Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Meteo chat  (Pročitano 1363424 puta)

Van mreže Mile94

  • Moderator
  • **
  • Poruke: 1.754
  • Starost: 29
  • Lokacija: Mošorin
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3020 poslato: 01. Septembar 2017. u 21:04 »
Ma i nisam ja to tebi licno uputio, to ja onako, za sebe. :D

Sto se tebe tice, svakako se i slazem sa tim tvojim komentarom, prognozirati kolicinu kise u ovakvim situacijama je dosta nezahvalno i moglo bi biti poprilicnih razlika u kolicini padavina lokalno. Naravno, mogla bi pasti i obilna kisa na vecem podrucju, ali da ne spominjemo, da ne baksuziramo. :D

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.458
  • Lokacija: Niš
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3021 poslato: 01. Septembar 2017. u 21:23 »
Sve ok, ali Nis i okolina ove godine bas nemaju srece.  :/  Ocigledno nista vezano za kolicinu padavina i raspored istih necemo znati sa sigurnoscu sve dok kisa ne napuni kisomere (gde napuni). Ono u cemu se modeli slazu jesu obilnije padavine u Vojvodini, posebno u severnijoj polovini pokrajine, tako je barem za sada.
Nije to nista, novi Ec jos gori... Sve mogu da razumem ali i da ce ljetokrepač da ga ovoliko iztupi to ne mogu...  Moze da nas iznenadi nesto ove godine je pracenje psihicki naporno, dobro je sto necu da pratim,  nedelju idem na rodj pa se necu nerviram...

Van mreže Johnny colchonero

  • *
  • Poruke: 494
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3022 poslato: 04. Septembar 2017. u 10:58 »
Katastrofalan izlaz GFS-a, sto se tice Irme. Uragan od 881mb bi po 00z udarao svom silinom tacno u Majami.  :pop: :pop: :oboze:

Van mreže Медо

  • ***
  • Poruke: 4.077
  • Starost: 28
  • Lokacija: Мрчајевци
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3023 poslato: 04. Septembar 2017. u 18:47 »
 ^^

Сад и ја мало бацих поглед, ни нови излаз није ништа бољи, напротив.

Лаик сам што се тиче урагана тренутно је Ирма сврстана у категорију 3 а на картама тек следи јачање и онда свом својом жестином по сред Флориде и Мајамија, делује ми да је ово опасније од Харвија који је погодио Хјустон пре неколико дана.

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.398
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3024 poslato: 04. Septembar 2017. u 22:05 »
Automatska prognoza za Miami za sledeći vikend  :/



padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 17.5mm
Miljakovac - 19.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Gagi_Bg

  • *
  • Poruke: 400
  • Lokacija: Vidikovac - JZ Beograd
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3025 poslato: 04. Septembar 2017. u 22:27 »
Ma znam, to je ona trenutna nervoza koja prođe brzo. Kao kad gledaš utakmicu i izgubi tim za koji navijaš.  :)
To nam je što nam je i ne možemo tu ništa.
Inače, planiram da napišem neki ozbiljniji rad/analizu o tome zašto konvektivni oblaci zaobilaze Beograd. I to ne samo sa statističkim podacima, već i sa nekom analizom mikroprocesa, kako uopšte reke i teren utiču na konvektivne oblake, a kako tlo i vegetacija (nije svjedno da li oblačnost prelazi preko šuma, livada ili preko oranica). Drugačiji je albedo tla, bilans zračenja, ali i prizemna vlažnost vazduha. Za to će trebati dosta vremena, ali nadam se da će se isplatiti.
Zanimljivo je da to nije moja originalna ideja. Jedan meteorolog je već pisao tezu o tome kako "Beograd razbija oblake", ne samo konvektivne. Međutim, kao glavni dokaz za tako nešto je priložio radarske slike sa LAWR-a i Košutnjaka. A kako je poznato da radari ne mogu da uhvate oblake koji su im iznad glave i da postoji slabljenje odraza kada su oblaci jako blizu, rad mu nije baš najbolje prihvaćen.  :)


Ontopic: Razvedrava se, ugrejalo sunce. Padavine danas 0.5mm, konačna suma od ovog ciklona 5-6mm.
Temperatura bez bitnije promene i pored sunca. Trenutno 16°C.

Svakako će biti potrebno mnogo truda za tako nešto, pa evo da i ja napišem par reči tome. Pre svega, znam da ti usmena podrška i ne znači nešto posebno, jer ćeš oko tog rada morati baš dobro sam da zapneš, ali se nadam da će ti se taj trud isplatiti. Puna podrška i od mene, svakako ću pročitati sve od slova do slova.
Bez obzira što si zaista izvrstan poznavalac meteorologije, za razliku od mene, biću slobodan da ti svejedno dam par predloga.
Beograd je prostorno ogroman. Ako uzmemo u obzir da i Mladenovac spada pod Beograd, a da je jedan Aranđelovac, koji je na sat i po vožnje, još pre par godina podneo zahtev da postane Beogradska opština... imaćeš vraški težak posao. Čitajući upravo ovde na forumu kako pojedini delovi Beograda u nekom strujanju budu obavezno pogođeni, dok drugima to redovno ne donese baš ništa, mislim da bi mogao da razmisliš o tome da Beograd podeliš na celine. I to ne na sever i jug, već na principu krsta (SZ, SI, JZ, JI). Neko je i nedavno ovde napisao, ne znam da li Paun ili Skomi, da je putanja najjačih nevremena najčešće išla linijom od Podrinja pa SI delom Beograda, ili dole iz pravca Valjeva, Avalom, pa JI delom Bg-a. Za pretpostaviti je da bi istraživanje dalo neke tačnije i jasnije rezultate ukoliko se celine obrade na taj način, nego ako se sve ugura u prosek za ceo Bg. A meni lično je statistika najgluplja stvar, koja samo bespotrebno relativizuje i pojednostavljuje događaje. Mislim da si upravo ti pisao o tome da je ovaj maj, što se tiče Bg-a, bio mesec sa najviše grmljavinskih dana još tamo od početka 20-og veka. Svi znamo da su sve te nepogode bile veoma blage, bez skoro ikakve štete. A za 10 godina će neko, gledajući samo statistiku verovatno reći "Ne daj Bože proleće kao u maju 2017. (ili obrnuto, ako je ljubitelj konvektivnih dešavanja). A svi znamo kako je prošao ovaj maj.
Mi smo zbog posla morali da dobro zasučemo rukave i uradimo istu stvar: da napravimo neku novu podelu Beograda, jer se u administraciji ovde stvari ne menjaju po 50 godina, dok je na terenu sve potpuno drugačije, jer je kao što rekoh, ono što spada pod Beograd otišlo predaleko i u širinu i u dužinu. Mislim da smo, bar se nadam, dobili neke efektnije stvari sa tom podelom, ako opet dođe do nekih velikih elementarnih nepogoda.
Kako god, samo sam hteo da ti predložim, da bi rezultati bili što prilagođeniji, jednostavno obradiš neka dešavanja u pojedim delovima Beograda, sa akcentom na lokaciju. Tako neće moći da se desi da katastrofalna poplava iz 2014. koja je potopila Obrenovac (JZ), ali koja je tamo možda u Borči (SI) donela daleko manje padavina (stvarno se ne sećam količine padavina u Borči), na nivou statistike bila sasvim prosečna, ako se ceo Beograd uzme u prosek.
Nije mi bila namera da ti pametujem, već je ovo samo neki moj predlog, kojeg naravno ne moraš da uzmeš u obzir.
Još jednom, unapred sve pohvale za rad koji si najavio.
Svima ostalima se izvinjavam zbog predugog posta.

