Meteorološki Forum

Meteorologija => Meteorologija => Temu započeo: Profiamater 25. Januar 2017. u 11:34

Naslov: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 25. Januar 2017. u 11:34
U poslednjem periodu se relativno često spominjao polarni vorteks pa mislim da bi bilo korisno da imamo posebnu temu o tome.
Nekoliko članova je o tome pisalo, pa ih pozivam da svoje komentare "prebace" ovde ili da ubuduće ovde pišu -da imamo sve na jednom mestu.
Ovo se posebno odnosi na člana "Mile94" koji se ističe svojom aktivnošću u vezi spomenute teme, analize nivoa 10hPa i slično  :tu:

O ovoj temi postoji obimna literatura dostupna na internetu, a ju ću ovde priložiti nešto što je objavljeno u najnovijem "bulletin"-u AMS (American Meteorological Society) -to za sada nije javno dostupno i objavljuje se u tzv. "bulletin"-u koji je dostupan samo članovima AMS.

Dokument je pisala grupa autora: Darryn Waugh, Adam Sobel and Lorenzo Polvani
Copyright: American Meteorological Society, 2017

P.S. Nisu sve slike iste veličine (iskreno, mrzi me da sada to sređujem) ali mislim da to nije presudno -mnogo je važniji sam tekst  ;)

(http://i66.tinypic.com/ketgt0.png)

(http://i65.tinypic.com/2uh1qw7.png)

(http://i67.tinypic.com/348qbrd.png)

(http://i65.tinypic.com/5kqc6t.png)

(http://i64.tinypic.com/2mp0dvk.png)

(http://i63.tinypic.com/awap11.png)

(http://i63.tinypic.com/2rrm39u.png)

(http://i66.tinypic.com/s4nc7r.png)

Poslednje dve slikice su postavljene jer je navođenje literature (u bilo kom ozbiljnom naučnom radu) neophodno/obavezno.



Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 25. Januar 2017. u 12:30
Prvo bih se zahvalio Profiju sto je otvorio ovu temu, i sto je postavio ovaj vrlo koristan i kvalitetan tekst koji bi svi trebali da procitaju.  :tu:

Ja cu sasvim sigurno nastaviti da pratim nastupajuca desavanja u stratosferi, kako ce to uticati na polarni vorteks i pisacu u ovoj temi, ali i u dugorocnim prognozama gde cu s' vremena na vreme da razmotrim potencijalne uticaje ovih desavanja na troposferu i vremenske prilike na severnoj hemisferi u nastupajucem mesecu.

Za pocetak bih samo prekopirao svoj tekst iz dugorocnih prognoza gde sam prilicno pojednostavljeno objasnio SSW bez zalazenja u neke strucne termine da bi vecina mogla da shvati. Vremenom cu dodavati jos informacija.

Dakle, evo tog teksta:

Ukratko, i prilicno pojednostavljeno objasnjenje zagrevanja stratosfere nad severnim polom i samog nastanka SSW-a bi zvucalo nekako ovako:

Polarna mlazna struja koja "drzi" hladan vazduh koncentrisan nad polom s vremena na vreme bude poremecena gravitacionim talasima (ne bih previse ulazio u terminologiju i u objasnjavanje svega toga pojedinacno jer cu se zaista truditi da sve napisem na sto jednostavniji nacin), koji "koce" takozvanu polarnu mlaznu struju (polar jet stream), te dolazi do njenog usporavanja ili cak i promena zapadnih pravaca struje na istocne, a kada se to desi hladan vazduh krece da tone i da se sabija, te se na taj nacin greje, a zatim se adijabatski podize i na taj nacin dodje do dramaticnog porasta temperature u veoma kratkom periodu, i do 50 stepeni za samo par dana. To dovodi do cepanja ili dislociranja polarnog vortex-a ka nizim geografskim sirinama sto se kroz odredjeni period odrazi i u nizim slojevima atmosfere.

U svakom slucaju ce ovo zagrevanje krajem januara i pocetkom februara biti sve samo ne zanemarljivo i ostaje nam da vidimo kakav ce uticaj to imati na vremenske prilike. Inace, prilicno dobar pokazatelj same stabilnosti polarnog vortex-a je AO indeks, kada je on negativan polarni vortex je nestabilniji i imamo polja visokog vazdusnog pritiska severnije od 20-og stepena severne geografske sirine gde se vrse merenja, dok kada je pozitivan imamo stabilniji i jaci polarni vortex sa snizenim vazdusnim pritiskom na tom mestu.

Toliko za sada, kasnije u toku dana cu da pisem o trenutnom stanju u stratosferi nad severnim polom, postavicu karte prognoze zagrevanja za naredne dane, ukratko, nastavicu tamo gde sam stao u dugorocnim prognozama.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 25. Januar 2017. u 17:46
Prvo bih se zahvalio Profiju sto je otvorio ovu temu, i sto je postavio ovaj vrlo koristan i kvalitetan tekst koji bi svi trebali da procitaju.  :tu:

Hvala tebi, Mile, što ćeš dati svoj konkretan doprinos ovoj temi!  :)
Ti si veoma vredan što se tiče kvalitetnog pisanja (vidi se bitan napredak) i zaista ima veoma malo takvih na ovom forumu.
Drago mi je da si neke moje komentare i savete shvatio na najbolji način, kao što rekoh ovaj forum je "živo biće" i lako se iznervira  ;)
Žao mi je što na forumu više nema nekih kvalitetnih članova ili što su prekinuli da pišu (verujem da su imali razloge za tako nešto), ali raduje me da su stigle neke nove, mlade snage koje žele da uče i koje su aktivne i van teme "aktuelne vremenske prilike" ili "chat".
Slažem se da je tekst kvalitetan (naravno, nije u pitanju moj tekst -naveo sam autore) i to je i logično jer AMS ne objavljuje nestručne i nekvalitetne tekstove -to naravno nije nikakav "forum otvorenog tipa".
Slažem se i sa tvojom sugestijom da vredi/treba pročitati tekst ali pretpostavljam da će od veoma velikog broja ljudi koji učestvuju na ovom forumu ili ga makar posećuju, biti najviše 2 (dva) procenta onih koji će svoje dragoceno vreme da "potroše" na ovaj stručan tekst. Ipak 2% u odnosu na veliki broj - nije malo  :D (a broj članova i posetilaca foruma je zaista veliki). Možda sam preterao sa spomenutih 2%, bio bih veoma zadovoljan i sa 1%. Ovaj forum ima i edukativni karakter (to sam često spominjao i ranije, naročito nakon ostavljanja nekih komentara za koje sam se brinuo da možda "smaraju" ljude koji mnogo više vole neke lagane teme) i nadam se da su neki članovi iskoristili lepu šansu da iz poruka iskusnih članova nešto nauče tokom svih ovih godina -sve je ovo lepa, besplatna škola (nema puno takvih) i dobro je da i dalje imamo kvalitetne članove koji žele da pišu (a potrebno je da nas starije postepeno "zamene" mlađi koji možda imaju i više slobodnog vremena za pisanje na forumu).
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 25. Januar 2017. u 23:36
U vezi prekjučerašnjih prognoza EC12z za 10hPa za 1. februar, prilažem komentar Giulio Betti-ja iz Italije (meteorolog)

Something interesting it's going to happen in the high Stratosphere...
The images below show the evolution of temperature and gepotential at 10 hPa predicted by the model ECMWF between January 23th to February 1st.
As can be noted there will be a significant warming over North Pole with a southward displacement of stratospheric Polar Vortex. Zonal wind speed at 10 hPa is expected to drop from 38 m/s to 1.67 m/s and temperature will increase from -15.5K to +18.99K. Is it a prelude of a Sudden Stratospheric Warming? It's too early to say "yes"...but the situation must be monitored day by day .
The main question is: will this stratospheric warming affect our weather system (troposphere)? Because it doesn't always happen. The stratosphere events which do not propagate down to the troposphere are associated with weakened WN2 and enhanced WN1 upward EP fluxes (Nakagawa and Yamazaki). So, we need a strong Wave 2 (in a very simple way: Wave 2 is a pattern with two high pressure blocks, one over Western USA/Canada and other over Atlantic Ocean). If all this comes true, the second question to solve will be the position and trajectory of cold air advections. In the next coming days we will have more informations. One thing is pretty sure for now: nothing special is expected in most of Europe until February 4-5th.

Ovo je već "zastareo" komentar (baziran na 12z od prekjuče) ali mislim da može da bude koristan članovima koje ova tema zanima a nemaju dovoljno znanja ili iskustva, Giulio je (relativno) mlad meteorolog ali fino piše (imamo i mi takve, ili još mlađe ali kvalitetne na ovom forumu).

Naravno očekujem da "Mile94" sutra napiše nov komentar na osnovu današnjeg 12z run-a.  :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 26. Januar 2017. u 00:40
Da, vec par izlaza EC daje vece usporavanje zonalnih struja na 10hPa nego GFS.

GFS je retko davao usporavanje zonalnih strujanja u toj meri da bismo mogli da pricamo o SSW-u (uglavnom do 3-5 m/s, samo u jednom izlazu je ta brzina iznosila -0 m/s), dok je EC postojaniji u tome i cesto je "davao" brzine ispod 0 m/s, tacnije "davao" je promenu smera zonalnih strujanja na istocne pravce. U svakom slucaju, oba modela "vide" znacajno zagrevanje, i to je cinjenica.
I jos jedna bitna stvar kod modela u poslednja dva dana je to sto su nakon ovog zagrevanja koje se ocekuje 27. januara, "uveli" jos jedno, ubrzo nakon toga, vec oko 1. februara, tako da cemo po svoj prilici imati, znacajno zagrevanje stratosfere nad severnim polom na 10hPa u dva navrata. Naravno da se sve to moze svrstati pod jedan dogadjaj, ali ipak je vazno napomenuti da bismo imali konstantno zagrevanje na 10hPa u vise navrata, sto bi svakako doprinelo dislociranju polarnog vorteksa i njegovoj sporijoj "regeneraciji".

Sto se tice ove teme o wave 2 aktivnosti, to je vrlo znacajna stvar za dalji razvoj situacije u troposferi, i to je, ustvari, nista drugo nego aktivnost koja bi podstakla nastanak i razvoj anticiklona sa evropske strane arktickog kruga. U toj situaciji bi doslo do razvoja dva anticiklonalna polja koja bi bukvalno podelila polarni vorteks u troposferi na dva dela. Cinjenica je da bi PV (polarni vorteks) u troposferi mogao da bude narusen znacajnije i potisnut ka nizim geografskim sirinama uglavnom uz anticiklonalnu aktivnost i nad severnim Atlantikom kao i nad zapadom Kanade jer je malo verovatno da bi samo anticiklon koji je "sa druge strane" arktickog kruga, mogao da potisne polarni vorteks ka Evropi u tolikoj meri da bismo mi videli neko bitnije zahladjenje. Cak, sta vise, iz tog razloga sam pre par dana i napisao da bi severoistok i istok SAD-a mogli da "dobiju" zahladjenje pre bilo kakvih drugih desavanja upravo zbog wave 1 (pacificke) aktivnosti, i anticiklona koji modeli "vide" vec neko vreme zapadno od Kanade, koji bi potisnuo polarni vorteks ka Atlantiku i tako povecao sanse da Evropa ima vise zonalnog strujanja pa samim tim i toplijeg vremena. I iz tog razloga sam napomenuo i da bi juznija putanja jet stream-a preko Atlantika (pa samim tim i juznija putanja ciklona) mogao da bude jedan od prvih znakova "odgovora" troposfere na desavanja u visim slojevima. I upravo je to obrazac po kom Evropa ne moze ili jako tesko moze, da "izvuce" bilo kakav zimski scenario. Sve dok ne dobijemo neki jaci signal za mogucu jacu wave 2 aktivnost ne mozemo pricati nista sa sigurnoscu sto se tice vremena u februaru u Evropi.

I takodje, mislim da bismo mi na neke znacajnije promene u sinoptickoj situaciji morali da cekamo malo duze, i da 4-5-i februar nece doneti nikakve znacajnije novosti.

Da ne bih sada kacio nikakve karte, sutra cu to uraditi, hteo sam veceras ali nisam stigao. Pa cu sutra prikazati razlike izmedju wave 1 i wave 2 aktivnosti, kao i ostale karte uz detaljniju analizu najnovijih izlaza.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 26. Januar 2017. u 12:19
Hajde da vidimo nove izlaze modela i da li ima nekih promena u prognozi stratosferskog zagrevanja nad severnim polom.

Pocecemo sa ECMWF modelom i stanjem na 10hPa. Kao sto sam spomenuo modeli su poceli da "uvode" i drugi talas zagrevanja i to je, relativna, novost u prognozama u poslednjih par dana.

27.01.

(https://s23.postimg.org/46q2t5nm3/wp_ss_20170126_0010.png)

31.01.

(https://s23.postimg.org/uhwiy9imz/wp_ss_20170126_0009.png)


Vidimo da se zagrevanje konstantno nastavlja i dodatno slabi i potiskuje polarni vorteks ka nizim geografskim sirinama, prvo nad atlantski okean pa zatim nad Evropu.

Naredna slika dobro pokazuje koliki je ustvari porast temperature na 10hPa, na 30hPa ali i u visim slojevima stratosfere na 5hPa i na 1hPa.

(https://s29.postimg.org/chbfh6ufr/wp_ss_20170126_0011.png)

Zatim, ono sto vredi pogledati je i prognozirana brzina zonalnih strujanja.

(https://s30.postimg.org/c5rn4rsld/wp_ss_20170126_0012.png)

Vidimo da zonalna strujanja na 10hPa drasticno smanjuju brzinu pocetkom februara i da su vrlo blizu promeni smera strujanja, obzirom da bi zapadno strujanje bilo skoro u potpunosti zaustavljeno. To se, kako sada stvari stoje, ne bi desilo odmah ali ne iskljucujem mogucnost da vidimo takav scenario vec par dana kasnije usled ovog novog zagrevanja pocetkom februara. Na grafikonu vidimo novi porast zonalnih strujanja na 10hPa na kraju prognoziranog perioda ali to bi bilo kratkotrajno i vec u narednim izlazima ocekujem da se i na grafiku ucrta novi pad u brzini zonalnih strujanja usled drugog zagrevanja na 10hPa.

GFS vidi slican razvoj situacije kao i ECMWF i postavicu karte samo radi poredjenja.

28.01.

(https://s30.postimg.org/96sq8xzjl/wp_ss_20170126_0002.png)

31.01.

(https://s29.postimg.org/on6z6ahiv/wp_ss_20170126_0003.png)

GFS ensembli za brzinu zonalnih strujanja:

(https://s23.postimg.org/d6j6wnkfv/wp_ss_20170126_0001.png)


Vertikalni presek brzine zonalnih strujanja nad 60-om paralelom severne geografske sirine, na kom mozemo da vidimo kakav bi uticaj to usporavanje u visim slojevima stratosfere imalo na troposferu.

(https://s23.postimg.org/mxr1cnxez/wp_ss_20170126_0007.png)

Ovde vidimo da bi na kraju prognoziranog perioda imali znacajno usporavanje pa cak i obrtanje zonalnih strujanja u troposferi sto bi moglo da bude od koristi za uspostavljanje i podizanje anticiklona nad severnim Atlantikom.

Naravno, wave 2 aktivnost bi, takodje, bila od velike koristi sto se tice kasnijeg potencijalnog "cepanja" polarnog vorteksa u troposferi.

Kad sam se vec dotakao te teme, postavio bih jos dve slike vertikalnog preseka, na kojima se vide renutne wave 1 i wave 2 aktivnosti, kao i vrlo lep prikaz severne hemisfere po slojevima, za lakse prepoznavanje samih aktivnosti.

Wave 1

(https://s29.postimg.org/yy534awmv/wp_ss_20170126_0005.png)

Wave 2

(https://s29.postimg.org/4xks2muuv/wp_ss_20170126_0006.png)

Za sada nemamo neki znacajniji signal jace wave 2 aktivnosti ali bice zanimljivo pratiti kako ce se stvari odvijati na dalje.
 
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: chmi 26. Januar 2017. u 12:43
Da li postoji neka arhiva vrednosti bas da vidim kako je izgledala situacija oko 01.01. i ranije?
Svaka cast na tekstovima
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 26. Januar 2017. u 12:57
Sto se tice karti stratosfere nad severnim polom na 10hPa, prvo sto mi pada na pamet je ovo:
http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?mode=10&ech=6&heure=6&jour=1&mois=1&annee=2017&archive=1&runpara=1&carte=1
Za ostale grafikone i podatke nisam siguran gde mogu da se nadju informacije iz arhive, ali ako nadjem postavicu i taj link.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Johnny colchonero 26. Januar 2017. u 19:05
Odlicni tekstovi. Nemam nista pametno da napisem. Hteo sam da kazem Profiju da je neverovatno i ogromna steta ako ovakve tekstove cita samo 1-2% clanova.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 27. Januar 2017. u 10:27
Situacija u stratosferi se nije znacajnije promenila u odnosu na moj prethodni post. Zagrevanje je vrlo intenzivno, produzava se kroz citavu prvu dekadu februara, jutros GFS daje promenu smera zonalnih struja na 10hPa. A i EC "vidi" to isto na kraju svog prognoziranog perioda nad 60-om paralelom severne geografske sirine. Trenutna brzina mlazne struje na 10hPa na 60-oj paraleli iznosi 17.6 m/s, dok je juce ta brzina bila 20 m/s. Dakle, ocekivano usporavanje se odvija koje ce se nastaviti u narednim danima i bice vrlo zanimljivo videti da li ce doci do promene smera zonalnih struja i do SSW-a ili ne. U svakom slucaju, znacajno i veliko zagrevanje pocinje u gornjim slojevima stratosfere. To izrazenije zagrevanje "stupa na snagu" upravo danas, i od sada cu svakog dana ovde postavljati brzine mlazne struje na 10hPa nad 60-om paralelom severne geografske sirine i graficki prikaz na kom se vidi kretanje temperature nad severnim polom na 10hPa.

Evo tog prikaza zakljucno sa danasnjim danom. Ocekujte da ova crna linija "ode" znacajno gore u narednim danima, moja procena je negde izmedju -20 i -10C.

(https://s27.postimg.org/46as9la8j/pole10_nh.gif)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 27. Januar 2017. u 20:59
Bravo Mile, znao sam da ovu temu ne otvaram "uzalud" tj. tebe sam i naveo kao jednog od članova od kojih se očekuje značajan doprinos  ;)

Imam mnogo obaveza, pa ne mogu da se "udubim" i posvetim ovoj temi pa osim onog dugačkog, prvog komentara (nadam se da je broj onih koji su sve pročitali "dobacio"  ;) do 2% od ukupnog broja članova kojih ima preko 2200) ništa bitno nisam napisao.
Prema onome što se "vidi" na osnovu 00z modela (Mile može da dopuni ako ima bitnih promena u 12z izlazima), deluje da će do veoma bitnog zagrevanja svih slojeva iznad 50hPa (grubo govoreći "iznad" 20km) pa do 10hPa, doći početkom februara ali nije baš ista šansa da će i nešto niži slojevi na isti način biti "zagrejani". Takođe deluje da zonalna struja / stratosferski vetar (i pored značajnog usporavanja) neće baš potpuno da promeni smer (iako neki modeli, povremeno nešto takvo nagoveštavaju). Dakle šansa za jasno izraženo zagrevanje (SSW) koje bi "donelo" izraženu hladnoću od sredine februara pa do npr. sredine marta nije velika ali deluje da su solidne šanse za delimično slabljenje i "pomeranje" PV pa su moguće povremene hladne "epizode" u drugom delu februara (ili makar ne ranije od 13. -14.2.  -biću u nekim dalekim, toplim krajevima do 12.2. pa mi nije "neophodno" da me ovde dočeka "hladna epizoda" ;)).
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 27. Januar 2017. u 21:56
Hvala Profi!  :) Mislim da te nece docekati nikakva znacajnija hladnoca ovde do tada, ne verujem da ce se Atlantik tako lako "predati". :D

Ali sada nam predstoji onaj "tezi" i zanimljiviji deo. Bice interesantno videti sta ce modeli poceti da crtaju ovih dana, kada bude u toku zagrevanje na 10hPa. Kazem "tezi" deo jer je zagrevanje u stratosferi bilo "lako" za predvideti, ono sto nas ceka bice mnogo tezi zadatak. Prognoziranje desavanja u troposferi, koja je, kao sto znamo, mnogo dinamicnija od stratosfere, i predvidjanje na koji nacin ce ona odreagovati na ovo zagrevanje iz visih slojeva, u kojoj meri ce se to odraziti na troposferu - to je ono zbog cega se, na prvom mestu i prate sva ova desavanja u stratosferi, ali to je takodje i mnogo tezi deo svega ovoga. Ali, takodje i mnogo izazovniji, pa samim tim i zabavniji deo u celoj ovoj prici. :D

Ne, nema nikakvih znacajnijih promena, nece ih ni biti u narednih par dana jer sve je manje-vise poznato. Imacemo vrlo znacajno zagrevanje, zonalna struja na 10hPa ce biti skoro u potpunosti zaustavljena, i jedina nedoumica je jos oko toga da li ce doci do promene smera ili ipak ne. I slazem se sa tobom Profi da je to manje verovatna opcija. Mada, ako pogledamo sustinsku razliku izmedju -1 m/s recimo i 1m/s na 10hPa to nece predstavljati toliku razliku u nizim slojevima, glavna razlika je sto bismo u prvom slucaju imali tehnicki SSW, dok u ovom drugom to ne bi bilo proglaseno SSW dogadjajem vec samo znacajnim i velikim zagrevanjem stratosfere.

Vec sam pisao o tome koliko su ova desavanja u stratosferi predvidljivija od onih u troposferi, a evo i potvrde za to. Naime, GFS model je jos 11. januara "video" ovo zagrevanje na 10hPa i njegov pocetak na danasnji dan, jos u 384. satu je poceo to da crta, i to se i ostvarilo.

11. Januar, 384. sat:

(https://s27.postimg.org/yevmqgyfn/gfsnh_10_384.png)

Stanje na 10hPa danas:

(https://s30.postimg.org/5kyavr9ch/gfsnh_10_6.png)

Inace, evo jedne zanimljivosti vezane za trenutno stanje u stratosferi i "pomeranje" stratosferskog polarnog vorteksa ka Skandinaviji i atlantskom okeanu:

Nad Norveskom su primeceni polarni stratosferski oblaci ili, takozvani, "sedefasti" oblaci. Ti oblaci se formiraju u nizim slojevima stratosfere, na visinama od 15-25 km, da bi nastali potrebno je da temperature vazduha budu oko -80C i uglavnom, nad severnom hemisferom, mogu da se primete zimi iznad Skandinavije, Aljaske i severne Kanade. Ali zabelezeni su slucajevi i u Engleskoj i Skotskoj (postoji mogucnost da ponovo budu vidjeni iznad tog podrucja, kada PV bude dislociran nad njihovo podrucje). Ali su mnogo cesca pojava nad Antarktikom. Primetni su nakon zalaska i pre izlaska sunca zbog toga sto su tada obasjani suncevom svetloscu a obzirom da je na povrsini zemlje ispod njih jos uvek mrak oni mogu lepo da se vide.

Evo link gde mozete da vidite i kako ti oblaci izgledaju kao i da procitate jos nesto o njima:
http://www.atoptics.co.uk/highsky/nacr1.htm

A evo i jos jednog linka, nevezanog za ove oblake, ali koji takodje moze da bude vrlo koristan i pomocu kog moze bolje da se prikaze stanje u atmosferi, kao i polozaj polarnog vorteksa, i mnogo toga drugog. https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/10hPa/overlay=temp/orthographic=-11.60,92.26,378/loc=91.219,63.580
Ovde mozete da vidite mnogo toga, od brzine strujanja, temperature, vazdusnog pritiska, sve to po slojevima u atmosferi, temperature okeana, i jos mnogo toga. Konkretno, ovaj link ce vas odvesti na temperature na 10hPa, ali mozete da vidite i gde se trenutno nalazi stratosferski PV, i da promenite na koji god parametar zelite da vidite. Takodje, omogucava nam da vidimo i prognozirano stanje za par dana unapred. Vrlo zanimljiva stranica, bar meni.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Miki 28. Januar 2017. u 00:01
Super tema momci, što više ovakvih tekstova uz dobra objašnjenja uvek dobro dođu.  :tu:
Rado bih se pridružio nekoj dubljoj diskusiji međutim fakultetske obaveze mi nažalost to ne dozvoljavaju.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 28. Januar 2017. u 00:13
Hvala Miki.  :D
Razumljivo, zna se sta su prioriteti! :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 28. Januar 2017. u 09:40
Trenutna brzina zonalnih strujanja na 10hPa nad 60-om paralelom je 18.3 m/s. Temperatura na 10hPa nad severnim polom je, prema ocekivanjima, u naglom porastu. Sto se tice konacnog "raspleta" i toga da li cemo imati promenu smera zonalne struje ili ne, oba modela su sada vec prilicno usaglasena, ukoliko se to dogodi, verovatno ce se dogoditi izmedju 1-3. februara, ali za sada oba modela "vide" skoro potpuno zaustavljanje strujanja ali ne i promenu smera.

Temperatura na 10hPa nad severnim polom danas:

(https://s23.postimg.org/azab7lq6j/pole10_nh.gif)

Mozemo da vidimo da je od juce temperatura porasla za vise od 10 stepeni a ocekujem jos drasticniji porast.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 28. Januar 2017. u 12:09
Trenutne temperature na 10hPa nad Sibirom dostizu cak 10.3C!
U naredna dva dana ocekujem bitan porast nad severnim polom, temperature bi mogle da porastu i skoro do -10C, sto je za skoro 50C porast temperature za samo 3-4 dana.

(https://s23.postimg.org/4n3h9xdwb/wp_ss_20170128_0002.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 28. Januar 2017. u 16:24
Super tema momci, što više ovakvih tekstova uz dobra objašnjenja uvek dobro dođu.  :tu:
Rado bih se pridružio nekoj dubljoj diskusiji međutim fakultetske obaveze mi nažalost to ne dozvoljavaju.

Hej, "omladinac", dobićeš "neopravdane izostanke" ako se uskoro ne uključiš u ovu temu.  ;)
Znam ja kako to izgleda biti student na teškom fakultetu, ali kada budeš bez tih obaveza shvatićeš da si tokom studija ipak imao više "slobodnog vremena" nego kada te "uhvate pod svoje" poslovne i privatne/porodične obaveze  ;)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 29. Januar 2017. u 18:54
Trenutna brzina mlazne struje na 10hPa nad 60-om paralelom severne  geografske sirine iznosi 19.7 m/s.

Temperatura na 10hPa nad severnim polom:

(https://s27.postimg.org/enytdnjc3/wp_ss_20170129_0002.png)

Temperatura na 30hPa nad severnim polom:

(https://s24.postimg.org/pv7s7r0fp/wp_ss_20170129_0001.png)

Zagrevanje se nastavlja i prema prognozama tako ce biti, u vecoj ili manjoj meri i kroz celu prvu dekadu februara. Sto se tice "odgovora" troposfere na stratosfersko zagrevanje u svakom slucaju ocekujem porast pritiska severnije od 60-e paralele. Modeli su vec poceli da crtaju jacanje anticiklona, i imaju neke "zanimljive" ideje za vreme kasnije u februaru.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 30. Januar 2017. u 09:42
Novi dan, novi podaci o trenutnom stanju u stratosferi.

Brzina mlazne struje u stratosferi iznosi 14.9 m/s, a primecen je znacajan porast u temperaturi na 10hPa.
Ali za pocetak, da vidimo koliko se to zagrevanje prenosi na nesto nize slojeve stratosfere.

Temperatura nad severnim polom na 30hPa.

(https://s27.postimg.org/7qs8bdb5v/wp_ss_20170130_0002.png)

A sada, pogledajte samo koliko je temperatura porasla na 10hPa.

(https://s27.postimg.org/5nht3pbcz/wp_ss_20170130_0001.png)

Sto se tice obrtanja smera zonalne struje na 10hPa, GFS je gotovo siguran da se to nece dogoditi ali da ce mlazna struja biti skoro u potpunosti zaustavljena.

Prvo da pogledamo GFS ensemble kako izgledaju:

(https://s24.postimg.org/k6j7eqvtx/wp_ss_20170130_0003.png)

GFS "vidi" 02. februar kao dan kada bi mlazna struja bila najvise usporena, pa bi brzina strujanja na 10hPa iznosila 2 m/s.

(https://s27.postimg.org/un7rryxg3/wp_ss_20170130_0004.png)

Sa druge strane EC je mnogo blizi samom obrtanju zonalne struje na 10hPa.

(https://s27.postimg.org/uyvc3iosz/wp_ss_20170130_0006.png)

Kod EC-a je "kljucan" dan 01. februar za kada prognozira brzinu zonalne struje od samo 0.01 m/s.

(https://s30.postimg.org/lcgjxnufl/wp_ss_20170130_0005.png)

Videcemo koji model ce biti u pravu, a za sada ne mozemo nikako da kazemo sa sigurnoscu da li de doci do promene smera zonalne struje na kratko na 10hPa ili nece.

Takodje, ako pogledamo stanje u nizim slojevima stratosfere za kraj prognoziranog perioda videcemo da postoje indikacije cepanja polarnog vorteksa, i potencijalno jacanje wave 2 altivnosti. Nastavljamo da pratimo.

(https://s27.postimg.org/y87tzsrhf/wp_ss_20170130_0007.png) 
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 30. Januar 2017. u 16:21
Evo kako izgleda polarni vorteks na 10hPa, na kraju GFS-ovog prognoziranog perioda. Potpuno podeljen na dva dela. Zanimljivo.

(https://s30.postimg.org/uql5674k1/10temp_384.jpg)

A evo kako izgleda trenutna prognoza geopotencijala na 500hPa za isti termin.

(https://s30.postimg.org/wpoz05anl/gh500_384.jpg)

Zaista deluje zanimljivo, u svakom slucaju nam ostaje da pratimo i da vidimo kako ce se stvari odvijati na dalje. Misljenja sam da u drugoj polovini februara Evropa nece moci da se "provuce" bez nekog hladnijeg talasa. Koji delovi Evrope i u kojoj meri ce biti pogodjeni - za takve informacije moramo da se strpimo.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 31. Januar 2017. u 10:51
Ipak je ovo iz mog proslog posta bio samo jedan izlaz GFS-a, i za sada, prema novijim izlazima, nema naznaka "cepanja stratosfersog PV-a. Dok bi polarni vorteks u troposferi sasvim sigurno "osetio" posledice ovog zagrevanja u stratosferi, kako sada stvari stoje.

Trenutna brzina mlazne struje nad 60-om paralelom, na 10hPa iznosi 10.2 m/s.

Temperatura nad severnim polom na 30hPa:

(https://s30.postimg.org/y0sbn2en5/wp_ss_20170131_0001.png)

Temperatura nad severnim polom na 10hPa:

(https://s30.postimg.org/59vhx08td/wp_ss_20170131_0002.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 01. Februar 2017. u 12:04
Nema nekih znacajnijih promena u prognozi sto se tice stratosferskog zagrevanja.

Brzina zonalne struje nad 60-om paralelom na 10hPa iznosi 3.6 m/s.

Temperatura na 30hPa nad severnim polom:

(https://s28.postimg.org/6iq9rl4p9/wp_ss_20170201_0001.png)

Temperatura na 10hPa:

(https://s28.postimg.org/ul73mglcd/wp_ss_20170201_0002.png)

Trenutni polozaj polarnog vorteksa na 10hPa:

(https://s28.postimg.org/h17fep79p/wp_ss_20170201_0003.png)

Vidimo da je na snazi izrazito zagrevanje nad severnim polom a 10hPa, ali kako sada stvari stoje to nece biti dovoljno za obrtanje zonalne struje. Ali ako ipak dodje do toga, sutra ili prekosutra je najveca sansa za to, pa cemo pratiti kako ce se stvari odvijati.

Hajde da pogledamo i kako izgledaju prognoze brzine zonalne struje.

GFS ensembli:

(https://s24.postimg.org/whego7hud/wp_ss_20170201_0004.png)

ECMWF:

(https://s29.postimg.org/9q4w79hd3/wp_ss_20170201_0006.png)

Vidimo da modeli ne "daju" obrtanje zonalne struje na 10hPa, ali je ona skoro potpuno zaustavljena.

Prognoza AO indeksa:

(https://s24.postimg.org/6kksble6t/wp_ss_20170201_0005.png)

Vidimo i da se prema sadasnjim prognozama AO indeks "krece" ka negativi, sto potvrdjuje trenutne prognoze modela i nagovestava jacanje polja povisenog vazdusnog pritiska na severu, pa samim tim i nestabilniji, tj. poremecen polarni vorteks u troposferi.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 02. Februar 2017. u 18:29
Cini se da smo ipak dobili tehnicki SSW dogadjaj. Ako pogledamo jucerasnji ECMWF 12Z videcemo da on pokazuje obrtanje zonalnih struja na 10hPa juce u toku dana, ali jako minorno i kratkotrajno obrtanje, uz brzinu zonalne struje od -0.1 m/s.

(https://s29.postimg.org/615oioeg7/wp_ss_20170202_0001.png)

Brzina mlazne struje danas iznosila je 1.4 m/s.

Temperature na 10 i 30hPa nad severnim polom:

(https://s29.postimg.org/slwgo90yv/wp_ss_20170202_0004.png)

(https://s29.postimg.org/rkw7z4jzb/wp_ss_20170202_0003.png)

Vidimo i da se zagrevanje sa 10hPa odrazilo i na nize slojeve stratosfere, tacnije na 30hPa, a bitno je da vidimo to, da bismo znali da zagrevanje ipak pocinje da ima uticaja na nize slojeve.

AO indeks pokazuje ono sto sam vec i pretpostavio, naravno, slabljenje polarnog vorteksa u troposferi sto ce i omoguciti da se formira ovako izrazen anticiklon nad Skandinavijom.

(https://s29.postimg.org/dfqexbaxz/wp_ss_20170202_0002.png)

Doduse NAO indeks idalje ostaje u pozitivi, pa i to objasnjava zbog cega modeli nastavljaju da crtaju aktvnost nad Atlantikom.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 07. Februar 2017. u 23:52
Nisam pisao neko vreme u ovoj temi, cisto da bih sacekao da se desi nesto zanimljivije pa da bi bilo vise materijala za novi post.
Obzirom da sam u temi "Dugorocne prognoze" pomenuo finalno zagrevanje u stratosferi, kao i "unistavanje" PV-a za ovu sezonu, u ovom postu cu to malo da pojasnim za one koji nisu upuceni u to.

Naime, kad su u pitanju SSW dogadjaji, delimo ih na tri glavna, i to su major warming, minor warming i final warming. Postoji i cetvrta vrsta, a to je canadian warming, i to zagrevanje se desava uglavnom pocetkom klimatoloske zime, ali drzacu se prve tri vrste zagrevanja.

Major warming je znacajno zagrevanje u stratosferi usled koga dolazi do potpune promene smera zonalnih struja nad 60-om paralelom severne geografske sirine i cepanja polarnog vorteksa na, uglavnom, dva dela, ili njegovog dislociranja nad nize geografske sirine. Ovo zagrevanje je vrlo naglo i dramaticno pa temperature mogu da porastu i za 50C za svega nekoliko dana.

Minor warming je manje izrazeno zagrevanje, koje nije u stanju da promeni smer zonalnih struja vec ih samo uspori. Da bi zagrevanje "zasluzilo" i naziv minor warming potrebno je da se uoci zagrevanje u stratosferi za bar 25 stepeni C u roku od najvise nedelju dana. Ovo zagrevanje ne moze znacajnije da poremeti PV, u smislu da dodje do njegovog cepanja.

E sada, da bismo dosli do termina "final warming" potrebno je da znamo par stvari o samom polarnom vorteksu. Naime, zonalna struja u stratosferi, kakvu imamo u toku zime, tj. zapadna struja je prisutna samo u toku zimskog perioda, dok u toku toplijeg dela godine imamo istocno strujanje u stratosferi i PV, ovakav kakvog znamo u toku zime, nije prisutan.

Evo kako izgleda karta na 10hPa iznad severnog pola u toku leta:

(https://s27.postimg.org/wydqcl4v7/gfsnh_10_6.png)

A evo kako je to u toku zime, kada PV nije znacajnije poremecen:

(https://s27.postimg.org/al5zps3xf/gfsnh_10_156.png)

Dakle, jasno je da nesto mora da se desi da bismo presli iz ovog zimskog rezima u letnji, nesto mora da se desi da bi taj polarni vorteks bio unisten. A to nesto se naziva final warming, tj. finalno zagrevanje.
Doduse, mislim da konkretno, ovo potencijalno zagrevanje nakon 20-og februara nece biti finalno zagrevanje jer je u tom periodu jos uvek rano za tako nesto, ali treba to pratiti, posebno vise slojeve stratosfere (1-10hPa) jer odatle pocinje, i postoji mogucnost da se to zagrevanje nastavi i da vec u martu imamo finalno zagrevanje. Inace, finalno zagrevanje se moze desiti rano, u martu, ali i mnogo kasnije, cak i u maju mesecu.
Toliko za sada, u sledecem postu cu obratiti vise paznje na trenutno stanje sa polarnim vorteksom u stratosferi.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: risbo gr 08. Februar 2017. u 00:25
Bravo Mile za detaljne analize  :tu: Postao si pravi expert za PV :)
Bas me zanimalo kako izgleda prelazak zime u prolece,uz nadu da ce biti sve lepse vreme ;)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 08. Februar 2017. u 12:23
Hvala risbo.  :)

Pronasao sam korisnu tabelu koja prikazuje SSW (sudden stratospheric warming) i SFW (stratospheric final warming) dogadjaje po godinama, od 1958. do 2012. godine, uz podatke o datumu kada se SSW/SFW  desio kao i uz podatke o tome sta se desilo sa polarnim vorteksom usled svakog zagrevanja, tj. da li je on bio podeljen (S) ili dislociran (D). Samo da napomenem da je u nekim godinama bilo zagrevanja u stratosferi, ponekad i vrlo izrazenog ali nije doslo do obrtanja zonalnih struja, kao na primer 2012. godine, pa SSW dogadjaj nije registrovan jer nisu ispunjeni uslovi za njega.

(https://s27.postimg.org/viulwygoj/wp_ss_20170208_0001.png)

Iz ove tabele mozemo da uocimo da su se finalna zagrevanja u martu desavala uglavnom u zimama u kojima nije bilo SSW dogadjaja ili se on odvio vrlo rano u toku zime. Postoje istrazivanja koja potvrdjuju ovu teoriju, ali naravno da to nije u potpunosti sigurno i nije 100% potvrdjeno pravilo. Na ove podatke nisam obratio paznju kada sam rekao da mozemo ocekivati da se vec pocetkom marta desi finalno zagrevanje. Ukoliko bi se drzali statistike, finalno zagrevanje ne bi trebali da ocekujemo pre aprila.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: krstivoje 10. Februar 2017. u 08:59
a sta se dogadja u jesen, kako polarni vorteks prelazi u zimski mod, tj.kako strujanja prelaze iz istocnih u zapadna, isto neko zagrevanje ili nesto drugo...?
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 10. Februar 2017. u 11:42
Super pitanje, odgovoricu ti, naravno. Samo da napomenem, polarni vorteks ne nestaje u troposferi ni tokom leta, samo u stratosferi dolazi do promene smera zonalnih struja. U troposferi je zapadno strujanje prisutno cele godine samo sto je u toku leta polarni vorteks mnogo slabiji.

Svi znamo da u zimskoj polovini godine severna hemisfera dobija manje sunceve svetlosti koja pod manjim uglom pada na povrsinu, a to se naravno odnosi pogotovo na severni pol gde imamo te takozvane polarne noci, pa sunce u toku zime ni ne izlazi iznad horizonta. E sada, to je veoma vazno i kada je u pitanju temperatura u stratosferi, naravno, jer najveci deo toplote koji imamo, kako na povrsini tako i u nasoj atmosferi dobijamo od sunca. Jos jedna bitna stvar, u stratosferi imamo obrnutu situaciju sa temperaturom nego u troposferi. Naime, sa porastom visine u stratosferi raste i temperatura, suprotno od onoga sto imamo u troposferi. U stratosferi se nalazi ozonski omotac koji apsorbuje UV zracenje na oko 35km visine, i ta energija se pretvara u toplotu sto zagreva stratosferu, a to odgovara prvom zakonu termodinamike (energija se ne može unistiti niti ponovo ni iz cega stvoriti, ona samo moze prelaziti iz jednog oblika u drugi). Naravno to zagrevanje se dogadja u toplijem delu godine kada prostor nad severnim polom dobija najvise sunceve energije. Obzirom da to znamo sledi jednostavno objasnjenje. Nakon jesenje ravnodnevnice i stratosfera nad polom dobija sve manje toplote od sunca jer sunce sve krace i krace obasjava taj deo sveta, usled toga se i zagrevanje zaustavlja, i krece hladjenje. Sto dovodi do jakog (negativnog) temperaturnog gradijenta izmedju polova (u nasem slucaju severnog pola) i tropskih predela sto dalje dovodi do nastanka polarne mlazne struje (polar night jet) na ~60-om stepenu SGŠ, koja kruzi oko pola u smeru zapad-istok brzinom i do 80m/s i tako izoluje hladan vazduh nad severnim polom od toplijeg nad tropskim predelima ali i nad krajevima u srednjim geografskim predelima.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: krstivoje 11. Februar 2017. u 08:44
hvala mile na odgovoru i izdvojenom vremenu... :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 14. Februar 2017. u 15:16
Polarni vorteks se delimicno oporavio, ali zonalna struja svakako vise nije jaka kao pre zagrevanja, trenutna brzina zonalne struje iznosi 25.4m/s.

Temperature na 10 i 30hPa:

(https://s27.postimg.org/gudbqb52b/pole10_nh.gif)

(https://s27.postimg.org/skr97oxur/pole30_nh.gif)


Iako se PV, kao sto sam rekao, delimicno oporavio, kako sada stvari stoje, to nece dugo trajati i vreme je da nastavimo pracenje stanja polarnog vorteksa i temperature u stratosferi. Stvari ponovo pocinju da postaju interesantne.

Modeli vide novo zagrevanje, i to poprilicno izrazeno zagrevanje.

ECMWF:

(https://s17.postimg.org/ln44yh41r/wp_ss_20170214_0003.png)

GFS:

(https://s17.postimg.org/gr0i6s3wf/wp_ss_20170214_0001.png)

Ono sto GFS "crta" za dalje pokazuje veoma poremecen PV i promenu smera zonalne struje. Ne mogu sa sigurnoscu nista reci, u vezi toga da li bi ovo moglo biti finalno zagrevanje ili ne, obzirom da bi to bilo vrlo rano da se tako nesto desi vec krajem februara, ali nastavicemo da pratimo.

(https://s17.postimg.org/pxisu294v/wp_ss_20170214_0002.png)

Za sada u prognozama AO indeksa ne vidimo neke znacajnije naznake da bi u tom periodu mogao "otici" u negativu ali mislim da bi to moglo da se ocekuje uz ovakav razvoj situacije.

(https://s17.postimg.org/fxjb0f8hr/ao_sprd2.gif)

Ostaje nam jos da pogledamo GFS-ove ensemble za prognozu brzine zonalne struje na 10hPa i da pogledamo vertikalni presek stanja, gde mozemo da vidimo kako se promene iz visih slojeva stratosfere prenose na nize slojeve.

(https://s17.postimg.org/n79gwvcfz/u10serie.png)

Vidimo da su GFS ensembli ovoga puta dosta slozniji u tome da bi zonalna struja mogla da promeni smer, nego sto je to bilo u toku prethodnog zagrevanja, tako da nam ostaje da pratimo i da pokusamo da utvrdimo kakav ce to uticaj imati na PV.

Sledi vertikalni presek na kom se jasno vidi veoma znacajna promena smera zonalnih struja pocevsi od vrha stratosfere, koja bi se odrazila sve do sloja na 30hPa pa i nize na kraju prognoziranog perioda, prema trenutnom izlazu.

(https://s17.postimg.org/xstc8virj/umedel60.png)

Veoma zanimljiva situacija za pracenje svakako. Ostaje nam da vidimo sta bi se desilo nakon toga i kako bi to uticalo na PV a samim tim i na nize slojeve dalje, u martu mesecu.

Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 23. Februar 2017. u 16:55
Malo sam se ulenjio u pracenju stanja u stratosferi ali nadam se da ce mi biti oprosteno.  :D :blush:

Trenutno je "na snazi" pocetak zagrevanja na 10hPa nad severnim polom. Temperature na 10 i 30hPa:

(https://s13.postimg.org/alm61xwaf/pole10_nh.gif)

(https://s13.postimg.org/4m30c10vr/pole30_nh.gif)

Brzina zonalnog strujanja nad 60-om paralelom iznosi 9.7m/s, u narednim danima cu se truditi da ispratim ovo "novo" zagrevanje sto je bolje moguce, a kasnije i da vidimo potencijalne efekte toga.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 26. Februar 2017. u 20:14
Ovo "novo" zagrevanje nad severnim polom u stratosferi je danas dostiglo svoj "vrhunac", te je kao posledica toga mlazna struja skoro potpuno zaustavljena danas. Trenutna brzina nad 60-om paralelom, na 10hPa iznosi 0.8m/s.

Evo kako danas izgleda stanje na 10hPa:

(https://s17.postimg.org/6848g6fj3/wp_ss_20170226_0003.png)

Temperature na 10 i 30hPa:

(https://s13.postimg.org/5sf082hnr/wp_ss_20170226_0002.png)

(https://s13.postimg.org/r3ckcbzs7/wp_ss_20170226_0001.png)

Sto se tice temperatura na 10hPa, ne ocekuje se dalji bitniji porast u odnosu na trenutno stanje, jedino sutra jos je moguc blagi porast temperature u ovom sloju atmosfere, dok na 30hPa tek treba da se bitnije odrazi ovo zagrevanje iz visih slojeva, tako da na 30hPa u narednim danima treba ocekivati porast temperature.

Ovo zagrevanje ce imati uticaja na polarni vorteks naravno, ono sto ne znamo je kako ce se to i da li ce se odraziti na nize slojeve, ali upravo iz tog razloga i pratimo sve ovo. Trenutne prognoze za AO i NAO indeks nagovestavaju da bi oba indeksa mogla otici u negativu, bar na kratko, u martu mesecu, sto je jos jedan pokazatelj slabljenja polarnog vorteksa, i u troposferi. Ono sto je manje-vise sigurno je da se stratosferski polarni vorteks nece znacajnije oporaviti i da ga u "punoj snazi" necemo videti do naredne zime. Jos uvek nema naznaka finalnog zagrevanja ali mislim da se ono i nece dogoditi pre aprila meseca, a do tada bismo imali vrlo oslabljen stratosferski PV, uz dosta sporija zapadna strujanja, verovatno ne brza od 15-20 m/s.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 28. Februar 2017. u 21:42
Stratosferaki PV je "preziveo" i ovo zagrevanje, i u narednim danima ce se delimicno oporavljati, ali ne znacajno, i svako naredno zagrevanje ce imati sve veci i veci uticaj na PV, i sve teze ce dolaziti do njegove regeneracije sve dok se u potpunosti ne unisti za ovu sezonu, a kad ce se to desiti, tj. kad cemo imati finalno zagrevanje, ostaje nam da pratimo.

Trenutna brzina zapadnih struja iznosi 2.1 m/s, temperature na 10hPa polako pocinju da padaju, dok su na 30hPa jos uvek u porastu, i tako ce da ostane najverovatnije do sutra.

(https://s28.postimg.org/uv4ihic7x/wp_ss_20170228_0003.png)

(https://s28.postimg.org/6fwaggdb1/wp_ss_20170228_0002.png)

Nece dugo trajati "mirniji" period u ovom sloju stratosfere koji najvise pratimo, na 10hPa nas, po svemu sudeci, ocekuje novo zagrevanje vec oko 10-og koje bi prema sadasnjim prognozama moglo i da obrne zonalne struje, pa bi to onda bio tehnicki SSW, ostaje nam da vidimo da li bi "to bilo to" za ovu sezonu ili bi PV uspeo da se oporavi i nakon toga.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 02. Mart 2017. u 21:21
Interesantan "izliv" ogromne količine hladnog vazduha iz oblasti Grenlanda dalje ka istoku prema Skandinaviji. VIde ga i EC i GFS.

Dragi kolega @Mile94, verovatno ima neke veze sa zagrevanjem i narušavanjem PV ?

(https://s2.postimg.org/8zyokll1l/ECM1_192.gif)

Super zapazanje Kimi, svakako da cu probati da odgovorim sto bolje mogu, i mislim da je ipak ova tema prikladnija za pricu o ovome.  ;)

Svakako da je povezano sa tim. Naravno, vrlo dobro znas koliko mnogo faktora utice na procese u atmosferi, ali povezanost svakako mozemo pronaci.

Naime, trenutno stanje u stratosferi je takvo da je PV znacajno oslabljen uz zonalne struje od svega 1-5 m/s u proseku. Ako bismo sada bili u mogucnosti da izmerimo vazdusni pritisak nad 20-om paralelom na visini od 10hPa (~30km) i uporedili ga sa vazdusnim pritiskom izmedju 37 i 45-e paralele na istoj visini dobili bismo znacajno negativan stratosferski AO indeks. U teoriji bismo mogli da ocekujemo da to propagira na dole i u nize slojeve atmosfere, ali u praksi nije uvek bas tako.

Ono sto mi treba da vidimo je da li ovoga puta ipak mozemo da ocekujemo da vidimo posledice tog zagrevanja u stratosferi i slabljenja PV i u nizim slojevima. Za pocetak bi bilo dobro da pogledamo kartu za sloj od 10hPa za, recimo danasnji dan:

(https://s9.postimg.org/8qukhu5jz/wp_ss_20170302_0003.png)

Kao sto vidimo, u ovom sloju atmosfere imamo zagrevanje nad severnim polom, a ono sto nas zanima je kako ce se to odraziti na nize slojeve. Da bismo to pokusali da saznamo sledece sto treba da uradimo je da "bacimo pogled" na stanje u nizim slojevima u atmosferi.
Ali necemo gledati za isti termim, nego, uzmimo u obzir da zagrevanju koje se odvija trenutno treba odredjeno vreme da se odrazi u nize sloje, pa cemo shodno tome pogledati kako EC "vidi" stanje u atmosferi za sloj na 150hPa, recimo 6-og marta:

(https://s10.postimg.org/7mozu9d9l/wp_ss_20170302_0002.png)

Dakle, vidimo da podrucje nad Grenlandom i u ovom sloju manje-vise ima najvisu temeraturu i da se zagrevanje iz visih slojeva pocelo odrazavati i u nize slojeve.
To je prvi korak koji smo trebali da uradimo. Ono sto sledi je, naravno, utvrdjivanje da li i u kojoj meri to moze uticati na vreme kod nas, sto je mnogo teze svakako. Da bismo videli kakvo je stanje sa troposferskim polarnim vorteksom mozemo se sluziti i numerickim modelima i kartama geopotencijala i vazdusnog pritiska na 500hPa ali mozemo takodje pogledati i na prognozu za AO indeks. Trenutno prognoza ovog indeksa "vidi" njegovo kratkotrajno "spustanje" u negativu, sto se i poklapa sa prognozama vezanim za vise slojeve ali i sa kartama geopotencijala numerickih modela za 500hPa. Evo i prognoze AO indeksa:

(https://s14.postimg.org/szkfkyn69/ao_sprd2.gif)

Ako na ovo dodamo i cinjenicu da bi u istom periodu mogli da ocekujemo da i NAO indeks bude neutralan, to nam vrlo jasno pokazuje zbog cega modeli tako uporno "daju" polja povisenog vazdusnog pritiska nad Atlantskim okeanom, oko Islanda ali i nad Grenlandom.
NAO indeks:

(https://s12.postimg.org/rmgfg46bx/nao_sprd2.gif)

I jos, ako na sve ovo, dodamo podatak da se kao posledica zagrevanja u stratosferi ocekuje i usporavanje zonalnih struja i u nizim slojevima, mislim da je jasno zbog cega modeli prognoziraju rast vazdusnog pritiska nad Atlantikom i Grenlandom, i transfer hladnijeg vazduha ka istoku i jugoistoku.

