Meteorološki Forum

Vreme => Prognoze => Temu započeo: Kimi 27. Jun 2022. u 13:10

Naslov: Jul 2022
Poruka od: Kimi 27. Jun 2022. u 13:10
Moj monolog se nastavlja i u novoj temi. :grin:

Šalu na stranu, dešava se ono što i očekujemo. Ekstremni modeli polako ublažavaju enormno visoke temperature, ali će vrlo toplih dana sa temperaturama oko 35 biti itekako u nizu. Prosto i jednostavno, temperature na visini do 22, plafon 23°C u ovo doba godine bez pomoći fenskog vetra sa jugozapada ne mogu dati temperature Bog zna koliko više od 35°C, jer ovo nije kraj jula ili avgust pa da se vazduh zasuši skroz.

Iako ta dva dana spadaju još pod jun, GFS maltene crta svakodnevne aktivacije od srede u delovima zemlje. Strujanja čini mi se mahom ostaju severnih pravaca do daljnjeg, s izuzetkom srede i četvrtka kad bi bila južnih i zapadnih pravaca posebno u zapadnoj polovini zemlje.

Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 28. Jun 2022. u 18:58
Ostala su još 2 dana do kraja juna, ali ajde da ne razdvajamo. Sinoptički gledano, nije to uopšte toliko ubedljiv greben koji bi doneo samo vrelinu i stabilnost. Stalno smo tu na rubu prednje strane doline uz koju bi moglo nešto nestabilnosti povremeno da uleti.

Sutra će se aktivirati košava koja u većem delu zemlje neće dozvoliti iznenađenje nalik današnjem na istoku. Aktivacije i lokalne nepogode su zato skoro pa izvesne na zapadu i jugu zemlje.
Četvrtak kao da miriše na dan sa potencijalom za aktivacije na širem području, ali za sada to neubedljivo deluje. Petak pik vreline uz temperature blizu 40°C. U subotu bi neki oslabljeni front mogao nešto inicirati, a za dalje ne vredi komentarisati iako modeli ne naziru neko konkretnije zahlađenje ili promenu vremena. Lokalnih nepogoda će sigurno biti i narednih dana, ali padavina na širem području teško.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 28. Jun 2022. u 20:39
Ono što je glavna karakteristika generalno nestabilnosti u narednom periodu jeste izostanak neke bitnije dinamike. U to se slažu svi.

GFS je tu samo opasno zabrazdio sa brzim povratkom vreline, drugi ipak vide koliko toliko pristojnije temperature. No dobro, to mu je i posao, on non stop zaziva samo neku vatru i ekstreme. Uz ovakav greben azoruše kakvog nude svi u daljim satima logično je da će kod nas uslediti smanjenje intenziteta topline u svakom pogledu.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 29. Jun 2022. u 10:55
Pojavljuju se ideje sa aktivacijama i u okolini grada sutra predveče.

E sad strujanje. Najsigurnije je u Vojvodini, maltene jugozapadno kroz sve niže slojeve ali tamo retko ko daje šta. Južnije je dosta komplikovanije, sporije, zapravo pravi pokret oblačnosti se daje isto tek predveče kada se porazvijaju olujni frontovi tih sistema, opet pretežno u nekoj južnoj ili jugozapadnoj struji.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 29. Jun 2022. u 11:18
Da, "švajcarci" su prilično raspoloženi za ovaj deo, dok globalni modeli daju neku eksploziju na tromeđi SRB-CG-BIH, ali se to ne bi značajnije premeštalo ka ravnici. Standardno za ovakve situacije GFS je najraspoloženiji sa aktivacijama, iako daje manji CAPE i niže tačke rose nego npr. ECMWF ili ICON.

(http://i.postimg.cc/0N9K2dm1/meteologix-swiss.png)

Jeste da o poslednjem danu juna pričamo u temi Jul 2022, ali svakako sve i da bude nekih padavina sutra, računaće se za jul.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 29. Jun 2022. u 12:12
 ^^ Ne znam zaista šta mu se dešava sa tim tačkama rose. Kada pogledam ovako modele, čini mi se svi ih bolje skidaju od njega. Ali nije to toliki problem za sutra, koliko je postao problematičan za prodore poput ovog u subotu. Njemu dakle čim prođe prizemni front bilo čega sa severozapada, on automatski umrtvljuje sve i daje tek nešto pogranično na planinama. :hm: Hajde, upitno je hoće li tada krajnji sever i zapad imati nešto zbog baš uranjenog fronta, ali otpisivati napamet čitavu zemlju nema smisla.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Darko_9 29. Jun 2022. u 16:08
Prvih 5-6 dana će biti vrućine preko 35 stepeni.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 29. Jun 2022. u 18:01
Ako ništa drugo, finorezolucijski modeli su se svi složili da ćemo imati bar nekakav olujni front u prizemlju koji će stići tu do grada, i generalno juga Srema, Banata i do Pomoravlja. On će ne samo diktirati kretanje samog sistema, koji će zapravo s njim tek i pokrenuti sa žarišta sa jugozapada nego i nicanje novih ćelija koje će se otvarati. Gde će to biti, ko to precizno zna...

Nažalost, svi modeli nakon subote povećavaju temperature tako da predaha od vrućina gotovo i da neće biti, odnosno moraće da se odrade još dva dana najmanje pred konačni dolazak svežine.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 30. Jun 2022. u 11:45
Kristališu se polako i naredni dani. Sutra uglavnom zatišje, tek po neki razvoj na planinskom terenu južnog dela zemlje.

U subotu imamo to blago osveženje, ponajpre na severu i zapadu. E onda popodnevni sati subote, nedelje i ponedeljka kao da su preslikani. Upostavlja se neko blago strujanje severnog i severoistočnog tipa na svim nižim nivoima. Razvoj je primarno vezan za masiv Karpata, ali sa jasnim krakom dijagonalno ka jugozapadu Srbije. Temperaturno nedelja, ponedeljak i utorak ponovo su svi tu okolo 35 stepeni. :ranting: Od srede konačno svežije na duže staze.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Liki 30. Jun 2022. u 12:12
Koliko mi se čini ono što su kolege za danas najavljivale i dalje prilično stoji, a to je da može biti akcije oko glavnog grada, odnosno da akcija sa zapada i jugozapada može preći glavni grad i dalje ka Vojvodini polako slabiti, videćemo kaki će ispred sistema izgledati novi razvoji, verujem da će ih biti, možda slično onom sinoć kod komšija zapadnije.GFS u zadnjem izlazu možda i najkonkretniji do sada
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Zika 30. Jun 2022. u 16:38
 ^^ ^^

A ako se to i ostvari baš tako, onda će ovo biti prva situacija koju će ARPAGE da totalno promaši, prva ove sezone...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 01. Jul 2022. u 20:42
Noćas oslabljeni hladni front, kiša i pljuskovi uglavnom na zapadu, uz Drinu, slična lokacija kao juče, verovatnoća da nešto odbaci do Beograda 10%.

Sutra 3-4°C niža temperatura u odnosu na danas, ali se zbog isto toliko više tačke rose osveženje neće ni osetiti. Nestabilno uz pljuskove sa grmljavinom i lokalne nepogode će biti uglavnom na istoku i jugu Srbije, naravno planine će pokupiti veći deo razvoja, ali može biti nešto i u nizijama, najpre Timočka krajina.
Nedelja i ponedeljak slična situacija današnjoj, opet vrelina i retki razvoji vezani za planine.
Za utorak se modeli još nisu usaglasili ali sve je više varijanti koje mirišu neke predfrontalne nestabilnosti.
U sredu se već polako modeli usaglašavanju oko hladnog fronta i osetnog zahlađenja.
Deluje da bi hladniji period mogao da potraje a kako će izgledati sve zavisi od tačne lokacije odsecanja visinskog ciklona nad ovim delom Evrope. Tako da ima varijacija od suvog zahlađenja do ozbiljnih padavina. U ensemblima je sve manje toplih varijanti i ono što mogu da kažem sa prilično velikom sigurnošću je da ćemo da se kuvamo još samo četiri dana. Za padavine i nestabilnosti čekamo da se još malo iskristališu prognoze.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 02. Jul 2022. u 11:23
 ^^ Da, nekako i logičan splet okolnosti. Kako je krenula da bude sve sigurnija i potencijalnija ta promena i dešavanja sa konačnim prekidom vrućine i osveženjem, tako je splasnulo ovo za period od danas  popodne do ponedeljka. Ipak, trebalo bi i ova tri dana generalno biti nešto više zanimljivosti u odnosu na juče i preključe, ako ništa drugo opet kakvo takvo strujanje sa severoistoka postoji u svim slojevima pa oblačnost neće biti baš toliko statična.

Čini mi se za dalje da polagano rastu šanse za odsecanje doline i ciklona u našoj okolini, pratimo.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 02. Jul 2022. u 21:02
Večeras modeli sve više vuku ka tome da odsečeni ciklon ostane severnije od četvrtka, odnosno da na naše područje ima uticaja u smislu dovlačenja svežijeg vazduha sa severa, ali ne i padavina.
Naredna dva dana uglavnom stabilno i vrelo uz vrlo retke izolovane razvoje, za utorak su modeli prihvatili ozbiljnije nestabilnosti u jugozapadnoj struji što je konačno šansa i za ovaj deo Srbije. Od srede period svežijeg vremena uz temperature oko prosečnih ili nakratko ispod proseka, ali opadaju šanse za neke padavine. Ima još do tada, pa nije isključeno da se i vrate na karte.
Za sada sve oči uprte u utorak.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Darko_9 03. Jul 2022. u 12:16
S obzirom da je u junu bilo 17 tropskih dana u Beogradu , i da bude neka pauza bez vrućina u sred jula nedelju dana i više nije to ništa strašno.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 03. Jul 2022. u 19:07
Utorak stvarno deluje sve ozbiljniji, to se svi slažu u tome.

GFS je doduše totalno drugačiji od ostalih, jer on daje neke predfrontalne nestabilnosti u Bosni i Slavoniji i opet razliva nekakav olujni front prepodne u utorak nalik na ono jučerašnje. No, to svakako ne bi uticalo na kasnija dešavanja puno.

Drugi su osetno vreliji, papreno topao utorak ali sa frontom i razvojima u najboljem mogućem trenutku.

Naravno da su zbog visokih temperatura u igri i grad i olujni vetar, ali bi prisutna blaga dinamika koja bi jačala sa zapada pre svega doprinela organizovanju svega u prostrani sistem koji bi prešao preko velikog dela Srbije.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 03. Jul 2022. u 20:26
^^ A meni to večeras izgleda manje ozbiljno nego prethodnih dana. U globalu su smanjene i padavine i energija, tajming fronta je lošiji za išta konkretnije (tamo iza ponoći). Samo GFS daje nešto ranije. Za dalje modeli i dalje ne znaju šta će sa visinskim ciklonom i padavinama, ali period sa prijatnijim temperaturama u skladu sa klimatološkim prosecima definitivno sledi od srede. Još dva dana ćemo se mučiti sa paklenim vrućinama i sparinom, a onda će moći da se diše.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Liki 04. Jul 2022. u 11:42
Lepo je videti krajem prve dekada jula promene i osveženje kako sada vide modeli. GFS jutros baš ide u krajnost i daje poziciju ciklona takvu da imamo od petka dosta padavina i upumpavanje baš hladnog vazduha međutim iako bih lično voleo takvo osveženje ispod 20 stepeni par dana mislim da će sve to u sledećem izlazu ublažiti. Prvo da vidimo sutra šta će biti, deluje da bi veliki deo Srbije dobio neke padavine, i da bi konačno mogli da očekujemo jedan sistem sa jugozapada sa potencijalno zanimljivim formacijama, ali vreme prolaska fronta ako uporedim GFS i EC pitam se u čemu je problem kod modela u poslednje vreme, pa sutra je promena  :facepalm: videćemo, pratimo  :)Zanimljiv period je pred nama, od velikih vrućina se opraštamo na neko vreme, možda i celu drugu dekadu  :)
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 04. Jul 2022. u 11:46
 ^^ Delovao je totalno usamljen u tom pravcu GFS, ali evo ICON ubacuje sličnu ideju sada. Ali dobro, ima vremena do tada, najbitnije da ćemo predahnuti od vreline na neko vreme.

Takođe, čini mi se da se ovo za sutra opet sada malo ubrzava, pa nakon nešto lošijih izlaza u 12Z koji su me protivrečili to opet izgleda bolje. :)
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 04. Jul 2022. u 20:43
Polako se nalaze modeli oko prolaska sutrašnjih nestabilnosti, ali ima još nekih nedoumica. Većina varijanti daje predfrontalni sistem koji bi se u jugozapadnoj struji premestio preko većeg dela zemlje u popodnevnim satima. Druge opcije daju predfrontalni sistem južnije i više vezan za orografiju, a zatim frontalni u nekoj zapadnoj struji preko severa zemlje.
Što se tiče Beograda, ovde je najverovatnija opcija suvo zahlađenje od outflow-a sistema sa zapada i jugozapada zemlje uz olujne udare vetra, zatim regeneracija sistema istočnije. To bi ubilo energiju za kasnije, tako da ne dajem velike šanse padavinama. Naravno, to je neki default scenario u ovakvim situacijama, ali nekad postoje i izuzeci, nekih 10% šanse ipak postoje. U ostatku zemlje će uglavnom biti dobrih padavina i lokalnih nepogoda.
Došli smo u ono doba godine kada se kiši više ni ne treba nadati, ali zato svako zahlađenje i povratak temperature na neke normalne vrednosti predstavlja radost.
Druga tura jačeg zahlađenja sa nešto natapače je gotovo izvesna za petak, a modeli i dalje nisu sigurni šta sa visinskim ciklonom, i dalje su bukvalno sve opcije u igri. Ne sumnjam da će da se istrese sva kiša ovog sveta tamo gde idem na godišnji. :laugh:
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: risbo gr 04. Jul 2022. u 21:42
Претпостављам да је колега @Милош мислио на модел Свис 4×4 који сликовито објашњава такву прогнозу  :grin:
(https://i.postimg.cc/3wrvdB2n/Screenshot-20220704-213518-01.jpg)
Ја нисам песимиста, и сутра Бг добија 15-20мм  :tu:
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 05. Jul 2022. u 21:49
 ^^ Miloš svoju taktiku, ja svoju. Citat iz aktuelnih:

Ne bih još ja išta otpisivao, jeste maknuto južnije ali okolina grada, Mačva, jug Srema i pogotovo jug Banata su itekako u opticaju.

Neka sam ga namirisao ovaj put, i neka smo je konačno dovukli :D

Elem, što se tiče značajnije kiše prema kraju nedelje, nije da nema uslova, ali meni to sinoptički dođe previše zbijeno i nategnuto. Svakako su glavni favoriti da pokupe konkretno jug i istok.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 05. Jul 2022. u 21:52
Rhmz dao upozorenje al ec smanji bas padavine... Danas preko 60mm za Nis davao sad nisam siguran ni 10 da ima...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 06. Jul 2022. u 08:24
Modeli i dalje ne znaju šta će sa ovim narednim frontom i ciklonom. GFS i ICON su gotovo u potpunosti presušili i ublaženo je zahlađenje, dok ECMWF i GEM i dalje daju vrlo ozbiljne padavine u petak i subotu. Što se mene tiče, nakon onoga sinoć ni ne mora više da bude padavina, ali me iz drugih razloga nervira ta neusaglašenost dan pred promenu. Pogotovo ako još uzmemo u obzir da ovo ne bi bile konvektivne, već slojaste padavine.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 06. Jul 2022. u 08:37
Bas i ja to sada gledam, ec vratio obilne padavine al ova dva me bune, bas velika razlika... Videcemo gde idu 6z izlazi... Ne znam gde se samo gleda ec u tim izlazima pa javite ako napravio neki preokret ili ostao isti  :)
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 06. Jul 2022. u 10:42
 ^^ Pa imaš na meteociel EC 0,4°C rezolucije, izlazi oko 15h odnosno 03h.  :D

Ne znam, meni to i dalje izgleda jaako nategnuto. GFS-u su  i ensi prilično zasušili. Ostalima ensi još dobri. Finorezolucijski totalno bezvezni.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 06. Jul 2022. u 12:02
 ^^ Hvala Kimi  :tu:

Icon dosta bolji u 6z a bogami i gfs... Ali i dalje ec najbolji... Msm da smo blizi dobroj kisi mi na jugu i istoku ali i veceras da vidimo...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 06. Jul 2022. u 12:26
Baš tako, na kraju će biti ono što je i najrealnije nekako iz ovakve sinoptičke situacije, da istok i jug najviše profitiraju.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 06. Jul 2022. u 14:31
EC u 06Z sličan kao i u 00Z s tim što je za nijansu povećao padavine za petak a smanjio za subotu. I dalje velika razlika između severa i juga. Za Beograd daje oko 6mm, za Niš 36mm.
Biće tu lepih padavina na jugu, ali opet Banat nema čemu da se nada, suša u nedogled...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 06. Jul 2022. u 18:29
Icon slabiji ali gfs za NIs najbolji daje i bombu 50 i nesto litra odma u startu iznad Nisa...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 06. Jul 2022. u 20:27
Ajoj al je ovo naporno za pratiti. Samo se šeta, tetura i prenemaže.

Sad opet imamo i potpuno suve maltene globalne modele (UKMO). A bogme je i EC sve osakatio samo tako. Finorezolucijski su uporno pustara.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 06. Jul 2022. u 20:38
Izgleda da moramo da cekamo sutra da bi bilo nesto jasnije, dal ce biti potop ili nista posebno za juznije predele...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 06. Jul 2022. u 21:07
Za sever je barem jasnije. Od te prve ture u petak ujutru izgleda da definitivno nema ništa, ostade na kartama možda 1-2mm natapače, ili ni toliko. U subotu izglednije nešto padavina, uglavnom pljuskovitog karaktera, pa gde naleti. Od nedelje stiže duži period suvog vremena, a od utorka kreće i porast temperature. Nove promene i novih padavina ni na vidiku. Tek sad je jasno koliko su jučerašnje padavine bile zlata vredne, naravno mislim na ove delove grada gde nisu preterale. Sve preko ovoga što je palo kod mene bi bio čist višak. Nema bolje letnje kiše od 30-ak mm u cugu.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 07. Jul 2022. u 13:26
Samo sto icon vredi ovo ostalo ne zna gde bije... Moramo da cekamo i 12z...Kimi ti si mnogo strucniji, jel jasnije nesto sem sto ce biti nekih padavina na jugu i istoku..? Pre svega mislim na kolicinu i oblast...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Roberto 07. Jul 2022. u 13:38
A bogami,sto se crta pakao posle 15.07.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: risbo gr 07. Jul 2022. u 14:10
Прегледах мало моделе и главни утисак ми да и источни и западни суседи добијају конкретне падавине а ми негде између и јако танко и мршаво делује за сада. Осим југоистока који би могао нешто више да извуче  :)
Немам ништа против тих врућина које се најваљују, нисам обожаваоц али сада је "срце лета" и наравно да ме не изненађује 35+ , али исто тако у неким другим годишњим добима то правило се слабо поштује  :D
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 07. Jul 2022. u 14:27
Bart, glavni su kod oba globalna modela najsuvlji. Iskreno nisam pametan, petak veče i noć deluju da bi jugoistok mogao fino proći, za moj kraj nekako se žiža sve više prebacuje na subotu.

Nakon toga, sve je rečeno, ja gledam ensemble za Cirih u Švajcarskoj gde imam rodbinu i tamo su ensi bukvalno mrtvo more, što je ipak za podalpski severni deo gotovo nečuveno za topli deo godine..
Sa druge strane kakvo leto za Moksvu i veći deo evropskog dela Rusije i Sibira, sveže, promenjivo,  kišno, ni traga ni glasa od ikakve topline.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 07. Jul 2022. u 20:16
Spadosmo braco skauti na 10 do 15mm a bili smo i na 80... Takva godina sta cemo...

(https://i.postimg.cc/P5QXDTJ5/Screenshot-3.png)
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 07. Jul 2022. u 20:30
 ^^ Kad pogledaš, opet će kao pre 2-3 godine od ovakvog sićušnog visinskog ciklona da obere deblji kraj Halkidiki u Grčkoj. Niđe logike, ali eto. Dublje u kopno generalno retko gde ima šta pametnije, možda ovo u navetrini Šare, za Bugarsku i Rumuniju je isto sve splasnulo.