Van mreže Darko_9

  • ***
  • Poruke: 4.863
  • Lokacija: Naselje Vrbovski(69m nadmorska visina)
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3026 poslato: 04. Septembar 2017. u 22:31 »
U Norveskoj krece hladna i kisovita jesen:



A kod nas u poslednje vreme i u novembru retko kada ovako bude , a prosle godine u Oslu je pocetkom septembra temperatura isla i preko 20 stepeni temperatura a ove godine bas hladan pocetak septembra tamo.

Van mreže Paun79

  • **
  • Poruke: 893
  • Starost: 44
  • Lokacija: Borča
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3027 poslato: 04. Septembar 2017. u 23:02 »
A evo kako GFS vidi količinu padavina za sledeći vikend u Majamiju


A tek kakav vetar se prognozira
« Poslednja izmena: 04. Septembar 2017. u 23:14 Paun79 »

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.398
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3028 poslato: 04. Septembar 2017. u 23:25 »
Gagi, drago mi je što si prepoznao ozbiljnost te moje najave analize i hvala na moralnoj podršci :) Ja sam stvarno zaluđenik za meteorologijom i malo je falilo da ostanem u nauci, eto nijanse su odlučile da u životu krenem drugačijim putem iako sam ostao u struci. Ali to ne znači da ne želim da za neki mikrometar ili milimetar pomerim sveukupno znanje iz ove oblasti. A onda je logično da to bude iz oblasti koja me najviše zanima u meteorologiji, a to su konvektivni procesi i oluje.
Znam da je u pitanju možda i prevelik zalogaj za mene samog, ali bio bi manji ako bih uspeo da uključim i ostale članove foruma. Možda je kompletna ideja bila da se dokaže da oluje zaobilaze Beograd (centar), ali nije sve to tako jednostavno. I ostala bi možda i na neki način neozbiljna analiza ukoliko bi se fokusirala samo na Beograd. I onda sedi logično rešenje da se priča proširi na celu Srbiju. Već 10 godina aktivno pratim konvektivna dešavanja i iznosim zaključke vezane za konvektivne procese u Srbiji, ali i njih bi morali da podelimo grubo u dve u grupe:
1) konvektivni procesi unutar vazdušne mase, bez izražene dinamike atmosfere
2) konvektivni procesi u sklopu ciklona ili doline, sa izraženom dinamikom
Kod ovih prvih treba uzeti mnogo stvari u obzir, pa se i ona može grubo podeliti na dve situacije:
1) uslovno nestabilna ili slabo nestabilna atmosfera
2) nestabilna ili veoma nestabilna atmosfera
Kod ove prve konvektivni oblaci će se prvo formirati u planinskim predelima i često zadržavati samo u planinskoj oblasti. Kod ovih drugih, reklo bi se da je već čista lutrija gde će se oblak formirati i kuda će proći.
Ono što je posebno zanimljivo je ova druga vrsta. U situacijama kada postoji izražena dinamika, e tada se već formiraju jake oluje koje imaju neke uobičajene putanje. Sada i te situacije možemo podeliti u dve grupe:
1) tipične situacije sa ciklonom/dolinom i jugozapadnim ili zapadnim visinskim strujanjem
2) atipične situacije sa ciklonom/dolinom i južnim odnosno jugoistočnim visinskim strujanjem
I sad dolazimo na suštinu priče. Kod tih tipičnih situacija, postoje uobičajene putanje oluja i Beograd se ne nalazi ni na jednoj od njih, ali zato jako blizu prolaze (jedna južnije i jedna severnije). Čitav smisao rada bi bio da se utvrde te dve putanje, da se potkrepe i statističkim podacima (tu će trebati gomila radarskih slika i podataka o munjama).
A onda, tu su i te "atipične situacije". Takva je npr. bila u junu prošle godine kada su superćelijski oblaci prolazili potpuno neuobičajenim stazama, preko Beograda i Pančeva koji jako retko imaju jače oluje. Opet i te situacije treba analizirati.
Jer i u jednom nedavnom razgovoru sa Pavlovićem smo zaključili da su jake oluje u Beogradu izuzetak, a ne pravilo. Recimo, postoje mesta u Srbiji koja svake godine imaju jednu ili više jačih oluja, dok se u Beogradu jake oluje dešavaju jednom u 2-3 godine.
Ako zaista uspemo da povežemo sinoptičke situacije sa uobičajenim storm-tracks u Srbiji, uradićemo ogroman posao za prognozu oluja i njihovih putanja i na taj način moći da upozorimo ljude i pre nego što vidimo oblak na radaru. Sve se to za sada bazira na nekim našim iskustvima, zaključcima, ali fali konkretan dokaz, objektivna analiza bez subjektivnih i šaljivih pojmova tipa BKR i NKR.