Vertikalni presek prikaza brzine zonalnih struja u narednom periodu:

(https://s23.postimg.org/4uyaip5aj/umedel60.png)

Dakle, ukoliko pogledamo karte koje sam gore postavio, za stanje na 10hPa, pa zatim na 150hPa, a onda trenutno prognozirano stanje na 500hPa za termin koji si ti, Kimi, postavio, konekcija je vrlo lako vidljiva.

500hPa GFS12Z 10. Mart:

(http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2017030212/gfsnh-0-192.png?12)

Naravno, numericki modeli izradjuju svoje karte na osnovu ulaznih podataka koji se konstantno menjaju, i sve ovo o cemu sam ja pisao u ovom postu je sklono promenama do prognoziranog termina, ali koristeci trenutno stanje, i trenutne ulazne podatke numericki modeli dolaze do ovakvih scenarija za kasnije termine:

(http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2017030212/gfsnh-0-324.png?12)

Dakle, model "predvidja" samo ono sto u ovom momentu deluje najlogicnije za ostvarenje na osnovu mnogobrojnih parametara i faktora, ali, na zalost (ili na srecu :) ) jos uvek nismo u mogucnosti da sa sigurnoscu prognoziramo za ovoliko dug period unapred bas zbog toga sto su svi ovi parametri koji uticu na krajnji produkt modela itekako skloni promenama, i menjace se svakako, sto nama jedino ostavlja mogucnost da sa paznjom pratimo idalje, i samim tim i ucimo o tome svakoga dana. Takodje, bas zbog nemogucnosti da prognoziramo tacno za toliki period, to nama otvara put da pokusamo da povezemo neke stvari i da pravimo sto bolje prognoze na osnovu zapazanja, pracenja raznih faktora, kao i da razvijamo sposobnosti da u buducnosti, na osnovu iskustva u pracenju i belezenju ovakvih situacija, sto bolje predvidimo u kom pravcu bi se mogli kretati razni faktori od kojih nam zavisi nasa prognoza vremena, i za to, izmedju ostalog, sluze ljudi u celoj ovoj prici, numericki modeli sami po sebi nisu sposobni za takvu vrstu prognoze u potpunosti, bar ne jos uvek. :D

Raspisah se ja, ali potrudio sam se da sto bolje sagledamo stvari, i pronadjemo sto vise dodirnih tacaka izmedju raznih faktora i onoga sto nam modeli prikazuju, i sto je krajnji rezultat citave ove price - a to je vremenska prognoza. :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 26. Mart 2017. u 20:18
Dugo nije pisano u ovoj temi, jer se u stratosferi i sto se tice stratosferskog polarnog vorteksa u poslednjih mesec dana nista novo nije desavalo. Dakle, imali smo uglavnom slabe zonalne struje, do 15m/s, kao sto sam i rekao da ce biti, te oslabljen stratosverski PV i uglavnom blago dislociran ka Evropi zbog konstantnog povremenog zagrevanja nad severnim polom u stratosferi. I trenutno je takvo stanje.
Sto se tice finalnog zagrevanja, mislim da bismo mogli da ocekujemo da se to desi u Aprilu, postoje neke naznake da bismo pocetak toga mogli videti vec u prvih deset dana aprila. Ostaje nam da pratimo, i da vidimo kad cemo konacno preci iz zimskog u letnji "mod" sto se tice stratosfere, а sto se tice racunanja vremena to smo danas obavili. :)

U narednim danima cu se potruditi da izdvojim vremena da pronadjem neke zanimljive tekstove na ovu temu, pa mozda nesto i sam napisem, u svakom slucaju mislim da ova tema nece biti neaktivna do sledece zime, povremeno cu svakako pisati o stvarima koje mi se budu cinile zanimljivim vezano za ovu temu.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 07. April 2017. u 00:01
Veceras cu samo kratko.
Trenutna brzina zapadne struje nad 60-om paralelom severne geografske sirine iznosi samo 4.3m/s, i u naredna dva dana se ocekuje dalje usporavanje i potpuna promena njenog smera, usled novog zagrevanja, koje bi vrlo lako moglo biti i ono poslednje za ovu zimsku sezonu.
Vise o tome sutra.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 09. April 2017. u 22:42
Izvinjavam se onima koji prate ovu temu (nadam se da vas ima  :)), zaista nisam stigao da napisem nista u toku ovog vikenda, a obecao sam da cu pisati.
Bas u toku ovog vikenda je doslo do final warming-a, te je i zvanicno zavrsena "sezona" stratosferskog polarnog vorteksa, strujanja na 10hPa su promenila smer sa zapadnih na istocna i tako ce ostati sve do jeseni.

Trenutna brzina strujanja nad 60-om paralelom na 10hPa iznosi -3m/s i u narednim danima ce doci do daljeg jacanja istocnog strujanja.

Evo kako trenutno izgleda stanje u stratosferi na 10hPa, sto se tice geopotencijala i temperature.

(https://s30.postimg.org/b72mt6fn5/10temp_000.jpg)

Vidimo da je doslo do porasta temperature nad severnim polom uz anticiklon koji ce biti prisutan u toku cele letnje sezone.
U toku ove nedelje cu se potruditi da napisem nesto vise o ovome, kao i o jos nekim stvarima koje mogu biti zanimljive a vezane su za ovu temu.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 13. April 2017. u 22:22
Mile, hvala na svemu što si napisao. Bravo za trud i upornost!  :tu:
Verujem da ima ljudi koji ovo čitaju i koje ova tema zanima -odavno sam napisao da bih bio veoma zadovoljan ako 2% od ukupnog broja članova čita sve što se piše u ovoj temi (2% je približno 45-oro ljudi a to nije malo  :)).
Neke teme jednostavno nisu "popularne" ili ih možda članovi čitaju ali ne ostavljaju komentare -npr. u temi "edukacija" ili "ponuda poslova u meteo-firmama" ima malo komentara/odgovora ali to ne znači (ili se bar nadam  ;)) da to maltene nikoga ne zanima.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 13. April 2017. u 22:34
Lemi imam jedno pitanje mozda glupo ali iskoristicu ono nema glupih pitanja  :) Nadam se da ovo ipak nije nesto mnogo komplikovano i profi :)
Koja je veza ako je ima izmedju final warming-a i ovog eventualnog zahladjenja?
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 13. April 2017. u 23:30
Profi, hvala ti zaista!  :) Тakodje se nadam da je ovo nekome zanimljivo, cak sta vise znam da jeste pojedincima, i nadam se da ce samo biti sve vise zainteresovanih za ovu temu.

Bart, daleko od toga da je ovo glupo pitanje.  :tu: Ja sam cak razmisljao ovih dana upravo o tome, i mislio sam da moj sledeci tekst u ovoj temi obuhvati i to, tvoje pitanje je super uvertira i hvala ti na tome.  :D

Obzirom da je kasno, a da sam ja, malo je reci, prehladjen, sada nikako ne mogu detaljno da se upustim u tu temu, ali sutra pisem sve, i malo cu "procesljati" i kroz istoriju, pogledati kad je koje godine bio final warming (vec ima to u ovoj temi), pa cu da proanaliziram vreme kod nas i u svetu nakon toga, da vidimo kakav je, da li ga uopste ima i u kojoj meri je prisutan uticaj finalnog zagrevanja na troposferu.
Pozdrav do sutra!  :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Srđan 14. April 2017. u 04:18
Mile, i od mene jedno veliko bravo za trud i posvećenost! :tu: Odlično ispraćena sezona! :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 14. April 2017. u 21:35
Hvala Srki!  :tu:

Kao sto sam i obecao, odgovor na Bartovo pitanje, iako se ne odnosi samo na ovo nastupajuce zahladjenje vec uopsteno. Kimi je cini mi se vec jednom u "Prognozama" rekao kako je zapazio da sredinom aprila cesto dolazi do zahladjenja, pa bih probao da dam neki odgovor na to, naravno sa tacke gledista koja odgovara ovoj temi, i uzecu u obzir uticaj samog polarnog vorteksa i faktora koji su blize povezani uz ovu temu. Nesumnjivo je da postoji gomila drugih faktora koji moraju da se "poklope" da bi negde vreme bilo bas takvo kakvo jeste, ali ovde se bavimo ovom temom.  :)

Prolece je taj prelazni period, naravno, izmedju hladnijeg i toplijeg dela godine pa su najvece opasnosti po vegetaciju narocito, od nekih "zakasnelih" prodora hladnog vazduha. To je zbog toga sto u ovom periodu jos uvek imamo odredjenu kolicinu hladnog vazduha relativno blizu nama, a sam polarni vorteks je vec dosta slabiji, tacnije polarna mlazna struja najvise oslabi u ovom periodu iz prostog razloga jer mlazna struja nastaje i najjaca je tamo gde postoji najveci gradijent temperature, tj. gde je najveca razlika u temperaturi, u ovom slucaju, posto govorimo o polarnoj mlaznoj struji mislimo na razliku u temperaturama oblasti severne geografske sirine i oblasti srednje geografske sirine. U toku proleca, i u ovom sloju atmosfere u kom se nalazi polarna mlazna struja (9-12km)  dolazi do porasta temperatura nad severnim polom zbog sve vece izlozenosti suncevoj energiji, a takodje zbog slabljenja i nestanka takozvane polarne nocne struje (polar night jet), koja se nalazi na vecoj visini u odnosu na polarnu mlaznu struju (na 24-25km visine) usled slabljenja i nestanka stratosferskog polarnog vorteksa dolazi do "rasipanja" ostataka hladnog vazduha iz tog "ugasenog" stratosferskog PV-a sirom severne hemisfere, i kao sto sam vec napisao, do daljeg zagrevanja vazduha nad severnim polom, sto propagira, uglavnom do tropopauze (9-17km visine), ali dovoljno da dodatno izjednacava temperature vazduha izmedju dve oblasti (polarne oblasti koja se zagreva i oblasti srednje geografske sirine) na toj visini, te dolazi do slabljenja polarne mlazne struje sto omogucava da njeno, ionako uobicajeno meandriranje postane jos izrazenije (to meandriranje su, takozvani, Rosbijevi talasi) i omoguceno je lakse "uzdizanje" anticiklona ka severu, a samim tim i do spustanja hladnijeg vazduha duz rubova tih anticiklona. Naravno, kada to znamo jasno nam je zbog cega je u toku zime polarna mlazna struja najjaca, jer imamo najvecu razliku u temperaturi vazduha izmedju oblasti severnog pola i oblasti srednje geografske sirine.

U temi "Meteo chat" Bart je podsetio na april iz 1997. godine. Te zime (1996-1997) nije zabelezena pojava SSW, a finalno zagrevanje se desilo 29. Aprila, dakle, nakon tog zahladjenja koje smo imali i hladni talas na koji je Bart podsetio nije direktna posledica toga svakako. Ali stratosferski polarni vorteks je svakako mnogo slabiji u ovom periodu nego sto je u toku zimskih meseci, a samim tim je i mlazna struja slabija zbog smanjenja razlike u temperaturi izmedju dve oblasti zbog konstantnog zagrevanja nad severnim polom u ovom periodu godine. Jos valja da napomenem da ta razlika u temperaturi nije jedini faktor nastanka mlazne struje, ali je vrlo bitan faktor, i bez njega mlazna struja kakvu poznajemo verovatno ne bi postojala.
Pored te razlike u temperaturi, koja je u slucaju polarne mlazne struje diktirana u velikoj meri suncevom aktivnoscu nad severnim polom, na formiranje mlazne struje utice i Koriolisova sila (objasnjenje toga moze da se pronadje na forumu).

Izvinjavam se sto trenutno ne mogu da se upustim u neku detaljniju analizu finalnih zagrevanja i njegovih uticaja na vremenske prilike na severnoj polulopti kroz istoriju, ali cu i to svakako uraditi koliko budem mogao.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 06. Maj 2017. u 10:33
Bravo!
Svaka čast za trud. Sve tako jasno, jednostavnim riječima, a detaljno-pravi mali naučni rad.
Žao mi što nisi dovršio sa finalnim udarom zagrijavanja PV stratosfere, čisto radi kontinuiteta i epizoda praćenja funkcionisanja PV. ;)
Ja bih molio samo za malo objašnjenje ove slike:
(http://users.met.fu-berlin.de/~Aktuell/strat-www/wdiag/figs/ecmwf1/fluxes.gif)

Šta tačno znače strelice EPV,? Je li dijagnosticiraju kretanje vjetrova u odnosu sjeverni pol, kroz slojeve atmosfere?
Kakav smjer bi trebali biti strelice pa da bi imali hladne epizode do naših geografskih širina?


Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 06. Maj 2017. u 12:42
Hvala Pulsar, u sustini mi je i bio cilj da sto je vise moguce izbegavam neke strucne termine i da zalazim u nesto sto bi zahtevalo jos mnogo objasnjavanja, a za tako nesto niti sam spreman niti imam dovoljno znanja da bih to odradio u potpunosti i kako treba. Ali bice prilike i za to, u nekim od narednih zima. Naravno, bilo bi korisno kada bi se jos neko ukljucivao u ovu temu, jer sve ovo jos uvek i nije u potpunosti istrazeno, i ima jos puno prostora za napredak na ovom polju.

Sto se tice finalnog zagrevanja pisao sam kad i zbog cega dolazi do njega, mozda u tim danima kad je doslo do FW nisam toliko posvetio paznju tome, ali mislim da sam sustinu izneo i da sam zavrsio ovu zimsku sezonu na pristojan nacin. :D

E sad, EPV, ili Eliassen-Palm vektor, je jedna od stvari koja zahteva malo vise vremena i malo vise znanja kako bi smo razumeli u potpunosti i kako bismo mogli to znanje da koristimo. Ja iskreno, mislim da nisam spreman da ulazim u neku diskusiju o tome kako promene EPV-a uticu na promene zonalnih struja, ali neka opsta definicija toga bi glasila nekako ovako:

U principu EPV predstavlja zonalni prosek vise vektora (velicine u prirodi koje imaju intenzitet pravac i smer) na odredjenoj geografskoj sirini, u ovom slucaju radi se o 60-om stepenu severne geografske sirine na visini od 10hPa. Sto znaci da se uzimaju vrednosti raznih velicina za sve tacke te geografske sirine i izracunava se prosek da bismo dobili jednu glavnu (srednju) vrednost.

Sto se tice strelica na ovom prikazu one oznacavaju smer transporta energije kroz atmosferu. Sa strane vidis dve ose, horizontalna osa predstavlja geografsku sirinu, a vertikalna osa visinu u stratosferi. Dakle, ako je strelica usmerena ka gore to znaci da imamo kretanje odredjenih vektora (velicina) ka visim slojevima stratosfere, i obrnuto. Ukoliko imamo strelicu usmerenu na levu stranu to znaci da imamo kretanje odredjene velicine ka ekvatoru i obrnuto.

Sto se tice velicina koje se koriste za izracunavanje zonalnog proseka, ne mogu davati nikakva matematicka objasnjenja jer tome nisam dorastao trenutno, ali mislim da za pocetak ni ne moramo da znamo kako se one izracunavaju, iako bi svakako bilo korisno. :)

Ali uprosteno, za izracunavanje zonalnog proseka se koriste velicine koje se odnose na momentum prenosa toplotne energije ka ili od severnog pola, izazvane uglavnom atmosferskim talasima. A da bismo to lakse shvatili, za primer, zamislicemo polje vazdusnog pritiska koje je postavljeno tako da imamo veci gradijent pritiska ka severu. U tom slucaju i momentum prenosa toplotne energije ka severnom polu ce biti veci.
Zatim imamo meridionalni tok toplote (trudim se da izbegavam strane reci :) ),  sto bi znacilo da ako imamo prenos toplotne energije putem vetrova ka severnom polu u tom slucaju, logicno, imamo pozitivan prenos toplote ka severnom polu.
Jos jedna velicina koja se uzima prilikom racunanja zonalnog proseka predstavlja i promenu temperature sa povecanjem visine. To je jos jedan od bitnih faktora ukoliko znamo da u stratosferi temperatura raste sa povecanjem visine, suprotno od onoga sto imamo u troposferi.

Dakle, da ponovim, prilikom izracunavanja zonalnog proseka uzimaju se vrednosti ovih velicina na svim tackama odredjene geografske sirine, te tako dobijamo zonalni prosek za tu geografsku sirinu na odredjenoj visini, u nasem slucaju na 60-om stepenu severne geografske sirine, na visini od 10hPa.

Oko ovoga treba puno posla, kao i oko mnogo stvari sto se tice ove teme, do sada sam se trudio da to izbegavam prvenstveno da bi se sto vise ljudi zainteresovalo za ovu temu (koja je svakako malo "teza" i verovatno manje zanimljiva, kome jos treba da cita o nekim tamo Eliassen-Palm vektorima i slicno :D ), za pocetak je dovoljno i ono sto je do sada napisano u ovoj temi, a kasnije, ukoliko bude jos zainteresovanih za ovo, svi oni koji budu imali vremena i volje mogu dati svoj doprinos ovoj temi, a ja cu, naravno nastaviti sa pisanjem ovde, ali i sa daljim ucenjem o svemu ovome, pa ce biti i detaljnijih analiza i nekih drugih parametara koji su komplikovaniji i kojima za sada nisam dorastao. :D

A da bismo mi imali hladne epizode, u atmosferi mnogo toga treba da se "poklopi", tako da nam ovaj parametar, kao takav ne govori mnogo, ukoliko ga ne kombinujemo sa ostalim parametrima. A kao sto sam vec napisao, jos uvek nisam dorastao tome da uspesno povezujem sve ovo sa promenama u zonalnoj struji pa ne bih mogao da dam odgovor na to, pogotovo ako uzmemo u obzir da se sve ove velicine koje sam naveo da se koriste u racunanju zonalnog proseka mogu desavati i desavaju se istovremeno, sto dodatno otezava shvatanje uticaja svega toga na zonalnu struju, i na to kako sve ovo dalje utice na, pre svega, stratosferske procese.

Za sve one koji hoce da se upuste u neku detaljniju studiju ove teme ostavicu link od originalnog artikla napisanog od strane Arnt Eliassena i Enok Palma, po kojima je ovaj termin i dobio ime, a koji govori na ovu temu. Evo linka: http://math.nyu.edu/~pauluis/TEM/TEM/Papers_files/Ellassen%26Palm_1961.pdf
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Kimi 11. Maj 2017. u 16:31
Ne baš u vezi samog vorteksa, ali u vezi tih dalekih severnih predela.

Evo ensebli za jedan, severniji deo Finske. Hladnoća je stvarno uporna, nikako da popusti, posebno ako znamo da je ovo 61-90 prosek:

(https://s19.postimg.org/7nkuxt143/MS_2768_ens.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Kimi 27. Maj 2017. u 22:25
Nastavljaju da rovare u podrumu  Mile :grin:
(https://s19.postimg.org/88jot4f6r/MS_3266_ens.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 27. Maj 2017. u 22:59
 ^^ Hladnoca bas nece da se preda u tom delu sveta definitivno. To, doduse i nije toliko neuobicajeno, u smislu da tamo cesce dolazi do ovakvih situacija, pa i u ovo doba godine, ali svakako da temperature na 850hPa tamo ne planiraju da "izadju" iz negative jos neko vreme i da se zadrzavaju ispodprosecne temperature.  :D

Ako pogledamo sinopticku situaciju bice nam jasno i zboc cega je tako:

(https://s30.postimg.org/6qaytm0c1/gfsnh-0-6.png)

Dakle, ciklon u tom podrucju "nema gde", opkoljen anticiklonima, jednostavno nastavlja da rotira, da uvlaci jos hladnog vazduha te bi na taj nacin i dodatno ojacao i popunio se, a samim tim i nastavio da "upumpava" hladan vazduh nad ovaj deo Skandinavije i Rusije. Slabljenje i raspadanje ovog ciklona prema sadasnjem izlazu GFS-a se ocekuje tek negde oko 5-og juna, usled "spustanja" doline nad severni pol sto bi dovelo do "povlacenja" ovog ciklona ka severu i konacnom "obuzdavanju" ove hladne vazdusne mase na nesto uzi krug oko severnog pola, bez ovakvih "izleta" toliko hladnog vazduha nad juznije geografske sirine, sto se vidi i na ovim ensemblima koje si okacio, od tada krece porast temperature.

Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Kimi 31. Jul 2017. u 09:52
Referentna okolina za posmatranje svo ovo vreme, još od zime, evo i sada u srcu leta jedva da ima bilo kakvo pozitivno odstupanje.

Pa oni kad bi imali odstupanje od 5, 10 stepeni u plusu od normale kao hvala Bogu mi bi pomrli:

 :grin:

(https://s3.postimg.org/dkbyh99cz/MS_3265_ens.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 31. Jul 2017. u 12:48
Daleko bilo, Kimi, zna se ko je rezervisao ekstremne vremenske prilike za ovu godinu, pocevsi od januara pa sad evo kroz ovo leto. :D

Jos "malo" pa ce i ova tema biti aktivnija, blizi se jesen a samim tim i nova sezona pracenja polarnog vorteksa i njegovog uticaja na vremenske prilike. Samo prvo da se "resimo" ovih vrucina. :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Kimi 24. Avgust 2017. u 14:52
Zamišljena referentna tačka za praćenje.... i dalje apsolutno nikakvi ekstremni ne postoje.

Evo takoreći po prvi put se javljaju dve blage pozitivne uzbrdice, ali opet to brzo bude poništeno uobičejnim modom- u nivou ili malo ispod prosečne crvene linije:

(https://s19.postimg.org/lel5o2h5v/MS_3265_ens.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 25. Avgust 2017. u 20:49
Kimi, samo nastavi da pratis stanje u tom delu sveta, bice nam i to korisno kasnije u sezoni.

Ono sto je specificno za sutrasnji dan je da bi bas taj 26. Avgust mogao da donese prvo ovosezonsko zapadno strujanje na 10hPa.

Danasnja brzina strujanja je iznosila -0.3m/s, tacnije imali smo jedva primetno istocno strujanje na 10hPa koje bi sutra po prvi put ove sezone moglo da "okrene" na zapadno. Na putu smo ka formiranju stratosferakog polarnog vorteksa.


Dobrodosli u novu sezonu! :D
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Naum 25. Avgust 2017. u 22:14
Ajd' Mile pojasni malo to što napisa, odnosno šta to znači? :confused:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 25. Avgust 2017. u 23:06
 ^^ U ovoj temi imas dosta toga vezano za ovo pa pregledaj.  :tu:

U sustini, stratosferski polarni vorteks je prisutan u hladnijoj polovini godine, do njegovog formiranja dolazi upravo krajem avgusta i pocetkom septembra a do slabljenja i raspadanja u prolece. Sto se tice kretanja temperature u stratosferskom PV-u mi gledamo karte na 10hPa (~30km visine) a cesto i karte iz visih slojeva atmosfere jer se promene temperature desavaju prvo u najvisim slojevima pa tek onda vremenom uticu, u odredjenoj meri, na nize slojeve.

Interesantno je to da je prosecan datum formiranja polarnog vorteksa upravo 26. avgust. Stratosferski polarni vorteks se najranije formirao 20-og avgusta, i to je bilo 1961. godine, a najkasnije se formirao 2-og septembra (1974).

Stratosferski PV je "ogranicen" polarnom mlaznom strujom koja se "krece" priblizno duz 60-og stepena severne geografske sirine u pravcu zapad - istok i "drzi" tu masu hladnog vazduha uglavnom nad severnim polom. Za podatak o brzini tog strujanja gledamo sloj na 10hPa. Danasnja brzina, kao sto sam vec i napisao, je iznosila -0.3m/s. Predznak minus se na ovim kartama i u podacima za brzinu mlazne struje koristi onda kada nemamo prisutno zapadno strujanje vec je ono iz pravca istoka.

Istocna strujanja imamo u toplijem periodu godine, kada dolazi do zagrevanja podrucja nad severnim polom usled sve duzeg izlaganja suncevim zracima te oblasti, te se i razlika u temperaturi izmedju predela severne geografske sirine i predela srednje geografske sirine, smanjuje. Razlika u temperaturi izmedju ove dve oblasi je i jedan od najvaznijih faktora nastanka polarne mlazne struje, pa kada u prolece dolazi do smanjenja te razlike i polarna mlazna struja, koja se do tada kretala pravcem zapad - istok, usporava i na kraju se potpuno zaustavi i promeni smer, te imamo istocno strujanje. Nad severnim polom u stratosferi tada imamo najvise temperature u odnosu na ostatak severne hemisfere na tim visinama.

Istocna strujanja mozemo da imamo i u toku zime za vreme jakih zagrevanja stratosferskog PV-a, takozvanog SSW-a (sudden stratospheric warming), a o tome mozes dosta da procitas u ovoj temi.