A zašto je za nas splasnulo, pa nije ni čudo jer više nigde ni na mapi nema južne, jugoistočne ili istočne struje na visini. Sve se svodi  na pljuskovite padavine sa severa ili severoistoka.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 07. Jul 2022. u 21:23
Video sam strujanje, na kraju ni ovoliko možda ne bude... Dobra šansa bila da se prekine suša i sačekamo spremni stabilno vreme koje sledi...
Mada estofex daje tako do Niša level 2 ili bolje rečeno od Niša s obzirom na strujanje...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 07. Jul 2022. u 21:42
Da, kako je vreme odmicalo sve više je izgledalo da ćemo izvući minimum minimuma iz takve situacije, iako sam i pisao ranije kako je bilo mnogo nesuglasica po pitanju pozicije i premeštanja odsečenog visinskog ciklona. Na kraju najgori mogući položaj za neke konkretnije padavine u Srbiji, ovamo na severu praktično ostade još par mm u subotu ujutru, mada će biti konvektivno pa je lokalno moguće i više.
Novih padavina u narednom periodu ni u minimalnim naznakama, ali imaćemo barem nedelju dana jako prijatnih temperatura, sutra čak i previše niska za ovo doba godine i u nižim predelima.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: mareeram 07. Jul 2022. u 23:14
Прегледах мало моделе и главни утисак ми да и источни и западни суседи добијају конкретне падавине а ми негде између и јако танко и мршаво делује за сада. Осим југоистока који би могао нешто више да извуче  :)
Немам ништа против тих врућина које се најваљују, нисам обожаваоц али сада је "срце лета" и наравно да ме не изненађује 35+ , али исто тако у неким другим годишњим добима то правило се слабо поштује  :D

Bogami i južni, izgleda će Severna Makedonija dobro proći padavinski...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: dejca 08. Jul 2022. u 15:27
Ma ne samo severna, cela Makedonija će dobiti dobru kišu, tamo je već počelo da zaliva.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: mareeram 08. Jul 2022. u 18:55
Kad sam rekao Severna, mislio sam na celu zemlju, na republiku Severnu Makedoniju..  :D
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 08. Jul 2022. u 19:05
Hahaha  :grin: E sad mi lakse sto nista ne pada ovde jos  ;)
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: dejca 08. Jul 2022. u 20:43
Kad sam rekao Severna, mislio sam na celu zemlju, na republiku Severnu Makedoniju..  :D
Ma znam na šta si mislio ali eto kako nametnuta zapadno evropska politička imena ne odgovaraju u diskusiji o vremenu.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: mareeram 09. Jul 2022. u 09:58
@dejco

Ipak se ispostavilo da je na severu S. Makedonije baš palo najviše mm do jutros, u Kumanovu 52 mm..  :grin:  :laugh:
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Slobapatrola 09. Jul 2022. u 19:25
Stručnjaci,kakve nas temperature očekuju u narednom periodu?
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Darko_9 09. Jul 2022. u 19:28
Moje mišljenje je da je moguć novi tropski talas posle 15 jula ali videćemo za par dana možda se to ublaži.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 10. Jul 2022. u 20:44
Po svemu sudeći od toga ipak srećom ništa. Uspeće na rubu anticiklona sa severa da procuri nešto svežijeg vazduha, pa se vrelina sada sa početnog 15-og prebacuje već tamo ka 20-om julu.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Liki 10. Jul 2022. u 22:15
Da da i gfs ohladio, imamo taj pad temperature taman kada krene zalet ka većim vrednistima, petak- subota i pojačan severac, još kada bi se provukle nekako i padavine, pa kakve god bile
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 11. Jul 2022. u 11:10
Svi su prihvatili i na prosecima svojim, odlično. Jedino je šteta što je sve to padavinski i dalje mršavo da teško da mršavije može biti. Ipak, bar ćemo duže uživati u prijatnim temperaturama.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 12. Jul 2022. u 12:23
Vrhunac zagrevanja u prvom naletu dakle petak, temperature do 35-36°C. No, već od kasnog podneva ili večeri lakše će se disati kad probije severac.

Za samu subotu se malo usporava dotok svežijeg vazduha, pa će na jugistoku i istoku i tada biti vruće uz temperature blizu 35°C. Drugde ipak uglavnom oko 30°C. U nedelju i ponedeljak (bar) isto tako uz prijatnije temperature svuda.

E sad, šta je tu stvar. Nakon onog "mučenja" sa vlagom, velikim tačkama rose i sparinom, atmosfera definitivno kao da je rešila da totalno "zamre". Ako ništa drugo biće još lakše podneti temperature subjektivno, ali opet bi valjalo da se pojave bilo kakve padavine. U poslednjim izlazima nešto se kao mota tu za subotu veče i ka nedelji, ali sve je jako klimavo i tanko.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 13. Jul 2022. u 10:30
I jutros manje više nepromenjene pozicije. Stoje i dalje neke sitne padavine između subote i nedelje.

U prilogu karta akumuliranih padavina narednih 10-ak dana, sušno svuda sem na severu i istoku:

(https://i.postimg.cc/g2X3B1jC/gem-21-204.png)
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Dragan11 14. Jul 2022. u 19:20
Očekuuje nas vreli talas od 20. jula sličan onom iz jula 2007. prognozira se čak 30 stepeni na 850 hPa
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: dejca 14. Jul 2022. u 22:27
Da proklete vrućinštine opet prete iza 20.7. Ovo će biti gore nego prošlo leto. Sličan je i ec, za utehu JMA je malo svežiji.

(https://i.postimg.cc/wjVxnmF0/gfs-1-222.png) (https://postimages.org/)
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Liki 15. Jul 2022. u 11:00
Prvo ovo sto nam sledi blago zahlađenje, ako pitamo EC on preko Vojvodine vidi liniju nestabilnosti u sklopu zahlađenja, koja bi se formirala u toku noći i rano ujuru dogurala do glavnog grada posle čega bi se polako sve pogasilo. Sa druge strane GFS vidi tu i tamo neki moguć razvoj u okolini i možda kod nas, ali verovatno ništa bitno. Vetar već posle ponoći u pojačanji  pa mi je sve to klimavo po ECu. Samo da ne bude kao ranije ove godine kada je slična situacija bila da će razvoji u toku noći ponovo da se pokrenu na krajnjem severu,a na kraju nije bilo ni kumulusa  :D Ja sam ipak optimističan, i 5mm sada znači. A na dalje, pa teško ćemo izbeći neke visoke temperature,ali koliko mi se čini verovatno ćemo ih izbeći na neke duže staze, dva dana će se nekako i preživeti, opet smo mi tu negde na rubu, pa imamo šanse za neko zahlađenje. Trenutno mi tako izgleda  :confused:
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 15. Jul 2022. u 12:50
Valja će se nešto početi pojavljivati stvarno, nadam se da su glavni izlazi dva globalna modela jutros na tragu nečega, jer mislim ensembli su im koma, bukvalno su zakucani tu na oko 20-ak stepeni na visini sve do kraja i ne mrdaju. Tako se i ovo osveženje od sutra do utorka u vrloj masi odjednom pojavilo i ubrzo se prihvatilo.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 17. Jul 2022. u 12:56
Nažalost, ipak ovoga puta nam izgleda nema beganja od prave vreline. Do srede okej, ali od četvrtka nikako...

Samo možemo da se nadamo da neki od ovih frontova sa druge strane Alpa što pre bar donesu vetar u prizemlju i kakvo-takvo osveženje.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 17. Jul 2022. u 15:19
Sledece nedelje ni govora o kisi a verovatno i duze...Jos nismo presli 200mm  :facepalm:
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 19. Jul 2022. u 09:39
Od sutra kreće zagrevanje, sa vrhuncem u subotu. Bude li tu kakvog fenskog vetrića sa juga ili jugozapada temperature će dostići sigurno 40-ak stepeni.

U nedelju neki blaži pad temperature i mogućnost razvoja i pljuskova. Posle reklo bi se ponovo toplije 2-3 dana (ali malo manje nego u subotu) uz novi, bar prizemni prodor sa severozapada.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Liki 19. Jul 2022. u 09:51
Sve može da izostane, ali ova suša uz visoke temperature tokom jula i početkom avgusta nema problema. Sve se ovo nastavlja u nedogled, probija vetar povremeno pa tu i tamo spušta malo temperature inače bi 40tice padale kao od šale. O padavinama i da ne pričamo, do Alpa i to im je to :facepalm:
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 19. Jul 2022. u 11:47
 ^^ Pa vest bi bila da je drugačije nešto, ovako ovo se i očekuje.

No ne bih ja baš tako lako otpisivao sve, ensembli koliko za Ljubljanu su nebo i zemlja u odnosu na ovde, tako da će se nešto sigurno izgurati ka nama, neće biti 10-ak dana sigurno nepomične i ukopane doline na istom mestu.

No, ovo leto po ko zna koji put povrđuje Ciklonovu i moju teoriju, jednostavno kad rano krene da se zagreva Sredozemlje zna se da tu pomoći nema kasnije i da nema bega od vrućeg leta. Jedino što zabrinjava je što bi ovo bilo drugo uzastopno u nizu takvo, faktički samo se nadovezuje na prošlo što je stvarno previše.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Sic 19. Jul 2022. u 11:59
^^ Pa vest bi bila da je drugačije nešto, ovako ovo se i očekuje.

No ne bih ja baš tako lako otpisivao sve, ensembli koliko za Ljubljanu su nebo i zemlja u odnosu na ovde, tako da će se nešto sigurno izgurati ka nama, neće biti 10-ak dana sigurno nepomične i ukopane doline na istom mestu.

No, ovo leto po ko zna koji put povrđuje Ciklonovu i moju teoriju, jednostavno kad rano krene da se zagreva Sredozemlje zna se da tu pomoći nema kasnije i da nema bega od vrućeg leta. Jedino što zabrinjava je što bi ovo bilo drugo uzastopno u nizu takvo, faktički samo se nadovezuje na prošlo što je stvarno previše.

Mislim da smo svi svedoci, i mozemo videti ocima a takodje i podacima ovde na forumu, klimatskih promena. Sve je toplije i toplije, da li se uopste moze reci da je previse? Ili ce svaka naredna biti sve toplija sa sve manje iskoka iz trenda otopljenja...?
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 19. Jul 2022. u 12:41
Možemo reći da je previše. U principu, i sam znaš da svako leto gotovo izađe bar nešto toplije od starijih proseka. No, u tom toplom ciklusu 21-og veka opet smo navikli da nakon jednog vrlo toplog i suvog leta (npr. prošlo) naiđe drugo dosta promenjivije, bar tako do pred kraj jula (a da avgust bude stabilan).  Ako posmatramo ponajpre i najviše sever odnosno Vojvodinu, dobismo da je ovo leto za sada još gore nego prošlo koje je ionako bilo nikakvo, što je zaista mnogo.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 19. Jul 2022. u 13:34
Ma da je samo leto...I maj bio nikakav a tek prva 3 meseca ove godine, jedino april moze da prodje...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: subaja 19. Jul 2022. u 14:17
Ne volim vrućinu ali ovo leto mi još i nije toliko strašno po pitanju temperatura nego to što je za ovih 6,5 meseci palo samo oko 200mm padavina. Suša se vuče od početka godine i neće se uskoro prekinuti.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Liki 19. Jul 2022. u 14:19
 ^^ upravo to Bart, i ostala godišnja doba su poremećena. Svedoci smo da sve više dobijamo padavina u periodu kada nam one i nisu preko potrebne, a to je kasna jesen i početak zime. Zima sa druge strane tradicionalno podbaci kada treba da bude najjača, a često je to i padavinski tako.A onda se ceo taj disbalans manifestuje na rano proleće i čitavo proleće, koje često je em hladno em imamo problem sa padavinama koje u vreme kada trebaju biti rezultat konvecije ono je sve nikakvo i bez onih tipičnih sistema sa jugozapada. Pa samo ove godine sve do jula nismo imali one razvoje normalne za maj, jun, već je sve više ličilo na kraj septembra ili početak marta. Sve u svemu nije dobro, čini mi se da sve i ako uđemo u proseke sa padavinama, raspored po mesecima je problem koji će drastično uticati na mnogo toga. Sve to više vuče ka karakteristikama nešto izmenjeno sredozemne klime  :huh:
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 19. Jul 2022. u 14:44
 ^^ Svi smo odavno uočili da su avgust, februar a još posebno novembar meseci koji kao da su izgubili neki uobičajeni kompas. Po podacima koje je okačio Škomi, po temperaturama samo najviše je avgust zatoplio.

Sve se slažem sa kolegama, ali ipak ne treba srljati tako lako sa zaključcima. Ipak smo u poslednjih 15-ak meseci imali možda do sada najviše meseci oko i hladnijih od proseka posebno u unutrašnjosti. Da padavina fali, fali, ali prosto zna se da će i to nekad morati da bude prekinuto.
Opšti trend porasta temperatura bi logički pre trebao da dovede do povećavanja padavina akumuliranih, a ne do smanjenja, tako da ovo više smatram prolaznom oscilacijom i ekstremom.

Svi se samo možemo složiti da je atmosfera nekako postala tromija, manje dinamična, što znači da kad se uspostave paterni koji donose stabilno a samim tim generalno (sem u slučaju inverzije) toplije vreme od očekivanog jako se teško narušavaju pa zato i ne čude ovakavi podaci i subjektivna zapažanja.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: risbo gr 19. Jul 2022. u 18:02
Слажем се да су нам се пореметила годишња доба, и то за неких месец дана. Почев од Новембра  од којег се  традиционално и не очекује да ишта зимско понуди иако је некада то свакако био случај. Мразеви у Априлу су постали правило. Итд итд
Јуче и јутрос сам морао дукс да облачим ујутру а ускоро нам следе тропске ноћи. Из екстрема у екстрем, генерално ништа чудно, Лето мора да изгура своје , ту никада нема грешке , али дефицити падавина су свакако забрињавајући. Није проблем да у Јулу и Августу падавине закажу( то бар увек и очекујемо) проблем је сушно Пролеће.. Али ето негде ће морати да буде и суфицит , дал ће Јесен то да компензује или чак Зима, видећемо ..
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: zeljko83 19. Jul 2022. u 22:42
Na kraju ce godina biti u granicama proseka, evo i kod nas je bilo kise u granicama proseka ali glavni problem je taj prosek, moze pasti kisa u septembru 200-300 mm i tako izvaditi tromesecni prosek, to je kao kada bi mi trpeli gladni i zedni nedelju dana i onda pojedemo i popijemo sve ono sto bi trebalo da pojedemo za sedam dana, tako uhvatimo prosek ali to nije normalno, klima se menja to je cinjenica, menjala se hiljadama godina unazad, samo sto smo mi sada svedoci, zivimo u tom vremenu.Sve se menja i tu vise nema povratka, tako bar izleda, ljudi moraju da se prilagode vremenskim prilikama.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 20. Jul 2022. u 11:57
Jutros najviše zaplaši ionako preterujuće vreo GFS, sa maltene ukidanjem ovog osveženja u nedelju i ponedeljak. Pratio ga je i ICON, ali srećom pa i jedan i drugi odustaju od toga i daju kakav-takav pad T. Tada (nedelja) je i prilika da konačno bude nekih razvoja.

Interesantno, sve je jači signal da se rub doline spusti ka nama na kraju meseca, aktiviraju se i padavinski ensići polako kod svih modela, ali rub crvenog toplog balona na visini nikako da se pomeri sa južne polovine zemlje.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Darko_9 20. Jul 2022. u 17:07
Uglavnom je treća dekada jula i prva dekada avgusta rezervisana za tropske talase , ali ne verujem da će biti kao 2007 godine , nema vajde od kiše do kraja meseca.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 21. Jul 2022. u 09:11
I dalje, evo biće 10-ti dan uzastopno kako bacim pogled na karte i ensemble u skroz dalekim satima a da nikakve maltene promene nema. Prosek ensembla i dalje zakucan na 20-ak na visini dokle sežu za južniji deo zemlje. Strašno.

