Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum


Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Ciklon “Petra” 29.01.2015.  (Pročitano 21517 puta)

Van mreže dikile

  • Moderator
  • ****
  • Poruke: 8.579
  • Starost: 39
  • Lokacija: Paraćin, 129 m n.v.
Ciklon “Petra” 29.01.2015.
« poslato: 28. Januar 2015. u 23:57 »


Stiže nam treći ciklon u ovoj godini kome smo dali ime ” Petra”. Naime, jak ciklon koji se uspostavio u oblasti Severnog mora poslaće u toku sutrašnjeg dana hladan front koji će preći preko Alpa. U zaleđu Alpa doći će do naglog pada pritiska i formiranja jakog sekundarnog ciklona na severu Italije. Očekuje se da pritisak padne i do 972mb što je verovatno i najniži pritisak ciklona u ovom delu Evrope u poslednjih 25 godina. Duž jadranske obale očekuje se podizanje nivoa mora (ciklonske plime), prouzrokovane niskim vazdušnim pritiskom. Najugroženija oblas biće u predelu oko Venecije. Očekuju se  obilne padavine i jake oluje sa pljuskovima, grmljavinom, gradom i olujnim jugom. Najjače padavine očekuju se duž crnogorske i albanske obale u petak. U tim oblastima očekuje se da lokalno padne i preko 150mm padavina po kvadratnom metru za manje od 24h, pa postoji velika opasnost od poplava. Uveče se očekuje smirivanje vremnskih prilika.

Šta mi možemo da očekujemo od ”Petre” ?

Prvi znak da je ciklon blizu osetićemo već u četvrtak u popodnevnim satima kada počne da duva umerena košava, ali i nagli pad vazdušnog pritiska. Već u noćnim satima ka petku i u petak ujutru očekujemo prvi talas slabijih padavina na severu zemlje. Po prolasku prvog talasa padavina, tj. toplog fronta doći će do naglog jačanja vetra. Počeće da duva olujna, a u planinskim predelima i Vojvodini košava sa orkanskim udarima, preko 100km/h, tako da lokalno može biti i materijalne štete usled jakog vetra. Na svu sreću, vetar će u popodnevnim i večernjim satima oslabiti.

Vetar sredinom dana:



U večernjim satima centar ciklona ( polja niskog vazdušnog pritiska ) preći će preko Mađarske sa pritiskom u centru od oko 974mb. Niskog pritiska će biti u celoj Srbiji i dosegnuće najnižu vrednost u poslednjih dvadeset pet godina. Najniža vrednost pritiska biće na severu Vojvodine i kretaće se oko 976 mb,dok će na juguistoku ići do 988mb. Pri prolasku hladnog fronta očekuje se na kratko okretanja vetra na zapadni i severozapadni. U sklopu fronta očekuje se kiša, a mogući su i kratkotrajni pljuskovi, pa čak i pojava grmljavine. U toku večeri kiša će u planinskim predelima preći u susnežicu i sneg. Do subote ujutru padavine, a samim tim i ciklon ,, Petra” napustiće našu zemlju. U subotu nas očekuju sunčani intervali, ali već popodne kreće ponovo olujna košava i novi ciklon.

Očekivani vazdušni pritisak: