Meteorološki Forum

Vreme => Prognoze => Dugoročne prognoze => Temu započeo: Mile94 19. Februar 2017. u 19:15

Naslov: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 19. Februar 2017. u 19:15
Blizi nam se i pocetak klimatoloskog proleca, pa je vreme da se otvori i ova tema.

Pogled na modele za sada daje sve opcije otvorene:

GFS:

(http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2017021912/gfs-0-240.png?12)

EC:

(http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2017021900/ECM1-240.GIF?19-12)

Kasnije cu pogledati malo neke parametre ozbiljnije, pa cu dati detaljniju analizu toga, da vidimo u kom se pravcu krece okvirna prognoza za pocetak marta.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Zeli 21. Februar 2017. u 15:21
Za zadnje dane februara i pocetak marta, neki modeli predvidjaju i porast minimalnih temperatura tj. >5 u plusu.

Strucnije i bolje informisane kolege ce me korigovati ako gresim, ali mislim da je februar prilicno podigao prosecnu temperaturu ove zime, a i za preostale dane do pocetka klimatoloskog proleca se najavljuju natprosecne temperature
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 21. Februar 2017. u 23:16
Slazem se sa Zecom.

Ali da se vratimo na ono o cemu bi ova tema trebala da bude. GFS vec par izlaza unazad uvodi jacanje anticiklona nad Atlantikom, u nekom daljem terminu, posto sada nemam vremena da se detaljnije pozabavim time ostavicu to za sutra.
Gledajuci samo trenutne izlaze modela pocetak klimatoloskog proleca bi moglo da obelezi toplije vreme uz mogucu kisu. GFS trenutno vidi moguce i neke nestabilnosti tada.

Sacekacemo jos malo pa cemo detaljnije o tome pisati u temi "Mart 2017" kad dodje vreme da se ona otvori, a sutra cu se malo pozabaviti raznim parametrima da probamo da vidimo sta nam trenutno "govore".
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Miki 23. Februar 2017. u 17:15
Eric Leister, meteorolog iz Accuweather-a je objavio svoju prognozu proleća 2017. za Evropu.
Prema njegovim rečima, nakon izrazito hladne zime, proleće bi bilo u granicama normale uz česte prodore toplijeg vazduha sa Mediterana ali i hladnijeg sa severa kontinenta pri premeštanju frontalnih poremećaja. Očekuje se dinamično/promenljivo vreme tipično za ovo podneblje.
Navodno ovo se vidi kao moguća pretnja zbog poplava, navodi Eric, zbog mogućeg intenzivnog topljenja snega u planinskim krajevima uz kombinaciju sa padavinama.

http://www.accuweather.com/en/weather-news/2017-europe-spring-forecast-winter-to-linger-from-uk-to-poland-warmth-to-return-to-spain-italy/70000909

(http://image.prntscr.com/image/f8033b750a0543929beb896579646ea6.jpeg)

Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 25. Februar 2017. u 11:31
Moj dragi kolega Milosh je već pre nekog vremena poželeo dobrodošlicu proleću. Iako se to, sasvim sigurno odnosilo pre svega na (za tada nastupajuće) protekle tople dane (a i ove koji slede u predstojećog sedmici), sve su prilike da se ovo definitivno može uopštiti i da se definitivno može reći da je zimi stvarno kraj.

Bilo je tu nekih crtarija, mislim da je Bart baš komentarisao za mart, ali od toga nije ostalo apsolutno ništa. Jednostavno kada čovek pogleda kako se sve slaže na kartama i u narednom periodu, bukvalno se jasno vidi da je zima u nokdaun-u, bilo kakva varijanta povratka ozbiljnije hladnoće nad Evropu je isključena.

Štvarno velika šteta. Baš je glupo da se ovako dobra zima tako lako preda, jer kvari opštu sliku.

Doduše, imali smo slično i nakon one hladnoće iz 2012-te.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: risbo gr 25. Februar 2017. u 12:47
Mart je svakako retko kada zimski.. Tako da treba polako poceti sa uzivanjem u proleću(svakako najlepse godisnje doba :) ) Ako je prolece na vratima,bolje bi bilo da se zima vise i ne vraca do Novembra/Decembra  :tu:
Ko se ove godine nije zasitio hladnoce,tesko da ce se ikad zadovoljiti..Snega je mozda falilo ali ova zima je definitivno pokazala zube  :grin:
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 26. Februar 2017. u 20:16
EC večeras, čisto da nas zadrži na aparatima, pardon kartama.  :grin:

(https://s19.postimg.org/9glp6y02r/ECM1_240.gif)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Johnny colchonero 26. Februar 2017. u 20:29
Jel' moze neko da objasni EC 12z, a vidim da i GFS ide u tom pravcu. Kako modeli od zonalnog strujanja u realno kratko vremenskom roku vide ovaj blok. Prvo ciklona na Atlantiku ima, nisu jaki, ali ih ima. Drugo skandinavskog bloka nema. Trece, nema nesto posebno visokog pritiska nad Grenlandom. I cetvrto azorski ili hajde u ovom slucaju kanarski AC takodje nije nesto jak(1020-1025). Na osnovu cega se onda stvara ovakava sinopticka situacija? Ispravite me ako sam nesto pogresio slobodno, zelim da cujem.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 26. Februar 2017. u 20:42
I GFS ima neke "ideje" za taj period, sto se tice uspostavljanja viseg vazdusnog pritiska nad Atlantikom i mogucih upada hladnijeg vazduha kod nas, od cega bi planine mogle profitirati. Za nize krajeve je to malo teze sto se tice sneznih padavina, mada nista ne moze da se iskljuci jos uvek, i imali bismo u svakom slucaju dinamicno vreme.

Trenutni izlazi modela se u dobroj meri i poklapaju sa stanjem u stratosferi ovih dana, kao i sa prognozom za AO i NAO indekse. Usled zagrevanja na 10hPa, doslo bi do slabljenja PV i u troposferi, sto vidimo i iz trenutne prognoze za gore pomenute indekse, te bi to omogucilo da se nad Atlantikom formiraju polja povisenog vazdusnog pritiska.

Sve sto vidimo na kartama trenutno je usko povezano sa mnogo faktora, pa mozemo i da pokusavamo da povezemo i da se potrudimo da razumemo zbog cega je na tim kartama nacrtano to sto je nacrtano. Jedini problem je sto se ulazni podaci menjaju svakim novim izlazom, i pogotovo za tako daleke sate za sada nismo u mogucnosti da dajemo preciznije prognoze, ali mozemo da se orijentisemo uz pomoc modela. Mozemo da posmatramo kako promene u nekim drugim slojevima atmosfere, i u nekim drugim parametrima uticu i na same modele i njihovu prognozu koja je tako "promenljiva" za dalje sate upravo zbog toliko mnogo faktora koji na tu prognozu uticu.

Iz tog razloga ti "daleki sati" su sjajna prilika za nas, ne da pravimo prognozu za deset i vise dana unapred, nego da pokusamo da bolje razumemo povezanost gomile drugih faktora sa kartama numerickih modela, a kasnije i sa konacnim produktom svega toga - prognozom vremena.