Pocetkom jeseni dolazi do hladjenja prostora nad severnim polom u stratosferi i do "gomilanja" hladnijeg vazduha, sto dovodi do usporavanja istocnog strujanja i do, na kraju, promene smera na strujanja zapadnih pravaca. Kada se to desi dolazi do relativno brzeg pada temperatura nad severnim polom u stratosferi jer sav taj hladniji vazduh ostaje "zarobljen" i "oivicen" formiranom polarnom mlaznom strujom, te se sve vise gomila i hladi. Tako dolazi do nastanka stratosferskog polarnog vorteksa. Sutrasnji dan je prvi ove sezone, koji bi, prema modelima, doneo zapadna strujanja na 10hPa sto je znak da nas vec pocetkom septembra, verovatno, ocekuje nesto izrazeniji pad temperatura u stratosferi nad severnim polom i dalje ubrzanje zapadnih strujanja. 

O uticaju svega ovoga na vremenske prilike ce biti dosta reci u narednom periodu.
Neko moje vidjenje situacije za predstojecu jesen cu iznositi i u dugorocnim prognozama, a sutra cu ovde verovatno postaviti i prve ovosezonske karte raznih faktora vezanih za stratosferski polarni vorteks.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Naum 26. Avgust 2017. u 06:47
Hvala Mile, lepo objašnjeno  :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Kimi 13. Septembar 2017. u 13:46
Mile, da živnemo ovo malo.  :grin:

Evo čisto pogleda na anomalije temperature na 850mb u 240-om satu jutrošnjeg ECMWF-a

(https://s19.postimg.org/fj0wz2a1v/ECH100-240.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 22. Septembar 2017. u 22:53
Evo da se i ja malo uključim.
Kako gledam prognoze koje se bave PV, on će u narednom razdoblju biti slabog razvoja. Vjerovatno će to izazvati promjenljivo vrijeme na srednjim geografskim širinama. Ono što je dobar prednzak za zimu su prognozirane niske temperature po Sibiru za naredni period.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 23. Septembar 2017. u 08:24
U pravu si Pulsar. Zonalno strujanje u stratosferi zaista jeste slabije od proseka i prognoze, za sada, ukazuju na to da ce tako ostati i na dalje. Evo toga prikazano i graficki:

(https://s26.postimg.org/lniq842jt/u10serie.png)

Takav razvoj situacije samo pomaze odrzavanju ovog snaznog anticiklona na severu i severoistoku Evrope. Stratosferski uticaj na troposferu je takav da zonalno strujanje nece biti dovoljno jako da potisne ovaj AC u narednom periodu. Naravno, to se na kraju ipak mora desiti, ali ako se ostvare ovakve prognoze kakve su sada u vezi brzine zonalne struje u stratosferi mogli bismo da ocekujemo lakse formiranje anticiklona nad visim geografskim sirinama, a samim tim i hladnije vreme u pojedinim delovima sveta, u zavisnosti gde se AC formira. Meni licno deluje da bismo mi mogli imati hladniji, barem prvi deo jeseni, jer ne verujem da ce se uspostavljati neka tipicna zonalka, vise mi se cini da bi moglo da dolazi konstantno do novih pokusaja (a verovatno i uspostavljanja blok situacije) "izdizanja" anticiklona sto bi dodatno usporavalo zonalnu struju i donelo hladnije vreme.

Takodje, slabija zonalna struja u stratosferi, ako se nastavi u nekom malo duzem periodu, pogoduje i razvojima SSW desavanja koja bi, u toj situaciji, mogla biti cesca i izrazenija. Naravno, praticemo kako ce stvari da se odvijaju.

Postoji tu jos raznih faktora koji bi mogli uticati na vreme u narednom periodu, ali o njima cu nesto kasnije.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Kimi 08. Oktobar 2017. u 09:11
Mile, da te aktiviram malo.  :grin:

Nema šta da se kaže tu naročito, dominira zonalka, što se najbolje vidi po ovoj karti anomalija- dakle sama oblast oko polarnog kruga je relativno hladna:

(https://s1.postimg.org/84mhwyebsf/ECH100-240.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 29. Oktobar 2017. u 23:03
Izgleda da PV ide na upgrade. Sličnu sliku daje i ECMWF ensi za AO. Zonalni također pojačava.

(https://s1.postimg.org/6c8bokj3j3/ao.sprd2.gif)

(https://s1.postimg.org/829hklx4pb/u_65_N_10hpa_gefs.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 10. Novembar 2017. u 11:35
Ima naznaka splita ili dislokacije PV  bar troposfera kaže. Parametrni postoje da to osjeti i stratosfera, ali za sada je to još daleko, ako se i šta desi, to ćemo znati uskoro, bar tamo u zadnjoj dekadi novembra šta se može desiti u decembru u stratosferi.

(https://s1.postimg.org/3xkpljthq7/EDH1-240.GIF.png)

Uz to zonalka usporava, PV na troposferskom nivou će sigurno biti i dalje u problemima, međutim nema jakih parametara da bi PV na stratosferskom nivou imao problema... Kao što rekoh, vidje ćemo na osnovu mjerenja i promjene parametara šta bi se deslilo u daljnjim sedmicama. Da, i AO ide u - ...
(https://s33.postimg.org/pvjm9p2wf/u_65_N_10hpa.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Kimi 11. Novembar 2017. u 16:25
Mile, hajmo nešto, uključi se.  :grin:

Po meni je zasad situacija vrlo pozitivna, zonalka se drži pod kontrolom a i česti su prostrani anticikloni u višim širinama. Samo nek tako nastavi:

(https://s19.postimg.org/nilkzzx37/ECH1-192.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 11. Novembar 2017. u 21:39
Kimi, pratim ja sve koliko mogu, i hajde da probam da obecam da cu biti aktivniji.  :D

Ono sto bih naglasio je da promene u troposferi nece direktno uticati na stratosferu jer se promene desavaju u obrnutom smeru - promene u stratosferi mogu uticati na stanje u troposferi jer te promene propagiraju "na dole".

Ovo sto trenutno vidimo na kartama je delimicno povezano i sa nesto sporijim zonalnim strujanjem, te samim tim i slabijim stratosferskim PV-om u proteklih mesec dana. Kao sto sam u svom prethodnom postu napisao, to moze da dovede do cescih i jacih polja povisenog vazdusnog pritiska nad severnim geografskim sirinama i do lakseg "zadrzavanja" i obnavljanja istih nad tim podrucjem. Upravo zbog toga vidimo ovakve prognoze za troposferu nad severnom hemisferom, gde imamo cesca polja povisenog pritiska sto je direktno povezano i sa prognozom AO indeksa koji bi presao u negativne vrednosti.

Trenutne prognoze ukazuju na jacanje stratosferskog PV-a, i ubrzanje zonalnog strujanja u stratosferi tako da bi, na osnovu te informacije, mogli da zakljucimo da bismo u takvoj situaciji imali vece sanse i za "povratak" zonalnog strujanja u troposferi u decembru. Poznavajuci nase podneblje i vreme kod nas u poslednjem mesecu u godini to bi moglo dovesti do anticiklonalnog vremena kod nas usled premestanja ciklona nad severnim Atlantikom ka Evropi koji bi vrlo lako mogli da "dovedu" AC nad ovaj deo Evrope. Naravno, sve to je nagadjanje i zasnovano je samo na trenutnim prognozama za stratosferu i pretpostavkama kako bi te promene uticale na troposferu. Naravno da bi, ukoliko i dodje do aktivacije Atlantika u decembru , mi mogli imati i promenljivo vreme uz ceste upade sa severozapada, ali prethodne godine nas uce tome da je u decembru iznad nas cesce zadrzavanje AC-a, a svi znamo kakvo vreme imamo u takvim situacijama.

Nastavicemo da pratimo, a ja cu se potruditi da budem aktivniji... I da, znam da sam to vec napisao ranije...  :)  :blush:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 11. Novembar 2017. u 22:28
Negdje sam čitao, da je važno u prvim mjesecima zime, da je troposferski polarni vrtlog bez narušavanja, da bi se mogla ostvariti kasnije komunikacija  oba nivoa, u protivnom može doći do jakog hlađenja PV, a to ne bi bilo u konačnici dobro za ostatak zime, kako sma shvatio poentu.
Sve što više čitam o ovim nekim stvarima vidim da su analize uglavnom plodovi praćenja šta se dešavalo ranije pa se zaključivalo. Primjera radi QBO - je u ove godine (a pošto se faza mijenja svakih 28-29 mjeseci prognoze su da će i ostati), pa se već sada špekuliše da je to rezultat AC nad Grenlandom (često je povezano), a onda Atlantik zna biti aktivan. E, onda se tome pridruži snježni pokrivač Sibira -> akumulirana hladnoća lakše klizne bliže nama, uz još neke parametre. Tako nam se prošle godine spominjao taj snijeg pa se nismo okorisitli puno o njemu.
Vidjet ćemo. Samo bih volio da smo aktivniji, ali ne kao PV ;)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Kimi 13. Novembar 2017. u 12:50
Za arhivu arhiva- 1085mb na Grenlandu !

(https://s17.postimg.org/9ux3utx8f/Rhavn1741.gif)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 18. Novembar 2017. u 22:22
A new report from the National Science Foundation estimates below normal temperatures for the northern and eastern U.S. after a link between fall weather in Siberia and Northern Hemisphere winters.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5094203/Return-Polar-Vortex-bring-frigid-winter.html

Videćemo šta će se dogoditi, znamo kakve su zime u većem delu Evrope kada je "prava zima" na severoistoku SAD...

Ima i onih koji "vide" jaku zimu sa puno snega u Britaniji (u pitanju nije nikakva institucija, već prognoza pojedinca):

UK weather forecast: Britain will see snowiest winter for 27 years, weather guru claims

https://www.standard.co.uk/news/uk/uk-weather-forecast-britain-will-see-snowiest-winter-for-27-years-weather-guru-claims-a3693186.html
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 25. Novembar 2017. u 09:50
(http://i66.tinypic.com/2v0k1fn.jpg)
                              Copyright FU-Berlin

Pretpostavljam da će tokom decembra vredni Mile  ;) početi da češće prati ove "karte" jer će verovatno biti nečeg interesantnijeg nego u dosadašnjem delu novembra. Naravno, očekujem i da se uključi Kimi koji je najverovatnije član koji je najviše vremena "proveo" na forumu (mislim da sam nekada video statistiku koja baš to pokazuje, ne znam da li je i dalje tako)  :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 25. Novembar 2017. u 13:19
 ^^ Svakako da ce biti vise desavanja u stratosferi. Vec nekoliko dana unazad postoje naznake prvog nesto jaceg zagrevanja na 10hPa krajem prve dekade decembra. Brzina zonalne struje ce stoga usporavati te cemo imati "slabiji" stratosferski PV od proseka za ovaj period godine.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Naum 25. Novembar 2017. u 13:29
Ajd' Mile prevedi na srpski za laike ako nije problem. Ukratko naravno ako je moguće  :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 25. Novembar 2017. u 13:32
Ja mislim da je Mile hteo da kaze da ce mozda biti neceg zbog cega ce obecati da ce biti aktivniji  :) Hehe salim se jer cesto to obeca  :) Ne obaziri se na mene odg Mile ozbiljno  :grin:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 25. Novembar 2017. u 14:30
Tako nekako Bart.  :rofl:

Salu na stranu. Ono sto je "u najavi" je moguce prvo, nesto ozbiljnije zagrevanje u tom sloju atmosfere (na 10hPa) te zbog toga slabljenje zonalnog strujanja na toj visini. Nece to biti SSW dogadjaj, ali postoje naznake da bi vec sada, pocetkom decembra, stratosferski polarni vorteks mogao biti dosta oslabljen a zonalna struja sporija, sto bi "olaksalo posao" nekom od narednih stratosferskih zagrevanja da dovede do SSW dogdjaja, tj da u potpunosti zaustavi zonalno strujanje u tom nivou atmosfere koje je u zimskom periodu godine pravca "zapad-istok" pa i ga da obrne, te da imamo strujanje iz pravca istoka uz dislociranje ili deljenje PV-a.

Kako je to strujanje jedan od bitnijih faktora koji "drzi" tu hladnu masu vazduha nad severnim polom, slabljenjem, a pogotovo zaustavljanjem istog, dolazi do cescih "izlivanja" hladnijeg vazduha nad nize geografske sirine. Naravno, te promene se prvenstveno dese u gornjim slojevima stratosfere, a zatim propagiraju nize ka troposferi. U kojoj meri ce se odraziti na vremenske prilike sirom severne hemisfere zavisi, izmedju ostalog, i od intenziteta i duzine trajanja same promene (zagrevanja) u stratosferi.

(https://s8.postimg.org/ipl2wwghh/u10serie.png)

Ovde mozemo videti da je trenutno zonalno strujanje na 10hPa, te i stratosferski polarni vorteks jace/jaci od proseka, ali i da mozemo ocekivati slabljenje istog u narednom periodu. Vidimo da neki GFS-ovi ensembli cak "vide" i negativne vrednosti zonalne struje sto bi znacilo preokretanje strujanja na istocna, te i prvi ovogodisnji SSW dogadjaj, ali su za tako nesto ipak jako male sanse i ne verujem da ce se ovo zagrevanje u tolikoj meri odraziti na samu zonalnu struju i stratosferski polarni vorteks.

A evo i karte geopotencijala i temperature na 10hPa za poslednji dan prve dekade decembra, na kojoj se vidi polje povisenog pritiska i znatno toplijeg vazduha koji bi se u daljem periodu izmestao jos blize ka severnom polu i potiskivao PV, u ovom slucaju ka Evropi, te samim tim i usporavao zonalno strujanje pre svega u stratosferi.

(https://s8.postimg.org/pg1k6jdzp/untitled.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 28. Novembar 2017. u 08:55
(http://i64.tinypic.com/ehzzvd.jpg)
                                        FU Berlin & ECMWF
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 05. Decembar 2017. u 09:08
(http://i67.tinypic.com/2jcvqms.jpg)
                      FU Berlin & ECMWF

Ako Mile bude imao vremena, verovatno će da napiše neku analizu ... a možda će i neko drugi da se uključi  :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 05. Decembar 2017. u 20:17
Naravno Profi, ti me "guras" da se ne ulenjim. :)

Za sada nema naznaka necega znacajnijeg u stratosferi. PV ce ostati slabiji od proseka do polovine decembra sigurno, zonalna struja sporija sa tendencijom ubrzavanja ka kraju prognoziranog termina. Takodje, na kraju pronoziranog termina se "nazire" zagrevanje u stratosferi ali o tome cemo kada se termin malo priblizi.

A sada, par reci o mogucem uticaju trenutne situacije iz stratosfere na troposferu i vremenske prilike nad severnom hemisferom.
Ako uzmemo u obzir cinjenicu da ce zonalna struja u naredna dva-tri dana dodatno usporiti pre ponovnog ubrzanja i jacanja PV-a mogli bismo doci do zakljucka da i nakon prve polovine decembra ne bi trebalo da bude neke izrazenije zonalke ukoliko trenutna siuacija u stratosferi u dovoljnoj meri propagira u nize slojeve, a za sada postoje naznake da hoce. Slabija zonalna struja bi znacila lakse uzdizanje polja povisenog vazdusnog pritiska dalje ka severu i u nastavku meseca, sto bi rezultiralo da AO i NAO indeksi ostanu u negativi. Izlivanje hladnijeg vazduha nad nize geografske sirine nad teritorijom Evrope i cesci blok na Atlantiku, kao i prisutnost polja povisenog vazdusnog pritiska u blizini severnog pola prema trenutnim podacima deluje kao najrealnija opcija i za drugu polovinu decembra. Kako bismo mi prosli u svemu tome zavisilo bi, naravno, od tacnog polozaja sistema. U svakom slucaju, situacija za "zimoljupce" nije losa, i ukoliko se nesto bitnije ne promeni imamo osnova za nadu. :) Narocito ukoliko dodje i do porasta vazdusnog pritiska i nad severom-severoistokom Evrope. Anticikloni bi se, kao sto sam rekao, usled slabije zonalne struje lakse uzdizali ka severu, ali nazalost (ili na srecu) ne mozemo sa sigurnoscu reci gde bi doslo do porasta vazdusnog pritiska za toliko unapred. Sve u svemu, mogli bismo imati zanimljiv decembar. Ali naravno, u zavisnosti od same postavke sistema u datim situacijama, zanimljivo bi moglo biti nasim blizim ili daljim komsijama a da se mi nadjemo sa "pogresne strane" svega toga. :) Praticemo svakako stanje u stratosferi i kako ce ono da utice na prognoze modela u narednom periodu.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: man 05. Decembar 2017. u 20:47
Lepo objasnjeno,sve sam razumeo.Bice zanimljiv decembar,a bice i snega,odlicno za pracenje u svakom slucaju. :comeon:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 08. Decembar 2017. u 23:18
"Ono sto bih naglasio je da promene u troposferi nece direktno uticati na stratosferu jer se promene desavaju u obrnutom smeru - promene u stratosferi mogu uticati na stanje u troposferi jer te promene propagiraju "na dole"."

Ne bih se baš složio upotpunosti. Nemam puno vremena, ali i kada pratim ta dešavanja oko PV, uzima se sve u obzir, to je jednostavno živi sistem, prethodnica bilo koje vrste zagrijavanja je povezana sa dešavanjima i u nižim slojevima, kada se svi uslovi poklope rezltat je onda smjer stratosfera->troposfera.
Cohen, nevjerovatan čovjek, zaista, nesebičan i pravi naučnik, svakodnevno gotovo izbacuje svoje viđenje situacije, ima neke svoje teorije koji su samo to-teorije, neki ga osporavaju, ali svakako pokušava da svi zajedno učimo i analiziramo stanja (bar oni koji mogu i imaju znanja).
Evo slike koju je skoro postavio i fino je da ima i ovdje trag, da se što lakše prati diskusija i ti famozni parametri u oktobru i novembru vezani za snijeg Sibira, manje ili više leda na B-K mora (manje leda veća mogućnost hladnije zime na Euroazijskom dijelu i obrnuto)...:
 
(https://s8.postimg.org/tdyko0sgl/DQSr_K7h_Ws_AAn_ZBE.jpg)

(https://s8.postimg.org/p4tuluhhh/DQSr_Sk_NWAAIPmgj.jpg)

Dobar je transport topline, dobar puls WAFz-a, ali ostale stvari ne idu u prilog, ako uhvatim vremena pojasniću iz onog što sam prikupio prateći diskusije i radove na ovu temu, mada je vec Mile već spomenuo problematiku.
(https://s8.postimg.org/5zqlc2v3p/DQc64q_LVo_AAUf_Nm.jpg)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 16. Decembar 2017. u 17:04
Jel ce se ovo desiti nesto potencijalno zanimljivo?
Slika ima i izvor odakle je preuzeta :)

(https://s17.postimg.org/56he35n5r/Screenshot_1.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 16. Decembar 2017. u 17:50
 ^^ Nad severnim polom za sada nista znacajnije. Vorteks ce, doduse ostati slabiji od proseka, zonalna struja sporija ali neko znacajnije zagrevanje modeli ne predvidjaju.

Odgovoricu i Pulsaru na poruku kasnije, ove nedelje sam radio trecu smenu pa sam dan koristio za odmor i nisam stizao da pisem na forumu.

Jedino sto sada mogu reci je da se slazem da se sve uzima u obzir, ali je cinjenica da promene iz stratosfere propagiraju ka dole nakon znacajnijeg zagrevanja. U tom postu na koji je Pulsar odgovorio nisam pisao o najcescim uzrocima zagrevanja stratosfere i odakle, pre svega, toliko toplijeg vazduha i dospe u stratosferu. O tome cu pisati poseban tekst kada budem imao vremena. Naravno, onoliko koliko o tome znam. :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 16. Decembar 2017. u 17:56
Jel ce se ovo desiti nesto potencijalno zanimljivo?
Slika ima i izvor odakle je preuzeta :)

Da, vidi se u donjem desnom uglu FU Berlin jer slikicu na osnovu podataka ECMWFa "crta" mali tim iz Berlina.

@Mile94

Kada budeš imao vremena, napiši nešto detaljno ali razumljivo tj. u tvom stilu  :)
Verujem da ima članova koje zanima šta ova slika nagoveštava (ili nema nikakvog posebnog nagoveštaja) pa bi bilo dobro da to objasniš da se neko ne bi unapred previše radovao ili eventualno tugovao (u zavisnosti od toga da li je neko "snegoljubac" ili nije i u zavisnosti kako bi neko mogao da shavti ovu kartu)...
Hvala ti u ime manje iskusnih članova, maltene sam siguran da ih ovo zanima jer se u ovo doba godine kod većine snegoljubaca javlja želja za traženjem makar nekog blagog nagoveštaja da će "normalan sneg" doći npr. za 10-ak dana ili makar pre proleća  ;) ... a moguće je da ih priložena slikica zbuni...

Edit:
Brzi Mile  :) je poslao poruku dok sam ja, lagano, pisao svoj komentar.
Hvala Mile, samo tako nastavi  :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 04. Januar 2018. u 22:04
Lemi moram malo da te aktiviram imaces vremena za odmor u toku leta sto se tice ove teme :)
E sad znamo da su manje promene u prognozi temperature na 10hpa bar se tako meni cini pa bih voleo da znam da li znaci nesto ovo izduzavanje na 'merički kontinet...?
16.01. 01h
(https://s17.postimg.org/r2vqpzqhb/Screenshot_2.png)
E sad ova druga slika je zaniimljivija iako je najdalji termin  :)
20.01. 13h
(https://s17.postimg.org/ezqf2aa8f/Screenshot_1.png)

I ovo  :innocent:
(https://s17.postimg.org/ckyjhm9cf/ecmwf100f240.gif)

U sustini moje pitanje je ima li icega ovde potencijalno zanimljivog?  I mozes li da mi das link gde gledas brzinu valjda polarne mlazne struje?
S postovanjem  :nnc:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 04. Januar 2018. u 22:39
Upravo sam htio ubaciti post. Evo, neće Mile zamjeriti, a nadam se da će biti aktivan više!

Ima lijepih vijesti o PV i stratosferi.
Ukratko, novi prenos toplote u stratosferu bi se trebao desiti sredinom januara:

(https://s13.postimg.org/4qj3e2a07/Screenshot_2018-01-04_20-51-48.png) (https://postimages.org/)

Na ovoj slici se vide povremeni transport toplote prema stratosferi, koliko se sjećam, to nimalo nije bio sličaj prošle godine, kada je PVS bio dosta hladniji.

Za sada, a to je ono što komentarišemo u diskusijama ovih dana, troposfera dobro radi posao, čak i kada je AO+ ima napada po Sjevernom polu i VPT nije kompaktan, čak dobro odreaguje i na hlađenje strato-troposfera.


Sljedeći dobar momenat je pojačana solarna aktivnost nakon minimuma, za naredni period (time se poboljšavaju uslovi za zagrijavanje stratosfere):


(https://s13.postimg.org/l2t53d11z/solar-cycle-sunspot-number.gif) (https://postimages.org/)

Istovremeno i dalje traju napadi Pacifičkog vala, eliptičnost PV je opet dobra, zonalni vjetrovi se smanjuju, pa čak imamo i fine najave (za ovaj dugi period treba uzeti pod rezervom), dobro bi izgledao ovaj zaokret zonalnog vjetra:



(https://s13.postimg.org/5hbtjjuaf/u10serie.png) (https://postimages.org/)

Na kraju evo i ova slika pokazuje sve bolje izglede zagrijavanja stratosfere:

(https://s13.postimg.org/9dp5fk2fb/DSshd2e_U0_AISXq_R.jpg_large.jpg) (https://postimages.org/)

Pogled na daljnji period, moguće pomjeranje hladnoće sa istoka na zapad SAD (kako kaže Cohen)-prva slika. A za nas ovo miriše na impulse Atlantika i kotrljanje ciklona koje smo imali u decembru uz manji priliv hladnoće takvim upadima dok to stigne do Balkana, bar nisu pozitivne anomalije, ovo liči na prosječne vrijednosti temperatura.
Već duže vrijeme su negativne anomalije temperatura nad sjevernom Afrikom u najavama ove zime.

(https://s13.postimg.org/50v7b314n/Screenshot_2018-01-04_22-06-53.png) (https://postimages.org/)

(https://s13.postimg.org/ovh8x78mf/Screenshot_2018-01-04_22-09-01.png) (https://postimages.org/)

(https://s13.postimg.org/99zxd8oyf/Screenshot_2018-01-04_22-09-45.png) (https://postimages.org/)


Puno toga o stratosferi:
http://www.atmos.albany.edu/student/hattard/realtime.php
http://weatheriscool.com/
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Mile94 05. Januar 2018. u 20:19
Pulsar hvala ti na ovom postu.  :tu:

Pratim ja stanje koliko god mogu i svakako ce biti reci o tome ovde. Ali pre toga treba "izgurati" trecu smenu nocas.  :D

Sutra pisem, ovoga puta sigurno. Da vidimo da li postoje naznake za nesto novo u daljem periodu, a Pulsar je vec dosta toga i napisao.  :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 05. Januar 2018. u 20:55
A ne znam, danas nisam baš optimista. Evo uzmimo samo u obzir zonalni vjetar, odugovlači se smanjenje brzine, možda je to što se centar PV nalazi iznad prirodnog staništa Sjevernog pola, održava ugaone brzine  visokim.
(https://s17.postimg.org/bm9wqjpe7/ecmwfzm_u_f240.gif)

A ovaj stacionarni pacifički talas nama ne donosi nikakve koristi, samo Americi, što je i do sada bio slučaj. AO vrlo loše prognoziran po ECMWF, GFS i nekako motanje oko neutralno do negativno, ako to ostane tako, šanse da PV troposfere ostane razbucan na udaljene vrtloge postaje teško, a to nam treba da stratosfera ne preuzme ulogu i postane kompaktan po cijeloj visini, prenos hladnoće strato-troposfera bi onda bio lakši.

