Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Polarni vorteks (Polar vortex)  (Pročitano 15289 puta)

Van mreže Srđan

 • Moderator
 • **
 • Poruke: 1.667
 • Starost: 17
 • Lokacija: (Novi) Beograd
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #40 poslato: 14. April 2017. u 04:18 »
Mile, i od mene jedno veliko bravo za trud i posvećenost! :tu: Odlično ispraćena sezona! :)

Van mreže Mile94

 • Moderator
 • **
 • Poruke: 1.709
 • Starost: 23
 • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #41 poslato: 14. April 2017. u 21:35 »
Hvala Srki!  :tu:

Kao sto sam i obecao, odgovor na Bartovo pitanje, iako se ne odnosi samo na ovo nastupajuce zahladjenje vec uopsteno. Kimi je cini mi se vec jednom u "Prognozama" rekao kako je zapazio da sredinom aprila cesto dolazi do zahladjenja, pa bih probao da dam neki odgovor na to, naravno sa tacke gledista koja odgovara ovoj temi, i uzecu u obzir uticaj samog polarnog vorteksa i faktora koji su blize povezani uz ovu temu. Nesumnjivo je da postoji gomila drugih faktora koji moraju da se "poklope" da bi negde vreme bilo bas takvo kakvo jeste, ali ovde se bavimo ovom temom.  :)

Prolece je taj prelazni period, naravno, izmedju hladnijeg i toplijeg dela godine pa su najvece opasnosti po vegetaciju narocito, od nekih "zakasnelih" prodora hladnog vazduha. To je zbog toga sto u ovom periodu jos uvek imamo odredjenu kolicinu hladnog vazduha relativno blizu nama, a sam polarni vorteks je vec dosta slabiji, tacnije polarna mlazna struja najvise oslabi u ovom periodu iz prostog razloga jer mlazna struja nastaje i najjaca je tamo gde postoji najveci gradijent temperature, tj. gde je najveca razlika u temperaturi, u ovom slucaju, posto govorimo o polarnoj mlaznoj struji mislimo na razliku u temperaturama oblasti severne geografske sirine i oblasti srednje geografske sirine. U toku proleca, i u ovom sloju atmosfere u kom se nalazi polarna mlazna struja (9-12km)  dolazi do porasta temperatura nad severnim polom zbog sve vece izlozenosti suncevoj energiji, a takodje zbog slabljenja i nestanka takozvane polarne nocne struje (polar night jet), koja se nalazi na vecoj visini u odnosu na polarnu mlaznu struju (na 24-25km visine) usled slabljenja i nestanka stratosferskog polarnog vorteksa dolazi do "rasipanja" ostataka hladnog vazduha iz tog "ugasenog" stratosferskog PV-a sirom severne hemisfere, i kao sto sam vec napisao, do daljeg zagrevanja vazduha nad severnim polom, sto propagira, uglavnom do tropopauze (9-17km visine), ali dovoljno da dodatno izjednacava temperature vazduha izmedju dve oblasti (polarne oblasti koja se zagreva i oblasti srednje geografske sirine) na toj visini, te dolazi do slabljenja polarne mlazne struje sto omogucava da njeno, ionako uobicajeno meandriranje postane jos izrazenije (to meandriranje su, takozvani, Rosbijevi talasi) i omoguceno je lakse "uzdizanje" anticiklona ka severu, a samim tim i do spustanja hladnijeg vazduha duz rubova tih anticiklona. Naravno, kada to znamo jasno nam je zbog cega je u toku zime polarna mlazna struja najjaca, jer imamo najvecu razliku u temperaturi vazduha izmedju oblasti severnog pola i oblasti srednje geografske sirine.

