Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.  (Pročitano 3425 puta)

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« poslato: 23. Jul 2023. u 15:47 »
Uh, odakle da počnem...  :cf:

Kada smo se oslobodili sinoptike od prve polovine leta, dugotrajnog blokinga, uspostavljala se zonalna situacija sa jakim visinskim vetrovima i čestim prodorima. To su generalno situacije koje donose jaka nevremena na granici hladne i tople vazdušne mase.

Nekako je uvod u sve ovo bio 13. jul i ona sad već čuvena superćelija koja je poharala područje od Slovenije do Rumunije. Bila je to jedna od najjačih i najbolje definisanih superćelija dokumentovanih na našem području. Ipak, sistem koji je došao u večernjim satima je okasnio u odnosu na prognoze i prošao prilično oslabljen preko ostatka Vojvodine.

Nismo tada ni slutili da ono glavno tek sledi. Aktivacije su se na kartama davale sporadično, uglavnom severnije od nas. Nešto je počelo da se nazire tek par dana unapred:

Za sada sreda veče ima potencijal za slična dešavanja nalik onima od petka, sever zemlje je opet u igri za jaču konvekciju, uglavnom bi se sve držalo Vojvodine. Nisu tu ni dani od četvrtka otpisani za neka dešavanja. Generalno gledano, Hrvatska i Mađarska imaju veće šanse, ali je i Vojvodina stalno u igri. Što se tiče Beograda i južnije, po trenutnim izgledima slaba vajda za išta osim povremena suva zahlađenja nalik jučerašnjem, ali dovoljna su i minimalna pomeranja da se dobije potpuno drugačiji scenario.

A onda je krenuo preokret na kartama i bilo jasno da dani koji slede neće biti obični nestabilni dani:

Kako se samo mic po mic na kartama sve izmeštalo južnije i istočnije, tako od toga da imamo samo povremene upade nešto hladnijeg vazduha na rubu dešavanja, dođosmo do toga da imamo pravi nestabilni period od srede do nedelje. Ne bih rekao više da je samo sreda u fokusu, ima i u četvrtak, petak i u subotu kombinacije ogromne energije i jakog smicanja, a sve više se daju i aktivacije u sva tri dana. Izvlačeći neki prosek iz svega što trenutno daju modeli, deluje da je opet Vojvodina u centru pažnje, ali sve je više varijanti koje i centralnu Srbiju ubacuju u igru, pogotovo za četvrtak uveče.

Obično se takve kombinacije termike i dinake poklope jednom ili dva puta godišnje, ali da imamo 4 dana za redom preko manje-više istog područja se jako retko dešava. Ili da budem precizniji, 3 dana sa pauzom u četvrtak koji je ipak prošao uz mirnu konvekciju u večernjim satima. 2 dana za redom sa jakim olujama smo u skorije vreme u junu 2016. i u junu 2014.

19.07.2023.

Pa da počnemo od srede 19. jula. Bio je to vreo dan. Uspostavljalo se jako smicanje, ali zbog velike toplote bilo je puno inhibicije koja je sprečavala lokalne razvoje. MCS se formirao još u jutarnjim satima duž Alpa na severu Italije i nezaustavljivo je napredovao u zapadnoj struji na Srbiji. U međuvremenu se razjačalo preko Hrvatske, stižu vesti o nezapamćenom nevremenu prvo u Zagrebu, a zatim i u istoku Slavonije.  Pred ulazak u Srbiju videla se dominantna HP superćelija koja je uništila Gradište u Slavoniji, kao i superćelija pratilja u Bosni:



Spajanjem dve superćelije i nadogradnje ka severu, sa ulaskom u Srbiju došlo je do tranzicije sistema iz superćelijskog u tipičan bow echo linearni MCS. Takav sistem ima lučni oblik, obično superćelije po bokovima i brzo prodirući prednji deo.



Sa daljim premeštanjem sistem se širi i dostiže preko 200km u horizontalnim dimenzijama uz možda i najbolje definisan bow echo koji sam ikada video.



Beogradska sondaža neposredno pred nailazak sistema otkriva jaku nestabilnost i pored suvog sloja u prizemlju. "Obrnutno V" koju prave temperatura i tačka rose u nižim slojevima daju veliku opasnost od olujnih udara vetra.