Tako sam ja do sada razumio stvari i problematiku.

Ono što me muči, a možda je Mile na to nailazio, je problematika ozona. Ono što sam do sada vidio, a povezano je sa zagrijevanjem stratosfere, ne nužno za  SSW (jer ne mora uvijek samo on značiti poalrni napad na naše zemlje, zato ima drugih, plodonosnih, vrsta stratosferskih zagrijavanja). Na, priznajem par zima koje sam pregledao, za koje znam da su biel baš zime, ozona je bilo iznad prosjeka. Ove godine to nije slučaj, bar ne kada sam zadnji put gledao te parametre.

Zato sam tražio od forumaša da izdvoje hladne prodore, prodore sa obilnim snijegom, i kombinovane prodore, da napravimo neke statistike, ali nema nikakvog odziva, a ja nemam toliko vremena da pretražujem po internetu sve te podatke. Naime, spominjane su godine sa toplim januarom, a te godine imaju slične indexe kao ova godina. Statistika je lažna, znam, ali masa naučnih radova je takva.
Naslov: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 11. Januar 2018. u 18:05
Evo malo optimizma, da i ovdje ostavim komentar.
Veza T-S-T (troposfera-stratosfera-troposfera) se blago nazire onako kako je voe zimoljupci, pa bi se zima mogla produžiti. Usporediti sa ovim postom:
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=3873.msg245422.msg#245422
i sa ovim kartama:

(https://s9.postimg.org/fp9gomm7z/DTQravu_VMAAD52h.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s9.postimg.org/4cwv6vg3z/DTQr_ZSBV4_AEu_Ac_C.jpg) (https://postimages.org/)

(https://s9.postimg.org/bu62lwifz/DTQrcv9_V4_AADRXo.jpg) (https://postimages.org/)

Ima dosta parametara koji nisu na strani produžetka zime, o tome ako stignem kasnije, obimno je. Koliko sam kopao jedan od njih je i NAO koji često kao pozitivan izražava zdrav PV. Nadam se da će se još neko uključiti.
I dalje po ensima prisutno zagrijavanje.

(https://s9.postimg.org/x7skafv7j/DTMIr2o_Vw_AYuv_Fc.jpg) (https://postimages.org/)

Ako izazove SSW/MMW stvarno treba onda više pažnje posvjećivati MJO fazama 2 i 3 kao vezom sa  slabljenjima PV.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 11. Januar 2018. u 18:20
Pulsar shvatio si da se ne razumem bas u tematiku ali volim da pitam... :) Nesto gledam danas za wave 2 i razumeo sam da je on pokazatelj  za visok vazdusni pritisak u evropi na visim sirinama... E sad gledao kartu  za 25.1. i ona pokazuje skoro sve plavo jer to znaci nistaod nekih zanimljivosti ili?

(https://s17.postimg.org/vosd4zi7z/Screenshot_2.png)
Izvor:
http://weatheriscool.com/index.php/stratospheric-forecast-1-wave2-500hpa-gfs/
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 11. Januar 2018. u 21:05
Odgovorti ću onoliko koliko znam, ova oblast je tako velika i mlada a puna nepoznanica za naučnike.
Najbolje ti je da usporediš sliku Wave 2 sa stacionarnim talasom Wave 1 (Pacifički talas ili Majka talasa), on je dobro razvijen:
(https://s9.postimg.org/vpayanq7j/336.png)

Wave 2 nam je potreban, povećava eliptičnost PV, deformiše ga, prenos toplote do stratosfere efektivniji, smanjuje se ugaona brzina PV, samim time se povećava trenje tako deformisanog PV po cijeloj vini stupca itd.
Uzima se 45-75°N  širine za praćenje, gdje i nastaju grebeni, pozitivne anomalije, prikazane tim slikama, u vertikalnom stupcu od donjih slojeva tropsofere do 1mb stratosfere.
Jako je bilo bitno održavanje što duže bloka nad Scadni/Euroazija, baš iz ovog razloga.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 11. Januar 2018. u 22:18
Hvala Pulsar_  :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 13. Januar 2018. u 11:24
(http://i64.tinypic.com/jajqqv.jpg)
                                        FU Berlin & DWD
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 20. Januar 2018. u 11:25
Nakon niza najava koje traju dvije sedmice da se smanji zonalni vjetar za daleki period, nakon jučerašnjeg izlaza kada je bila ova slika
(https://s14.postimg.org/obukf8yrl/umedel60.png) (https://postimages.org/)
Rekao sam dobra promjena radi uroka u šali više... kada ono dobijemo sa dva zadnja izlaza:
(https://s14.postimg.org/5nvctzv3l/umedel60.png)
Ovo može nagovjestiti bolju postavku na kraju mjeseca i za početak februara u smislu nekih blokova koji bi spustili hladni zrak.
Što se PV tiče nije bajno, SSW teško izvodiv, a i vrijeme curi...
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 31. Januar 2018. u 20:05
Videh na komsijskom forumu pa da pitam lemija ako ima vreme da odg... Kakvo je ovo šamaranje Pv-a?  :grin:
(https://s10.postimg.org/ucs8e0lh5/gfsnh-10-324.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: marko79 04. Februar 2018. u 11:52
Pogledajte prognozu za t10hpa na kartama gfs za period posle 60 sata pa nadalje. Ovo bi trebalo da se odrazi na niže slojeve u drugoj polovini meseca. možda neko ko zna da komentariše, mislim da je vrlo jako zagrevanje vrlo širokog pojasa
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 06. Februar 2018. u 16:00
Zanimljiv tekst... Donekle se slaze sa mojim razmsjanjem koje sam iskreno bazirao samo na t100hpa karti...
https://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation/
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 09. Februar 2018. u 18:39
Da ostane zabelezeno kad smo doziveli da se ovo H pomerio od Aljaske i koliko ja shvatam to bi trebalo da postane Sibirac :)
(https://s10.postimg.org/kuud6z5gp/ezgif-1-90957407ab.gif.8ffc137c40c564b3c148cf99fa2976c3.gif)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 09. Februar 2018. u 23:25
Zanimljiv je to  razvoj situacije. Taj kanadski vrtlog je poprilično duboke jezgre i nakon splita. Ipak II zakon termodinamike je jasan i vrijedi i ovdje. Predviđaju se temperature na 10mb blizu 0°C.  Netipično je dešavanje ovog zagrijavanja prema literaturi... Možda bi o tome bolje Mile, jer je pisao ranije o sličnim stvarima.

I dalje se ne zna precizno kako će reagovati troposfera. Naznake su sa ECMWF modelom da se od početka treće dekade pravi Scandi AC, NAO bi postepeno otišao iz + predznaka to znači aktivno Sredozemlje. Pitanje je  da li se može održati Scandi dugo... vidjet ćemo...
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 10. Februar 2018. u 10:37
Lepo objasnjeno i lepa grafika.. Citam ove poznatije ljude koji se bave ovom tematikom i cesto spomenu da ne znaju ili nemaju podatke da su se desila ovakva 2 zagrevanja...
https://twitter.com/twitter/statuses/962118691096731648
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 10. Februar 2018. u 12:49
Da. Evo da dodamo i ovaj link (za one koje vole učiti i dijeliti znanje, nesebično), fantastičanu analizu je narapvio  https://twitter.com/antmasiello/status/962079635172483072 Anthony, nevjerovatan je. Uvijek ima vremena za analize, popraćene slikama, bez prazne priče. Međutim, da bi se shvatile ove neke stvari treba dosta predznanja. Spominjao sam ovdje GWO i njegov uticaj, negdje u nekoj temi, on se može smatrati i uzrokom sa +AAM/+MT (kasne efekti 10-12 dana) na SSW.

Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 11. Februar 2018. u 12:37
Evo braco skauti da ostane zabelezeno kako ce izgledati deoba stratosferskog polarnog vorteksa i dupli ssw...Meni je ovo bas  interesantno desavanje sto ste vec shvatili  :grin:, mozda 2 nedelje istocnog strujanja, nisam bas optimistican za NAO indeks citao sam da mu SST(sea surface t) anomalija ne dozvoljava da predje u minus ali da i to bi trebalo da se resi kasnije u mesecu... Ovaj ssw moze imati uticaj i na mart i gledam neke karte kazu kod nas temperatura za mart niza od proseka(a i za april), naravno ne shvatiti to toliko ozbiljno...
Steta sto Profi sada nije tu on bi ili nesto rekao ili dao neki nagovestaj na sta da obratimo paznju  :)
(https://s10.postimg.org/egj9xfa2h/anigif.gif)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 11. Februar 2018. u 12:44
Kreće split PV na kanadski i sibirski dio, dvije sestre, lobo, režanj, kako god, nazivi za isto. Sibirski dio ide prema kanadskom koji ga apsorbira. Kanadski vortex ostaje poprilično jak po cijeloj vertikali, naročito pravi probleme za bolje organiziraniju zimsku situaciju na troposferi, svojom aktivnošću.
(https://s17.postimg.org/n8fk035pb/ecmwf10a12.gif)
(https://s17.postimg.org/nl6y67itb/ecmwf10f72.png)
(https://s17.postimg.org/atsrzqyrj/ecmwf10f144.gif)
(https://s17.postimg.org/6ko1xl37z/ecmwf10f240.gif)

Teško je predvidjeti šta će se desiti sa njim, pa modeli daju dosta velike razlike. GFS je bio puno zimskiiji, ali od 00z više naginje k ECMWF modelu. EPS/ECMWF ne spušta niti NAO nisko niti AO. Negativan AO, znači vladanje grebena/anticiklona preko Sjevernog pola, što bi značilo razmontiravanje jezgre hladnog zraka i njegovo "curenje" prema srednjim geografskim širinama.
NAO negativan znači stvaranje grebena/anticiklona preko Sjevernog Atlantika, Grenland-Scandi-Rusija jer je to slijed događaja hlađenja ruskog/sibirskog sektora i "negativnih" istočnih zonalnih vjertova (inače je "prirodan" smjer zapad). Istovremeno takvo stanje ostavlja snižen geopotencijal po Sredozemlju. ECMWF/EPS vidi i dalje jak kanadski vrtlog i tako hrani islandski minimum i odugovlači bolju reakciju troposfere i to je problem. Čak su problematični i istočni zonalni vjetrovi po ECMWF-u koji više nemaju kontinuitet od 12.02, do 18.02, kada su bili prisutni ispod tropopauze- uspješna propagacija(širenje)  do troposfere, zbog toga je bilo i bolje raspoređeno polje višeg pritiska na relaciji Grenland-Scandi-Rusija. Današnji  EPS izlazi su lošiji onda i na troposferi.
(https://s17.postimg.org/8uc68irn3/Screenshot_2018-02-11_12-33-57.png)

(https://s17.postimg.org/u2pupuixr/ecmwfzm_u_f192.gif)
 
Kasnije je opet vidljiva propagacija nakon zagrijavanja kanadskog vrtloga.

Evo kako to izgleda na 500hPa:
 (https://s17.postimg.org/lyhqlcovj/gfs-ens_z500a_nhem_32.png)
 GEFS daje preokret - NAO i -AO, ali pogledajmo EPS, kanadski vrtlog nije izmješten kao kod GEFS-a, uticaj Atlantika prisutan, manje pozitivnih geopotencijalnih anomalija preko kruga Sjevernog pola:
(https://s17.postimg.org/6r6cee6vj/ecmwf-ens_z500a_nhem_10.png)


Ovo je samo trenutni pogled na stanje karata, bez ikakve prognoze, jer su modeli još podložni velikim promjenama zbog velikih dešavanja u stratosferi.

EDIT: Bart postavio karte dok sam pisao ;)
Napravio sam grešku na oznakama u gornjoj karti, hajd ne mogu sada popravljati.... :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 11. Februar 2018. u 22:46
Po mnogo čemu je ovaj SSW jako zanimljiv, od velikih brzina zapadnih vjetra do možda rekordno visokih suprotnih smjerova, onda spada u rekorde prijenosa topline te hladne i duboke jezgre do PV splita i SSW.
Sve će to imati odraza na nepouzdanost modela, vrlo vjerovatno.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 14. Februar 2018. u 20:05
Ovako braco skauti ovo su prognoze a one kazu da ce istocno strujanje mlazne struje na 10hpa potrajati do kraja meseca... Znamo sta to znaci uspostavljanje ac-eva tj blokova, samim tim i prodora hladnog vazduha e sad dal ce nam odgovarati ne zna se zavisi od pozicije i duzine zadrzavanja ac-a...
Zanimljivosti:
Neki slicni SSW-evi   ;)
1984. godine je bio 23.februara i 35 uzastopnih dana istocnog strujanja pa onda jedan dan zapadno pa opet jos 5 dana istocno strujanje i to nije bilo finalno vec se 20 dana kasnije odigralo finalno zagrevanje
2009. godine je bio 24. januara i istocno strujanje potrajalo 29 dana
2013. valjda 6. januara je imalo 20 dana istocnog strujanja mlazne struje...
Izvor: Zac Lawrence  :smartass:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Johnny colchonero 07. Mart 2018. u 11:42
Hteo sam jos juce da postavim, ali zaboravih :grin:. Ljudi pogledajte koliko je juzno otisao jet stream u mnogim delovima severne polulopte. Ovo vise izgleda na tropski nego na polarni vortex. To su Indija i Tunis, bez nekog izdizanja AC grebena koji bi narusio i iztalasao struju.

(http://pamola.um.maine.edu/wx_frames/gfs/world-ced/ws250-snowc-topo/2018-03-06-00z/00.png)
(http://pamola.um.maine.edu/wx_frames/gfs/world-ced/ws250-snowc-topo/2018-03-07-00z/00.png)

Evo slika sa severnog pola mozda se bolje vidi, jer ima oznaceno gde je severni pol.
(http://pamola.um.maine.edu/wx_frames/gfs/arc-lea/ws250-snowc-topo/2018-03-06-00z/07.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Miki 07. Mart 2018. u 12:36
Hteo sam jos juce da postavim, ali zaboravih :grin:. Ljudi pogledajte koliko je juzno otisao jet stream u mnogim delovima severne polulopte. Ovo vise izgleda na tropski nego na polarni vortex. To su Indija i Tunis, bez nekog izdizanja AC grebena koji bi narusio i iztalasao struju.

U troposferi imas dva osnovna tipa mlazne struje u obe hemisfere, polarnu i suptropsku. Ova za koju kazes da je otisla juzno je suptropska i to je njena uobicajena lokacija. U principu ona je izrazena u hladnijem delu godine i javlja se usled razlike u temperaturama izmedju suptropskih predela i umerenih sirina. Polarna sa druge strane je pozicionirana severnije i vidi se njeno talasanje npr. u SAD, Evropi i Sibiru. Kod ozbiljnih prodora hladne vazdusne mase suptropska i polarna mlazna se spajaju i onda imamo prakticno jednu kompaktnu.  :tu:

Takodje, anticikloni ne talasaju mlaznu struju, njeno talasanje je ono sto nazivamo Rozbijevim talasima a koji su posledica ocuvanja Ertelove potencijalne vrtloznosti (slobodni baroklini talasi) i apsolutne vrtloznosti (slobodni barotropni talasi). Ozbiljan uticaj ima orografija i kontrast kopno/okean pa je talasanje mlazne struje mnogo izrazenije na severnoj nego na juznoj hemisferi (forsirani Rozbi talasi). To je glavni razlog zasto zagrevanje u stratosferi postoji samo na severnoj hemisferi, koliko me secanje sluzi. Da ne ulazim previse u ovo jer se ni ja ne razumem puno :D, vazno je znati da meandriranje mlazne struje duguje svoje postojanje rotaciji Zemlje + neravnomernom zagrevanju Zemljine povrsine.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 07. Mart 2018. u 13:46
Bravo, dobro uočeno.
Miki to fino objasnio. Samo da dodam, da je spajanje polarnog JS i suptropskog reakcija na SSW. Vidi se i na ovom primjeru kako je to ozviljan stvar u atmosferi, zna ispomjerati sisteme koji inače tako ne stoje.
Da postavim i ovdje post, pošto modeli već naznačju FW (finalno zagrijavanje). Tajming je dobar po studiji, ne i po datumu kasno je, 40 dana od prvog zagrijvanja.
Zonalni vjetrovi će opet biti u istočnoj modi.
 
(https://s17.postimg.org/9g28to3qn/u_65_N_10hpa.png) (https://postimages.org/)

(https://s17.postimg.org/5wgb3udvj/u_65_N_10hpa_gefs.png) (https://postimages.org/)

Poslije polovine mjeseca kreće novi napad PV, opet PV dobija onaj elipsoidni, izduženi, oblik. Dvije slike isto pokazuju:

(https://s17.postimg.org/ynd4ty9fj/NH_HGT_10mb_312.gif) (https://postimages.org/)

(https://s17.postimg.org/hzlmrgmdr/Z_temp_10hpa_336.png) (https://postimages.org/)

Do tada, vjerovatno, zbog usidrenja PV sa ove azijske strane imamo više zonalno strujanje Atlantik-Evropa:

(https://s17.postimg.org/72kb2k9v3/Screenshot_2018-03-07_13-25-57.png) (https://postimages.org/)

(https://s17.postimg.org/a9eum675r/Screenshot_2018-03-07_13-29-44.png) (https://postimages.org/)

Više potencijala za hladnije vrijeme i moguće nove blokirajuće sisteme, pratiti ćemo tek od polovine marta pa nadalje. Prosjek ECMWF ensa pada na kraju ove dekade, možda nešto love, mada je to još rano za numeričke modele. Ne bi valjalo da budu visoke temperature i izvuku život iz prirode u narednom periodu.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Johnny colchonero 07. Mart 2018. u 16:57
Miki znam da postoji subtropska struja, samo sam iskomentarisao(ili hteo da iskomentarisem) da se polarna struja spustila toliko juzno na mnogim mestima da se spojila sa suptropskom, po geografskoj sirini.

Je l' bese polarna struja na nekih 250hPa a subtropska na 200 i manje, cini mi se da sam tako procitao? Pitam zbog ovih slika sto sam postavio.

Miki hvala za objasnjenje kako dolazi do talasanja mlazne struje :tu:.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Miki 07. Mart 2018. u 17:54
Shvatam šta si napisao sad, ima tu oblasti gde su se baš spojile zbog one zimurine koju smo imali. Obe su najizraženije na nivou od 250hPa koliko znam (?), međutim visina 250mb površi (i bilo koje druge izobarske površi) nije ista u tropima i u polarnoj oblasti zbog različite srednje temperature sloja. Subtropska mlazna je na većoj visini jer je i 250hPa površ sa prekidom tropopauze na većoj visini usled toplije/"ređe" atmosfere. Analogno i za polarnu oblast gde je hladnije/"gušće" i visina prekida tropopauze i MS je niža.

(https://www.nap.edu/openbook/12743/xhtml/images/p2001a031g194001.jpg)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 10. Mart 2018. u 20:53
Koliko je samo ECMWF sličan ovim izlazima koje sam kačio prije nekoliko dana u postu iznad. Sada GFS ne daje takve izlaze. Velika je i razlika u bliskom viđenju situacije kod nas. ECMWF je ovim izlazom puno hladniji donosi -12 po visini nama, a GFS topao do +8°C.

Zanimljivo je koliko nam scenarij ECMWF može pomoći sa svojim viđenjem situacije S-T (strato-tropo). ECMWF je konstantan u izlazima sa jednim-da dijeli ono što je preostalo od PV. GFS je davao samo dislokaciju prema istoku.

(https://s9.postimg.org/fith2p4r3/ecmwf_z50_anom_nhemi_240.png) (https://postimages.org/)
Ta dva vrtloga su vidljiva i niže na 500hpa, uticaj Wave 3 dosta vidljiviji:

(https://s9.postimg.org/6nsms85ov/ECH1-240.GIF.png) (https://postimages.org/)

Ja ne znam da li je ovo potencijalno loše ili gore po nas,  uopšte kuda ta vrtložnost može otići, može li pored tolike vrtložnosti ostati imalo stabilna neka Scandi AC.... !? Dobro bi bilo da ostane visok pritisak i između Grenlanda i Scandi. Grenlandski blok ima više šanse i hrane da opstane, nas bi možda zezalo i dalje sporo dizanje grebena preko Atlantika, Azzori se sporo bude do kraja dekade prema ostalim modelima. Neka moja konfuzna mišljenja prenesena ovdje :(

Ako je suditi po ovom razvoju situacije, GFS scenarij nam ne bi valjao za zahlađenje:

(https://s9.postimg.org/tx1wr672n/gfsnh-0-240.png) (https://postimages.org/)

(https://s9.postimg.org/9cx2sojlr/NH_HGT_50mb_240.gif) (https://postimages.org/)

(https://s9.postimg.org/7nnzks3y7/ecmwf_uv100_nhemi_240.png)

(https://s9.postimg.org/4tku7bemn/gfs_uv100_nhemi_240.png)

Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 07. April 2018. u 14:54
Pred nama je završetak PV ove sezone, vjerovatne će biti razmontiran 15-20. arila, kada se i predviđa opet kolaps zonalnih vjetrova.
Ovdje ću dodati još jedan komentar na prethodna dešavanja sa PV.
Prema nekim studijama uticaj solarnog minimuma na NAO je sa zakašnjenjem oko 2 godine, ali i na neke ostale parametre. Međutim, ova novija studija daje dodatni pogled o uticaju Sunca na zimu sjeverne hemisfere, ne nužno reakcija i na naše regije, možda i bez zakašnjenja. Kako utiče na NAM index, SST i ostalo, odnosno podrška za zismke uslove:
(https://media.springernature.com/m685/springer-static/image/art%3A10.1038%2Fs41598-018-22854-0/MediaObjects/41598_2018_22854_Fig3_HTML.jpg)
(https://media.springernature.com/m685/springer-static/image/art%3A10.1038%2Fs41598-018-22854-0/MediaObjects/41598_2018_22854_Fig5_HTML.jpg)
Više na https://www.nature.com/articles/s41598-018-22854-0

Trenutno stanje solarnog fluxa (obratiti pažnju na termine zahlađenja ove zime):

(https://s18.postimg.org/d1igte4tl/Screenshot_2018-04-07_14-14-36.png) (https://postimages.org/)

Grafički prikaz uticaja:

(https://s18.postimg.org/lwjb3jynd/DYrn94x_X0_AAqh_Cr.jpg_large.jpg) (https://postimages.org/)

SSN (Sunspot Number):
(https://s18.postimg.org/scxbqusyx/wolfjmms.png) (https://postimages.org/)

(https://s18.postimg.org/jhwhgbwgp/predi_SC.png) (https://postimages.org/)