U temi "Meteo chat" Bart je podsetio na april iz 1997. godine. Te zime (1996-1997) nije zabelezena pojava SSW, a finalno zagrevanje se desilo 29. Aprila, dakle, nakon tog zahladjenja koje smo imali i hladni talas na koji je Bart podsetio nije direktna posledica toga svakako. Ali stratosferski polarni vorteks je svakako mnogo slabiji u ovom periodu nego sto je u toku zimskih meseci, a samim tim je i mlazna struja slabija zbog smanjenja razlike u temperaturi izmedju dve oblasti zbog konstantnog zagrevanja nad severnim polom u ovom periodu godine. Jos valja da napomenem da ta razlika u temperaturi nije jedini faktor nastanka mlazne struje, ali je vrlo bitan faktor, i bez njega mlazna struja kakvu poznajemo verovatno ne bi postojala.
Pored te razlike u temperaturi, koja je u slucaju polarne mlazne struje diktirana u velikoj meri suncevom aktivnoscu nad severnim polom, na formiranje mlazne struje utice i Koriolisova sila (objasnjenje toga moze da se pronadje na forumu).

Izvinjavam se sto trenutno ne mogu da se upustim u neku detaljniju analizu finalnih zagrevanja i njegovih uticaja na vremenske prilike na severnoj polulopti kroz istoriju, ali cu i to svakako uraditi koliko budem mogao.
« Poslednja izmena: 14. April 2017. u 21:52 Mile94 »

Van mreže Pulsar_

 • *
 • Poruke: 129
 • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #42 poslato: 06. Maj 2017. u 10:33 »
Bravo!
Svaka čast za trud. Sve tako jasno, jednostavnim riječima, a detaljno-pravi mali naučni rad.
Žao mi što nisi dovršio sa finalnim udarom zagrijavanja PV stratosfere, čisto radi kontinuiteta i epizoda praćenja funkcionisanja PV. ;)
Ja bih molio samo za malo objašnjenje ove slike:


Šta tačno znače strelice EPV,? Je li dijagnosticiraju kretanje vjetrova u odnosu sjeverni pol, kroz slojeve atmosfere?
Kakav smjer bi trebali biti strelice pa da bi imali hladne epizode do naših geografskih širina?Van mreže Mile94

 • Moderator
 • **
 • Poruke: 1.709
 • Starost: 23
 • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #43 poslato: 06. Maj 2017. u 12:42 »
Hvala Pulsar, u sustini mi je i bio cilj da sto je vise moguce izbegavam neke strucne termine i da zalazim u nesto sto bi zahtevalo jos mnogo objasnjavanja, a za tako nesto niti sam spreman niti imam dovoljno znanja da bih to odradio u potpunosti i kako treba. Ali bice prilike i za to, u nekim od narednih zima. Naravno, bilo bi korisno kada bi se jos neko ukljucivao u ovu temu, jer sve ovo jos uvek i nije u potpunosti istrazeno, i ima jos puno prostora za napredak na ovom polju.

Sto se tice finalnog zagrevanja pisao sam kad i zbog cega dolazi do njega, mozda u tim danima kad je doslo do FW nisam toliko posvetio paznju tome, ali mislim da sam sustinu izneo i da sam zavrsio ovu zimsku sezonu na pristojan nacin. :D

E sad, EPV, ili Eliassen-Palm vektor, je jedna od stvari koja zahteva malo vise vremena i malo vise znanja kako bi smo razumeli u potpunosti i kako bismo mogli to znanje da koristimo. Ja iskreno, mislim da nisam spreman da ulazim u neku diskusiju o tome kako promene EPV-a uticu na promene zonalnih struja, ali neka opsta definicija toga bi glasila nekako ovako:

U principu EPV predstavlja zonalni prosek vise vektora (velicine u prirodi koje imaju intenzitet pravac i smer) na odredjenoj geografskoj sirini, u ovom slucaju radi se o 60-om stepenu severne geografske sirine na visini od 10hPa. Sto znaci da se uzimaju vrednosti raznih velicina za sve tacke te geografske sirine i izracunava se prosek da bismo dobili jednu glavnu (srednju) vrednost.

Sto se tice strelica na ovom prikazu one oznacavaju smer transporta energije kroz atmosferu. Sa strane vidis dve ose, horizontalna osa predstavlja geografsku sirinu, a vertikalna osa visinu u stratosferi. Dakle, ako je strelica usmerena ka gore to znaci da imamo kretanje odredjenih vektora (velicina) ka visim slojevima stratosfere, i obrnuto. Ukoliko imamo strelicu usmerenu na levu stranu to znaci da imamo kretanje odredjene velicine ka ekvatoru i obrnuto.