Dok sam pisao ovaj post, @real madrid, ti si postavio pitanje, na koje sam, delimicno i odgovorio, nesvestan da ce neko to i da pita.  :) sve sto vidimo trenutno u modelima je povezano sa mnogo drugih faktora, navedenih gore u poruci (ali i onih koje nisam naveo, jer je nasa atmosfera vrlo slozena i na procese koji se u njoj odvijaju utice mnogo faktora, direktno i indirektno) koji se u ovim trenucima "slazu" tako da krajnji rezultat (karte numerickih modela) bude ovakav kakav jeste.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 02. Mart 2017. u 19:56
Interesantan "izliv" ogromne količine hladnog vazduha iz oblasti Grenlanda dalje ka istoku prema Skandinaviji. VIde ga i EC i GFS.

Dragi kolega @Mile94, verovatno ima neke veze sa zagrevanjem i narušavanjem PV ?

(https://s2.postimg.org/8zyokll1l/ECM1_192.gif)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 02. Mart 2017. u 21:29
 ^^ Da, da, modeli konstantno "daju" porast vazdusnog pritiska prvo nad Grenlandom a zatim i nad atlantskim okeanom, i svakako da je povezano sa slabljenjem polarnog vorteksa, o tome sam se raspisao u temi "Polarni vorteks", i odgovorio ti "malo" opsirnije na ovaj post.  ;)

Zaista modeli imaju vrlo zanimljive scenarije za neke kasnije sate, moglo bi to da bude vrlo korisno za planine sto se tice sneznih padavina, pa cak i nizi krajevi nisu u potpunosti bez sansi, naravno, u zavisnosti od toga kako ce se sve na kraju postaviti i kako ce sistemi da se rasporede u tim danima.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Johnny colchonero 03. Mart 2017. u 12:33
I GFS i  EC i GEM vide jos uvek blok nad okeanom, GFS 0z je bio bas hladan 6z je umanjio to. Ono sto mi je za oko zapalo je da EC do svog 240h a GFS 6z do 384 vidi izuzetno hladan zapad i severozapad Kanade sa anomalijom i do -20 stepeni, koju GFS 6z drzi skoro 15 dana.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 03. Mart 2017. u 17:54
Mile, kapa do poda !  :worthy: :nnc:

Svaka čast za znanje i trud da sve ono iskuckaš.

Definitivno smo na tragu nečega, evo 12Z run-ova GFS-a i GEM-a:

Jedino čemu čovek iole ovde može da prigovori, su ovi bespotrebno jaki i izraženi ciklonski centri preko kopna Evrope, ali daleki su to sada da bi to sada iole uzimali za ozbiljno.

(https://s9.postimg.org/ti66l2idr/gfs_0_222.png)

(https://s1.postimg.org/6yxhb6thr/gem_0_222.png)

Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 03. Mart 2017. u 18:52
Hvala Kimi!
I hvala ti i za to sto si skrenuo paznju na tu temu, korisno je, zaista, svima nama da sagledamo siru sliku, da pisemo o svemu tome, i samim tim da iz svake nove situacije naucimo jos po nesto. :)

Sada dok gledam ove karte sve vise shvatam da ce sve ovo biti vredno pracenja ukoliko modeli nastave sa ovakvim trendom u svojim izlazima. Za sada nema "razloga" da modeli menjaju nesto previse u prognozi, ono sto nam za sada ostaje nepoznanica je kolicina hladnog vazduha koji bi se mogao spustiti u Evropu, kao i dokle ce ta hladnoca da "dobaci". U zavisnosti od tajminga nailaska ciklona, njihovih polozaja, kao i kolicine hladnog vazduha, koji bi se eventualno spustio do nas, bi zavisilo mnogo toga. Ali za detalje, ukoliko prognoza nastavi u ovom smeru, cemo morati da pricekamo. U svakom slucaju deluje da nas ocekuje dosta promenljivo vreme u martu uz kisu, idealno za planine koje bi mogle dosta profitirati sa snegom, ali, ukoliko bude ovako kako modeli sada "vide" postoji realna sansa i za kratkotrajna jaca zahladjenja pa sneg ni u nizim predelima ne bi bio toliko iznenadjenje.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Johnny colchonero 04. Mart 2017. u 19:03
GFS jos uvek svom svojim silama(ensima) gura blok na Atlantiku. GEM i UKMO ga izdali sa druge strane i vide zonalno strujanje. Evo slike GEFS proseka.
(http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/runs/2017030412/gens-21-1-192.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 04. Mart 2017. u 21:32
Sada nemam vremena za neke detaljnije analize, bice i toga svakako, ali utisak koji sticem iz prethodnih par izlaza je da bi glavninu hladnog vazduha koji bi se eventualno "spustio" nad Evropu u drugoj dekadi marta dobila Velika Britanija i Francuska, dakle sam zapad Evrope, mi bismo tu bili cesce sa toplije strane ciklona uz povremene "upade" hladnijeg vazduha, i uz dosta promenljivo vreme.

Ako bismo komentarisali same modele, GFS uspostavlja mnogo postojaniji anticiklon nad Atlantikom, veca povrsina Evrope bi bila zahvacena hladnijim vazduhom, te je samim tim ta varijanta i nesto hladnija i za nas nego EC-ova, ali oba modela za sada "vide" glavninu hladnoce zapadnije. Nesto vise o ovoj temi cu probati da napisem za par dana, ne zelim bas da se upustam u prognozu vremena do kraja marta, ali svakako cu napisati okvirno, uz analizu raznih faktora za koje smatram da bi mogli bitnije da uticu na vreme kod nas do kraja meseca.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 06. Mart 2017. u 17:42
GFS (makar glavni) uz 12Z itekako ima šta zimsko da ponudi. A to više nije ni tako daleko, 144-ti sat:

(https://s8.postimg.org/vhqyo1gbp/gfs_0_144.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Antarktik 06. Mart 2017. u 21:27
Наредних седам дана класично рано прохладно пролеће. Атмосфера ће бити прилично турбулентна а ваздушне масе не превише хладне, па вероватно не постоји опасност од мразева. Око и мало пре 15. марта отвара се могућност да "зима удари репом". То је врло чест термин који зиме користе за одјаву.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 07. Mart 2017. u 16:05
ENSI GFS-a:
(https://s14.postimg.org/f3n6iwmht/MS_2044_ens_1.png)

Kao što vidimo, većina ih je fino potonula tu oko sredine meseca.

Slični su i  EC-ovi temperaturni ensembli.

Videćemo, ako se hladnoća upari sa padavinama uopšte nije isključen sneg i u nižim krajevima. U slučaju izostanka padavina, te uglavnom stabilnog i vedrijeg vremena malo će se šta osetiti u prizemlju, zbog poodmaklog "kalendara" i jakog Sunca.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 08. Mart 2017. u 20:02
Za nas se nekako sve izjalovilo....

No, nije da nismo navikli :cf:

A zato preko bare :  :O

Kolega Mile, ne znam da li si zapazio ovo, pravi polarni udar:

(https://s21.postimg.org/q3qm7zd9j/MT8_Montreal_Kanada_ens.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 08. Mart 2017. u 21:00
 ^^ Uh, covece! Nisam, nisam pratio ovih dana stanje za severnu Ameriku jer nisam pratio ni stanje polarnog vorteksa, obicno tada pratim kompletnu severnu hemisferu u vise slojeva atmosfere.
Ovo je zaista velika kolicina hladnog vazduha nad Kanadom.

Ovo poprilicno objasnjava i zbog cega ce kod nas (odnosi se na Evropu, pogotovo sam severoistok) biti znatno manje hladnog vazduha nego sto je to davano u nekim izlazima ranije.

Tipicna situacija za severnu Ameriku, izrazena ciklonska aktivnost na severoistoku kontinenta koja bukvalno "usisava" hladan vazduh u Kanadu i severnu Ameriku. Jos kada se to poklopi sa dosta hladnom vazdusnom masom nad severnim polom, kao sto je sada slucaj dobijemo ovakvo stanje. Jednostavno njihov polozaj im to omogucuje. Izrazito hladno ce biti tamo narednih dana, i hladnoca ce biti i prilicno dugotrajna pogotovo za severoistok kontinenta i SAD-a. U najhladnijim terminima trenutno prema GFS-u temperature na 850hPa ce se spustiti i na -36C.

Napisao sam da ovo objasnjava zbog cega nece biti toliko hladnog vazduha nad severom Evrope kao sto se davalo u nekim prethodnih od izlaza, a evo i zasto:

(https://s7.postimg.org/s7dxzw6vf/gfsnh_0_6.png)

Kao sto vidimo, ciklon na severoistoku kontinenta bukvalno "zakljucan" anticiklonima sa svih strana, te je njegov uticaj nad tim podrucjem znatno produzen. I bas taj ciklon, koji ce dosta dugo da "uvlaci" sav taj hladan vazduh nad severnu Ameriku, ce u velikoj meri i spreciti dalji transfer hladnoce sa severnog pola na istok i jugoistok, prema severu Evrope, te ce ovamo "stici" mnogo manje hladnog vazduha nego sto se prvobitno mislilo. Da se nije razvio taj ciklon tamo hladnoca bi mnogo lakse i u vecoj meri "stigla" do Skandinavije a samim tim i Evropa bi dobila vise hladnog vazduha kasnijim podizanjem atlantskog AC-a.

Bas "poslagane kockice" za zimu nad Kanadom i delom SAD-a. AC na severozapadu, ciklon na severoistoku, uz jos jedan AC istocnije nad Grenlandom pa ciklon "nema gde", ogromna kolicina hladnog vazduha nad severnim polom, sav taj hladni vazduh jednostavno nema gde drugde da "ode" osim tamo.

Evo kako to izgleda nad severnom Amerikom:

(https://s15.postimg.org/vjiel7imz/gfsna_0_6.png)

Temperature na 850hPa:

(https://s15.postimg.org/3ksu836e3/gfsna_1_48.png)

Kao sto sam vec pomenuo dosta dugo ce se zadrzati ovaj hladan vazduh tamo sto se vidi i na meteogramu koji je Kimi postavio, pogotovo na severoistoku americkog kontinenta. Tamo ce, kako sada stvari stoje, do 15-og marta biti izrazito hladno, nakon toga "toplije", ali idalje ce temperature biti dosta niske.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 12. Mart 2017. u 16:46
Ensembli EC-a za naredni period:

(https://s21.postimg.org/xmtachk2f/chart.jpg)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 15. Mart 2017. u 22:51
Warning, Montreal is on fire !  :grin:

... ali bukvalno. Šta drugo reći. "Ćutali" su tu u prikrajku što bi se reklo u mom kraju, nije, nije ih bilo ove zime što se kaže.... ali nisam ni sumnjao da je sve to moralo doći na naplatu.

Kakvi polarni udari usred marta meseca, joj joj joj

(https://s19.postimg.org/uu3qg149v/MT8_Montreal_Kanada_ens_1.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 17. Mart 2017. u 18:23
Zanimljiv run 06Z GFS-a u dalekim, nebitnim satima, koji pokazuje glavninu hladnoće na severu Evrope na jako netipičnom mestu... ovo je verovatno ubedljivo najređa varijanta "izliva" hladnoće sa severnog pola:

(https://s19.postimg.org/4hz8trvmr/Rtavn3842.gif)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 20. Mart 2017. u 21:38
Spomenuli smo u temi "meteo chat" Gaara i ja da GFS, već nekoliko izlaza za redom spušta hladni vazduh sa severa, severoistoka na nas, ili tik istočnije ka Crnom Moru.

Sada je EC po prvi put bacio "rukavicu", i to kakvu:

(https://s19.postimg.org/boevvolib/ECM1_216.gif)

(https://s19.postimg.org/3x2rav6qr/ECM1_240_1.gif)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 20. Mart 2017. u 22:31
 ^^ To ne da nam ne treba sada, ne mogu da opisem, pa gde je ovo u decembru, februaru...Nadam se da se nece ostvariti... Evo sta gfs ensi kazu...
(https://s17.postimg.org/o5qw76ytr/Screenshot_1.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 20. Mart 2017. u 22:35
Podseća na legendarni prodor iz 2003-te godine, evo da se malo podsetimo:

(https://s19.postimg.org/qztaa1883/archives_2003_4_7_0_0.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: nele-niš 20. Mart 2017. u 22:45
Najverovatnije se neće ostvariti  u toj meri kao kod EC-a ipak su to još daleki sati i bolje da se ne ostvari ali da ume sneg da iznenadi krajem marta ume itekako...

još uvek mi je u dobrom sećanju jaka vejavica koja se dogodila 30 Marta davne 1995 god. kada je u kombinaciji sa jakim snegom duvala i jaka košava ali zbog temperature u blagom plusu sneg se topio.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 20. Mart 2017. u 22:58
U ovom periodu godine su svakako moguce ovakve stvari jer vec sada imamo cesto dosta toplijeg vazduha nad severom Afrike i nad Sredozemljem, te ovi cikloni imaju dobre preduslove za dalje jacanje kako se priblizavaju nama sa zapada. E sad, sto se tice ove situacije konkretno, jos moramo sacekati za nesto ozbiljniju prognozu, jer ako pogledamo samo GFS i EC na primer, videcemo da GFS "spusta" greben anticiklona ka nama, te bismo mi imali istocno strujanje hladnijeg vazduha, pa ne bi postojali uslovi za dalje jacanje ovog ciklona sa zapada. Kod EC-a je to drugacije pre svega sto prvo imamo "upad" "doline" hladnijeg vazduha po rubu AC-a nad Nemacku i Francusku, sto sprecava AC da se siri ka unutrasnjosti kontinenta vec se "uspinje" severnije, sto bi omogucilo ovom ciklonu da nastavi svoj "put" na istok i da na tom putu "usisa" dosta toplog i vlaznog vazduha iz Sredozemlja sto bi uslovilo naravno kisom kod nas, a kasnije i padom temperature nakon prolaska ciklona dalje na istok. I to bi bio poprilican pad temperature ukoliko bi se ostvario vecerasnji EC, verovatno i za nekih 20-ak stepeni.

U svakom slucaju, oba modela "vide" pad temperature krajem marta, s' tim da bi po GFS-u krajem marta imali nesto duze trajanje hladnijeg vremena, ali bez jakog zahladjenja, ili bi ono bilo vrlo kratkotrajno. EC nam odrzava toplije vreme nesto duze, bas zbog jacanja i prilaska ciklona sa zapada, ali bismo zato nakon njegovog prolaska na istok imali jako  zahladjenje uz polje hladnog vazduha koje bi se verovatno spustilo pravo na nas.
Iskreno, ni ja ovo nikako ne bih voleo.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Joe 21. Mart 2017. u 10:39
Ovo što je nacrtao EC nije nešto neubičajeno i svi pamtimo hladne periode sa snegom krajem marta, ali je za to šansa dosta mala. Slažem se apsolutno da nam ovo nikako ne treba. Pogotovo ne 1. aprila.  :angry:
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 21. Mart 2017. u 21:34
Sve je otvoreno i dalje...