Kako smo u godinama solarnog minimuma onda bi sljedeća zima mogla biti sa boljim uslovima za snježne epizode.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Niksic 3 07. April 2018. u 18:32
Evo jednog teksta iz 2011,sto nadjoh na jedan crnogorski forum.
"Vidjeli smo da je Frenk Hil ustanovio da se ciklus Sunčevih pjega možda kreće ka periodu hibernacije i da ga je to navelo na dilemu - dolazi li mini ledeno doba, poput onog u 17. vijeku koje je otjeralo Vikinge sa Grenlanda?
Ovaj nas momenat tjera da se prisjetimo opklade koja je prije nekoliko godina pala između ruskih astronoma i britanskih klimatologa oko toga da li u godinama pred nama predstoji globalno zahlađenje ili globalno zagrijavanje.
Abdusamatov je još 2006. izjavio da će naredna, 2012. godina biti početak novog solarnog ciklusa, koji bi po njegovm mišljenju, uprkos konstantnim upozorenjima o globalnom zagrijavanju trebalo da dovede do postepenog globalnog pada temperature i početka mini ledenog doba.
Kabibulo Abdusamatov je šef sektora svemirskih istraživanja astronomske opservatorije Pulkovo, koja djeluje u okviru akademije nauka u Sankt Peterburgu.
Abdusamatov je, dakle, još prije pet godina najavio da će iduće 2012. godine zbog smanjene Sunčeve aktivnosti otpočeti lagani pad temperature koji će trajati nekoliko decenija te da će nakon toga uslijediti još šezdeset ledenih godina.
Sve će ovo biti posljedica suštinskog smanjenja fluksa solarnog zračenja.
Osnovna teza Abdusamatova je da se Sunčeva aktivnost pojavljuje kao neuporedivo nadmoćniji prirodni faktor u odnosu na posljedice globalnog zagrijavanja.
- Globalno zagrijavanje na Zemlji apsolutno nije uslovljeno emisijom toplotnih gasova u atmosferu, već neuobičajeno visokim nivoom i dugotrajnim rastom intenziteta zračenja Sunčeve energije u toku čitavog prošlog vijeka - izjavio je svojevremeno Abdusamatov u intervjuu za agenciju RIA "Novosti".
- Do tog smo zaključka došli na osnovu naših istraživanja solarnih promjena. Uvjereni smo da klimatske promjene zavise samo od Sunčeve aktivnosti i da ljudske aktivnosti na njih ne utiču, dodao je Abdusamatov.
Po njegovim riječima, količina energije koja stiže sa Sunca na Zemlju, od sredine 90-ih godina prošlog vijeka već se smanjila.
- Zato Zemlju umjesto globalnog zagrijavanja, između 2012. i 2015. godine očekuje početak laganog smanjivanja temperature. Postepeno smanjenje energije koju zrači Sunce, koje će dostići minimum orijentaciono do 2040. godine, izazvaće značajno zahlađenje klime na Zemlji i donijeti klimatski minimum orijentaciono do 2050-2060. godine – decidan je ruski stručnjak.
Abdusamatov je takođe predvidio da će iza perioda niskih temperatura nastupiti otopljavanje, ali tek u idućem vijeku.
- Na osnovu naše teorije razradili smo scenario globalnog zahlađenja klime na Zemlji sredinom ovog stoljeća i nastajanja narednog dvjestogodišnjeg ciklusa globalnog otopljavanja početkom 22. vijeka, ustvrdio je Abdusamatov tokom naučne konferencije ekoloških organizacija u Londonu.
Ruski tim iz Pulkovske opservatorije svoje zaključke zasniva na poređenju jedanaestogodišnjih i stogodišnjih kolebanja Sunčeve aktivnosti.
Ruski klimatolozi tvrde da je Sunce u 20. vijeku povećavalo količinu emitovane energije i da je danas to emitovanje dostiglo maksimum. Stoga će uskoro početi jenjavanje Sunčeve aktivnosti, poslije čega treba očekivati sniženje prosječne godišnje temperature na površini Zemlje.
Abdusamatov i njegove kolege su potvrde svoje hipoteze dobili od stranih kolega, koji su ih obavijestili da je u periodu od 2003. do 2005. zapaženo izvjesno hlađenje gornjih slojeva svjetskog okeana, što u potpunosti odgovara rezultatima istraživanja ruskih naučnika.
Najhladnije zabilježeno razdoblje na Zemljinoj sjevernoj hemisferi dogodilo se između 1645. i 1705. godine, i taj period poznat je kao “malo ledeno doba”.
Tokom tih 60 godina potpuno su se zamrznuli kanali u Holandiji, a zima je prisilila stanovnike Grenlanda da napuste svoje domove.
- Dramatične promjene u temperaturi na površini Zemlje su uobičajena pojava, a ne anomalija, kaže Abdusamatov.
S Abdusamatovljevim klimatskim predviđanjima velikim dijelom su se složili ruski istraživači iz Irkutska, Vladimir Baškircev i Galina Masnik. S druge strane, upadljiva nesaglasnost ruskih naučnika sa predviđanjima zapadnih klimatologa dovela je i do jedne opklade.
Baškircev i Masnikova su se, kako je prenijela stranica Newru.com 2006. opkladili u 10.000 dolara sa Džejmsom Ananom, britanskim stručnjakom koji je radio u Japanu na Istraživačkom programu o globalnom zagrijavanju - a koji je uvjeren da neće biti tako drastičnog pada temperature, već da će se desiti obrnuto.
Kriterijumi opklade su upoređenje prosječnih temperatura površine Zemlje iz razdoblja od 1998. do 2003. sa onima koje će biti zabilježeni od 2011. do 2017.
Prognoze Abdusamatova pojavile su se početkom 2006. godine. U međuvremenu Abdusamatov je sve samouvjereniji a Baškircevu i Masnikovoj osmjehuje se lijepa svota dolara. Abdusamatov je čak išao tako daleko da je ustvrdio kako "protokol iz Kjota za sada nije potreban i njegovo važenje bi trebalo odgoditi, u krajnjoj liniji, na 100 godina - smanjenje globalne temperature Zemlje dogodiće se i bez ograničavanja obima izbacivanja štetnih gasova u industrijski razvijenim zemljama".
Abdusamatov je takođe ukazao da podaci NASA o zagrijavanju na Marsu i istraživanja leda iz dubokih bušotina na Antarktiku i Grenlandu potvrđuju zaključak studije u Pulkovskoj laboratoriji da globalno zagrijavanje na Zemlji diktiraju upravo prirodni uzroci, a ne industrijska djelatnost čovjeka.
Riječ je o tome da istraživanje uzoraka leda iz preko 3.000 metara dubokih bušotina na Antarktiku i Grenlandu pokazuju da su se značajne oscilacije sadržine ugljen-dioksida u atmosferi i zagrijavanje klime događali još u predindustrijskoj epohi naše planete, dakle pri potpunom odsustvu industrijske djelatnosti čovjeka.
- Pritom je ustanovljeno da čak ni značajnije povećanje sadržaja ugljen-dioksida u atmosferi nikada nije prethodilo zagrijavanju klime na Zemlji, već obrnuto, uvijek je slijedilo iza povećanja temperature. Čak i značajno akumuliranje ugljendioksida u atmosferi praktično ne dovodi do porasta temperature na Zemlji – zaključuje Abdusamatov.
Direktor američke Nacionalne solarne opservatorije objavio je u utorak rezultate tri nezavisna istraživanja, koji ukazuju da bi u narednim godinama ciklus Sunčevih pjega mogao ući u razdoblje “hibernacije”
Očekuje li nas novi Maunderov minimum? Rezultati tri odvojena istraživanja pokazala su da Sunce možda ulazi u period jedanaestogodišnjeg ciklusa u kojem će mu aktivnost značajno biti smanjena ili potpuno obustavljena. Na ovo ukazuje nedostatak mlaznih struja plazme sa površine, smanjena aktivnost blizu polova, kao i slabljenje magnetnog polja i smanjenje broja pega. Tri istraživačka tima su nezavisno došla do istog zaključka - sunčev regularni ciklus aktivnosti se smanjuje ili čak ide i u hibernaciju. Ovo veoma podsjeća na period od 1645. do 1715. godine, koji se naziva Maunderov minimum, u kojem skoro da nije bilo pjega na Suncu. Ovaj minimum Sunčeve aktivnosti koincidirao je sa pojavom “malog ledenog doba” na Zemlji, tokom kojeg su zime u Evropi i na Sjeveru Amerike bile veoma hladne. Međutim nema dokaza da postoji direktna veza između ova dva fenomena. Naučnici koji su predstavili rezultate kažu: „Ako se to odvija na način na koji pretpostavljamo da se dešava, ovo će biti posljednji solarni maksimum koji ćemo vidjeti u narednih nekoliko decenija, a to će poremetiti mnoge stvari. Od mogućnosti za istraživanje svemira do Zemljine klime“. Međutim, stručnjaci iz fondacije Global Warming Policy Foundation ističu da najnoviji pokazatelji ne opravdavaju teoriju po kojoj bi se moglo ponoviti malo ledeno doba, jer nisu svi ubijeđeni da solarni minimumi ozbiljnije utiču na klimu na Zemlji. Ali, čak i ako utiču, a minimum se otegne, naučnici kažu da on ne bi značajno rashladio našu staklenički zagrijanu planetu. Naime, istraživači su prošle godine napravili model koji je pokazao kako bi se klimatološka situacija na Zemlji razvijala u slučaju da solarni minimum potraje do 2100. godine. Njihovi rezultati kažu da bi se prosječne temperature u “najboljem” slučaju spustile za samo 0,3 ºC, što nije dovoljno da se kompenzuje djelovanje emisija stakleničkih gasova poput ugljen dioksida i metana, koji bi do 2100. godine prosječne temperature mogli podići za dva do čak 4,5 ºC. Po tom stanovištu i u najoptimističnijem scenariju, u kojem bi veliki minimum imao najveći mogući uticaj na našu klimu, a staklenički gasovi najmanji mogući, porast temperatura bio bi umanjen sa 2ºC na 1,7 ºC."
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 08. April 2018. u 14:52
Zanimljiv tekst. Dosta realan zaključak, sa obizorom na evidentno izmijenjeno "stanje" atmosfere u odnosu na ranije periode. Kada smo već kod tih ledenih doba, evo par ilustracija:
(https://s18.postimg.org/d0wezbwm1/DXl_NDf_XUAAu_IGp.jpg_large.jpg)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 09. April 2018. u 14:17
Hvala svim članovima koji su pisali u ovoj temi prethodnih meseci, neki komentari su izrazito kvalitetni -na visokom akademskom nivou  :thumbup:
Bravo momci!  :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 09. April 2018. u 15:41
Nema na cemu Profi bilo mi je zadovoljstvo da svojim strucnim komentarima obogatim ovu temu i prosirim znanje kod ostalih clanova  :grin:
Hehehe salim se  ;) Ja sam ovde vise sluzio da pokrenem diskusiju i ozivim temu, zanimalo me  :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 12. Decembar 2018. u 00:21
Da malo i ja dosađujem. Svakako da je moglo bolje, ranijom boljom pozicijom Atlantskog grebena, ali zato imamo ovu  produženu hladnoću sa slabo izraženim Atlantikom, taman toliko da se uvuče ova ciklona o kojoj ste se raspisali. Međutim, iako stratosferski PV prelazi preko Atlantika, slabi se kanadski vrtlog, ali nema ciklogeneza koja bi tek digla nezadovoljstvo ovdje.
Možda vodeći razlog je na relaciji strato-tropo. Ono što vidimo na 10hPa, ne mora se projicirati na trposferu (@SS je to već objasnio u jednom od postova), iako to zna biti u ovim slučajevima i kada nema spajanja troposfere i stratosfere.

Troposfera sve vrijeme do sada radi u našu korist i slabi PV, to što su nam se prosule neke prilike, takve smo imali sreće. Eto zašto nam je bila  važna sibirska AC na onom mjestu, koja se može vidjeti na zandjoj slici.

Ako neko ima želje gledati, evo dvije slike sa vertikalnim prikazom PV. Vidi se koliko je izdućen stratosferski PV preko sjevernog Atlantika, ali troposferski je znazno manje površine i nema one njegove  postojbine u kanadskim oblastima kao prošlog decembra. Nadalje, vidi se koliko je "sužen" sa Scandi-Sibirske strane trposferski PV, jer na tom području vlada jaka AC.

(https://i.postimg.cc/bv0GpL26/gfs-nh-vort3d-20181211-f120-rot000.png) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/0N16ThrM/gfs-nh-vort3d-20181211-f120-rot090.png) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/cCLtDYCF/gfsnh-0-120.png) (https://postimages.org/)

Mislio sam da će PV imati daleko više uticaja na Atlanik sa svojom rotacijom, drago mi je da nije bilo tako, te da sam pogriješio.

Za dalje....
(https://i.postimg.cc/FRf7cGJV/Screenshot-2018-12-11-23-19-42.png) (https://postimages.org/)

Izgledno je to dizanje grebena, možda  i visok pritisak preko Greenlanda sa početka dekade, pitanje je kako će to biti dobro po nas. Vrlo je nepouzdano definisati stanje u tom razdoblju, evo sam još dvije slike, prva je odavno poznata pozicija, a onda imamo raskol u scenarijima:

(https://i.postimg.cc/gJkBKSVQ/gefs-ens-nh-gphells-010h-Pa-20181211-f240.png) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/qvyYBCBb/gefs-ens-nh-gphells-010h-Pa-20181211-f360.png) (https://postimages.org/)
Slike 3D prikaza PV na linku: https://www.stratobserve.com/

Opet bih se vratio na ulogu nekih drugih igrača koji numerički modeli ne uračunavaju da bi se mogla stvoriti fina situacija u ovoj dekadi, vjerovatno više šansi u drugom dijelu, ali vidjet ćemo. Ovo što crta EPS, je nešto bolji prosjek grebena i dolina oko nas, u ranijim izlazima povišen pritisak je bio raspoređen sa ensima preko cijele Evrope.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 14. Decembar 2018. u 09:07
Danas ću detaljnije pisati o ovome. ECMWF je uhvatio ono što GFS/GEFS već odavno lijepe na kartama (naravno, ne kažem da to i ECM nije vidio, karte nisu javno dostupne od ECM).
(https://i.postimg.cc/SxVRdS7K/fluxes.gif) (https://postimages.org/)
Velike vrijednosti EPV vektora prema polu, kolaps zapadnih vjetrova...
Naslov: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 18. Decembar 2018. u 14:34
Ne loše karte jutros. Problem je to odugovlačenje (pomjeranje datuma) viđenja situacije koje numerički modeli imaju u detektovanju SSW.
Na slici su prikazani zonalni vjetrovi 60°N 10hPa. Odlika zdravog polarnog vorteksa (PV) je da su zonalni vjetrovi zapadnog smjera (pozitivni) i jaki.
Zadnji izlazi GEFS-a  su sve više negativnog predznaka, što znači da bi primat preuzeli antizonalni vjetrovi (istočni) što u većini slučajeva vodi do SSW. Dobro spajanje stratosfere i troposfere je dobar predznak za jače hlađenje sjeverne hemisfere. Prvo da vidimo šta nam se do sada nudi...


Vidi se na grafikonu da prosjek CFS-a nije baš tako raspoložen te da se zonalni vjetrovi oporavljaju, što slijedi da bi i PV bio oporavljen, uz njega su i zadnja tri izlaza GEFS-a čisto radi praćenja u kojem smjeru ide GEFS.


(https://i.postimg.cc/sx2W5wPP/index-png-04c7a6d9f44f47045a8c6eda6d6c9b70.png) (https://postimages.org/)

Stoga je i GFS-ov vertikalni prikaz zonalih vjetrova bolji nego na karti koju sam postavljao sinoć:

(https://i.postimg.cc/GmRXy18v/umedel60.png) (https://postimages.org/)
Da se vratimo na NAM. Ovo je "stari" dobro znani grafik:

Hladne boje predstalvjaju jak PV, vidimo da je PV trenutno u lošem stanju, tople boje u višim slojevima stratosferima to oslikavaju. Pisao sam prošle godine proboj od -3 (narančasta boja) vrijednosti NAM nagovještava važan  događaj u stratosferi (oni koji prate PV to vole ;) ) što dobar pokazatelj (mada ne i presudan) da je pred nama SSW (ovisi koje vrste). Mogla bi uslijediti T-S-T konekcija, bitna je ta konekcija troposfere i stratosfere preko "barijere" (tropopauze) na oko 150hPa.

(https://i.postimg.cc/YCwXTDg2/time-pres-HGT-ANOM-OND-NH-2018.png) (https://postimages.org/)


Da ne bih previše filozofirao, od ove  godine imamo velikodušnog čovjeka koji je dao besplatno na korištenje predviđanje NAM vrijednosti. S tim što su ovdje drugačije obilježavanje vrijednosti NAM (suprotne), hladne bolje predstavlja slab PV, a tople jak PV. Mislim da sam i to prošle sezone objašnjavao zbog čega je tako.

(https://i.postimg.cc/QNF2h5Ww/gfs-nh-namindex-20181217.png) (https://postimages.org/)

Ili ti grafički:

(https://i.postimg.cc/rsg0fbCZ/Indici-NAM-SEI.jpg) (https://postimages.org/)

Evo vertikalnog profila PV koji mi se sviđa zbog same nagnutosti PV. Vidi se uticaja visoko u stratosferi Wave 1 (pacifički Wave). Ovdje se vidi kako ne mora troposfera tu veliku amplitudu Wave1 pratiti, na rubu sa siibrkse strane se vidi ciklonalno polje, a iznad njega se proteže visok pritisak sve do 30km iznad tla.

 (https://i.postimg.cc/mrY1JtT5/gfs-nh-vort3d-20181217-f228-rot270.png) (https://postimages.org/)

Troposfera 500hPa:

(https://i.postimg.cc/hthnzwJ4/gfsnh-0-228.png) (https://postimages.org/)

Pogled iz "ptičje" perspektive :

(https://i.postimg.cc/6qwkcbYP/gfs-nh-gphellvert-20181217-f228.png) (https://postimages.org/)

Zadnji GFS pokazuje dijeljenje vrtloga, čime bi se povećale šanse za zimske preko većeg dijela sjeverne hemisfere. Međutim, ovo su izolirnai izlazi u dalekim satima i to treba posebno uzezi sa rezervom. GEFS ima članova koji pokazuju dijeljenje vrtloga, ali nema ih puno.

(https://i.postimg.cc/Vkyjhyj5/NH-HGT-10mb-360.gif) (https://postimages.org/)

Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 18. Decembar 2018. u 22:07
We already had a major split sudden stratospheric warming (SSW) event in February this year. Is it possible to have two major SSW events in one year? The answer is Yes!
1981, 1984, 1987, 1998 and 2001 all had two SSW events in one year, of which winter 1987/88 had two split SSW events in one season!

Classification of major SSW events against QBO shows QBO is not a primary driver. Major SSW events occur in both westerly and easterly phases of QBO which goes to show there are other drivers which can cancel/enhance the likelihood such as solar cycle and ENSO phase.
A proposed mechanism suggests solar min+easterly QBO as well as solar max+westerly QBO can reinforce one another thus leading to major SSWs (Gray, 2004). Furthermore, SSWs are nearly twice as frequent during ENSO winters than non-ENSO winters (Butler & Polvani, 2011)

COPYRIGHT:  Kerry Masson, MetDesk

(http://i67.tinypic.com/2zsp6qe.png)
             (ažurirano još 3. decembra; copyright NASA)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 18. Decembar 2018. u 22:59
Hvala Profi, nije mi ovo došlo pri ruci.
ECMWF večeras pokazuje split, GFS je to ponavljao par puta.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 23. Decembar 2018. u 23:54
Teško je za sada reći, ali miriše na split, za to navijam. Uskoro će puno toga biti jasnije.
(http://i66.tinypic.com/2ivlcao.jpg)
Ova slika pokazuje ne tako dobru propagaciju zonalnih vjetrova, iako smo još u ranoj fazi. Onaj u februaru je odmah davao propagaciju zonalnih vjetrova i temperatura. Ta nam je propagacija bitna jer onda imamo dugotrajne efekte SSW-a koji se ogledaju u -AO, stvaranje anticiklona preko viših geografskih širina (HLB), što implicira curenje zraka prema srednjim geografskim širinama nekada i do dva mjeseca sa efektivnim učinkom.

Propagacija se gledan u pojasu gdje se nalazi tropopazua, odnosno, između 300-150hPa. Puno naučnih radova koji se bave propagacijom odnosno širenjeme "poremećaja" iz gornjih slojeva stratosfere prema donjim slojevima stratosfere i troposfere, spominju NAM. NAM je uprošteno vrijednost po cijelom stupcu a ne samo na 1000hPa (AO).

Za sada je stanje loše i na tom polju, ali svaki SSW ostavlja pečat po kojem se razlikuje od drugih. SSW 2018, će ostatati sa tim nazivom a ovaj SSW 2019. to je tako, jer je puno ostalih aktera u igri.

Dislokacija ima lošiju propagaciju u većini slučajeva, za razliku od splita koji u većini slučajeva čini mi se 2/3 ima dobru propagaciju. Kriterih dobra propagacija se mjeri po broju dana zastupljenog negativnog NAM-a.
(https://i.postimg.cc/qMR5M4Lp/gfs-nh-namindex-20181223.png)
Na slici sam označio kritični sloj atmosfere, vidi se ta borba baš u tom dijelu sa + i - NAM-om. Ovdje se može očitati još jedan paramter, vrijednost NAM-a -4. To znači da bi se u atmosferi desio ekstremni stratosferski događaj (ESE) - toplo. Da bi se taj događaj nazvao događaj toplim mora preći  prag -3.
Jako važan je trenutak gdje se u donjim slojevevima atmosfere pojavljuje vrijednost NAM-a +3, nije sada važno što je +3, već da nema odmah propagacije. U terminima SSW-a dešava se da postoji lag tropsofere na dešavanjima u atmosferi. To možemo vidjeti i po najpoznatiojoj studiji od koje je puno toga krenulo nadalje u izučavanju uticaja SSW-a, od strane Baldwina i Dukertona.

(https://i.postimg.cc/JnXBQDMR/LlUyGCR.png)

I ovdje se vide zakašnjele rekacije na troposferu, ali male, deset dana prije SSW-a i nekada 5 dana poslije.

Na sljedećoj slici su prikazane razlike u propagacijama (DW) i nepropagacijama  (NDW):

(https://i.postimg.cc/Vk1Qf3dg/Screenshot-2018-12-23-23-20-16.png)

Izgleda da je trenutni NAM krenuo NDW stopama, ali je ovo mali uzorak dana u predviđanju i ne znači da bi tako bilo.

Niko se sigurnošću ne može reći šta nam slijedi, ali zbog drugih pozadinskih signala, januar izgleda potencijalno jako zanimljiv. na tom dragu je EPS sa velikom pozitivnom anomalijom preko Atlatnika, koja se pruža preko većeg dijela pre dekade Januara. Ne znači da će AC stlano biti tu, to se radi o prosjeku.

Jedan od razloga zašto je to tako su spomenuti pozadinski signali, o tome drugi put, te dešavanja u stratosferi. Ovom prilikom želim izraziti čuđenje da neki predstavnici DHMZ kažu da ESNO i Pacifička dešavanja nemaju uticaja na Srbiju, to je zaista pogrešno, mogu navesti bar u toku zadnje godine nekoliko primjera takvih uticaja. Dobro da se vratim na temu. Pored tih pozadinskih uticaja imamo u adijabatsku kompresiju uzorkovanu sa Wave1. Zašto imamo tako blizu tople i enormlno hladne temperature u stratosferi o kojima je danas bilo teme u meteo chatu. Wave 1 uzrokuje nagib vrtloga s visinom stvarajući barokliničko područje s spuštanjem zraka koje rezultira adijabatskom zagrijavanje. Evo definice adijabatske kompresije:
(https://i.postimg.cc/4dnn8KGY/Screenshot-2018-12-23-23-30-13.png)

Hajmo to sada pogledati na https://earth.nullschool.net/#2018/12/27/1500Z/wind/isobaric/10hPa/orthographic=-347.51,91.33,287
Prva slika pokazuje vjetrove, u smjeru kazaljke na satu je strasferski visoki pritisak, a obrnuto od smjera kazaljke na satu je PV (da ta mali elipsoid) gurnut pod kompresijom wave1. Druga i treća slika pokazuju temperature gdje dolazi do trenja Wave1 i PV i samog PV, u lijevom uglu piše koje su vrijednosti temperatura na 10hPa.
(https://i.postimg.cc/Hx3FB2Hg/Screenshot-2018-12-23-earth-a-global-map-of-wind-weather-and-o.png)

(https://i.postimg.cc/kXDPYkBh/Screenshot-2018-12-23-earth-a-global-map-of-wind-weather-and-o.png)

(https://i.postimg.cc/fbcG0srk/Screenshot-2018-12-23-23-33-56.png)

Da sada pogledmao 3D prikaz tog pritiska Wave1 i nagib PV:
(https://i.postimg.cc/fyNjS41W/gfs-nh-vort3d-20181223-f216-rot270.png)
Radio sam ranije grafički prikaz Wave1, vidi se kakva su to ekstremna dešavanja kojima se možemo samo diviti!!!

E, da je to dosta povezano i da ima nekakvog stratosferskog uticaja na troposferu vidi se iz sljedećih slika:
70hPa
(https://i.postimg.cc/W3jhM2py/Screenshot-2018-12-23-earth-a-global-map-of-wind-weather-and-o.png)
250hPa
(https://i.postimg.cc/RVb6j5G3/Screenshot-2018-12-23-earth-a-global-map-of-wind-weather-and-o.png)
Šta ovo znači da tolika dešavanja sa pacifičke strane im implikacije sa atlantske, jer je PV toliko oslabljen da su zonalni vjetrovi slabi i čime se favoriziraju blokade.  Vidi se kasnije da nema vrtložnosti sa ove Atlantske strane, greben je tu:
(https://i.postimg.cc/xdHygTvy/gfs-nh-vort3d-20181223-f228-rot000.png)

Ovo stvaranje visokog pritiska sa atlantske strane može pomoći u dizanju Wave2, što bi bio konačni udarac PV, ako ne odmah, onda možda kasnije.
(https://i.postimg.cc/0Qw12mqR/10-15-png-02cdf6178c1324a536ff1f2871729d0d.png)

Nema više. Nisam ništa posebno rekao, ali imamo jako zanimljivu sezonu, to se vidi i po decembru koji nije kao dosta onih u novije vrijeme. Htio sam samo da približim razmijevanje PV da možete i vi lakše pratiti.

I napomena, čak da se sve i posloži, ne mora značiti da ćemo dobiti snijeg baš u naše dvorište, primjer je zadnja ciklona, Zagreb 0cm, a koliko je Beograd imao!?
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: ciklon 25. Decembar 2018. u 23:27
U stratosferi je doslo do zagrevanja koje se desava veoma veoma retko.
Temperatura je porasla za skoro 100C za samo par dana sto je redak i veliki dogadjaj sa naucne strane.

Da ne idem puno u sirinu, ECMWF i kanadski model vide cepanje tj. podelu polarnog vrtloga dok GFS i NASA to ne vide.
Prva varijanta bi dala mogucnost za dotok velike hladnoce sa severa/istoka dok kod druge to nije slucaj.

Vec sada modeli to prenose na dostupne karte koje pratimo svaki dan.
Trebalo bi da bude veoma zanimljivo uskoro...
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: BataSteva 25. Decembar 2018. u 23:40
Hvala Ciklon , hvala Pulsar na postovima . Bas zanimljivo Ciklon . Zanimljivo je i to da je pre valjda 3 dana na Zemlji bio ogroman broj zemljotresa ( tada je bio i u Vrscu ) . Pa imamo ova dva vulkana sada . Verujem da je sve to povezano . Mozda i gresim zaista ne znam . Samo da se ne desi nesto veliko u narednom periodu . Pisite i dalje o ovome i uprostite malo ako je moguce  :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 26. Decembar 2018. u 11:11
U temi koju sam ja započeo veoma retko pišem ali me raduje da ima članova koji su aktivni (pre svih Pulsar  :tu:). Evo i mog malog doprinosa, pisaću "laički" uvažavajući molbe/sugestije nekih članova.

