Meteorološki Forum

Vreme => Ciklon po ciklon => Temu započeo: dikile 28. Januar 2015. u 23:57

Naslov: Ciklon “Petra” 29.01.2015.
Poruka od: dikile 28. Januar 2015. u 23:57
(http://www.dodaj.rs/f/3O/Nm/4GxoWKZh/rtavn481.gif)

Stiže nam treći ciklon u ovoj godini kome smo dali ime ” Petra”. Naime, jak ciklon koji se uspostavio u oblasti Severnog mora poslaće u toku sutrašnjeg dana hladan front koji će preći preko Alpa. U zaleđu Alpa doći će do naglog pada pritiska i formiranja jakog sekundarnog ciklona na severu Italije. Očekuje se da pritisak padne i do 972mb što je verovatno i najniži pritisak ciklona u ovom delu Evrope u poslednjih 25 godina. Duž jadranske obale očekuje se podizanje nivoa mora (ciklonske plime), prouzrokovane niskim vazdušnim pritiskom. Najugroženija oblas biće u predelu oko Venecije. Očekuju se  obilne padavine i jake oluje sa pljuskovima, grmljavinom, gradom i olujnim jugom. Najjače padavine očekuju se duž crnogorske i albanske obale u petak. U tim oblastima očekuje se da lokalno padne i preko 150mm padavina po kvadratnom metru za manje od 24h, pa postoji velika opasnost od poplava. Uveče se očekuje smirivanje vremnskih prilika.

Šta mi možemo da očekujemo od ”Petre” ?

Prvi znak da je ciklon blizu osetićemo već u četvrtak u popodnevnim satima kada počne da duva umerena košava, ali i nagli pad vazdušnog pritiska. Već u noćnim satima ka petku i u petak ujutru očekujemo prvi talas slabijih padavina na severu zemlje. Po prolasku prvog talasa padavina, tj. toplog fronta doći će do naglog jačanja vetra. Počeće da duva olujna, a u planinskim predelima i Vojvodini košava sa orkanskim udarima, preko 100km/h, tako da lokalno može biti i materijalne štete usled jakog vetra. Na svu sreću, vetar će u popodnevnim i večernjim satima oslabiti.

Vetar sredinom dana:

(http://www.dodaj.rs/f/C/fV/4rzlRKox/1/sfctpr57.gif)

U večernjim satima centar ciklona ( polja niskog vazdušnog pritiska ) preći će preko Mađarske sa pritiskom u centru od oko 974mb. Niskog pritiska će biti u celoj Srbiji i dosegnuće najnižu vrednost u poslednjih dvadeset pet godina. Najniža vrednost pritiska biće na severu Vojvodine i kretaće se oko 976 mb,dok će na juguistoku ići do 988mb. Pri prolasku hladnog fronta očekuje se na kratko okretanja vetra na zapadni i severozapadni. U sklopu fronta očekuje se kiša, a mogući su i kratkotrajni pljuskovi, pa čak i pojava grmljavine. U toku večeri kiša će u planinskim predelima preći u susnežicu i sneg. Do subote ujutru padavine, a samim tim i ciklon ,, Petra” napustiće našu zemlju. U subotu nas očekuju sunčani intervali, ali već popodne kreće ponovo olujna košava i novi ciklon.

Očekivani vazdušni pritisak:

(http://www.dodaj.rs/f/1F/HW/4OfM8P15/sfcw1048.gif)