Glavnu ulogu u svemu imaće izgleda ovaj prvi visinski ciklon koji se spušta u nedelju ka centralnoj Evropi. Tu zapravo imamo  račvanje na 2 razvoja događa u budućnosti.

Prvi razvoj je GFS-ova varijanta događaja. Taj visinski ciklon se spušta iz centralne Evrope direktno na nas. Samim time, greben anticiklona severnije je postavljen previše unutar Evrope, pa se ovaj veliki "izliv"  hladnoće sa Arktika što sledi drži podalje od nas:

(https://s19.postimg.org/rto9lm7s3/gfs_0_120.png)

(https://s19.postimg.org/43ytwx9er/gfs_0_144_1.png)

Druga varijanta je EC-ov scenario. Visinski ciklon nakon centralne Evrope, umesto na Balkanu završava na zapadu Evrope. Ali to je mač sa dve oštrice, jer se samim time i anticiklon u njegovoj pozadini postavlja zapadnije, pa su mnogo više odškrinuta vrata ledenoj masi sa severa:

(https://s19.postimg.org/udjwfpvc3/ECM1_120_2.gif)

(https://s19.postimg.org/myuknc9gj/ECM1_144_4.gif)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 22. Mart 2017. u 14:23
U poslednjem svom run-u i GFS stavlja ovaj visinski ciklon zapadnije, i tako otvara vrata ovom ledenom prodoru krajem meseca. Za Bugarsku je ucrtao pravi snežni ciklon. GFS kontrolni sneg daje i delu naše zemlje.

EC glavni manje više konstantan u tom jakom zahlađenju, počelo je više ensembala da ga prati.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 22. Mart 2017. u 15:23
Ovakav prodor nismo imali ceo februar i skoro mart ili se bar ja ne secam... Jos je daleko, neka se ublazi ili nestane ali cini mi se da je izvesno zahladjenje malo jace... Aj sve ovo se desava skoro svake godine ali i prosle i evo sad ove posle ekstremno toplog vremena e to je ono sto je lose... Setite se samo prosle godine u aprilu kao od sale temperatura od 25 do 30 i nesto stepeni i onda krajem aprila mraz u nekim gradovima...
(https://s30.postimg.org/6dswjrd0h/Screenshot_2.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Boce 22. Mart 2017. u 15:31
Tako to obično biva, nikad prerana toplota ne može dobro doneti.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: zeljko83 22. Mart 2017. u 20:41
Gfs je u jutrosnjem izlazu za 29mart crtao od -2do-7 na teritoriji Srbije takodje prvi april je bio zagarantovan mraz na celoj teritoriji a evo veceras sve izgleda mnogo bolje nema mraza i bice kao toplo i dalje.daj boze da ostane ovako jer priroda se probudila i do nedelje cvetace skoro sve voce bilo bi katastrofa da izmrzne sve.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 23. Mart 2017. u 01:25
Bolji, bolji izlazi veceras evo i ensi se podigli za ovaj period posle 28.,29.... Ali ipak tesko da bez mraza verovatno nekog minimalnog prodjemo...
(https://s8.postimg.org/48ack6lf9/Screenshot_4.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Antarktik 26. Mart 2017. u 23:16
У наредних седам до десет дана пролеће улази у, температурно посматрано, просечан период (или нешто мало изнад тога). Значајнијих падавина нема на видику a кошава ће се у својој умереној варијанти, вероватно,  активирати за предстојећи викенд. Фебруар и март, су очас посла, у духу све агресивнијег глобалног загревања, поништили "тешко стечени" јануарски минус :facepalm:.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: majstoric17 29. Mart 2017. u 16:45
Ovo je proljeće izuzetno ogavno i presuho. Ovo je već 22. dan u nizu da nije pala kiša.
Samo da se ova suša i iznadprosječna toplina ne nastave kroz ljeto jer će sve voćke stradati.
Ne pamtim već dugo vremena ovako pretoplo proljeće.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Johnny colchonero 29. Mart 2017. u 20:09
GFS vec nekoliko izlaza vidi zahladjenje a u kasnijim satima i minuse. GEM gura hladnocu istocnije i samim tim je po meni bolji. Cekamo EC da vidimo sta kaze. Meni licno prija toplo vreme ovog proleca. Najgora su mi bila ona 2-3 hladnija dana, a i poljoprivrednici su najvise strepeli tada.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: majstoric17 29. Mart 2017. u 22:09
GFS vec nekoliko izlaza vidi zahladjenje a u kasnijim satima i minuse. GEM gura hladnocu istocnije i samim tim je po meni bolji. Cekamo EC da vidimo sta kaze. Meni licno prija toplo vreme ovog proleca. Najgora su mi bila ona 2-3 hladnija dana, a i poljoprivrednici su najvise strepeli tada.

Dosta je toplije od prosjeka i kiše ima premalo s obzirom da je i zima bila suha.
Treba doći kišno ljeto da ovo popravi.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Stefan Valjevo 30. Mart 2017. u 17:26
Dosta je toplije od prosjeka i kiše ima premalo s obzirom da je i zima bila suha.
Treba doći kišno ljeto da ovo popravi.
Sada si me povuk'o za jezik ili prste. Kisno leto ce 90% biti ako april bude kisovit i hladan. Ako bude april suv i topao, leto ce biti susno i toplo 100%. Od 1998-e vodim statistiku i nesto kontam "po aprilu se leto poznaje". Moram ovo da ubacim u temu zanimljivosti da mi sa strucnog aspekta objasne ovaj "fenomen" meteorolozi profesionalci. Maj je uvek kisovit 90% svake godine i najkisovitiji mersec u godini, ali april nije i ume da bude jako suv.

Evo primera u zadnjih 20 godina od kad pratim vreme u mom podrucju (Centralni Balkan).
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 06. April 2017. u 22:51
Da se osveži malo i ova tema.

Sve mi se čini nekako gledajući karte, da bi tamo za 7,8 dana mogli da imamo konkretniji prodor sa severozapada, što se kaže po ustaljenom rasporedu. Dakle u ciklonskoj seriji na severu Evrope, prateći anticiklon prolazno dobije "vetar" u leđa i širi svoj greben ka Britaniji i Islandu, što omogućuje ciklonu koji je tada centrom negde u Skandinaviji, ili iznad Balktika da svoju izraženu dolinu spusti ka jugu.