Trenutno stanje na oko 30km iznad Zemlje -vidi se "PV split" tj. pol.vorteks blizu Grenlanda dok je iznad dela većeg Sibira temp. prethodnih dana ekstremno porasla, "uprošćeno" rečeno (pretpostavljam da većina forumaša više voli takva objašnjenja) ništa od prave zime u većem delu Evrope:

(http://i65.tinypic.com/2v1b05w.png)

Ipak, neki modeli daju promenu tokom prve nedelje januara -evo situacije, ponovo na 30km iznad Evrope, za 3.1. uz napomenu da svakako treba bar 3-5 dana (nekada i više) da se promene na velikoj visini "odraze" na ono što imamo "u prizemlju":

(http://i66.tinypic.com/30mbs4w.png)

Dakle ovo je samo nagoveštaj da bi u prvoj polovini januara (ne na početku) mogla da "dođe" ili da se "vrati" zima...
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 28. Decembar 2018. u 00:41
ECMWF daje bolje karte, jer čini mi se da bolje vidi propagaciju. Ako se vratite na moj prethodni post (ja se izvinjavam što je pun nepravilno napisanih riječi-noć, brzo pisanje, umor...) vidjeli bi gdje zapinje GFS, troposfera ne reaguje.

(https://i.postimg.cc/wxJfxNGg/gfs-nh-namindex-20181227.png)

S druge strane drugi GEOS to vidi daleko bolje:
(https://i.postimg.cc/4xfR9GKL/geos-nh-namindex-20181227.png)

Jako nedefinisano stanje. Više od pola SSW je bez uspješne propagacije te nije to ništa čudno što sada to vidimo kao prognozu, ali onda izostaju (u većini slučajeva) zimske podrške od strane SSW-a.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 02. Januar 2019. u 00:09
Ovo je malo komplikovana slika, vertikalnog presjeka geopotencijalnih visina od površrine do 1hPa, uz Eddy Heat Flux. Evo zašto je bio važan atlatnksi greben, svije vrijeme se uzdiže od troposfere prema donjim slojevima i srednjim slojevima stratosfere, i cijepa vrtlog na "lijevu" i "desnu" stranu, odnosno dvije sestre vorteksa.
 (https://i.postimg.cc/Hs0gCF6b/geos-nh-ehf-hgt-lonprs-xsect-20190101-f000.png)

(https://i.postimg.cc/mk2rHRpf/geos-nh-ehf-hgt-lonprs-xsect-20190101-f072.png)
Da se bolje vide sestre, ili nove ćelije, vrtloga podebljao sam im konture plavom bojom.

Evo kako EPS priakzuje AC preko Sjevernog pola, počinje vjerovanto detektovanje SSW-a. Zato govorim da je kod splita brza propagacija (-AO):
(https://i.postimg.cc/PfM5hL36/ecmwf-ens-mslpa-nhem-fh0-192.gif) (https://postimages.org/)

Istovremeno kod nas je već dovučena hladnoća, ali tu i ostaje zarobljena sa ovom postavom sistema:

(https://i.postimg.cc/d3gWgQyG/ecmwf-ens-T850a-nhem-7.png) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Liki 02. Januar 2019. u 01:17
 ^^ Kao i uvek sve ispraćeno. EPS to baš čudno prikazuje  :D
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 02. Januar 2019. u 08:22
Pošto nemam ovlasti editovati post, zamolio bih moderatore i administratore, da edituju moj post. Stvarno nisam ulpoadovo tu sliku, na laptopu mi i dalje stoji željena animacija, ali na tapatalku...
 :blush:

Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 03. Januar 2019. u 23:54
Vidim slika je sada dobra...Evo malo da se i ovdje obratim:
Kara more sa jako malo leda je možda bio dobar prognozer zagrijavanja u stratosferi/slabog PV:
(https://i.postimg.cc/MZtBTDPn/Dvn-XFFx-Wo-AEVd4p-jpg-large.jpg) (https://postimages.org/)

Ide novo  zagrijavanje iznad Sibira što bi moglo izazvati eventualno bolju propagaciju za dalje...
(https://i.postimg.cc/FH1WH1hL/gfs-ens-Tz10-nhem-9.png) (https://postimages.org/)

Vidi to i EC (crna linija su prognoze), maleni porast T na 10hpa i 30hPa nakon što je krenula padati:

(https://i.postimg.cc/qMqSz1Lq/temps.gif) (https://postimages.org/)

Potreban nam je Wave2 i ovo njegovo održavanje preko troposfere, radi bloka, mislim da ako i dalje ostane PV ćelija iznad Amerike, bliže Greenlandu, (na drugoj slici), da bi spriječila stvaranje -NAO (sada nam možda i nije potreban), da ne bi došlo do pretjeranog zapadnog stvaranje ciklona po Sredozemlju. Bilo bi dobro da se AC povuče više iznad Atlantika, ali ne previše.
 (https://i.postimg.cc/sxbXY201/ens-nh-vortells-050h-Pa-20190103-f192.png) (https://postimages.org/)
Možda opet na na ivici, ali sigirnije ;)
AO već ide prema negativnom predznaku, što se vidi i na stvaranju AC preko Severnog pola.
(https://i.postimg.cc/9fv14Pc7/ao-sprd2.gif) (https://postimages.org/)
Trenuntno stanje:
(https://i.postimg.cc/V6ZtrmqH/ecmwf-ens-mslpa-nhem-1.png)
Vrijeme od kada bi  AO trebao polako prelaziti u negativnu fazu:
(https://i.postimg.cc/02Tp0kLT/ecmwf-ens-mslpa-nhem-4.png)
Juče sam gledao EPS sedmični i loš je zbog toga što hladnoća projuri previše zapadno, Balkan bude u toplom sektoru.
Dolazimo polako u MJO faze koje grade HLB, a +EAMT  sa širenjem atmosferskog momenta impulsa, također pomaže u stvaranju HLB-a, ali i u -NAO. Prethodno spomenute faze, će pomoći u boljim efektima SSW iako čak i ne bude dobre propagacije.

Pred nama je jako zanimljivo razdoblje, jedan od tih je i kraj ove dekade i početak naredne.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 04. Januar 2019. u 20:29
60 dana nakon SSW El Nino zima:
(https://i.postimg.cc/sgYxNhXY/Screenshot-2019-01-04-19-52-54.png) (https://postimages.org/)

Mislim da postava sistema već sada nazire, najjači blok je sa atlatnske strane kao u gornjem kompozitu:
(https://i.postimg.cc/mgdHZ9YQ/gensnh-21-5-180.png) (https://postimages.org/)
 

Međutim kanadski PV to malo odugovlači svojim djelovanjem:

(https://i.postimg.cc/bN5PzNGZ/gensnh-21-1-180.png) (https://postimages.org/)

Može naravno biti rizično (pisali smo o tome), ali lijepo djeluje za 60 dana.

Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 09. Januar 2019. u 12:19
Ovi Grci i Turci će imati snijega koliko žele...

Kanađanin je prisutan i nekako je sve snažniji po slojevima, nisam detaljno gledao ranije SSW događaje, jedna ćelija bi trebala opreživjeti valjda, od ostale ne, to treba provjeriti. Uglavnom, Ovo se previše odugovlači. Prvo tipična dislokacija PV krajem decembra, pa onda split 2/3 janura, pokušaj spajanja, pa onda opet pojačnao razdvajanje nakon novog zagrijavanja koje se trenutno dešava, taj spori proces smanjuje šanse za bolje propagacije.
Prognoza jačana -AO nije loša, ali sve ostalo liči na slične upade kao do sada, greenlandski blok je sada teško ostvariv odnosno ona kombinacija -AO/+PNA/-NAO, koja zna biti super i za naše krajeve a ne samo za srednju i zapadnu Evropu. Scandi+ također teško zbog samih PV ćelija. Jedina bolja šansa je bolje razdvajanje ovih ćelija i  jači Wave 2, tako za sada izgleda rješenje. ECMWF je pojačao Wave 2 (istina čas pojača, pa čas smanji, hajd mu više vjeruj)...

MJO faze su dosta loše, brzo ide ka krugu smrti (vjerovatno zbog SSW-a to se često dogodi), brzo smo prošli kroz blokirajuće faze, Faza 1 bi bila interesantna, to bi se odrazilo na treću dekadu, ali nekako je to sve prigušeno kao i propagacija.

(https://i.postimg.cc/T2QZMxgN/ec-ens-nat-z500scenarios-2019010900-336.png) (https://postimages.org/)

 Za sada i dalje smo ispod ispod -4°C T850hPa sa prosjekom ensa EC-a, klasteri nude zapadniji upad početkom dekade i dizanje grebena prema Greenlandu i Islandu. sve je to usporeno i podložno pormjenama, jer modeli ne znaju šta će sa kanadskim PV, EPS ga u jednom izlazu pojača, nekad smanji, remetieći odmah stanje Atlantik-Evropa.

(https://i.postimg.cc/5NTKb20g/Screenshot-2019-01-09-Phase-Diagrams-for-MJO-Tracking.png) (https://postimages.org/)
Evo kompozita sličnih događaja po Baldwin-Dunkertonu:

(https://i.postimg.cc/13jKp92T/Screenshot-2019-01-09-Baldwin-Dunkerton-Google-Search.png) (https://postimages.org/)

Mislim da neće odgovarati sljedećem:
(https://slideplayer.com/slide/10139424/33/images/34/The+NAM+in+the+stratosphere+and+troposphere.jpg)
jer kako sada stvoje stvari početak NAM prikaza je sličniiji gornjem:

(https://i.postimg.cc/C1XGqJ2q/zonal-gph-anomaly-time-series-mean.png) (https://postimages.org/)

Eto onih 15-20 dana koje sam juče spominjao, a koji su bili tačni prošlog februara, ali da se ne ponavljam, od početka ovaj SSW nije kao prošli, neka hibridna varijatna izmještanja PV sa splitom...

EDIT: Zanimljivo,  GFS-ov upad 06z, jako sličan klasteru sa najvećom podrškom.
(https://i.postimg.cc/Y2vp8YP3/gfs-0-336.png)
Vlage u zraku neće nedostajati u narednom periodu, upadi preko AC bi se spuštali do Sredozemlja, sada je samo bitan dotok hladnoće zbog pozicija koje sam spominjao.
Evo još NAM-a pošto je zadnji malo nečitljiv, ali se dobro vidi kako se pojačava crvena boja (-AO) na smjeni dekada.

(https://i.postimg.cc/CLPqBcfL/gfs-nh-namindex-20190108.png) (https://postimages.org/)

Još nešto pored Wave 2 koji me je obradovao to su antizonalni vjetrovi, nakon novog zagrijvanja u stratosferi, vidi se bolja propagacija za dalje

(https://i.postimg.cc/FzfQPFG6/ecmwfzm-u-f192.gif) (https://postimages.org/)

Izvinjavam se na dugačkom postu!
Još jedna napomena,  split se već dogodio, neki me pitaju zbunjeno zbog pisanja nekih kolega, ljubitelja prognoza, na FB-u. Svako griješi, ne prozivam ih, ali je došlo do nepotrebne zabune. 
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 12. Januar 2019. u 16:40
https://www.popsci.com/polar-vortex-fractured
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 13. Januar 2019. u 14:50
Dobat tekst Bart!

Evo da dodam malo pisanja sa meteo chata.

Nova istraživanja, mada mi nije jasan uzorak koji je uzeo Michael Ventrice. Preovladavaju sibirska zagrijavanja, rjeđa su sa atlantska strane. Nisam našiao na podatke evidencija tih zagrijavanja. Prošle godine smo imali atlantsko zagrijavanje, ove godine sibirsko, evo usporedbe potencijalni grebena nakon događaja 40 dana nakon SSW-a, Michael Ventrice:

"Now the take home message is both composites eventually lead to blocking over the North Pole and North Atlantic, bringing wintry conditions to the U.S. and Europe. The North Atlantic warming events are much quicker to evolve these conditions, and feature a more persistent -NAO."


(https://i.postimg.cc/ZqfsqjCG/Screenshot-2019-01-13-Michael-Ventrice-on-Twitter-Now-the-take-h.png) (https://postimages.org/)

Lijeva slika sa visokim GPH iznad Greenlanda odgovara prošlogodišnjem jakom padu NAO indexa, dostigao je jedne od rekordnih vrijednosti. Kada je zagrijavanje sa sibirske strane, -NAO je ustrajniji, ali vidi se da nema visokih amplituda GPH.

Ako malo pogledate detaljnije, možemo vidjeti da na 0-50°E ima više "+" anomalija GPH kada je "atlantski" SSW - sa više AC preko Scandi, za razliku od desne slike gdje su prisutni neki periodi "+" i "-" GPH anomalija. Pogotovu je zanimljiv 30-40 dan sa izraženom + GPH anomalijom koja liči na Grenlandski i Scandi blok. Da li će ove zime, vidjet ćemo u narednom mjesecu.

EDIT:
Međutim, ništa toliko optimistično se ne vidi za dalje što se tiče propagacija. Prošle godine je nastupilo znatno bolje i vidljivije kuda sve to ide...
Sada NAM i dalje prikazuje barijeru S-T, zonalni vjetrovi, na 10hPa kreću  na zapadni smjer, što bi trebalo značiti da se istočni prostiru u nižim slojevima, što je opet prigušeno i ne tako optimistično, iako se ne može vaditi zaključak za 10+ dana:
(https://i.postimg.cc/pLNzvjkP/gfs-nh-namindex-20190112.png) (https://postimages.org/)

Usporedba zonalnih vjetrova od 05.01 i 11.01. na 50 i 100hPa:


(https://i.postimg.cc/QtVH1NS6/ens-nh-strat-UT-050h-Pa-20190105.png) (https://postimg.cc/0MRkqsTm)

(https://i.postimg.cc/wjcydG7k/ens-nh-strat-UT-050h-Pa-20190112.png) (https://postimg.cc/VJvLq49S)

(https://i.postimg.cc/xd6XXNGJ/ens-nh-strat-UT-100h-Pa-20190105.png) (https://postimg.cc/sBZj8XNs)

(https://i.postimg.cc/fbz3WfdQ/ens-nh-strat-UT-100h-Pa-20190112.png) (https://postimg.cc/mPnZ8MVm)

Dosta je to lošije. Ne tako dobra podjela vorteksa sa njihovim osama, a onda odugovlačanje propagacije uz onu netegnutu dislokaciju, sve to uz sporu dinamiku dovodi do ovog, moglo je znazno bolje i drastičnije po Euroaziju.

EDIT:
GEOS je bolji:
(https://i.postimg.cc/bNR3w8VG/geos-nh-namindex-20190112.png) (https://postimages.org/)
ECM, ne znam koliko je ovo dovoljno za neku širu zimsku priču, nije to neka anomalija, svakako bolje, nego da je nema nikako:
(https://i.postimg.cc/g2XXBHhY/ecmwfzm-u-f240.gif) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 15. Januar 2019. u 20:23
Ako sam dobro razumeo a ako nisam kolega Pulsar ce me ispraviti... Ovo je dokaz da ce se zagrevanje u stratosferi odraziti i na troposferu krajem januara i u februaru(sto mi taj period poznat  ;))

(https://i.postimg.cc/LssFffWk/Screenshot-9.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 15. Januar 2019. u 23:00
Da. Postavio sam gore gomilu slika iz naučnih studija koje se bave NAM-om. Zašto je on tako dobar? Pa, propagacija vjetrova rijetko završi do nižih slojeva stratosfere na onu geografski širinu koja se mjeri oko pola. Pod akcentom da je to prosjek zonalnih vjetrova, znači negdje se propagaicj istočnih vjetrova "odradi" do tropsofere. 
NAM sa negativnim vrijednostima kroz tropsoferu znači jači AC nad Sjevernim polom.
Ako pogledate večerašnji EPS -miriše na bolje, jer pravi spominjani HLB. Naime kod SSW-a sa propagaicjom formiraju se viši geopotencijali preko Grenlanda sve do Scandi. Zato je EPS nešto hladniji nego što je bio u novijim izlazima jer je gurnuo hladniji zrak prema Balkanu.

To još nije ništa ozibljno, čekamo dalje, dok trend ne bude bolji. Sada mi se počeo sviđati ono što vidim...
Modeli ne mogu ovo sve da obrade. To su strašni podaci. Za one koje žele više, pogledajte listu superkompjutera:
https://www.top500.org/list/2018/11/?page=1
Pogledajte njihove specifikacije, koju količinu "odrade" po sekundi. Atmosfera je haotičan sistem, ali sa svim svojim fizikalnim zakonima. Ne trebamo se čuditi što EC ili neki drugi model nešto ne može, već da se divimo atmosferi kao takvoj.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: СрпскиСељак 16. Januar 2019. u 05:25
Колеге, да додам и ја скроман прилог свему овоме пошто је прљење прошло :)
Последња декада Јануара је можда и последња шанса да се осети права зима(падавине и ледени дани ),можда и мали део почетка Фебруара буде у томе и то је то.После креће лаганица,бар ја тако мислим ::)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Profiamater 16. Januar 2019. u 10:29
 ^^
Kolege iz ECMWF (Reading, UK) su ovo ozbiljno shvatile i u novom EC "run"-u su primenili korekciju da bi model uskladili sa navedenim u prethodnom komentaru  :D
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 16. Januar 2019. u 11:00
^^
Kolege iz ECMWF (Reading, UK) su ovo ozbiljno shvatile i u novom EC "run"-u su primenili korekciju da bi model uskladili sa navedenim u prethodnom komentaru  :D
:rofl: :thumbup:

Kolega crpckiceljak hvala na novom izlazu, vasem se prorocanstvu vise veruje nego bilo kom drugom modelu i meteorologu...Plasio sam se da Vas Nedeljko Todorovic ne izbaksuzira jer dok ste Vi pre najavljivali zimu on je prolece a sad i on zimu...  :hm: Ali nece valjda  :D
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 21. Januar 2019. u 07:56
Ako se dobro seceam nama obe godine bile dobre...
(https://i.postimg.cc/brSdnsjp/Screenshot-2.png)
Naslov: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 21. Januar 2019. u 08:14
To je godina u kojoj si imao one maksimalne veličine snijega. Ne znam baš da je ova druga bila tako izdašna, ali po dugotrajnosti propagacije ova joj je na putu, pišem o 2008/09. Kažem dugotrajna propagacija, ali ne mora biti učinkovita. Čak su i ćelije/sestre Vortexa slično raspoređene.

Zato sam pisao da nam je dobro imati sibirski vorteks bliže, iznad Evrope, kao te 1985. godine kada je, prema pisanju forumaša, YU bila zavejana.
Ako ne zatopli februar kod vas, onda će i ova biti u dobrom sjećanju. :)

Ako neko ima evidenciju o  2008/09 neka napiše, ja se ne sjećam nešto posebno, osim sarajevskog smoga, uobičajeno snijega, bilo je i hladno, a i Krajina je tada imala dosta snijega.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Milosh 21. Januar 2019. u 13:59
^^ Koliko me sećanje služi, decembar i januar ništa posebno, ni padavinski ni temperaturno, a onda je usledio legendarni februar. Ne baš kao 2012, ali centralna Srbija je bila zatrpana snegom od preko pola metra ponegde.
Kragujevac 55cm snega i legendardna Ajsova reportaža - http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=1358.0
I Beograd je dobro prošao - http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?topic=1347.0
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 21. Januar 2019. u 17:59
Kakav je to bio snegopad pre 10 godine, Niš 32cm... Ne znam Pulsar tvoje neko misljenje ali meni se nekako razvodnio februar ali ne znaci da ne moze da uleti neki dobar snegic...Ja se nadam za neki tako sneg 20plus cm koji bi potrajao nedelju dana kao sada bez vecih topljenja... To bi ovu zimu od veoma dobre ucinio sjajnom  :)
Inace ovaj SSW ce uci u top 3 po trajanju istocnog strujanja na 10hpa...
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 17. Februar 2019. u 13:33
Barte, bio si dobar prognozer za februar. 

Kao što sam već pisao na ovom forumu, negdje, PV se pokušava reorganizirati, što utiče na sprećavanja olakog formiranja blokova visokih geografskih širina (HLB), ali uspostavom zapadnih zonalnih vjetrova, opet su se aktivirali Waves, što remeti širenje jačanja vrtloga po cijeloj vertikali. U tom nekom međuterminu, mogu se stvoriti HLB. MJO faze su povoljne, ali je to sada komplikovano za prognozu zbog nedovoljno jasne situacije na Pacifiku (takva je bila i u januaru i evo i feburaru).

PV pokušava ojačati, a kao što sam pisao, krenuli su novi poremećaji u vidu Wave 1 i Wave 2. Wave 1 je po vertikali dobro organiziran (za termine nakon SSW-a), povezan sa dešavanjima u troposferi, tako da vidimo kako AC sa pacifičke strane pokušava više ući nad teritorijom Sjevernog pola. Kanadski vrtlog, znatno oslabljen, nije baš imao puno uticaja do sada, ali zato imamo dolinu po preko sredine Sjevernog Atlantika. Istočna obala Sjeverne Amerike i dalje ima održiv greben koji slabi, a  kanadski vrtlog se polagano pojačava za dalje vidjet ćemo koliko to može imati uticaja.

PV se još ne može po cijelom stubu organizirati, slabi su zonski vjetrovi na nižim slojevima stratosfere, gdje se još osjećaju posljedcie nedavnog splita PV.

(https://i.postimg.cc/28HjDLtT/gfs-nh-vort3d-20190216-f072-rot000.png) (https://postimg.cc/hfdR8vc7)


(https://i.postimg.cc/tC9dc80W/ens-nh-hgtwaves-010h-Pa-20190216.png) (https://postimg.cc/py1nhGLL)

GEFS predviđa dobar rast amplitude Wave 2, ali i EC nije nikako loš (ima puno osclacija u prognozi, ova jutro je među boljima)

(https://i.postimg.cc/3JPtcnBT/ecmwfzm-ha2-f240.gif) (https://postimages.org/)

a evo kako to izgleda na 3D prikazu:
(https://i.postimg.cc/BZpPj6yP/gfs-nh-vort3d-20190216-f180-rot000.png) (https://postimg.cc/PNL5ctdd)

Bitno je gdje je Wave 2, za sada više bi koristi dao istočnije od nas. Pregledniji prikaz na 50hPa, slično je i na nižim slojevima koji onda više poprimaju izgled sistema troposfere:
(https://i.postimg.cc/zDdzKRkW/ecmwf50f240.gif) (https://postimages.org/)

Udaljavanjem ove strukture dalje od Greenlanda, Islanda i Skandinavije, omogućuje širenje visokog pritiska prema tim oblastima. Neki Scandi+ je i dalje teško održiv jer djeluje dosta snažan sibirski vrtlog, kao što smo imali tokom druge dekade.

Nije neka situacija ali je moguće da zaluta neka visinska dolina sa istoka i donese zimsko sa istoka Evrope. Za sada je to dosta ograničino za neko bolje blokove za Greenland-Island-VB. Ima naznaka da se spoji taj visok pritisak preko pola AC-om sa pacifičke strane, ali je to za sada teško održivo.

 Za sada ima naznaka da bi nakon ovog zahlađenja u prvom dijelu dekade, odmicanjem AC prema sjeveroisotku Atlantika, došlo do još jednog/zadržavanje zahlađenja i u drugom dijelu dekade.

(https://i.postimg.cc/SNBJYMyd/ecmwf-ens-z500a-nhem-11.png) (https://postimg.cc/ZCLT10vv)

(https://i.postimg.cc/j2zdz8qh/258.png) (https://postimages.org/)

EDIT: Nisam htio ubacivati još MJO faze, previše je, baš me zanima kakvu će sliku dobiti faza 8 i 1 u narednom periodu, sa obzirom na pomiješane signale ENSO faza u atmosferi.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 07. April 2019. u 11:20
Nakon dosta obazrivosti zbog sumnjive propagacije, na kraju smo imali i stratosfersko hlađenje (kada je PV postao ponovo kompaktan  sa jakim zapadnim vjetrovima), što je sigurno jednim dijelom, ako ne u februaru onda u martu,  pomoglo vladavini AC i visokih temperaturama preko većeg dijela Evrope. Aktivnost stratosferskog PV-a se polako bliži sezonskom kraju, čime se povećavaju šanse za narušavanje AC na geografskim širinama koje nas interesuju.
(https://i.postimg.cc/qRYh8QHM/u-65-N-10hpa.png)

Temperatura na 10hPa je bila daleko ispod prosjeka, što nije baš česta situacija nakon SSW-a, ali hlađenje stratosfere je, također, dostiglo temperature ispod prosjeka, što može imati veze.
(https://i.postimg.cc/RZ8dXr5w/Screenshot-2019-04-07-Graphics-produced-by-IDL-t60-90n-10-2018.png)
Ukratko, konačno dolazi do izmještanja AC prema polu, slabi PV, ali klimatološki bi finalno zagrijavanje moglo nastupiti u drugom dijelu aprila. Međutim, gledjaući do kraja mjeseca, teško je reći kakav uticaj ima finalno zagrijavanje u stratosferi, na srednjim geografskim širinama u troposferi ovako kasno. Bilo je dosta situacija kada bi Sredozemlje bilo aktivnije, ali se ne može izvući precizan zaključak.