Na Beograd je išao najbrže prodirući deo gde hladni vazduh previše "žuri" u odnosu na uzlaznu struju, pa su radarski odrazi počinjali da slabe:



Oluju je predvodio jedan od najfotogeničnijih šelf oblaka koje sam ikada uslikao. Bio je to stvarno prizor za pamćenje:















Krenuli su orkanski udari vetra koji su po obližnjim osmatranjima prelazili 30m/s odnosno 100km/h. Apokaliptične scene drveća koje se povija na vetru i grana koje lete na sve strane će donekle dočarati video:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Ec90b-J412k" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Ec90b-J412k</a>

Vetar koji je ludovao i napravio veliku štetu po kraju je bio glavna karakteristika ovog sistema. Grmljavina je bila dosta retka i ne previše jaka. Pljusak je jedva bio umeren na momente, nije se zapravo mogao jasno odrediti intenzitet jer nije bilo ulične rasvete i vidljivost je bila smanjena zbog prašine. Sa mirnom natapačom koja je usledila, kod mene je palo 8mm, na Vračaru zvanično 6mm. Bilo mi je neshvatljivo da takva gromada od sistema prođe sa tako malo kiše.

Sistem je nastavio svoj put radijalno se šireći u svim smerovima, tako da je zahvaćeno gotovo dve trećine Srbije, od Novog Sada do Niša. Evo jedne animacije prelaska sistema:



S obzirom da ima previše materijala, podeliću reportažu na tri dela, pa ako stignem danas ću završiti.


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« Odgovor #1 poslato: 23. Jul 2023. u 17:51 »
21.07.2023.

U četvrtak 20. jula je došlo do zatišja, ali ne u potpunosti. Jedan sistem se u večernjim satima preko centralne Srbije, ali to su uglavnom bile slabije ćelije u formi vozića i ništa naročito izraženo.

Petak 21. jul je delovao kao dan koji je u centru pažnje za sever zemlje i mnogi modeli su bili raspoloženi sa aktivacijama. Delovalo je da je Beograd na samoj granici dešavanja i bila je to sve ili ništa situacija.

Inhibicija opet nije dozvoljavala lokalne razvoje, nekoliko ćelija koje su se formirale u zapadnoj Srbiji su se brzo gasile. Opet se čekao sistem koji se formirao daleko u Alpima. Trasa do Srbije gotovo identična kao u sredu i na radaru je sistem neverovatno podsećao na taj oko 18h:



Po animacijama se videlo da ovoga puta nema toliko zanošenja udesno i sve se kretalo gotovo u čistoj zapadnoj struji.
Sistem je pri ulasku u Srbiju ponovo poprimio bow echo karakteristike, ne tako izražene kao u sredu. Najjači deo je otišao na Novi Sad i doneo jedno od najjačih downburst nevremena ikad dokumentovanih u tom gradu:



Tada je delovalo da sve prolazi severnije od Beograda.
Sondaža od 18UTC ipak pokazuje termičke i dinamičke uslove kakvih odavno nije bilo, uz blagu inhibiciju:



Nakratko je probio jači vetar od sistema sa severoistoka i mislio sam da je to to kad sam primetio sve češće sevanje ka zapadu. Bilo je jasno da se sistem nadograđuje i jača, pojavio se solidan odraz:



Za razliku od prethodnog puta, sada se već bilo u potpunosti smrklo, tako da smo ostali uskraćeni za prizore lepe formacije koja je nadirala sa zapada:



Sistem se naglo razjačao nad Beogradom i radarski odraz je mogao da dočara intenzitet nevremena:



Usledilo je pravo downburst nevreme, potop sa jakim udarima vetra uz intenzivnu grmljavinu, srećom bez onih olujnih/orkanskih udara od srede, tako da nije bilo štete. Iako se bilo smrklo, snimak je mogao donekle da dočara intenzitet padavina:





<a href="http://www.youtube.com/watch?v=HRyUCsfQ86A" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=HRyUCsfQ86A</a>

Za kratko vreme je palo 15-ak mm kiše, kasnije još par slabijih pljuskova, pa je na Vračaru zvanično palo 17mm, kod mene 22mm.

Frekvencija električnog pražnjenja kakve jako dugo nije bilo nad glavnim gradom:



Animacija celog sistema:



« Poslednja izmena: 23. Jul 2023. u 22:47 Milosh »


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« Odgovor #2 poslato: 23. Jul 2023. u 22:56 »
22.07.2023.