Pogled na ensemble, tj. na njihov prikaz pokazuje da je to još sve upitno, što je logično u dalekim satima. Ipak, ima jedna stvar. Obratite pažnju kako višegodišnji temperaturni prosek na 850mb ima tendenciju pada baš ka sredini aprila. Logično se zaključi da je kroz posmatrani referentni period u ovom dobu često bilo izraženijih zahlađenja :

(https://s19.postimg.org/3tpzezsgz/MS_2044_ens_4.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Stefan Valjevo 08. April 2017. u 17:47
 ^^ Jeste bilo izraženijih zahladjenja, ali zavisi koliko će i da potraju. U godinama kao što su 2001-a, 2002-a, 2004-a, 2005-a, 2010-a i 2014-a čim se takva zahladjenja oduže praćeni ciklonskom cirkulacijom, uglavnom ostave ogromne posledice na nastupajuće leto. Bilo je zahladjenja i 2008-e, 2009-e, 2011-e i 2012-e, ali nisu dugo potrajala kao ovih prvo navedenih godina. Kišan i hladan april uvek prati kišan i hladan maj, a u junu šta bude bude. Uglavnom ga prate velike letnje oluje ili čak cikogeneza pa se ne razlikuje mnogo od maja, a letnje oluje se premeste ili produže i na mesec jul kao 2005-e, 2009-e i 2010-e. Od leta onda ostaje da se ućari druga polovina jula i avgust sa po kojim jačim hladnim frontom praćenim letnjim olujama. Ako ensembli obrišu silnu kišetinu i zahladjenje u drugoj polovini aprila i svedu na polećno-letnje nestabilnosti, takav scenario osim 2012-e kad je bilo pola-pola iz krajnosti u krajnost sledio je topao i nestabilan maj koji je imao segmente juna 2010-e i 2016-e ili jula 2014-e. Topli i suvi majevi kao 2000-e, 2003-e i 2015-e su unikatni i prava su retkost. U kom pravcu ide ova godina, znacemo u naredne dve do tri nedelje. Ne bih voleo april kao u prvim pomenutim godinama ili da bude topao kao prošle godine i 2013-e ili pre toga 2007-e i 2000-e. Voleo bi da ni jedan od scenarija se ne ostvari. Pristojan april bi bio nešto kao 2006-e, 2008-e ili 2012-e. To je neka sredina i biće zanimljivije prognozirati leto. :huh:
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: mareeram 08. April 2017. u 19:12
@ Stefane

Zdravo! Koliko je u Valjevu palo mm do sad u aprilu?
Koji je prosek za april?
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Stefan Valjevo 08. April 2017. u 19:35
@ Stefane

Zdravo! Koliko je u Valjevu palo mm do sad u aprilu?
Koji je prosek za april?
63mm je prosek, a palo je oko 5mm.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 09. April 2017. u 08:13
Pa juce ili prekjuce sam gledao svi su vise isli na gore.... Dobro okrenuo pricu ec, samo se nadam da nas ne zakaci neki mraz mada je ovo ipak daleko...
(https://s12.postimg.org/i8toiw8kd/Screenshot_5.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: majstoric17 10. April 2017. u 12:55
Ne pamtim odvratnije proljeće od ovog. Zatopljenja su preizražena, a zahlađenja donesu vrlo malo do nimalo oborina.
I ovaj će mjesec vjerojatno biti topliji od prosjeka, možda ne tako ekstreman kao prošli mjesec.
Kiše jednostavno nedostaje i to jako. :(
Suho i vruće ljeto na ovakvo proljeće nije poželjno.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Stefan Valjevo 10. April 2017. u 16:41
Suho i vruće ljeto na ovakvo proljeće nije poželjno.

Da li će biti suvo proleće, videćemo posle fronta 16-og i da li sledi ciklogeneza uz zahladjenje i prudužava li se na maj. Ako to zahladjenje ne potraje i usledi toplotni talas, onda iz dugogodišnjek iskustva mogu bar da pretpostavim da nam sledi baš takvo leto. Ciklon za Vaskrs je vrlo interesantan i koloko On potraje, takvo će nam 90% biti proleće i 80% leto. GFS crta oko 19-og i 20-og neki toplotni talas
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 10. April 2017. u 17:49
 ^^ Samo malo ozbiljnosti ljudi, bilo bi lepo, da ne pisemo bas ovakve poruke, i ova tema je za prognoze, svakako ne za kukanja (ja bih prvi mogao da kukam na nedostatak kise, obzirom da je ovde palo svega 3mm od prosle ciklonske aktivnosti) a ni za neku alternativnu "meteorologiju".  :) da me niko ne shvati pogresno, postujem svacija zapazanja i te neke "metode" prognoziranja vec u aprilu kakvo ce nam leto biti, ali sam svakako misljenja da bismo morali takve stvari da pisemo u temi koja nije vezana za prognozu vremena, jer to jednostavno nije prognoza. I da, ukoliko neko oseti potrebu da odgovori na ovu moju poruku, neka to uradi preko privatnih poruka, ili u pricaonici, da ne bismo zatrpavali ovu temu. Hvala.  :tu:

A da ne bih i ja samo pisao van ove teme, postavicu, za pocetak, meteogram GFS-a za naredni period, za moje mesto:

(https://s1.postimg.org/u2nlzxtpr/9962042_metgram_1.gif)

Dakle, neke vece kolicine padavina u narednih deset dana, prema 6Z izlazu GFS modela ovde ne bi trebalo da bude, iako bi bilo pozeljno da padne ozbiljnija kisa, svakako. EC za sada daje nesto vise padavina i mom kraju, pa cemo to ispratiti, uz nadu da svi dobijemo jednu pravu prolecnu kisu. Sredinom meseca nas ocekuje zahladjenje usled fronta sa sverozapada. Koliko ce ono biti izrazeno ostaje nam da vidimo. Vrlo je moguce da do kraja meseca imamo smene toplijih i hladnijih dana usled prodora novih frontova sa severozapada koji bi nam, svojim prilaskom prvo podizali temperature, a zatim, nakon njihovog prolaska i donosili zahladjenja. Postoje naznake da ima sanse za tako nesto, postavljanjem AC-a nad Atlantik, i prisustvom hladnijeg vazduha nad severnim Atlantikom, nad severom Velike Britanije, kao i nad Skandinavijom, sto bi dovodilo do obnavljanja ciklonske aktivnosti na severozapadu, do frontova, koji bi se, u vecoj ili manjoj meri "spustali" i nad Balkan, i "kacili" i nas, sto modeli trenutno i "vide"
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 10. April 2017. u 18:39
Jel ima jos nekog kome je zabavno kad majstoric napise nesto?  Meni jeste  :grin:

Nimalo naivno zahadjenje posle Uskrsa...  Ne svidja mi se a realno kome se pa svidja...

(https://s14.postimg.org/w20tpg5oh/Screenshot_1.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: СрпскиСељак 11. April 2017. u 05:54
Nema nista od toga
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 12. April 2017. u 19:52
Kakav gfs 12z... :facepalm:  Za april ovo je ono slicno kao u januaru... Pratim ovu promenu posle Uskrsa i nadam se da se nece ostvariti ovo sto dade gfs veceras... A taman su 2 modela u svojim poslednjim izlazima dali slabo zahladjenje, mislim na Ec 0Z i crpckiceljak 2.21 0z od juce.... Bas me zanima sta ce reci Ec veceras...
(https://s18.postimg.org/r9luhmlfd/Screenshot_3.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 12. April 2017. u 21:10
Nema tu šta da boli glava, vreme tera svoje... a ovo ako se ostvari je stvarno pojava vrednja pažnje  :comeon:

Pustite vi to da je šteta za poljoprivredu i to... to znamo, ali je ovo meteo a ne agronomski forum. I PS to bi ponajpre mi sa sela trebali da strahujemo, a kao što vidite na mom primeru.... dakle vreme iznad svega, jer ponavljam, ovo je meteo forum.