Sto se tice velicina koje se koriste za izracunavanje zonalnog proseka, ne mogu davati nikakva matematicka objasnjenja jer tome nisam dorastao trenutno, ali mislim da za pocetak ni ne moramo da znamo kako se one izracunavaju, iako bi svakako bilo korisno. :)

Ali uprosteno, za izracunavanje zonalnog proseka se koriste velicine koje se odnose na momentum prenosa toplotne energije ka ili od severnog pola, izazvane uglavnom atmosferskim talasima. A da bismo to lakse shvatili, za primer, zamislicemo polje vazdusnog pritiska koje je postavljeno tako da imamo veci gradijent pritiska ka severu. U tom slucaju i momentum prenosa toplotne energije ka severnom polu ce biti veci.
Zatim imamo meridionalni tok toplote (trudim se da izbegavam strane reci :) ),  sto bi znacilo da ako imamo prenos toplotne energije putem vetrova ka severnom polu u tom slucaju, logicno, imamo pozitivan prenos toplote ka severnom polu.
Jos jedna velicina koja se uzima prilikom racunanja zonalnog proseka predstavlja i promenu temperature sa povecanjem visine. To je jos jedan od bitnih faktora ukoliko znamo da u stratosferi temperatura raste sa povecanjem visine, suprotno od onoga sto imamo u troposferi.

Dakle, da ponovim, prilikom izracunavanja zonalnog proseka uzimaju se vrednosti ovih velicina na svim tackama odredjene geografske sirine, te tako dobijamo zonalni prosek za tu geografsku sirinu na odredjenoj visini, u nasem slucaju na 60-om stepenu severne geografske sirine, na visini od 10hPa.

Oko ovoga treba puno posla, kao i oko mnogo stvari sto se tice ove teme, do sada sam se trudio da to izbegavam prvenstveno da bi se sto vise ljudi zainteresovalo za ovu temu (koja je svakako malo "teza" i verovatno manje zanimljiva, kome jos treba da cita o nekim tamo Eliassen-Palm vektorima i slicno :D ), za pocetak je dovoljno i ono sto je do sada napisano u ovoj temi, a kasnije, ukoliko bude jos zainteresovanih za ovo, svi oni koji budu imali vremena i volje mogu dati svoj doprinos ovoj temi, a ja cu, naravno nastaviti sa pisanjem ovde, ali i sa daljim ucenjem o svemu ovome, pa ce biti i detaljnijih analiza i nekih drugih parametara koji su komplikovaniji i kojima za sada nisam dorastao. :D

A da bismo mi imali hladne epizode, u atmosferi mnogo toga treba da se "poklopi", tako da nam ovaj parametar, kao takav ne govori mnogo, ukoliko ga ne kombinujemo sa ostalim parametrima. A kao sto sam vec napisao, jos uvek nisam dorastao tome da uspesno povezujem sve ovo sa promenama u zonalnoj struji pa ne bih mogao da dam odgovor na to, pogotovo ako uzmemo u obzir da se sve ove velicine koje sam naveo da se koriste u racunanju zonalnog proseka mogu desavati i desavaju se istovremeno, sto dodatno otezava shvatanje uticaja svega toga na zonalnu struju, i na to kako sve ovo dalje utice na, pre svega, stratosferske procese.

Za sve one koji hoce da se upuste u neku detaljniju studiju ove teme ostavicu link od originalnog artikla napisanog od strane Arnt Eliassena i Enok Palma, po kojima je ovaj termin i dobio ime, a koji govori na ovu temu. Evo linka: http://math.nyu.edu/~pauluis/TEM/TEM/Papers_files/Ellassen%26Palm_1961.pdf
« Poslednja izmena: 06. Maj 2017. u 14:44 Mile94 »

Van mreže Kimi

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 11.830
 • Starost: 23
 • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #44 poslato: 11. Maj 2017. u 16:31 »
Ne baš u vezi samog vorteksa, ali u vezi tih dalekih severnih predela.