Došlo vreme da privodim kraju i ovu reportažu. Retko kada se desi da baš istim područjem dva dana za redom prođu jaka nevremena, pa je bilo za očekivati i po logici stvari, a i po modelima da sva glavna dešavanja u subotu odu sprat južnije.

Termin "superćelija" se toliko odomaćio i zloupotrebljavao u medijima ovih dana, da je i meni više postalo muka da pominjem taj izraz. Pogotovo me kao meteorologa nerviralo kad su se oluje od srede i petka nazivali superćelijskim iako, barem na teritoriji Srbije, to po svojoj prirodi nisu bile.

Ali na prave superćelije je došao red u subotu 22.07.2023. Bio je to pravi "supercell outbreak" kako ga zovu stormčejseri. Izbrojao sam oko 15 superćelija na teritoriji Srbije, od kojih su dve bile levo-skrećuće, ostale desno-skrećuće.
Najjače je, u skladu sa prognozama, pogođen deo duž Zapadne Morave i dalje ka Nišu, ali je bilo izuzetno jakih superćelija i severnije, pa je najjači odraz neočekivano zabeležen iznad Zaječara.

Što se tiče Beograda, zaista nisam očekivao da može neka da se formira i ovde i dobaci, prognostički materijal nije upućivao na to, već su modeli više gurali priču sa višećelijskim sistemom u večernjim satima nalik onom od prethodnog dana. Međutim, kad je popustila inverzija i krenuo razvoj negde na tromeđi Srbija-BiH-Hrvatska, u sklopu tog razvoja je uspela da se odvoji jedna manja superćelija kod Šapca. I u nekoj blagoj zapad-severozapad struji se uputila pravo ka Beogradu:



Imao sam dobar pogled na tu stranu pa sam ispratio celu evoluciju:













Tek tada počinje da se jasno vidi struktura i nije bilo sumnje da je u pitanju bila lepo definisana superćelija sa jasno odvojenim mezociklonom, svako jedna od lepših koje sam ikada dokumentovao:















I vizuelno, a i po radaru je bilo jasno da ide najjačim delom ka ovamo. Nije pokazivala ni znake slabljenja ni jačanja već neko vreme:





Najpre je krenuo slab pljusak uz grad čija je veličina dostizala zrno lešnika, ali nije bio ni previše gust niti je dugo trajao. Ubrzo zatim potop bez jačeg vetra, ali sve ukupno je jako kratko trajalo, možda malo više od 5 minuta. I palo je svega 8mm.
Evo i jedan video zapis:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=VYwGIax9Sxk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=VYwGIax9Sxk</a>

Radarski snimak u trenutku dok je prelazilo iznad južnih delova Beograda, videla se rotacija:



Animacija prelaska preko Beograda:



Nakon prelaska superćelije, sondaža je pokazivala termički granične uslove, ali dinamički izuzetno povoljne za formiranje ovakvih oblaka:



Analizirajući radarske slike od juče, rekao bih da je ovo bila najsevernija, pa ujedno i najpitomija superćelija koja se formirala tokom dana i jedna od retkih koja nije davala krupan grad.

Kasnije uveče je stigao očekivani sistem sa zapada. Ovoga puta je u skladu sa očekivanjima jači deo uz HP superćeliju na krajnjem jugu sistema je prošao južnije od Beograda, dok je Beograd kao i veći deo Vojvodine dobio mirne pljuskove sa grmljavinom.

U Beogradu osim izuzetno jake grmljavine ništa spektakularno. Na kratko je bio jak pljusak i prilično dugotrajan umeren, pa natapača. Kod mene je dodalo još 10mm, dok je u centru palo nešto više - ukupno 20mm zajedno sa popodnevnom turom.

Radarske animacije:







U nedelju 23. jula su se razvoji premestili još za sprat južnije, pa je nekoliko jakih izolovanih superćelija prešlo preko krajnjeg juga i jugoistoka naše zemlje.

Sve u svemu, bila su ovo tri luda dana i ne pamtim toliko konvektivne akcije u celom regionu uz toliko jakih i rasprostranjenih oluja. Jednostvano, termički i dinamički parametri na širem području su se poklopili kako nisu već godinama unazad.
Još kad se tome doda superćelija u Vojvodini pre 10-ak dana i vrlo moguća nova jaka nevremena u utorak i sredu, biće ovo jedan jul za pamćenje u konvektivnom smislu.