Elem, i EC vraća takođe ozbiljnije zahlađenje, samo malo blaže od GFS-ovog.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 12. April 2017. u 23:24
Sad treba da diskutujemo o necemu sto se mozda nece ni desiti ali ajde... Prvo nije mu vreme Kimi, ne mozes dobiti neki  sneg ovako koji bi se zadrzao...Znaci verovatno kisa na od 3 do 5,6 stepeni mozda ali mozda sneg koji se topi i toliko a posle verovatno dan, dva mraz ili onaj na 2m ili onaj prizemni i koji moze biti jaci i koji sad ima sta da osteti... Sto znaci ovakva eventualna promena bi samo stetu napravila i nista drugo... A jedno je analizirati i diviti se sa meteorolskog aspekta a drugo je zeleti da se to desi bez obzira na posledice... Mozda zivis na selu ali ne verujem da zivis od sela znas u kom smislu mislim a ima puno ljudi koji prezivljavaju od poljoprivrede iako ja nemam veze sa poljoprivredom ne zelim drugima takvu da kazem nesrecu i zao mi kada se desi... Ne zelim sad da nesto moralisem itd. realno nema nikakve svrhe i sta god mi rekli nema uticaja na to kakvo ce vreme biti... Ali mozemo da prodiskutujemo i razmenimo misljenja... Nije ovo poljo forum ali niko ovde i ne prica o tome kako se sadi voce ili povrce ili kako se prska vec kakav uticaj ima vreme na to...
Izvinjavam se za off...

Evo sta kaze ec za aj da kazem priblizan termin...Zanimljivo mi koliko je dvadestica blizu :) Kada se pogleda sinopticka situacija sve je jasno :)
(https://s22.postimg.org/xqhryf3f5/Screenshot_4.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Медо 13. April 2017. u 01:53
Да нема временских екстрема и да је време по мери већини становништа, тешко да би и било и овог форума, према томе...  :D

Није снег у Априлу толико неуобичајена појава, сећам се скоро целодневне лапавице пре неку годину, а такође средином месеца 1996 и 1997 године је у Београду ако се не варам измерено 7 cm снега, проблем је што је исувише рано кренула вегетација.

GFS 18 z и даље форсира јак продор са североистока и он је чини ми се и најхладнији од свих опција.

Чињеница да од понедељка имамо захлађење и температуре испод просека које ће се задржати можда и до краја месеца, за среду и четвртак енси показују скоро - 5 C по висини.

(https://s13.postimg.org/h15yhjdnb/ensi_april.png)

Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 13. April 2017. u 08:25
Do Uskrsa znamo za dalje videcemo  :) Ni Ec 00z glavni nista bolji cak i hladniji cini mi se... Dobro je sto je jos relativno daleko...
(https://s22.postimg.org/ps3bu8hc1/Screenshot_5.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Naum 13. April 2017. u 13:30
Nema tu šta da boli glava, vreme tera svoje... a ovo ako se ostvari je stvarno pojava vrednja pažnje  :comeon:

Pustite vi to da je šteta za poljoprivredu i to... to znamo, ali je ovo meteo a ne agronomski forum. I PS to bi ponajpre mi sa sela trebali da strahujemo, a kao što vidite na mom primeru.... dakle vreme iznad svega, jer ponavljam, ovo je meteo forum.


Da se složim, od reči do reči. Ovo je stručni forum, zato činjenice momci, činjenice i analize, a žalopojke i želje na nekom drugom mestu ...
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Johnny colchonero 13. April 2017. u 13:56
Ma ko zna sta ce biti 6z pomerio prodor. Pogledajte najnoviji prosek EC00z trenutno za BG. Trenutno oko same 0. Vec u sedmom danu imamo ogroman kupus vise nego sto je prosecno i  za 15 dana. Oko 20. aprila ima oko 30C razlike medju ensima od preko 20 do -10. Ko zna sta ce ispasti, iako ja ne bi voleo neko jace zahladjenje.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Gaara 15. April 2017. u 02:39
Trenutno su EC i GFS složni oko temperature za četvrtak kad bi i u nižim predelima moglo biti snega ( što je poslednjih godina bilo retko i tokom zime ), ali bi padavine bile slabe.  Moglo bi da se desi ( iako su šanse prilično male ) da u nekim mestima više snega padne sad u aprilu, nego što je palo u decembru, februaru i martu zajedno.

(https://c1.staticflickr.com/3/2944/33655704620_2c9b5f4283_c.jpg) (https://flic.kr/p/Th3hrj)ECMOPIT12_144_2 (https://flic.kr/p/Th3hrj)

(https://c1.staticflickr.com/3/2884/33910963131_13b2095622_c.jpg) (https://flic.kr/p/TEAxU8)GFSOPIT18_144_2 (https://flic.kr/p/TEAxU8)

(https://c1.staticflickr.com/3/2886/33910962941_d5d14657f1_c.jpg) (https://flic.kr/p/TEAxQR)GFSOPIT18_144_5 (https://flic.kr/p/TEAxQR)

(https://c1.staticflickr.com/3/2884/33655703660_dbef2eab7f_c.jpg) (https://flic.kr/p/Th3h9L)GFSOPIT18_144_4 (https://flic.kr/p/Th3h9L)

(https://c1.staticflickr.com/3/2831/33655702280_5b63fc3df3_c.jpg) (https://flic.kr/p/Th3gJY)GFSOPIT18_156_25 (https://flic.kr/p/Th3gJY)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: majstoric17 15. April 2017. u 12:41
Ec je grozan po pitanju oborina.
Vidi do 10 mm oborina.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Johnny colchonero 15. April 2017. u 12:59
Za koje to mesto i u kom periodu? Za BG je padavinski vrlo dobar. Yr no daje oko 50mm.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: majstoric17 15. April 2017. u 13:08
Za koje to mesto i u kom periodu? Za BG je padavinski vrlo dobar. Yr no daje oko 50mm.

Istocna Slavonija i sjeverozapadna Vojvodina ec jako slab.
To nikako ne bi bilo dobro da se susa nastavi.
2003. je bio slican prodor i donio je vrlo malo kise. Iza toga uslijedila susa i vrucine.
Ova je godina dosad oborinski jako slaba. Susa je na dobrom dijelu Balkana.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Медо 30. April 2017. u 02:54
Након висинског циклона у нашој близини и нестабилности које нас очекују у следећој седмици, после тога се назире се и први талас врућина, којих искрено уопште нисам жељан.

(https://s3.postimg.org/t90rkftcj/prvi_talas_vrucina.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Johnny colchonero 30. April 2017. u 11:17
Hvala Medo.Zaboravio sam potpuno na ovu temu. GFS od sinoc poceo da crta vrucine u 300h danas 00z crta cak 28C na 850hPa u Bugarskoj!! Naravno od toga nema nista, ali ensi idu mnogo iznad proseka(neki cak i iznad glavnog) a glavni prednjaci. EC jos uvek nema svoju animaciju posto su kasni sati, a ni na meteoguru jos se nisu aktualizovali ensi(00z) koji idu po 15 dana unapred.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 01. Maj 2017. u 17:08
Kakav impresivan anticiklon gore u polarnom krugu, sa centrom oko Grenlanda :worthy:

Tako volim, kad je ono go#no od kanadskog vorteksa totalno razbijeno. Na karti ispod samo su višak još ovi glupi centri niskog pritiska kod Azora, inače bi to bio pravi polarni udar za dobar deo Evrope:

(https://s16.postimg.org/m4vccjo79/gfsnh-0-192.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: majstoric17 03. Maj 2017. u 14:23
Jel to od sredine mjeseca moguc dolazak ljetnih vrucina?
Proljece 2001. gotovo je identicno ovom. 3. mjesec bio vrlo topao, 4. normalan a 5. vrlo topao.
U 5. mj te godine bile su temperature od 25 do 32 C.
Zatim je uslijedio lijepi 6. mjesec gotovo bez vrucina, 7. normalan. To je ljeto bilo fantasticno jer je samo 8. mjesec bio jako topao.
Da se bar ponovi i ljeto i jesen 2001. a osobito ledeni 12. mj kao te godine.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Stefan Valjevo 03. Maj 2017. u 15:30
Jel to od sredine mjeseca moguc dolazak ljetnih vrucina?
Proljece 2001. gotovo je identicno ovom. 3. mjesec bio vrlo topao, 4. normalan a 5. vrlo topao.
U 5. mj te godine bile su temperature od 25 do 32 C.
Zatim je uslijedio lijepi 6. mjesec gotovo bez vrucina, 7. normalan. To je ljeto bilo fantasticno jer je samo 8. mjesec bio jako topao.
Da se bar ponovi i ljeto i jesen 2001. a osobito ledeni 12. mj kao te godine.
Nije bas bilo tako. Vrucine su bile prva tri dana maja i 18. maj. Vrucine u maju su bile 2000-e i 2003-e. To su bili majevi za pamcenje, a vruci majevi su bili i 2007-e, 2009-e, prva polovina 2012-e i 2015-e.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: majstoric17 03. Maj 2017. u 23:30
Nije bas bilo tako. Vrucine su bile prva tri dana maja i 18. maj. Vrucine u maju su bile 2000-e i 2003-e. To su bili majevi za pamcenje, a vruci majevi su bili i 2007-e, 2009-e, prva polovina 2012-e i 2015-e.

25-30 C u 5.mjesecu također odaje dojam vrućine.
Ne mora nužno biti plus 34 kao 2003.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Johnny colchonero 06. Maj 2017. u 11:51
Yr.no vidi prvu 30icu za BG ove godine. Termin je jos daleko, ali cisto da napomenem da je to priv put u godini da se u prognozama EC za Beograd uopste daje 30C.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Kimi 10. Maj 2017. u 16:52
Accuweather sezonska za leto, dosta je slična prošlogodišnjoj:

U suštini, nikakvu toplu vodu nisu izmislili... daju "zapinjanje" frontalnih sistema na prednjoj strani Alpa.

(https://s19.postimg.org/nzqb9sq1v/download_2.jpg)

Uostalom, vidite i sami:

(https://accuweather.brightspotcdn.com/dims4/default/96a8d26/2147483647/resize/590x/quality/90/?url=http%3A%2F%2Faccuweather-bsp.s3.amazonaws.com%2Fcb%2Fcb3568ab71ab27d6c820333900f1a3dc%2F650x366_05041442_europesummer.jpg)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: majstoric17 10. Maj 2017. u 20:43
Accuweather sezonska za leto, dosta je slična prošlogodišnjoj:

U suštini, nikakvu toplu vodu nisu izmislili... daju "zapinjanje" frontalnih sistema na prednjoj strani Alpa.

(https://s19.postimg.org/nzqb9sq1v/download_2.jpg)

Uostalom, vidite i sami:

(https://accuweather.brightspotcdn.com/dims4/default/96a8d26/2147483647/resize/590x/quality/90/?url=http%3A%2F%2Faccuweather-bsp.s3.amazonaws.com%2Fcb%2Fcb3568ab71ab27d6c820333900f1a3dc%2F650x366_05041442_europesummer.jpg)

Prošlogodišnje ljeto promašili su u potpunosti. Prvo rekli su da će biti suho, a bilo je kišovitije od prosjeka.
Drugo, predviđali su vrućine i sušu osobitu u 8.mjesecu, a 8. mjesec bio prosječan i ugodan.
Za prošlu zimu rekli su da će biti topla i suha. Suha možda da, ali topla nije bila.
Za prošlogodišnju jesen su govorili da će nastaviti ljetnu sušu, a to se nije dogodilo jer je jesen bila prosječna.
U ovom članku navode kako će se na Balkanu nastaviti sušni uvjeti. Što će se nastaviti?!
Ovaj je mjesec dosta kišovit. Nema suše.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Stefan Valjevo 11. Maj 2017. u 03:50
 ^^
Mozda kod tebe u BiH, ali ovde u Srbiji nije bilo tako. Pogotovo ne kisovito. Bilo je toplo leto iznad proseka i mnogo toplije od one 2001-e za kojom osecas nostalgiju. Te 2001-e godine je leto bilo kisovito i hladno u Srbiji. Prosle godine jeste bio jun kisovit, ali sa pravim letnjim olujama i devetnaest dana sa grmljavinom u Valjevu. Pritom je bio prilicno topao i sparan. Jul, Avgust i Septembar su imali neka prolazna zahladjenja, ali ne vise od jednom do dvaput mesecno. Leto je bilo po kolicini padavina mozda negde iznad proseka zbog onih junskih nestabilnosti uz T30+C gotovo svaki dan, ali u julu i avgustu ipak prednjace suvi i topli dani uprkos onim kratkim zahladjenjem od 14-og do 18-og jula i dva kratka avgustovska ono kratko od 6-og do 8-og i ono jace i duze od 11-og do 15-og i ponovo kratko jace zahladjenje 22-og i 23-eg. U septembru smo imali pre 18-og i 19-og (pravi kraj leta) samo jedno jace zahladjenje od dva dana 5-og i 6-og. Sve ostalo je bilo normalno i toplije od proseka. Ti mislis na one nestabilne frontove sa olujama ponegde 25-og i 28-og jula i 1-og avgusta? To je sviranje ku*cu. Seti se ti malo bolje 2001-e, 2002-e, 2004-e, 2005-e, 2010-e i naravno 2014-e. To je kisno leto u pravom smislu reci, a ove prve cetiri navedene godine su bila i hladna leta. Mislim na Srbiju i njen Zapadni deo. Mozda je u BiH bilo kisno leto 2016, ali u Srbiji nije sigurno bar po broju dana sa kisom. Ali za razliku od prethodne 2015-e je bilo kisnije, ali sigirno nije od onih gore navedenih godina. Pogotovo od 2010-e i 2014-e. :confused:
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: majstoric17 11. Maj 2017. u 18:07
^^
Mozda kod tebe u BiH, ali ovde u Srbiji nije bilo tako. Pogotovo ne kisovito. Bilo je toplo leto iznad proseka i mnogo toplije od one 2001-e za kojom osecas nostalgiju. Te 2001-e godine je leto bilo kisovito i hladno u Srbiji. Prosle godine jeste bio jun kisovit, ali sa pravim letnjim olujama i devetnaest dana sa grmljavinom u Valjevu. Pritom je bio prilicno topao i sparan. Jul, Avgust i Septembar su imali neka prolazna zahladjenja, ali ne vise od jednom do dvaput mesecno. Leto je bilo po kolicini padavina mozda negde iznad proseka zbog onih junskih nestabilnosti uz T30+C gotovo svaki dan, ali u julu i avgustu ipak prednjace suvi i topli dani uprkos onim kratkim zahladjenjem od 14-og do 18-og jula i dva kratka avgustovska ono kratko od 6-og do 8-og i ono jace i duze od 11-og do 15-og i ponovo kratko jace zahladjenje 22-og i 23-eg. U septembru smo imali pre 18-og i 19-og (pravi kraj leta) samo jedno jace zahladjenje od dva dana 5-og i 6-og. Sve ostalo je bilo normalno i toplije od proseka. Ti mislis na one nestabilne frontove sa olujama ponegde 25-og i 28-og jula i 1-og avgusta? To je sviranje ku*cu. Seti se ti malo bolje 2001-e, 2002-e, 2004-e, 2005-e, 2010-e i naravno 2014-e. To je kisno leto u pravom smislu reci, a ove prve cetiri navedene godine su bila i hladna leta. Mislim na Srbiju i njen Zapadni deo. Mozda je u BiH bilo kisno leto 2016, ali u Srbiji nije sigurno bar po broju dana sa kisom. Ali za razliku od prethodne 2015-e je bilo kisnije, ali sigirno nije od onih gore navedenih godina. Pogotovo od 2010-e i 2014-e. :confused:

Ja sam iz Slavonije. Proslo ljeto bilo je izdrzivo i ne tako suho kako ga je accuweather prognozirao.
U Osijeku je 7. mjesec prosle godine bio ekstremno kisovit uz kisoviti 6. mjesec. Izmjereno oko 90 mm oborina. 8. mjesec bio je oborinski i temperaturno normalan bez vecih vrucina.Jedino je 6. mj bio sparan unatoc kisi i znatno topliji, druga dva sasvim ok.
Nijedno od gore navedenih ljeta nije bilo hladno. Sva su ljeta bila toplija od prosjeka osim ljeta 2005. koje je bilo ugodno toplo i u prosjeku.
Ljeto 2004. bilo je slicno proslom. Ljeto 2001. nije bilo hladno jer je 8. mjesec bio vruc i topliji nego prosle godine.

Sva su ljeta bila donekle izdrziva osim 2015., 2012., 2007., 2003. i 2000.
Tih 5 ljeta je prevruce. Mozda eventualno jos ljeta 2011. i 2008. su donekle paklena, ne tako kao onih 5.


Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Mile94 12. Maj 2017. u 14:50
Mozda bismo analize prethodnih sezona mogli da vrsimo u nekim prigodnijim temama. :) A i besmisleno je komentarisati kolicine padavina u globalu na nekoj vecoj teritoriji u letnjim mesecima ukoliko se samo osvrcemo na "svoje dvoriste", jer svi znamo da leti raspored padavina cesto nije ravnomeran, pa i za dva mesta udaljena svega par km mozemo da imamo znacajne razlike u kolicini padavina, tako da bi skoro svako od nas mogao da napise drugaciju analizu, recimo, proslog leta. :)

Nego da se vratimo na prognozu. Prvo sam razmisljao da ovu poruku napisem u temi o polarnom vorteksu ali cu to ipak uraditi ovde.

Pre svega, Kimiju zelim da porucim, a povodom njegovog komentara u temi o PV-u - samo nastavi da pises u temi "Polarni vorteks", kad god uocis bilo sta sto smatras da je vredno pomena, tako nesto je uvek dobrodoslo. :)

Ono sto meni trenutno privlaci paznju, a ima veze sa troposferskim PV-om, je to sto na modelima (konkretno GFS I ECMWF) mozemo da primetimo tendenciju jacanja polja povisenog vazdusnog pritiska nad severnim polom, sto bi dovelo do "spustanja" dolina nesto hladnijeg vazduha u nize geografske sirine. To bi moglo biti bitno za nas, ne toliko zbog nekog zahladjenja i kise usled prolaska frontova, vec upravo zbog onoga sto takva sinopticka situacija moze da donese. Sve u zavisnosti od postavljanja sistema. Naravno, govorim o nestabilnostima, posebno, ukoliko bismo imali "upad" doline zapadnije od nas. Trenutno je GFS "blizi" nekom slicnom scenariju, iz razloga sto EC trenutno "vidi" dosta jaci i postojaniji AC u blizini Velike Britanije pa bi i sistemi bili istocnije pozicionirani, sto bi uslovilo hladnije i, ipak, stabilnije vreme. Ali obzirom da se ovde radi o dosta dalekim satima, jedino je neki trend ono sto za sada moze da nas zanima i sto mozemo da komentarisemo.

U svakom slucaju, oko 20-og modeli vide kisu, a i nakon toga bi se nastavilo promenljivo vreme, prema trenutnim izlazima modela.

Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Johnny colchonero 14. Maj 2017. u 09:13
Bas velika razlika izmedju jutrosnjih izlaza GFS i EC sa obzirom da smo usli u period od 5 dana. Jos juce je to krenulo, a danasnji izlazi modela kao da jos vise vuku svaki na svoju stranu.Ostaje nam da vidimo koji ce biti u pravu i da li ce se naci na pola.

EC:
(http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2017051400/ECM1-120.GIF?14-12)
(http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2017051400/ECM1-144.GIF?14-12)

GFS:
(http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2017051400/gfs-0-120.png?0)
(http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2017051400/gfs-0-144.png?0)
(http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2017051400/gfs-0-192.png?0)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Antarktik 22. Maj 2017. u 14:40
Ако сам добро пратио и ако је судити према тренутној и у наредним данима очекиваној синоптичкој ситуацији, овај мај ће у Србији проћи без иједне забележене тридесетице ("најближи" су били Неготин, 29.0оС и Пожега, 28.8оС). То је, у последњих пар деценија, прилично редак случај. Постоји извесна могућност за високе температуре у последњих пар дана овог месеца, али је мало вероватна.
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 22. Maj 2017. u 14:50
 ^^ Mala dopuna Antarktik u Nisu je bilo 28.9C, bolje ti idu nize temperature   ;)
Sve ide ka tome da se maj zavrsi a da ne bude tridesetice u zemlji, primetih i ja pre neki dan to, ali nazalost ne znam kako da vidim kada se zadnji put desilo ali svakako nije nista sto se nije desavalo, ali se ja ne secam poslednjih godina da je to bio slucaj...

(https://s17.postimg.org/dae9cwz73/Screenshot_6.png)
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Antarktik 22. Maj 2017. u 15:19
Bart, извињавам се и теби и Нишу. Некако ми је промакао тај 4. мај. Сваке године ме подсети на одлазак "највећег сина наших народа и народности - друга Тита" :facepalm:, па некако, тог дана, не функционишем најбоље... :tu:
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Bart 22. Maj 2017. u 18:13
Nema potrebe da se izvinjavas ne bih ni ja primetio da nisam iz Nisa  :D
Naslov: Odg: Proleće 2017
Poruka od: Stefan Valjevo 23. Maj 2017. u 02:45
Bart, извињавам се и теби и Нишу. Некако ми је промакао тај 4. мај. Сваке године ме подсети на одлазак "највећег сина наших народа и народности - друга Тита" :facepalm:, па некако, тог дана, не функционишем најбоље... :tu:
Mene taj dan podseti na smrt mog mladjeg ujaka, a za Tita mi se je*e.

Narednih dana do petka-subote nestabilno uz ceste pljuskove i jake oluje. Posle subote sledi stabilizacija do poslednjeg dana maja, a onda ili destabilizacija nova uz vise tremperature, zahladjenje i ciklogeneza ili totalna stabilizacija i mozda prvi tropski talas ove godine? Videcemo.