Dvije godine zaredom, SSW ima daleko više uticaja (posebno ovogodišnji) na američki kontinent nego na euroazijski dio, što je suprotno od studija nastale na osnovu statističkih pokazatelja prethodnih SSW-a. Inače, ovaj SSW je imao dosta stvari koje nisu baš po udžbeniku, dokaz da će se još puno istraživanja napraviti da bi bar približno znali šta se dešava sa PV i kakve su posljedice po troposferu.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Bart 17. Novembar 2019. u 02:08
https://www.severe-weather.eu/global-weather/polar-vortex-update-warming-collapse-winter-fa/?fbclid=IwAR22jko2AtuJ3E3jiXKDytLzOfe-5OqGT0nHp3z7Dwqs-aojMNS8NWzHwnk
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: risbo gr 17. Novembar 2019. u 09:40
Uskoro će se sve više aktivirati ova tema jer ima sadržaja za praćenje. Nadam se da će kolega Pulsar da pokrene ovu temu  :D
Bilo je već nekoliko tekstova  na SWE o potencijalnom SSW do kraja ove godine. Sve i da dodje do toga nema garancije gde bi i kako bi se to manifestovalo u našim geografskim širinama ali ima šta da se prati :)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: skomimaster 22. Novembar 2019. u 16:55
Prilican rasip medju GFS ensima i CFS varijantama sto se tice jacine zonalnog strujanja na 10hPa u decembru. Ono sto je zajednicko za sve opcije, jesu slabija zonalna strujanja od proseka, zbog impulsa koji ce stici iz troposfere. Zonalna- za sada i dalje u prognozi preovladjuju zapadna, redje signal za istocna, ali videcemo kako ce se odviti situacija.

(https://i.postimg.cc/J4wNCL4F/u10serie.png)
Izvor: weatheriscool.com

Operativni GFS 06z dobar, znacajno zagrevanje i slabljenje PV-a

(https://i.postimg.cc/7P16b8nd/gfsnh-10-336.png)
Izvor: meteociel.com

Trenutno stanje PV-a
(https://i.postimg.cc/XYq72Z66/pv-1.png)

za 7 dana, nakon ovog uvodnog, slabijeg zagrevanja
(https://i.postimg.cc/nh9fjqtr/pv-2.png)

na kraju GFS 06z run-a PV oslabljen i skupljen
(https://i.postimg.cc/28JPD3BD/pv-3.png)
Izvor: wetterzentrale.de
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 25. Novembar 2019. u 00:06
Super da ima više onih koji pišu u ovom kutku.
Želim ovom objavom samo skrenuti pažnju na povezanost u atmosferi. Uvijek gledam na atmosferu kao širu 3D sliku a u toj slici se uklapa PV (stratosfere i troposfere).
Sa ovim najavljenim prodorom hladnog zraka nakon sedmica i sedmica ustaljenog obrasca. Pisao sam ranije, da bi se taj obrazac poremetio mora doći dosta jaka energija, da li preko ENSO, MJO, globalne oscilacije vjetra ili odozgo iz stratosfere.
Nekada se mora dosta faktora poklopiti da bi se jedan samoodrživi sistem (koji je vladao do sada na kartama) poremetio. Međutim, taj sistem je doveo do poremećaja u stratosferi (vratio nam se sa rezultaitma u drugom obliku). Visok pritisak (HP) jugoistočno i istočno od nas, pa onda prema Sjevernom polu doveo je do zagrijavanja i poremećaja vrtloga (sada neću pisati o kakvom će biti stepenu zagrijavanja riječ i da li će biti).

Imamo trenutno stanje na kartama za period od nekih 7 dana sljedeće:
(https://i.postimg.cc/NjwX81Hw/gfs-nh-gphws-010h-Pa-20191124-f168.jpg)
Pod djelovanjem Wave 1 (sa pacifičke strane) PV je "gurnut" prema Euroaziji, pa je tako malo dislociran sa svog staništa iznad Sjevernog pola. Ovo ima posljedice i po troposferu. Pošto je Wave 1 bio velike amptude, PV je udaljio i na doljnim slojevima stratosfere, a onda je odreagovala i troposfera tako da je PV i na troposferskom nivou gotovo pa "počišćen" sa te strane što se vidi i na prizemnim kartama pritiska:
(https://i.postimg.cc/cHKPSKBX/gfs-mslpa-nhem-14.png)
(https://i.postimg.cc/sgsFhg3g/gfs-mslpa-nhem-27.png)
Svaka ova ciklona koja prelazi preko Sjeverne Amerike dolaskom na Atlantik samo dodatno dobija na snazi i pojačava AC iznad Greenlanda, "upumpavajući" topli zrak, ali i podižući greben preko Atlantika, čime se stvaraju uslovi za meridijalno strujanje/S-J, pa Evropa konačno dobija zimske uslove. Dok je istovremeno kanadski vrtlog iscrpljen prethodno opisanim dešavanjima, stoga se i stvorila prilika za blokadu nad Atlantikom/Greenlandom, nema ciklona iz tog smjera da idu preko Atlantika.

(https://i.postimg.cc/Tw5xdNc8/gfseu-12-180.png)

Ovo je vrlo šturo napisano za dešavanja na nivou troposfere, jer su tu procesi još komplikovaniji. Vratio bih se na više nivoe atmosfere.
Ta povezanost strato-tropo se vidi na sljedećm prikazu Wave 1:
 (https://i.postimg.cc/PxchWQNb/096.png)


Zahvaljujući nesebičnim ljudima u meteo svijetu, imamo uvid u kretanju PV po cijelum stubu u realnom vremenu, na stranici:
https://www.stratobserve.com

Pogledajte kako izgleda PV po cijelom stubu, dislociran, sa nagibom što je posljedica djelovanja Wave 1 i slabim djelovanjem Wave2. Prve dvije slike su pogled sa pacifičke strane u prvim danima decembra:

(https://i.postimg.cc/6QW9tQDZ/gfs-nh-vort3d-20191124-f228-rot180.png)

(https://i.postimg.cc/9MzCwnXF/gfs-nh-vort3d-20191124-f264-rot180.png)

Pogled iz smjera Azije (pogledajte samo tu izduženost) i Evrope:

(https://i.postimg.cc/brtP3S27/gfs-nh-vort3d-20191124-f264-rot270.png)

(https://i.postimg.cc/W1PNY88X/gfs-nh-vort3d-20191124-f288-rot000.png)


Ako gledamo odozgo vidimo kako je PV povijen i pokušava se centralizirati sa vrha stratosfere iznad Sjevernog pola:
(https://i.postimg.cc/RZQMktb9/gfs-nh-gphellvert-20191124-f264.png)
Parametri desno su važni za sticanje naziva SSW događaj, ako stignem o tome drugom prilikom.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Ljubiša 25. Novembar 2019. u 08:12
Samo da se javim i da podržim ovu temu, redovno čitam kao potpuni laik i pokušavam da shvatim bar osnove ove teme.
Svaka čast momci!  :tu:
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 02. Decembar 2019. u 18:02
https://www.youtube.com/watch?v=N9-2jGxkxxM

Zanimljiv video. Dosta stvari je lijepo objašnjeno. Međutim neke stvari su malo diskutabilne. pogledao sam mnogo webinara, prezentacija, novih istraživanja... Nigdje nisam naišao da se PV raspada zbog klimatskih promjena. To je prosto nemoguće zaključiti jer je kratko vrijeme praćenja PV, puno kraće nego što su mjerenja meteo parametara na površini Zemlje.

Može se govoriti da se stratosfera brže hladi tokom jeseni pa PV brzo ojača, a što je odgovor na zagrijavanje troposfere, o čemu piše S.Lee baš ove godine. To opet ne znači da su česti ovi izlivi hladnog zraka, da su tako česit izlivi, onda ne bi bilo toplih zima.
U jednog drugoj emisiji se  govori da smanjena količina leda utiče na PV, to opet nije dokazano uopšte, o tome se i dalje polemiše. Loše je to vezati tako lako za stratosferu.

Druga stvar, nema tačne prognoze, kako kaže dr. Đurđević (4'53"), o poremećaju PV i izlijevanju hlanoće. Profesor Đurđević kaže da se fenomeni globalnih razmjera lakše predviđaju. E pa nije tako, upravo završen skup pod ECMWF-om o stratosferi je puno pisao o ovome. To je tako komplicirano, da puno toga utiče na stratosferu i da svjetski meteorolozi svake godine imaju razgovor o ovome po nekoliko tema i istraživanja.
Evo jedne svježe slike sa gore spomenutog sastanka:
(https://i.postimg.cc/FKDPfMkT/predvi-anja-ekstremnih-doga-aja-PV.png)

Nadam se da je došlo samo do loše interpretacije ovih događaja.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 04. Januar 2020. u 13:31
 
(https://i.postimg.cc/cLhyWYVG/Screenshot-2020-01-04-GFS-1mb-Geopotential-Height-Instant-Wea.png) (https://postimages.org/)

 :tornado:
Još malo pa idelani koncentrični krugovi.

A vjetrovi:


(https://i.postimg.cc/7LrFS90z/umedel60.png) (https://postimages.org/)

10hpa:

(https://i.postimg.cc/W49xxvxG/Z-temp-10hpa-294.png) (https://postimages.org/)

Geopotencijal pada na svega 2760.

3D prikaz nešto ovako:
(https://i.postimg.cc/gknyKPK9/gfs-nh-vort3d-20200101-f384-rot000.png)

Ovo je samo izlaz koji pokazuje tek pravu snagu SPV. GEFS je daleko bolji i nudi napad preko wave 2, možda i wave 3 podršku. Ako sam postavljao karte jakog poremećaja PV, da postavim i kako izgleda kada PV stvarno ojača.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: man 16. Februar 2020. u 20:54
E evo ga idealni skolski primer polarnog vorteksa na danasnji dan 16.02.2020.Danas ovako izgleda polarni vorteks.I mi treba da se nadamo nekoj zimi???Ma kako da ne.

(https://i.postimg.cc/s2N1d0x8/vortex.jpg)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: skomimaster 19. Februar 2020. u 22:22
Da se nadovezem na sliku koju je @man postavio.

Zonalni vetrovi su na prstenu od 60° severne geografske sirine, na nivou 10hPa, od sredine decembra jaci od proseka, u par navrata rekordno jaki u odnosu na bazni period

(https://i.postimg.cc/BQX4WQ39/u10serie.png)

Bez znacajnih promena u narednom periodu:

(https://i.postimg.cc/rF0XnnGq/wind.png)

Veoma postojana-uparena struktura kroz ceo profil

(https://i.postimg.cc/wvqYw92r/vortex.png)


10. februara Arctic Oscillation indeks je dostigao najvisu vrednost od kad se racuna
Citat
The most recently observed Arctic Oscillation is the highest daily value in our historical record (6.34), breaking the past record from February 26th, 1990 (5.91).
, narednih dana jos jednom ka rekordnim vrednostima

(https://i.postimg.cc/ZnXgzmP4/ao-sprd2.gif)

Cikloni povuceni ka polarnim predelima, anticikloni u umerenim sirinama, tipicno za +AO

(https://i.postimg.cc/g0G7WNhX/gfs-ens-mslpa-Mean-nhem-1.png)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: skomimaster 03. Maj 2020. u 17:33
Tribute izuzetno postojanom polarnom vorteksu za sezonu 2019/20.  :grin:

Strujanje na 10mb od 20. novembra 2019. do 20. aprila 2020, jedna slika dnevno. Odoleo je vorteks svim napadima, gotovo idealna struktura, uparenost troposfera-stratosfera...

(https://i.imgur.com/rdqT0b2.gif)

Osrednjena zonalna komponentra vetra na 10mb na prstenu 60°N (plava linija) u odnosu na srednjak za period 1979-2016 (crna linija). Tokom cele sezone zapadna strujanja, jaca od proseka, u par navrata rekordno jaka.

(https://i.postimg.cc/tCKtR49h/u10serie.png)

Temperatura na 10mb/30mb iznad severnog pola (crna linija) ispod proseka (siva linija) gotovo celu sezonu

(https://i.postimg.cc/6QwP30BL/pole10-nh.gif)

(https://i.postimg.cc/CKNQfq1y/pole30-nh.gif)

Kao rezultat cikloni i hladan vazduh su se drzali polarnih predela, usled cega je dobar deo severne hemisfere imao blagu zimu

Anomalija visine 500mb povrsine (decembar-februar)
(https://i.postimg.cc/HkTKWzY0/z500.gif)

Anomalija temperature (decembar-februar)
(https://i.postimg.cc/7ZXR5zhF/t2m.gif)
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Johnny colchonero 18. Decembar 2020. u 17:13
Nije bas za temu zima, jer logicno nema jos nista konkretno na kartama sto bi moglo da se dovedu u vezu, ali posto ima veze sa SSW i implikacijama na vortex da postavim ovde, pa Pulsar i ostali strucniji forumasi mogu da upotpune sa nekim podacima, ako ih ima zanimljivih.

GFS vec neko vreme nudi pred kraj godine zagrevanje stratosfere sa temperaturama oko cak +5C na 25km visine. Jos je daleko, ali nije ni +384h.

(http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/archives/2020121806/gfsnh-10-264.png?6)

Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 09. Januar 2021. u 00:18
I dogodio se SSW, pa bi bilo dobro ispratiti koliko vrijeme dozovljava i ovu sezonu. Kolega je već ranije postavio kartu mogućeg zagrijavanja, ali modeli znaju nekada uraniti sa prognozom iznenadnog zagrijavanja stratosfere. Ovo je SSW tipa pomaka, a češće se želi da je za Evropu tipa dijeljenej ili split.
Međutim drugi talas, wave, ili ti drugi visok pritisak u stratosferi nije bio toliko jak da zajedno sa talasom ili visokim pritiskom iznad Istočne Azije i Pacifika napravi split. Drugi spomenuti wave je ustvari brojčano wave1, neki ga zovu i majka talasa, jer se najviše on ponavlja i najintezivniji je tokom sezone na našoj hemisferi.

Preteča ovom SSW, što često bude, je veliko zahlađenje Sibira i istoka Azije:
(http://www.atmos.albany.edu/student/ventrice/real_time/maps/temp/Asia_30d.gif)
Visoki pritisci preko istočne Azije te bomba ciklone preko sjevera Pacifika, krajem prethodne godine, su bili dobri okidač veći prenos energije u strato, taloženjem više toplote i jačanjem Wave1.

(https://i.postimg.cc/RZbKBqSX/ventusky-pressure-20201228t0900.jpg)
(na slici se vidi veoma visok pritisak sveden na razinu mora, nisam našao podatak da su potvrđeni, ali su neke stanice mjerile rekordno visok pritisak)

(https://www.severe-weather.eu/wp-content/gallery/andrej-news/cache/pacific-record-breaking-extratropical-storm.jpg-nggid0521452-ngg0dyn-700x700x100-00f0w010c010r110f110r010t010.jpg)

Na ovoj slici možete vidjeti aktivnost talasa i na gornjem dijelu kako se brzo mijenjaju zapadni vjetrovi kroz vertikalni profil atmosfere u antizonalne - istočne (plava boja).
(https://i.postimg.cc/Zq2QCTcL/Screenshot-2021-01-09-Climate-System-Monitoring-TCC.png)
Eliassen-Palm (EP) flux predstavlja i kvazistacionarno širenja talasa u donjoj stratosferi  (na slici ispod 100hPa). Intenziviranje prodiranja planetarnih talasa u stratosferu u uzrokuje promjene u stratosferskoj dinamici, stvarajući preduslove za pojavu SSW-a.
(https://i.postimg.cc/G354t6wm/tlat-epz-nh.gif)

Zna se desiti kada je već uspostavljena blokada na srednjim geografskim širinama i prema polu da se brže reflektira na troposferu učinak SSW-a. To je slučaj i sada, kada se ne čeka sedmica ili dvije sedmice da vidimo učinak SSW-a:

(https://i.postimg.cc/T1xVhSWw/ecmwf-ens-T850a-Mean-eu-1.png) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/CLL8tbGW/ecmwf-ens-T850a-Mean-eu-6.png) (https://postimages.org/)
 
Ili malo udaljeniji pogled na našu hemisferu:


(https://i.postimg.cc/65nQM3SD/ecmwf-ens-T850a-Mean-nhem-1.png) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/PrsXvHxK/Er-Kj30e-WMAAcnnu.jpg) (https://postimages.org/)
(druga slika pokazuje anomalije T nakon SSW-a)
Za sada nije to loše, što se tiče propagaije, mada je rano govoriti. Možda i MJO krene prema Pacifiku, te se olakšaju i produže blokade prema S. polu. Mislim da je sada dobrodošao jači uticaj La Nina, da ojača greben preko Atlantika, naravno oslalbjeni zonlani vjetrovi to sada olakšavaju, ali je i pitanje gdje bi se jezgro PV ili više njih moglo kasnije smjestiit, jer se sredinom mjeseca očekuje opet "napad" na PV.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: danijel 30. Decembar 2021. u 14:02
Malo mogućem zagrevanju PV-a i mogućem događaju SSW-a, sveži podaci 27.12.2021. Анализа и прогнозе арктичких осцилација и поларних вртлога:Резиме на једноставном језику

Док сам расправљао, осећам да се атмосфера приближила рачвању на путу за зиму. Први пут је свеукупно хладније решење док други пут значи свеукупно блажи остатак до зиме. Остајем у недоумици како ће се зима развијати у наредним недељама. Међутим, уверен сам да ће се растегнути поларни вртлог појавити почетком јануара и стога очекујем да ће се хладне температуре у западној Северној Америци проширити на исток током прве две недеље јануара. Иако модели пружају малу или нестабилну подршку за моја очекивања.

Утицаји

И даље сам збуњен због продуженог периода у коме стратосфера и тропосфера остају неповезане. У претходна три блога сам расправљао, барем за мене, о томе како зима еволуира одавде је стигла до рачвања на путу и ​​могу да видим два различита пута са веома различитим исходима. Први пут је догађај спајања тропосфера-стратосфера-тропосфера (ТСТ) који се краткорочно карактерише релативно хладним периодом широм континената северне хемисфере (НХ), али прелази у продужени период јаког поларног вртлога (ПВ), позитиван АО/НАО и широко распрострањене релативно благе температуре широм НХ континената почевши највероватније средином јануара.

Други пут је где релативно хладан период широм НХ континената крајем децембра и почетком јануара поремети свеукупни благи догађај ТСТ спајања. Уместо тога, ми смо на самом почетку догађаја ТСТ спајања који фаворизује поремећенији ПВ и остатак зиме је генерално хладнији од првог пута. У овом другом путу или сценарију, предстојећи хладни период не би био континуиран, већ би такође прешао у блажи период средином и крајем јануара, али би се значајно ослабљени ПВ спојио на површину што би довело до потенцијално и продуженог хладног периода у касну зиму. . И за мене је фрустрирајуће барем то што још увек нисам сигуран у један сценарио над другим.Гледајући најновију графику геопотенцијалних аномалија висине поларних капа (ПЦХс) (погледајте слику 11 ), ПЦХ у стратосфери су били све топлији и могли би чак постати мало топлији у првој недељи јануара, што указује на поремећај опште благог ТСТ-а. догађај спајања. Ово би барем омогућило хладнију другу половину зиме за САД источно од Стеновитих планина, делове Европе, а можда чак и источну Азију (источна Азија може остати хладна без обзира).

Оно у шта сам више уверен ове недеље него претходне две недеље је да ће се догађај растегнутог поларног вртлога (ПВ) десити почетком јануара. ГФС предвиђања почињу да еволуирају у препознатљивију конфигурацију/образац повезан са растегнутим ПВ-ом. Видети Цохен ет ал. 2021 за композите стратосферске и тропосферске циркулације током продужених ПВ догађаја. У стратосфери, прогнозе динамичког модела доследно показују гребенасте/високе притиске између источног Сибира и Аљаске, јасно растегнути ПВ и снажан попречни поларни ток од Сибира до Канаде (видети слику 13 ). У тропосфери неки импресивно појачани гребени/високи притисак преко Аљаске и у Бофортово море заједно са низводним удубљењем/ниским притиском у источној Канади (види слику 8). Али чак и са овом повољном циркулацијом за хладне температуре источно од Стеновитих планина, модели настављају да се придржавају хладноће у западним Сједињеним Државама и размишљају о томе да ли се хладноћа икада пресели у централне и источне САД. Мислим да сам био прилично доследан у изражавању својих очекивања да се хладноћа помера на исток. Нисам сигуран зашто модели и даље толико оклевају да помере хладни исток, али то би могло бити повезано са Ла Нињом/негативном пацифичком децедалном осцилацијом/Маден Јулиан осцилацијом која је застала у фази седам надјачавајући друге сигнале.

Као што сам поменуо прошле недеље често након продуженог ПВ догађаја, ПВ може брзо да ојача. Мислим да би релевантан пример за ову зиму била зима 2019/20. Продужени ПВ догађај у децембру прешао је у рекордно јак ПВ у јануару и фебруару. Тренутно, не видим понављање. Овог датума 2019. ГФС је већ предвиђао ниске геопотенцијалне висине у централном Арктику и драматично загревање у целој северној Евроазији осим у источном Сибиру. Иако је хемисферни образац мање него оптималан за ометање ПВ-а, мислим да ће релативно ниске температуре широм северне Азије вероватно опстати и да ће вршити неку врсту обртног момента на ПВ. Да ли ће бити довољно да смислено поремети ПВ, да будем искрен не знам.Укратко, још увек постоји много неизвесности како се временски образац развија широм северне хемисфере после недељу дана. Највише сам уверен у растегнути ПВ који би требало да повуче хладни ваздух западне Северне Америке источно од Стеновитих планина барем у регион Великих језера, али динамички модели не подржавају ову идеју. Не мислим да растегнути ПВ подржава ниске температуре у Европи, али изгледа да би хладан ваздух у западној Азији могао бити доступан за одлазак у источну Европу. Тропосферски одговор на растегнути ПВ је обично две недеље или мање, а температуре би постале блаже касније у јануару, без обзира на то. Касније у јануару или у фебруару могло би доћи до још једног растегнутог ПВ-а, значајнијег ПВ поремећаја у вези са изненадним загревањем у стратосфери (ССВ) или јачим ПВ од нормалног. Било који од два ПВ поремећаја би фаворизовао свеукупни хладнији образац са хладноћом фокусираном у Северној Америци за растегнути ПВ, али широм северне Евроазије за ССВ. Снажан ПВ би фаворизовао општи блажи образац.

Живи од ПВ, умри од ПВ. Волео бих да имам нешто дубље да кажем, али ово остаје тако изазовна зима за разумевање и предвиђање. Изненађен сам како ЕПС већ неколико недеља доследно предвиђа јак до веома јак ПВ. Признајем да је овај сценарио вероватан са растегнутим ПВ усмеравањем који одбија било какву енергију уздизања даље од ПВ-а омогућавајући му да ојача. Као што сам раније поменуо, очекујем да ће релативно ниске температуре у Азији смањити вероватноћу овог сценарија. Само ћу завршити да је то не само изазовна прогноза за мене, већ и за динамичке моделе и надам се да ће, ако ништа друго, то бити одлично искуство учења.Ажурирање средом

Нема много промена од понедељка и даље смо уверени да смо на почетку растегнутог поларног вртлога, иако има нека битна одступања од идеализованог случаја који произилази из сложених догађаја многих догађаја. Развијамо нову дијагностику за дневну производњу коју сам користио за рад у припреми који показује вртложне (разлику од зонске средње) геопотенцијалне висине и флукс таласне активности (ВАФ) у зонском и вертикалном правцу. Није баш спреман од ударног термина и треба га модификовати, али данашња радња јасно показује ВАФ навише изнад Азије, одбија се од поларног вртлога и окреће се надоле преко Северне Америке, што је препознатљиво ширење енергије растегнутог ПВ-а или „рефлективног“ догађаји. Дугорочан

30–дан

Најновија графика аномалија геопотенцијалне висине поларне капе (ПЦХ) тренутно показује хладне/негативне ПЦХ у целој стратосфери и топле/позитивне ПЦХ у тропосфери ( Слика 11 ). Највећа негативна одступања су тренутно и предвиђа се да ће ослабити до неутралног у горњој стратосфери ( Слика 11 ). Тренутно су стратосфера и тропосфера одвојене и чекају да се спајање настави, мада за мене остаје отворено питање како тачно. Нормални до изнад нормалних ПЦХ предвиђени ове недеље у доњој тропосфери су у складу са предвиђеним негативним површинским АО ове недеље и негативним до неутралним АО следеће недеље ( Слика 1 ).

Предвиђа се да ће вертикални ток таласне активности (ВАФз) из тропосфере у стратосферу или транспорт топлоте ка полу у стратосфери остати нешто активнији до средине јануара ( Слика 1 2 ). Пораст ВАФз је у складу са недавним и предвиђеним Уралом и источно од Урала ове и следеће недеље ( Слика 1 2 ). Међутим, позитивне ВАФз аномалије су релативно слабе, а јак поларни вртлог би требало да остане нормалан до јак до средине јануара, као што сугеришу скоро нормални до релативно хладни стратосферски ПЦХ. Иако и даље верујем да ће се растегнути поларни вртлог догодити почетком јануара, тако да је нешто за гледати.У краткорочном периоду предвиђа се да ће активни ВАФз бити мали, што омогућава ПВ да остане релативно јак са ПВ центрираним у близини Гренланда друге недеље јануара ( Слика 13 ) са упорним позитивним стратосферским АО у наредне две недеље ( Слика 11 ). Међутим, јачање поларног стратосферског гребена у близини Дателине са додатним загревањем које се љуља ка истоку од Евроазије сугерише растегнути ПВ ( Слика 13 ). У ствари, снажан попречни поларни ток од Сибира до Канаде изгледа више канонски растегнути ПВ.
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Demian 31. Decembar 2021. u 21:03
I sada laicko pitanje..sta ovo zanci za zimu na nasim prostorima?
Naslov: Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
Poruka od: Pulsar_ 06. Februar 2022. u 17:01
Stratosfersko hladjenje, SC, događaj Strong PV-a..., nazvali ga kako god - rijetko omahne u blagom vremenu u dobrom dijelu Evrope. Ne samo da moze februrar biti otpisan nego i pocetak narednog mjeseca. Ne kazem da ce 100% biti tako, ali prema dosadasnjim obrascima, veca vjerovatnost - da!
Atmosfera je tu da iznenadi, pogotovu u doba globalno toplijeg vremena kada neki patterni, dirigirani od nekih vremenskih dogadjaja, nisu slični onima od prije 20g.