Što se tiče Beograda, iz tri ture ukupno zlata vrednih 40-50mm na teritoriji celog grada i okoline. Nažalost, vetar je u prvom naletu u sredu napravio veliku štetu, ali sve će se to srediti. Mračnu senku na ove konvektivne događaje stavlja tragedija koja se dogodila za vreme oluje u Novom Sadu u petak.

Toliko od mene. S obzirom na naslov, ostavio sam prostora za dopune iz drugih delova zemlje, pa izvolite.  :)


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže dejca

  • ***
  • Poruke: 2.803
  • Lokacija: Leskovac-n.v. 228 m.
Odg: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« Odgovor #3 poslato: 23. Jul 2023. u 23:45 »
Bravo, odlično si sve opisao i velika pohvala za trud. Na kratko bih da opišem dva dana sredu i nedelju kada je i ovde u Leskovcu bilo jakih pljuskova, grada i vetra.
 Sreda dan kada je bilo onog jakog vetra taj jak i brz prodor sistema nije stigao samo do Niša, njegov južni  krak je dobio dodatnu energiju i ojačao i dobro protutnjao i kroz leskovac, bilo je udara i preko 20 m/s. Bilo je i kiše 6 litara. Grmljavina nije bilo toliko česta.
Nedelja, veoma topao dan, moj termostat koji je u dvorištu pokazivao je i 38,2c. Kasnije popodne na severnoj strani neba moglo se uživo posmatrati radjanje jakog sistema, formiranje jakog i visokog oblaka trajalo je oko pola sata i krenula je kiša skoro bez grmljavine, uz pojačanje kiše počeo je i grad, intezitet padavina je bio vrlo jak za oko 15-20 minuta koliko je sve trajalo palo je 12 litara kiše, grad je bio veličine i krupnijeg oraha, šoferke nije razbijao ali na krovovima automobila ima tragova od udarca leda. U severnom delu Leskovca led je bio i krupniji. Grad je prestao padati a kiša je još padala, a sa zapada se brzo počelo vedriti i sijati sunce a kiša je i dalje baš dobro padala, ne svakidašanj doživljaj.Tako je to bilo ovde, ja a i stariji ljudi nepamte krupnoji grad da je padao.



ja stem temperaturama neam niŠta al mrzim kad je 25+c i zimu u martu i aprilu   :zima   :ranting:

Van mreže Bart

  • ****
  • Poruke: 9.472
  • Lokacija: Niš
Odg: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« Odgovor #4 poslato: 24. Jul 2023. u 13:59 »
Sjajno Milose, ostace zabelezno da se podsetimo ponekad ovog meteoroloski zanimljivog perioda ali nazalost sa mnogo i negativnih dogadjaja... Nis je nagrabusio u sredu i subotu...U sredu zbog jakog vetra, u subotu zbog jakog grada... U centru je palo 18.7 u sredu, 17.7mm u subotu i u cetvrtak je bilo 0.1mm ali to nije toliko bitno...
Ubacicu animaciju supercelije u subotu, tj izdvojen period kada je presla preko Nisa, jer nemam druge slike...

Izvor:RHMZ

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.474
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« Odgovor #5 poslato: 25. Jul 2023. u 14:20 »
Miloše, svaka čast na opisu i fotkama!

Da ubacim i par mojih:








Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« Odgovor #6 poslato: 26. Jul 2023. u 10:31 »
Hvala na dopunama kolege! Stefano, odličan munjolov! :super:

Nema mi mog večitog saradnika u reportažama, Škomija, da doda koju sliku ili snimak. Vidim da ni ovih dana nije pisao na forumu, pretpostavljam da je negde van Beograda na odmoru.


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže skomimaster

  • ***
  • Poruke: 3.006
  • Starost: 31
  • Lokacija: Beograd-Borča (72m n.v.)
    • AMS Beograd - Borča
Odg: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« Odgovor #7 poslato: 26. Jul 2023. u 14:37 »
 ^^ Miloše, jedna od najkompletnijih/stručnijih/zanimljivijih reportaža do sada na forumu, svaka čast!  :worthy: Hvala na izdvojenom vremenu za analizu i dokumentovanje ovog perioda na forumu, znači da imamo da se prisetimo ovoga sa materijalom i opisima na jednom mestu. Slike i snimci koje si napravio su fantastični!