Možete da naslutite o kolikom poslu se tu radi i ne znam odakle bi se počelo. Za početak, treba nabaviti topografsku kartu Srbije sa jako visokom rezolucijom ili pak izraditi takvu uz pomoć google mapsa. Ovako nešto:



padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 17.5mm
Miljakovac - 19.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Niksic 3

  • **
  • Poruke: 570
  • Starost: 24
  • Lokacija: Nikšić,Crna Gora.
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3029 poslato: 04. Septembar 2017. u 23:50 »
Digla se frka po Americi palo im 980mm u mjesec,a kod nasih Cetinjana 1000mm u mjesec nije rijetka pojava :laught: :tu:

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.458
  • Lokacija: Niš
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3030 poslato: 05. Septembar 2017. u 00:31 »
 ^^ Uf Losmi to je stvarno veliki posao zar ne bi bilo lakse da ostane da ste rupa kao i mi  :grin:
Salim se ali mislim da ipak previse faktora na to utice da bi se mogle uociti uobicajene staze oluja, znamo otprilike gde su cesce pri nekom strujaju i to je otprilike to a gde ce tacno ici to ce se uvek razlikovati...
« Poslednja izmena: 05. Septembar 2017. u 01:13 Bart »

Van mreže Gagi_Bg

  • *
  • Poruke: 400
  • Lokacija: Vidikovac - JZ Beograd
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3031 poslato: 05. Septembar 2017. u 01:05 »
 ^^ @Milosh Sa obimnog posla na još obimniji  :) Veoma zahtevan i ambiciozan projekat. A to volim. Ali bi karta sa tako obrađenim "stazama oluja" ali i uopšteno ucrtanim i obrađenim konvektivnim dešavanjima za teritoriju Srbije, siguran sam, bila izuzetno zanimljiva ne samo za meteorologiju Srbije, već i u širim okvirima.
Ja mogu da vidim da ti pomognem oko mapa, koliko budem mogao. Imam naše vojne karte za celu teritoriju Srbije u srazmeri 1:25000 i 1:50000. Ono što je dobro je što ih imam i u elektronskom obliku i što je na njima obrađen bukvalno svaki detalj u smislu da ide do takvih sitnica pa je ubeleženo čak i svako drvo i pored njega broj koji označava, da tako laički kažem razgranatost tj. gustinu krošnje (da te ne zatrpavam topografskim terminima i detaljima). S obzirom da si naveo da bi se možda pozabavio uticajem voda, šuma, planina... na sve meteorološke procese kod nas, možda ti to zatreba, ne znam. Ono što je loše je što te karte ne bi smele da izađu na net jer su ipak službene i nisu dozvoljene za uobičajene civilne potrebe. Isto tako, ne bi mogao da ih distribuiraš dalje. Tako da bi njima mogao da se služiš više za detaljnije informacije o samom terenu. Ako ti tako nešto uopšte i treba.
Ispregledaću šta ima od karata u veličini koju si postavio. Mislim da bi ti završavalo posao karta srazmere 1:300000 do 1:500000 sa naglašenim reljefnim detaljima za celu Srbiju, pa ću da vidim da probam da nađem nešto takvo. Ako nemamo mi (mislim, imamo sigurno, ali znaš već kako su sređene ovakve arhive) probaću da to završim preko Geološkog Zavoda, jer mislim da ti je upravo takvo nešto potrebno. Trebaće mi malo vremena, pa ti javljam.
Što se tiče celog tvog projekta, mislim da bi ti itekako dobro došla pomoć zainteresovanih ljudi sa foruma, barem oko nabavke materijala za svoj kraj.
Javljam ti ako nađem šta zanimljivo  :tu:


Van mreže Johnny colchonero

  • *
  • Poruke: 494
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3032 poslato: 05. Septembar 2017. u 18:49 »
Irma je usla u kategoriju 5, vetrovi idu i do 290kmh!!! Pritisak je 930mb. E sad po onome sto citam, ove vrednosti nisu ompatibilne cesto na duge staze tako da je za ocekivati ili da se pritisak spusti, ili da se brzina vetra malo smanji. Mnogo malih ostrva ce dobiti direktne udare, a verovatno i sever Kube, mada ocekujem da njih ako zakaci da ce to kratko biti. Uglavnom ako izbegne sever Kube i ode bez slabljenja na Floridu to ce biti ogromna katastrofa, posto na Floridi zivi 20ak miliona ljudi i jos mnogo turista. Vode vec na mnogim mestima skoro i da nema.

Irma ide preko vrlo tople vode oko 29 stepeni, a kako se blizi Kubi i Floridi doci ce i do vode od preko 30c (31,32).

A ja treba ovog meseca da idem tamo zbog skole :facepalm:

Stvara se i drugi sistem iza Irme ali rano je o njemu bilo sta pisati.

Van mreže mareeram

  • ****
  • Poruke: 5.295
  • Lokacija: Beograd
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3033 poslato: 05. Septembar 2017. u 20:38 »
@ real madrid

Kad treba da ides na Floridu? Proci ce sve to dok ti dodjes, vidis kako kod njih to funkcionise, od Harvija brzo oni otklone posledice..

Van mreže Milan995

  • *
  • Poruke: 164
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3034 poslato: 05. Septembar 2017. u 21:08 »
Izvinjavam se na smetnji,znam da ova poruka nije za ovu temu,ali zanima me jedna stvar.Zašto mnogi članovi ovde pišu "treba" umesto "trebam"?Mislim da je to pogrešno.Neka me neko prosvetli ako nisam u pravu.

Van mreže Johnny colchonero

  • *
  • Poruke: 494
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3035 poslato: 05. Septembar 2017. u 23:30 »
Izvinjavam se na smetnji,znam da ova poruka nije za ovu temu,ali zanima me jedna stvar.Zašto mnogi članovi ovde pišu "treba" umesto "trebam"?Mislim da je to pogrešno.Neka me neko prosvetli ako nisam u pravu.

Pise se treba bez m. Glagol trebati se ne menja po licima. Tako da se ne kaze trebao sam da uradim to i to ili trebam da uradim to i to, nego TREBALO JE i TREBA da uradim/uradis/uradimo. Glagol posle glagola trebati se uvek menja, znaci treba da odem/odes/odemo, a ne trebam/trebas/trebamo.  Nadam se da sam pomogao.

Edit: Hteo sam na PM da ti posaljem, ali pise da je blokirano.

Edit 2: Osim u slucaju kada je trebati jedini glagol, bez drugog glagola, npr. trebaju mi kljucevi, trebas mi u kuci. To jest kada znaci biti potreban. Kad god ima drugi glagol koji oznacava neku radnju, glagol trebati se ne menja.

P.S. Mare nemam jos nista kupljeno, ali vrv krajem meseca.

Van mreže Milan995

  • *
  • Poruke: 164
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3036 poslato: 05. Septembar 2017. u 23:50 »
Pise se treba bez m. Glagol trebati se ne menja po licima. Tako da se ne kaze trebao sam da uradim to i to ili trebam da uradim to i to, nego TREBALO JE i TREBA da uradim/uradis/uradimo. Glagol posle glagola trebati se uvek menja, znaci treba da odem/odes/odemo, a ne trebam/trebas/trebamo.  Nadam se da sam pomogao.
Hvala!Pomogao si mi.

Van mreže Johnny colchonero

  • *
  • Poruke: 494
  • Starost: 25
  • Lokacija: Beograd
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3037 poslato: 07. Septembar 2017. u 21:45 »
Uzasan izlaz EC-a za Floridu. Taman kada se cinilo da ce mozda  izbeci Floridu i Kubu po GFS ili zakaciti Majami i ici uz samu obalu po EC-u sada EC daje po sred Floride udar i uraganske uslove. A ocekujem i jos jaci uragan nego sto to EC pokazuje, zato sto je do sada konstantno pokazivao visi pritisak od realnosti. I UKMO je isto pomerio prognozu zapadno :facepalm:. Iza Irme po EC-u Jose se vrti tu severoistocno od Bahame i ne bi me cudilo da kad Irma ode i on krene tim putem, zato sto je mnogo vruce vode tu (33C juzno od Floride), zatim EC vidi jos jedan sistem koji dolazi sa istoka. Ludilo!! Cekamo GFS 18z i 00z da li ce i oni krenuti tim putem.


P.S. Ovo je prilicno velika promena na relativno blizak termin, narocito uporedjujuci par zadnjih izlaza. Ako i GFS i modeli visoke rezolucije potvrde ovo, prozor za promene ce se skoro zatvoriti.

Na mreži Sofronije

  • ***
  • Poruke: 2.319
  • Starost: 53
  • Lokacija: Smederevska Palanka
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3038 poslato: 07. Septembar 2017. u 22:18 »
Uzasan izlaz EC-a za Floridu. Taman kada se cinilo da ce mozda  izbeci Floridu i Kubu po GFS ili zakaciti Majami i ici uz samu obalu po EC-u sada EC daje po sred Floride udar i uraganske uslove. A ocekujem i jos jaci uragan nego sto to EC pokazuje, zato sto je do sada konstantno pokazivao visi pritisak od realnosti. I UKMO je isto pomerio prognozu zapadno :facepalm:. Iza Irme po EC-u Jose se vrti tu severoistocno od Bahame i ne bi me cudilo da kad Irma ode i on krene tim putem, zato sto je mnogo vruce vode tu (33C juzno od Floride), zatim EC vidi jos jedan sistem koji dolazi sa istoka. Ludilo!! Cekamo GFS 18z i 00z da li ce i oni krenuti tim putem.


P.S. Ovo je prilicno velika promena na relativno blizak termin, narocito uporedjujuci par zadnjih izlaza. Ako i GFS i modeli visoke rezolucije potvrde ovo, prozor za promene ce se skoro zatvoriti.

Mozda nije lose da bacis oko ovde s vremena na vreme, narocito na blog Jeff Masters-a:

https://www.wunderground.com/cat6

https://www.wunderground.com/cat6/hurricane-irma-extreme-storm-surge-threat-us-and-bahamas

https://www.wunderground.com/cat6/author/jeff.masters
🇷🇸 Сунчано и топло.
🇷🇺 Солнечно и тепло.

"Eeeeee!"

Van mreže Gagi_Bg

  • *
  • Poruke: 400
  • Lokacija: Vidikovac - JZ Beograd
Odg: Meteo chat
« Odgovor #3039 poslato: 07. Septembar 2017. u 22:47 »
Moji su u Jacksonvillu i kako god okrenulo ovo biće veoma, veoma opasno  :facepalm:
Slutim da bi, ako se nameste kockice, ovo mogao biti najskuplji uragan u istoriji. Zna se šta je Florida. O ljudskim žrtvama da ne govorimo...