Padavine se naziru, ali opet više u brdsko-planinskom delu zemlje nego tamo gde bi zalečile veliku sušu…
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Leda 21. Jul 2022. u 19:39
Jel ima izgleda za subotu ili nedelju bar nesto da kapne i zahladni?
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 22. Jul 2022. u 05:59
Prvi fokus je pre svega na nedelju popodne i predveče Ledo. Mi smo nekako na severnom rubu, pogotovo ja. Deluje da će biti dobrih razvoja na planinskom terenu jugozapada.
Rast vlažnosti, određeni dotok vlage na visini, energija (ne preterana) uz slabo do umereno smicanje, sasvim dovoljno.
Severnije možda bude nešto sitno od sistema u gašenju sa zapada Balkana.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Leda 22. Jul 2022. u 19:15
Komsija,hvala na odgovoru. Ostaje nada bar.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Slobapatrola 23. Jul 2022. u 11:02
Ima li kraja ovom ludilu?
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 23. Jul 2022. u 11:03
 ^^ O da, ima, EC se jutros baš naoštrio. Doduše, i dalje je to pad temperature na samo blizu prosečnih za ovo doba, ali dobro je i to.

(https://i.postimg.cc/pdqVn832/ens-image-6.png)
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 23. Jul 2022. u 11:15
Da ne zaboravim samo da prokomentarišem za sutra. Uozbiljuje se situacija. Modeli (sem GFS-a zbog problema sa tačkom rose) daju solidnu energiju, tu je i umereno smicanje. Strujanje u pojedinim nivoima vuče malo i na jugozapadno, što bi značilo da bi akcija mogla da se pomeri sa planinskog terena jugozapada gde deluje najsigurnija i na niže terene bliže Šumadiji.
Pojedini modeli daju neki razvoj i u sklopu te ugašene oblačnosti sa zapada Balkana (par ćelija) i po Vojvodini.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: pcelar 24. Jul 2022. u 11:28
Poštovanje svima,..jel ima nekih naznaka za kišu narednih dana oko Bukulje? Sad je u selu  Jelovik padala kišica 10 min ali vrlo slaba..
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 25. Jul 2022. u 19:58
Sutra još jedan vreo dan, uz nešto predfrontalnih nestabilnosti uveče i u noći, posebno na severu i zapadu. Zatim je u sredu popodne u fokusu južna polovina zemlje reklo bi se. U četvrtak još ponešto, ponajpre na jugu i istoku.

No, kasnije na samom prelazu meseci je u igri bila jedno vreme i ozbiljnija, višednevna promena, međutim kao da mu se ne da u ovo doba godine i sve se krati na dan ili dva. Jedino još ICON drži nešto slično.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Sic 26. Jul 2022. u 15:58
Sutra još jedan vreo dan, uz nešto predfrontalnih nestabilnosti uveče i u noći, posebno na severu i zapadu. Zatim je u sredu popodne u fokusu južna polovina zemlje reklo bi se. U četvrtak još ponešto, ponajpre na jugu i istoku.

No, kasnije na samom prelazu meseci je u igri bila jedno vreme i ozbiljnija, višednevna promena, međutim kao da mu se ne da u ovo doba godine i sve se krati na dan ili dva. Jedino još ICON drži nešto slično.

Takodje ia toga GFS njusi ponovo vrelinu ozbiljnu, bilo bi dobro da pre toga barem malo padavina bude i koji prijatniji dan...
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Kimi 29. Jul 2022. u 08:45
Pa šta te to čudi Šic, kad se rano usije i zagreje basen Sredozemlja onda se te toplote a posledično i suvoće ne možeš otarasti, čuvena teorija kolege Ciklona i mene.

Elem, valjda konačno sutrašnji dan ispuni očekivanja. Strujanje konačno jugozapadno maltene u svim slojevima, postepeno u skretanju na zapadno uveče. Energije ima, ne preterano ali sasvim dovoljno, uz umereno smicanje. Najmanje akcije bi bilo jedino u delu zapadne Vojvodine i južno od linije Brodarevo-Pazar-Kuršumlija-Leskovac.
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: BataSteva 29. Jul 2022. u 21:33
 Jel su ocekivanja i veceras za sutra dobra ? Ubacite neke karte .
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Bart 29. Jul 2022. u 21:43
Gledajuci ove karte samo mozemo raspored da vidimo kolicinu ne bas...

(https://i.postimg.cc/nrwsdBjy/Screenshot-12.png)
(https://i.postimg.cc/WbhqdWxT/Screenshot-13.png)
Naslov: Odg: Jul 2022
Poruka od: Milosh 30. Jul 2022. u 08:20
Kao alternativa ESTOFEX prognozama, ESSL je razvio novu probabilističku prognozu za konvektivne nepogode, baziranu na tri nama najdraža modela - GFS, ECMWF i ICON. Prognoze se mogu naći na linku www.stormforecast.eu (http://www.stormforecast.eu)

Danas su Srbija i Španija u centru pažnje, ova plava boja i bele tačkice bi bili neki ekvivalent ESTOFEX-ovom levelu 2.

(http://i.postimg.cc/5tLTkTv6/combi-paramcombi24-2022072912-2022073106.png)

Sve u svemu, ovaj dan će biti tek drugi u ovom mesecu sa konkretnim konvektivnim dešavanjima na nivou cele zemlje. Sećamo se kako je Beograd prošao prethodnog puta, neka sada bude i četvrtina tih padavina.  :)