Lud period iz meteorološkog aspekta, ali šteta za ljude i prirodu koji su pretrpeli posledice ovih nepogoda. Nakon onih gotovo stacionarnih potopa u trećoj dekadi maja i prvoj polovini juna, organizovana konvekcija ovog jula je bila veća promena - da sistemi prelaze stotine kilometara, održavajući snagu uz brzo premeštanje. Subjektivno mi deluje su poslednjih sezona dominiriale superćelije kada je reč o organizovanoj konvekciji, kod kojih gadno prođe trasa kojom prođu.

Odlične dopune reportaže, kolege!   :laie:

Nisam stigao ranije da se pridružim, zbog obaveza i dok sam probrao slike/snimke i okačio ih, bilo bi super da je odmor/putovanje bio u pitanju  :D.

U sredu 19. jula zaista jedne od najlepših formacija koje sam video/fotkao s dolaskom sistema. Deluje da je najjači vetar prošao malo južnije od Borče, pa ovde iako je bilo štete, ona je bila mnogo manja u naselju i prirodi nego što je bila po gradu. Svakako udari vetra kakvih duže vreme nije bilo, uz mini prašinsku oluju. Jedva je nacedilo 7.9mm, uz malo grmljavine. U mom delu Borče 14 sati nije bilo struje, počev od nevremena, a od tada do ovog dana ne radi ulična rasveta... Slike i kompilacija snimaka:























<a href="http://www.youtube.com/watch?v=fWdL-Y8NDQo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=fWdL-Y8NDQo</a>

Električna pražnjenja od srede u 8h do četvrtka u 8h:


blitzortung.org

Četvrtak 20. jul kod mene je prošao mirno. U petak 21. jula delovalo je da sve prođe severnije. U poslednjim trenucima pre mraka, naišle su shelfolike formacije i dunuo je pojačan vetar, ali nije bilo kiše. Uveče je duže vreme gotovo neprekidno sevalo duž celog severa, a onda je usledio valjani pljusak uz povremeno pojačan vetar. Sevalo je i grmelo gotovo neprekidno, prava električna oluja. Kako nije bilo ulične rasvete, dodatno je doprinelo ambijentu, ali se teže videlo kakav je intenzitet kiše. Palo je odličnih 20.5mm, ovo je bio prvi put da je zemlja bila nakvašena od padavina sredinom juna. Kompilacija snimaka, shelf, sevanje ka severu, pljuskovi i sevanje nad Borčom.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=yQFGFRQ00v0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=yQFGFRQ00v0</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=__u2KAi2foc" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=__u2KAi2foc</a>

Električna pražnjenja od petka u 8h do subote u 8h:


blitzortung.org

U subotu 22. jula ništa naročito zanimljivo ovde. Kad je tvoj kraj zakačila superćelija ovde je poprskala nemerljiva kiša. Uveče je delovalo da će opet zaobići, ali na kraju fina tura pljuskova, opet uz dosta sevanja i grmljavine, palo je 20.1mm, što je potvrdilo finu kišu od petka i izvuklo ovaj jul padavinski. Dve sličice, snimak nisam kačio jer liči na one od petka.





Električna pražnjenja od petka u 8h do subote u 8h:


blitzortung.org

Van mreže Milosh

  • Moderator
  • ******
  • Poruke: 22.417
  • Starost: 34
  • Lokacija: Miljakovac, jugozapad BG
Odg: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« Odgovor #8 poslato: 26. Jul 2023. u 17:56 »
Evo, dozvah te konačno izgleda.  :)
Hvala na sjajnoj dopuni, sad je reportaža još kompletnija!  :tu:


padavine u martu 2024:
Vračar - 26.0mm
Miljakovac 27.2mm
prosek - 48.7mm

padavine u aprilu 2024:
Vračar - 28.4mm
Miljakovac - 34.3mm
prosek - 51.5mm

Van mreže Stefano

  • Administrator
  • ******
  • Poruke: 6.474
  • Lokacija: Novi Beograd
Odg: Jaka nevremena u Srbiji, 19 - 23. jul 2023.
« Odgovor #9 poslato: 27. Jul 2023. u 11:32 »
Odlične fotke i opis, Škomi! ;)

Sent from my SM-S908B using Tapatalk