisutan trend toplijih zima, koliko toplijih leta...čak, imam utisak da je bilo više toplih zima u periodu od 1990-2000. godine, nego li posle 2000. godine do danšnjeg dana...tj. zime imaju trend da budu nešto hladnije u poslednjih 10ak godina od onih koje su bile 90ih.

Videću da uradim neki grafikon srednjih zimskih i letnjih temperatura u polednjih 20-30 godina, gde bi to moglo lepo da se vidi.

Van mreže Sofronije

  • ***
  • Poruke: 2.327
  • Starost: 53
  • Lokacija: Smederevska Palanka
Odg: Klimatske promene, globalno otopljavanje
« Odgovor #319 poslato: 15. Oktobar 2013. u 21:18 »
Zanimljiv clanak na BBC o pauzi u globalnom zagrevanju i naravno neslaganja zasto je to tako, kao i objasnjenja da sada okeani upijaju toplotu, pa zato atmosfera "pauzira". U pitanju je poslednji IPCC panel.

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24173504

Ali odmah potom hladan, tj. vreo tus sa Univerziteta na Havajima koji je preneo ko bi drugi nego CNN:

http://edition.cnn.com/2013/10/10/us/climate-change-study/

Po ovome ima da pomremo od vrucine kol'ko za pet godina  :pop:

🇷🇸 Сунчано и топло.
🇷🇺 Солнечно и тепло.

"Eeeeee!"