Evo ensebli za jedan, severniji deo Finske. Hladnoća je stvarno uporna, nikako da popusti, posebno ako znamo da je ovo 61-90 prosek:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kimi

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 11.830
 • Starost: 23
 • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #45 poslato: 27. Maj 2017. u 22:25 »
Nastavljaju da rovare u podrumu  Mile :grin:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

 • Moderator
 • **
 • Poruke: 1.709
 • Starost: 23
 • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #46 poslato: 27. Maj 2017. u 22:59 »
 ^^ Hladnoca bas nece da se preda u tom delu sveta definitivno. To, doduse i nije toliko neuobicajeno, u smislu da tamo cesce dolazi do ovakvih situacija, pa i u ovo doba godine, ali svakako da temperature na 850hPa tamo ne planiraju da "izadju" iz negative jos neko vreme i da se zadrzavaju ispodprosecne temperature.  :D

Ako pogledamo sinopticku situaciju bice nam jasno i zboc cega je tako:Dakle, ciklon u tom podrucju "nema gde", opkoljen anticiklonima, jednostavno nastavlja da rotira, da uvlaci jos hladnog vazduha te bi na taj nacin i dodatno ojacao i popunio se, a samim tim i nastavio da "upumpava" hladan vazduh nad ovaj deo Skandinavije i Rusije. Slabljenje i raspadanje ovog ciklona prema sadasnjem izlazu GFS-a se ocekuje tek negde oko 5-og juna, usled "spustanja" doline nad severni pol sto bi dovelo do "povlacenja" ovog ciklona ka severu i konacnom "obuzdavanju" ove hladne vazdusne mase na nesto uzi krug oko severnog pola, bez ovakvih "izleta" toliko hladnog vazduha nad juznije geografske sirine, sto se vidi i na ovim ensemblima koje si okacio, od tada krece porast temperature.


Van mreže Kimi

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 11.830
 • Starost: 23
 • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #47 poslato: 31. Jul 2017. u 09:52 »
Referentna okolina za posmatranje svo ovo vreme, još od zime, evo i sada u srcu leta jedva da ima bilo kakvo pozitivno odstupanje.

Pa oni kad bi imali odstupanje od 5, 10 stepeni u plusu od normale kao hvala Bogu mi bi pomrli:

 :grin:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

 • Moderator
 • **
 • Poruke: 1.709
 • Starost: 23
 • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #48 poslato: 31. Jul 2017. u 12:48 »
Daleko bilo, Kimi, zna se ko je rezervisao ekstremne vremenske prilike za ovu godinu, pocevsi od januara pa sad evo kroz ovo leto. :D

Jos "malo" pa ce i ova tema biti aktivnija, blizi se jesen a samim tim i nova sezona pracenja polarnog vorteksa i njegovog uticaja na vremenske prilike. Samo prvo da se "resimo" ovih vrucina. :)

Van mreže Kimi

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 11.830
 • Starost: 23
 • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #49 poslato: 24. Avgust 2017. u 14:52 »
Zamišljena referentna tačka za praćenje.... i dalje apsolutno nikakvi ekstremni ne postoje.

Evo takoreći po prvi put se javljaju dve blage pozitivne uzbrdice, ali opet to brzo bude poništeno uobičejnim modom- u nivou ili malo ispod prosečne crvene linije:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

 • Moderator
 • **
 • Poruke: 1.709
 • Starost: 23
 • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #50 poslato: 25. Avgust 2017. u 20:49 »
Kimi, samo nastavi da pratis stanje u tom delu sveta, bice nam i to korisno kasnije u sezoni.

Ono sto je specificno za sutrasnji dan je da bi bas taj 26. Avgust mogao da donese prvo ovosezonsko zapadno strujanje na 10hPa.

Danasnja brzina strujanja je iznosila -0.3m/s, tacnije imali smo jedva primetno istocno strujanje na 10hPa koje bi sutra po prvi put ove sezone moglo da "okrene" na zapadno. Na putu smo ka formiranju stratosferakog polarnog vorteksa.


Dobrodosli u novu sezonu! :D

Van mreže Naum

 • *
 • Poruke: 423
 • Starost: 42
 • Lokacija: Pancevo
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #51 poslato: 25. Avgust 2017. u 22:14 »
Ajd' Mile pojasni malo to što napisa, odnosno šta to znači? :confused:


Van mreže Mile94

 • Moderator
 • **
 • Poruke: 1.709
 • Starost: 23
 • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #52 poslato: 25. Avgust 2017. u 23:06 »
 ^^ U ovoj temi imas dosta toga vezano za ovo pa pregledaj.  :tu:

U sustini, stratosferski polarni vorteks je prisutan u hladnijoj polovini godine, do njegovog formiranja dolazi upravo krajem avgusta i pocetkom septembra a do slabljenja i raspadanja u prolece. Sto se tice kretanja temperature u stratosferskom PV-u mi gledamo karte na 10hPa (~30km visine) a cesto i karte iz visih slojeva atmosfere jer se promene temperature desavaju prvo u najvisim slojevima pa tek onda vremenom uticu, u odredjenoj meri, na nize slojeve.

Interesantno je to da je prosecan datum formiranja polarnog vorteksa upravo 26. avgust. Stratosferski polarni vorteks se najranije formirao 20-og avgusta, i to je bilo 1961. godine, a najkasnije se formirao 2-og septembra (1974).

Stratosferski PV je "ogranicen" polarnom mlaznom strujom koja se "krece" priblizno duz 60-og stepena severne geografske sirine u pravcu zapad - istok i "drzi" tu masu hladnog vazduha uglavnom nad severnim polom. Za podatak o brzini tog strujanja gledamo sloj na 10hPa. Danasnja brzina, kao sto sam vec i napisao, je iznosila -0.3m/s. Predznak minus se na ovim kartama i u podacima za brzinu mlazne struje koristi onda kada nemamo prisutno zapadno strujanje vec je ono iz pravca istoka.

Istocna strujanja imamo u toplijem periodu godine, kada dolazi do zagrevanja podrucja nad severnim polom usled sve duzeg izlaganja suncevim zracima te oblasti, te se i razlika u temperaturi izmedju predela severne geografske sirine i predela srednje geografske sirine, smanjuje. Razlika u temperaturi izmedju ove dve oblasi je i jedan od najvaznijih faktora nastanka polarne mlazne struje, pa kada u prolece dolazi do smanjenja te razlike i polarna mlazna struja, koja se do tada kretala pravcem zapad - istok, usporava i na kraju se potpuno zaustavi i promeni smer, te imamo istocno strujanje. Nad severnim polom u stratosferi tada imamo najvise temperature u odnosu na ostatak severne hemisfere na tim visinama.

Istocna strujanja mozemo da imamo i u toku zime za vreme jakih zagrevanja stratosferskog PV-a, takozvanog SSW-a (sudden stratospheric warming), a o tome mozes dosta da procitas u ovoj temi.

Pocetkom jeseni dolazi do hladjenja prostora nad severnim polom u stratosferi i do "gomilanja" hladnijeg vazduha, sto dovodi do usporavanja istocnog strujanja i do, na kraju, promene smera na strujanja zapadnih pravaca. Kada se to desi dolazi do relativno brzeg pada temperatura nad severnim polom u stratosferi jer sav taj hladniji vazduh ostaje "zarobljen" i "oivicen" formiranom polarnom mlaznom strujom, te se sve vise gomila i hladi. Tako dolazi do nastanka stratosferskog polarnog vorteksa. Sutrasnji dan je prvi ove sezone, koji bi, prema modelima, doneo zapadna strujanja na 10hPa sto je znak da nas vec pocetkom septembra, verovatno, ocekuje nesto izrazeniji pad temperatura u stratosferi nad severnim polom i dalje ubrzanje zapadnih strujanja. 

O uticaju svega ovoga na vremenske prilike ce biti dosta reci u narednom periodu.
Neko moje vidjenje situacije za predstojecu jesen cu iznositi i u dugorocnim prognozama, a sutra cu ovde verovatno postaviti i prve ovosezonske karte raznih faktora vezanih za stratosferski polarni vorteks.
« Poslednja izmena: 25. Avgust 2017. u 23:48 Mile94 »

Van mreže Naum

 • *
 • Poruke: 423
 • Starost: 42
 • Lokacija: Pancevo
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #53 poslato: 26. Avgust 2017. u 06:47 »
Hvala Mile, lepo objašnjeno  :tu:

Van mreže Kimi

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 11.830
 • Starost: 23
 • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #54 poslato: 13. Septembar 2017. u 13:46 »
Mile, da živnemo ovo malo.  :grin:

Evo čisto pogleda na anomalije temperature na 850mb u 240-om satu jutrošnjeg ECMWF-a

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Pulsar_

 • *
 • Poruke: 129
 • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #55 poslato: 22. Septembar 2017. u 22:53 »
Evo da se i ja malo uključim.
Kako gledam prognoze koje se bave PV, on će u narednom razdoblju biti slabog razvoja. Vjerovatno će to izazvati promjenljivo vrijeme na srednjim geografskim širinama. Ono što je dobar prednzak za zimu su prognozirane niske temperature po Sibiru za naredni period.

Van mreže Mile94

 • Moderator
 • **
 • Poruke: 1.709
 • Starost: 23
 • Lokacija: Mošorin
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #56 poslato: 23. Septembar 2017. u 08:24 »
U pravu si Pulsar. Zonalno strujanje u stratosferi zaista jeste slabije od proseka i prognoze, za sada, ukazuju na to da ce tako ostati i na dalje. Evo toga prikazano i graficki:Takav razvoj situacije samo pomaze odrzavanju ovog snaznog anticiklona na severu i severoistoku Evrope. Stratosferski uticaj na troposferu je takav da zonalno strujanje nece biti dovoljno jako da potisne ovaj AC u narednom periodu. Naravno, to se na kraju ipak mora desiti, ali ako se ostvare ovakve prognoze kakve su sada u vezi brzine zonalne struje u stratosferi mogli bismo da ocekujemo lakse formiranje anticiklona nad visim geografskim sirinama, a samim tim i hladnije vreme u pojedinim delovima sveta, u zavisnosti gde se AC formira. Meni licno deluje da bismo mi mogli imati hladniji, barem prvi deo jeseni, jer ne verujem da ce se uspostavljati neka tipicna zonalka, vise mi se cini da bi moglo da dolazi konstantno do novih pokusaja (a verovatno i uspostavljanja blok situacije) "izdizanja" anticiklona sto bi dodatno usporavalo zonalnu struju i donelo hladnije vreme.

Takodje, slabija zonalna struja u stratosferi, ako se nastavi u nekom malo duzem periodu, pogoduje i razvojima SSW desavanja koja bi, u toj situaciji, mogla biti cesca i izrazenija. Naravno, praticemo kako ce stvari da se odvijaju.

Postoji tu jos raznih faktora koji bi mogli uticati na vreme u narednom periodu, ali o njima cu nesto kasnije.

Van mreže Kimi

 • Moderator
 • *****
 • Poruke: 11.830
 • Starost: 23
 • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #57 poslato: 08. Oktobar 2017. u 09:11 »
Mile, da te aktiviram malo.  :grin:

Nema šta da se kaže tu naročito, dominira zonalka, što se najbolje vidi po ovoj karti anomalija- dakle sama oblast oko polarnog kruga je relativno hladna:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Pulsar_

 • *
 • Poruke: 129
 • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #58 poslato: 29. Oktobar 2017. u 23:03 »
Izgleda da PV ide na upgrade. Sličnu sliku daje i ECMWF ensi za AO. Zonalni također pojačava.
Van mreže Pulsar_

 • *
 • Poruke: 129
 • Lokacija: B.Petrovac-Bihać
Odg: Polarni vorteks (Polar vortex)
« Odgovor #59 poslato: 10. Novembar 2017. u 11:35 »
Ima naznaka splita ili dislokacije PV  bar troposfera kaže. Parametrni postoje da to osjeti i stratosfera, ali za sada je to još daleko, ako se i šta desi, to ćemo znati uskoro, bar tamo u zadnjoj dekadi novembra šta se može desiti u decembru u stratosferi.Uz to zonalka usporava, PV na troposferskom nivou će sigurno biti i dalje u problemima, međutim nema jakih parametara da bi PV na stratosferskom nivou imao problema... Kao što rekoh, vidje ćemo na osnovu mjerenja i promjene parametara šta bi se deslilo u daljnjim sedmicama. Da, i AO ide u - ...

« Poslednja izmena: 10. Novembar 2017. u 13:13 Pulsar_ »


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18